-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
lev258 #28841 üzenetére
Van keresztény, buddhista, zsidó, muszlim, sátánista Ubuntu is.
(#28843) legelek
„nem tetszik, hogy vagy egy "áruházból" (ubuntu szoftverközpont), vagy csak terminálból lehet telepíteni.”
Egyrészt már tudod, hogy nem csak, másrészt nem írtad, hogy miként szeretnéd. Remélem, nem a Windowson megszokott „letöltöm (lewarezolom), indít, next-next-install” módon akarsz. Épp az az egyik nagy előnye a Linuxoknak, hogy alapból ellenőrzött saját tárolókból telepíthetők a programok. De ahogy ubyegon2 f.t. írta, lehet külső tárolókat (PPA-kat) felvenni, ha valami program nincs vagy nem elég új. A MS is a Win8-tól kezdve kicsit ebbe az irányba megy, bár a három évtizednyi rossz felhasználói szokásokat nehéz lesz kiirtani. -
válasz
lev258 #28841 üzenetére
& Syl
Egyszerűen végtelen mélységű a Linux tárháza! Ebbe belefér párszáz teljesen idiótának tűnő disztrószerűség is. No meg ott van még a junitty is....
(huha, most veszem csak észre, hogy az Ubi topikban vagyok!-nem baj, kicsit ideoffolunk most) A nagy topikreform ünnepek miatt úgyis aluszik .
-
ArthurShelby
addikt
válasz
lev258 #28809 üzenetére
Részben sikerült megoldanom.
EasyBCD-n grub (legacy)-n volt, átállítottam grub2-re. Itt a grub rescue fogadott.
Megnéztem a win lemezkezelőben, hogy az ubu a 3. Grub rescunál ls prancs, ott megnéztem nálam mi a 3., aztán ez alapján jártam el:
--set boot=(hd0,msdos5)
--set prefix=(hd0,msdos5)/boot/grub
--insmod normal
--normalÉs betölt az ubu grub-ja. Már csak annyi a baj, hogy ezt a grub rescue-t mindig el kell játszanom, minden egyes újraindításnál.
A végleges megoldásnál szeretném meghagyni a windows betöltőjét (mint most), csak jó lenne, ha utána grub/linux is könnyen elindulna. -
szőr Artúr
tag
válasz
lev258 #28806 üzenetére
Ö... csak a vita kedvéért
Nem részben takarította le az XP, hanem teljesen. Egyszerűen felülírja a MBR-t. (XP asszem nem UEFI kompatibilis)
A kisebb/nagyobb partíció meg szvsz a kisebb a /boot, a nagyobb meg a / vagy a /-t és swapet tartalmazó LVM kötet partíciója. De ezt az update-grub intézi általában, ha már megy a rendszer. -
szőr Artúr
tag
válasz
lev258 #28789 üzenetére
Miért gondolod?
Ha épp akkor erre jártam volna, én kapásból a chain nevére tippeltem volna.
De a jelek szerint önerőből megoldotta.Ui: más téma, hogy komolyabb szaktudást igénylő kérdésekkel felesleges magyar fórumokon kísérletezni, mert tényleg nincs ember aki válaszoljon.
-
szőr Artúr
tag
válasz
lev258 #28766 üzenetére
Erre én is kíváncsi vagyok.
Az askubuntu-n találtam pár napja a tippet, kipróbáltam és bejött.Már csak a Bang and Olufsen ICEPower hangkeltő eszközhöz kellene egy a Windows-oshoz hasonló drivert(?) találnom, hogy normális hangot tudjak kicsikarni belőle és valószínűleg felejtőssé válna a Windows 10. (Két napja ubuntuval használom a gépem)
-
szőr Artúr
tag
-
holyseat
csendes tag
válasz
lev258 #28734 üzenetére
Ezzel csak arra celoztam, hogy az ilyen basic dolgoknak lehetne valami opcio. Mondjuk ugy mint Windows alatt.. Lehet donteni "express" beallitas vagy "manual". 2016-ban tudomasul kene venni, hogy az emberek 99%-a a budos eletben nem fog es nem is akar terminalt hasznalni. Ha a manualisat valasztod, akkor "felaldozol" 5 percet az eletedbol, de legalabb egy normalis, tobbe-kevesbe szemelyre szabott rendszert kapsz. Egyebkent nem hinnem, hogy olyan nagy melo lenne kiadni egy "Laptop edition"-t az asztali melle.
-
Foose
addikt
válasz
lev258 #28566 üzenetére
Semmi extrát nem csináltam,a lentebbi linken lévő leírást követtem. Most végigjátszottam megint a telepítést,de nem látja a gép. "Terminálban a libreoffice parancsra történik valami?" az hogy nincs telepítve. Viszont a szoftverközpont ajánl egy 5.2-es verziót,de ahhoz valami ubuntu single fiók kell.
(#28567) growler Hozzá lett adva,(első lépés a leírásban) de nem látja a gép. Nem értem.
-
Foose
addikt
válasz
lev258 #28561 üzenetére
Hát a fene tudja melyik verzió volt,gyárilag jött a xubuntuhoz. De mint írtam,csalódtam... Szivem szerint használtam volna,de ha egy pps-t nem tudott megnyitni...
(ez az? katt)
(#28563) lev258 Igen,de mondtam hogy azóta hogy telepítettem a rendszert,jött hozzá frissítés. Asszem valami 5-ös verziószám volt
Bocs,már a 16.04 van a gépen.
-
KraX
őstag
válasz
lev258 #28551 üzenetére
Koszi megegyszer a segitseget! Ezek az uj kartyak a desktopon (amikor nincs terhelve a kartya) lekapcsoljak a ventillatorokat, igy szinte teljesen nema lesz a gep es csak akkor kapcsolja be ha mondjuk jatszik valamilyen graphics heavy game-el pl. Itt most ha jol hallom nem nagyon szabalyozza a ventillatort a driver hanem mindig porgeti x%-on.
Kiprobaltam kozben es pl a Pillars of Eternity nevu rpg csont nelkul fut gyonyoruen szoval orulunk.
-
KraX
őstag
válasz
lev258 #28549 üzenetére
Lefutott minden szepen es nem jelzett hibat sehol a process alatt. Beraktam az uj kartyat es most minden jonak tunik, de lenne nehany kerdesem meg ha szabad, honnan latom, hogy milyen video driver van jelenleg hasznalatban, illetve az software and updates appban az additional drivers tab alatt meg mindig ua latszik mint amit fentebb linkeltem, szoval vmi meg nem kerek a tortenetben. [kép] Viszont az nv x server mar latja, mert eddig ez sem mukodott.
Illetve meg egy kerdes, mivel meg eleg frissek ezek a kartyak azt irja ez az oldal, hogy a 375-os drivert kene hasznalnom ami mar tamogatja is ezt a kartyat.
Annak akinek modernebb 9-10-es sorozatu gtx nv kartyaja van, az hogy tudta megoldani, hogy mikor netezik akkor lekapcsoljanak a ventillatorok ami elvileg automatikus kene legyen? Tobbet ma mar nem kerdezek, igy is sokat segitettel amit nagyon koszonok!
-
-
Alexandra
csendes újonc
válasz
lev258 #28490 üzenetére
igen koszonom elolvastam az osszefoglalot, amit szeretnek elerni, hogy a dual nic es gepen az eth0 jon net, es azt szeretnem elerni hogy az eth1 is menjen a net amire egy tp-1043nd router megy es arra csatlakozik 3 cliens cat5 on es ez a router szorja a wifit.
Ami eddig mukodik - optikan jon egy huawei HG8245H (iptv telefon net) ebben egy aktiv lan port van a tobbi iptv, innen megyek az ubi mint serverbe eth0 192.168.x.x, van net minden ok,a serveren nincs ppoe auth, azt a huawei vegzi, az eth1 log a tplink router 172.16.x.x szepen szorja wifit dhcp wifire oszt ip .t ha lanon kapcsolodok nincs ip cim es raadasul a nic ek neve sem eth hanem teljesen mas enS05p , egyenlore ez nem gond viszont itt akadtam el hogy hogyan lesz az eth1 nek net.
Amit eddig csinaltam a serveren - echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward ahogy olvastam ezzel az ip forward engedelyezesre kerult es elvileg ok kellene legyen , esetleg van meg masis amit konfigolni kell?
-
-
-
-
-
Orionhilles
senior tag
válasz
lev258 #28441 üzenetére
Intel HD Graphics/5700MHD
Most néztem meg, Ubi 16.10 live alatt (ua. mint a telepített rendszerem), 4.8.0.-14-generic kernellel minden rendben
(Csak nekem fura ez az eset?
)
Ha ezt a kernelt teszem fel a saját rendszeremre, megszünteti-e a problémát?SZERK.: Most megnéztem, hogy milyen kernelem is van, és láss csodát semmi baja.
Egy reboot helyrehozta volna?Syl: T420 (i5 + HD3000) és LM 18 CM tökéletes megy nálam is-
-
floatr
veterán
válasz
lev258 #28436 üzenetére
Ez szép meg jó, de mint felhasználó én csak a konstans szívás oldalát élem meg ebből. És van egy olyan feelingem h a Canonical sem elég óvatos, mivel pár hasonló hülye lépést már követtek el.
Fejlemény annyi van, hogy most már többször újraindítva sem akad le. Nemtom mi lehetett, ami ennyire megfogta, viszont az elborzaszt, hogy egy esetleges friss telepítés ennyire bizonytalanul fest.
-
Nagytalp
senior tag
-
floatr
veterán
válasz
lev258 #28434 üzenetére
Ha jól emlékszem már az Edgy óta követem az ubuntut, mindig vártam valamire
Azért köszi, egyelőre úgy tűnik valahogyan meggyógyult ez a szerencsétlen, de esküszöm, hogy fogalmam sincsen mitől.
Engem csak az borít ki, hogy ez egy kvázi-kereskedelmi disztribúció, opcionális támogatással, és ennyire gyenge még a live rendszer is. -
floatr
veterán
válasz
lev258 #28428 üzenetére
Már végignéztem mindet sajnos. a 16.04.1 (a legfrissebb image-eket töltöttem le) StartupDisk Creatorral USB-re másolva eljut a kezdőképernyőig, ahol felajánlja a telepítést és a rendszer kipróbálását. A telepítést nem indítottal el eddig, mert szeretnék biztosra menni. A próba során nullptr-el elhasal.
A 16.10 szintén próba, az nem fut nullptr-re, de csak terminált tudok "kipróbálni".CD-ről el sem jutott a GUI-ig.
Unetbootin képtelen bootolhatót gyártani. -
floatr
veterán
válasz
lev258 #28425 üzenetére
Köszönöm
lspci
glxinfo|grep OpenGL
dmesg|grep amdgpu (radeon nincs)
dmesg|grep i915
dmesg|grep drmAmúgy nem csak a unity-féle ablakműveletek emlékeztetnek a képregényre, de xfce alatt is hasonlóan akadozik. Nem mellesleg sem a startup disk creator sem a boot CD nem volt képes GUI-t varázsolni; USB-vel eljutott a telepítős kezdőképernyőig, de a live rendszerrel elhasalt, telepíteni már meg sem próbáltam. Az unetbootin meg képtelen bootolható rendszert gyártani. El is neveztem a gépet Bagamérinek
-
floatr
veterán
válasz
lev258 #28422 üzenetére
A stratégiaváltásból egyelőre annyit érzek, hogy nullptr vagy terminál. Korábban legalább működött a radeon driver is annyira, hogy videót lehetett rajta lejátszani így a XXI. században, meg a zárt is elröfögött még hibrid rendszeren is. Bár utóbbinak is voltak hibái bőven. Én lennék a legnyugodtabb, ha legalább a live rendszer nem térdelne le, és felpakolhatnám minden probléma nélkül.
És ez csak egy probléma a sok közül, de ez az ami nagyjából a legfájóbb. Mert megteheti egy vpn provider, hogy tojik az egészbe bele, és workaroundok tömkelegével kell megoldani, hogy valami működjön, de az nagyon mókás lenne manapság, hogy egy üzletinek szánt advantage distro ennyire szenved a videokártyákkal, és bemondja, hogy az AMD vonal nem támogatott. Értem én, hogy az AMD most minden energiáját az intel és az ARM ellenében koncentrálja, de ez így nem annyira jó.
Amúgy szétnéznék, de fogalmam sincsen mit kéne nézni, ezért is kérdeztem, hátha tud valaki egy mágikus múkodj gombot mondani.
-
Tutu7030
veterán
válasz
lev258 #28357 üzenetére
Telepítettem a 14.04.5 verziót, az sem volt nyerő. A 14.04.4 is ugyanezt produkálta. Megnéztem, már az is a 4.x.x kernelt használja. Telepítettem a 3.16.0-44 kernelt, restart, indítás a 3.16.0-44 kernellel, a 4.x.x uninstall, restart, de a 3.16.0-44 kernellel is megmaradt a probléma. Még a végén windowst kell telepítenem...
-
-
-
didros
senior tag
válasz
lev258 #28309 üzenetére
Hogyan kell telepíteni az XnView-t? Próbáltam ezt a két módszert, de egyik sem járt sikerrel.
http://sourcedigit.com/20608-how-to-install-xnview-image-viewer-editor-on-ubuntu-16-04/ -
Tutu7030
veterán
válasz
lev258 #28314 üzenetére
Az alábbi csomagok el lesznek TÁVOLÍTVA:
fglrx-updates* fglrx-updates-core*
0 frissített, 0 újonnan telepített, 2 eltávolítandó és 0 nem frissített.
A művelet után 0 B lemezterület kerül felhasználásra.
Folytatni akarja? [I/n] iNa, akkor most nyomok egy restartot...
Még mindig lefagy/restartól, ha a facebookon elindítok egy videót a vivaldiban.
-
-
-
Pano
addikt
válasz
lev258 #28166 üzenetére
Uhh, köszi!
Hát, nem gondoltam volna, hogy itt ilyen problémák vannak, eszembe se jutott erre gyanakodni igazán.
Noti vásárlás előtt, direkt egyik szempont volt az only intel hd, a sok indok mellett azért, mert linux alatt ez van a legjobban támogatva és nem kell állandóan hackelgetni, erre tessék... -
Pano
addikt
válasz
lev258 #28157 üzenetére
A vicces a dologban, hogy a a wiki vitt tévútra, ott ugyan is ez áll:
"[...]if you have the files in /etc/openvpn/ you can omit the path.[...]"
Tehát, ha a fájlok az adott mappában vannak, az elérési út elhagyható.
De így van, megoldottam és az a lényeg -
Pano
addikt
válasz
lev258 #28151 üzenetére
Meg lett a megoldás, csak sajnos ebben az ubuntu wikiben "elfelejtettek" írni.
Bemásoltam a kellő fájlokat az /etc/openvpn/ mappába (ez eddig ok, mert írta a wiki is), viszont ami kimaradt a képletből, hogy hiába vannak egy közös helyen a fájlok, az .ovpn konfig fájlban külön bele kell hegeszteni a tanúsítványok és kulcsok teljes elérési útját, nem elég benne csak a fájl nevével hivatkozni, mint windows esetében.
Köszi a válaszokat!
-
Pano
addikt
válasz
lev258 #28149 üzenetére
Ezt próbáltam, fentebb írtam, de ezt a hibaüzenetet kaptam, tehát nem csatlakozott.
-
ampulla
aktív tag
válasz
lev258 #28146 üzenetére
Az még mindig a keveredésből maradt hátra. Attól tartok a rendszer (fdisk) engedte, hogy sda6-ra nevezzem az 1 GB-os logikai partíciót, ami a swappal volt egyenlő, így alakult ki a gubanc. A swap szépen felcsatolódott mindig, mert megvolt a GUID, de az fdisk már nem látta mert felülírtam egy logikai partícióval.
Most letöröltem az sda6-ot, ami a reboot után eltűnt, mind a logikai partíció és a swap is.
-
-
gordonfreemN
addikt
válasz
lev258 #28076 üzenetére
Akkor nalam mi lehet a baj?
Eleve kinlodassal kezdtem mert nalam darabolt zip archivumban jelent meg amit kicsomagolva kaptam egy darabolt rar archivumot. Most ez vagy sikerult vagy nem. Ubuntu/linuxszal most ismerkedek egy napja es kicsit nehezebb elsore minden mint mason. -
lev258
veterán
válasz
lev258 #28075 üzenetére
Kíváncsiságból letöltöttem a 7.2-es verzió .run fájlját. Jobb gomb/Tulajdonságok/Jogosultságok/Fájl végrehajtásának engedélyezése programként. Ezután két katt és rögtön kérdi, hogy futtatni akarom-e Terminálban. Ezután bejön a grafikus telepítő. sudo-t, root jogot sehol nem használtam.
-
válasz
lev258 #28059 üzenetére
Haladóban nincs senki.
Direkt telepítettem LVM-re, mert látni akartam, hogy mennyire helyrehozható később, ha rendes NAS-ként fog szolgálni, és baja lesz.
Másrészt másnak is hasznos lehet, ha rájövök, mi a megoldás.Amúgy az a jó, hogy bedob az initramfs shelljébe (ash) de a billentyűzetet nem kezeli le
Mást meg nem tudok rádugni, mert nincs ps/2 port
-
szezso15
addikt
válasz
lev258 #28040 üzenetére
Igazából én csak annyit szeretnék, hogy lekapjam róla az adataim. Mivel az mITX-es lapomon csak két SATA csati van, ezért nem tudom Windows-ban ezt megoldani, mert az egy külön SSD-n van.
Szóval mindenképp az USB-s Linux kéne, csak átmasolnám az adatokat és kész. Erre az ldmtool nem lehet jó?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- AKCIÓ! ASROCK H310CM i5 9600K 32GB DDR4 500GB SSD RTX 3050 8GB DeepCool Tesseract SW 500W
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Xiaomi Redmi 13128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! HP EliteBook 8460P - i5-2GEN I 4GB I 320GB I DVD I 14" HD I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest