Hirdetés
-
PROHARDVER!
Sziasztok, udvozlunk mindenkit Magyarorszag legnagyobb VMware forumjaban!

Új hozzászólás Aktív témák
-
bugizozi
őstag
válasz
sto1911
üzenetére
Kipróbálnám, de az a baj, hogy a direktbe a host-ra belépve nem is látszik az a VM (
vim-cmd vmsvc/getallvmsparancsra sem adja ki) csak a vCenter-en keresztül van ott az az Orphaned. (ezt most vettem észre) Akkor marad a Remove Inventory aztán full új mentés.Köszi azért!

-
bugizozi
őstag
Sziasztok!
Orphaned státuszú VM-et vissza lehet még hozni az élők sorába?
Migrate -> Change Host nem játszik, mert ez egy "különálló" szerveren van a vCenter alatt lokál vinyókkal. Nem életbevágóan fontos, mert ez egy kikapcsolt Veeam replika gép, max remove-olom az Inventory-ból, csak szebb lenne megcsinálni. ESXi + vCenter management service restart nem segített.Köszönöm!

-
VMworld Europe 2019, jön valaki a héten?
-
válasz
szallasi007
üzenetére
-
bugizozi
őstag
Igen, erre már én is gondoltam, de arra jutottam, hogy sok egyedi gép lenne, amik csak kicsit térnének el egymástól: 3-an használják a számlázó programot, ketten a banki szoftvert, négyen Skype-ot stb...
[Newman]: sajnos ezt a rendszert már így kaptuk meg, hogy itt van tessék, üzemeltesd
-
bugizozi
őstag
Sziasztok!
VDI rendszerben a kliens gépekre milyen programokat szokás feltelepíteni?
Egy ügyfelünknél kicsit úgy érzem, hogy "túltolták" ezt a dolgot: 3 böngésző, csomó nyomtató, számtalan egyedi program, amit csak 1-1 user használ, néhányan innen VPN-eznek be más céghez, többféle meeting szoftver stb... Egy recompose során mindig van valamivel gond, mindig más romlik el, nem tudom miért, és néha már úgy érzem magam, mint 7 évvel ezelőtt, amikor nagyrészt felhasználókat supportáltam, hogy Mancikánál nem megy vmi, mert amúgy a VMware-rel nincs semmi gond.
Vagy ez egy ilyen terület, bele kell törődnöm?
-
-
-
Adamo_sx
aktív tag
Semmi gond, én csak hobbiuser vagyok, nem jöttem rá, hogy mire gondolsz. Sajnos a hőmérsékletén kívül nem ad vissza semmi pluszt:
[root@esxihost:~] /opt/smartstorageadmin/ssacli/bin/ssacli ctrl slot=1 pd 1I:0:7 show detailSmart Array P420 in Slot 1Array Dphysicaldrive 1I:0:7Port: 1IBox: 0Bay: 7Status: Predictive FailureDrive Type: Data DriveInterface Type: SATASize: 10 TBDrive exposed to OS: FalseLogical/Physical Block Size: 512/4096Rotational Speed: 7200Firmware Revision: SC60Serial Number: ZA27zzzzWWID: 3001438030FzzzzzModel: ATA ST10000VN0004-1ZSATA NCQ Capable: TrueSATA NCQ Enabled: TrueCurrent Temperature (C): 43Maximum Temperature (C): 51PHY Count: 1PHY Transfer Rate: 6.0GbpsDrive Authentication Status: Not ApplicableSanitize Erase Supported: FalseShingled Magnetic Recording Support: None -
Adamo_sx
aktív tag
Ez pontosan melyik parancs? Erre hibaüzenetet ad, hogy nincs ilyen: details:
/opt/smartstorageadmin/ssacli/bin/ssacli ctrl slot=1 pd 1I:0:7 show status details@hcl: Nagyjából 10 hónapja megy, valamikor mostanában jelent meg ez az üzenet (az iLO-ból tűnt fel, utána néztem az esxi-ben).
-
válasz
Adamo_sx
üzenetére
Melóben szívtunk ilyennel, Linux alatt Adaptec RAI kártya, ugyanígy nem működik a SMART, magáról a kártyáról kell lekérni, hogy van-e baja a diszknek.
Amit tudsz csinálni, diszk ki, megnézed valamivel, ami direktben látja.
De nekem gyanús, hogy azért mond predictive failure-t, mert nem tudja kiolvasni. -
válasz
Adamo_sx
üzenetére
Szerintem sehogy, a kártya elrejti az esxi elől a diskeket teljesen. Hogy a smart arraynak mennyire lehet hinni, az egy másik kérdés, ha nem lélegeztetőgép megy róla, akkor én lehet, hogy megvárnám hogy tényleg elhullik e. Ennél kókányabb/lassabb/hazudósabb vezérlőket nem hordott a hátán a föld. Nem spare drive véletlenül? Mert akkor itt van pl. ez.
-
Adamo_sx
aktív tag
Sziasztok!
Adott egy HP Gen8 Microserver esxi-vel, rajta egy OMV NAS és egy Win 2008 server (otthoni hobbi). Van benne egy HP420 kártya, azon (többek között) egy Seagate 10 TB disk (ST10000VN0004-1Z), amire az alábbit írja a raid vezérlő:[root@esxihost:~] /opt/smartstorageadmin/ssacli/bin/ssacli ctrl slot=1 pd 1I:0:7 show statusphysicaldrive 1I:0:7 (port 1I:box 0:bay 7, 10 TB): Predictive FailureHa megpróbálom a drive smart adatait lekérni, ezt kapom:
[root@esxihost:~] esxcli storage core device smart get -d naa.600508b1001cdb57eb402043d0cf0aafParameter Value Threshold Worst---------------------------- ----- --------- -----Health Status N/A N/A N/AMedia Wearout Indicator N/A N/A N/AWrite Error Count N/A N/A N/ARead Error Count N/A N/A N/APower-on Hours N/A N/A N/APower Cycle Count N/A N/A N/AReallocated Sector Count N/A N/A N/ARaw Read Error Rate N/A N/A N/ADrive Temperature N/A N/A N/ADriver Rated Max Temperature N/A N/A N/AWrite Sectors TOT Count N/A N/A N/ARead Sectors TOT Count N/A N/A N/AInitial Bad Block Count N/A N/A N/AHogy lehetne megnézni a smart infókat? Bár gondolom, hogy a diskre rövid úton keresztet vethetek...
A disk egyébként az OMV-nek van átadva, a NAS része, ha ez számít valamit. -
válasz
Ablakos
üzenetére
Külön hostom van 6-os ESXi-vel
Nem indul automatán semmi. A Vmware Workstation-t csak konzolnak használom.
Az egy dolog, hogy a te tulajdonodban van a meghajtó, de nem tudom, milyen user nevében akarnak hozzáférni a WS? Netán nincs-e neki sajátja (bár akkor meg ugyanaz enne a jelenség ha ő indítja a gépeket, akkor is)... -
-
-
Ablakos
addikt
Igen lehet törölni. De ez annyit jelent, hogy behozza a guest os-t és egy fekete ablak van.

Az indítást feladat ütemezővel csinálom, (rendszerindításkor, felhasználói bejelentkezés nélkül) azzal a felhasználói accounttal, amivel most bent vagyok. Igy már nem lehet wm ablakban elérni az oseket.
Ha bejelentkezés után indítom parancssorral az oseket, akkor teljesen jó minden.
-
-
Ablakos
addikt
-
-
x86 nyűg? A legtöbb OS le tudja kezelni a háló változásait... Xen is...
Amúgy nem cseréltem hálókártyát. Kivettem a hostot a helyéről
, beletettem egy PCIE VGA-t, (hálóról bootoltam egy windózt, hogy lássam, megy-e a VGA) majd kivettem, és ment vissza a helyére. A hálókártyákhoz nem lett nyúlva.@bugizozi : Ismerem, írtam is róla a Logoutra
A meglevő PCIE kártya supportja is így került bele. Ez egy "Sima PC"-n van, annyi csavarral, hogy a ház 1U magas. -
bugizozi
őstag
"- az alaplapi kártyát papíron nem tudja kezelni... (azért került bele a PCIE, mert nem is tudta)"
Kerülő megoldás, ESXi-Customizer: [How to add Intel NIC drivers to an ESXi]Egyszer már próbáltam, működött. Sima PC-re akartam ESXi-t tenni, nem sikerült, mert nem talált hálókártyát, beletettem az ISO-ba a driver-ét és után ment.
-
válasz
bugizozi
üzenetére
és @AiRLAC : Jaja, újraraktam, gépek megmaradtak, de ez nekem nagyon meredek.
Valóban a PCIE kártya lett a második. A telepítő sem tudott DHCP-n IP-t kapni (holott eddig igen, és ezért nem bootolt valószínűleg a telepített ESXi sem), amíg rá nem nyomtam, hogy mind a két kártya méltóztatik management network lenni.De az igazán durva az, hogy
- miért nem tud elindulni háló nélkül :S
- az alaplapi kártyát papíron nem tudja kezelni... (azért került bele a PCIE, mert nem is tudta)
- azt már nem is mondom, hogy nem hiszem el, hogy ehhez muszáj újrarakni
Köszi a segítséget

-
-
Hello,
Segítséget kunyiznék

Volt egy működő Vmware 6 hostom. Beletettem egy PCIE videokártyát (ebben a gépben tudom tesztelni). Elindítottam hálóról egy Win10 PE-t, majd miután működött a VGA, visszakerült a sajátja, és elindítottam a Vmware-t. Nem indult. Az nfs4client betöltésénél megáll, a konzolon a Tcpip_Vmk: 125: nd6_rs_timer: no routers on 'vmk0'. Giving up fogadNa most külön management háló eddig sem volt, mert ha jól értem, a vmk0 az. Mit lehet ezzel kezdeni? :S Host persze nem elérhető (pingelhető különben, de se ssh, se http felület).
-
vtechun
veterán
Sziasztok! Ki szeretném próbálni a MacOS-t vmware alatt, pár ve is nézegettem, akkor ment simán, d most nem hozza el kiválaszthatónak a MAC oprendszert. Elvileg van unlocker, de ahogy nézem, az nem tudja letölteni a darwin.iso-t. Ezt megoldottam, elvileg bemásolja a szükséges fájlokat és meg is patcheli amit meg kell, mégsem hozza fel kiválasztható opciónak a mellékelt képen látható Mac-es opciókat.
Valakinek ötlet, hogy hogyan tudnám működésre bírni? Köszi!
15.5-ös workstation egyébként
az unlockert innen szedtem le -
.Farkas.
tag
Sziasztok!
ESXI 6.7 ala sikerult integralnom ezt a kartyat: net55-r8168
Viszont kellene ez is: net51-r8169.Ha jol olvastam ez nem tamogatott mar 6.7 be ezert letoltenem a 6.5-ot viszont sehol nem talalom..
Valaki tud egy linket kuldeni? -
I02S3F
addikt
Sziasztok! Virtualbox esetében van az integrációt segító addon. Vmware esetében van ilyen? Most telepítom a Player mellé a tools-t. Ennyi elég?
Hálózati infrastruktúrát mennyire lehet ezzel emulálni? (Persze gondolom a Workstation Pro-val lehet) Kezdőként tudok úgy gyakorolni, hogy egy alapvető hálózati infrastruktúrát felépítsek? (Egyenlőre tanulom a dolgot)
-
Kékes525
félisten
Hogy lehet a VMware Workstation Player-t "rendes" full screenbe tenni? A virtuális rendszert szeretném teljes képernyőn használni, de a VMware Workstation Playerbe csak a VMware Workstation Playert lehet, aminél maga a virtuális rendszer a képernyőnek csak a kicsi részét tölti ki. [kép]
Mi az előnye és a hátránya a VMware Workstation Player-nek az Oracle VirtualBox-val összehasonlítva?
-
bugizozi
őstag
válasz
[Newman]
üzenetére
Szia!
Mellékeltem egy képet a KAVG, DAVG értékekről:
A tárolóról sajnos nem kaptunk semmiféle információt. Annyit látok, hogy van a host-ban egy 16 GB FC kártya és hogy IBM tároló lehet alatta.
A CPU Ready értéket így számoltuk ki: (4791 / (20s * 1000)) * 100 = 23,4% amit még elosztottunk 20-szal, mert annyi processzormag van, így jött ki az ~1% körüli érték.A 7.6 Horizon agent-ben van egy Performance Tracker nevű cucc, azt feltelepítettem, de még nem ad vissza értéket, küzdök vele, hátha mutat valami hasznosat. Ha nem akkor megnézem a vROPS-ot.
-
válasz
MrSealRD
üzenetére
Mi egy házon belüli speciális projekt keretében fogunk beüzemelni egy három node-os clustert Ryzennel. Lesz 100G ethernet meg vSAN is alatta, és jelentősen lesznek terhelve a cpu-k is. 1-2 hónap múlva lesz vele hoszabb távú (1-2 hónapos!
) tapasztalat, majd megírom, hogy hogy vált be. -
Nálam csak DIY jön szóba. Kell a lehetőség több portos hálókártyának meg RAID kártyának. Szóval maradjak Intel vonalon? A mostani CPU 95W TDP-s. Nyilván ennyit nem fogyaszt, de ha felpörgeti valami akkor azért szépen eszik... A kicsit lentebb tudnék menni az nem lenne rossz. De inkább az időtállóságra mennék rá kicsit... Az árakat most nem néztem, de kvázi új gépet építenék... A nagy kérdés, hogy merre menjek árak és a friss hardver szempontok alapján.
-
AMD-s Ryzen vonal mennyire stabil vsphere (esxi) -hez? Compatibility matrix oké, inkább a gyakorlati tapasztalatokra gondolok. Random fagyás...stb Az a helyzet, hogy az otthoni szervernek beállított Dell T3500-as kezd kikopni és lehet nem Intel vonalon mennék tovább. Nagyon szerver hardvert sem akarok mert túlzás lenne... Így maradnék az egyszerűbb hardverek vonalán.
-
[Newman]
tag
válasz
bugizozi
üzenetére
Én lehet feltennék egy vROPS-ot és a trial alatt lefuttatnék pár riportot, illetve azért az mélyében képes megtippelni minek van baja.
Egyébként milyen tároló van alatta és hogy van szervezve? ESXTOP mit mond a KAVG,DAVG,QUEUE értékeknél? Az hogy nagy a throughput még nem jelenti azt, hogy a késleltetés is jó. Ez utóbbi igen erősen képes negatívan befolyásolni a VM-ek "működését".
-
bugizozi
őstag
Szia!
Ezzel egyszer futottunk már egy kört, akkor kiszámoltuk hogy ~1% körüli a cpu ready érték. Egyébként most a summation value ~4000 ms. A másik 2 helyen 1-2000 ms.
A VMware OS Optimization Tool-t lefuttattuk a golden image-eken. (volt is szívás belőle, mert ez kikapcsolta az smb v1-et, nekik meg van valami régi NAS-uk ami csak azon hajlandó kommunikálni)
-
bugizozi
őstag
Sziasztok!
Üzemeltetünk egy VDI + szerver infrastruktúrát egy ügyfélnek, maga a rendszer sajnos nem nálunk fut, hanem egy másik szolgáltatónál. A hw részére így nem is nagyon látunk rá, max a vCenter-en látszódik a szerver/processzor típusa, memória mennyisége stb, a tároló egy fekete folt számunkra.
A probléma az, hogy érzésre nagyon lassúak, mind a VDI gépek, mind a Windows szerverek (AD, Exchange stb) Amit a vCenter-ben látok (terhelség, processzor válaszidő) azok rendben vannak, gondoltam a tároló miatt lehet gond a sebességgel, futtattam I/O metert és Crystal Disk Mark-ot, és meglepően nagy számokat adtak vissza. Összehasonlításképpen két másik ügyfélnél is megcsináltam ezt, ahol full SSD tároló van 10 Gbit gerinccel, és ott is hasnolóan jó eredmény jött ki. Mégis a VDI rendszer bődületesen lassú a másik kettőköz képest. Számokban ez azt jelenti, hogy míg máshol a böngésző és az Outlook megnyitása 1-2 mp, addig itt a böngésző 7, az Outlook 21 (!!!) mp. Korábban volt egy nagyobb alkalmazás frissítés, amit először lefuttattunk magunknál a teszt rendszeren, sima SATA vinyon 1 óráig tartott, amikor náluk csináluk az éles rendszeren 3 óra volt
A kérdésem az lenne, hogy lehetne még valami rendszerszintű méréseket készíteni (pl VMware-en) ami kimutatná, hogy itt valami nem kóser.Köszönöm!

-
CsodaPOK
senior tag
Sziasztok!
Ismer valaki olyan megoldást, ami menedzsereknek való színes-szagos dashboardokat rajzol vSphere infra kapacitásáról?
Mennyi CPU/memória/diszk van összesen, mennyi van használva, mennyi szabad, "mikor fog elfogyni", mikor kell gépet rendelni, stb.Nem csillagháborús hardcore monitoring kell, hanem valami faék egyszerű megoldás, ami kitesz a képernyőre pár kockát. Ha zöld, akkor örülünk, ha sárga, akkor aggódunk, ha piros, akkor sikítunk.
Köszi!
-
szallasi007
őstag
Kösz srácok

-
Konflikt
addikt
válasz
szallasi007
üzenetére
szerintem innen van a script

powershell host kell neked ehhez, hogy futtatni tudjad.
regebben PowerCLI kulon telepitos installerkent ment, most mar modulkent behuzhato.
tovabbi infok erre, how-to itt, ill. ismerkedni itt is tudsz vele, keress ra a HoL-on erre: "HOL-1911-05-SDC - VMware vSphere Automation - PowerCLI"edit:
@(#4733) AiRLAC most latom kozben belinkelted te is ugyanezt egy picit elobb
-
válasz
szallasi007
üzenetére
Van, Github

Ezzel elindulhatsz:
https://www.vladan.fr/how-to-install-vmware-powercli-via-powershell/ -
szallasi007
őstag
Huhh ez állat köszi

Most már lesz hogy elindulni.
Van egyébként olyan oldal ahol ezek a szkriptek össze vannak gyűjtve vagy ezt így faragtad össze?
Fejből nekem ezek nem mennek, általában sajátra szoktam szabni ezeket a kész dolgokat és be szoktam kommentelni amiket ritkán használok.
Exchange és AD lekérdezéseim vannak meg ha vmit nem lehet GUI-n több objektumra beállítani akkor szoktam psezni.
Tényleg állat
Ps-hez külön van esxi modul ezek szerint amit telepíteni kell? -
válasz
szallasi007
üzenetére
Indulásnak memóriához
$Cluster="clusterneve"
Write-Host ""
Write-Host "Checking the following cluster to balance: $Cluster"-foregroundcolor "DarkGreen"
Write-Host ""
$hostinfo = Get-Cluster $Cluster |Get-VMHost | Get-View
# Pull memory stats from each host
$hostram = @{}
$clusterram = 0
$hostinfo | % {
$hostram.Add($_.Name,$_.Summary.QuickStats.OverallMemoryUsage)
$clusterram += $_.Summary.QuickStats.OverallMemoryUsage}
$hostram.GetEnumerator() | Sort-Object Name
# Determine the delta of memory on the least loaded host
$deltahost = ($hostram.GetEnumerator() | Sort-Object Value)[0].Name
$deltaram = [Math]::Round((($clusterram / $hostinfo.Count) - ($hostram.GetEnumerator() | Sort-Object Value)[0].Value),0)
# Check if there is a host without VMs
$esx_list=Get-Cluster $Cluster|Get-VMHost
$esxWithoutVMS=0
foreach ($esx in $esx_list)
{
$vms=(get-vmhost $esx| get-vm|Where {$_.PowerState -eq "PoweredOn"}).count
Write-Host "# of VMs on $($esx): $vms" -foregroundcolor "DarkGreen"
if ($vms -eq 0)
{
$esxWithoutVMS++
}
}
if ($deltaram -lt 16384 -and $esxWithoutVMS -eq 0)
{
Write-Host ""
Write-Host "No empty hosts and/or less than 16G difference in host memory usage," -foregroundcolor "DarkGreen"
Write-Host "no need to balance, we are done. Exiting script ..." -foregroundcolor "DarkGreen"
Write-Host ""
exit 1
}
$deltamoref = (Get-VMHost -Name $deltahost).Id
Write-Host ""
Write-Host "Let me try to remediate the imbalance on:" -foregroundcolor "DarkGreen"
Write-Host "$deltahost" -foregroundcolor "DarkGreen"
Write-Host ""
# Find VMs that can fill the delta from other hosts
$vmram = @{}
Get-VM -Location (Get-Cluster $cluster) | Get-View | % {if ($_.Runtime.PowerState -match "poweredOn") {$vmram.Add($_.Name,$_.Summary.QuickStats.HostMemoryUsage)}}
# Run through VMs and migrate the smallest ones
$i = 0
$nomigration = $true
while ($nomigration){
$targetvm = ($vmram.GetEnumerator() | Sort-Object Value)[$i].Name
if (((Get-VM -Name $targetvm | Get-View).Runtime.Host) -ne $deltamoref) {
Write-Host ""
Write-Host "Moving $targetvm to $deltahost" -foregroundcolor "DarkGreen"
Write-Host ""
Move-VM -VM (Get-VM -Name $targetvm) -Destination (Get-VMHost -Name $deltahost) -VMotionPriority:High | Out-Null
$nomigration = $false
}
$i++
#catch all
if ($i -ge 100) {$nomigration = $false}
Write-Host ""
Write-Host "Finished balancing $Cluster" -foregroundcolor "DarkGreen"
Write-Host ""
} -
válasz
szallasi007
üzenetére
A többit már megválaszolták, csak erre: "Mennyire probléma ha nincs DRS? "
Ha értesz a Powershell-hez akkor ez se lehet gond egy alap kiegyenlítő (+maintenance mode) scripthez
-
szallasi007
őstag
válasz
[Newman]
üzenetére
Köszi neked is, az a baj hogy ahol átvettem a rendszert ott 3 éve kitaláltak vmit de olyan mintha kb a véglegesítés előtt kirakták volna a csapatot azóta pedig működik ahogy működik a rendszer.
Nekem kéne ráncba szedni de mivel mindenhez IS egyenlőre nem értek ezért kissé nehezen megy.
Szóval köszi
-
[Newman]
tag
válasz
szallasi007
üzenetére
Annyit tennék hozzá, hogy a DRS igazából vMotion-t használ a terhelés egyengetésére - ha fully automated - illetve a Storage DRS használ Storage vMotion-t, ami pedig késleltétés vagy foglaltság függvényében mozgatja a VM-eket a datastore-okon, ha úgy gondolja. Ez utóbbihoz vagy jól szervezett storage kell - tehát hogy a datastore-ok leginkább ne ugyanazokat a diszkeket tekerjék - vagy több storage.
A VVOL még opció, ott nincs LUN és datastore, de az kb 10 implementációnál, ha egyszer előfordul, amúgy tényleg ritka. VSAN-nál meg szigorúan vett értelemben nincs közös storage olyan formában mint egy nem HCI rendszerben. Elosztott storage van, ami közösen prezentált és kezelt.
Általában a DRS-t erősen szoktam javasolni, ha a VM-ek terhelése erősen ingadozó és általában más-más ívet vesz fel egy időszakban. Ha mindig ugyanannyira dolgoznak, akkor nem sok értelme van.
Régen a 6.5U1 idején én emlékszem olyan hírekre, hogy négy hosztra emelik az essential plus-t, de érdekes módon nem történt meg

-
Konflikt
addikt
válasz
szallasi007
üzenetére
szia
FC SAN: nem a vCenterben/hez veszed fel, hanem a 3 host-odhoz. itt ket opcio lehet:
-direct attach: ez az egyszerubb, de csak par hostig mukodik a keves storage FC port miatt. ekkor a host FC HBA-ja direktben ossze van kotve az FC SAN controller node-jaival. ezesetben a SAN-on felveszed a WWPN-eket es adsz hozzaferest a szoban forgo LUN-okhoz.
(tipusonkent mas lehet a naming, vagy az absztarkcio, nehol grouppolhato, stb, de a logika ugyanez)
aztan vegzel egy HBA rescan-t vSphere-bol majd a host felismeri uj LUN-t.
-switched: ha van SAN switch is akkor zonazni kell. (a mikentjere itt nem ternek ki)a LUN-okat VMFS-re formazva tobb host egyidejuleg irja/olvassa, hiszen shared storage. van lockolas, szoval nem irnak egymasra.
Essentials Plus: max 3 server, amiben max 2 pCPU a hard limitje a setupnak. tehat vas cserevel bovitheto csak.
DRS: nincs, de a HA ettol meg mukodik, ugyanis nem kell hozza. (HA az elcsattant vm-et elinditja host kieses eseten masik elerheto host-on. hiszen ahogy fent taglaltuk a DS kozos, tehat hozzafer tobb host is)
DRS terhesleselosztast vegez a hostok kozott (storage)vMotion segitsegevel. lehet nelkule elni, de nyilvan jo feature.ha innen feljebb akarsz menni, ott a koltsegek igen megnonek. ez az essentials nagyon jo ar/ertek arnyu csomag, a 3x2 CPU manapsag mar 300 vCPU-t is jelenthet es kkv szinten boven eleg szokott lenni.
(es akkor az uj Epyc Rome-ot nem is emlitem)
ha feature set nem eleg (vDS, FT, DRS, stb), az mas kerdes. majd a business eldonti. -
szallasi007
őstag
Sziasztok, sajnos úgy tűnik idén már nem lesz meg a tervezett bővítés viszont van egy két dolog amit nem értek és szerintem tőletek hamarabb kapok választ mintha össze vissza gugliznék. (Tervben van a tanfolyam is)
Szóval vcenterben lesz 3 host amihez lenne egy közös fc san. Vcenterben ennek az fc san-nak hogy megy a felvétele? Azt értem hogy a san-on létrehozásra kerül majd x db és x méretű tárhely amit mint datastore fel lehet venni vagy létezőt lehet bővíteni, ez van most is csak 1 host-tal megoldva.
A 3 host ezt a közös san-t fogja használni, de a vmeket mikor létrehozom, akkor azok nem fognak "egymásra" írni? Vcenterben csak simán fel kell venni az új san-on létrehozott diszket és akkor mindhárom host tudni fogja hogy az egy közös diszk terület és majd a vcenter megoldja a dolgokat?
Mivel Essential Kit Plusunk van a 3 hostra ami nem tudja a DRS-t ilyenkor mi van? A HA része fog működni? A liszensz része elvileg.
Ki lehet alakítani így egyáltalán a megfelelő felállást vagy másik liszenszek kellenek? Ha kellenek mi kell? Enterprise?
Mennyire probléma ha nincs DRS? Jövőre talán tudok liszenszet is vetetni. -
Konflikt
addikt
válasz
szerenkemnek
üzenetére
voloszinuleg a HoL-ra gondolsz. volt mar rola tobbszor szo - ezek nyomkodhato kornyezetek, ki tudsz probalni termekekeket. eleg szeles a kinalat.
-
szerenkemnek
csendes tag
válasz
[Newman]
üzenetére
Igen, már szemezgetek vele. Köszi a tippet! 🙂
Időközben felsetupoltam egy másik fizikai vast (IBM szervert) a meglévő mellé, amire meglepő módon felment az ESXi 6.7. Úgy hogy most van két fizikai vas: az egyiken Windows Server 2019, Ubuntu Server 64, es egy vCenter, ami ezeket összefogja, menedzselhetővé teszi.
Élvezem. 😁 Most már jöhet a "játszadozás".
Jut eszembe: a VMware-nél is van olyan mint a Microsoft-nál, hogy lépésről lépésre leírja a - mondjuk úgy - laborgyakorlatot? Sajnos a neve nem ugrik be most. De egy olyannak örülnék. 🙂 -
[Newman]
tag
válasz
szallasi007
üzenetére
a VDS - egyszerűen - úgy írható le, hogy nem kell minden hoszton bekonfigurálnod a vswitch-et, a port group-okat és minden más beállítást, hanem a vCenter szintjén egyszer kell csak megtenned és a hosztokra ez az egy konfiguráció kerül le.
Sok sok előnye van, ami sokszor előjön, hogy LACP-t például csak vDS tud és a Netflow/IPfix képességek is csak ebben vannak benne. Ha NSX-eznél - NSX-V - akkor csak vDS-sel megy - bár a distributed firewall megy anélkül is csak nem támogatott. Szóval a management és control plane a vCenter-be kerül, a data plane pedig minden hosztra.
Amiről te beszélsz az a High Availability, ehhez vagy közös storage kell - vagy valami HCI megoldásban SDS, pl VSAN.Két HA van, a proaktív és a reaktív.
Az első képes arra, hogy amennyiben a hoszt nem azonnali leállást/elérhetetlenséget eredményező eseményt szenved el, akkor vagy konzerválja vagy kiüríti a hosztot, ezáltal biztosítva hogy a VM-ek nem fognak még újraindulni sem.
Ezzel szemben a reaktív HA - ami minden verzióban a 6.7 - azt hiszem de nem tudom pontosan hogy Proactive HA volt-e 6.5-ben - megvárja hogy behaljon a hoszt, majd a VM-eket újraindítja egy másik hoszton. Itt tehát mindenképpen van kiesés, legalább a HA működéséből fakadó pár másodperc/perc és maga a VM-ek bootolási ideje. -
szallasi007
őstag
Sziasztok, a distributed switch az mire jó pontosan? Annyira nem tudom felfogni hogy az már embertelen.
Néztem róla cbt videót is de én egyszerűen nem tudom összerakni.
A másik meg hogy teszt környezetben megépítettem a rendszert amit élesben létre fogunk hozni.
vMotion működik az Essential Kit Plus liszenszel a DRS természetesen nem. Viszont HA-t lehet csinálni.
Amit még nem tudtam kipróbálni hogy ezzel a liszenszel ha az egyik Host lehal akkor a vmeket átpakolja automatikusan a működő Hostokra? -
[Newman]
tag
válasz
szerenkemnek
üzenetére
Ha nem ismered a VMware Hands on Lab-ot, akkor ismerd meg
Ingyen van és élő - bár virtuális - laborba tudod megnyomkodni a rengeteg terméket és funkciót. -
Konflikt
addikt
válasz
szerenkemnek
üzenetére
egy szemellyel nem indit szerintem senki. ha spec a tanfolyam 2-3 mal mar el soktak inditani. egyebkent jok amiket irtal, arrow, training360, szamalk
-
szallasi007
őstag
válasz
szerenkemnek
üzenetére
Én szeptemberben tervezek menni bár gondolom addig nem érsz rá.
-
szerenkemnek
csendes tag
-
[Newman]
tag
válasz
szerenkemnek
üzenetére
Még az Arrow is jó lehet, ez utóbbinál jártam még régen VCP-n. Gaál Tibor korrekt és nagyon jól tartja a tanfolyamot. Microsoft-ot MCP-ket annó a Training 360-nál tettem és ott is nagyon jó oktatókat kaptam. A felszereltségük a termeknek jellemzően azonos és elég modern.
-
szerenkemnek
csendes tag
Sziasztok!
VMWare VCP vizsgát kell tennem és előtte tanfolyamon szeretnék részt venni. gugliztam egyet, de nem tudom, hogy melyek azok a cégek, ahol minőségi oktatást adnak. néztem ezt a Training360-at és a Számalkot. Mi a véleményetekezekről, illetve tudtok-e ajánlani jobbat?
Köszi!

-
akosxyz
senior tag
válasz
szallasi007
üzenetére
Ez nagyon amatőr volt, de ez okozta a problémám

Túl sok ramot adtam neki
Most már sokkal gyorsabb 
SSD-re nem tudom rakni, mert azon nincs elég helyem már
De ez a sebesség nekem már bőven elég 
Köszönöm a gyors segítséget

-
akosxyz
senior tag
válasz
kraftxld
üzenetére
Igen a toolsok települtek. Egy Hp pavilion, Hdd-re telepítettem a VM-et. Lehet itt van a gond?
Új hozzászólás Aktív témák
- LG LCD és LED TV-k
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Arch Linux
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Mit várunk 2026-ban a mobilpiacon?
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Gaming notebook topik
- Ultrák küzdelme várható Európában 2026-ban
- További aktív témák...
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Mini 64GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2955, 100% Akksi
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3886
- Készpénzes / Utalásos Videokártya és Hardver felvásárlás! Személyesen vagy Postával!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A13/Samsung Galaxy A33/Samsung Galaxy A53
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

A disk egyébként az OMV-nek van átadva, a NAS része, ha ez számít valamit.

Ez van.

) tapasztalat, majd megírom, hogy hogy vált be.