Hirdetés
- Projektor topic
- 3D nyomtatás
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Picit gazdaságosabb és halkabb lett a PlayStation 5 Pro legfrissebb verziója
- TCL LCD és LED TV-k
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen videókártyát?
- Google Chromecast topic
- Új versenyző áll rajtvonalhoz a tápok világában
- Azonnali alaplapos kérdések órája
-
PROHARDVER!
Sziasztok, udvozlunk mindenkit Magyarorszag legnagyobb VMware forumjaban!

Új hozzászólás Aktív témák
-
[Newman]
tag
válasz
bugizozi
üzenetére
Sok értelme nincs, eltörölték a tanfolyami kötelezettséget, szóval innentől nincs az, ha lejár, akkor csak tanfolyammal lehet újra letenni.
Személy szerint én inkább a VCF Admin/Architect irányba vizsgázok, amíg kitalálja a BC, hogy amúgy mi a bánat legyen az komponens vizsgákkal - pl NSX, vSAN stb. VCAP-t meg ennyi év után hagyom is, mert kiherélték.
-
[Newman]
tag
Itt valami félreértés van. VMware Workstation-t használtok, de vizsgálod pl a Nutanix-ot mint alternatíva? Az előbbi végponti virtualizáció - egy alkalmazás - míg utóbbi egy virtualizációra kipattintott operációs rendszer - többek között.
Amit érdemes átnézni, az az Intel procik E és P magjai. Mit ismeretes van/volt némi baja a Workstation-nek vele. [link]
-
[Newman]
tag
Az ott többünk véleménye szerint félreértés. Hock Tan bácsi elmondása szerint novemberben, amikor bejelentették az új csomagokat, akkor mondta, hogy eddig a VCF perpetual árához képest az új subscription VCF ára, 50%-kal alacsonyabb. Szóval bármilyen cikk HWSW, Reuters akármi én és mások is, azt olvassuk ki, hogy ez a csökkentés, az a csökkentés volt.
Ezt támasztja alá az a tény, hogy a legfrissebb árlistában is teljesen azonos árak vannak, mint voltak januárban például.
-
[Newman]
tag
Tapasztalatom eddig kb (minta: hét ügyfél):
-ahol van NSX - ott kivezetik
-ahol van vSphere Enterprise Plus - ott átgondolják kell e a vDS és a DRS
-16 mag alatti szerverek mennek kukába gyorsan
-átnézni a Nutanix, Azure Stack HCI, Scale Computing, RH Openshift alternatívákat - diverzifikálni, csökkenteni a VMware footprint-et. Nyilván le kell nyelni a békát, mivel több HCI a listában, tehát a központi tárolók - ha vannak - elég nehezen kukázhatóak, ha mondjuk öt-nyolc évre vásárolták őket egy-két éve.Eddig az mondtam nincs elég infó, kár a polcra aggódni. Már van elég infó és itt az idő csomagolni.
-
[Newman]
tag
A kapacitás alapú licenszelés miatt hatványozott gondolom a növekmény. Ha észbe kapnának Tan-ék és mondjuk legalább folglalás után fizettetnék - tehát pay per use - a vSAN-t, nem lenne shift+delete kb mindenhol. A CSP programban legalább - eddig - a vSAN-t például így számolták (bár a datastore-on elfoglalt hely után, szóval fontos volt mi a storage policy).
Olcsóbb venni egy 500T Powerstore-t vagy valami Netapp-ot mint vSAN-on maradni. A vSAN-ból kieső diszkekből meg kiváló backup storage lesz....
-
[Newman]
tag
Őszintén szólva a mentését azon a gépen kell megoldanod, ahol fájlként a VM ott van. Van ott egy csomó fájl (VMX,VMDK stb.) szóval ha kikapcsolod a VM-et és elmásolod a fájlokat - ahogyan csinálod - vagy éppen exportálod OVA-ba - nem vagyok képben Player-el, csak Workstation-nel szóval lehet abban nem is lehet exportálni.
Sok egyéb megoldás nincs.
-
[Newman]
tag
válasz
kraftxld
üzenetére
Én csak a hazai piacról tudok nyilatkozni és túl sok helyen nincs vSAN. Egészen egyszerűen azért, mert kell hozzá egy rendes hálózat és persze minden szerverbe - most tegyük félre a mesh-t és a compute only-t - a HDD/SSD. Rack space-t nem spórol vele senki, mert 2U-ba bele lehet vágni használható fél petát is lazán. Ugyanakkor erősen túl kell vásárolni a redundancia miatt, sokkal jobban mint egy központi tárolót. Szóval van helye a vSAN-nak, de nem úgy mint ahogy azt a VMware nyomja - kb mint süket a csengőt.
Azure Stack HCI az tényleg az árban foglalt, de kell hozzá ugye egy Azure subscription is.
Az ELA-król én nem mondhatok semmi publikusat, ott lehet lesz meglepetés.A klaszteren belüli mixeléstől sem tartanék, mert egy vSphere Enterprise Plus perpetual kulcs és egy VSS/VCF-ben kapott Enterprise Plus kulcs között nincs funkcionalitásban különbség, attól teltekintve, hogy az előfizetéses kulcsnak lesz lejárati dátuma.
Miért akarnak oda vetetni veletek VCF-et? Ha nincs NSX, nem kell Automation csak mondjuk VSAN, akkor az utóbbinál ki kell matekozni, hogy melyik olcsóbb (a vSphere Foundation + a VSAN TiB licenszek vagy éppen a VCF a maga 1TiB/core kapacitásával).
-
[Newman]
tag
válasz
kraftxld
üzenetére
Akkor véleményed szerint ez itt a központi tárolók létezésének vége? Csak a HCI marad?
A Nutanix és az Azure Stack HCI is előfizetéses, ott sincs semmiféle garancia arra, hogy öt év múlva nem lesz kétszeres emelés.Egy perpetual licenszelt vCenter-ben lehet keverni a perpetual és subscription klasztereket és hosztokat, ez tény.
Az Essential Plus csomag vásárolhatóságát feloldották, ott egy telephelyre lehet már többet is venni. Az lehet alternatíva a Robo-ra ha nincs pl VSAN, ha van, akkor ott el kell felejteni a vSAN-t.
-
[Newman]
tag
válasz
szpeti40
üzenetére
Akkor szerintem nem para ha ugyanabban a vCenter-ben vannak, de lehet a külön klaszter jó ötlet, de lehet egyben is. A dynamic directpath IO-nál nincs vMotion, a VM bekapcsolásakor olyan hoszton indítaná el csak a VM-et, ahol annak a labelnek megfelelő GPU is található, mint ami a VM konfigjában van.
-
[Newman]
tag
válasz
szpeti40
üzenetére
Nem írod, hogy VDI vagy valamilyen AI/ML okból kell a GPU a VM-ekbe. VDI projektekben mindenképpen javallott külön klaszterbe, sőt néha még külön vCenter-be is tenni az adott klasztert (van egy szint, ami felett annyi provisioning, reconfig művelet indul, hogy másképp kell méretezni). Ha nem VDI, akkor én lehet másik klaszterbe tenném őket - gondolom más is lesz kicsit a proci/ram egyéb konfig - bár nem kötelező. Az dynamic directpath IO-val, nem homogén klaszterben is lehet szépen kezelni ezeket a GPUs gépeket. De pusztán a VM-ek RAM-jának rezervációja miatt hajlok a külön klaszterre.
Legjobb tudomásom a vMotion úgy van ahogy írod.
-
[Newman]
tag
válasz
Attix82
üzenetére
Akkor ha jól értem VMware Workstation-t tettél fel. A VMware gyártó, nem egy termék.
Pár kérdés, hogy ne magaddal beszégess:
- milyen guest-et telepítettél a virtuális gépedbe?
- telepítetted tényleg a VMware Tools-t abba a guest oprendszerbe?
- beállítottad már ezt? https://docs.vmware.com/en/VMware-Workstation-Pro/17/com.vmware.ws.using.doc/GUID-EA588485-718A-4FD8-81F5-B6E1F04C5788.html
- mi az hogy 1/4 CPU? -
[Newman]
tag
GA-t megvárnám vele - elvileg az két hónap is lehet az IA-tól - és persze azt is hogy például a monitoring/mentés - pl Veeam - is támogatni kezdje.
-
[Newman]
tag
válasz
kraftxld
üzenetére
Egyelőre próbálom kideríteni, hogy mi az a nagyon-nagy újítás, ami miatt ez nem 7.1, hanem 8 lett. Oké a DPU király dolog, de egy nagyobb integrátornál dolgozva még soha nem láttam, soha nem is adtunk el Pensando-t sem. Kérni sem kért ilyet senki. Nem a hazai piacból kell kiindulni, tudom.
A Tanzu körüli fejlesztések kapcsán már ideje volt AZ-ket lehetővé tenni, érthetetlen, hogy miért kellett ennyit várni rá. -
[Newman]
tag
válasz
CsodaPOK
üzenetére
Az is hasonló, mikor "az alkalmazásomnak redundancia kell, de nincs benne/ehhez megfelelő megoldás benne". Állítsunk be fault tolerance-ot és úgy fusson majd a VM. A fenti beszélgetés már három ügyfélnél is elhangzott, egyet nem tudtam lebeszélni róla, nem győzte meg az a tény, hogyha az első VM-ben BSOD lesz a Windows, akkor a második gépen is hasonló történik.
[tasiadam]: A 6.5-ös ESXi-t - előtte persze inkább a vCenter-t - is fel kellene frissíteni 7.0-ra, kérdés van-e SnS. -
[Newman]
tag
válasz
tasiadam
üzenetére
Igazából nem késéssel indítja, mert a HA működése percekben mérhető.
Amit akarsz, olyat a VMware nem tud. Mármint nincs mód arra - nyilván ha fejlesztesz magadnak ilyet, mert SDK van - hogy egy VM-ben a hálózat megáll, akkor csináljon valamit.
Szóval a VM monitoring segítségével nem fog ugrani arra, ha a VM által használt hálózatban/VLAN-ban mondjuk történik valami. Nem néz és nem tesztel hálózatot a VM-ből, csak azt nézi hogy pl a tools on keresztül él-e a VM van e bármi aktivitás benne.
VM Monitoring restarts individual virtual machines if their VMware Tools heartbeats are not received within a set time. Similarly, Application Monitoring can restart a virtual machine if the heartbeats for an application it is running are not received. You can enable these features and configure the sensitivity with which vSphere HA monitors non-responsiveness.
When you enable VM Monitoring, the VM Monitoring service (using VMware Tools) evaluates whether each virtual machine in the cluster is running by checking for regular heartbeats and I/O activity from the VMware Tools process running inside the guest. If no heartbeats or I/O activity are received, this is most likely because the guest operating system has failed or VMware Tools is not being allocated any time to complete tasks. In such a case, the VM Monitoring service determines that the virtual machine has failed and the virtual machine is rebooted to restore service. link -
[Newman]
tag
válasz
tasiadam
üzenetére
Nem éppen. A datastore heartbeat egy plusz dolog, ami abban az esetben segíthet, mikor a hosztok nem érik el egymást. Ekkor a datastore-on azért képesek jelezni mely gépek vannak bekapcsolva rajtuk, mely hosztok vannak életben.
Nyilvánvalóan egy IP alapú tárolónál körül kell járni a dolgot, mert ha például azonos fizikai interfészen, switch-eken történik a tároló forgalma, mint amúgy például a management vmkernel interfésze, akkor olyan nem nagyon fordulhat elő, hogy az egyik megy, a másik meg nem. Így van ez a VSAN-nál is, de nyilván az iSCSI tárolódnál is.
Isolation az egy tök másik dolog. Mikor van mondjuk három hosztod és - egyszerűsítve - az egyik leszakad, mert kihúztad a hálózati interfészeit. Akkor nyilván ő nem hallja a másik kettőt és a másik kettő nem hallja őt. Na ilyenkor megpingeli alapértelmezetten a default gw-t a management vmkernel-en és ha nem válaszol, akkor ő izolálódott. Ha négy hosztod van és kettő szakad le egyszerre és azok hallják egymást, akkor pedig partícionálódás van.
Nálad két hoszt van, szóval ha a másodikből kihúzod a kábelt, az abban a pillanatban el is veszti a storage-ot. Nem hallja a másikat és az isolation címet sem bírja pingelni és nyilván a datastore-on sem tud életjelet adni magáról. Szóval a "power off and restart VMs" lesz a vége. Az első hoszton, viszont nem azonnal. A HA nem két másodperc alatt lép.Mikor nem megy majd a HA? Millió oka lehet:
- sok a reservation VM vagy RP szinten. Ha pl az első hoszton futó VM-ek CPU/RAM erőforrásait rezerválod és a második hoszton futó VM-ekkel is ezt teszed, akkor az első hoszt csak annyit tud szolgáltatni, amennyi fizikailag benne van. Viszont két fizikai gépnyi erőforrást kéne előállítania, hiszen ami rezervált, az nem swap-polhatja ki, oda kell adni ténylegesen a fizikai RAM-ból.
- ha például bármely VM a második hoszton olyan port group-on van - standard switch esetén fordulhat elő - amely az első hoszton nincs felvéve. Tehát ha az Ubuntu VM-ed első interfésze mondjuk "VLAN10" nevű port group-ban van és az első hoszton az "VLAN 10"-ként van felvéve, akkor tuti nem lesz HA.
- Olyan ISO van becsatolva, ami a második hosztról elérhető, de az elsőről nem.
- Ha az FDM agent-nek van problémája, fel sem települt pl. Ha a host and clusters nézetben a HA agent státusz bármi más mint primary/secondary.Azért kértem a vmotion próbát, mert ha át lehet vmotion-özni a problémás gépet, akkor a fenti első három eshetőséget ki is zártuk. Igen tudom hogy a HA-hoz nem kell vMotion, de a fentiek a HA-nak is beakasztanak ha akár egy is közülük jelentkezik.
-
[Newman]
tag
válasz
tasiadam
üzenetére
Nem. Reservation alatt a reservation-re gondolok. VM-re állsz, majd mindegyiken megnézed ezt: [link]
Ha te magad vMotion-nel sem tudsz egyetlen gépet migrálni, azaz az Ubunti gépet sem, pedig az közös storage-on van, vmotion enabled a vmkernel-en mindkét hoszton, akkor írd már meg, hogy ott mikor a vmotion-t indítanád, ugyan milyen hibát ír már pontosan? Sokat segítene.
Admission controlt most teljesen felejtsük el. -
[Newman]
tag
válasz
tasiadam
üzenetére
A vmotion-t azért kérdeztem, mert érdekel, hogy amúgy kézzel te át tudád e tolni az összes VM-et a túlélő hosztra. A reservation-t pedig azért mert ha a klaszteredben több reservation van beállítva, mint a túlélő hoszton az összes bekapcsolt VM és azok amik e bedöntött hoszton futottak és most failover kéne rájuk, akkor tuti biztos hogy a HA nem fogja elindítani őket. Pont az ilyen esetek elkerülésére van az admission control, hogy ne tudj többet kiadni és biztosított legyen hogy X számú ESXi behalása esetén el tudja indítani a gépeket.
"Minden gépbe 2 kábel megy, iLO és network, amint a storage és a management is megy, ha ez lényeges (isolation esetében pl az)."
Mivel nálad iSCSI van és ráadásul azonos NIC-en a mgmt vmkernel-el, kb teljesen értelmetlen a datastore heartbeat beállítása, tekintve, hogy ha egymást nem hallja a két hoszt, akkor a datastore-on sem fogják egymás látni mert megszakadt a francba.Tehát kérlek nézd meg a reservation-öket, mennyi van beállítva összesen ha van, illetve próbáld meg kézzel az Ubuntu VM-edet át tudod-e tenni a másik hosztra. Ha már ez utóbbi sem megy - pedig amúgy CPU generációban stimmel, közös storage adott - akkor lehet például másképpen van elnevezve a vSwitch-en a network port group - gondolom nem vDS-t haszálsz.
-
[Newman]
tag
válasz
tasiadam
üzenetére
Igazából nem mindegy mennyi gép fut bármelyik hoszton, sőt elég komolyan számít mert hacsak nem állítod be, akkor minden gép HA védett és mindet át akarja tenni valamelyik - nálad egyetlen - lábon maradt hosztra.
Van reservation az Ubuntu VM-en? Egyáltalán bármely VM-en? Amúgy például vMotion-al át tudod tenni az az Ubuntu gépet a nagyobb hosztra?
Az admission control nem viccnek van, az egy fontos dolog. Ha percentage szarul van beállítva benne vagy slot policy van és van reservation, akkor jól alá lehet vágni mondjuk. -
[Newman]
tag
válasz
angelus8925
üzenetére
Ha jól értem, a VMware Workstation-ben be van állítva hogy a hoszt gépen felcsatolt és a Synology NAS-ról kiadott útvonal legyen becsatolva a VM-be mint shared folder.
Mi történik akkor, mikor magában a VM-ben nyitod meg az elérési utat és nem az előbbi módon közbeiktatva a hosztot magát? AKkor is ad hibát?
Biztos van oka az XP-nek, viszont könnyen előfordulhat hogy pl új tools-t fel sem tudod rá eröltetni majd, az pedig elég sok dologhoz kellene. -
[Newman]
tag
-
[Newman]
tag
válasz
Konflikt
üzenetére
Lehet látni hasonlót más tollából is, de ne legyen igaza. Erős kérdés, hogy mégis hogyan lehet az EBITDA-t feltekerni 3,5-ről 8,5-re. Vagy sokkal drágábban kell adni a termékeket vagy sokkal többet eladni belőlük vagy rövid távon úgy, ahogyan Mr. Madden írja.
A kiégés - véleményem szerint - pont annyira a munkáltató, mint a munkavállaló problémája. Ha a közeg olyan, akkor bárki kiég.
-
[Newman]
tag
A Broadcom-ot mostantól úgy kell ejteni, hogy VMware
Én sem teljesen értem, hogy miért adták el. Azt sem, hogy amúgy a szokásos szöveg "szinergiák felderítése után innovatív szoftverek és szolgáltatások kialakítása" bs bingó szövegen túl mi az amivel a Broadcom a VMware-en tud segíteni és fordítva.
-
[Newman]
tag
Network boot-ot én még sosem láttam a boot from SAN-t többször. Valahol imádják, máshol gyűlölik. Feltételezi hogy van SAN, illetve azt is hogy azt előtte fel kell konfigurálgatni a telepítés előtt - LUN-t kiadni stb. Ahogy CsodaPok kolléga írja, build your own/vsan ready node/vxrail setup-nál valami lokális média adott inkább.
-
[Newman]
tag
válasz
kraftxld
üzenetére
Ismerek olyat, aki hallott olyanról, akinek a sógora olvasott olyanról, aki álmodott olyat, hogy vett 200 darab raid-vezérlőt és 400 darab SSD-d csak erre. Nem kidobott pénz, mert jó eséllyel a következő verzió után is üzemben maradnak azok a gépek, de nem őszinte a mosoly.
-
[Newman]
tag
Biztosan érint mást is, de tegnap megváltozott az SD kártyás/USB-s mondás.
"VMware will continue supporting USB/SD card as a boot device through the vSphere.Next product release, including the update releases. Both installs and upgrades will be supported on USB/SD cards. The change from the previous guidance is that SD/USB as a standalone device will now be supported on previously certified server platforms. Customers can still however provision an additional persistent device to store the OSData partition, which VMware recommends."
-
[Newman]
tag
válasz
bugizozi
üzenetére
Eltörölte, de nem a COVID miatt. Már nem járnak le a vizsgák mint korábban, de ettől még nem semmisült meg az az ablak, amiből ha kicsúszol és nem vizsgázol újra, akkor mehetsz újra tanfolyamra.
Ha kell a cert végére az évszám, akkor most évente teheted le a teljesen azonos vizsgát. Nyilván nem kötelező - bár VMware partnernél ehhez partneri szint is kötődhet.Ha nem kell az évszám, akkor 2-3 évente bizony le kell vizsgáznod és könnyen lehet, hogy úgy is azt a vizsgát fogod letenni, amit már régebben megcsináltál. Neked idén nem kell menned - és jó eséllyel jövőre sem - de figyelni kell.
Szerencsésebb ha mondjuk két track-en is van VCP-d, mert akkor csúszóablakban egyiket-másikat frissíted, tekintve egy friss VCP-vel, egy másik track-en is tanfolyam nélkül tudsz VCP-t tenni. -
[Newman]
tag
válasz
kraftxld
üzenetére
Abszolút megértelek, sok embernek segítene követni mikor érdemes lépni. Én év elején nézegetem meg, hogy akkor most miből kellene is frissítenem. Elvileg a vizsgát megcsinálhatod, de badge nem lesz. Én is kíváncsi vagyok mi történik pontosan ha az előfeltétel nem teljesül.
Egyszer hagytam elévülni a VCP-met, mert hát gondoltam a VCAP majd megújítja. Nem újította meg. Ami azért érdekes mert a VCAP a VCDX-et meg tudja újítani, de a VCP-t nem? Feltettem a kérdést a VMware Learning-nek és elküldtek kapálni. Mentem is újra tanfolyamra, vicces volt.
-
[Newman]
tag
Hát én is szenvedtem a telepítésével, nem túl baráti hogy 6 nic-es szerverek esetén is már JSON-ban kell beadni a Cloud Builder-nek a konfigot - mert a GUI nem tud ennyi NIC-et kezelni. Végül ott sem lett VCF implementáció, de a benne található BOM-ok útmutatóan szolgálnak a nem VCF-es rendszerek számára, úgy néznek rá, hogy ami abba van az már biztos jól működik

-
[Newman]
tag
válasz
bugizozi
üzenetére
Így már értem
Milyen Horizon verzión vagy? 2111-ben jelent meg a "secondary image". Az hasonlót csinál.
Ha az van, akkor az instant clone pool szintjén nyomj egy "Maintain->Schedule"-t. Aztán válaszd ki a tesztelni kívánt snapshot-ot, viszont ne ütemezd, hanem "secondary image"-ként jelöld meg. "Push to specific machines"-t klikkeld be és válaszd ki a tesztelésre szánt gépeket - nem tudom, hogy floating vagy dedicated assignment pool-jaid vannak-e.
Másik opció az, hogy nem választasz ki semmit a "Push to specific machines"-nél és akkor a pool-ba belépve a "Machines (Instant Clone Details)" tab alatt kb. ugyanígy ki tudod választani mely gépekre görgetnéd ki. -
[Newman]
tag
válasz
bugizozi
üzenetére
El vagyok tévedve, de az első képen - a H7 esetén - az nekem linked clone-nak tűnik, viszont az nem is létezik már H8-ban. Ha utóbbi instant clone, akkor ott visszamenni korábbi snap-ra kicsit neccesebb - kb új pool ha nem a teljes pool-t akarod korábbira visszatenni.
-
[Newman]
tag
válasz
promagus00
üzenetére
Azért nem jelenik meg, mert az a hálózat amihet az iSCSI vmkernel-ed van, az nem egy VM port group. Szóval hozz létre egy virtual machine PG-t azon a vSwitch-en, ami a 10G NIC-edet használja.
-
[Newman]
tag
válasz
MrSealRD
üzenetére
vCenter verziót nem vontak vissza, szóval ott mehet az U3/U3a. ESXi-nél ennek fényében - IMHO - U2d-ig - ha az SD kártyás/USB-s mizéria nem érint. A vendor customized ISO-k közül is leszedték az U3-at. Mondjuk a HPE-VMware compatibility matrix-ban azért maradt az U3, de a malmok lassan őrölnek.
-
-
[Newman]
tag
válasz
TheProb
üzenetére
Végtelen mennyiségű szívás volt több különböző környezetben már a vCLS gépekkel. Volt olyan, hogy GSS bírta csak megtákolni. Nem tudom mi lett a VMware QA csapatával, de jó lenne ha komolyabban vennék a munkájukat.
Többször az sem segített, ha közben vanilla 7.0.-ra frissítettem, aztán onnan U2b-re. vLCM-el egyelőre nem sok jó tapasztalatom van, de ott könnyen lehet a szerverek gyártója a bűnös. Utóbbi dokumentációjuk alapján támogatott a cucc, de a vLCM szerint állatira nem.
-
[Newman]
tag
Elvileg ez az SD kártya kinyíródás megoldódott a 2c tegnapi megjelenésével.
"This issue is resolved in VMware vSphere ESXi 7.0 U2c." [link]Megvárom míg valaki kiteszteli.
-
[Newman]
tag
válasz
bugizozi
üzenetére
Nyugodtan nyomj remove from inventory-t, aztán register VM. Az import során a VM eredeti nevét írja majd, amit át kell írnod a Veeam-ben megadott konvenció szerint prefix/suffix. Simán benyalja a Veeam majd, nem hoz létre új VM-et, nem törli el replikán lévő snapshot-okat sem. v11-el próbáltam ki tíz perce.
-
-
[Newman]
tag
Visszatérve kicsit az SD mizériára. A HPE, a DellEMC de úgy kb senki sem gyárt médiát - legyen az SD,SSD vagy HDD. Ezeket ők is vásárolják, tehát az hogy mit bír, az kb lutri. SMART nincs, azt általában az SD kártyát vezérlő kontrollerben kellene kezelni csak éppen senki sem teszi.
A HPE-nek sem volt ez akkora üzlet, mert ha behalt az USB-s dual SD kártyájában egy SD, akkor csereként kikültek egy újabb ilyen USB-s eszközt és két zsír új SD kártyát vele.
Nem véletlen amúgy hogy a DellEMC VXrail node-okban, újabban a HPE VSAN ready gépeiben is BOSS/N204 a boot eszköz - utóbbin pl 2 db m2 SSD van tükörbe, PCIe foglalatban az egész kártya. Az SD kártya eddig sem volt enterprise dolog csak könnyű volt megspórolni a RAID vezérlőt és a két HDD/SSD-t vagy éppen ha VSAN-t akart valaki, akkor nem kellett dual mode controller - ennek hiányában két controller - csak azért hogy a VSAN tudja HBA módban használni a diszkeket, az OS meg R1-ben.
Van hazánkban olyan nagy ügyfél, aki már 1-2éves kiszolgálóikba most kontrollert és két pörgő vinyót vesz, hogy az SD kártyáktól megszabaduljon. -
[Newman]
tag
válasz
bugizozi
üzenetére
Elég nagy balhé is van belőle VMTN-en is.
[link]Született egy elég jó cikk John Nicholson - VSAN atyaúristen - tollából a lényeget összefoglalva. Hasznos és érdekes olvasmány, ügyfelek számára készülő dokumentációkba mindig belemásolom
Is my SD card is resilient enough for production ESXi usage?
-
[Newman]
tag
válasz
TheProb
üzenetére
Szerintem is alábecsült funkció, de valahogy nem ragad meg sehol. Ahol blade-ek vagy valami multinode rack-es szerverek vannak, ott nem értelmezhető. Ott sem nagyon ahol olyan support van hogy 4-6 órán belüli csere a várható. 10 esetre vetítve kb egy alkalommal kerül bevezetésre. Pedig Dell OME, HPE Oneview vagy hasonszőrű Cisco - bár ez kb egy plugin - úgy minden bokorban akad már.
-
[Newman]
tag
válasz
TheProb
üzenetére
Információim szerint Proactive HA-nál sose jelenne meg a vRops, mivel ott a kiszolgáló gyártója által adott komponens kell regisztrálódjon - HPE Oneview, DellEMC OMivv stb. Lehet tévedek!
Amúgy én proactive HA-t soha, sehol nem állítottam még be - demózás volt, de élesbe sose ment - predictive DRS-t igen, de az két klikk. Kár hogy utóbbi felejtős ha valaki nem vROPS-al tengeti életét és amúgy is elég nehéz megmutatni, hogy a slide-okon túl ez miért jó. -
[Newman]
tag
válasz
ratkaics
üzenetére
Az hogy lassabb mint mondjuk RAID nélkül vagy RAID 0/1/10 az adottság. AiRLAC kolléga említette, hogy ez éppen a belépő kontroller, szóval lehet egy másikkal ennél többet tudna az adott számú és fajtájú SSD R5-ben. A paritásnak ára van, amit R5-nél és R6-nál még jobban megfizetsz.
-
[Newman]
tag
válasz
TheProb
üzenetére
Sajnos kénytelen vagyok egyik környezetbe feltenni minden újat, mert különben nehezen tudok felelősen válaszolni, mikor arról van szó hogy akármit meg lehet-e csinálni/miért nem megy/ pl. vSphere,NSX-T, Tanzu stb-ben.
vSphere tanfolyamon voltam még egyszer 4.0 idején, majd lejárt elszalasztott megújítás után DCV 6.7 ICM-en. Arrow-ban, Gaál úr szerintem hibátlanul tartotta.
Én úgy látom, hogy a vRA pont olyan téma, hogy azt csinálni kell - mármint nyomkodni - hogy el tudd mondani másnak a lényeget. Ugyanakkor itthon sajnos nem tud eltartani ez a piac annyi oktatót, hogy ők specializálódni tudjanak. Tehát egy cégnél, mondjuk a max két VMware-es oktatónak kell leoktatni úgy AppVolumes-től, Workspace ONE-ig minden elképzelhető tanfolyamot. -
[Newman]
tag
Így első ránézésre az ikonok kevésbé színesek. vDS-en az NSX-es "PG"-t eddig legalább egy kivehető N betű jelezte, de most olyan szinten alig látszik, hogy bekészítek egy nagyítót
vDS 7.0.2-ben feature az LACP Fast Mode, ami érdekes mert eddig is tudta. Jó lesz ez...a belső a fontos. -
[Newman]
tag
Mivel nyoma nincs a VMUG Hungary alatt.
Új hozzászólás Aktív témák
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- MEGA AKCIÓ! - Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - 15% AKCIÓ
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Játékkulcsok ! : PC Steam, EA App, Ubisoft, Windows és egyéb játékok : (12.20.)
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 256GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3205
- Samsung Galaxy S24 Ultra 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- GYÖNYÖRŰ iPhone 15 Pro Max 256GB Blue Titanium-1ÉV GARANCIA-Kártyafüggetlen, MS4091
- Asus PN50 mini pc /Ryzen 5 4500U(6 mag)/8GB/250GB/WIN11 PRO/
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 256GB Sierra Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3022
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

vDS 7.0.2-ben feature az LACP Fast Mode, ami érdekes mert eddig is tudta. Jó lesz ez...a belső a fontos.