- Kivenné a részét az új HBM memóriák tokozásából az LG
- Az ASUS legfrissebb analóg billentyűzete az ízületeinket is kímélni szeretné
- A Team Group SSD-je gondoskodik arról, hogy az utolsó bitig letörölhető legyen
- Maximum 320 Hz-et képes magából kipréselni a Philips dual mode-os monitora
- A TSMC gyárthatja a Nova Lake legfontosabb komponensét
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen házat vegyek?
- OLED monitor topik
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- Házimozi belépő szinten
- TCL LCD és LED TV-k
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
petakpa1
őstag
válasz
Cathfaern #793 üzenetére
Nekm megy, és egyelőre csak egy fagyi volt asszemm a Pcmm okozta, de restart után nem jött
megint elő. Szóval eddig stabil
Egyedül a telepítőt kifogásolom, mert egy 2,1-es vinyóra raktam föl és levettem pl a gnome-t,
meg a szerver és fejlesztői részekt, hogy csak 1,6Gb kelljen neki, de ennek ellenére többet
rakott fel szóval ezen még lehetne javítani, mert szvsz a szükséges fájlok összméretét előre
kiszámolni nem lehet valami nagy ördöngősség, bár én csak 1xü user vagyok -
Cathfaern
nagyúr
A függőségek ellenőrzését annyira nem kéne kikapcsolgatni, mert ezek azok a dolgok, amik (elméletileg) kellenek ahhoz, hogy a program rendesen működjön
A bináris fájlok mindig valamelyik ~/bin mappában vannak. Az a baj, hogy ilyen /bin mappa elég sok helyen van:
/bin (azaz a gyökérben)
/usr/bin/
/usr/local/bin
stb.
Szóval add ki a ''which opera'' parancsot, az majd megmondja hol van (ikon ''formájában''). Egyébként ugyanúgy lehet ''Parancsikonokat'' csinálni mint Win alatt (feltéve ha KDE-t, vagy Gnome-ot használsz). -
bdav
őstag
válasz
Cathfaern #795 üzenetére
Susebol is van magyar, amugy annyira nem zavar az se ha angol (a winem is az most). inkább a kezelhetősége lenne a szempont (és hogy minél több minden menjen grafikus felületről)
konkrét problema: akarok itthon játszani adatbázisszerverrel. fogom letöltöm MySQL (erröl hallottam itt a forumon) a netosztó gépre RPM csomagban. ráklik, csomagkezelö bejön, klikk telepitésre. kiirja error. kiikszelem a függőségek ellenőrzését (apropó ez mi?), akkor végigmegy (legalábbis ugy tünik, ir vagy 1-1,5 oldalt abba a logba ott oldalt), és akkor sehol se találok semmit. konzolba bepötyögöm h. mysql, és kiirja h. ilyen nincs.
másik: sikerült feltennem magamhoz egy Operát (ez se ment 1.re, itt is ki kellett húzni a csomagkezelöben egy csomó mindent - köztük ezt a függőségellenőrzést). OK felmegy. konzolba bepötyög Opera és jó. na ezek után hogy lehet pl. ikont csinálni belöle (melyik fájl az indito? mert a könyvtárat már elvileg megtaláltam) -
bdav
őstag
válasz
Cathfaern #793 üzenetére
passz. saját gépemen feltettem, felbontást felraktam picit (windows alatt birja a cucc), aztán azóta nem jön be. (esetleg 5letek?)
ezenkívül iptables-el netet osztok egy másik gépen, igazán nincs vele gond, csak lassu (500mhz amd k6-2), bár ritka az hogy bármit is csinálni akarok vele (amikor igen, rendszerint nem sikerül)
amugy abszolut lama vagyok linux ügyileg. itt kérdezhetek tök lamaságokat UHUval kapcsolatban? esetleg próbáljak meg valami más disztribet magamnak? -
Cathfaern
nagyúr
rii, és mindenki akai UHU-t használ:
Mi a véleményetek a mostani UHU-ról? Mennyire jó/működőképes/gyors/stabil, stb.? Mert amikor én utoljára láttam (1.0-s verzió), akkor fél óra használat után csonttá fagyott (nem csak a grafikus felület), és hasonló érdekességelet csináltAzóta fejlődött? (remélem igen). Főleg azért volt szörnyű a dolog, mert az rc2 egy szép, stabil, jól működő dolog volt...aztán ahogy közelítettek az 1.0 felé, úgy lett egyre roszabb
-
Bagoly
senior tag
Én a ''kisgépre'' próbáltam feltenni UHU-t (Valami régi chip-cd-s változat), de problémamentes install után, amikor újraindítom bootoláskor non system disk-el elszáll...........(Előtte win2000-s tűzfalként ment a gép, szóval mbr elvileg rendben van....)
Ötlet? -
Chapell
aktív tag
1. Ezt nem tom
2. http://www.uhulinux.hu/tudas?sid=PMRBGRBVNUEUGLUY&runmode=answer&id=53
3. Neked abból a Linux IA32 driver kell, ha nem 64 bites procid van. -
Norbyte
tag
Sziasztok.
Egyszer már feltettem az UHU-t, akkor 3 órát élt meg.
Tegnap feltoltam a legújabbat, megy is, de vannak gondjaim.
1. UPC netem van, megosztással és én vagyok a kliens. Hogyan lehetne feléleszteni? A Háló többi (1) gépét látom, bár mindíg jelszót kérne felcsatlakozáshoz.
2. MSI nforce2-es lap, az nforce-os hangot is fel kellene éleszteni valahogy.
3. MSI GF4. néztem nvidia-t, de ott csak olyan driverek vannak, hogy IA32, IA64, AMD64 és FreeBSD.
A fenti kérdéseimre/gondjaimra szeretnék megoldást tőletek.
Ja, az internet nem az nforce-os LAN-on menne, hanem egy Realtek8139-en, amit fel is ismert. -
petakpa1
őstag
Megint én a változatosság kedvéért
Be akarom lőni a tvkártyámat, és a doksi, illetve a linuxforum.hu egyik topicja alapján már sikerült
is, de csak részben-azaz kép van hang nincs
eddig az etc/modules.conf fileba beírtam ezeket:
options bttv card=78 radio=1
options tuner type=5
options msp3400 amsound=1 once=1
és így lett a kép, de hogyan csináljak hangot?? -
petakpa1
őstag
Most, hogy pár órát elszöszmötöltem vele, rájöttem, hogy feltelepített egy nagy csomó cuccot, amire nekem nincs is szükségem.
Nem e lehetne úgy telepíteni, hogy csak a legszükségesebb cuccok menjenek fel:
maga a kernel, xfree és kde, konqueror-progik + a szükséges hardverek vezérlői??? -
petakpa1
őstag
Ezt már a bagojvindoz alól postolom, úgyhogy sikerült
Sajnos a Genius egeremmel nem tudok scrollozni alapból, merrefele kereskedjem a beállítását? -
petakpa1
őstag
Szeva mindenkinek!
Most unalmamban elkezdtem ismerkedni a linuxal (az uhuval persze), és van egy két problémám:
Csak egy kis 2,1Gigás vinyóm van (illetve a nagyot egyelőre nem akarom összgányolni), így a telepítésnél meg kellett vágnom a cuccokat, hogy fölférjen.
Ezért a fő csoportok közül megszabadultam a Gnome, Free-X kezelőfelületektől, mert asuliban már a KDE vel edzettem. Továbbá nem telepítettem a fejlsztői, konzolos, és hálózati szerver részeket sem hisz egyenlőre nem kellenek.
A linux fel is települ, és el is indul hibátlanul, de csak karakteres módban
1, Az érdekelne, hogy hogy tudnám azt beállítani, hogy egyből a KDE jöjjön be?
2, Hogy tudok rendszergazdaként bejelentkezni? Ez gondolom kell majd. Mia rendszergazda usernameje? Ezt nem kellett megadni csak a jelszót, de bizonyára ott volt csak elkerülte a figyelmemet -
szepi79
őstag
Hol tudom beállítani, hogy a DVD olasó használja a DMA-t?
-
Ketama
aktív tag
Ez a ''gond'' a linuxal, a bőség zavara.
Meg az hogy minden disztróban egy kicsit másképp kell csinálni a dolgokat. Mondjuk ahhoz képest, hogy az UHU-t kezdőknek ajánlják elég csúnya dolgokat művel a telepítő. Szvsz ennél jobban nem lehet valakit elrémíteni egy disztrótól. Hamár a telepítő se műxik normálisan akkor mire számítsak késöbb?
-
Polesz
addikt
Nekem a kedvencem a Slackware. Semmi felesleges extra és csicsa
Ehhez képest a debian és csomagkezelése maga a rémálom !
Szerintem a debiant telepíteni semmivel sem nehezebb mint bármelyik más disztrót. Persze ne várj Mandrake, SuSe, UHU szintű telepítőt (szép karakteres akár a slack-é). Nem találja ki, hogy milyen hardvereid vannak. Elvárja, hogy meg mond neki, hogy mit akarsz csinálni. Viszont ehhez meg ad minden segítséget
Szóval fel lehet rakni szépen, ahogy a csillag megy az égen...
-
Ketama
aktív tag
Erősen gondolokodom egy Debianon, de nem tudom mennyire bonyolult feltenni mondjuk egy mandrakehez képest.
-
Ketama
aktív tag
A letöltött iso-t md5 checksummal leellenőriztem kiírás elött, a cd meghajtó jó. ASUS A7N8X-em van, úgyhogy a második is kilőve. Ezt a debug módot még megnézem, ha így se megy akkor marad valami más disztró. Elötte próbáltam már az rc2-t is, de az is elhalt az xfreenél. Aszittem ez az 1.0-ban már ki van javítva.
Köszi a segítséget. -
Polesz
addikt
Lehet, hogy bugos a drága
Amúgy amikor a cd-t betolod válaszd az uhudebug módot. Ezt úgy tudod elérni, hogy beírod a megjelenő képernyőn, hogy uhudebug. Látni nem fogod mit írtál, de egy enter után bejön a konzol és ott nyomon tudod követni, hogy mit ír. Egyébként nekem akkor dobott ilyen hibákat, amikor megpróbáltam telepíteni és:
1. rossz volt a cd
2. az alaplapon a PCI IDE Master be volt kapcsolva (AsRock lapon).
3. Lövésem sincs, látni kellene... -
Ketama
aktív tag
Nem adja magát az UHU egyszerűen. Egy pár disztrot telepítettem már de ez az UHU...
A telepítő össze-vissza bugzik....
Egy pár hiba:
-amiket kértem tőle az 1,6GB ehhez képest vígan feltol 1,7-t
-a telepítési idő számláló jóval tovább megy mint a becsült idő miközbe a hátralévő idő már rég nulla
-a felhasználó hozzáadása nem megy, mindenféle hibákkat ad vissza
-az xfree86 konfig szintén csak hibát ad vissza bármilyen beállítás mellett
-miután 1,6GB-ot jelöltem ki telepítésre, a végén a 2GB-os particiót megtölti és ''nincs elég'' hely hibával elszáll
Tényleg ennyire gáz ez az UHU? Érdekes módon se a RedHat, se a SuSE és még a sokak által gagyizott Mandrake se csinált ilyet soha. Vagy bennem van a hiba? -
Polesz
addikt
Ha friss uhu-t tolsz fel akkor csak egy base-t tegyél, bár fullban is kb 16 perc alatt fent van. Driver feltol és ha működik akkor jó, ha nem akkor gáz van, de az már az nvidia sara lesz
Ja szerintem fejlesztői devel dolgokra szükség lesz mindenképpen hozzá, bár nem tom, nem csináltam egyszer sem
-
Ketama
aktív tag
Senki?
-
Ketama
aktív tag
Üdv minden baglyosnak!
Nforce2-es lapra próbált már valaki UHU-t felrakni? Egy Mandraket már felgyűrtem és sikerült is feltenni a drivereket source rpm-ből gond nélkül. Viszont ha jól tudom az UHU nem támogatja az rpm-et. Az nvidia oldalán van kernel tar file, viszont így még soha nem installáltam.
Van egy példa az oldalon:
example% tar -xvzf nforce.tgz
example% cd nforce
example% make
example% su
Password: ******
example# make install
Ha ezt megcsinálom akkor egyből működni fog, vagy kell még mást is tenni hozzá? -
lesaux
veterán
Tegnap már akartam írni, merthogy vannak fejlemények, de először a PH állt read-only módban, aztán másodszorra meg gépelés közben elment az áram a kerületből.
Akkor harmadszorra: sikerült beállítani a kívánt felbontást, színmélységet, frissítési frekvenciát. Miután megmondtam neki, hogy milyen módban hajtsa a cuccost, nem újraindítás kellett, hanem kikapcs és bekapcs.
Aztán. A Mozilla azért állította le magát rögtön indítás után, mert a html-ben volt egy ilyen kifejezés: background=''c:\hatter.gif''. Ettől kinyiffant.
Még akartam valamit írni, csak elfelejtettem. -
hb400
tag
Szerintem az UHU-vezérlőpult ezen része nem kerek. Én is szívtam ezzel elég sokat. A végén
kénytelen voltam a fent említett XF86Config file-t megszerkeszteni. Jelenteni kéne a hiba
jelenséget az UHU fejlesztőknek, csak elöbb tesztelni kéne, hogy tényleg rossz -e.
Én az XF86Config következő részét írtam át, mégpedig, úgy, hogy megnéztem windows alatt,
hogy mennyit tud a monitor és az azt vezérlő kártya. Ha van OSD a monitoron akkor abban
benne kéne lennie az aktuális képfrissítésnek(windows alatt). Az enyém HF: max. 69 VF: max.
85. Tehát ezeket beírod maximumnak. Kiemeltem, hogy hova. Ha újraindításnál ''black screen''
fogad akkor elnézést és próbáld meg a mandreket vagy a Suse-t
Section ''Monitor''
Identifier ''UHU-Monitor''
HorizSync 28-69
VertRefresh 43-85
EndSection
Section ''Screen''
Identifier ''UHU-Screen''
Device ''UHU-Card''
Monitor ''UHU-Monitor''
DefaultDepth 16
Subsection ''Display''
Depth 16
Modes ''1024x768''
# ViewPort 0 0
EndSubsection
EndSection -
lesaux
veterán
Közben kipróbáltam, hátha csak én vagyok a hülye, és összekeverem a 60 Hz-et a 72-vel. Szépen beállítottam neki a 640*480-as felbontást. Sőt találtam még egy helyet, ahol állítgatni lehet ezeket, ott is 640*480, restart, és ugyanúgy 800*600-ban voltam.
A Galeonról még nem hallottam, lehet, hogy sz*r az egész. De hogy a Mozilla összeomlik 10 sor css-től. az már durva. Ha meg nem attól omlott össze, akkor még durvább.
Akartam az asztalra egy parancsikont az MC-nek, de nem indult el. Ha ráböktem még egyszer, akkor meg kiírta, hogy összefosta magát a rendszer, be kell zárni a programot. Nem mintha futott volna egy másodpercet is.
Na mindegy, ennyi Linux bőven elég volt nekem. -
lesaux
veterán
Nem jegyzi meg.
Én befejeztem a linuxozást.
Csináltam egy parancsikont az asztalra (Gnome-ban volt ilyen lehetőség; ami szebben nézett ki, abban nem) a Mozillának. Beállítottam a saját html file-omat kezdőlapnak, erre mindig, amikor a Mozillát indítom, be is záródik. Átírni meg nem akarom. Egy sima html file a vinyómon, css-sel. Ha ettől feldobja a pacskert, akkor nem leszünk jóban.
Amúgy meg ha egy ablakot gyorsan mozgatok (vagy egy nagy ablakot lassan), akkor látszik az előző 10-20 ablak is. Így szépen tele lehet rajzolni a képernyőt. Gondoltam, erről lövök egy screenshotot, de a Gimp szerint valami VXD file nincs meg.
Úgyhogy már a tököm tele van. Nem akarom a Linuxot szidni, mert lehet, hogy én vagyok a hülye hozzá, de nem kötelező használni. Megyek vissza a Windowshoz. Igaz, hogy nem ingyenes, de majd legfeljebb rosszul alszom éjszakánként.
Mindenkinek, aki segített, vagy megpróbált segíteni, köszönöm. -
lesaux
veterán
Sajnos csak 14-es a monitorom, 800*600-ban használom. A profi mód nekem magas, ezekkel a vízszintes meg függőleges frissítésekkel nem vagyok tisztában. Viszont a félprofi (vagy milyen) módban kiválasztottam (már elég sokszor), hogy 800*600*75 Hz, és nem csinálja. Próbáltam a 72-t is, hátha nem bírja vagy mittomén. Próbáltam előbb tesztelni is, hátha az kell neki, mint a WinNt-nek, de nem jött be. Így meg igencsak vibrál.
-
lesaux
veterán
Inkább valaki azt árulja már el, legyen olyan emberbarát, hogy miért 60 Hz-en megy a kártya, ha egyszer (10-szer) beállítottam neki a 75-öt.
Valamint parancsikont kéne kitenni az asztalra vagy a menübe, mert most így indul a Mozilla: jobb gomb, X-term, mc, kikeresem a Mozillát, és enter. Ennél valami egyszerűbb kéne. -
LámaZ
addikt
A SUSE honlapja, mintha profibb lenne.
Lehet, hogy a rencer is pofásabb, de nem tudom, hogy ingyen elérhető-e. Egyébként az UHU 10.000 Ft.
Mandrake Linux 9.1 Standard 11,000 .-
Mandrake Linux 9.1 Power Pack 12,500 .-
Mandrake Linux 9.1 Pro Suite 34,500 .-
Red Hat Linux 9.0 19,875 .-
Red Hat Linux 9.0 Professional 68,625 .-
Red Hat Linux 9.0 Enterprise ES 232,500 .-
SuSE LINUX 8.2 Professional Edition (''magyar'' kiadás) 22,375 .-
Csak nézek, mint a moziban...
Ehhez képest:
Windows XP Home Edition Eng. 65,500 .-
Windows XP Home Edition Eng. Upgrade 34,875 .-
Windows XP Home Edition Eng. OEM 28,000 .-
Windows XP Home Edition Hun. 65,500 .-
(Áfás árak) -
LámaZ
addikt
Kérdezek egy primitívet:
Linuxra akarok áttérni, legalábbis az egyik gépen.
Melyik jobb, olcsóbb: SUSE, UHU, RedHat, Debian,...?
Szövegszerkesztésre kell főleg, meg adatbáziskezelésre, esetleg zenék, filmek lejátszására. -
steveetm
őstag
a routenál a defalutot kell átteni a P-t-P címre.
Sajnos most nem tom fejből a parancsot, de vki biztos megmondja majd.
Üdv.: steveetm
U.I.: eth0 nak lehet ipcíme, nem zavar be az adsl be HA rendesen van minden beállítva(nekem is van ipcíme, kellett helyi hálóra)
Üdv.: steveetm -
lesaux
veterán
Még egy. Hogy szoktatom le UHU-t a 60 Hz-ről? Mert hiába állítom be a Vezérlőpulton, hogy 75 Hz, Teszt, OK, minden marad a régiben.
-
lesaux
veterán
Itt vagyok Linux alatt. Hálókaresznek nem volt IP-cím beállítva, de a DHCP-t valamelyik állat bepipálta.
Köszi mindenkinek!
Már csak a Mozillát kéne megtalálnom. Hova telepíti az UHU? -
samson
tag
-
lesaux
veterán
válasz
steveetm #713 üzenetére
Van.
inet addr: 195.56.228.169
P-t-P: 194.149.1.52 Mask: 255.255.255.255
Collision: 0 TXQUEUELEN: 3
RY byte: 54 TY byte: 54
Meg egy pár hasonló, nem írtam föl mindet, ez csak a PPP0-ra vonatkozott.
Route:
dest...........................gw
194.149.1.52..............*
192.168.1.0................*
127.0.0.0....................*
default........................192.168.1.1 -
lesaux
veterán
Na várjatok, mindjárt restartolok, megnézem az ifconfigot meg a route-ot.
Egy gép, arról netezek. -
-
steveetm
őstag
Ha domain nevet próbáltál pingelni attól még lehet jó a net, csa ka resolv nem megy. A pppoeconf megkéredezi setupnál, hogy akarod e hogy mindig beállítsa a resolv.conf ot.
Ha ipt pingeltél, és azsem megy, akkor ott tényleg más a gond.
Üdv.: steveetm -
lesaux
veterán
De azt nem a szolgáltató küldi? Mármint hogy mi a DNS-szerver címe.
Mert lásd (#703), ez már egyszer működött, azóta meg csak modemcsere volt.
Viszont most kibabráltam magammal, mert a melóhelyen vagyok nem tudok linuxozni, viszont majd este jól kipróbálom, amit itt összeírkáltok. -
lesaux
veterán
Feltelepítettem a Mozillát. Egyedül!
Viszont nem megy a net. Simán csatlakozok 2-3 másodperc alatt, de se a Galeonban, se a Mozillában nem jön le egy megveszekedett byte sem. Elakad a folyamat a Resolving hostnál.
Pingelni nem tudok semmit.
Viszont tuti működik az Ethernet-felületen az ADSL, mert most Windows alatt is ezt használom.
(Egyébként a Mozillához hogy tudok parancsikont rendelni a menübe?) -
lesaux
veterán
Egy másik modemmel megy rendesen minden.
De! A Galeon nevű böngészővel ha betöltöm a Datanet.hu oldalt, akkor olvashatatlanná válik az egész képernyő. 2 különböző grafikus felületen is kipróbáltam. Nálatok is ez van?
Van nincs egy tisztességes böngésző az UHU-ban? -
Ragranor
csendes tag
Sziasztok!
Csak az érdekelne , hogy az UHU támogatja e a TWAIN alapú scanner-eket mert annó régen a SUSE nem kezelte és azóta nem is foglalkoztam a Linux-al.
Nálam ezen bukott a Linux használat , más minden super volt!
Hajrá Linux!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kiszivárgott a Pixel 10 Pro
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- World of Tanks - MMO
- iPhone topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Háztartási gépek
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Telefon felvásárlás!! Honor Magic6 Lite, Honor Magic6 Pro, Honor Magic7 Lite, Honor Magic7 Pro
- Készpénzes számítógép PC félkonfig alkatrész hardver felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Gombászkönyvek egyben
- Samsung SyncMaster 205BW Monitor
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest