- Vezeték nélküli fülhallgatók
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Iszonyatos mennyiségű hulladékkal járhat a Windows 10 terméktámogatásának vége
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Vezetékes FEJhallgatók
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- BIOS frissítés
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- OLED TV topic
- Azonnali alaplapos kérdések órája
Új hozzászólás Aktív témák
-
Out
addikt
Az UHU linux kezeli az rpm csomagokat? Ha igen akkor rakd fel a winetools-t Bővebben: link
Ajanlom ugy csinald hogy szedd le a mostani wine-t, az osszes configjat es filejait, majd rakd fel ujra, es ezutan rogton a winetools-t, majd inditsd el, es felulrol lefele haladva a menuben telepits fel mindent amit tudsz... -
Batman
őstag
A wine-t még mindig nem sikerult beállítanom.Feltettem a winesetuptk-k beállítottam mindent amit tudtam, de mindig a kovetkezo hibauzenetet kapom:
Warning: the specified Windows directory L''C:\\Windows'' is not accessible.
Warning: the specified System directory L''C:\\Windows\\System'' is not accessible.
Warning: could not find DOS drive for current working directory '/home/batman/apps/OpenOffice.org-1.1.4-hu', starting in the Windows directory.
wine: cannot find '/media/disk-hda1-WIN/uj/steaminstall_full.exe'
ez miért van?mit csinaljak ,hogy menjenn? -
Nimrod
addikt
Talán segít.
Bővebben: link -
PumukliM
csendes tag
Sziasztok! Van egy hülye kérdésem: a netről letölthető 2. CD mire való? Az elsőről telepítettem az egészet, nem kérte a másodikat.
-
Batman
őstag
Fordított már valaki KDE-t?
Pusztán kiváncsiságból kérdem ,hogy nagyon macerás, sokat kell vele szívni?
Konkretan az uhu 1.2 és kde 3.4-re gondolok, kiváncsi vagyok megtudnám e csinálni.(ugy tanul az ember ha probalkozik)
Bar meg azt se tudom ,hogy álljak neki ,előszor valszeg jól utánaolvasok, majd le ghost-olom a rendszert es utana esek neki a gepnek
De ha valaki mar probálta elmondhatna a tapasztalatait. -
Nimrod
addikt
Okulásként: valamiért az uhu nem kezelte rendesen a külső eszközöket, nem csatolta, nekem kellett kézileg, noha régebben semmi gond nem volt, de újratelepítés után nem ment. A cd meghajtót a /home alá tettem be. Mivel nem engedte, hogy két eszköz ugyanoda mutasson.
Rootként mountoltam egy cd-t majd kivettem. Csodálkoztam is, hogy simán kinyílt a cd-tálca, mert máskor nem engedi. Root-ként ki, bejelentkezés másik user-ként, akinek a mappája a /home-ban van. KDE üvölt, hogy baj van. Vissza root-ba. Nézem, tök üres a /home. Kis gondolkodás után KDiskFree. Nézem, méret stimmel, tehát meg kell lennie. Itt látom, hogy mountolva van a cd. Umount és már ismét helyén volt a könyvtár. Én viszont leadtam vagy két kilót. -
-
gumi
csendes tag
válasz
#PeTeY# #2181 üzenetére
Nálam is ez van.Én most probálkozom a linuxal.De nagyon nincs kedvem a linuxhoz.Sokat kell vele variálni.Plmagakartam vel irni egy ujrairható dvd-t nem volt hajlandó.A fránya agyonszidott winfos szo nélkül.itt tartok és egyébb dolgok is vanak amiket install után még meg kell csinélni.Biztos láma vok hozzá.Elismerem de nem egyszerű az egész.Nekem nincs hozzá kedvem.
-
#PeTeY#
aktív tag
Nos, a hang problémát nem sikerült megoldani, ill. senki nem tudja, hogy miért nincs nálam hang. Nálam rendesen leszerepelt emiatt az UHU Linux 1.2. Kamion-nal viszont elsőre ment minden és nagyon szépen szól az alaplapra integrált hang. Tehát ennél maradok és legközelebb az 1.3 fogom csak kipróbálni.
Lenne egy kérdésem. KDE alatt másnál is szarul jeleníti meg az ékezetes karaktereket az uhu? Windows-os partíción lévő mappát, amelyben ékezetes betű is van, vagy nem jeleníti meg vagy csak kriksz-kraksz van az ékezetes karakterek helyén. Ugyan ez a helyzet a címsorokban is, pl. KDE vezérlőpult. Itt is az ''é'' és az ''ő'' helyett más van. A kérdés az, hogy ez általános, vagy nekem kell átállítani vmit? -
koenig
aktív tag
válasz
yossarian #2177 üzenetére
Grubot letörölted, amit korábban létrehozott?
Ha a második vinyó mbr-be raktad, akkor bootolásnál azt kell választani.
Gond lehet akkor, ha úgy telepítetted, hogy mindkét vinyó a gépben volt. Én próbáltam már így felrakni, de nem emlékszem pontosan, hogyan is oldottam meg. Esetleg a boot floppyról ki lehetne szedni az adatokat és módosítani a grubot. De nem értek hozzá csak egy tipp volt.
Majd csak segít 1 ''linux-guru'' -
Torry
addikt
UP!
#2150 -
yossarian
aktív tag
hát nem tudom..... feltettem még egyszer, hagytam, hogy a másik vinyó mbr-jába írjon, és most csináltam mellé egy indítólemezet is. de most is ugyanazt csinálta, mint első alkalommal, hogy kiiírta, hogy nem találja azt az izét, és csak floppyról tudok bebotolni. nem értem.....
-
koenig
aktív tag
Kicsit le vagy maradva
Bővebben: link
escie
őstag
Ati tulajok!
kapaszkodjatok bele, azt' húzzátok!
Batman
őstag
Na , addig eljutottam , hogy el akarja indítani az installt, megjelenik egy kis ablak, és azt írja hogy nem találja az X:\GLCe9.tmp-et.
Ez micsoda?
[Szerkesztve] -
Sipi
addikt
Nem kötelező, az csak egy segédprogram, hogy ha nem szeretsz szöveges file-okat kézzel turkálni, _finomhangolhasd_ vele.
A wine-nak van ugyanis vagy 50-10 beállítása, amit külön-külön meg lehet adni minden programnak. Ezt a winesetuptk-val könnyebb, mint kézzel.
Ha nem rakod fel, semmi gond, a wine megy nélküle is.
Sipi -
Sipi
addikt
Ja, Debian!
Hülye vagyok, UHU Linux topikban vagyok...
Akkor stornó...
Már legalább három újabb verzió van azóta, és ebből egy tuti, hogy sokat fejlődött. Nem emlékszem, mi volt a program, csak arra, hogy örültem, amikor az új verzióval futott végre.
Az unstable branchből nehéz feltenni, ha stable rendszered van? Nem árt kipróbálni. A wine úgyis mindig unstable marad, ha a Debian által stabilnak kiadottat használod mindig, szinte sosem frissülsz.
Sipi
[Szerkesztve] -
Sipi
addikt
Akkor az valami régi verzió lehetett. Nekem ki is írja, ha rootként futtatom, hogy ez nem jó ötlet.
És tényleg nem. Nem azért, mert fejreáll a gép tőle, hanem mert így egy Windows-környezetet szabadítasz a gépedre - és az ''emuláció'' annyira tökéletes, hogy annak minden hibáját tökéletesen utánozza!
És mivel root jogod van, egy rosszul megírt Windows-alkalmazással (van vajon ilyen?) szétverheted az egész gépet.
Sipi -
Torry
addikt
Lenne egy ilyen problémám:
Bővebben: link
Ezt az UHU telepítése után csinálta. Hogyan tudom azt megcsinálni, hogy az egészet leformatálom NTFS-re?
Mert ha XP telepítőből csinálom az ugye nem látja a linux particiot. Hogyan tudnám megcsinálni? -
Sipi
addikt
A drive x nem kell, mert ugyanaz, mint a drive g - a teljes linux partíciód.
Egyébként az eleje jó, remélem, utána nem állítottál semmit!
Egyébként ha nagyon elszúrod, töröld le a konfig file-t, a wine automatikusan létrehoz egyet induláskor, ha nincs.
A winesetuptk nem kötelező, de nagyon könnyű vele konfigolni a file többi részét. Kézzel elég macerás. Ebben könnyű belőni pl. hogy win95 vagy 98 legyen-e az emuláció, stb.
Elvileg már install után egyből mennie kellene.
Sipi -
koenig
aktív tag
Ezerrel töltöm az új ati linux drivert!
Remélem jó is lesz!
[Szerkesztve] -
Batman
őstag
tudom, hogy bena vagyok es itt gyepállak téged, de nem megy.
kezdjuk ott hogy nincs is olyan parancs hogy winesetuptk, vagy ezt külön kell telepiteni?
Átértam a configot beírom wine enter, majd utana wine prog_hely_nev és jön a hibaüzenet.
wine /media/disk-hda1-WIN/uj/steaminstall_full.exe
Warning: the specified Windows directory L''C:\\windows'' is not accessible.
Warning: the specified System directory L''C:\\windows\\system'' is not accessible.
Warning: could not find DOS drive for current working directory '/home/batman', starting in the Windows directory.
wine: cannot find '/media/disk-hda1-WIN/uj/steaminstall_full.exe'
mar kezd egő lenni a számomra is ,hogy ilyen bénácska vagyok -
Sipi
addikt
Nem tudom, a winecfg honnan jön, de szerintem nem kell elindítani.
Alapból megy a wine minden bűvészkedés nélkül, max. ezeket a meghajtókat pluszban hozzáadhatod, hogy kényelmesebb legyen használni.
A későbbiekben a winesetuptk-val az egyes programokat jobban testreszabhatod.
Ha kész vagy a drive szekció kézi gyepálásával, egyszerűen írd be, hogy wine, ő észleli a változásokat és a registry-be átvezeti.
Sipi -
AMD Power
titán
Sziasztok!
Letöltöttem a www.origo.hu Szoftverbázisárol a az UHU-Linux Live v2.2 (magyar) -t. Kírtam újraírható CD-re. mind a v 2.2-s mind az új UHU-Linux Live v2.4-s azt csinálja bejön a kép ahol lehet választani ilyen grafikaji felületeket.Ott bármilyet nyomok elindul végig nézzi a gépet minden zöld OK. És mikor az végig megy kikapcsol a monitor se kép se hang...? Nem fagy le a gép meg semmi csak nincs kép. Olyan mint mikor a monitor kikapcsolja magát! Ez mitől van nálam? Nem értek a Linux-hoz csak kiváncsi voltam rá ezért szerettem volna megnézzni! -
Sipi
addikt
A FS helyett szerintem Filesystem-et kell írni.
Egyébként igen, jónak tűnik.
A hátsó részeket ne piszkáld, neked CSAK a drive szekciót kell kitöltened. Ha megvan, felteheted a winesetuptk csomagot, amivel grafikusan tudod állítgatni a többit.
Ja, és rootként ne futtasd a wine-t! Bár azt hiszem, nem is engedi.
A /home/batman/wine könyvtárat nem kell megadni. Mi lenne ez?
Neked úgy kell beállítani a könyvtárszerkezetete, mintha az eredeti Wiondows melett ülnél. Vagyis c meghajtó, amin a windows van maga. D szokott lenni egy nagy drive, ahova a rpogramokat teszed, vagy ha egy nagy c meghajtod van, akkor a cdrom. Emelle meg teheted pl. e-nek a sajat homodat, ami /home/batman, mert igy a home-od lesz az E: meghajto, es igy ''latni'' fogja a wine az itteni cuccokat.
Sipi
[Szerkesztve] -
Batman
őstag
[Drive X]
''Type'' = ''hd''
''Path'' = ''/home/batman/wine''
''Label'' = ''linux''
''FS'' = ''vfat''
akkor ezt igy kell megadni? -
Batman
őstag
[Drive C]
''Type'' = ''hd''
''Path'' = ''fake_windows''
''Label'' = ''drive_c''
''FS'' = ''win95''
[Drive D]
''Type'' = ''hd''
''Path'' = ''/''
''Label'' = ''root''
''FS'' = ''win95''
[Drive E]
''Type'' = ''cdrom''
''Path'' = ''/media/cdrom''
''Label'' = ''cd-rom''
''FS'' = ''win95''
[Drive G]
''Path'' = ''/home/batman''
''Type'' = hd''
''Label'' = ''Home''
''Filesystem'' = ''win95''
[Drive X]
''Type'' = ''hd''
''Path'' = ''/''
''Label'' = ''linux''
''FS'' = ''vfat''
[wine]
''Windows'' = ''C:\\windows''
''System'' = ''C:\\windows\\system''
''Temp'' = ''C:\\windows\\temp''
''Path'' = ''C:\\;C:\\windows;C:\\windows\\system''
''GraphicsDriver'' = ''x11drv''
; Wine doesn't pass directory symlinks to Windows programs by default.
; Enabling this may crash some programs that do recursive lookups of a whole
; subdir tree in case of a symlink pointing back to itself.
;''ShowDirSymlinks'' = ''1''
''ShellLinker'' = ''wineshelllink''
ez eddig jo?vagyis jonak tunik? -
Sipi
addikt
Annyira nem sok, ha megnézed, ugyanaz szerepel vagy ötször. A lényeg, hogy a Drive X szekcióban megadod, hogy a wines programok milyen meghajtókat lássanak. Mi legyen a C meghajtó - ez KÖTELEZŐEN az a könyvtár, ahol a kamu windowsod van, amit a Wine telepített, hiszen itt van a Windows system is.
D: lehet a cdrom, E: a home könyvtárad, érdemes egy tempet is megadni, mert ugye sok wines program keresi alapból.
Sipi -
Batman
őstag
-
Sipi
addikt
Ez csak beállítási hiba, mivel ez majdnem Windows, az összes hibáját is képes emulálni.
Meg kell neki adni a konfigban, hogy melyik drive melyik könyvtár. A .wine könyvtáradban van a configfile, abban kell kukkolni, az elején vannak ezek a sorok. Úgy néz ki, hogy az a hely, ahol a ''kamu'' windows-od van, vagy nem létezik, vagy nem tudod olvasni.
Plusz, Te a homebatmanból akarod indítani a steam.exe-t, de hát most win alatt vagy, az pedig ugyebár nem tud futtatni akárhonnan, mert nem ismeri az elérési utat. Érdemes tehát pl. drive f-nek, vagy aminek akarod, megadni a saját home könyvtáradat is.
Sőt, én az egsyzerűség kedvéért d-nek a gyökeret állítom be, ami nem túl biztonságos, de így akárhonnan indíthatom akármit, mert a teljes Linuxos könyvtárszerkezetet látja a WIne.
Pl.
[Drive C]
''Path'' = ''fake_windows''
''Type'' = ''hd''
''Label'' = ''MS-DOS''
[Drive D]
''Path'' = ''/''
''Type'' = ''hd''
''Label'' = ''Root''
[Drive E]
''Path'' = ''/mnt/cdrom''
''Type'' = ''cdrom''
''Label'' = ''CD-Rom''
[Drive F]
''Path'' = ''/tmp''
''Type'' = ''hd''
''Lael'' = ''Temp drive''
[Drive G]
''Path'' = ''/home/user''
''Type'' = hd''
''Label'' = ''Home''
Sipi
[Szerkesztve] -
Batman
őstag
tökéletes!
jobbat nem is kívánhatnék
Szal , a wine-nek milyen windowsos fájlokat kell megadni vagy nem kell neki semmilyen , konkrétan következő hibaüzenetet kapom:
wine /home/batman/Egyebek/steaminstall_full.exe
Warning: the specified Windows directory L''C:\\windows'' is not accessible.
Warning: the specified System directory L''C:\\windows\\system'' is not accessible.
Warning: could not find DOS drive for current working directory '/home/batman', starting in the Windows directory.
wine: cannot find '/home/batman/Egyebek/steaminstall_full.exe'
köszi a segítséget. -
Batman
őstag
Használta itt már valaki a wine-t?És működött is neki?Lenne hozzá pár kérdésem
-
Sipi
addikt
Azt kell csinálni, ami a leírásban van.
Ha megadod a jelszót, valóban nem történik semmi, ''csak'' az, hogy bejelentkeztél a CVS szerverre, és ezután töltheted a file-okat.
A 3-as pontban kiadott parancs leszedi a file-okat.
De nem hiszem, hogy érdemes vele vacakolni, a sima Wine minden disztribúcióból elérhető. A fizetős WineX két dologban tud többet: egyrészt DirectX-támogatásban, másrészt másolásvédelmi eljárásokat is ismer. Nos licensz-dolgok miatt ez nincs benne a CVS-ben, csak a fizetős binárisban.
Vagyis ha így lehúzod a WineX-et, kb. ugyanazt kapod, mint a Wine, csak nehezebb telepíteni.
Egyébként a sima Wine is elég jól ismeri már a DirectX-et.
Sipi -
Batman
őstag
Hali!
Valaki telepített már WineX-et?
Bővebben: link ezen az oldalon le van írva mit kell csinálni, magyarúl, de miután beírom az ott megadott jelszót nem történik semmi.
A WineX honlapjáról le lehet tülteni egyesével az összes fájlt valakinek nincs meg véletlenül tömörítve? -
zLegolas
őstag
A WineX a 3D-s (directX) féle dolgokat is eszi, és pénzes program. Szal ha játszhatnékod van, akkor ez kell neked.
De eléggé problémás asszem, az oldalukon van rengeteg game felsorolva mint támogatott, de a fene tudja... komolyab tapasztalataim nincsenek sajna (nem nagyon játszom...) -
Batman
őstag
Ha az előző kérdére senki sem akar válaszolni akkor feltezsek egy újat.
Ha játékokat akkarok futtatni akkor Wine-t vagy WineX-t hasznaljak inkább?
Még egyiket sem használtam ezért megkérdem melyik jobb mielött nagyon belemerülnék valamelyikbe.
szerk:
vagy csak nagyon lámá vagyok és a kettő ugyan az
[Szerkesztve] -
Batman
őstag
egy kis upocska..
-
Nimrod
addikt
Vettem ma újraírható dvd-t és nem bírok írni rá. 1x-2x-esen lehet írni a lemezeket, régebben 4x egyszer írható dvd-ket simán írtam k3b-vel. Mi lehet a gond? Cd-t tudok írni, szóval csak ezt nem viszi, pedig RW-s meghajtó. Mi lehet a gond?
-
Sipi
addikt
válasz
zLegolas #2113 üzenetére
Ne Sipi Urazz, mert harapok!
A Gentoo-t elkezdheted kevés idővel is, mert pl. a létező Linuxodon elindítod (az Alternative Install Guide kell hozzá), az elején keveset kell állítgatni, pár perc alatt megvan, az első system fordítás meg úgyis órákig tart anélkül, hogy oda kellene nézned. Ahogy időd engedi, el-elindítgatsz fordításokat, otthagyod a géped, míg dolgozol, stb. Nekem pl. most otthon az OpenOffice fordítás fut. (Legalábbis ajánlom, hogy fusson, és ne álljon le valami hibával...)
Sipi -
zLegolas
őstag
Csak azért hallasz ilyen sok bajt mert akinek működik rendesen , ő nem irogat a forumra hogy ''kiraly nincs semmi bajom''.Amugy nekem tetszik es megvagyok vele elegedve, igaz van egy ket hibája , de minek nincsen, szal szerintem nekem ez lesz fent egy jódarabig.
Biztos így van, én dettó így érzek a SuSE-val, bár azt is sokan szidják...
Mondjuk ott áll az asztalomon komolyabb nekiveselkedésre várva egy Gentoo (hála érte Sipi-úrnak!), meg egy Black Panther, újabb UHU, stb...
Talán mostantól időm is több lészen... -
koenig
aktív tag
Már többen mondták, hogy nem megy az OOo. Erre már többször válaszoltam, az új 1.1.4 innen letölthető, ezzel megy.
-
escie
őstag
na sasza.
akkor neked is ökörködik az fglrx. remélem belehúznak, mert mostmár tényleg veszek egy nVidia kártyát.
megjegyzem, az openoffice el sem indul az fglrx miatt. és kb most áll össze a kép, hogy tkp az összes fagyogatás erre a x@rra kenhető.
--
ha kipróbálod a RO-t, akkor ne feledd feltenni a legújabb peccset sem az ut-ra. -
koenig
aktív tag
Nem gond, csak mozillával nem érdemes töltögetni ekkora mennyiséget
De fagyogat. Néha pár perc után, de vmikor teljesen jó akár órákig is. De volt már olyan is, hogy belefagyott a glxgears, fgl_glxgearsbe is. Mplayerbe is belefagy, ha opengl kimenetet választok, de ez is véletlenszerű. Már azt kellett megnéznem nincs vmi a gépemmel, hogy ilyen sűrűn lefagy, de nincs gond.
február 16. óta nincs új driver, talán belefogtak a fejlesztésbe -
-
#PeTeY#
aktív tag
Hali!
Nos, ebből nem sokat értettem.Még csak 3 napja nyúzom a linux-t és ebbél 1,5 az ati driverre ment el, de az most már legalább működik.
Minden alsa comag fel van rakva és a hangkártyát is látja és tudja mi az. Egyszerűen hiányzik az alsamixer-ben a master és pcm csúszka. Már próbálta kde vezérlőpultban beállítani dolgokat, de ha ott a hangkártyatípusa(?) alapértelmezett helyett alsa-t választok, akkor megfagy az egész és csak a reset gomb segít.
Valaki írta egy másik fórumban, hogy ha nem ismeri fel, akkor fel kell tenni vmi alsa-base csomagot, de ilyen csomag egyszerűen nincs.
Hol tudom elérni a fejlesztőket ezzel kapcsolatban? A hivatalos oldalon ott van az info@uhulinux.hu cím, de azt írják, hogy ezen a címen nem tudnak technikai segítséget nyújtani.
Milyen másik linux-ot tudtok ajánlani egy kezdőnek? Suse-n kívül. -
Sipi
addikt
válasz
#PeTeY# #2096 üzenetére
Hm, feltetted az alsa-driver, alsa-lib, alsa-tools és alsa-utils csomagokat? Plusz, még hiányzik valami, mert hiányolja a dialog-ot. Esetleg tedd azt is fel.
Ilyesmi gond akkor szokott lenni, ha az alsa a kernelbe IS bele van fordítva (legalább modulban), és erre rátelepíted az alsa-driver csomagot. A kettő valószínűleg el fog térni, emiatt gondok lesznek.
Az UHU-t nem ismerem, de ha alsa-drivert akarsz telepíteni, kukkold meg a kernelt, mert ott a hangbeállításnál csak annyi kell, hogy legyen modulban, hogy hang, az alsa, oss már sehogy sem!
Sipi
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÖRÖK GARANCIÁVAL - OLCSÓ, LEGÁLIS SZOFTVEREK 0-24 KÉZBESÍTÉSSEL - Windows - Office - LicencAruhaz.hu
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 5000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 5060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 55C3 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 9060 XT 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! HP Victus 16-D0655NG notebook - i5 10400H 16GB DDR4 512GB+1TB SSD RTX 3060 6GB WIN10
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest