- Iszonyatos mennyiségű hulladékkal járhat a Windows 10 terméktámogatásának vége
- Egyesítené a ChromeOS-t és az Androidot a Google
- Új szintre emelte a fényűzés fogalmát az ASUS
- Kivenné a részét az új HBM memóriák tokozásából az LG
- Az ASUS legfrissebb analóg billentyűzete az ízületeinket is kímélni szeretné
- Iszonyatos mennyiségű hulladékkal járhat a Windows 10 terméktámogatásának vége
- Home server / házi szerver építése
- iPad topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kompakt vízhűtés
- Hobby elektronika
- NVIDIA® driverek topikja
Új hozzászólás Aktív témák
-
ensti
csendes tag
Ave,
Fujitsu Siemens Amilo pro v2030-as nótbukomra akartam volna Uhu-t telepiteni. A felteteles mod indokolt mert a telepites megdoglott mondvan hogy ismeretlen tipusu eszkoz, vagy vmi hasonlo hibauzenetet krealva. Bar a gep gyarilag vindózos volt, de alapbol nem utalja a linuxot sem mert Ubuntu az fut rajt. Megjegyeznem, hogy az asztali gepemen mar parszor le volt probalva a dolog, tehat nem vagyok hozza teljesen lama... , ergo a telepitesrol fennsobrendusegi kioktatasokat koszonom nem kernek.
Kerdesem tahat az volna, hogy Amilokkal volt-e mar ilyen problemaja vkinek, s valamilyen hasznalhato otlettel tanaccsal el tudna e valaki latni. Jobb orulnek ha mailban: zeinstein@pobox.sk .
Elore is koszonom! -
UhuBam
csendes tag
Hy Mindenkinek!
Van egy problémám, ami a következő:
Van egy Windows Xp-s gépem (1.7GHz Celo, 512MB Ram, 40GB Maxtro HDD, 160 GB Samsung HDD, Ati 9250 128MB) és azon a Microosft Virtual Pc-vel szeretnék UHU-Linuxot futtatni!
A telepítésnél minden rendben megy, addig a pontig ahol a Grafikus Beállítások vannak! Én már sokszor használtam az UHU-t ezen a gépen, tehát amikor telepítettem kiválasztottam mindíg az Ati kártyát és rendben mennt! De most ez így sajnos nem megy!
Ezt a hibaüzenetet kapom:
''Fatális Hiba a grafikus vezérlő telepítésében! Indítsa újra a grafikus környezetet!''
Gnommal szeretném használni a rendszert, de mégis az xfce grafikus környezeti hibát ír ki.
Valaki tud segíteni??
Fontos lenne, mert VerilHUB fog kimenni a gépről és ma tesztelnénk!
Előre is köszönöm!
UhuBam -
antonov
csendes tag
Hello!
Hogyan lehet 1.2 alatt megszólaltatni a midi-t?
Nemrég olvastam, hogy fel kell rakni a timidity-t illetve elindítani a vezérlőpulton a szolgátatást. Megcsináltam mindkettőt, de egy árva hangot nem ad a kmid, pedig a lejátszás elindul.
A hagkártya Realtek AC97
Esetleg akinek ilyen hangkártyával sikerült megszólaltatni a midit, írja már le lépésről lépésre, hogy mit kell csinálni.
Előre is köszi!
[Szerkesztve] -
Gulliver
tag
Meg tudná valaki mondani hogy lehet feltelepíteni skype-ot az uhura? A Kpackage programmal próbáltam és úgy tűnt hogy fel is tette, sőt a telepített programok listájában is ott szerepel a Net mappában. De az alkalmazások között nem szerepel. Ha tényleg fel lett telepítve akor hogy kell betenni az alkalmazások közé a főmenüben?
[Szerkesztve] -
lkalmi
csendes tag
up
-
twollah
nagyúr
Hogy a fenebe lehet megvaltoztatni a kepernyo felbontast, es frissitest?
Probaltam a kepernyonel beallitani, de nem tudtam.
Probaltam kezzel bepotyogni a kezeloben vagy miben, de nem jutottam semmire.
Vkinek vmi otletet? -
Tibicsoki82
aktív tag
A leírásod szerint eljártam, ezáltal annyiban változott a figura, hogy most a hibaüzenet helyett, kismillió GRUB GRUB GRUB GRUB GRUB... feliratot kapok, függőlegesen és vízszintesen kitöltve a teljes képernyőt...
Egyedüliként van bent a PATA vinyóm pri.masterként. Úgyhogy nem értem mi a fene van már... -
lkalmi
csendes tag
üdv.
egy kis segítséget kérnék.
uhu linux alatt az usb-vel van problémám. ha csatlakoztatok valamilyen eszközt (pl nyomtató, webcam, fényképező) akkor totál lefagy, csak a reset segít. az alaplapom asrock k7s8xe tipusú, elképzelhető, hogy amiatt van valami gubanc? -
mimóza
tag
Knoppix-et próbáltátok már?
-
mimóza
tag
Jó, legyen ubuntu, nekem nyolc, csak a windóz a viszonyítási alapom.
Köszi a segítségeteket.
-
ragazzo
őstag
Köszi az infót.Egyébként mi lenne ha kipróbálnád az ubuntut. Itt [link] letöltheted, és elég sokan használják, tehát van segítség is bőven. Csak át kell jönnöd a saját topicjába. Tudod, én is használtam uhut egy darabig, de aztán áttértem ubuntura.Sokkal több csomag van rá, és félévente új verzió jön ki.Az uhuhoz meg elég régóta nem nyúltak, és a változás sem lesz jó. Áttérnek az rpm csomagkezelésre.Mindenesetre egy próbát megér.
-
mimóza
tag
Helló,
olyan problémám van(azon kívül, hogy nagyon nem vagyok otthon a linuxban), hogy az uhu 1.2 telepítő nem látja a sata-s 250gb-s vinyómat. 2.6.9-19 a kernel verziószáma asszem. Olvastam ebben a topikban olyat, hogy pendrive-t be kell dugni a telepítés idejére.Ez vicc, vagy tényleg így kell? (még nem próbáltam) Segítség!
-
_Volkovy_
nagyúr
válasz
T. Almeida #2678 üzenetére
fat32 kilőve, közös win-lin diszkek kilőve.. azokból sose sült még ki jó, legalábbis nálam..
az ntfs rendszerű tárvinyóimat kéne kezelnie az oprendszernek, ami egy 80-as hdd-n úgy terpeszkedhet, ahogy jólesik neki. remélem érthető vagyok. -
_Volkovy_
nagyúr
válasz
T. Almeida #2675 üzenetére
az ntfs miatt ugrott..
amúgy nem linuxot kérdeztem, hanem oprendszert.
régebben volt beOS, azzal mivan mostanában? -
_Volkovy_
nagyúr
Akkor az uhu ugrott..
Van olyan oprendszer ingyé, ami alatt lejátszható mp3, divx, meg megy rajta a wireless módon osztott adsl? -
_Volkovy_
nagyúr
Üdv!
Tudna valaki segíteni nekem abban, hogy az 1.2-es UHU kezeli-e az NTFS partícióval megszórt 160-200-250gb-os vinyókat, és a routeren keresztül wireless-ben megosztott adsl-t?
Van egy üres 80-as lemezem, és feltennék egy linuxot. Már kinőttem a játékokból, csak mp3, divx és net megy, ezért feleslegesen használok másolt XP-t..
[Szerkesztve] -
gd5424
tag
válasz
Tibicsoki82 #2666 üzenetére
Melyik winyódra telepítetted az uhut?
Mert én is sokat szenvedtem ezzel.
Nálam ha a sata vinyómra akarom telepíteni az uhut,és van a gépben egy pata
winyó is akkor a grubot a pata winyóra rakja telepítéskor.
Nálam az volt a megoldás,hogy vagy kivettem a pata winyót a telepítés idejére,vagy
a telepítés után,az uhu cd-röl boot-oltam és a Rescue System -et indítottam el.
Ezután mountoltam az uhu partíciót(pl: mount /dev/sda5 /mnt).
Utána :
mount --bind /proc /mnt/proc
mount --bind /dev /mnt/dev
chroot /mnt
Igy beléptél a telepített uhu-linux-ba.
És ezután :
grub-install (hd0)
De nálad ezek a paraméterek attól függenek,hogy melyik merevlemez hányadik
partíciójára telepítetted az uhu-t.
Pl:
Első sata winyó: /dev/sda
Második sata winyó : /dev/sdb
Első pata winyó: /dev/hda (tehát az első IDE csatlolón a master)
Második pata winyó: /dev/hdb (első IDE slave)
És igy tovább.
A partíciók pedig számokkal vannak jelölve:
Pl:
/dev/hda1 az első IDE master winyón az első partíció.
Ha kiterjesztett partíció akkor az 5-től kezdődik:
/dev/hda5 az első IDE master winyón az első kiterjesztett partíció.
Sata-nál ugyan így.Csak ott /dev/sdaX
Szerintem vagy vedd ki a pata vinyódat telepítéskor,vagy telepítsd a pata-vinyódra. -
gd5424
tag
válasz
twollah #2668 üzenetére
Ha gnome-ot használsz akkor:
Alkalmazások menü -> Beállítások -> GNOME Vezérlőpult -> Haladó -> Munkamenetek ->
Automatikusan elinduló programok
Itt beállíthatod azt az alkalmazást amit futtatni akarsz a gép indulásakor.
Természetessen ez az alkalmazás a Te jogaiddal fog futni.
Ha kde-t használsz:
Fogalmam sincs;én még nem használtam. -
twollah
nagyúr
Hogy tudom ravenni az Uhut, hogy az indulaskor betoltson egy programot?
A gkrellm-rol lenne szo... -
ragazzo
őstag
válasz
Tibicsoki82 #2666 üzenetére
Én is találkoztam már ilyennel más disztribnél.Valszeg a grub telepítés nem sikerült rendesen.Pedig az annyira egyszerű (lenne).
-
Tibicsoki82
aktív tag
Első próbálkozásom az uhu 1.2-vel nem akar összejönni!
Az első restart után mindig ezt dobja ki:
GNU GRUB Version 0.95 (639K Lower / 1045696K upper memory)
[Minimal BASH-like line editing is supported. For the first word, TAB lists possible command completions anywhere else TAB lists the possible completions of a device/filename]
Vkinek vmi ötlet, h mit csináltam rosszul? -
T. Almeida
senior tag
1. FAT 32 (pl. egy diszked van, és a 2. partíción van a FAT32)
root-ként kiadod:
mkdir /media/part2
mount -t vfat -o uid=<linuxos userneved> /dev/hda2 /media/part2
Ekkor a /media/part2 könyvtárban fogod látni a 2. partíció tartalmát
2. .uhu csomag telepítés:
rootként:
dpkg -i /<könyvtár, ahol a csomag van>/csomagnév.uhu
Ha nem vagy járatos a linuxban (senki se az, aki kezdő), akkor alaposan olvass utána a neven, angol tudás hatalmas előny. -
emitter
őstag
kétpaneles fájlkezelő: nekem a Krusader bevált, sztem megy uhun is ha alapból nem lenne fönn: konzolba:
sudo apt-get install krusader
majd beírod a root jelszavadat
és szépen letölti majd feltelepíti. Ablakos, igaz nem tud annyit mint a tcmd, de az alapokra ez is képes
mod: ha azt írja, h a krusader már a legfrissebb verzió, akkor fennvan már, csak meg kell keresned a menüben
[Szerkesztve] -
Male
nagyúr
válasz
T. Almeida #2659 üzenetére
Mert ez van feltéve... egy 2GB-os partíció jutott neki, az újabb lehet nem is férne a helyére... ráadásul mivel 3 OS van még mellette, nem nagyon akarok újra telepítgetni... meg gondolom azért nem megoldhatatlan a probléma, csak én nem értek hozzá...
-
T. Almeida
senior tag
Üdv.,
Kérdésem lenne: Tudnátok e olyan wireless hálókártyát ajánlani (pontos típusmegjelöléssel), amit az UHU támogat? Gondolom a wireless router típus az mindegy, a hálókárta támogatás a lényeg. -
Noddy
senior tag
válasz
dr_strange #2655 üzenetére
Már régen voltam itt, sajnos semmi jóra nem jutottam, hogy az alapfeltételek közül egy nem teljesül (szerintem és azért nem működik).
Hogy lehet müködő ethernet kapcsolatot létrehozni xp-s gép és a linux között? Mikor a google-be beírtam hogy ethernet+xp+linux csupa olyan oldal jött be ami rendszergazdáknak szól és ez nekem olyan mint a kínai. Tudtok nekem segíteni, mert gondolom nem azt értették a szerzők működő ethernet kapcsolat alatt, hogy a kábel be van dugva, hanem valamit manipulálni kell. -
dr_strange
senior tag
de akkor újra kérdem: a linuxos gép az, amelyik a koliszerverre csatlakozik, nem? mert akkor szerintem a winnek nem kell dhcp, hanem kell neki egy fix ip cím; a linuxos gép belső hálókártyájának van egy ipcíme, a wines gép hálókártyájának is van egy ipcíme ugyanabban a tartományban, a két gép látja egymást, tudják pingelni stb.
ha a linuxon megy a net, akkor az /etc/resolve.conf fileban tudod megnézni a névszerverek címét
konzolban ifconfig parancs szépen kilistázza a hálózati interfészek paramétereit: IP, netmask stb. -
Male
nagyúr
Nah, új problémába ütköztem.... az 1.1-es UHU van fent.
Némi előélet, hátha számít:
Eddig nVidia kártyám volt, amikor TFT-re váltottam, akkor gond volt vele: indulás után eltűnta kép, a monitor kiírta, hogy Unsupported data format (vagy valami ilyesmit, rég volt). Ezt végülis sikerült úgy megoldanom, hogy analóg kábelene kötöttem be, és a bejelentkezést ''vakon'' végeztem el... utána már volt kép.
A jelenlegi helyzet:
Váltottam egy Radeon 9600Pro-ra, és már egyáltalán nem megy.... X server crashed vagy mit ír, és hogy állítsam be. Addig még eljutottam hogy rootként bejelentkezve az XFree86 -configure parancsot kell beírni, majd kiírta hogy mivel tesztelhetem le utána. Ki is próbáltam, de ugyanazt a hibát írta ki. Valami nagyon szájbarágósan leírnátok hogy mit tegyek? -
Noddy
senior tag
válasz
dr_strange #2652 üzenetére
Ez egy kollégiumi szobában van. A kolinak a szervere ahonnan a net van az dhcp szerver. Lehet hogy nem fejeztem ki magam világosan.
-
Noddy
senior tag
válasz
dr_strange #2650 üzenetére
Köszi szépen csak van ezzel egy kis probléma remélem megtudjátok válaszolni, bocsi de tényleg láma vagyok hozzá:
A win-es gépnek nincs ip-je mert azt automatikusan kapja a dhcp-től, akkor most milyen ip-t adjak meg?
A subnetmask az mi, és hol tudom megnézni?
A szolgáltató névszervereinek ip-jét hol tudom megnézni?
Milyen parancsal vagy hol tudom megnéznia linuxos gép kártyáinak ip-címét?
Bocsi a lámaságért, de lehet hogy túl komplikált ez nekem
-
dr_strange
senior tag
Gyors útmutató ahhoz, hogyan lehet internetet megosztani Linux és Windows között, ha a Linuxos gép kapcsolódik az internetre.
Caveat: Ezzel a leírással még nem létesül biztonságos, védett internetkapcsolat, csak maga a netmegosztás. Ezen felül szükség van egy jól beállított tűzfalra (iptables, Guarddog, firestarter, kmyfirewall, Smoothwall stb.) is!
Előfeltételek:
* Működő ethernet kapcsolat a gépek között.
* Beállított, működő internet-kapcsolat a Linuxos gépről.
* A kernelben iptables/packet filtering támogatás, betöltött modulok (a legtöbb ''gyári'' kernel tartalmazza).
* Telepített iptables.
* Hozz létre egy - mondjuk - tuzfal.rc nevű üres fájlt valahol (touch tuzfal.rc).
* Nyisd meg egy szövegszerkesztővel, és töltsd ki az alábbiak szerint:
echo 1 >/proc/sys/net/ipv4/ip_forward
iptables -F
iptables -t nat -F
iptables -P INPUT ACCEPT
iptables -P OUTPUT ACCEPT
iptables -P FORWARD ACCEPT
iptables -t nat -A POSTROUTING -o ethX -j MASQUERADE
ahol ethX-ben az X helyén annak a hálókártyának a száma áll, amelyik az internetre néz.
* Mentsd el a fájlt, és tedd futtathatóvá.
*
A windowsos gépeken, Hálózat - TCP/IP beállításoknál
o IP: wines gép saját IP-je és subnet maskja
o DNS: engedélyezni, és beírni a szolgáltató névszerverének (-einek) IP-jét
o Gateway: a linuxos gép belső hálókártyájának IPje.
* Ezután a linuxon a tuzfal.rc-t futtatva a windowsoknak látniuk kell a netet.
Íme egy példaként szolgáló részlet a kernelconfig idevágó részéből (a kernel 2.5.72mm1):
#
# Networking options
#
CONFIG_PACKET=y
# CONFIG_PACKET_MMAP is not set
# CONFIG_NETLINK_DEV is not set
CONFIG_NETFILTER=y
# CONFIG_NETFILTER_DEBUG is not set
CONFIG_UNIX=y
# CONFIG_NET_KEY is not set
CONFIG_INET=y
CONFIG_IP_MULTICAST=y
# CONFIG_IP_ADVANCED_ROUTER is not set
# CONFIG_IP_PNP is not set
# CONFIG_NET_IPIP is not set
# CONFIG_NET_IPGRE is not set
# CONFIG_IP_MROUTE is not set
# CONFIG_ARPD is not set
# CONFIG_INET_ECN is not set
# CONFIG_SYN_COOKIES is not set
# CONFIG_INET_AH is not set
# CONFIG_INET_ESP is not set
# CONFIG_INET_IPCOMP is not set
#
# IP: Netfilter Configuration
#
CONFIG_IP_NF_CONNTRACK=m
CONFIG_IP_NF_FTP=m
CONFIG_IP_NF_IRC=m
CONFIG_IP_NF_TFTP=m
CONFIG_IP_NF_AMANDA=m
# CONFIG_IP_NF_QUEUE is not set
CONFIG_IP_NF_IPTABLES=m
CONFIG_IP_NF_MATCH_LIMIT=m
CONFIG_IP_NF_MATCH_MAC=m
CONFIG_IP_NF_MATCH_PKTTYPE=m
CONFIG_IP_NF_MATCH_MARK=m
CONFIG_IP_NF_MATCH_MULTIPORT=m
CONFIG_IP_NF_MATCH_TOS=m
CONFIG_IP_NF_MATCH_ECN=m
CONFIG_IP_NF_MATCH_DSCP=m
CONFIG_IP_NF_MATCH_AH_ESP=m
CONFIG_IP_NF_MATCH_LENGTH=m
# CONFIG_IP_NF_MATCH_TTL is not set
CONFIG_IP_NF_MATCH_TCPMSS=m
CONFIG_IP_NF_MATCH_HELPER=m
CONFIG_IP_NF_MATCH_STATE=m
CONFIG_IP_NF_MATCH_CONNTRACK=m
# CONFIG_IP_NF_MATCH_UNCLEAN is not set
# CONFIG_IP_NF_MATCH_OWNER is not set
CONFIG_IP_NF_FILTER=m
CONFIG_IP_NF_TARGET_REJECT=m
CONFIG_IP_NF_TARGET_MIRROR=m
CONFIG_IP_NF_NAT=m
CONFIG_IP_NF_NAT_NEEDED=y
CONFIG_IP_NF_TARGET_MASQUERADE=m
CONFIG_IP_NF_TARGET_REDIRECT=m
# CONFIG_IP_NF_NAT_LOCAL is not set
# CONFIG_IP_NF_NAT_SNMP_BASIC is not set
CONFIG_IP_NF_NAT_IRC=m
CONFIG_IP_NF_NAT_FTP=m
CONFIG_IP_NF_NAT_TFTP=m
CONFIG_IP_NF_NAT_AMANDA=m
CONFIG_IP_NF_MANGLE=m
CONFIG_IP_NF_TARGET_TOS=m
CONFIG_IP_NF_TARGET_ECN=m
CONFIG_IP_NF_TARGET_DSCP=m
CONFIG_IP_NF_TARGET_MARK=m
CONFIG_IP_NF_TARGET_LOG=m
CONFIG_IP_NF_TARGET_ULOG=m
CONFIG_IP_NF_TARGET_TCPMSS=m
CONFIG_IP_NF_ARPTABLES=m
# CONFIG_IP_NF_ARPFILTER is not set
# CONFIG_IP_NF_COMPAT_IPCHAINS is not set
# CONFIG_IP_NF_COMPAT_IPFWADM is not set
# CONFIG_IPV6 is not set
# CONFIG_XFRM_USER is not set -
Noddy
senior tag
Hellosztok!
Adva van két gép: egy uhulinux-os két hálókártyával, és egy laptop xp-vel. A linuxos gép csatlakozik a net-re, DHCP szerverre. Hogyan tudom megoldani hogy az xp is lássa a netet. Ha tudnátok könnyen érthető Howto oldalakat adni, vagy egyszerűen csak leírnátok hol mire kell beállítani az megköszönném. Sajnos nagyon kezdő vagyok és az xp pedig elkényelmesíti az embert, mert ott csak két kattintás volt a beállítás, de szerereték tartósan linuxozni. De muszály futnia az xp-nek ha a másik gép is neten akar lenni.
Remélem tudtok segíteni. -
Ery
tag
Kösszi működik!
-
Ery
tag
Hysztok!
Bocsika de olvasgattam a topicot de sehol sem találtam és most akkor rákérdeznék!
Honnan tudok UHU alá Valknutot letölteni és hogy tudom futtatni ??
Nagyon kezdő vagyok linux téren , előre is köszönöm! -
ragazzo
őstag
Ha jól tudom mindkettő,de legalább a firefox benne van alapból.Nézd meg a kpackage megnyitása után hogy fel van-e telepítve.Ha nincs,onnan feltudod rakni.Felül van három fül,és kiválasztod az újat.Ott lesz valahol a firefox.Vagy pedig letöltöd a firefox.hu-ról, és kicsomagolás után megkeresed a firefox file-t.Rákatt és mennie kellene.Nekem így is ment.
-
sziasztok! kérdésem (ha van akkor rakom fel!) van az uhu hoz hivatalos vagy nemhivatalos de jól működö (parnacssorból megy, minden a helyén) firefox és thunderbird csomag? jah és olyan ha elrakom a cedegat debből akkor bekerül a synapticba?
-
dr_ace
aktív tag
válasz
T. Almeida #2642 üzenetére
kösz a linket, már próbáltam korábban de sajna nem sikerült feltepeíteni. valami hibát írt ki a csomagkezelő. tudom hogy ez így nem mond semmit úgyhogy holnap megnézem és pontosan megírom milyen hibát jelez.
amúgy gnome-ot használok (nem a legujabbat hanem ami bele van integrálva a bagolyba)
a parancsikonos kérdésre nincs ötlet..? -
dr_ace
aktív tag
hali!
ma feltettem az asztali gépre az 1.2-es UHU-t és nagyon nagy meglepetést okozott: mindenféle beállítás nélkül magától felismerte az usb-s modemet és van net
na de nem ezért írok, kérdezni szeretnék:
leszedtem két programot (opera, amsn) amik nem ilyen 'csomag'-ban vannak (ugyanis nem találtam uhu csomagot belőlük) hanem becsomagolt fájlban voltak. kicsomagoltam őket és most terminálból tudom őket futtatni úgy hogy belépek a könyvtárukba és bepötyögöm a ./opera vagy ./amsn parancsot. namost ez így elég macerás ezért szeretnék nekik ikont csinálni. vki írja le érthetően hogy hogyan kell plz! kösz -
djdeepi
csendes tag
Nagyon szépen köszsönöm
!
Különben én vettelek föl az ICQ-ra.
Ezt csak azért mondom mert sztem nem tudtad volna hogy ki vagyok. -
T. Almeida
senior tag
válasz
djdeepi #2638 üzenetére
Az Linuxok ''beépített'' tűzfala az IPtables, amit parancsosorból lehet a legelegánsabban konfigolni. De mivel mondod, hogy nem mersz hozzányúlni, feltételezem, hogy egy IPtables-re épülő grafiqs frontendet használsz (UHU-nál a GuardDog).
Sajnos nincs a gépemen GuardDog, de a lényeg az, hogy fel kell venni egy tcp portot az utolsó tabon (nem tom, mi a tab neve), mégpedig azt, amin a DC++ kommunikál (passzolom, de gondolom, te ezt tudod, hogy melyik).
Utána az INternet zónánál be kell pipálni, vagyis engedélyezni ezt a portot.
Remélem érthető voltam..ha nem megy, este otthon csinálok egy szkrínsotos kis leírást. -
djdeepi
csendes tag
Az UHU-Linux 1.2-es beépített tűzfalát használom.
-
djdeepi
csendes tag
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem.Mivel az UHU-Linux(1.2)ot még csak 2 hete használom és szeretném rajta beállítani a DC++-ot!Mivel a StrongDC++-ot használom a Windowson.Ezért van tapasztalaotom a DC++ beállításában.Letöltöttem a dcgui neveztű DC++ klienst be is állítottam.Csak az a gond hogy nem akarom a tűzfalat piszkálni mert nem értek hozzá.Lehet hogy már sokan kérdezték de nekem ez most fontos lenne!Légyszi segítsetek!Köszönöm
-
twollah
nagyúr
Uj Firefoxot honnet tudom leszedni Uhu ala?
-
viny
tag
Sziasztok!
Itt is megkérdezem, hátha...
A helyzet az hogy tegnap feltettem életem első Linuxát (UHU 1.2), hiper kezdő vagyok. Meg is lepődtem, minden tök jól műxik
, csak egy gond van: nincs net
. Át kellene maszkolnom a MAC címemet hogy legyen. Sajana ''ipconfig''-om nincs, sem a ''man'', sem a ''help'', sem az ''info'' nem ismeri (''... command not found...''), pedig az összes csomagot felraktam amit kínált telepítés alatt.
Valakinek vann vmi tippje hogy hol tudnám még átírni a fizikai címemet UHU alatt???Minden ötletet nagyon köszönök előre is!
-
pjtr
aktív tag
sziasztok!
Feltettem én is az Uhu linuxot. Az lenne a kérdésem, hogy lehetne a monitor vibrálását megszüntetni? Már 100Hz van, és még mindig kifolyik a szemem
Gf 6800-as kártyám van, Xp alatt nem vibrál a kép ennyire, 75Hz-en. Másik drivert kéne használnom? most 1024x768, 100Hz, 24bit a beállitásom.
Bocsi hogy ilyen szar kérdést leirtam, de most látok elöször linuxot, és lassan utoljára is, mert kifolyik a szemem
köszi peti -
V.ki
aktív tag
Van egy kis gond az UHU-Linuxommal...
Telepítéskor 2 felhasználót hoztam létre(at4 és user1),de ha user1 néven próbálok belépni,akkor azt mondja,hogy ''A grafikus felület kevesebb,mint 10másodpercig futott.Ha nem magadtól állítottad le,akkor előfordulhat,hogy a telepítéskor hiba történt.''
Eddig teljesen hibátlanul működött,a vezérlőpulthoz meg nem nyúltam.
A user nincs letiltva,a /home/user1 könyvtár is megvan.
Van erre megoldás,vagy reinstall?
A válaszokat előre is köszönöm. -
blackmoto
senior tag
Egyszer ''régen'' már próbáltam segítséget kárni itt a Canon iP1000 nyomtatómmal kapcsolatban, de akkor sajna nem jutottam semmire. Azóta van linuxos driver a Canon gyártói oldalán, viszont annyi függősget hiányol, hgoy nem tudok vele mit kezdeni.
Mindjárt az első file-nál ebbe ütközök:
<st '//root/iP1000/bjfilter-common-2.50-2.i386.rpm'.|. RESULT=$?
error: Failed dependencies:
gtk+ is needed by bjfilter-common-2.50-2.i386
libxml is needed by bjfilter-common-2.50-2.i386
libtiff is needed by bjfilter-common-2.50-2.i386
/bin/sh is needed by bjfilter-common-2.50-2.i386
ld-linux.so.2 is needed by bjfilter-common-2.50-2.i386
libc.so.6 is needed by bjfilter-common-2.50-2.i386
libcups.so.2 is needed by bjfilter-common-2.50-2.i386
libpopt.so.0 is needed by bjfilter-common-2.50-2.i386
libc.so.6(GLIBC_2.0) is needed by bjfilter-common-2.50-2.i386
libc.so.6(GLIBC_2.1) is needed by bjfilter-common-2.50-2.i386
libc.so.6(GLIBC_2.1.3) is needed by bjfilter-common-2.50-2.i386
RESULT=1
Ezeket honnan, és hogyan tudom beszerezni, illetve amit majd a másik két file-nál hiűnyolni fog. Van valami lehetőség arra, hogy a kpackage, vagy az apt-get ezeket automatikusan letöltse valahonnan, és telepítse ezt a nyamvadt meghajtót? Annyira szeretném, ha menne a dolog, akkor mindent kiválthatnék végre a windÓzból.
Várom a segítséget. Még mindig kezdő vagyok, de már nem riadok vissza attól, ha esetleg konsole-on kell valamit pötyögni, szóval ne kíméljen, aki esetleg már telepített Canon printert, és műxik is.
Üdv. -
gd5424
tag
Hi!
Bocs ha már megoldottad,de csak most értem ide.
Az uhu-control-center a válasz.
Itt mindent be tudsz állítani ami ehhez szükséges.
Ha felismeri a hálókártyád,kezd az IP-címmel és a netmaszkal.
Utána beállítod a 'megosztások'->'általános beállítások' oldalon
a gépnevet és a munkacsoportot.
Ezután a 'megosztások'->''megosztások' oldalon beállítod a megosztani kivánt mappákat
Lényeges még a 'Speciális' fül:
Ha a Linuxos gépedet akarod tartományvezérlőnek akkor a felső 2 is legyen beikszelve
Különben ezeket pipáld ki,csak az alsó 2 opció legyen beikszelve.
Következő:a 'Névkiszolgálók (DNS)'->'Gépek' fül.Itt minden gépnek ami a hálón van
írd be az IP címét és a nevét(A saját gépedét is).
Ha valamelyik nevet kijelölöd és rákattintasz a 'gépnév' gombra
akkor ez lessz a gépednek a neve.
A legfontosabb hogy a 'Szolgáltatások' menüben az NMBD és SMBD démonokat elindítsad.
Lényegében ez a 2 démon a SAMBA.
Remélem segítettem.Nekem így működik már kb.1.5 éve.
[Szerkesztve] -
bamboo
csendes tag
Vadítok egy iszonyat bal********* kérdéssel...
UHU, blackbox felülettel... ha minimalizálok egy ablakot miért nem vagyok képes újra előhozni?
- I the Lamer - -
j.bravo
addikt
Nekem megy, annak ellenére hogy laptop, ráadásul intel vga.val...
Ellenben tanácstalan vagyok, hogy a hangerőszabályzóban miért van 4 fül, mind 1-1 különböző típusú hangkártya nevével; amiből kettőn vannak a ''potméterek''. Elvileg valami Crystal hangkeltő csoda lenne a notiban, ahol a potik megjelennek, az Cirrus Logic nemtomhány, illetve Intel 808valahány fül. Küldök screenshotot, ha kell a segítséghez...!
Szóval, miért több egynél? És miért nem úgy működik, ahogy kéne?
(mp3 lejátszás rendben, Skype egyik nap istenes, másik nap rosszabb (win alatt pöpec) de rendesen érthető; viszont mindkét esetben, ha piszkálom a hangerőszabályzót, akkor a skype egyszer csak kiírja hogy ''problem with sound device'' - és nem is hallok semmit, barátnőm meg magát hallja vissza jó hangosan. -
V.ki
aktív tag
Végre sikerült rávennem az UHU 1.1-et,hogy menjen rendesen,ezt a postot már UHU alól írom!
Csak tudnám,hogy 1.0 és 1.2 miért nem megy.. -
twollah
nagyúr
válasz
twollah #2618 üzenetére
Errol irtam par napja.
Vkinek vmi otlete?
<pt-get install --yes 'mozilla-browser' .|. RESULT=$?
Reading Package Lists... Done
Building Dependency Tree... Done
You might want to run `apt-get -f install' to correct these:
The following packages have unmet dependencies:
mozilla-browser: Depends: mozilla-mail (>= 1.7.3) but it is not going to be installed
Depends: mozilla-nspr (>= 1.7.3) but it is not going to be installed
Depends: mozilla-nss (>= 1.7.3) but it is not going to be installed
Depends: mozilla-theme-bluecurve but it is not going to be installed
mplayerplug-in: Depends: mozilla-nspr (>= 1.7.3) but it is not going to be installed
opera: Depends: lesstif (>= 0.93.94) but it is not going to be installed
E: Unmet dependencies. Try 'apt-get -f install' with no packages (or specify a solution).
RESULT=100
< export DEBIAN_FRONTEND; apt-get install --yes 'galeon' ;
echo RESULT=$?
Reading Package Lists... Done
Building Dependency Tree... Done
You might want to run `apt-get -f install' to correct these:
The following packages have unmet dependencies:
galeon: Depends: mozilla-browser (>= 1.7.3) but it is not going to be installed
mplayerplug-in: Depends: mozilla-browser (>= 1.7.3) but it is not going to be installed
opera: Depends: lesstif (>= 0.93.94) but it is not going to be installed
E: Unmet dependencies. Try 'apt-get -f install' with no packages (or specify a solution).
RESULT=100 -
twollah
nagyúr
Mostanaban semmi uj csomagot nem tudok felrakni a rendszerre mert allandoan vmi Mozilla fuggosegre hivatkozik a csomagkezelo.
Mi lehet a baj? -
j.bravo
addikt
Próbáltam keresőt, de lehet h rosszul mert nem találtam.
- Ha 1.0-s Uhu-t szeretnék frissíteni 1.2-re, ahhoz innen [link] melyik iso-t töltsem le? Az uhu-linux-1.2-update1-cd1.iso erre való, vagy ahogy a talán az. 1.2 kiadásakor megjelent ''cikkben'' az uhu oldalán írják, a rendes 2 iso közül az első uhu-linux-1.2-cd1.iso kell ehhez?
- Skype-ot szeretnék, nagyon. Melyik skype csomag kell innen [link] ? És azt hogy tegyem fel? Lépésről lépésre...
1.0 alatt (amit tegnap este tettem fel, szóval teljesen láma vagyok, szájbarágósan magyarázzatok légyszi) nagyon nem ment, se synaptic-kal, se sehogy. A deb csomagot töltöttem le.
Kell valami utánaállítgatni, hogy működjön is?Függőségeket, akármit... ha igen, hogyan?
Kösz előre is minden segítő hozzászólást.
[Szerkesztve] -
ragazzo
őstag
Érdekes, hogy a Mandrake-ra az t mondjátok hogy bonyolult, mert különböző honlapokon meg azt olvastam, hogy kezdőknek javasolják mert egyszerű a kezelése.Amúgy gondolom az UHU-ban is ugyanúgy lehet szívni a fordítással mint ebben, mert a kernel ugyanaz, vagy nem?
-
ragazzo
őstag
Olyan valaki véleményére lennék kíváncsi, aki már használt Mandrake linuxot, és most váltott UHU-ra.Az érdekelne, hogy melyiket könyebb kezelni.Melyiknél könyebb progikat telepíteni.Én eléggé megszenvedek a tar.gz-s progiktól.Persze lehet hogy nem lenne problémám, ha egyszer valaki közérthetően, lépésről-lépésre leírná nekem hogy miként megy ez.Köszi!
-
ragazzo
őstag
Olyan valaki véleményére lennék kíváncsi, aki már használt Mandrake linuxot, és most váltott UHU-ra.Az érdekelne, hogy melyiket könyebb kezelni.Melyiknél könyebb progikat telepíteni.Én eléggé megszenvedek a tar.gz-s progiktól.Persze lehet hogy nem lenne problémám, ha egyszer valaki közérthetően, lépésről-lépésre leírná nekem hogy miként megy ez.Köszi!
-
Emitel
tag
Sziasztok!
Érdekelne, hogy Uhu 1.2 alatt hol találom a távoli asztali kapcsolatot, vagy annak megfelelő alkalmazást.
Szükségem lenne még soros port komunikátor progira, amin keresztül switch-et tudnék programozni.
Hol találok hozzá alkalmazást? Alapból nincs benne. Gnome-t használok.
Köszi -
Zsu_
senior tag
Sziasztok!
Lenne egy láma kérdésem, amire sejtem a választ, de azért szeretnék megbizonyosodni róla.
A kérdés:
Lehet-e hálózatot csinálni (cucokat megosztani) 2 gép között (router segítségével), ha az egyiken UHU-Linux, a másikon pedig WinXP van?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Lenovo 13 Core i3-7100 Cpu laptop eladó
- 30+ típus!!! Lenovo Thinkpad X1 Carbon, Thinkbook, 2-in-1 Workstation, Yoga, 5-14.gen. Ultra 7!!!
- Új! Számla + 1-3ÉV Gari! Áfás! Gamer PC - Számítógép! I5 14400F / RTX 5060 Ti / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Bomba ár! Dell Inspiron 15 3511 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari
- LG 55B4 - 55" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest