- A GravaStar analóg klaviatúráira nem mondható, hogy konformisták volnának
- GeForce RTX 5050 kártyák az MSI portfóliójából
- Megérkezett a Phanteks új mikrotornya, akár kábeleket rejtő alaplapokhoz is
- Jövőre veti be az FSR 4-et a Sony a PlayStation 5 Pro konzolon
- Angol futball: 30 szezon statisztikáiból gyűjt érdekességeket a Microsoft AI
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- HP notebook topic
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen egeret válasszak?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
lev258 #30050 üzenetére
Ubuntu 16.10 64Bit
Intel Core2Duo 64Bit
4GB DDR3
Intel Mobile Series 4 Express Chipset FamilyMégvalami?
A képernyővédőnél kivettem a pipát a jelszókéréstől, de ez számomra nem megoldás. Azért van 1 percre állítva jelszókéréssel, hogy ha elmegyek a gép elől, zsanérkímélően ne kelljen lehajtani a gépet, de a macska ne tudjon beleszólni. Amit gyakorta megtesz
-
-
cigam
titán
válasz
lev258 #30026 üzenetére
Nem is nekem kell, hanem egy Vista-s kollégának. A --reinstall-on túl vagyok, de nem segített.
Állítólag lightworks telepítése után romlott el. Ugyanakkor tuti piszkált valami mást is, mert a hwe kernel is települt. -
törölt tag
válasz
lev258 #29955 üzenetére
A BIOS-ban gyakorlatilag csak a security boot és a csm/uefi állítható. Puritán rendesen
Próbáltam csak nouveau.modeset=0 beállítással is, hátha... nem volt változás. Van, hogy pár másodpercig működik, aztán ugyanúgy nem tudom bezárni az ablakokat vagy kattintani bennük. Csak modeset esetén ilyenkor a menü/launcher sem működik.
-
-
törölt tag
válasz
lev258 #29848 üzenetére
Azért annyiból a sara, hogy 16.04.1-ig nem volt ilyen gond.
Felraktam gyorsan az 1-et, bumblebee+nvidia driver. Korrekten működött is ez első update-ig.
Azóta hol lehet kettintani, hol nem.
Nincs ötletem mi lenne a megoldás, mert 2-est telepítve semmit nem tudok kezdeni a géppel.
1-est telepítve pediga bumblebee megoldja, de update után ugyanúgy nem jó. -
válasz
lev258 #29850 üzenetére
Jah, Civ6 alatt 70%-al lassabb, mashol csak 30%-al, van, ahol 35%-al.
"The Radeon tests were with a RX 480 and R9 Fury with the Mesa 17.1-dev + Linux 4.10 driver stack."
-
törölt tag
válasz
lev258 #29844 üzenetére
Fussunk neki újra. Nem érdekel, hogy milyen van a 16.04.2-ben, ha feltelepítést követően semmire sem reagál a gép. Gyakorlatilag használhatatlan. Egy terminal nem indítható. Ez pedig az Ubuntu sara.
Mivel nem érek rá tökölődni ilyen marhasággal, megy rá vissza mentésböl egy win.
ZCoyote: Köszönöm.
-
válasz
lev258 #29813 üzenetére
Emlékszem, de igazából azóta se látom olyan rettenetes anomáliának, amit akkor felvetettél. Hogy jó-e vagy éppen rossz a Mint frissítési, szintekre bontott metodikája...mindenesetre érdekes és sokat vitáznak róla sok helyen. Engem nem zavar, mert úgyis azt rakok fel, ami szerintem nekem kell és ha nekem működik minden 100%-osan, akkor nálad se lehetne semmi gond, mivel te még érted is, mit csinálsz!
(most is feltünt, hogy az Ubuntu topikban vagy totál hülyének gondolnak vagy tényleg ennyire nem bírják a pofámat, de ez a
nm és a jelszint közötti összefüggés
...., mindegy, próbálok csak a Mint-et is érintő kérdésekre koncentrálni)
-
Skilly
aktív tag
válasz
lev258 #29804 üzenetére
Akkor nem igazan erdemes valtani, jelenleg 8 gib ram van a gepben es egy hd4600-as igp-vel nyomom (i5).
ubyegon2: Ennyire rossz lenne a mate felulet? Vagy miert gondolod igy? Tenyleg erdekelnek a normalis kesz ervek.
Plusz ujabb kerdes, mennyire lett jo az uj ElementaryOS? Arrol esetleg pluszban velemenyek?
-
törölt tag
válasz
lev258 #29798 üzenetére
Jelenleg csak Ubuntu volt már rajta, egyetlen ext4 partícióval. Ma hajnalban kezdtem el telepíteni, beállítani. Teljesen normál restart volt. Mivel lehetne ellenőrizni, hogy nem SSD hiba-e? Kivenni nem tudom a laptopból sajnos, DVD helyén van és azt kihúzni csak szétszedéssel lehet (idióta konstrukció, a csavart belülről lehet kitekerni)
Felteszem újra, de jó volna valahogy csekkolni az állapotát.
-
válasz
lev258 #29795 üzenetére
Az összes MINT és CIAMMON, valamint Kali Linux esetében.
Dhampir; Ez sajnos nem hozott eredményt.
De gyorsan becsempésznék még egy kérdést; Sikerült elrejthetővé tenni az Unity-t, (amit elv nem lehet már 12.04-től, de nem baj), és ha egérrel vagy tapipaddal közeledek a képernyő bal közepe felé, akkor előjön, de ha a wacom-ot viszem oda, akkor nem csinál semmit. Ennek van érthető magyarázata?
-
szabacsik
őstag
válasz
lev258 #29785 üzenetére
Igen valószínűleg ez lesz mert rá akartam engedni az egészre mit csinál és valami ilyesmi volt a problémája hogy dinamikus lemez és basic lemez kell neki. (vagy hasonló .) . Annyira nem nagy katasztófa mert ezzel max egy win telepítést kell ismételjek nincs semmi adat rajta. Hogy csináljam hogy jó legyen? Formázzam az egészet live ubuntu alatt?
-
szabacsik
őstag
válasz
lev258 #29768 üzenetére
cpu: Mobile DualCore AMD Athlon II P340, 2200 MHz (11 x 200)
ram: 4gb
gpu: ATI Mobility Radeon HD 4200 (RS880M)Felület annyira nem fontos inkább az, hogy legyen egy felhasználóbarát mint egy win. Mindig win-t használtam de már tele a cipőm a zabálásával
Lehetőleg minden beállításhoz legyen vizuális felület de ha ritkán kell parancsokat használni attól se ijedek meg
-
Dhampir
félisten
válasz
lev258 #29763 üzenetére
Sajnos már nincs meg az AMD konfiguráció. Tele volt inkompatibilis, nem jól támogatott alkatrészekkel, sokáig az adott típusú Realtek wifi kártya is problémásnak bizonyult benne, de a legutóbbi Cinnamon alatt legalább már bűvészkedés nélkül működött, amikor 16.04.1 alatt még nem.
-
cigam
titán
válasz
lev258 #29732 üzenetére
Egy D630-as laptop integrált Intel GMA X3100(GM965 chipset). Nem mai gyerek, de eddig nem volt vele gondom. Pontosabban a Solus pont ugyanilyen mikro/végleges fagyásokat produkált. Eddig azt hittem ők kalapáltak el valamit, de most a 16.04.2LTS is is ugyanúgy viselkedik.
A HWE frissítés az micsuda? -
Silεncε
őstag
válasz
lev258 #29732 üzenetére
Valamiért nekem a master és slave kifejezés rémlett... Viszont most ránéztem, van a helyreállítási partíció, erre nem ír semmit, és 3 partíció van, ami a windows-é, ezek mind elsődleges partíciók. Az ubi telepítő még egy partíciót tud létrehozni, így tényleg csak 4 lehet. Viszont a kérdés továbbra is adott, mit tudok tenni, hogy tudjam telepíteni az ubit?
-
Tutu7030
veterán
válasz
lev258 #29683 üzenetére
Szóval van baj.. csak google fordítóval tudok angolul
Közben sikerült ezt is meglőni (boot közben villan fel, a bejelentkezési képernyő előtt)
Álmoskönyv (google kereső) szerint sem jelent jót. Még a 4.10rc kernelt is szóba hozzák.
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/linux/+bug/1656489
https://lkml.org/lkml/2016/11/9/499
https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=221112
Most újra 14.04 maten vagyok. -
válasz
lev258 #29674 üzenetére
Ilyet ok nélkül ne mondj.
Nem is ok nélkül mondtam!
Tegnap olvastam az új Ubuntu alapkerneléről, azért említettem, én már rég a 4.9-es használom és nekem meg az jó. Az tuti, hogy a 4.8 nem LTS kernel, az is tuti, hogy attól még, hogy nálad jó, nem biztos, hogy másnál nem a 4-9 lesz jó! Az se biztos, hogy attól, hogy nekem jó a 4.9-es, másnak attól jobb lesz!
A meleg miatt nem restart-olna, hanem leállna.
Nemrég egy régebbi Toshiba laptopnak hpl elfehéredve lefagyott mindene, hol újraindult és mint kiderült, nem ment a ventilátora csak a bootnál.
Memóriateszt volt már?
Én meg abban vagyok biztos, hogy nem memória probléma, mert az már előjött volna az előző Ubuntu verziónál is!
Mivel senki nem tudja, mi okozza a hibát, így szép lassan kizárunk mindent. Egy tipp be fog jönni és akkor viszont az összes többi tipp felesleges volt! De ez csak majd akkor derül ki.
-
Tutu7030
veterán
válasz
lev258 #29674 üzenetére
Memtesten már túl vagyok (a 16.04.1 verzióval kezdődött ez a restartos dolog, akkor futtattam pár kört a memtesttel, nem volt hiba). Mindjárt megnézem ezt a 4.9 kernelt. Ha nagyon elqrnám, max lesz egy új install (tegnap óta már vagy ötször újratettem a rendszert).
tutu@tutu:~$ uname -a
Linux tutu 4.9.0-040900-generic #201612111631 SMP Sun Dec 11 21:33:00 UTC 2016 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux
tutu@tutu:~$ -
Tutu7030
veterán
válasz
lev258 #29663 üzenetére
Újabb próba a
16.04.2-vel 16.04.4 ( de most tiszta a hűtő is ).dmesg (pastebin)
ubyegon2
Volt benne egy kis ez meg az..Meg akkor már a kicsit kemény pasztát is kicseréltem rajta. Most nem is olyan meleg a hűtő, mint előtte. Hőfokot ne kérdezzetek, mert az apu hülyeségeket küld értéknek.
"tutu@tutu:~$ sensors
radeon-pci-0008
Adapter: PCI adapter
temp1: +1.0°C (crit = +120.0°C, hyst = +90.0°C)k10temp-pci-00c3
Adapter: PCI adapter
temp1: +1.1°C (high = +70.0°C)
(crit = +80.0°C, hyst = +79.0°C)tutu@tutu:~$
" -
kem
addikt
-
qwertly
addikt
válasz
lev258 #29524 üzenetére
Szia!
Köszi a választ,a bosszantó,hogy a Sulix Profession 8 most csinálták meg,hogy fusson PacketTracer7 ,és még minden szépen működik agy kattintás az érettségi mód és még sokk más.Akkor kiderül,hogy ez a kokányolt rendszer kell az érettségreígy nézzem és látom,hogy 32-bites a rendszer biztos azért,hogy a régebbi gépeken is elfusson.De itt az iskolában is nagyon réggiek a gépek és a sulix már át ált a 64-bit linuxra nem is volt olyan nagy gond.Na mondom akkor nem lesz gond a 32-bit packettracerel a leírás szerint felraktam de nem indul
és sajnos itt nincsen támogatás akkor kihez lehet fordulni?Csak itt a fórumon kuncsorog az ember ha nem linux guru.Vagyis nem fut,az érettségre előírt linux rendszeren az ugyan úgy előírt packettracer.Akkor most ki a illetékes aki a hibát tudja orvosolni,de úgy,hogy az törvényileg megfelel.
UI: a kis brosúrát már átolvastam,belőle nem sokat tudni meg -
válasz
lev258 #29353 üzenetére
Gepfuggo. Nincs olyan disztro, ami lenyegesen lassabb lenne, mint barmi masik -- ha merheto a kulonbseg, akkor valami konkretn szolgaltatas beragad, stb. Bootidoben lehet kulonbseg, persze -- de a kernel es az userspace programok is kb. pont ugyanazok minden disztronal.
-
King Unique
titán
válasz
lev258 #29314 üzenetére
Ezt nem is tudtam, eddig nem tűnt fel. Kösz az infót!
Nem akarok én itt izélni, csak az valahol érthető, hogy nem fognak csak úgy x db szakmai topikot bezárni / törölni. Korábban kellett volna jobban átgondolni ezt az egészet és annak megfelelően kialakítani a szerkezetet! -
-
törölt tag
válasz
lev258 #29243 üzenetére
Ez sem feltétlenül igaz.
Advanced NTFS-3G Features
UltraDefrag for Linux(#29250) t72killer
Legfeljebb amiatt aggódj, hogy új programot kell megtanulni!
Mihez használnád? -
válasz
lev258 #29231 üzenetére
, a secureboot-ról olvastam amúgy, h szimplán megkerülhető, úgyh hanyagolni fogom. A többieknek meg utánanézek, bár elsőre nekemis az a terv, hogy alap rendszer script+hirdetésvédett böngészővel.
Azt még ki kell találnom, h a win alatt megszokott+belakott krómot vigyem át (jól jön a szinkron a többi krómos eszközzel - pl telóval), vagy váltsak a linuxon őshonos foxira.
-
-
válasz
lev258 #29226 üzenetére
Lehet, hogy igazad van. Azért nem tudom belőni, mert épp telepítettem a Budgie felületet és kijelentkezés után az Unity 8-at indítottam, abban is benne volt ugyanez, utána átjelentkeztem a Budgie felületre és ott is ugyanaz van. Roppant letisztult amúgy, mint egy lightos KDE, nem maga a Budgie, hanem ez a system-setting rész.
A Budgie a Gnome classic-ot juttatja eszembe inkább.
-
-
válasz
lev258 #29074 üzenetére
Bocs, de rájöhettél volna, hogy így kell profin reklámozni az Ubuntut!
Jön egy barom (én), aki piszkálja, hogy mennyire *r és akkor előugranak a hozzáértők és úgy bemutatják az előnyeit, ahogyan máskor nem tudnák vagy akarnák leírni! Persze nem direkt volt részemről a dolog, de nincs is rajtam rózsaszín szemüveg, akarom mondani püspöklila szemüge!
uff out
-
Syl
nagyúr
válasz
lev258 #29052 üzenetére
Elhiszem, de őszintén? Nem akarom terminálból hegeszteni az egeret.
Működjön out-of-the-box ahogy 12.04, 14.04, elementary, mint stb. alatt.
Olyan ez, mint win10-nél az update. Lehet registry hekkel meg 3rd party programokkal szabályozni, de elvárnám, hogy izomból "normálisan" működjön. -
-
válasz
lev258 #28847 üzenetére
Nem is néztem rá mostanában, egész jó lett, közérthető, semmi faxni! Azt írtad anno, hogy a Mintre is ráfér már a frissítés, mert nem elég jó, nem javallom, hogy annak is nekikezdj, inkább gyűjtsd az energiát a közös NAGY Kezdő Linuxos topik Összefoglalójára!
Már valamikor el is lett kezdve.a végéhez:
Live Linux használata külső merevlemezek teszteléséhez c. cikk elég napi igényeket kielégítő, mindenképp itt a helye.
tudom, hogy közel sem olyan lényeges,de:
A helyedben még beraknám berus.berus SSD Linux gyorstalpaló írását is, bármilyen meglepő, sokak még megkérdezik, hogy SSD-re lehet-e Linuxot....és mint tudjuk rohamosan terjed az SSD-t használók köre.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A50/Samsung Galaxy A51/Samsung Galaxy A52/Samsung Galaxy A53
- BESZÁMÍTÁS! Samsung Odyssey G9 OLED 240Hz Dual QHD 0,03ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Csere-Beszámítás! Akciós Gamer PC! R5 5500 / GTX 1070Ti Rog Strix / 32GB D4 / 500GB SSD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 16/32/64GB RAM RX 7700XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Turbózd fel géped a jövő RAM-jával!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest