- Kivenné a részét az új HBM memóriák tokozásából az LG
- Az ASUS legfrissebb analóg billentyűzete az ízületeinket is kímélni szeretné
- A Team Group SSD-je gondoskodik arról, hogy az utolsó bitig letörölhető legyen
- Maximum 320 Hz-et képes magából kipréselni a Philips dual mode-os monitora
- A TSMC gyárthatja a Nova Lake legfontosabb komponensét
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen házat vegyek?
- OLED monitor topik
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- Házimozi belépő szinten
- TCL LCD és LED TV-k
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
eddie303 #1199 üzenetére
már elcsesztem. ujrarakom
a vezérlőpultba lehetett /asszem/ drivert választani a hangkártyához. na ezt
én átállitottam valami snd-es16xx-re. gondoltam hátha benne van a
es1371-es
nem jött be.
egyébként szerintem az uhuék ugy gondolták, hogy nem kell ehhez a kártyához a
driver és kihagyták erről a cd-ről.
szomorú. i love you bill
pedig már az nvidia drivert is felraktam.
azt már be se merem irni, hogy valaki csinálhatna egy olyan utmutatót az
opera installhoz, mint ami az nvidia driverhez van a kézikönyvben. readme nem
nagyon van
egyébként vicc ez a linux banda. senki nem képes segiteni, egy ilyen szutyok
kártya installban a nagy linuxforumon, és a hup-on se.
na nem akarok nagyon negativ lenni. tetszene a linuxozás, csak valaki
átjöhetne felrakni a gépemre normálisan egy linuxot
[Szerkesztve] -
hoyuka
csendes tag
Hali!
Nekem sose volt UHU-m, de azért van 1-2 ötletem. Ha bepipáltad a hangszervert, akkor az szerintem valami dsp wrappert indít el, ilyen wrapperekből van vagy három fajta, de már nem emléxem a nevükre. Ha fut ilyen ''hangszerver'', akkor az xmms OSS output plugin-ja nem tudja megnyitni a /dev/dsp-t.
Szerintem probald meg úgy, hogy letiltod ezt a hangszervert (utanna esetleg reboot vagy kill -9-el kilövöd a processzét (ez lehet csak root-kent fog sikerülni), de ezt akkor kell csinálni, ha a rendszer nem csinálja meg automatikusan) és beállítod az xmms output pluginját OSS-re.
Ha ezek utan sem megy, akkor érdemes a /dev/dsp-re és a /dev/mixer-re írási/olvasási jogokat adni (rootként). Valahogy igy:
chmod 666 /dev/dsp /dev/mixer
Több ötletem nem nagyon van. Érdemes megnézni, hogy be van-e töltődve a hangkártya kernel modulja. Ezt a cat /proc/modules, vagy lsmod parancsokkal lehet megnézni. Sajna nem tom milyen hangkártyád van és azt sem, hogy ehhez melyik kernel modult kell betölteni.
A kernel modulokat valahol a /lib/modules/kernelverzió könyvtárban találod meg, ezen belül van valahol a hangkártya drivereknek egy külön könyvtár. Betölteni őket pedig a modprob paranccsal lehet, rootként. Ha az adott modul nem ismeri fel a kártyádat, akkor hibaüzenettel kilép. A már betöltött modulokat rmmod paranccsal lehet kiszedni a kernelböl. -
MUŁĐER
addikt
esetleg kérdezd meg itt Bővebben: link ,ez a magyar linux/unix élet ütőere
-
xmms ezt irja:
1. ellenőrizem, hogy megfelelöen van-e beállitva
2. ellenőrizzem a kimeneti plug-in-t. /szerintem nem ez a baj/
3.semmilyen más nem foglalja-e le az eszközt...
egyébként boot közben minden zöld [ OK ]
jah, és a 4. playgomb nyomásra lejátsza a zenét, csak hang nincs.
[Szerkesztve] -
up!
felraktam mégegyszer. még mindig nem jó, viszont már müködik a görgö az
egeremen -
hi, fejek!
felraktam a kamion-t /1.1.1/
de nincs hangom. sb128 a kártya ensoniq ct5880-as a bizgenytű.
a veérlőpultban azt irja, hogy felismert eszközök: és az imént emlitett név.
a xmms is hibát irt ki. végülis ujrainditottam a gépet. most sincs hang, de
most már az xmms játsza az mp3-akat, csak némán,
tehát akkor most miért is nincsen hangom? -
gozso
őstag
feltelepitettem az uhut.
hozzá kell tennem, teljesen láma vagyok a linuxhoz!
inditásnál valamivel gondja van, kiiirja hogy serial ata eszközök keresése és megáll! mi lehet a gond?
a lapon nincs sata! -
eddie303
őstag
válasz
mormota #1176 üzenetére
Slax:
Bővebben: link -
-
eddie303
őstag
válasz
mormota #1174 üzenetére
Indításkor parancssorból nem lehet kivenni pár dolognak a detektálását? Más live CD-ken lehet, az UHU-t nem ismerem. Ha van rá lehetõséged, nézd meg a Slax-ot vagy Knoppixot, azoknak elég sokmindent be lehet. A slax még kicsi is, valami 200 mega, de van benne KDE s csomó minden
-
mormota
senior tag
kérdés: a live UHU nem hajlandó futni. a hardware detection után megáll létezni, és nem megy tova
-
eddie303
őstag
Elméletileg szinte pont úgy, mintha rendes modem lenne. A disztró telepítõje kellene tudja telepíteni, a legtöbb esetben, ha nem, akkor a soros portot hozzá kell linkelni egy /dev/modem nevezetũ bejegyzést, ami arra a portra mutat, amelyikek van a modem, pl ha COM2-n van, akkor ln /dev/ttyS1 /dev/modem. Gyakorlatilag kérdezd inkább Taltos-t, neki van ISDN-en netje, akit tudok itt a PH-n. Én nem nagyon foglalkoztam sima modemmel se, nem hogy isdn-el.
-
T_bee
aktív tag
hi
sikerült cdt szerezni, fel is tettem, tetszik is, csak a netet nem tudom benne beállítani
tehát ehhez kérnék segítséget. van egy külső (Elcon nt+1 ) usbs isdn dobozom, és ezt kéne modemnek beállítani. tehát ezt hogyan tudom
válaszaitokat előre is köszönöm -
drpele
senior tag
Egy olyan problémám van amit sajna egyedül nem tudok megoldani.
Mandrake linux 9.2-vel próbálkozom. Szinte 1 progit sem tok telepíteni forrásból, egy darabig úgy néz ki OK minden de utána mindig ezt a hibaüzit kapom amikor kiadom a ./configure parancsot: Checking for libapplanet-2.0: Package libapplanet-2.0 was not found int he pkg-config search path. És itt megáll a tudomány, hiába próbálok csinálni akármit, semmi haszna.
Egyedül az Opera-t tudtam gond nélkül feltenni, igaz ott kimarad ez a ./configure.
Sry de eléggé láma vagyok a témához -
csibor
addikt
Sziasztok a tar.gz végű filét hogy tudom felinstallálni.Adsl modemhez lesz
-
eddie303
őstag
Sajna, nagyon satu a keresõ a linuxfórumon, múltkor még szem elõtt volt, jó volt.
Nem is érezheted magad kocalinuxosnak, mert mégiscsak érzõdik belõle a Debian. Meg nem is kényeztet túlságosan el, mert pl. TV-tunert kézzel kellett belõjem. Van 3D-d, direct-renderes nem -ATI által készített videokártyával? -
escie
őstag
válasz
eddie303 #1161 üzenetére
desktop rendszernek használom, tehát hiányzik a gnóm, persze.
erőforrásban sincs hiány, szóval...
de megfelel az icewm, vagy az xfce is, csak öcsémnek jobban kézre állna a gnóm, nem nagy linuxos...
meg ugye nem utolsó dolog, hogy magyarul beszél hozzám, magyar manok, ilyesmi...
szó mi szó, szeretem az uhut, nem érzem magam kocalinuxosnak miatta...
------
linuxforumot néztem, nem találtam megoldást, de még majd átnézem...
most jön a 2.4.26-os, megpróbálkozok ezzel... -
escie
őstag
válasz
eddie303 #1159 üzenetére
kezdesz úgy beszélni mint Polesz...
a slakis gép jelenleg nem áll rendelkezésemre, majd hasítok neki egy partíciót ezen, ezt a gépet már ismerem, könnydebb lesz konfigolni is...
ja meg be kell szerezzem a második lemezt is mert így nekem nagyon lájt, kellene a gnóm...
slakin tuti menni az fglrx, mert azt mondják jobban kijön az x.org-gal...
uhu alá meg úgyis forgatok saját kernelt...
nekem ez a nagy kedvenc, másfél éve nyomatom, sokat köszönhetek neki... -
eddie303
őstag
Submount is egy fajta automounter, abban gyengébb mint az UHU-s, hogy ha bent vagy az egység csatolt kt-ában, akkor nem tudod kivenni a médiumot belõle, ha kijössz, akkor igen. Szerintem UHU alá nem fordíts kernelt, inkább a Slackware 10-ed alá, annak sokkal jobb a potenciálja az ilyenre
[Szerkesztve] -
escie
őstag
üdv!
próbálta, már valaki a 2.6.7-es kernelt 1.1 alá?
ha igen ossza meg a tapasztalatait, legyen szíves...
én most próbálkozok vele, le is fordul, be is bootol, csak épp sokmindent nem tudok használni...
pl.: nem tudok csatlakozni a gprs easyconnect-el, valami baja van a porttal (soros, 777 jogokkal).
nem sikerül az fglrx-et, beindítani, és így tovább...
teljesen általános ötletek, tanácsok is érdekelnek, absz. kezdő vagyok kernelfordítás terén...
de ha valaki már 1.1 alá is sikerrel behegesztette az új kernelt, az kérem ne tartsa magában értékes tapasztalatait...
előre is dankesőn! -
Ladzac
csendes tag
Hát, ha jól értem, akkor elsőnek akarod a win menüt.
1xüen felcserélni a win és lin sorait.
elszúrni???
szvsz nehéz lenne.
biztos ami biztos linux alatt belépsz a /boot/grub/ -ba, és csinálsz egy backup-ot a fileról:
cp menu.lst menu.lst.backup
és ha elrontod, ezt visszaállítod.
szerintem menni fog. -
Uzmany
őstag
Lenne még egy kérdésem. 9800 pro vga-m van. Drivert melyiket kell feltenni? Az Ati oldalán 3 szerepel
-
dabadab
titán
Probald meg az rdesktopot (vagy ugyanezt csinalja a grcm, a grdesktop meg a tsclient), ami a Windows Terminal Serviceshez kapcsolodik, ez korrektul mukodik, annyi vele a problema, hogy eloszor Windows Terminal Servicest kell varazsolni a windowsos gepre.
(A windowsos VNC szerver egy nagy hekk, ahogy elneztem, gyakorlatilag screenshotokat csinal az ablakokrol, es ezt kuldozgeti at (viszont lehet konfiguralni, es a beallitasokkal jatszva azert lehet javitani rajta)) -
Uzmany
őstag
Sziasztok, segítséget szeretnék kérni.
Adott egy IC7, Hitachi sata és Seagate sata-s vinyók, valamint egy Pio A07.
A Hitachi-n XP van, a Seagate-n Uhu Linux. A probléma a következő lenne:
Ha a biosban a Combinated módra van állítva, akkor a linux nem bootol be. Ha átállítom a biosban Enhanced mode-ra, akkor a linux szépen betölt, de ha XP-t akarom betölteni, akkor megjelenik az új hardver varázsló, és közli, hogy talált új ide vezérlőket, de a következő hibát írja ki: '' A következő hiba történt az eszköz telepítése alatt. Az illesztőprogram nem erre a platformra készült.''
Tudnátok segíteni? Előre is köszönöm. -
drpele
senior tag
válasz
eddie303 #1147 üzenetére
Sajnos a vnc-vel nem igazán vannak jó tapasztalataim, de ha nincs más lehet megpróbálom...
Még win-win tekintetben néztem, de soxor nem frissíti az ablakok tartalmát, pl nem látszik, hogy új sor jelent meg a távoli ablakban csak miután megmozdítom a görgetősávot akkor jelenik meg az új tartalom, + egyéb apró hülyeségek... -
drpele
senior tag
Én is rászántam magam a linux install-ra, de a végleges áttéréshez szükségem lenne egy olyan remote control progira amivel windowsod gépet tudok vezérelni linux alól. Jelenleg a Radmin nevű remote progit használom de sajnos nincs linuxos verziója. Egyáltalán megoldható linux alól vezérelni a win-es gépet?
-
törölt tag
A webszervert hol tudom beizzítani?
-
twollah
nagyúr
Mikor kezdi el a Linux a swapet hasznalni?
Akkor amikor mar elfogyott a memoria vagy dinamikusan megosztja a memoria, es a swap kozott a dolgokat? -
Sianis
addikt
És amúgy mi a véleményetek az UHU-ról?
-
Sianis
addikt
Kérdés:
- Ha unparticionálom a merevlemezem fdiskkel, akkor ugye nem kell szórakoznom a PM-el, hogy ilyen meg olyan particiókat készítsek, ugye?
-FDISK-el milyen particiót kreáljak, ha nem lesz, vagy elegendő az elsődleges partició, vagy még az sem kell? -
steveetm
őstag
válasz
twollah #1129 üzenetére
én nem haragszom, nem nekem kell
szóval mcedit /etc/fstab (vagy bármien más editor)
a legvégére beírod ezt :
/dev/hda5 swap swap defaults,pri=1 0 0
majd ütsz egy entert hogy legyen egy új sor
aztán mkswap /dev/hda5
aztán swapon /dev/hda5
ezek után a top már mutatni fogja elivleg hoyg van swap.
Ha mégse a hda5 a swap akkor nagy szopacs lesz, erre figyelj
Üdv.: steveetm -
-
steveetm
őstag
válasz
twollah #1127 üzenetére
ja, mer nincs swap, írd hozzá amit mondtam, csak tudd meg hol van a swap
(hda primary master
hdb primary slave
hdc sec mastr
hdd sec slave
mögötte a szám meg hogy hányadik partició.
cfdisk /dev/hda val könnyedén kiderítheted meik a swap particiód(ha hda-n vannak a cuccok).
Az hogy a mostani bejegyzés ien hosszú, ne zavarjon, csak azért van, mert devfs-t használ, ettől még a hda hdb hdc stb eszközök is meg kell hogy legyenek.
Üdv.: steveetm -
twollah
nagyúr
most ez van az fstab-ban
/deev/ide/host0/bus0/target0/lun0/part9 / ext3 defaults 1 1 -
steveetm
őstag
válasz
twollah #1121 üzenetére
nem kell reinstall csak mcedit /etc/fstab és ien sorok:
/dev/sda1 swap swap defaults,pri=1 0
/dev/sdb1 swap swap defaults,pri=1 0
a priority csak akkor lényeges, ha külön vinyón vannak, így párhuzamosan használja a két swap helyet.
ez elött vagy után, mkswap /dev/sda1 (ahol van swap) majd swapon /dev/sda1.
Kb ennyi, asszem nem maradt ki semmi.
Egyébként meg mennyi memóriád van? kell neked egyáltalán swap?
Üdv.: steveetm
[Szerkesztve] -
taltos
senior tag
válasz
twollah #1112 üzenetére
Háát, talán úgy, ha lecsípsz valahonnan egy swap méretű rúj partíciót, aztán az fstabban átírod(azaz beírod), de az ilyen kattintgatós linuxoknál inkább rakd újra!
Egyébként partícionálásnál (telepítésnél) kell csinálni egy a fizikai memódnál 2*nagobb partíciót, és a típusát átállítani 82-es re azaz Linux Swap -ra. Innen illendő lenne autómatikusan kezelnie... -
twollah
nagyúr
Elszurtam az UHU installalasat, mert nem csinaltam neki swap particiot.
Valaki tudna adni vmi otletet, hogy hogyan tudnek neki egy swap particiot adni?
Vagy ujra fel kell raknom az egeszet?
Ha igen akkor hogyan csinaljam, hogy legyen swap particiom is? -
eddie303
őstag
válasz
#57764352 #1103 üzenetére
Erre ajánlom a PDF-ben fellelhetõ UHU kézikönyvet, vagy az ATI honlapján található fglrx drivert. Utóbbit próbáltam, a képernyõ a végére ment rendesen, csak nem volt 3D, csak szoftveres. Érdemes megpróbálni a DRI-s opensource drivert, amirõl szól az UHU manual, az szerintem minden szinten jobb.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- World of Tanks - MMO
- iPhone topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Háztartási gépek
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- További aktív témák...
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest