Hirdetés
- E-book olvasók
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- OLED TV topic
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Apple notebookok
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen Android TV boxot vegyek?
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
chab7
addikt
Hoppp, ez egy nagyon jó témafelvetés, mert már régóta lesegetem, hogy nálam is az utóbbi idők telepítései óta (lts utáni verziók) inaktív szürke a hibernálás gomb, pedig van swap és a mérete is akkora mint a ram mérete (sőt, még több is).Úgy látom hamar írtam, mert lentebb van is már link
[ Szerkesztve ]
Lenovo ThinkPad T500 (Win10) | Huawei Mate 9 (8.0)
-
Alakul, a hibernálás gomb már él, de nem hibernál, hanem újraindít. A sudo pm-hibernate paranccsal rendben hibernál és vissza is jön. Nem lehet asztali ikonnal vagy billentyűparanccsal megkerüli a problémát? Ha ezekről kiadható ez a parancs az ugyanúgy jó.
[ Szerkesztve ]
-
Az jó, mert 2gb swap van beállítva az 1gb RAM mellé.
Más:
Az Ubuntu családból lesz(van?) rolling updates? A rolling updates disztribek közül melyik felel meg leginkább egy laikus hétköznapi felhasználó részére?A környezetemben mostanában több Linux kerülne telepítésre. Informatikailag képzetlen személyek részére, szigorúan csak net, office, max filmnézés. A standard short term release kiadások nem tetszetősek, ha sok-sok évig hozzá se kell nyúlni az a nyerő. Tehát vagy LTS vagy rolling.
[ Szerkesztve ]
-
Ha jól rémlik, amit a Kapitány mondott (tényleg, mi történt vele, nagyon eltűnt...), Debian és leszármazottaiban 3.11-es kerneltől lesz rendes hardveres gyorsítás flash-re AMD platformon. Addig ugyan be lehet kapcsolni, de ugyanúgy SW render megy.
[ Szerkesztve ]
https://www.coreinfinity.tech
-
chab7
addikt
Hmmm, olvasgatom miről megy itt a téma. Megnéztem, nekem is szoftveres mindkettő. Bár nem olyan gáz ez mert nem érezni a gépen hogy ettől lassabb, melegebb, hangosabb vagy épp rövidebb akkuidő lenne.
T500-as thinkpad inteles vga-val használva. Ja és operában néztem, mert azt használom böngészésre.
Lehet, hogy ha a radeonnal használnám akkor accelerated lenne - nem tudom.
Viszont lehetséges inteles integrált vga mellett is esetleg áttenni accelerated-re? Csak érdekességképpen megnézném úgy milyen ha lehetséges, mert amúgy sem érzem hátrányát így szoftveresen sem, de ki tudja, lehet mégis jobb lenne úgy.Lenovo ThinkPad T500 (Win10) | Huawei Mate 9 (8.0)
-
Sonja
nagyúr
Youtube-on lejátszol egy videót, majd a videón nyomsz egy jobb gombot, és "Statisztikák". Ekkor a videó bal felső sarkában lesz egy kis ablak, ahol láthato, hogy hw gyorsítást használ-e vagy sem. Az "accelerated video rendering, accelerated video decoding" a legjobb. Így most nálam Win 7 x64 alatt 1-2% a cpu terhelés.
Szóval mit kellene telepítenem? Milyen driver lesz a jó nekem. Ha van gyári Intel, az is jó, nem?
[ Szerkesztve ]
Ha csalódni akarsz, bízz az emberekben!
-
-
-
Sonja
nagyúr
-
RBJ
addikt
Én is csak a nyomtató miatt tartom amit jó ha évente egyszer használok. Míg észhez tért a win indulás után állítom egy fél linux feltelepül .
A gond ott van, hogy annyira elszoktam tőle mikor tippet, vagy tanácsot kérnek lassan lessek én is, hogy mi is van? Elbutultam a wintől[ Szerkesztve ]
Ubuntu / Realme GT2 / Fitbit charge 6 / Gaggia Classic / Xbox Series S
-
-
Cyrin
addikt
múltkor egy ismerős csajnál voltam, otthagyta a férje a géppel együtt, kérte hogy tegyek rendet. 5 hdd volt a gépben, és egyes hdd-ken is több partíció. káosz mindenütt. linux felrakásáig el se jutottunk, először fizikailag kellett rendbe tenni, és az adatokat rendszerezni.
-
rlazol
veterán
nem sok...
most van egy RAID1 tömb 2 winyóval, meg amire a Linuxot akarom telepíteni. Normálisan van még egy a windowsnak, de az ki van húzva. A többi betűt talán a beépített kártyaolvasó foglalhatja le, nem tudom.Szerk.:
WOW és így továbblépett köszönöm!
következő üzenettel lépett tovább: nincs cserehelyként kiválasztandó partíció. Visszatérhetek, kiválaszthatok egyet vagy továbbléphetek. A #11664-es hszem alapján mit tegyek? -Szerk2 - Megoldva és megértve! a kicsi lett a swap, a nagy meg a sima / - /home nincs, ahogy Subzero forumtárs leírta.
most megy a telepítés. Döbbenet, hogy közben netezek, LOL. nagy pirospont a Linuxnak...
[ Szerkesztve ]
Az orvosom szerint elmebajban szenvedek. Ez butaság. Minden percét élvezem!
-
Janos_
csendes tag
ezzel készítettem én is
de már mindegy igazából, a következő probléma, hogy nem megy a wifi azzal a módszerrel, amivel még csak kipróbálásnál működött: rendszerbeállítások, szoftver és frissitések, további illesztőprogramok, itt szimplán átállítottam arra, hogy működjön, most átállítom, és a végén ugyanúgy áll, hogy nem engedi :s -
nagyúr
-
nagyúr
Szokj hozzá, nekem is ez volt alatta és hiába cseréltem le a pluginon belül a flash player. Nem használt. A chrome alatt működik.
"Ha egyedülállóval találkozunk, mindegy, mit mond, de biztos, hogy nem azért van egyedül, mert élvezi a magányt, hanem mert már megpróbált beilleszkedni a világba, de az emberek újra meg újra kiábrándítják."
-
Keeperv85
nagyúr
13.04 nem kell. Nem tudok rajta Androidot fordítani.
Tudom, hogy megmaradnak a régi kernelek, de mostanában nekem a boot alatt nem megy a billentyűzet... Lásd a korábbi videóban mutattam is, hogy valami komoly folyamatot hajthat végre abban a 20 mp-ben, amíg tök fekete képernyőt mutat, ugyanis az égvilágon semmire sem reagál. A dmesg kimenetét is letiltja...
-
-
Keeperv85
nagyúr
Még ha nagy szaki lennék sem piszkálnék bele az Ubuntu lelkébe. Nem nyúltam semmihez, így van, mióta lassan két éve feltelepült. Annyi van rajta beállítva azóta is, hogy a Mate került fel a Gnome helyett.
Én sem értem miért kell a teljes swap területet létrehoznia. Már azon filózok, hogy kilövöm az fstab alól, de akkor meg lesz egy felesleges 5GB-os helyem...
-
-
MODERÁTOR
Azok vanilla kernelek, nem tartalmaznak semmilyen Ubuntus patch-et, és csak manuálisan lehet őket frissíteni. Ellenben a tárolóban levőket tesztelik, javítják és hozzáigazítják a rendszerhez. Ha valaki azért használ LTS-t amiért olyan stabil, akkor egyáltalán nem ajánlott ilyenekkel szórakoznia (főleg kiadatlan RC-kkel). Ráadásul a konkrét hibajelenség javításához nem kell frissebb kernel, hiszen a saját bevallása szerint már a 3.5-el jónak kell lennie (már a kernel részéről, amúgy nem biztos, hogy befolyásoló tényező).
-
gery2123
őstag
Köszi, ha haza megyek akkor ki is próbálom, remélem 13.04 alatt is menni fog.
10841) petir : én azt mondom hogy a rendszernek ha nagyon nagyon bőkezű akarsz lenni akkor 50gb. De elég a 20-25 GB is. A Swap, memória függő, a home - nak én adnék vagy 250 GB, és csinálnék meg egy partíciót a maradék helyből, de ezt csak én csinálnám. ( sőt lehet hogy nem is egy hanem 2 partíciót csinálnék szépen felosztva.) :-D[ Szerkesztve ]
-- PSN_ID: GerY2123
-
-
gery2123
őstag
Ez a synaptic mennyi mindenre nem jó :-D azt hinné az ember hogy a kernel frissülés egy jóval rendszerszintubb beállítás lenne.
PuMba : 13.04 alá is mehet a régebbi kernel? Mondjuk én most meg vagyok elégedve a jelenlegi rendszer stabilitásaval, de ma probakent felrakom az elementary os-- PSN_ID: GerY2123
-
-
-
Nem sok lehetőségemm van backupolni, az adataim ntfs-en vannak, illetve nem nagyon akarok konvertálgatni sem
Ha nyerek a lottón, és veszek egy pár terabyte winyót, akkor majd lesz full ext4Meg aztán sokaknak van szüksége ntfs-re, akik dualbootot használnak, mert a winszar nem képes mást olvasni.
@Sub-ZeRo : Grubot kéne rendbetenni, az jegyzi meg. Mondjuk ha leszedted a partíciót, akkor honnan tudhatja, hogy volt előtte valami?
[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
Rimuru
veterán
Hát én nem feltételezem mindenkiről a rosszat. Amúgy aki nem ért hozzá az valószínű megveszi az OEM licences cuccokat. Szerencsére egyre több Linuxos (vagy ingyenes rendszerrel ellátott esetleg semmilyen) gép van, így nem volt nehéz keresnem.
[ Szerkesztve ]
Vigyázat, csalok!
-
gery2123
őstag
Bocsi a duplaert, de lejárt a szerk. idő.
Na akkor minden mehet ugyan úgy csak a trimet be kell kapcsolni.
De van még valami. Nekem a laptopban csak 1gb ram van, tehát a swap ki van használva. A Linux kezdőknek topicban azt irat az egyik kolléga hogy a swap eléggé megviseli az ssd - t. Ez mennyire igaz? Vagy ne foglalkozzak vele? Ez a laptop max egy fél évig lesz meg, utána modernebb több rammal. Illetve a 3 év gariba úgy is belefer ha úgy vesszük. :-D köszi előre is.-- PSN_ID: GerY2123
-
-
oncsi
őstag
Az utána javasoltak sem jöttek be eddig.
Kinek csak kalapácsa van, mindent szögnek vél
-
Penge_4
veterán
A kérdés már csak az, hogy úgy lehet-e, hogy desktopon KDE-vel bootol be, Unity pedig csak a telefonon. Meg HDMI-n csak a monitorra lövöd ki a jelet. A billentyűzet meg az egér +2 periféria, amit vagy Bluetooth-on csatolsz, vagy USB Hub-bal.
Szóval akkor tegyük fel, van egy ultrakönnyű, ultravékony 18-21"-os monitorom, ami elfér egy hátizsákban/aktatáskában, van egy USB-s billentyűzetem, egerem, meg egy ütésálló, hadsereg által minősített külső USB 3.0-s vinyóm, mondjuk 1-2 terás és az Ubi meg úgy van konfigurálva, hogy mikor desktopként használom, akkor KDE induljon és automount-olja a terás hordozható vinyót.
-
BoB
veterán
Amolyan fejlesztői telefon. 24 óráig csak 600 dollár a telefon, úgyhogy még átgondolhatod
Gyönyörűen néz ki, és a zafír üveg... ha milliomos lennék már fizetnék is
+ kíváncsi vagyok erre a szilikon akksira, még nem hallottam róla.A rendszer telepíthető lész más telefonokra is.
[ Szerkesztve ]
You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.
-
-
MODERÁTOR
Én már alig várom, hogy legyen egy Ubuntus telóm, mert akkor már bármikor és bárhol tudok majd programozni. Jó, hát most is lehetne írogatni a kódokat Androidon is, de sokkal kényelmesebb ha egy célrendszeren teszi ezt az ember. Ez az egész Unity dolog is csak azért van, hogy könnyítse a programozói munkát, és ezt viszik tovább. Nekem nagyon bejön, Qt alapon pedig még jobb lesz, mert én is Qt-ben akarok programozni.
-
Penge_4
veterán
Én sem akarok bizonyítani semmit. Mintről nem tudok nyilatkozni, mivel Kubuntut használok. Nautílust meg utoljára valamikor a 10.10-es Ubuntun használtam, abban még Gnome volt. Az még lassabbnak tűnt nekem, mint a KDE. A Dolphin (KDE alap fájlkezelője) valóban nem egy fürge valami, de lassúnak se mondanám. Kb. a Windows Explorer-rel van egy szinten.
"Azóta is mindig megmosolygom azokat az írásokat, amik a mint sebességfölényét hangoztatják."
Lehet, hogy Windows-os berögződés, de ezekkel én mindig úgy vagyok, mint anno a Pistike féle Windows XP/Vista/7 edition-ökkel. Nyilván adott környezetben jobb, ha valamit power userek turbóztak fel előre, de egyrészt nem mindenki ízlésének felel meg (én jobban szeretem magam bekonfigurálni a dolgokat), másrészt irtózatos nagy bugokat lehet csinálni vele olyan környezetekben, amiken nem tesztelték le kellőképp.
Az Ubuntu egy támogatott, stabil fejlesztésű(!) disztró, ami mögött a Canonical áll. Ennek közvetlen ága a Kubuntu (KDE-hez ragaszkodom). A Mint pedig egy Ubuntun alapuló fork, ami most éppen népszerű, de ki tudja, hogy tényleg így lesz-e x év múlva, vagy gyertyaláng effektus, mint megannyi Linux disztrónál, ami anno népszerű volt, aztán aláhagyott a lelkesedés. Ráadásul az APT is szimpatikusabb, mint a Pacman és az sem nyerte el a tetszésemet, hogy míg Ubuntunál régen azért másodhegedűs volt a Kubuntu (mostanra veszített a népszerűségéből az Xubuntu és a Lubuntu javára), a Mint-nél meg a Cinnamont (alap) és a másodlagost (MATE) nyomják ezerrel, a többi meg olyan "futottak még" kategória. Ennyi erővel bármelyik disztróra (akár Debianra vagy Gentoo-ra) is felpakolhatok KDE-t. De kezdő Linuxosként nyugodtabb vagyok, ha azért stabilabb az alap és nagyobb közösség áll mögötte.
-
Hááát... bootolás+leállás HDD-n számomra érthetetlenül villámgyors, LO szintén és nagyjából pöc-röff megy minden - és ezek olyanok, amik Ubuntu alatt csak akkor működtek így, amikor manuálisan rábeszéltem a readaheadet az előtöltés-konfig megváltoztatására.
-
Penge_4
veterán
"Kattintok és egy másodpercig nem történik semmi. (Unity-n ennyi idő alatt betölt a gimp )"
Elég régi gépem van, de a programok indulási sebességével nincs problémám. Egyébként a Gimp GTK libeket használ, szóval KDE-n alapból lassabb lesz emiatt, mint natív környezetben.
"Sima mappamegnyitás egy másodperc."
Programtól függ. A Total Commander nyilván ezen a téren pótolhatatlan, mert vagy valami hasonlóan gyors, butább alternatívát találsz, vagy olyat, ami tud annyit (még okosabb is), de valamivel lassabb, mint pl. a Krusader. De én azért az 1 másodpercet túlzásnak érzem. Maximum olyan 50-100 millisec.
Az animációkat amúgy kicsit testre kell szabni, mert alapértelmezésben pl. a fade effekt miatt van egy 500 ms késleltetés ablakváltásoknál is.
Az animáció akkor szokott picit röccenni, amikor 50MHz-ről vált fel a GPU frekvencia hirtelen 730-ra, majd vissza 450-re. De ilyenkor a böngészőscroll is késik. Megoldás, hogy kikapcsolod az adaptív módot.
Ugyanez a jelenség nálam Win7 alatt is adott volt (GT 430). -
Ez vmi más gond lesz, nálam X2 7750/8GB/HDD mellett nem jelentkeznek laggolási problémák. Ami kicsit tovább tart, az a külső partíciók mountolása Nemo-ból, de az sem elviselhetetlen hosszú másodpercek kérdése, hanem csupán ~2-é az első csatolás alkalmával.
-
-
Penge_4
veterán
Valószínűleg azért, mert a Windows-t általában nem azért utálják sokan, mert eredendően gonosz minden, ami a Microsofttól ered, hanem azért, mert
1. A Microsoft egy alapvetően gyökér, konkurenciagáncsoló patenttroll cég. (aki még az NSA-nak is köp)
2. A Windows zárt és korlátozott és fizetni kell érte.
3. A Windows-ban vannak tervezési problémák, amiktől a Linuxos megvalósítás jobb.Ezek közül tetszőleges pont kiválasztható tetszőleges sorrendben. De a tervezési hibákba sokak szerint pont nem a desktop meg a tálca, meg a Start menü meg a vezérlőpult, meg ezek összessége tartozik bele. Na nekik jobban tetszik a KDE, mert ahogy Cpt. Pirk is megfogalmazta nagyon jól a másik topicban: a KDE olyan, amilyennek a Windowsnak mindig is lennie kellett volna, de sosem lett olyan.
[ Szerkesztve ]
-
-
God Vazzeg
veterán
Haha, nálam is egy van, nekem se jelenik meg
Más: használ valaki teamviewert linux-linux közt? Eddig úgy volt, hogy linuxról csatlakoztam asszony win7-es gépére, csontra működött is. Most felraktam neki a teamviewert, daemon indul is, de csatlakozáskor megáll, és nem csinál semmit, de van hogy 10 alkalomból 1x beugrik, és teljesen jól működik. Ötlet?
-
PuMbA
titán
"Neked kell majd dvd-ről installálgatnod, mert nagy valószínűséggel még a laptop lan kártyáját sem fogja látni."
Ezt a gyártók csinálják, de 3-4 éve még nem volt divat (ASUS, HP, TOSHIBA szinte mindent lekorlátoz így). Emlékszem, hogy csak úgy raktam fel a Win7-eket mindenféle driver letöltés nélkül. A 6 éves laptopomra a Windows 7 és a 8 is mindent felrakott és semmit se kellett telepíteni. Hétvégén egy vadi új fantasztikus ASUS laptoppal kell hasonlóképp szarakodnom. Már beraktároztam előre a honlapról a drivereket.
"A win7 vga ügyben engem az irodában már megszívatott. Az új gépre felraktam minden drivert és így szépen működött pár hónapig. Ekkor jött egy vindózápdét valami hwql vagy mifene intel hd driverrel. Szépen befrissítette és utána nem indult el a gép. Köszike ms! "
Ilyen nekem is volt Érdekes, hogy az Intelnél fordítva van, Linuxon jobb, Windowson szarabb.
[ Szerkesztve ]
-
-
eternam
tag
Összekevered a szoftvert a hardverral. Attól még vehetsz új gépet, hogy csak lts verziót használsz, pláne ubuntuból. A google is így csinálja, pedig azt elhiheted, ők nem hülyék. De ha neked jó, hogy naponta újratelepíted az operációs rendszert, vagy belefutsz valamilyen bugba, Te tudod.
Az emberek nem fogadták el az igazságot hatalomnak, ezért megtették a hatalmat igazságnak. Pascal
-
Nem fog bekavarni. Egy a kernelek függetlenek egymástól.
Ha felraktad a header csomagot, akkor menni fog a virtualbox, mert a dkms lefordítja majd a szükséges modulokat hozzá."What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy
-
fecus
őstag
Tedd fel ezt: Grub Customizer!
"Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi
-
Értem.
Csak azért kérdeztem, mert pl a tárolóban lévő virtualbox csak 3.2 kernellel ment eddig a hétvégéig 12.04-en. Azóta kijött egy javítás és megy 3.5-tel is. Gondoltam valami hasonló bug lehet, de akkor a kernel változott valamit, amit még nem követtek le a fejlesztők.Amúgy lehet, hogy feltetted, de azért megkérdezem: A linux-headers-generic-lts-raring csomag is fenn volt, vagy csak a kernel csomag?
"What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Karácsonyi akció: ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / stb.
- Indiana Jones and the Great Circle - Digital Premium Edition - beváltás: 2025.1.30 - RTX 40XX
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest