- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Milyen videókártyát?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- E-book olvasók
- Megjött a Razer DeathAdder egerek legfrissebb nemzedéke
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen TV-t vegyek?
- Digital Fingerprinting: Így buktat le a böngésződ a neten - Tech Percek #18
- Házimozi belépő szinten
Új hozzászólás Aktív témák
-
Batman
őstag
-
zLegolas
őstag
Olyan sokaktól hallok ilyen nyüglődést, hogy kezdem elhinni, tényleg vacak az 1.2.
Még jó, hogy nem erőltettem, (pontosabban ki sem próbáltam...).Lehet, hogy ezután sem fogom... -
moonman
titán
nem kiforratlan, hanem egy rakás szalma. tiszta gáz, vissza a suse 9 enterspájzhoz.
-
#PeTeY#
aktív tag
/usr/sbin/alsaconf: line 57: [: too many arguments
/usr/sbin/alsaconf: line 59: [: too many arguments
which: no dialog in (/root/bin:/usr/local/sbin:/sbin:/usr/sbin:/usr/local/bin:/bin:/usr/lib/ccache:/usr/bin:/usr/lib/java/jre/bin)
which: no whiptail in (/root/bin:/usr/local/sbin:/sbin:/usr/sbin:/usr/local/bin:/bin:/usr/lib/ccache:/usr/bin:/usr/lib/java/jre/bin)
Error, dialog or whiptail not found.
ezt írja ki az alsaconf. Mi ez? Amúgy alsa driver sem segített. Egyszerűen behalt tőle az egész rendszer. Uhu 1.1-el viszont gyönyörűen megy a hang már elsőre is. -
escie
őstag
de ebben benne van a finomhangolás is, szóval szvsz 10 óra után már működő rendszered van.
--
hát ut2004-et nem mondhatok, én boltban veszem.de a redorchestra hozzá itt van:
Bővebben: link
ha kell, segíthetek a telepítésben, de van sok jó leírás, meg nem is vészes telepíteni.
ha esetleg fent van az ut, akkor meg egyenesen pofonegyszerű. -
escie
őstag
válasz
#PeTeY# #2089 üzenetére
eddig is alsa ment...
ha ''su -'' jelentkezel be rootnak, akkor adja az alsaconfigot is.
de tényleg nincs több ötletem.
''Vezérlőpulton kívül meg lehet nézni vhogy, hogy hány Hz-en frissít a monitor?''
nemtom, nekem gombnyomásra kiírja a monitor...
--
a könyöknyaló edzést abbahagytam. maradok szürke hétköznapi embernek. -
#PeTeY#
aktív tag
Szerintem megpróbálok egy alsa drivert. Majd meglátjuk mi sül ki belőle.
Vezérlőpulton kívül meg lehet nézni vhogy, hogy hány Hz-en frissít a monitor?
Le ne sérülj nekem. Én is mikor először próbáltam, majdnem úgy maradtam. Egy dolog biztos: aki meg tudja nyalni a könyökét az a lányok kedvence.
Szerk.
koenig: már próbáltam és csak alsamixer és vmi alsalisp van. Az utóbbival megpróbálkoztam, de 10 perc után sem hozott látványos eredményt csak a vinyót tekerte, ezért kilőttem.
[Szerkesztve] -
yossarian
aktív tag
köszi a gyors válaszokat és a segítséget. utánanézek mindnek, ha lesz kis időm. és utána még biztos visszatérek
-
escie
őstag
válasz
#PeTeY# #2079 üzenetére
sajna nincs ötletem a hagkarira.
végső elkeseredésemben egy ''alsaconf''-ot próbálnék, root-ként.
--
valamit olvastam tegnap az uhu dokumentációban, hogy az xorg maga ismeri fel az egeret, nem gpm-en keresztül keresi.
kerestem a google.com/linux-szal, és talátam valamit, hogy a két görgőt, és a két első gombot be lehet lőni. azt nem írta, hogy hogy. esetleg te is szétnézhetsz, hátha találsz valami okosságot ezügyben.
a képfrissítést is a fglrxconfiggal kell megadni, szerintem a vezpult továbbra sem áll a helyzet magaslatán. én 5-öt, és 4-et szoktam válaszolni az idevágó kérdésekre, ez 1024x768&85Hz-et eredményez.
amikor az egeret kérdezi, akkor a /dev/input/mouse0 -t válaszolom neki. -
#PeTeY#
aktív tag
Végül megtaláltam a mixer-eket, de bármelyikkel próbálkozok, semmi. Ott van, hogy tudja mi az, de a master-nél, pcm-nél, és még néhány dolognál egyszerűen nincs csúszka és nincs semminek hangja, de Uhu nem szól, hogy vmi gáz lenne.
Próbáljak meg egy alsa drivert?
Próbáld megnyalni nyugodtan. Lehet, hogy benne vagy abban a 10%-ban, akik megtudják nyalni, mint például öcsém.
Ja, még egy kérdés. Az egérnek hol kéne lennie? Azért kérdezem, mert fglrxconfig-nál beállítottam a /dev/gpmdata-t, de akkor nem ment az X, aztán átírtam arra, amit eleve felajánlott a konfigurálásnál (/dev/input/mice) és megy normálisan. Bár hiába állítok be 85Hz-et frissítésnek, mindig visszaállítja 75-re. Na, csak azért kérdeztem az egeret, mert újraindításnál megkérdezte, hogy azt a konfigurációt használja egérre, ami a gnome sajátja vagy az x-ét.
Még vmi. Van arra lehetőség, hogy az egerem mind az 5 gombját és 2 görgőjét tudjam használni? Egy A4Tech wop-35-ről van szó. -
escie
őstag
válasz
yossarian #2072 üzenetére
a description az nem a kliens verzió leírása?
mert nekem volt vele anno olyan, hogy a hub nem fogadta el az én kliensem, de tudott hazudni a progi, azt amit beírtam.
--
ilyen összefoglaló jellegű mű nemtudom, hogy létezik-e. viszont egy könyvet tudok ajánlani, csak az elég drága, vagy 7000ft. szvsz remekül összefoglalja a lényeges dolgokat, és gyakoralatias...
elég régi doksik vannak itt, de lehet azért sokat tanulni belőlük. érdemes bogarászni.
Bővebben: link -
escie
őstag
válasz
#PeTeY# #2071 üzenetére
Card: VIA 8235
Chip: Realtek ALC650E
nekem ilyen van, működik, automatikusan beállította a telepítő.
lövésem nincs, hogy mi lehet a gáz nálad, mert még nem kellett ezzel foglalkozzak, mindig működött.
hangerőszabályzónak például a Multimédia > Hangerőszabályzók > gnome-alsamixer.
de tkp mindegyik ugyanazt teszi, szóval mindegy.
a többi csúszka működik?
( ''Az emberek nem tudják megnyalni a saját könyöküket, de 90%-uk megpróbálja miután ezt elolvasta.''
elolvastam az aláírásod. most nem tudom, mitévő legyek? késztetést érzek, hogy kipróbáljam, de nem akarok a nyájhoz tartozni.)
-
yossarian
aktív tag
-
yossarian
aktív tag
hello, megint én. tegnap szórakoztam kicsit, és kipróbáltam egy dc klienst. dc-gui, ha jól mondon. hát bele telt több, mint fél órába, mire életet leheltem bele
volt egy hub, amire nem tudtam fellépni - ott szoktam mindig lenni - mert azt írta, hogy a kliensem nem tud description-t (ha jól emlékszem) és ezért nem engedett be. mi a hiba? mi a megoldása? és miért van ez így? más hubra be tudtam lépni.
hogyan lehetek fenn egyszerre több hubon is? nekem 1x-re csak 1 jött össze.
van valami jó leírás kezdőknek, hogy hogyan is épül fel a linus, hogyan kell egy progit telepíteni, satöbbi? mert ugye nem úgy megy, mint a win-ben, hogy install.exe, és aztán kész is. valami jó kis összefoglaló leírás fellelhető valahol?
köszi.
haladok... lassan, de bizonytalanul ;) -
#PeTeY#
aktív tag
Na, találtam egy olyat, hogy hangerőszabályozó, de ott a VIA 8235 (alsamixer) fülön nincs csúszka a master-nél.
Most mit tegyek? -
#PeTeY#
aktív tag
Egyszerűen nem tudom állítani a master-t és a pcm-et sem. Csak azokat az oszlopokat, amelyek eleve fel volt tolva a hangerő: center, cd, stb. Tudod, az alsamixeer-nél van egy fehér ''keret'' annál az oszlopnál, ahol állíthatod a hangerőt. Na, ez a keret nincs meg a master-nél pl. Semilyen bill-re nem reagál, csak az m-re.
Hol tudom megnézni, hogy egyáltalán felismerte-e a cuccot?
Megmondanád, hogy hol találok ilyen grafikus mixer-t, mondjuk gnome alatt? Mint mondtam, nagyon kezdő vagyok. 5 év alatt ez a második linux, ami a gépen van. AZ előző vmelyik suse volt, de 1 napig bírta.Most viszont nem adom fel.
-
#PeTeY#
aktív tag
Hali mindenkinek!
Kezdő linuxos vagyok. Nagyon kezdő. Most telepítettem az uhu 1.2-t, de nincs hang. Ati drivert már sikerült feltolnom és megy is rendesen, de ez a hang kiborít. Alsamixer-ben a master, és pcm le van véve 0-ra, de gondolom ennek nem így kéne lennie, viszont sehogy sem tudom feljebb tornászni a kis oszlopot. Tudom, hogy az m a mute, de itt nem ez a gond. Egyébként 5.1-es alaplapra integrált ac97, via kt400a chipset, ha ez számít vmit.
Köszi a segítséget előre is. -
Sipi
addikt
A /etc/fstab-ban keresd meg a vfat-os partíció sorát, és a legvégén látsz két számot. Az utolsó határozza meg, hogy rebootnál hogyan/hányszor kell ellenőrizni a rendszert. Ha ezt nullára állítod, nem lesz ellenőrzés.
Vagy: noautóra teszed, és valamelyik automountos dolgot belövöd. De ezt UHU-n inkább ne próbálgasd.
Sipi -
Nimrod
addikt
Régebben win98-UHU szimbiózis volt a gépemen FAT32-ext3 variációval. Ha az UHU kihalt teljesen és csak a reset segített, akkor elkezdte csekkolni a win partíciót, aminek az lett a vége, hogy a win partíció tele lett hibával és később már az UHU sem tudott grafikusan felállni. Most hogy csak UHU van fenn simán resetelhetem, semmi galibát nem okoz. Hogy lehetne elmagyarázni neki, hogy ha legközelebb ismét win98/UHU-t akarok, akkor hagyja békén a win partícióját?
-
escie
őstag
nem olyan sokáig. 24 óra alatt megvan cakk-pakk, konfigolással, buherálással, letöltéssel együtt.
valamelyikőtök nem próbálná ki a redorchestrát uhu alatt nekem. mert össze-vissza fagy, és nem tudom mi lehet az oka. lehetőleg ati kártyás teszt érdeklne, mivel a fantasztikus fglrx-re gyanakszom.
(de amúgy is ajánlott játék. II.vh-s ut2004 mod. elég realisztikus, nagyon állat. imádom.)
-
moonman
titán
uhuban hova a bánatba bújt az XF86Setup ?
-
Batman
őstag
válasz
zLegolas #2051 üzenetére
samba
es egy másik hdd-n levo mappakat akarok megosztani, az uhu automatikusan a mediaba mountolja a hdd-ket ez nem is baj, de a home mappamon kivul semmit sem enged megosztani es nem tudom mit rontottam el.
A masik ha a kde vezerlopultban ra akarok menni a samba kiszolgalora hibuzenettel kilep a vezerlopultbol,valami rosszul van beallitva de azt nem tudom mi.
Va itt melettem egy masik gep azon is uhu 1.2 fut , beállítottam ugyan azokat amik ott vannak , az uhu- és kde-vezerlopultban a halozatoknal(persze ip-t meg neveket átírtam), ott mukodik nalam nem.Ott nem lep ki hibauzenettel ha be akarok menni a samba kiszolgaloba.
szal ramferne egy kis segitseg ,nyitott vagyok az otletekre -
Batman
őstag
egy kis up-ocska
[Szerkesztve] -
escie
őstag
-
Batman
őstag
ébresztő...
-
Batman
őstag
Hali!
Hogy tudok olyan mappákat is megosztani ami nem a saját home-omban van?
A hálozat müködik rendesen, ha olyat osztok meg ami a sajat mappamban van akkor azt lehet olvsani a halozaton, de ha olyat ami pl: media/disk1( tok mind1 mi ,itt pl egy masik vinyo), akkor azt nem lehet tallozni.
Mit kell átállítani ,hogy működjön?Vagy nem lehet megcsinalni?
üdv
Batman
szerk:
Lehet steam-et rakni linuxra?
[Szerkesztve] -
Sipi
addikt
NTFS-t nem nagyon lehet még írni, illetve engedi, de nem ajánlott. Olvasni oké. Ha mindenképpen kell egy közös win-lin partíció, használj FAT-et.
Linux alatt az a file futtatható, aminek futtatható joga van.
A chmod paranccsal lehet változtatni az olvasási/írási/futtatási jogokat. Pl. ''chmod +x kalapka'' az eXecute (futtatási) jogot bekapcsolja a kalapka file-ra.
A parancssort nem értem... A Linux alapvetően parancssoros, legfeljebb ezen elindul egy grafikus felület. Ha grafikus felületen vagy, onnan kismilló koznol-emulációt indíthatsz, attól függően, milyen felületben vagy (Gnome, KDE, Enlightenment, stb.). Alapvetően mindenhol megvan az xterm nevű program. Ha ezt futtatod, kapsz egy konzolt a grafikus felületen.
Sipi -
gumi
csendes tag
Ha letöltök egy progit linux alá hogyan tudom futatni?Mik azok a fájok amik elindítják a parancssort?Az ntfs patríciót mivel tudom írni,Egyáltalán lehet e irni linux alol?
-
gumi
csendes tag
Létezik win emulálo progi?Linux alol futatni egy win-es alkalmazást.
-
yossarian
aktív tag
oké, értem én a témát. a lényeg az volt, hogy benne volt mindkét vinyó. az elsőn van ugye a win, és a másikra tettem a linuxot. mindegyiken több partíció van. a másodikon volt egy üres partícióm oda került az uhu.
a lényeg az, hogy nem tudom megkerülni, hogy a második vinyó mbr-jébe beleírjon. jól mondom?
szóval telepítéskor is benne volt mindkét vinyó, csak mikor oda került a sor, azt az opciót választottam, hogy hagyja békén az mbr-eket. most, hogy leszűrtem a tanulságokat azt kell tennem, hogy normálisan működjön, hogy a második vinyó mbr-jába hagyjam beleírni.
de ugye semmiképenn nem fog az első vinyóra írni semmit, ha a másodikat jelölöm ki? -
escie
őstag
válasz
yossarian #2036 üzenetére
őszintén szólva nem nagyon látom át a helyzeted.
ha külön vinyón van az uhud, akkor annyi, hogy lehúzod a másikat, amit féltesz, és telepíted az uhut, és annak a vinyónak az mbr-jébe mehet a grub. ez így még menüt fog neked adni, de majd megoldjuk azt is, tök egyszerű.
ha egy darab hddről beszélünk, akkor más a helyzet.
csak azért mondom, hogy inkább telepítsd újra, mert alőbb szabadulsz...
max 30 perc.
(ha nem jól értelemezem a helyzetet bocs. mindjárt visszaolvasok.)
visszaolvastam. nos, nem 100 de, lehet hogy gondot okozhat a grubnak(bootloader), hogy telepítés után betolsz még egy vinyót. mondom, nem biztos, de lehet. egy próbát megér azért így telepíteni.
de a telepítőben szvsz könnyedén meg tudod különböztetni a két vinyót egymástól, úgyhogy akár bent is hagyhatod, csak figyelmesen válaszd ki, hogy hova tegye a grubot. asszem van olyan lehetőség, hogy az adott vinyó mbrjébe írja.
(ja, és semmiféle garanciát nem vállalok, de azért próbálok segíteni. csak figyelmesen, körültekintően!!)
[Szerkesztve] -
-
yossarian
aktív tag
bajban vagyok, mert mikor újraindítottam a gépet, és arról a vinyóról akartam bootolni, amin a linux van, ilyen hibaüzenetet kaptam:
kernel (hd1,0/boot/bzimage root=.....valami
error 15: file not found
miért van ez? -
zLegolas
őstag
válasz
yossarian #2026 üzenetére
Linux vírus nuku, vírusírtó akkor kell, ha a Windows-t akarod vele tutujgatni.
Netezni mindenképpen csak Linux alatt próbálj, ezzel a rizikó 95%-át ki is ütötted. Ha mindezt megspékeled azzal, hogy felhúzod a tűzfalat (nem'tom UHU-n hol van, de benne van az tuti!), akkor 99%.
A maradék 1 meg le van ejtve -
yossarian
aktív tag
hello, már az uhu alól írok. egy kérdés: ha linux alól netezek, akko szükség van-e valami tűzfalra illetve vírusirtóra? egyáltalán írnak linux alá vírusokat?
-
-
koenig
aktív tag
Szia!
A ''live'' 1 cdről működő rendszer, nem kell telepíteni, de teljes mértékben használható.
Pontosan azért találták ki, hogy aki szeretne megismerkedni vele az ki tudja próbálni, particionálás, állítgatás, stb nélkül.
Amiket felsoroltál az mind van benne, és természetesen ingyenes vagyis szabad szoftver.
Tipp:
1. olvasd el a topic legalább egy részét
2. fokozatosan térj át
3. olvass sokat! -
gumi
csendes tag
Az Uhu Live-ot megszereztem,azzal is lehet már egy op renszert üzemeltetni,vagy csak bemutató?
Hozzáértőket várok a témában.mindenképen ragaszkodom az uhuhoz mert az angol tudásom hagy némi kivánni valót maga után -
gumi
csendes tag
Most szeretném leváltani a winfost uhulinuxra.Megtegyem?
Lenének igényeim.Cd-t Dvd-t tudjon irni.Konvertálni aviből dvd formátumba,kép,zene,filmnézés,játékok nem igaztán,net,e-mail,Dpg.
Ezeket ki tudom váltani?+tüzfal ,vírusirtó?
Ez ingyenes?Honét tudom leszedni? -
yossarian
aktív tag
az alaplapomban van egy boot menü (ecsk7s5a, egy gomb és kész, tök egyszerű). az tökéletesen megfelel a célnak, ezért nem akarom, hogy bármit is a c-re tegyen.
szóval nem fog csináéni semmit, ha pl. a ''d''meghajtót adom meg neki, csak azon intézi a dolgait, máshova nem írkál. remélem így lesz -
Batman
őstag
válasz
yossarian #2019 üzenetére
Ne huzd le a vinyodat ,uhu telepitesekor beallitod hogy melyik particióra rkja a linuxot es kesz a többihez nem nyúl.
És ha nincs boot menü ,akkor mivel akarod kivalasztani hogy mi induljon el?Biosban mindig átállítod melyik vinyorol bootoljon?Be lehet állítani ,hogy a boot menu csak pár másodpercig jelenjen meg es ha nem törtenik semmi win induljon el egyből. -
yossarian
aktív tag
bocs, még nem tudtam átolvasni az egész topikot, linuxom se volt még, csak valami cédés, neminstallálós suse.
két vinyó van a gépemben, a másodikon lévő első partícióra (teljesen üres, kb 4,5 giga) szeretném feltennei az uhu-t. nem akarom , hogy a c-be belepiszkítson, ezért legszívesebben lehúznám az első vinyót a rendszerről, hogy biztosan a második legyen csak, de ahhoz szét kell szednem a gépet és macerás. meg lehet valahogy oldani, hogy a c-hez abszolúte ne nyúljon hozzá? mire figyeljek? nem akarok bootolási választósdit.
köszi -
escie
őstag
én egy ideig használtam O2-vel fordított kernelt uhu alatt, de inkább visszatértem a gyári kernelhez.
gentoo-t sajna most nem használok, annakidején féligmeddig beletört a bicskám, de nagyon megszerettem, úgyhogy lesz még randim vele.
rengeteget lehet tanulni belőle, és az irc-n nagyon segítőkészek a srácok, ha elakadsz...
[Szerkesztve] -
yossarian
aktív tag
csak pici könyvjelző...
-
Nimrod
addikt
Amit nem értek a kezdetek óta, hogy az UHU a 80 GB-os winyómból miért csak 75 GB-ot lát?
-
Nimrod
addikt
Hogy tudok japán karakterekkel (kanji) gépelni? Valamiért nem akaródzik működni, valamit nem csinálok jól de mit?
-
Nimrod
addikt
Most csak egy partíció van a gépemen. Hogy tudnám felosztani úgy, hogy ne kelljen újratelepítenem az UHU-t?
-
mizu_
tag
Megtaláltam az uhu füzetben a megoldást:
Indíıtsuk újra rendszerünket úgy, hogy az az UHU-Linux telepítő CD-ről induljon.
A bejelentkezést követően írjuk be, hogy uhudebug, majd az Enter megnyom
ásával folytassuk a telepítést. Az UHU-Licenc elfogadása képernyőnél lépjünk át konzolos üzemmódba a Ctrl+Alt+F1 billentyűk együttes megnyomásával,
majd gépeljük be:
mount /dev/hdaxx /mnt
A hdaxx a partíıció száma (pl.: hda1), ahol az UHU-Linux található. Ezt követően a következő parancsokat kell kiadnunk:
mount --bind /dev /mnt/dev
mount --bind /proc /mnt/proc
chroot /mnt
grub-install ’(hd0)’
A hd0 abban az esetben megfelelő, ha a Grub-ot az első meghajtónk indító
rekordjába (MBR - Master Boot Record) akarjuk telepíteni. Értelemszerűen ha
máshova szeretnénk, akkor annak a partíciónak a nevét (pl.: hda1, hda2, ...), vagy
a merevlemez nevét (pl.: hdb0, hdc0, ...) kell megadnunk.
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
escie
őstag
esetleg még gyorsíthatsz a kernelen, ha a konfigfileban O2-re írod a az optimlizációt. viszont így kicsit nagyobb lesz...
olvass utána, érdekes téma. lehet például ''size''-ra is optimalizálni.
én anno O2 fordítottam az egész Gentoo-mat, valami halál gyors lett.
(mindezt csak saját felelősségre, persze. okozhat gondokat a dolog, pölö nem fordul, meg ilyenek. jó kísérletezést)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Gyúrósok ide!
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Renault, Dacia topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Milyen autót vegyek?
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Milyen videókártyát?
- Ndruu: Segíts kereshetővé tenni a PH-s arcképeket!
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 4 Slim / PS4 Pro felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- MacBook felvásárlás!! Macbook, Macbook Air, Macbook Pro
- PNY EPIC-X RGB RTX 5060Ti 16GB / Gigabyte EAGLE OC RTX 5070 12GB videokárty 3 év garancia 27% áfa
- REFURBISHED - DELL Thunderbolt Dock WD19TBS docking station (210-AZBV)
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Thor II 1200W 80+ Platinum tápegység! Olvass!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest