- Bluetooth hangszórók
- Iszonyatos mennyiségű hulladékkal járhat a Windows 10 terméktámogatásának vége
- CPU léghűtés kibeszélő
- Mégsem búcsúznak a DDR4-es memóriák
- Apple MacBook
- Nagyon érzékeny lett a játékok archiválására a Nintendo
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- Elképesztően drága az új Ryzen Threadripper PRO generáció
Új hozzászólás Aktív témák
-
Polesz
addikt
Lehet, hogy a kernel-source csomagra van szükséged. Ha poénkodni akarnék akkor apt-get install kernel-source, de mivel nincs neted bagoly alól ezért goto ftp.uhulinux.hu és ott megkeres a kernel-source csomag. Verziószám 2.4.20-3 asszem. Letölt, feltelepít (dpkg -i kernel-source-....uhu) és használ
-
Nah haladok.
Lefuttatom a hcfpciconfig parancsot, ott beállítok mindent, és a végén a kernelre hivatkozva nem csinál semmit
Ilyenkor mi van?
Azt mondja töltsek le egy kernelt vagy mi -
jojojo
senior tag
Polesz!
Nem jössz mostanába Pestre?
Lenne kedved egy eszem iszom közben UHU beállítást végre hajtani?
Nagy segítség lenne ha nem itt a neten keresztül váltanánk az infokat,mert úgy jobban tanulok ha látom is,hogy mit hova miért stb..... -
Polesz
addikt
Más téma.
Ha valakit érdekel, akkor egy Logitech Quickcam Express-t sikerült UHU alá feltelepíteni. Bármely más kamcsi élesztésében szívesen részt veszek. Csak pontos típust írjatok -
Polesz
addikt
Lefutattad a hcfconfig vagy mifene parancsot is???
Az eszköz mindig akkor jön létre, amikor hivatkozol rá. Ez jelen esetben a /dev/HCFakarmi lesz ha jól tudom. Azt, hogy a modul mindig betölt?djön a /etc/modules/AUTOLOAD fájlba írd be a modulnevét.
Készíts egy linket is a modemre: ln -sf /dev/HCFakarmi /dev/modem
Az akarmi helyen az all amit a hcfconfig létrehoz.
Remélem érthet? -
biker
nagyúr
poleszé jobb, szebb, egyszerűbb....
-
biker
nagyúr
/etc/modules/AUTOLOAD
ide kellett beírni pl. akinek baja volt a via ac97 hanggasl... -
Polesz
addikt
válasz
Bogyó bá' #284 üzenetére
#!/bin/sh
a 4 sor...
...
...
ami a scriptedben van.
Ezt rakd a /etc/init.d/daemons ala futtathato joggal. A tulajdonos és a csoport is a root-é legyen.
Az uhu-control-center -t elindítva a szolgáltatások közt megtalálod ezt a fájlt is. Ha meg van kapcsold be és kérd, hogy elinduljon. Leokézod és kilépsz. Mennie kellene. -
Bogyó bá'
nagyúr
Na itt vagyok, mint leglámább láma...
Még mindig van pici problémám: nem sikerül egy scriptet (4 parancssort tartalmazó futtatható file-t)
úgy elhelyeznem, hogy az minden rendszerinditáskor automatice végrehajtódjon.
Az uhulinux.hu-n a FAQ/GYIK-ban van rá megoldás, mindjárt kettő is:
''Hogyan tudok olyan scriptet csinálni at UHU-ban, ami minden bootkor elindul?''
''A /etc/init.d/daemons könyvtárban van egy SKELETON nevű file, amit átmásolsz megfelelő nevüre, és
jobbára csak a nevet és a szöveget kell beirogatnod. Ha kész a file, hozzá kell adni a runlevel.conf-hoz
(pl. az uhu-centerrel)
Másik megoldás, ami nem olyan szép, hogy beraksz egy tetszőleges nevű, inditható joggal rendelkező
file-t, a /etc/rc.boot könyvtárba (ha nem létezik, hozd létre magad).''
Szóval nekem egyik sem müködik.(vagy nem a megfelelő időben?)
Ha a kde alól konzolból elinditom uazt a filet (script?) akkor simán lefut, és inicializálja a wireless
kártyámat, azaz innentől kezdve van netem.
Ötletek a megoldásra? -
biker
nagyúr
The module loads perfectly in the running kernel...
ezzel zárul a Ccompiler beállítáésos rész, amikro is meg kell adni a kernel-headers helyét...
ezután jönne a vmnet, ahol genyázik -
biker
nagyúr
tudom, fent vannak.....
mint írtam, raktam már fel debianra, akkor már eljátszottam a ''keresem a megfelelő kernel-headers filet'' játékot...
most az a baja, hogy megkérdi (istall után, már a config.pl menne), hogy van saját vmnet modulja is, beállítsa? ha igen, akkor megpróbálja, majd sikertelennel kilép, ha no, egyből kilép..... -
biker
nagyúr
na, felment, de csak kis gondok vannak vele...
nem configurálódik.
mintha nem teljesen szeretné, pár hibát beléeszúr, míg végül vmnetnél kilép, abort-al... -
Polesz
addikt
-
samson
tag
nagyon tamogatom az UHU-t! igaz nem hasznalom es valoszinuleg nem is fogom.
szukseg van kereskedelmi disztribuciokra es szukseg van GNU dist-ekre is.
szinte minden orszagban van(nak) anyanyelvi dist(ek). ez igy helyes.
a debian egy alapdist, van egy csomo speci dist, ami debet hasznal alapnak. szerintem az UHU is profitalt a debianbol(lasd ''apt''). -
Polesz
addikt
''Toltsd le a hsflinmodem valamelyik verziojat,forditsd le.(
http://www.mbsi.ca/cnxtlindrv)
Eztuan root-kent add ki a hsfconfig parancsot.Ha minden
igaz,bekonfigolja a drivert,es letrehoz modem neven egy linket ahhoz a
porthoz ahol a modemed van.A tarcsazonak eszkozkent /dev/modem-et kell megadni.''
From: byleslie <byleslie@freemail.hu> -
biker
nagyúr
# /etc/init.d-ben lévõ szkripteket futtatjuk a különbözõ futási szinteken.
#
# 0. futási szint: kikapcsolás
# 1. futási szint: egyfelhasználós mód
# 2-4. futási szintek: többfelhasználós mód grafikus bejelentkezés nélkül
# 5. futási szint: többfelhasználós mód grafikus bejelentkezéssel
# 6. futási szint: újraindítás
l0:0:wait:/etc/init.d/rc 0
l1:1:wait:/etc/init.d/rc 1
l2:2:wait:/etc/init.d/rc 2
l3:3:wait:/etc/init.d/rc 3
l4:4:wait:/etc/init.d/rc 4
l5:5:wait:/etc/init.d/rc 5
l6:6:wait:/etc/init.d/rc 6
ebből az derül ki, hogy /etc/init.d/rc 0-rc 6
de ilyen nincsen....... -
Hi all!
Senki nem tudja, hogy kell bekapcsolni egy pci-os modemet UHU alatt? :0 -
biker
nagyúr
nekem egy apró gondom van...
uhu alatt nem találom (érdekes lenne, ha nem lenne..) az rc.0 tól rc.6 egységeket, ez pedig mnegakadályoz a vmware telepítésében...
debian alatt az /etc/init.d alatt voltak
locate sem lel ilyet, hasonlót sem... -
HiperG
addikt
Szal Polesz te se tudod hogy kell megcsinálni az XPde-t
Ha fennlesz az xfree86 4.3.0 akkor szóljatok plt -
up
senior tag
Nem adom fel
1. és az miért baj? konvertálgatni kell a csomagokat, hogy az uhu megegye? vagy ilyeneket egyáltalán nem lehet használni? és ez jellemzően mikor, milyen progikkal jön elő? pl driverek, utilok... és végül: ha a jó programellátottság a cél, akkor melyik disztribbel jár legjobban az ember?
2. köszi
üdv
up -
Polesz
addikt
1. Hmm, hogy miért UHU-t ajánlok? Mert magyarok fejlesztik, tehát nemzeti öntudat rulzik
Meg tényleg olyan jó, mint a többi nagy, bár még nincs akkora támogatottsága és program ellátottsága, de ez szerintem hamarosan változni fog. Segítsük a magyar fejlesztéseket, támogassuk a linuxot és használjuk félelem nélkül. Kb ennyi. Fel?lem használhatsz SuSe, RedHat, Mandrake, Debian, Slackware (én err?l váltottam) linuxot, vagy bármelyik másikat a sok közül, a lényeg a linux és a szabadságérzés
2. Ha tudsz egy pontos linket dobni akkor megnézem...
Ennyi és nem több. -
up
senior tag
1. Kezdőknek miért inkább UHU mint bármi más? Én is szeretnék linyukszolni, winek lelkivilágát már egész jól ismerem, és angolul is tudok annyira, hogy ne érdekeljen, hogy magyar-e a szoft (sőt... a magyar programokat kicsit erőltetettnek érzem
). Szóval miért pont UHU-t válasszon egy windowsos ''power user''? Vagy ne is azt?
Mit tanácsolsz (-tok) ?
2. Én az uhulinux.hu -n találtam olyan részt a faq-ban valahol, ami semmiféle encodinggal és böngészővel (ce,we,unicode,win1250 stb; ie6, opera6) nem jelent meg normálisan, ami fent van nálam. Kérdőjelek voltak az ékezetes betűk helyén, illetve unicode esetén valami fura keleties írásjelek. Ez normális? Csak linux alatt jó?
üdv
up -
HiperG
addikt
Na ez az elolvasom ez egy kicsit problémás
Ugyanis az XPde honlapján mind le van írva hogyan kell megcsinálni a ''nagy nemzetközi'' disztribúciókkal (mandrake, redhat stb. stb.) és ugye így Uhu-hoz nincs leírás.
Persze gondolom nem lehetetlen megcsinálni
A hangkütyü drivert majd megpróbálom.
A tvtuner kártyához löktem egy kis apt-get install xawtv -t
Megnyitom a progit és nem tudom hogy kell csatornákat keresni
Ugyanis nem jön be a keresőablak mint mandrake-nél első indításkor
Ja amúgy mandrakenél se volt éppen felhőtlennek nevezhető ugyanis bár a kereső elindult, de 1 csatornát se talált -
Bogyó bá'
nagyúr
-
Bogyó bá'
nagyúr
-
Polesz
addikt
Igen van rsync, meg sok-sok finomság
Amúgy a linuxot én se kényszerítem senkire, de ha egyszer belekezdett akkor azt elvárom, hogy a windózer gondolkodást felejtse el. A legjobban utálom amikor azt mondja dehát a win alatt két kattintás, meg ez is van meg az is. Akkor használja azt. Ha valaki ráérez a linux szépségére az úgyis tudja, hogy miben jobb és másabb -
samson
tag
ps
felteve, hogy uhu-ek nyujtanak rsync-et. de nyilvan nyujatanak. -
Polesz
addikt
Ha rosszul is töltöd le az isot, a cdtest attól függetlenül ha leellenörzi hibátlannak fogja jelezni egész egyszerüen azért, mert annyit tesz, hogy sectorosan végigolvassa a cd-t és így keres pl felületi hibákat. Ha egy csomag hibásan kerül a cd-re, mert az iso-t rosszul töltötted le, azt nem fogja hibának jelezni. Ezt sajnos tapasztalatból írom, mert én is belefutottam egy sérült iso-ba. Egyébként a módszer, hogy meggyözödjük az iso milyenségér?l az md5 ellenörzés. Ezt linux és windóz alól is el lehet végezni, és sok kellemetlenségt?l megkíméli az embert
Bocs, hogy neked írom, de els?sorban nem neked szólDebijany jó rendszer, de az uhu kezd?knek sokkal kényelmesebb
-
Bogyó bá'
nagyúr
Tényleg, ha az UHU Konqueror böngészőjéből irkálok, akkor miért csinál ilyen iszonyatos
sortödeléseket?
Hehe, közben tag lettem! -
Bogyó bá'
nagyúr
SIKERÜÜÜÜÜÜÜLT!!!!!
Megoldottam!
Szóval egy adat még hiányzott: kellett az infrastrukturát biztositó ADÓTORONY (router?)
IP-cime is.(4 db van belőlük a városban)
Ezt kellett volna még beirni a kártyát konfiguráló scriptbe.
Eddig ezen mindig átsiklottam, mivel hogy nem ismertem, és a pingelés anélkül is müködött az
egész hálózaton. (pedig le van irva a doksiban)
Már csak egy apró gondom van: ennek a scriptnek automatice le kellene futnia induláskor.
Jelenleg úgy müxik, hogy adtam valami hülye nevet neki, futtathatóvá tettem, és parancssorból el
kell inditani a szerencsétlent..
próbáltam beirni az /etc.init.d-be, de akkor sem fut le magától. (esetleg valami kötelező név kell
neki?)
Polesz, köszi minden segitséget, és köszi a végtelen türelmedet egy kezdő linuxoshoz!
Mailba majd küldök egy láda sört!Ezeket a sorokat már az UHU alól irom!
Szóval a Linux tényleg gondolkodásra szoktatja az embert. Egy hete feltelepitettem, majd
másnap le akartam törölni az egészet, de addig piszkált a dolog, hogy fél éjszakákat rágódtam
rajta. Nah, befejezem az ömlengést. -
Bogyó bá'
nagyúr
Esetleg valaki más Linux-fan?
Nem tud valaki segiteni?
(szegény Polesz eltünt, már az égnek áll a haja tőlem)
probl.: wireless Lan-on kapom a netet, a kártya drivere modulban, müxik rendesen, tudom pingelni a hálózaton lévő összes gépet, de nem tudok a netre felmenni az UHU-Linux alól. Nameserverek rendesen beállitva az /etc.resolv.conf-ban. egy hete ezzel szenvedek, eredmény az nulla..... -
samson
tag
>>hogy hogyan kell megcsinálni az XPde-t
letoltod, elolvasod mit kell csinalni
>>Genius Sound Maker 64 az Vortex AU8820 chipet használ.
alsaval , oss-sel probalkoztal? ha nem megy, akkor:
http://aureal.sourceforge.net/
>>nem gond beízzítani egy Wayjet WT-851T/TF (BT878 chip) tvtuner kártyát sem, ugye?
a chip tamogatott
ps:
hol akadtal el a fentiekkel kapcsolban? -
jojojo
senior tag
A következő lenne a gondom:
mikor feltelepitem az uhut az egerem müködik rendesen de újraintidás után meg se mozdul olyan mintha nem is látná.
Ez egy rádiós,vez.nélküli.optikai egér
Ez mitöl van??? -
Bogyó bá'
nagyúr
Érzem, hogy a gond a route map körül lehet, de nem is sejtem, hogy lehetne rendbehozni:
adataim:
az én IP-m(szolgáltatótól kaptam) :193.141.17.207
az Ő IP-je (gateway-ként kellene baállitanom) :193.141.17.3
netmask:255.255.255.0
elsődleges DNS-szerver:193.141.17.3
másodlagos DNS-szerver:212.92.0.131
ssid:Kalocsa2
opensystem
ezekkel a beállitásokkal Win alatt kifogástalanul müködik -
HiperG
addikt
Bocsi de ezekre még nem válaszoltatok, a 4.3.0-s X-re akkor várok türelemmel
-----------------------------------
Utána már csak a hangkütyü problem választ el a linuxtól
Na most hogy már ennyire karnyújtásnyire érezhetem a linuxot valaki azt mondja meg nekem hogy hogyan kell megcsinálni az XPde-t ( http://www.xpde.com ) Uhu Linux rc2.x alatt
Ja amúgy aki nem tudná a Genius Sound Maker 64 az Vortex AU8820 chipet használ.
Ja és gondolom linux alatt nem gond beízzítani egy Wayjet WT-851T/TF (BT878 chip) tvtuner kártyát sem, ugye? -
Bogyó bá'
nagyúr
Na szia! Remélem, még nem utálsz nagyon.....
Szóval végrehajtottam utasitásaidat, bár eddig szerintem tegnap is eljutottam a segitségeddel:
/etc/modules.conf rendben, modprobe prism2_pci rendben (nincs üzenet)
''wlanctl-ng wlan0 lnxreq_ifstate ifstate=enable''
Üzenet:''Ifstate=enable , Resulcode=success''
''wlanctl-ng wlan0 lnxreq_autojoin ssid=Kalocsa2 authtype=opensystem''
Üzenet:''message=lnxreq_autojoin, ssid='Kalocsa2' ,authtype=opensystem , resultcode=success''
''ifconfig wlan0 193.141.17.207 netmask 255.255.255.0 up''
Nincs üzenet
''route'' (bocs, nem tudom, hogy kell a hozzászólásban tabulálni, igy vizszintesen függőlegesen szedem sorba)
Üzenet2 sor van)
Destination : 193.141.17.0 127.0.0.0
Gateway : * *
Genmask :255.255.255.0 255.0.0.0
Flags : U U
Metric : 0 0
Ref : 0 0
Use : 0 0
Iface : wlan0 lo
Szóval a ''Route add'' parancsba milyen paramétereket irjak?
Tegnap éjjel a Win Xp route mapját mindenestül beleapplikáltam a Linux-ba, de minden uaz maradt: pingelni tudom a netszolgáltatómat, és minden srácot, aki ezen a wireless hálón van, de semmi net, semmi kommunikáció
A 2 db DNS rendben van, szolgáltatóm min dkép IP-je benne van
bocsi, hogy ez ilyen hosszú lett......... -
PCI modemet még mindig nem sikerult működésre bírni
-
-
HiperG
addikt
Na akkor összefoglalom, plz válaszoljatok!
------------------------------------------------------
Most már már csak azt kéne tudni hogy az ftp.xfree86.org-ról melyik filet letölteni és hogyan kell felrakni
Utána már csak a hangkütyü problem választ el a linuxtól
Na most hogy már ennyire karnyújtásnyire érezhetem a linuxot valaki azt mondja meg nekem hogy hogyan kell megcsinálni az XPde-t ( http://www.xpde.com ) Uhu Linux rc2.x alatt
Ja amúgy aki nem tudná a Genius Sound Maker 64 az Vortex AU8820 chipet használ.
Ja és gondolom linux alatt nem gond beízzítani egy Wayjet WT-851T/TF (BT878 chip) tvtuner kártyát sem, ugye? -
Superman
nagyúr
Gondoltam kipróbálom az UHU -t a Mandrake után, de már a telepítés sem volt problémamentes. A telepítő felmásolja a kijelölt fájlokat (mindent kijelöltem, mind az 1,6 gigát), majd a fájlok beállítása során 92% - nál megáll és közli, hogy hiba történt másolás közben, valszeg rossz a CD. Persze nem rossz, mert a fölírt ISO - t a cdtest - el még a telepítés elején ellenőriztem.
Ezután folytatódik a telepítés, illetve befejeződik, de a KDE felület teljesen eltűnik indítás után. Ötlet, hogy mi lehet ez? (Még egyszer nem töltöm le a fájlt, az biztos.) -
Hi!
Lenne 2 kérdésem:
1. Hogy lehet belőni UHU alatt a pci-os modemet?
2. Hogy lehet divx-es filmet lejatszani alatta?
Elore is kosz -
JulWCZar
senior tag
Off:
tegnap előtt gondoltam uhu.hu az uhulinux oldala, így elszörföltem oda. Mit látok a jobb oldalon: Palladium díjasok !
Hamar rájöttem hogy ez nem az az oldal. -
Krisz@1975
tag
Szevasztok
Elég lámer vagyok még linux-ban,és egyszerűbb itt meg kérdeznem:NTFS-en lehet linuxot telepíteni?
Köszi a válaszokat -
HiperG
addikt
Na most hogy már ennyire karnyújtásnyire érezhetem a linuxot valaki azt mondja meg nekem hogy hogyan kell megcsinálni az XPde-t ( []http://www.xpde.com[/L] ) Uhu Linux rc2.x alatt
-
HiperG
addikt
Na most már már csak azt kéne tudni hogy az ftp.xfree86.org-ról melyik filet letölteni és hogyan kell felrakni
Utána már csak a hangkütyü problem választ el a linuxtól -
Cathfaern
nagyúr
Oké, most kezdjem a fejem verni a falba, vagy ráérek később?
Komolyan mondom, be akartam írni poénként, hogy ''he-he mire ezt összehozzuk kijön egy új X, ami már alapból támogatja a Radeonokat'' Erre tessék!
Azért az az előnye megvolt a dolognak, hogy ''kicsit'' gyakoroltam a szöveges linux használatát is
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Honor Magic 5 Lite, 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- MikroTik CCR1009-7G-1C-1S+ Cloud Router
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Rampage SHIVA Cooler Master 700W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest