- Házimozi belépő szinten
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen egeret válasszak?
- Azonnali processzoros kérdések órája
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Gaming notebook topik
- Riasztó topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Polesz
addikt
Én is egy félórája olvastam a hírt és nagyon meg vagyok elégedve az újdonságok listájával
http://www.root.hu/?c=3413&PHPSESSID=8c3c89d3eaf9b46aedf2f5c0285d16aa
Itt megtalálható a hír és remélem, hogy hamarosan az uhu szerveren az új xfree csomag is -
HiperG
addikt
ATI-sok:
MEG VAGYUNK MENTVE!
Kijött az Xfree 4.3.0!
Ami számunkra érdekes:
Új videodriverek:
2D-s támogatás ATI Radeon 9x00-hez
3D-s támogatás Radeon 8500, 9000, 9100... -
Polesz
addikt
válasz
Bogyó bá' #196 üzenetére
a /etc/modules.conf-ba be kell írni:
...
alias wlan0 prism2_pci
...
Ezután futtasd már le ezt:
...
modprobe prism2_pci
wlanctl-ng wlan0 lnxreq_ifstate ifstate=enable
wlanctl-ng wlan0 lnxreq_autojoin ssid=linux_wlan authtype=opensystem
...
Ha errort ad vissza, akkor azt dobd már ide, hogy mi.
Ezután:
...
ifconfig wlan0 szolgáltatótól_kapott_ipcim netmask 255.255.255.0 up
ezután add ki a route vagy ifconfig -a parancsot. Látnod kell a hálókártya bejegyzést és a 127.0.0... sort. Ha ezután kiadod a route add ... parancsot is akkor már 3 bejegyzésnek kell lennie.
Remélem, hogy ezekután már jó lesz.
Mindezt egy rendszerindítás után, hogy tisztalappal indulj. -
Bogyó bá'
nagyúr
route parancsot kiadva a script futtatása előtt egyetlen sort látok:
Destination GW. Genmask
127.0.0.0 * 255.0.0.0
script után egy másik sor is lesz:
193.141.17.0 * 255.255.255.0
sehol nem szerepel a 193.141.17.3, a szolgáltatóm cime, illetve a * jelet sem értem a Gateway sorokban
Valamit nagyon elcseszhettem..... -
Bogyó bá'
nagyúr
A driver Readme file-jában ilyen szintaktika volt leirva, nem magamtól találtam ki...
-
Bogyó bá'
nagyúr
igen, ha azokat a sorokat beirom, akkor ugyan kapok egy hibaüzenetet: ''Host Name Lookup Failure'', de pingelni azt tudok.
az általad emlitett két DNS-cimet beirva a resolv.conf-ba, sem változik semmi sem
a hibaüzenetből gondoltam, hogy valami hálózati beállitás gond lehet, de nem tudom, hol, s mit kellene megváltoztatni -
Bogyó bá'
nagyúr
Hali Polesz!
Csak nem boldogulok a fránya wlan-nal.Arra a következtetésre jutottam, hogy valszeg a route-mappal van gondom (vagy mégsem?)
adataim a következők (ténylegesen):
Hálókártyámat 193.141.17.207-es IP-re kellene állitanom (ezt kaptam)
Internetszolgáltatóm szerverének IP-je:193.141.17.3 (gateway)
alh. maszk: 255.255.255.0
elsődleges DNS: 193.141.17.3
másodlagos DNS: 212.92.0.13
Win XP alatt ezekkel a beállitásokkal müködik a netem (wireless helyi hálón)
UHU-Linux alatt valami egész zagyvaságot találtam a route map kilistázásakor
127.0.0.1 stb, stb
Más hálókártya nincs a gépemben. ezek alapján milyen route-mapot állitsak össze?
Melyik file tartalmazza ezt?
vagy darabonként kell route ad-dal összehozni? -
Polesz
addikt
válasz
Cathfaern #188 üzenetére
A kérdés jó
Szerintem az http://www.uhulinux.hu oldalon a faq-ban vagy a levlista archivumában le van írva.
Most nem tudok utána nézni, mert dolgozom -
Cathfaern
nagyúr
Megint kérdezni fogok (hé, na szaladjatok el!
) :
Hogy lehet beállítani azt, hogy a rendszerinduláskor felmenjen a netre? Mert valahol olvastam, hogy lehet ilyet, csak már nem emlékszem, hogy hol -
Polesz
addikt
válasz
Bogyó bá' #184 üzenetére
Valószínű, hogy a /etc/init.d alá kell raknod a scriptet aminek le kell futnia. Nem tudom pontosan, de utána nézek.
Az, hogy nme látszik az uhu-vezérlőpultból még nem jelenti azt, hogy nem fog jól működni, szerintem a wireless-re nincs felkészítve uhu. A resolv.conf-ot töltsd ki és bármilyen címre ki tudsz menni utána.
A KDE meg csak egy ablakkezelő semmi köze a nethez.
Na jóccaka, holnap leszek. Reggel meló. -
Bogyó bá'
nagyúr
wlanctl-ng wlan0 lnxreq_ifstate=enable
wlanctl-ng wlan0 lnxreq_autojoin ssid=Kalocsa2 authtype=opensystem
ifconfig wlan0 193.141.17.207 netmask 255.255.255.0 route add default gw 193.141.17.3 -
Bogyó bá'
nagyúr
Az UHU vezérlőpultjában nem látszik a kártya a hálózatoknál, viszont parancssorban azt a bizonyos tiz sort beirkálva már tudom pingelni a szolgáltatómat
-
Polesz
addikt
válasz
Bogyó bá' #182 üzenetére
A modult rakd a /etc/modules/AUTOLOAD fájlba így az mindig betöltődik indításkor. A /etc/resolv.conf sor biztosítja, hogy legyen neted, mert ha beírsz egy címet a böngészőbe pl prohardver.hu azt a gép nem tudja akkor, hogy milyen címhez tartozik, ezért megkérdezi a névszerverektől ami meglepő módon a /etc/resolv.conf fájlban vannak felsorolva
Tehát ez a fájl mindenképpen kell, hogy ki legyen töltve. Akár azt is beírhatod amit én írtam, mert azok is névszerverek ipszáma.
-
Bogyó bá'
nagyúr
eddig azt hiszem, értem....
...de magát a modult hogyan tudom véglegesiteni, hogy a következő bootolás után legyen hálózatom?
modprobe után (kde nélkül, csak parancssorban) tudtam pingelni a szervert, de kde-t inditva sem lett net-elérésem.
tudom, hogy tök lemer, de most képtelen vagyok bármi infót fellelni hirtelen
(make modules install? de hogyan?!) -
Polesz
addikt
válasz
Bogyó bá' #178 üzenetére
a /etc/resolv.conf fájlba kell beírnod a szolgáltatód dns szervezének a 2 db ipjét, hogy a névfeloldás korrektul működjön:
...
nameserver 62.112.192.3
namseerver 62.112.192.4
...
Ez a két sor szerepeljen a fájlban. Ezek az ipcimek pl Az enternet dns szervereinek a cime, ha nincs más ez is megteszi.
Gondolom a konfigurációkat a /etc/modules.conf-ba is be kellett írni? (csak tippelek), mert akkor azok jó helyen vannak.
Ha van script aminek le kell futni bootkor, akkor azt a /etc/init.d alá érdemes helyezni, hogy minden bootkor lefusson. A modult meg, hogy mindig betöltse a /etc/modules/AUTOLOAD fájlba írd be a modprobe nélkül.
Hirtelen ennyi. Ha valami nem világos írj. -
Bogyó bá'
nagyúr
Nagyon lamer vagyok, soha még hasonlót sem csináltam, ráadásul elb*sztam a windowsomat is (gondolom a hálókártyával) most csökkentett mód hálózattal cimszó alatt netezek éppen...
)
-
Bogyó bá'
nagyúr
Hahó Polesz, segitőm!!!
Valami van! (de még nem az igazi)
modprobe prism2_pci, majd utána az összes konfigurációs beállitás után TUDOM PINGELNI a szolgáltatómat, meg a wireless hálón lévő barátaimat!
Hogyn tudom ezt a modult ezekkel a beállitásokkal véglegesiteni?!
Hogyan lesz netem?! Segits, légy szives! -
-
Cathfaern
nagyúr
Már látom a fényt az alagút végén!!
Csak még nem érem el
Szóval az egér könyvtárát átírva a megfelelőle, _elindul_ az X!! Legalábbis azt hiszem...ugyanis a háttér teljesen fekete lesz, az előtérben meg nincs semmi. Kivéve, ha bal egérgombot nyomvatartom. Ekkor bejön egy zöldes-kékes hátterű menü, amin vannak mindenféle akármik.
De normális grafikát még nem látok -
samson
tag
milyen egered van? ps/2? ha igen, akkor: ln -s /dev/psaux /dev/mouse
-
Cathfaern
nagyúr
lspci:
01:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc Radeon R250 If [Radeon 9000] (rev 01)
Ha a BusID-t árírom 1:0:0-ra, akkor ezt írja ki:
XFree86 Version 4.2.1 / X Window System
(protocol Version 11, revision 0, vendor release 6600)
Release Date: 3 September 2002
If the server is older than 6-12 months, or if your card is
newer than the above date, look for a newer version before
reporting problems. (See http://www.XFree86.Org/)
Build Operating System: Linux 2.4.20-1 i686 [ELF]
Module Loader present
Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
(++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
(WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
(==) Log file: ''/var/log/XFree86.0.log'', Time: Fri Feb 28 21:38:18 2003
(==) Using config file: ''/etc/X11/XF86Config-4''
(WW) fglrx: No matching Device section for instance (BusID PCI:1:0:1) found
(EE) xf86OpenSerial: Cannot open device /dev/mouse
No such file or directory.
(EE) Mouse1: cannot open input device
(EE) PreInit failed for input device ''Mouse1''
No core pointer
Fatal server error:
failed to initialize core devices
When reporting a problem related to a server crash, please send
the full server output, not just the last messages.
This can be found in the log file ''/var/log/XFree86.0.log''.
Please report problems to xfree86@xfree86.org.
Gyanítom, az egérrel is gondok vannakMit kéne az egérnél könyvtárnak megadni? Mit használ az UHU?
-
Polesz
addikt
válasz
Bogyó bá' #156 üzenetére
Nem a kernelt fordítottad, hanem a wlanhoz szükséges dolgokat. A leírás szerint (README) ki kell töltened a kártyádhoz a konfigfájlt a /etc/wlan/ könyvtárban. A honlapon ahonnét szedtem ott is van egy leírás, hogy milyen lépések jönnek telepítés után. Olvass utána, mert sajnos nekem nincs ilyen kártyám így csak tapogatózom, hogy mikor mi jönne.
-
Bogyó bá'
nagyúr
Segits, Polesz!
Hogyan tudom használatba venni a frissen lefordult új kernelt?' -
samson
tag
na! mondom, hogy nem jo a busid! hiszen nem talal ott devicet!
-
samson
tag
kicsit bovebben:
nalam az fglrxconfig szinten a 1:0:1 es Busid allitotta be, de helytelenul, mert a kartyam lspci szerint is az 1:0:0-n van. szoval nyugodtan atirhatja a Busid-t.
(1:0:1-gyel nem indult az X, mig 1:0:0-val igen) -
Cathfaern
nagyúr
Itt van:
XFree86 Version 4.2.1 / X Window System
(protocol Version 11, revision 0, vendor release 6600)
Release Date: 3 September 2002
If the server is older than 6-12 months, or if your card is
newer than the above date, look for a newer version before
reporting problems. (See http://www.XFree86.Org/)
Build Operating System: Linux 2.4.20-1 i686 [ELF]
Module Loader present
Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
(++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
(WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
(==) Log file: ''/var/log/XFree86.0.log'', Time: Fri Feb 28 21:30:00 2003
(==) Using config file: ''/etc/X11/XF86Config-4''
(WW) fglrx: No matching Device section for instance (BusID PCI:1:0:0) found
(EE) No devices detected.
Fatal server error:
no screens found
When reporting a problem related to a server crash, please send
the full server output, not just the last messages.
This can be found in the log file ''/var/log/XFree86.0.log''.
Please report problems to xfree86@xfree86.org.
Mondjuk ez alapján könnyen lehet, hogy samson-nak van igaza... -
Bogyó bá'
nagyúr
szóval /usr/src/ könyvtárba másoltam, kicsomagoltam.......beléptem a hálókártya driverének könyvtárába......make clean....make config......kártya tipusát beállitottam....make all.....make install......habaüzenet nélkül lement....Hogyan tovább?!
-
Cathfaern
nagyúr
Fejlemények vannak:
Most már sikerült eljutnom a telepítési folyamat végéig (eddig ugyebár a ''make.sh''-nál is error volt). Azonban az X még mindig nem indul elViszont szemetszúrt egy dolog: az fglrxconfig által készített fájlban, van egy ilyen rész:
''BusID ''PCI:1:0:1''
Márpedig az én kártyám AGP-s. Vagy a kettő nem függ össze? Ha mégis, akkor mire írjam át a BusID-t? -
Bogyó bá'
nagyúr
Hi!
Na letöltöttem azt a 26 megás kernel-filet az Uhulinux-tól,kicsomagoltam az /usr/src/linux könyvtárba, de a hálókártya install ''make config''-ja után azt irja ki, hogy a kernel-headers ok, source not found........
Mit tegyek? Pontosan mi a kernel-forrásfile neve? mit keressek?
Teljes a tanácstalanság abban a láma agyamban....... -
Cruy
csendes tag
Windows XP mellé feltelepítettem kipróbálásképpen az UHU linuxot... nagyon tetszik, de vagy egy gondom vele, mégpedig az, hogy mikor telepítettem a linuxot akkor felajálotta hogy felteszi a GRUB nevő boot programot hogy tudjak választani indításkor hogy melyik op rendszert indítsa el.
Eddig minden jó, csak én azt szeretném, hogy hogyha bekapcsolom a számítógépet akkor (10 másodperc múlva) ne az UHU linuxot töltse be, magyarul ne az UHU legyen az alapértelmezett hanem a Windows XP, mert más is haszálja a gépet...
Előre is köszönöm
Cruy -
Polesz
addikt
válasz
Cathfaern #119 üzenetére
http://polisoft.freeweb.hu/X-4.2.0-ext.a.tar.bz2. Itt van az extension könyvtár alá kell? cuccok az RC1-b?l. Remélem most már jó lesz.
-
vlaci79
senior tag
válasz
Bogyó bá' #133 üzenetére
udv
/usr/src/ be van a helye a kernelnek
2.40.20-3 as kernel van fenn uhu szerveren azt csomagent tudod leszedni, telepiteni
kernel
kernel-headers
kernel-sorce
ha jol tudom ezek a csomagok kellenek a kernelforditashoz
ha sikerul diamond mx400 as hangkartyadat eletre kelteni akkor irj legyszi
Maestro 2E kent mukszik (debian alatt)
Maestro 3E kent ismeri fel UHU -
Bogyó bá'
nagyúr
Na , holnap este beszámolok róla, mit követtem el...
Lassan menni köll aludni, Köszi az eddigi segitséget!! -
Bogyó bá'
nagyúr
Na, elkezdtem töltögetni őket, reggelre talán lejönnek.....
Tudom, ezek nagyon lamer kérdések, de eddig nem foglalkoztam Linux-szal, és nem tudom, hogy mit hová célszerű kipakolni.
Még szerencse, hogy ''feltalálták'' a Midnight Commandert, anélkül el lennék veszve teljesen.... -
Polesz
addikt
válasz
Bogyó bá' #127 üzenetére
Na meg is van
Letöltöttem a forrást: ftp://ftp.linux-wlan.org/pub/linux-wlan-ng/linux-wlan-ng-0.1.16-pre10.tar.gz ezt. Kibontottam és elindítottam a ./Configure scriptet, de akár a leírás szerinti make config is jó. Ez azért jelzett neked hibát, mert valószinüleg a kernel forrásod nincs telepítve.
Töltsd le az ftp.uhulinux.hu-ról és telepítsd fel, mert enélkül nem fog fordulni. Amúgy fordítás közben nem jelez hibát. -
Polesz
addikt
válasz
Bogyó bá' #99 üzenetére
2. A /etc/X11/XF86Config filét kell megszerkesztened. Keresd meg az egérrel kapcsolatos részt, és ott találsz ilyen sorokat
Axis 3,4 ...
...
stb. Itt az 5,6,7,8 el?tti # jelet vedd ki és indítsd újra az X-et.
3. Milyen modult akar betölteni? hmm. Próbáld meg rootként a modprobe -v modulneve parancsot kiadni, hogy mit csinál. Ha nem ír hibát akkor m?ködni fog. Ebben az esetben a /etc/modules/AUTOLOAD fájlba írd be a modulnevét, hogy minden bootoláskor elinduljon.
4. Megnézem, hogy mi lehet a baj. -
Bogyó bá'
nagyúr
Nos, Uraim, nekem senki nem tud segiteni?!
#99 -
samson
tag
ps
de attol az meg drm kernel modul...akarminek is nevezik...
es nem (csak) ez a problemaja a sracnak, mivel a drm csak 3Dhez kell. az X fut drm nelkul is, csak egyezni kell az fglrx driver verzionak es az X verzionak, ami nala most nem egyezik. -
samson
tag
javitom kicsit magamat: az ati tenyleg fglrx-nek nevezi a drm modult...
-
samson
tag
-
Cathfaern
nagyúr
Hahh...épp ezt mondom el már legalább huszadszor: ami van driver az Ati weboldalán, az vagy 4.1.0-ás XFree-hez jó, vagy 4.2.0-hoz. Na most a jelenlegi disztribúciók többsége a 4.2.1-est használja. És ehhez ez a driver nem jó. Alapból. Ezért kéne azt megcsinálni, amit Polesz ír.
-
HiperG
addikt
Én képteen vagyok linuxot használni
Két ok miatt:
1024x768@60hz-en megy csak ami bántja a szemem
A Genius Sound Maker 64 hangkártyám meg se szólal -
Cathfaern
nagyúr
Az Ati oldalán le van írva, persze, csakhogy a driverek nem a legújabbak
És lényegében egy olyan disztribúció sincs, amikhez jó lenne
(persze szimplán, ügyeskedés nélkül)
És persze, így is megy a grafikus felület, de mivel a kártyám az X-hez képest új, nem ismeri fel azt. Persze még így is meg VESA módban. Csak ezzel meg az a baj, hogy így viszont csak max. 60Hz-en hajlandó működni, ami pedig lássuk be, nagyon kevés... -
samson
tag
ps
a drm a 3D-hez kell. tehat ha ''csak'' grafikus felulet kell, akkor nem kell drm-et forditanod es betoltened. azt akarom ezzel mondani, hogy amig nem sikerul a drm-et megcsinalnod, addig is futtathatsz Xet... -
Cathfaern
nagyúr
Nos nem tudom pontosan minek hívják, de azt szeretném megcsinálni, ami Polesz #88-as hozzászólásában le van írva
Röviden: az Ati R9000 kártyámaz szeretném grafikus módban működőképessé tenni, de ez bizonyos okok miatt nem megy olyan egyszerűen...(további részletekért lásd: #88)
-
rvs
aktív tag
komolyan mondom már most borzongok..
mi lesz még, ha megjön a cdm?
szerencsére csupa kompatibilis hardverrel rendelkezek. (radeon8500, etc..)
-
róland
veterán
Szia Edem!
Ha jól látom a ''Linux: minden kezdet nehéz..'' topicod kihalt. Pedig írtam oda egy szerintem közérdeklődésre számot tartó linket, s pár infót. Sok félreértést el lehet oszlatni, ha az alapoknál kezdik a kezdő linux userek.
Bár én se vagyok még haladó a témában, de szívesen segítek ha tudok. -
Cathfaern
nagyúr
válasz
Cathfaern #100 üzenetére
Közben megtaláltam ezt a linket:http://www.uhulinux.hu/faq?sid=WQGVVZOYFMJNJEYS&runmode=answer&q=46 Megcsinálva az ott leírtakat, változott a helyzet. Most már teljesen más hibaüzenetet ír ki a make.sh
Mégpedig azt, hogy (lefordítva) ez a driver az X 4.1.0 feletti verziókhoz készült, szóval használjak 2.4.80 feletti kernelt. Persze az ti oldaláról letölthető check.sh azt írja ki, hogy nekem 4.2.0-s X-em van...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Zebra ZP505 EPL - Hőpapíros címkenyomtató
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB DDR5 RTX 5060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Wilbur Smith könyvek (15 db) egyben
- Újra Akcióban!!! Ducky One 2 Mini és SF billentyűzetek a bolti ár töredékéért! Számla+Gari
- Telefon Felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest