- Miért nem működik a 4K 60 Hz minden HDMI kábellel?
- Milyen pendrive-ot vegyek?
- Azonnali notebookos kérdések órája
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Milyen házat vegyek?
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Steam Deck
- HTPC (házimozi PC) topik
- Milyen hangkártyát vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
-
PROHARDVER!
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
zserrbo #23401 üzenetére
Szia!
SSL-t csak saját tulajdonban lévő domainre tudsz igényelni ebben az esetben (Mivel sem a duckdns sem pedig a gandi.net nem a tiéd, így értelemszerűen nem).
A Cloudflare rendszere is ad ingyen ssl-t, ott az adott domainhez tartozó webfwlülwten át kell állni a CF nézszervereire és kész. (persze itt is saját domain esetén).
Üdv. core2
-
bambano
titán
válasz
zserrbo #23326 üzenetére
teljes távoli asztalt úgy tudsz elérni, hogy session managert indítasz először.
beállítod a távoli szerveren, hogy a display manager manageljen neten keresztül is, tehát az xdmcp port legyen nyitva a netre is, majd a helyi X szervert -query ip paraméterrel indítod (ha emlékeim nem csalnak). -
bambano
titán
válasz
zserrbo #23260 üzenetére
az Xmingw-s szerver az egyfajta windowsra portrolt linux emulációval készült, a VcXsrv meg natív windowsos program. Az előbbi a közismert, azért emlegetik sokan, az utóbbi meg nem.
minek teljes asztal? ha valamit csinálni akarsz, úgyis el kell indítanod egy programot, ami majd integrálódik a w-s desktopba. de ha mégis teljes asztalt akarsz, akkor az X szervert el lehet úgy indítani, hogy komplett bejelentkezést csináljon a linuxodra, ebben az esetben a linuxon a display managert úgy kell indítani, hogy távoli kapcsolatot is fogadjon. ehhez tudni kellene, hogy xdm, lightdm, gdm, gdm3 vagy mi a display managered a linuxon.
azzal nem érdemes neked külön foglalkozni, hogy bizonyos programok más felhasználóként fussanak. úgy van gyárilag megcsinálva mind.
-
zserrbo
aktív tag
válasz
zserrbo #23245 üzenetére
Amennyire utána tudtam nézni eddig az általatok adott ötleteknek. Javítsatok ki, ha hülyeséget írtam bárhol is. Az x serverek közül az Xming-et sok helyen emlegetik. Lehet jobb a VcXsrv, nem hasonlítottam össze őket. Igazából a youtube-os videókból nekem az jött le, hogy pl. Windows alatt egy ablakban megnyithatom mondjuk a libreoffice-t egy ablakban, ami a távoli linuxos gépen fut. Ez kevés lenne szerintem, jobban örülnék egy teljes asztalnak.
Megnéztem a VNC szerverek közül a tightVNC-ről azt írják új sessiont hoz létre, azaz nem abba lépek bele, amit épp a gép monitorán látni lehet.https://help.ubuntu.com/community/VNC/Servers
Az RDB-ről azt találtam kezdőknek ajánlott, de szintén új asztalt hoz létre.Közben megfogalmazódott bennem mit is akarok. Ha a teamviert száműzni akarom, akkor kellene, hogy az aktuális sessionbe be tudjak lépni (pl távoli segítség), de emellett jó lenne ha egy újba is (miközben épp filmet néz valaki a gépről, de matatnom kellene rajta).
Biztonságosra akarom megcsinálni, ahogy ajánlották nekem ne figyelje az adott portot a pl VNC server. Azaz SSH-be, indítom, majd leáll. Szakszerűen nem tudom elmondani, de erre figyelnem kellene gondolom.
Szóval mi lenne a megfelelő módszer szerintetek? Lehetőleg valami népszerű, hogy találjak hozzá leírást -
bambano
titán
válasz
zserrbo #23245 üzenetére
ahhoz, hogy windows alatt érdemben ssh-n tunnelezhess X-et, kell X szerver windowsra.
-
sonar
addikt
válasz
zserrbo #23238 üzenetére
Először is azt tisztázd le, hogy mit szeretnél. Mit értesz elérés alatt?
Feltétlen kell a Grafikus felület? VNC nem rossz csak lassú.
Mit akarsz a serveren távolról adminisztrálni? (esetleg tegyél fel egy webmin-t és akkor böngészőből sokmindent el tudsz intézni)
Ha csak egy egy grafikus programot akkor érdemes az ssh-n keresztül az X-et átküldeni.
Szóval lehetőség sok van. -
válasz
zserrbo #23238 üzenetére
A VNC-ből a legtöbb openszósz, a TeamViewer szerintem nem az. Illetve, ha jól rémlik, nem is teljesen free. Valamint előre be is kell lépned egy fiókba, nem?
Ha jól tudom, van X11-nek is az RDP-hez hasonló megoldása, bár én nem próbáltam.
Mindegy, a lényeg, hogy ha biztonságos kapcsolatot akarsz, akkor kell egy VPN (kötelező), és az alá már mehet egy VNC.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elektromos autók - motorok
- PlayStation 5
- Futás, futópályák
- Hardcore café
- War Thunder - MMO Combat Game
- CADA, Polymobil, és más építőkockák
- Okos Otthon / Smart Home
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Miért nem működik a 4K 60 Hz minden HDMI kábellel?
- Konkrét moderációval kapcsolatos kérdések
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- LG 65C3 - 65" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- 118 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4070 - UK billentyűzet
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest