Hirdetés
-
PROHARDVER!
Sziasztok, udvozlunk mindenkit Magyarorszag legnagyobb VMware forumjaban!

Új hozzászólás Aktív témák
-
-
kraftxld
félisten
válasz
[Newman]
üzenetére
Mindenképp visszajönnek a tradicionális SAN-ok az ilyen árazás miatt. Csak abból az infrából kiindulva amivel most a legtöbbet foglalkozok, a datacenterek már nagyjából kiűrítve, a legtöbb site meg max 2-3 host-al elmegy.
A Stack HCI meg kvázi ingyen van ha amúgy is licenszelted a VMware-n futó Windows Servereket és van rá SA.Igen, én is úgy tudtam, hogy a perpetual vCenter-be mehet subscription-os meg perpetual cluster is, clusteren belől nem érdemes mixelni a feature különbségek miatt.
Az Essentials Plus-al se vagyunk előrébb sokkal, ott is meg kell venni 96 vcore-t.
Még az nem tiszta, hogy egy agreement-en belől lehet-e mixelni a vCF, vVF, vVS-t, meg az essentialst, mert így a megfelelő licenszekkel le lehetne fedni mindent.
A VMware szerint meg vegyünk 32 vCore-nyi vCF-et arra a site-ra is ahol van egy ezer éves host 2x6 fizikai CPU maggal, és fut rajta 3 VM amit minimálisan használnak
-
válasz
[Newman]
üzenetére
3D virtualizációra lesznek majd a GPU-k használva Ubuntu VM-ek alatt. Nem lenne hátrány, ha pl az egyik telephelyről le kell migrálnunk, akkor a "sima" VM-ek is tudnának futni ezeken a GPU-s hosztokon. Azt még nem döntöttük el, hogy hogy lesz odaadva a gépeknek a vidikari, ez majd le lesz tesztelve.
VDI nincsen nálunk.A dynamic directpath IO esetén a VM át tud mászni egy másik GPU-s hosztra futás közben?
Akár egy vm/host rule-al lekorlátozni ezekre a hosztokra, így működhet akár a fully DRS is? -
Attix82
addikt
válasz
[Newman]
üzenetére
Üdv.
Ezt telepítettem: VMware.Workstation.Pro.v17.0.0.20800274.x64
Win 11-et raktam rá.
Tools nem telepítettem.
Max 4 szálon dolgozik, ennél többet nem tudtam beállítani.Régebben raktam már fel VMware programot , de ott minden úgy működött ahogy kell. Drivert lehetett telepíteni stb. Vagy más verziót kéne?
-
ratkaics
senior tag
válasz
[Newman]
üzenetére
Nagyon köszönöm, ez sokat segített!
Most működik, bár nem értek mindent.
Ha jól értem, akkor az ESXi az UI-ban beállított NTP Server címet, "csak" valami NTP upstream servernek veszi és azon keresztül egy internetes NTP server-rel szinkronizal.
Ezt meg lehet valahogy változtatni? -
kraftxld
félisten
válasz
[Newman]
üzenetére
Persze, én se a hazai piacra dolgozok, de az új vSAN-on kívül még tényleg nem volt semmi ami valós ügyfél igényt oldana meg

A 8.0-ra egy tipp: új subscription only licenszelés, és a 7.0-s licenszet már nem tudod hozni, tehát akinek lejárt az SnS, az se tud upgrade-olni => $$$ -
CsodaPOK
senior tag
válasz
[Newman]
üzenetére
Jajaja. Vagy amikor a HA mellé még konfigoljunk SRM-et és akkor már egyből ki is pipáltunk minden magas rendelkezésre állással és DR-rel kapcsolatos követelményt. Minden is megoldva, nincs itt semmi látnivaló

Persze amikor aztán kiderül, hogy pl. csak aszinkron replikációt tudunk adni vagy hogy az SRM átállás az nem automatikus, akkor megy a fejcsóválás, hogy hát azért az infrán még illene reszeljünk, mert ez így nem az igazi
-
tasiadam
veterán
válasz
[Newman]
üzenetére
1 kis gepet konnyu neki hamar inditani. Van 1 pingeles tesztunk ahol az elhalas es a felallast merjuk. Itt majd latjuk, mennyi ido.
Olvastuk, hogy SDK-n keresztul vmtools segitsegevel lehet appot monitorozni, perpill erre kene feature.
Tehat akkor appot nem fogunk tudni default nezni, max VM-et, az meg meglehetosen ritkan tud meghalni.
-
tasiadam
veterán
válasz
[Newman]
üzenetére
Admission alatti reservationre gondolsz? Az nincs beallitva,lekapcsoltam ma megint.
Van mar merge requestem a masodik nic portra, hogy kapjon DHCP-n IP-t, igy oda tennem at a vmotiont es az iSCSI-t, de ha ott latja, hogy megy a gep, van beat, aklor sokkal elorebb nem vagyok.
Kihuzott geprol athuzni az VM-et? Megnezem, ujrainditom, es amikor bootol be, athuzom, megnezem mit reagal.
-
tasiadam
veterán
válasz
[Newman]
üzenetére
Van egy termékünk, amit virtualizáltak, így megy Hypervisorokon is, elsődlegesen eddig ESXi van, mint támogatott paltform, későbbiekban valszeg KVM/Porxmox vagy Hyper-v is szóba kerül. No. A termék DRBD disk HA-t tud, de ez virtualizálva nem oké.
Van egy clusterem dedikálva a HA-t tesztelni. 2 nodeból áll:
-DL380 g9 HP asszem, egyik egy 20 magos 40 válasz 40 vCPU-s gép 320gb rammal. Ezen fut a vCenter, így őt nem bátom sosem.
-DL380 G9 HP szintén, de 6 magos 12 szálas 12 vCPU-s gép 48gb rammal. Ezen van termék, de jelenleg egy Ubuntu 22LTS van. A VM 24gb 2/2-es.
-Storage: TrueNAS által 2 (230gb/LUN) LUN van átadva mint iSCSI storage, gigabiten. Ez az előírás a storage hearthbeathez.
-Minden gépbe 2 kábel megy, iLO és network, amint a storage és a management is megy, ha ez lényeges (isolation esetében pl az).
-Mind a 2 hoston 6.5ös ESXi van, vSphere 6 és vCenter 6 licencek, most a fajtáját fejből meg nem mondom, de nem eval egyik sem.Teszt: A kisebbik gépen fut egy VM, mindegy mi, vagy több is. Kitépem a network kábelt, ezzel szimulálom a node lerohadását.
Tökéletesen el is vesztem a kapcsolatot, majd hirtelen jön, hogy vSphere HA trigerred, stb. "Insufficient resources to satisfy vSphere Ha failover...." <- ez a kihúzobb gép miatt, mert már nem áll fenn a HA-hoz szükséges 2 node.
De aztán: "vSphere HA failover operation in progress blablabla 1 VMs waiting for resources, 0 inaccessible vSAN VMs"
Itt jön a probléma: Milyen resources? Mire vár? Miért vár? Miért nem írja le egyértelműen egyébként ez fizetős dolog, hogy mi a probléma, miért nem indul?
HA beállítások:
Szép és jó. Bocsi, telefonos képek lesznek, jobbat nem tudok, céges a gép, saját gépemről írom.
Ezek a beállítások. Admission controll jelenleg ki van kapcsolva, így nem jön perma alarm, hogy insufficient HA resources.Ezt egy 100tb-os LUN- 12 DELL blade-es clusterre is írja, ha be van kapcsolva.
Az admission már mindennel le volt tesztelne, minden beállítással, de továbbra sincs előrelépés, mindenhol failelt, csak ha nem disable, akkor rá is vágja azonnal, hogy failover failed.
Ezzel kapcsolatban kerestem már 2 embert is, akinek VMware certje is van, hogy but why, egyik sem tudta az okát, hisz, minden jónak tűnik. -
-
bugizozi
őstag
-
bugizozi
őstag
válasz
[Newman]
üzenetére
Szia!
Újabb snapshot-ra szeretnénk menni.
Igen, H7 esetén linked clone van, most tanulunk bele a H8-ba.
Eddig úgy csináltuk, hogy Golden Image frissítés, snapshot, és csak a mi VDI gépünket recompose-oltuk a pool-ban az újabb snapshotból és néztük meg minden rendben van-e.
Namármost a H8 esetén nem találok olyat, hogy csak egy gépet recompose-oljak egy újabb snapshotból a pool-ban csak az van amit te mondasz: vagy az egész pool-t recompose-olom vagy csinálok egy új pool.
Akkor ezek szerint ez "normális" a H8 Instant Clone esetén?!Köszi!

-
TheProb
veterán
válasz
[Newman]
üzenetére
Most mi? Azt írja a workaround-os KB, hogy idézem: "VCSA systems running version 7.0U2c build 18356314 which was released on August 24th, and VCSA systems running version 6.7U3o build 18485166 which was released on September 21st, are not vulnerable to this issue and this workaround is not required to be implemented on appliances running these versions"
Akkor mit nem orvosol a patch?
-
sto1911
veterán
válasz
[Newman]
üzenetére
Ja igen, most altalanos ESXi erdekelne. Regen tok jo volt az az excel, most meg egy nyulfarknyi semmiseg. Nem hiszem, hogy ne lenne meg mit allitani, de barcsak ez lenne a helyzet.
@Chal: koszi, ez jo hosszu, atnyalazom. Bar emailt csak sokadik probalkozasra kaptam toluk.
-
TheProb
veterán
válasz
[Newman]
üzenetére
Közben mi is erre jutottunk. Bennem valamiért az élt, hogy vROPs-on keresztül is tud ez működni (pl vROPs-ba drótozott HPE OV-val), de valszeg csak kényszerképzet volt.
Amúgy szerintem jó feature (papíron), nem rossz az, hogy ha megmakkan egy NIC port, PSU, stb. akkor biztonságból inkább lemozgató róla mindent.
-
válasz
[Newman]
üzenetére
Ez a kérdés bennem is felmerült hasonló szituban: 1 hónapon belül dobva lesznek, és nem egyértelmű, hogy tényleg nem érintett, vagy csak nem foglalkoznak vele.
bugizozi: én végül update helyett megcsináltam inkább a workaroundot (ki kell kapcsolni az slpd-t), de itt belefért, főleg hogy pár héten belül mennek a kukába.
-
TheProb
veterán
válasz
[Newman]
üzenetére
Ez gyors volt, én még mindig vágom a centit, hogy végre elhagyjuk a 6.7-es érát...
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Más:
Múlt héten voltunk vRA 8 ICM tanfolyáson, egy olasz csávó tartotta. Kellemes csalódás volt, tök érthetően beszélt, látszott, hogy tudja miről beszél és nem csak felolvas. Ha kérdést kapott, akkor nem csak lepattintott valami sablon dumával.
Itthoni oktatók azért más szinten képviselnek. Legalábbis akikhez eddig szerencsém volt. -
TheProb
veterán
válasz
[Newman]
üzenetére
Na ezt mondom. Viszont ha VMware SR kapcsán merülne fel ez, akkor tuti, hogy a VMware HCL lenne a szentgrál. És ilyenkor jön a megszokott egymásra mutogatás. Az ügyfél meg közben nézi, ahogy ég a ház...

És akkor most ez az ILO Apmlifier pack must have a LCM-hez vagy ha van OV, akkor abból is be tudja húzni, amit kell neki?
Nálunk is épp zajlik a synergy beszerzés, beüzemelés.
-
válasz
[Newman]
üzenetére
Bárhogy is volt, igazából nem áll sokból az API-n keresztül futtatni valamit egy trójaival, sőt, sokkal bonyolultabb lenne egyéb rendszerekre vadászni. Ugyanis azt írja, hogy a datastore-on ott volt a ransom note, szóval ha a lun-t érte el, akkor azt olyan valamin keresztül kellett tennie, ami tudja írni/olvasni a vmfs-t, ami azért ritka. Vagy B verzió, hogy storage API-val rendelkező dolgon keresztül érte el, de akkor ugyanott vagyunk ahol voltunk, max a jump rendszer nem egy esxi host vagy a vcenter, na bumm.
Viszont szerintem egyszerűbb akkor már azokat (mármint a hostokat vagy a vcentert) célba venni, minek keresgélni ilyen egzotikumokat? Nem mondom hogy így volt, csak azt, hogy ha már ilyesmire adnám a fejem, én a kisebb erőfeszítés felé haladnék, és az ez. A C verzió meg az, hogy működik így is meg úgy is, végül is a busás haszon reményében megéri a befektetett energia
Igazából az a csoda, hogy eddig még nem tett ebbe senki munkát, de úgy látszik ennek is vége
-
válasz
[Newman]
üzenetére
HA sem játszik, mert nem tudod egy clusterbe tenni őket, már a vCenter se fogja megengedni (és az EVC sem oldja meg, mert csak intelen vagy amd-n belül működik). Mondjuk ezt a korlátot sosem értettem, technikailag semmi akadálya nem lenne egy HA only működésnek mixed (amd/intel) hostok esetén.
-
Immy
őstag
válasz
[Newman]
üzenetére
Jólvan megpróbálom én is ezt az utat választani.
Lehet hogy nem teljesen ebbe a topikba tartozik, de esxi alá konfigolok Dell R740 gépet és korábban volt kérdés a RAID vezérlő HP vashoz. PERC H730P RAID jó lehet?CPU terén is kérdéses mi lenne az ideális ha csak win serverek fognak futni 8vCPU/8gbRAM/100gbHDD sokasággal. 2*Intel 20core szerintetek mennyire elég?
-
Immy
őstag
válasz
[Newman]
üzenetére
Igen, a vSphere Essentials KIT licencben elérhető a vCenter Essential licenc:
https://blogs.vmware.com/vsphere/2018/10/vcenter-server-licensing-options.html
Egyenlőre még csak most jön a második vas és dedikált SAN sincs még. -
kraftxld
félisten
válasz
[Newman]
üzenetére
Igen, most külön van aztán egyben lesz.
Itt van, hogy vMotion-ra rakja: New-VMHostNetworkAdapter -PortGroup VLAN31 -VirtualSwitch $newvswitch -VMotionEnabled $true -IP $vmkip -SubnetMask $vmksubnet -Mtu 9000Ma még próbálkozok pár firmware verzióval, de valszeg cseréltetem.
-
bugizozi
őstag
válasz
[Newman]
üzenetére
Szia!
Mellékeltem egy képet a KAVG, DAVG értékekről:
A tárolóról sajnos nem kaptunk semmiféle információt. Annyit látok, hogy van a host-ban egy 16 GB FC kártya és hogy IBM tároló lehet alatta.
A CPU Ready értéket így számoltuk ki: (4791 / (20s * 1000)) * 100 = 23,4% amit még elosztottunk 20-szal, mert annyi processzormag van, így jött ki az ~1% körüli érték.A 7.6 Horizon agent-ben van egy Performance Tracker nevű cucc, azt feltelepítettem, de még nem ad vissza értéket, küzdök vele, hátha mutat valami hasznosat. Ha nem akkor megnézem a vROPS-ot.
-
szallasi007
őstag
válasz
[Newman]
üzenetére
Köszi neked is, az a baj hogy ahol átvettem a rendszert ott 3 éve kitaláltak vmit de olyan mintha kb a véglegesítés előtt kirakták volna a csapatot azóta pedig működik ahogy működik a rendszer.
Nekem kéne ráncba szedni de mivel mindenhez IS egyenlőre nem értek ezért kissé nehezen megy.
Szóval köszi
-
szerenkemnek
csendes tag
válasz
[Newman]
üzenetére
Igen, már szemezgetek vele. Köszi a tippet! 🙂
Időközben felsetupoltam egy másik fizikai vast (IBM szervert) a meglévő mellé, amire meglepő módon felment az ESXi 6.7. Úgy hogy most van két fizikai vas: az egyiken Windows Server 2019, Ubuntu Server 64, es egy vCenter, ami ezeket összefogja, menedzselhetővé teszi.
Élvezem. 😁 Most már jöhet a "játszadozás".
Jut eszembe: a VMware-nél is van olyan mint a Microsoft-nál, hogy lépésről lépésre leírja a - mondjuk úgy - laborgyakorlatot? Sajnos a neve nem ugrik be most. De egy olyannak örülnék. 🙂 -
szerenkemnek
csendes tag
-
szallasi007
őstag
válasz
[Newman]
üzenetére
Köszi a választ.
A jelenlegi Host-hoz "kötött" vm-ekkel mi a helyzet? Mikor a HA létrehozásra kerül meg az SAN mint datastore, akkor oda át kell mozgatni a létező vmeket? Ha ez meg van akkor meg a jelenlegi host-ot érdemes 6.0-ról 6.7-re felpeccselni vagy azt érdemes letúrni ha minden működik és adni neki egy friss 6.7-es installt?Érdemes 6.7-et feltenni vagy az még annyira nem okés és a 6.5 legutóbbi verzióját használni?
-
kraftxld
félisten
válasz
[Newman]
üzenetére
A storage network-el nincs gond, ott simán megvan a 10Gbit.
Az 1Gbit-es adapterekkel van a gáz, ahol a VM traffic, a régi cuccról jövő migráció meg a management megy. Amikor beraktunk egy sima konfigurálatlan switch-et, simán megvolt az 1Gbit. Majd rugdalom a hálózatos arcokat kicsit
-
törölt tag
válasz
[Newman]
üzenetére
Sajnos semmi!
Kb. 10x raktam újra a vCenter-t és mindíg ez a hiba. Közben sokat gugliztam a témában, tudom a név@domain.nev formátumot kell használni felhasználónévnél. Jelszó: Boss000123A! ez formátumra jó, gondolom. Szerintem vmi szolgáltatás nem indul el a vCenter-ben, ezért a beléptetést nem engedélyezi senkinek. De mivel SSH-n sem enged be, ezért nem tudom a szolgáltatsokat sem ellenőrizni, sem elindítani. Tovább öteltek kellenének...
-
Új hozzászólás Aktív témák
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Gyermek PC játékok
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Játékkulcsok ! : PC Steam, EA App, Ubisoft, Windows és egyéb játékok : (12.20.)
- LG 55G4 - 55" OLED evo - 4K 144Hz & 0.1ms - MLA Plus - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium
- HIBÁTLAN iPhone 12 mini 64GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2036
- Vivo V50 5G 512GB,Újszerű,Adatkabel,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 12 128GB,Újszerű,Adatkabel,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 14 256GB,Újszerű,Dobozaval,12 hónap garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

A hálózati helyekben másként nem látjuk

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)