- Fával feldobott, kábelrejtő Lancool ház tűnt fel a Lian Li portfóliójában
- Futtasd helyben a Qwen3-at: ingyenes nagy nyelvi modellek az Alibaba konyhájából
- Színes, szemkímélő E Ink monitor jött a BOOX gondozásában
- Pokoli lövölde pörgetné meg a GeForce-ok eladását
- 8 GHz felett ketyeg a G.Skill legfrissebb, 128 GB-os memóriacsomagja
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Milyen monitort vegyek?
- HDD vs SSD: Ki nyer 2025-ben? – Tech Percek #4
- Azonnali fotós kérdések órája
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Milyen nyomtatót vegyek?
- Home server / házi szerver építése
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
-
PROHARDVER!
Sziasztok, udvozlunk mindenkit Magyarorszag legnagyobb VMware forumjaban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
MrSealRD #6194 üzenetére
Ha a diskeknek nincs baja, akkor szerintem döglődik a raid controller, lehet véletlen egybeesés, hogy a pendrive (vagy az usb controller/hub) is. Persze ennek elég kicsi az esélye, így inkább alaplap vagy egyéb probléma a géppel. Jól gondolom, hogy Microserver Gen8? Tudom, hogy még mindig kedvelik sokan, aminek jó oka van, de nagyon öreg vasak már ezek, eljárt felettük az idő, csoda hogy még mennek. Esetleg próbáld meg meghajtani a gépet, raid tömböt más OS-el (pl. live linux usb-ről).
Ha engedik a lehetőségek, én a helyedben kicserélném valami másra, és Proxmoxra váltanék sw raid-el. A mai CPU-k mellett már nincs sok értelme a raid hba-knak, több gond van velük, mint amennyi előnyük van, már az enterprise világban is elavult megoldásnak számítanak. Otthonra esxi hw raid-el meg pláne önszívatás kategória már.
A pendrive-ot én simán dd-vel menteném le.
-
válasz
MrSealRD #6079 üzenetére
Redditen van pár jó topic. A lényeg úgy tűnik most, hogy a legnagyobb ügyfeleket akarják megtartani csak, mert ahhoz lényegesen egyszerűbb támogatást nyújtani. Akinek nem passzol az új licenszelési csomag az vagy elmegy vagy többet fizet - win-win az a Broadcomnak mindenképpen (rövid távon).
-
kraftxld
félisten
válasz
MrSealRD #5760 üzenetére
Known issue alert: License generation for VMware vSphere Hypervisor 8 (free edition) - When registering to download the vSphere Hypervisor 8 package you may get the following error for its license information: "Unable to process your request. Please try again later". VMware is aware of this issue and is working to get it resolved as soon as possible. We are sorry for the inconvenience.
60 napig trial mode-ban is elfut
-
válasz
MrSealRD #5647 üzenetére
A Proxmox alatt egy stock Debian van, a saját installerük csak annyit ad, hogy kapsz egy Proxmoxos grafikus install felületet (ez az ami nálad bugos), és a Debianra kapásból ráteszi ugye a saját csomagjait.
Szóval sima Debian (PVE 7 esetén Debian 11) install után Proxmox repo hozzáadás + apt-vel proxmox telepítés a repóból az teljesen megegyezik azzal, amit a saját install iso-juk csinál. Ráadásul ez Proxmox oldalról is supported teljesen, a doksiban is benne van, mint telepítési mód. Én eleve inkább így szoktam, tisztább megoldásnak érzem, ráadásul a Debian saját telepítője sokkal több beállítási lehetőséget ad, na meg a monitor sem fog vibrálni
-
válasz
MrSealRD #5647 üzenetére
A RAID kártya egy Dell H200, simán LSI módban használva. Ha jól látom, ez csak 6.7-ig támogatott link akkor a 7.0-át felejtsem el?
Hálókártyának én is valami intelt gondoltam apróról vadászni.Ugye tudok egész fizikai lemezt is odaadni a VM-nek?
Igen, a monitor vibrálásos dolgodat olvastam, életemben nem hallottam még ilyet
-
válasz
MrSealRD #5568 üzenetére
Így már értem, akár még működhet is.
Amúgy feltétlen szükséges az esxi? Én pont hasonló okokból adtam fel sok év után az egészet itthon, egyszerűen vagy egy halom pénzt kellene rá költeni, vagy elkezded mókolgatni kerülőmegoldásokkal, de akkor előbb utóbb csak a szívás lesz vele, rosszabb esetben adatvesztés, hosszú állásidő, vagy egy adott verzión ragadás.
Engem már eleve attól kirázna a hideg, hogy kiadok mondjuk 100-150kHUF-ot egy ilyen tri-mode kártyáért, majd ha teszem azt 2 év múlva megdöglik, akkor állni fog az egész cucc 2 hónapig, amíg nem szerzek egy másikat? Vagy egyből kettőt vegyek 300-ért? És itt használt, ebay-ről összevadászott cuccokról beszélünk. Ennyi pénzből komplett, modern, keveset fogyasztó háziszervert lehet venni... Lehetne persze 2 node-os vsan is, de akkor megint oda kanyarodunk vissza, hogy zsebbe kell nyúlni keményen.
Persze az igazsághoz hozzátartozik, hogy van combos labor a cégnél, szóval van aki kifizette helyettem a fentiek sokszorosát, és ott bármit is lehet csinálni bármikor távolról is, így nyilván könnyen szántottam be itthon a saját környezetet, illetve lett helyette Proxmox.
-
válasz
MrSealRD #5566 üzenetére
Nálam van Highpoint kártya esxi alatt, u.2 csatikkal és u.2 nvme ssd-kkel. Driver nélkül is megy, persze nem akkora kunszt, mert raid nélkül használjuk (vsan alatt van). Raid módban soha nem próbáltam.
A második felét a commentednek nem biztos hogy értem, de ha nvme disket akarsz ezzel a módszerrel sas raidvezérlőre kötni, az biztosan nem fog menni, hiszen ettől még pci-e eszköz marad az ssd, nem lesz belőle sas vagy sata.
-
válasz
MrSealRD #5564 üzenetére
Ha gyártana a gyártó hozzá ESXi drivert akkor menne, volt pl. a HP Microserver/alsó kategória sorozatban a B120i, az is softraid de csinált hozzá a HP drivert (nem volt gyors de működött). Na most a gémer vonalon ilyen nem lesz, szóval engedd el.
(pedig Asusnak és Asrocknak is vannak rendes szerver alaplapjai, de azokon általában valami LSI chip van).
-
-
[Newman]
tag
válasz
MrSealRD #5474 üzenetére
vCenter verziót nem vontak vissza, szóval ott mehet az U3/U3a. ESXi-nél ennek fényében - IMHO - U2d-ig - ha az SD kártyás/USB-s mizéria nem érint. A vendor customized ISO-k közül is leszedték az U3-at. Mondjuk a HPE-VMware compatibility matrix-ban azért maradt az U3, de a malmok lassan őrölnek.
-
jerry311
nagyúr
válasz
MrSealRD #5220 üzenetére
Eddigi tapasztalatom, hogy ha támogatott a chipset és nincsenek ritka hardverek az alaplapon, akkor az ESXi boldog lesz vele.
Nyilván a legjobb ha rajta van a HCL-en, de pl. a Gigabyte Z270X-Gaming 7 is stabil itthon. (nem röhög, ez volt ingyen)
Bár ez lehet csak szerencse kérdése. -
válasz
MrSealRD #4746 üzenetére
Mi egy házon belüli speciális projekt keretében fogunk beüzemelni egy három node-os clustert Ryzennel. Lesz 100G ethernet meg vSAN is alatta, és jelentősen lesznek terhelve a cpu-k is. 1-2 hónap múlva lesz vele hoszabb távú (1-2 hónapos!
) tapasztalat, majd megírom, hogy hogy vált be.
-
MrSealRD
veterán
válasz
MrSealRD #4495 üzenetére
Közben utánaolvastam itt és mivel ezzel frissítettem: esxcli software profile update -p ESXi-6.7.0-20181002001-standard \ -d https://hostupdate.vmware.com/software/VUM/PRODUCTION/main/vmw-depot-index.xml ,
így ha jól értem akkor ez a legutolsó friss állapotot tartalmazza, tehát benne van a köztes build is. Jól értem? -
kgymac
őstag
válasz
MrSealRD #4456 üzenetére
VM-ből nem megy az upsc, de nem VM gépről (hp gen7) le tudja kérni a hálózatos ups adatait.
Kikapcsolást még nem próbáltam, de a levélküldéshez is keveslem a paramétereket, to/from szvsz kevés, smtp ip, smtp port, user/pass param hiányzik. Az esxi host és a vm között jelenleg nincs kapcsolat, vszeg én nem állítottam be jó a hálót. Persze, az is lehet, hogy van egy kékvérű tiltás a host és a vm között a vmware részéről, ugyanazon okból, mint a hp ilo-nál (külön hálón illene lennie a két rendszernek - bár az egy hálón is működik). Ennyire még nem ismerem az esxi-t, csak - hobbi szinten - tanulgatom a hálózat kezelését. -
válasz
MrSealRD #4416 üzenetére
Ez elég érdekes, mert a bekapcsolás után az esxi gyakorlatilag elveszíti a system disket érthető okokból, így a configot sem tudja kiírni. Ezt írja egyébként a KB is, szóval restart után be kéne bootolnia a régi configgal, amiben még ki van kapcsolva az usb passthrough. Furcsa, hogy nálad sikerült kiírnia.
Ha ez mégis megtörtént valahogy, akkor én első körben mountolnám a pendrive-ot valahol, és belenéznénk az esx.cfg-be, szerintem egy true/false paraméter átbillentése megoldja a dolgot, de meg kell nézni. Arra figyelj, hogy a configok egy state.tgz nevű file-ban vannak, tehát ki kell tömöríteni, majd editálás után visszacsomagolni. Persze lehet hogy simán kevesebb idő egy host reinstall, még hostprofile nélkül is (azzal együtt meg kb. semmi), csak hát az a gyávák menedéke!
-
válasz
MrSealRD #4352 üzenetére
Az NSX example vizsgánál dobta fel a mylearn.vmware.com, hogy ha akarok több kérdést, meg több gyakorlást, akkor itt van ez.
Ugye ilyen example vizsga mindenhez van náluk, VCP-hez is, 25 kérdés általában. Azt is végig szoktam nyomni vizsgák előtt, és eléggé valid volt eddig mindegyik, tehát olyan kérdéseket tesz fel, amik szerepelnek a az éles vizsgán is.
Na most ha azt állítják, hogy a fenti linken ennek a bővített változata van, akkor én azt úgy értelmezem hogy az egy "prémium dump"
Persze az tény, hogy nem láttam egyiket sem, nem fogok érte 100 usd-t adni, szóval simán lehet, hogy nincs igazam, a fenti gondolatmenet alapján jutottam csak erre.
-
válasz
MrSealRD #4347 üzenetére
Viszont az érdekes amit írsz az elmúlt 10 évedről. Ezt a problémát hogy kezeltétek? Milyen eszköz felelt a biztonságos leállításért?
Tápellátás szempontjából mindig olyan helyen dolgoztam vmware megoldásokkal, ahol redundáns táp volt, redundáns ups-ekkel, aggregátorokkal. A legtöbb közöm az infra ezen részéhez egy viszonylag kicsi (magyar léptékben is) hazai DC-ben volt, ahol a monitoring rendszerbe be kellett vonnom az ups/aggregátor/betápok szenzorait, de vmware viszonylatban ott sem volt ezekkel semmi kapcsolat. Egy host leállítása pedig mindig tervezett feladat (maintenance mode, stb..), ha pedig hw vagy sw hiba okozza, akkor arra nyilván nem lehet készülni, beindul a HA/FT/DRS és teszi a dolgát
Ez volt a 'Z' terv.
Szerintem más megoldás nem lesz nagyon erre, de nincs ezzel baj, tulképpen csak az USB driveren vérezhet el az, hogy meglevő vm-ben meg tudod e oldani, vagy telepíteni kell hozzá egy sajátot. Meg kell nézni, hogy nem támogatja e a linux kernel alapból, és akkor nyert ügyed lehet Xpenologyval is, mert ez esetben csak egy kis script az egész (usb-n adat kiolvas, ha X<Y akkor ssh a hostra (key-auth belőhető könnyen), és shutdown).
-
válasz
MrSealRD #4345 üzenetére
Persze azt is elfogadom, ha a szerverszobai körülmények miatt ilyen felhasználásra nem gondolnak annyira.
De gondolnak, csak az megint nem az a méret amit te szeretnél. Pont valamelyik VMUG-on demózta az APC a cuccait, ahol ups állapot, fogyasztás meg mindenféle energiafelhasználási szempontok alapján vomitonozott, tette le downba a hostokat és egyéb nyalánkságokat is művelt, illetve a vcenterbe is beépült. Mondjuk a mellett hogy jól nézett ki, mindenki csak ásítozott rajta, főleg hogy ott a DRS power management is (mondjuk azt is milyen sokan használják...
). Lassan 10 éve VMwarezek, láttam már pár dolgot, de olyan még soha nem adódott, hogy bármi közöm legyen az elektromos hálózathoz és az ups-hez szerver oldalon, és ez így is van jól (az meg tény ugye, és írták fentebb is, hogy a VMware nem lő soho területekre, ahol ez szempont lehet).
Egyébként miért nem csinálsz az ups-nek egy management vm-et, és kezeled abból az egészet? Így bármilyen OS-ed lehet, az ups-t meg neki adod USB passthrough-val. Megfelelő eventre pedig egy egyszerű scripttel le tudod lőni a hostot valamelyik api-n, vagy szimplán csak ssh-n keresztül.
-
válasz
MrSealRD #4219 üzenetére
Van már vagy háromféle verziója (egyszer házat is cserélt), de alapvetően egymás fölé épített be x db ITX lapot (alaplapi távtartó csavarokkal) meg néhány Intel NUC-ot, Synology NAS-t meg ethernet switchet (az utolsó verzióban már 10Gigabitest) is kidobozolt és azokat is beszerelte
-
-
válasz
MrSealRD #4175 üzenetére
Egy kábelre mehet nyugodtan a két diszk.
Miután rákötötted azért nem árt egy RAID tömböt létrehozni
Command linera meg ott van a hpacucli
Firmware update szintén command line
Annyit tennék hozzá hogy én kb így csinálom (nem kell a gui-val bohóckodni)
Persze keresd meg a legújabb verziót#Smart Array update 4.68 (10 Sep 2013)
cd /tmp
wget http://ftp.hp.com/pub/softlib2/software1/sc-linux-fw-array/p46370071/v89724/CP021157.scexe
chmod +x ./CP021157.scexe
./CP021157.scexe -
bpx
őstag
válasz
MrSealRD #4103 üzenetére
Szerintem semmit nem kell csinálni vele, jó lesz. Legalábbis én nem csináltam.
Nálam csak azért van rajta partíció, mert 2 darabból mdadm raid1-t csináltam, és az mdadmnek nem direktben a hdd-t adtam oda, hanem annál picit kisebb partíciót, hogy ha esetleg valamelyiket cserélni kellene, akkor ne legyen extra munka azzal, hogy pár byte-tal kisebb a csere hdd.
Ezt a raid1 tömböt már a vmware előtt is használtam, RDM után pedig guesten belül élt tovább, szóval megmaradt minden adat.
-
válasz
MrSealRD #3928 üzenetére
Backup:
Using the ESXi Command LineTo synchronize the configuration changed with persistent storage, run this command:
vim-cmd hostsvc/firmware/sync_config
To backup the configuration data for an ESXi host, run this command:
vim-cmd hostsvc/firmware/backup_config
Note: The command should output a URL in which a web browser may be used to download the file. The backup file is located in the /scratch/downloads directory as configBundle-HostFQDN.tgz
Restore:
Using the ESXi Command Line:Note: When restoring configuration data, the build number of the host must match the build number of the host on backup file and UUID (can be obtained using the command "esxcfg-info -u") of the host should match the UUID of the host on backup file.
Use numeric 1 as force option to override the UUID mismatch.
Example: vim-cmd hostsvc/firmware/restore_config 1 /tmp/configBundle.tgzPut the host into maintenance mode by running the command:
vim-cmd hostsvc/maintenance_mode_enter
Copy the backup configuration file to a location accessible by the host and run the command:
In this case, the configuration file was copied to the host's /tmp directory. For more information, see Using SCP to copy files to or from an ESX host (1918).
vim-cmd hostsvc/firmware/restore_config /tmp/configBundle.tgzNote: Executing this command will initiate an automatic reboot of the host after command completion.
-
-
bpx
őstag
válasz
MrSealRD #3924 üzenetére
Vagy fél évig használtam egy 16 GB-os USB3-as pendrive-ra telepítve, működött tökéletesen. Most SSD-n van, semmi különbség nincs sebességben, értsd: ugyanolyan szar lassú így is a webes felület (6.5), amit nem a háttértár korlátoz.
Lehet egyébként nyugodtan SSD/HDD-re is tenni, az elejéről lecsíp magának pár GB-ot, a maradék pedig használható simán másra.
-
válasz
MrSealRD #3562 üzenetére
A VMware azt kommunikálta a kirúgások után, hogy nem fogja érinteni a termék jövőjét a dolog. Ez volt a hivatalos mondás, a többit meg mindenki hozzágondolhatja, igazából nem tudni nagyon róla semmit. Van olyan elmélet, hogy elég közel hozták az utóbbi években az esxi-hez a workstationt hypervisor szinten (hiába type 1 vs type 2, házon belül nem egy nagy kaland ezeket portolni), és így tulképpen a Workstationhöz inkább gui fejlesztői erőforrás kell csak.
Egyébként meg ha bármi gondot okoz ez, annak látszata csak pár év múlva lesz szerintem a WS akkori minőségében/tudásában.
-
kraftxld
félisten
válasz
MrSealRD #1826 üzenetére
Hyper-V server 2012 [link]
GUI nélküli ingyenes cucc, csak hyper-v van benne. Tartományba benyomod és távolról MMC konzolokkal simán lehet piszkálni mintha teljes értékű szerver lenne.
Sajna elég hiányos az infó a támogatott GPU lista tekintetében, de mintha 2012 alatt szinte mindegyik menne (ezt ne vedd szentírásnak!
) nem csak a Quadro-k meg a FireGL-ek mint 2008 R2-nél.
-
-
-
kraftxld
félisten
válasz
MrSealRD #1815 üzenetére
1, A képet hogyan akarod kivezetni a szerverből? Lehet varázsolni a pass-through VGA-val, nem hivatalosan támogatott. A Microsoft féle RemoteFX a jobb megoldás errre, (vagy esetleg VMware View de ez megint más téma) de ott is kell valami kliens amivel RDP-n keresztül csatlakozol a virtuális gépre.
2, Miért ne tudná? Brutál nagy fileszerverek mennek VMware-en szerte a világon mindenféle gond nélkül
3, A hálókártyán simán tud osztozni, beállítás kérdése.
Új hozzászólás Aktív témák
- HP 200W (19.5V 10.3A) kis kék, kerek, 4.5x3.0mm töltők + tápkábel, 928429-002
- Fedezd fel a lenyűgöző világot az RTX4060 EAGLE OC segítségével! 0% THM rèszletre is!
- Újra Akcióban!!! Ducky One 2 Mini és SF billentyűzetek a bolti ár töredékéért! Számla+Gari
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép PC Játékra! R7 5800X3D / RX 7900 XTX 24GB / 64GB DDR4 / 1TB SSD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest