- Milyen videókártyát?
- Akciókamerák
- Projektor topic
- Milyen processzort vegyek?
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Vezetékes FEJhallgatók
- Utánajártunk, hogy melyik memória mennyire drágulhat
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Gaming notebook topik
Aktív témák
-
Nkboy
senior tag
válasz
P@trick
üzenetére
Mást nem tudok. Esetleg annyit próbálj meg, hogy a Hangerőszabályzó beállításaiban jelöld be az összes csatornát, hátha valami le van némítva, vagy be kell kapcsolni valamit. Hangerőszabályzó
-
n0_gAboR
őstag
válasz
Szkeptikus
üzenetére
Sőt ha nagyon máyer-re akarod csinálni, még a GUI-nak sem kell elindulnia.
-
P@trick
tag
Az én UBUNTUm alatt nincs hang, nem szól semmilyen zene, vagy film alatt hang. De furcsa hogy bejelentkezés előtt van az a dobhang. Gondolom a hangkártya telepítésével lehet valami gond, de nem jöttem még rá hogy hogyan kell beállítani, mert még csak most barátkozom a Linuxxal.

Valaki tudna ebben egy kis segítséget nyújtani?

-
erdoke
titán
válasz
n0_gAboR
üzenetére
Ezt én is megerősítem, csak az Adobe-féle jeleníti meg normálisan a flash videókat. Van viszont egy problémám ezzel kapcsolatban, bár lehet, hogy inkább az Opera témájában kellene feltennem a kérdést. Minden indítás után újra ki kell választanom az asobe plugint, mert visszaáll a nyíltra.

-
róland
veterán
Ami eddig működik:
- videó
- hang
- Compiz Fusion
- net
- pendrive
- webkameraAmit viszont nem sikerült működésre bírnom, az a Pinnacle PCTV 110i tv-tuner kártyám. (Érdeeks módon az Ekiga a V4L2 driverrel látta a kártyát, de se a tvtime, se az xawtv nem megy vele. Tvtime el se indul, pedig azt írta a telepítés után, hogy minden sikerült.)
Egyéb kérdés, van valami más szoftver is a webkamerához, mint a Skype és az Ekiga (valamint társaik). (Bár ezek a lényegesek és mindkettőnél működik is a kamera, azért jó lenne valami olyan szoftver, amivel akár rögzíteni is lehetne a képet.)
-
Nkboy
senior tag
válasz
Szkeptikus
üzenetére
Szia!
Rendszer > Adminisztráció > Bejelentkező ablak > Biztonság fül.
-
Szkeptikus
tag
Sziasztok,
Szeretnék összedobni egy headless gépet ubuntu-val. Célgép lenne. Az lenne a feladata, hogy bekapcsolás után indítson el egy zene streaming programot. A technikai megvalósítás teljesen tiszta kivéve egy pontot:
hogyan lehet megoldani, hogy a gép indítása után ne kérjen felhasználónevet és jelszót, hanem automatikusan bejelentkezzen? (mert ugye nem lesz monitor meg billentyűzet...)
nagyon köszönöm!

-
zed01
őstag
Szeretném megosztani játékok terén a pár napos tapasztalataimat. Én az FPS-t szeretem, ne lepődjetek ha iilyen játékokról lesz szó. Az nem igaz, hogy linuxra nincsenek játékok. Én telepítettem:
1. Openarena
2. Tremuoulos
3. Alien Arena
4. Nexuiz
5. Wolfenstein Enemy Territory
6. True Combat: Elite
7. Warsow
8. Urban TerrorEzek eddig ingyenesek (és ahhoz képest hogy ingyenenesek, nagyon jó grafikájuk van, van olyan mint egy két fizetős).
A fizetősök:
1. Quake 3
2. Enemy Territory Quake WarsTehát tíz linuxos játék van a gépemen, lehet válogatni plusz a wine-ből a Counter Strike, az tizenegy.
Mindegyik hibátlanul működik és a grafikájukkal is elégedett vagyok. Ahhoz képest hogy nincs egy hete hogy ubuntut használok szerintem szép teljesítmény. A wine-ről felemás a véleményem, vannak alkalmazások amelyek jól futnak (dbPowerAmp, Counter Strike Source), vannak amelyek nem (Soldier Of Fortune Payback, FEAR Combat). Azon gondolkodom hogy megveszem a Quake 4-et és a DOOM 3-at, hogy a serialját tudjam használni a linuxos megfelelőjükkel.
PS: Már ott tartok, hogy nem is használom a windowst játékra....

-
gaben
aktív tag
Ubuntu Live cd megy,de mikor beírom,hogy legyek root (su),akkor jelszót kér.Mi a jelszó?
-
Lenry
félisten
hogyan tudok aMSN-en személyes üzenetet kiírni?
-
dbius
veterán
válasz
Cathfaern
üzenetére
Ahogy keresgéltem úgy látom korábban is volt hasonló probléma, itt van egy megoldás ami állítólag működik: [link]
A lényeg ez:
"Going into Applications/ System Tools/ Configuration Editor/system/storage/default_options/vfat/mount_options, and then remove the "usefree" option from the list. Exit gconf-editor, and try hotplugging your drive again." -
gaben
aktív tag
cd/dvd-ről szeretnék rendszert futtatni.Tehát nem szeretnék telepítenim,olyat keresek,ami cd/dvd-ről tud futni és lehet használni.Tudtok ajánlani valamit?Az új Ubuntu tud ilyet?
-
erdoke
titán
Az alkalmazásaim miért nem akarnak keresni a mountolt NTFS HDD-kről? Pl. meg szeretnék nyitni egy könyvtárnyi mp3-at VLC Playerrel, és csak az Ubuntu által formázott területben kereshetek.

MOD: Érdekes, ha fájlt akarok megnyitni, akkor a teljes könyvtárfa látszik. Könyvtárnál továbbra is csak a Home.
-
cathyca
tag
sziasztok!
ma telepítettem az ubuntut 8.04 és nem tudom hogy tudnék internet kapcsolatot varázsolni rá... Segítene valaki?
-
zed01
őstag
Sziasztok!
Telepíteném a Wolfenstein Enemy Territory játék linuxos verzióját ki csomagolja szépen és el is indul a telepítő, de amikor ahhoz a részhez ér, amikor másolná a fájlokat az usr/local/games mappába errorra hivatkozik és leáll. Szerintem az lehet a gond hogy nem kéri a rendszergazdai jelszót. Vagy nem tudom.
Leírnátok úgy hogy egy kezdő hülyegyerek is megértse hogyan telepítsem?
A választ előre is köszi.
PS: A legújabb 8.04-es Ubuntut használom.
-
PazsitZ
addikt
Ki mit tud ajánlani flash pluginnnak FF-hez. Felajánl: swfdec, adobe flash és gnash pluginokat.
swfdec kifagyasztotta már egyszer-kétszer a böngészőt szóval a másik kettőn gondolkozok.
Ki melyiket használja? -
TitiRii
senior tag
Segítség mer már megörülök
ezidáig lassan 9 hónapja gond nélkül futott itthon egy kis gépen egy 7.04 es ubuntu server, samba megosztásokkal, lamp, dhcp ftp torentflux minden mi kell
most ugyhozta a sors hogy erre a gépre kényszerültem ,meg upgradeltem is kcisit igy kapott egy 8.04 es ubuntu desktopot hogy tudjam használni
lőném be a szolgáltatásokat az elözö konfigfilokkal és akkro kezdödött a had el had.
az hagyá hogy az evolution server valamiért 90% ot zabl a procbol alvó álapotban(ki is löttem a pics... ba)
de hogy az elözö konfig samba.conf fáljával nem müködik ott agybajt kaptam.
3 megosztás van ebből msot 2 maradt volna meg, egy publikus felhazsnáló és jelszó nélküli (security = share) és a home directorym ami user/pass függő.
namost ez utobi gond nélkül ment, az elsöviszont minden áron user/passt kért volna.
már szét izzadtam az agyam rajta ,meg haverom is és csak nem jöttünk rá a nyityára, már netröl szedtünk olyan konf filokat hogy ihaj de semmi, még user/pass se tudtok rábirni hogy abba a megosztásban bármi is müködjön.
ma restartoltam erre paff azonnal felcsatolták a vines gépek a hálozati meghajtót(ami az a megosztás ami nem akart menni) néztem mint rozi a moziba...
elkezdtem vissza butitani a conf ilet, mignem eljutottam az eredeti kiinduloig, és lás csodát még mindig megy.
örültem mint majom a.... el is kezdtem a sok sok 100gb helyre átmenteni a rég gépemröl a cuccaim
3h Gb kapcsolaton, na jo mondom addig film meg zene meg kaja, bő 5 perc mulva egy csipanásra lettem figyelmes, holtot a tcmd közölte hogy megtelt a lemez, whts?! nézném mi van de nem tudom, server nem elérhető, pingelem semmi, puty semmi, felszivodott, a többi gép ami dhcpn logottrajta mind nem találtak dhcp szervert elvezstették a kapcsolatot nem jöt létre vagy korlátozott...
batyogok fel a szerverhez, minden klafol rajta, ifconfig, mind 2 hálo kari fent és aktiv, ipk maszkok stimmelnek dhcp fut, pingelem meg az én gépem ami fix ipés, nem lása... pingelem magát, ip alapján lássa magát, de név alapján már nem.
turom a konfig fájlokat minden ok, okulva az elözö példábol, restart
néé azonnal megjavul minden dhcps gépek kapják az ipt netet , én gépemen lehet kapásbol folytatni a másolást, megyi s minden mint az ágybakakilás 5 percig amjd megint lemez megtelt, apcsoalt felszivodott egyszerüen a 2 gép sehogy se látja egymást holott erre az ég világon semmi okuk nincs restart vissza álitja a kapcsolatot random ideig ahol egyszercsak elszál
hozzá teszem a hw változatlan, a régi oprendszerrel minden megy tökéletesen (legalábbi ez a része, annak meg x server parái vannak)
valaki mondjon már egy jó tippet mert a sírógörcs kerülget
-
Nimrod
addikt
-
Nimrod
addikt
Én is futtattam egy tesztet, bár kettőnk kártyája nem egy kategória.
direct rendering: Yes
display: :0.0 screen: 0
OpenGL vendor string: ATI Technologies Inc.
OpenGL renderer string: Radeon X1600 Series
OpenGL version string: 2.1.7412 ReleaseAmi meglepett az az OpenGL verziószáma. Tegnap frissítettem a rendszert (8.04-re), akkor nekem miért korábbi verziójú driver van most fönt?

Egyébként 10298 frame és 2059.454 FPS lett a teszt eredménye.
-
szacsee
nagyúr
Na kicsit beletúrkáltam..
A lényeg, hogy az X11 könyvtárban volt 1-2 olyan fájl, ami backup és failsafe..
Gondolom az eddigi ténykedésem miatt.
Így nézett ki a mappa tartalma és az xconf.
Letöltöttem az mc-t és rootként kigyepáltam a fölösnek érzett fájlokat.
Jelenleg így néz ki, és az xconf.
Most annyi, hogy nem 800x600-ba megy, hanem 960x800 a max, de sehol 1280x1024.
Mit lehetne tenni?
Valamit rosszul írtam be, esetleg a default display managert is kigyepáljam?
A tartalma hátha segít: /usr/sbin/gdm
Ennyi van beleírva..
Win-es fejjel nekem már magas..
-
Kephamos
addikt
Igen, jól ismerem az oldalt, de senkinek nem volt hasonló problémája. Az asztalin fut rendesen, abban gef 6600 van. Lehet, hogy az osztott memóriával van baja?
bbazsy: tipikus tünet még, hogy minden 640*480-ban fut és kilépés után teljesen szétcseszi az asztalt. A soldat is. Márha elindul egyáltalán.

-
Kephamos
addikt
Valami még mindig nem stimmel. wine-vel próbálkozok. A soldat nevű játék sem indul el, se a live for speed. Ezeknek simán futniuk kéne rendesen. Core2Duo, fél giga ram, intel x3100-as videókártya. Hogyan tudnám kinyomozni, hogy csak a wine-vel van baj, vagy úgy egyáltalán nem jó valami beállítás.
-
7
addikt
válasz
szacsee
üzenetére
A Section "Screen"-t változtasd meg erre, remélem, menni fog (amúgy ölég hiányosnak érzem ezt az xorg.conf-ot):
Section "Screen"
Identifier "Default Screen"
Monitor "Configured Monitor"
Device "Configured Video Device"
SubSection "Display"
Viewport 0 0
Depth 24
Modes "1280x1024" "1024x768" "960x800" "800x600" "640x480"
EndSubSection
EndSection -
szacsee
nagyúr
Tessék alapesetben és most is így néz ki, bár nem tudom most miért csak 800x600 a max és miért nem 960x800..

Section "InputDevice"
Identifier "Generic Keyboard"
Driver "kbd"
Option "XkbRules" "xorg"
Option "XkbModel" "pc105"
Option "XkbLayout" "hu"
EndSection
Section "InputDevice"
Identifier "Configured Mouse"
Driver "mouse"
Option "CorePointer"
EndSection
Section "Device"
Identifier "Configured Video Device"
EndSection
Section "Monitor"
Identifier "Configured Monitor"
EndSection
Section "Screen"
Identifier "Default Screen"
Monitor "Configured Monitor"
Device "Configured Video Device"
EndSection
Section "ServerLayout"
Identifier "Default Layout"
Screen "Default Screen"
EndSection -
szacsee
nagyúr
Üdv!
Olvasgattam, gugliztam, de semmire sem jutottam..
A gépemben sis662-es videóvezérlő található.
Drivert telepíteni nekem még szerintem húzós lenne, mivel naon kezdő vagyok linuxos téren. (és nem rpm csomagról, hanem LA és SO fájlról lenne szó readme nélkül)
A 8.04-es Ubit használom.
A monitor a telepítés befejeztével 960x800-as felbontást ajánlja fel.
Hiába módosítom az Xconf-ot nincs semmi változás.
Próbáltam már az sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg parancsot is parancssorból és terminálból, de mindig csak a bilit állítja be és ennyi. (bilibeállítás után kilép mint aki jól végezte dolgát)
Hogy vehetném rá csóró OS-t hogy a moncsim 1280x1024-be menjen..
Amikor KO-ra tettem az xconf-ot és bejelentkezés után magam állítottam be, hiába adtam meg, hogy a monitor LCD Display 1280x1024, a desk továbbra is csak 640x480 ill 800x600-ba tudom állítani.
Aki tud segítsen legyenszíves!
Köszi!
-
VladimirR
nagyúr
ntfs-nek ehhez semmi koze (hacsak nem ertettem felre), az, hogy az ftp szerveren milyen filerendszer van szamodra lenyegtelen, azt az ftp szervernek kell tudni olvasni, nem a te rendszerednek
en elso korben megneznem, hogy wget-tel tudok-e tolteni
ha igen, akkor a gftp-vel, vagy annak beallitasaival van baj -
zed01
őstag
Sziasztok.
Akarok módosítani az /usr/local/games/ mappát, pontosabban fájlokat szeretnék oda bemásolni de azt írja hogy nincs jogosultságom módosítani. Jelszót sem kér, egyszerűen megtagadja. A Return To Castle Wolfenstein linuxos játékot telepíteném és ahhoz a leírás szerint kell ezz az eljárás.
Mit tegyek hogy azokat a fájlokat be tudjam másolni?
A választ előre is köszi.
-
zed01
őstag
Sziasztok!
Sziasztok, az a problémám, hogy nem tudok FTP-ről tölteni.
A gFTP-t használom (de kipróbáltam több FTP Programot), és amikor rákattintok és áthúzom a munkaasztalra a fájlokat, azt írja hogy az állomány nem található. Pedig ott van látom. Arra gondoltam hogy ez biztos azért van mert a letöltendő dolgok NTFS fájlrendszerben vannak, telepítettem NTFS Configuration Tool-t bejelelölterm hogy írja és olvassa az NTFS állományokat, de így sem tölt. Nem az FTP-vel van probléma, mert a beépített linuxus FTP címekről tudok tölteni.Mi lehet a probléma? A választ előre is köszi.
PS: A legújabb Ubuntu 8.04-et használom.
-
Cathfaern
nagyúr
8.04-es ubuntu, pendrive (s más külső usb-s háttértár) probléma:
Adott egy gép, amin 7.10 alatt tökéletesen ment minden pendrive, rögtön felismerte, őket, s ki is rakta az asztalra. Upgradelve lett 8.04-re azóta viszont semmi, áramot kapnak a pendrive-ok, de nem ismeri fel őket, s kézzel se lehet mountolni. Próbáltam körülnézni fórumokon, másik is futottak bele ilyenbe, de kb. annyiba fulladt, hogy az emberek 25%-a leírta, hogy neki se megy, 75%-a meg hogy neki megy kezdettől fogva gond nélkül
-
dbius
veterán
válasz
ZCoyote
üzenetére
igen, nekem jött. Érdekes módon akkor, amikor átállítottam, hogy ne a magyar tükörről szedje le a csomagokat, hanem a központi szerverről.
Pontosan azért próbáltam ki én is, mivel furcsának találtam, hogy nem jött semmilyen frissítés. Már nem emlékszem rá pontosan hogy milyen csomagok frissültek, de csupán pár darab.
Szerk: pont miközben írtam vettem észre, hogy megint vannak frissíthető csomagok, most szám szerint 44 db., ezek között már számos fontosabb, esetemben a kde felületet érintő frissítés van.
-
ZCoyote
őstag
Mióta felraktam a végleges Hardy-t azóta nem jött semmilyen frissítés.
Nektek jött valami? -
Rickazoid
addikt
Sziasztok!
Szeretnék felrakni egy videó konvertáló programot, de eddig nem sikerült működőképeset találnom, főleg olyat, ami megfelelne. Valami olyasmi kellene, ami tudja azt, mint a win-es Rhozet Carbon Coder, illetve kellene egy swf fájlokat aviba átíró progi is. Számtalan oldalt átnéztem már, de egyik se tűnt használhatónak, amit meg kipróbáltam volna, azt nem sikerült telepíteni.
-
Nimrod
addikt
válasz
valóságépítő
üzenetére
A régi kernelt hagyta fönt, ami meg azért furcsa, mert régebben is frissítettem már így kernelt és akkor nem volt ilyen probléma.
Meglesem ezt a synapticból, köszi.
-
Jag
senior tag
Félig angol a 8.04, amit feltettem. Menü fejléc pl., a menü magyar.
Ha elindítok egy alkalmazást, az megint angol. Telepítésnél mindenhol magyart választottam.A 7.10 teljesen magyar volt.
Van valamilyen nyelvi csomag, amit nem rakott fel? -
valóságépítő
tag
az mit jelent, h ott a régi ubi?
nem lehet, hogy csak fenthagyta a régebbi kernelt is? ez esetben le tudod szedni a synapticból (linux-image 2.6.xxx) és ezzel a grubodat is frissíteni fogjaaz új firefox-szal én is meg vagyok elégedve, gyorsabb és kevesebbet hal be, de néha még mindig vadul pörgeti a procit, fel 50%-ig

-
Nimrod
addikt
Automatikus frissítésen keresztül feltettem a legújabbat. Két órán át tartott, volt, amit nem értek, hogy miért szedett le (például volt KDE-s RSS olvasóm, amit használtam is, mégis, mivel KDE nem volt fent, ezért minden KDE-s dolgot leszedett, még azt is, és nem engedett beleszólni).
Az új Firefox is felkerült és határozottan gyorsabb, még az eddig lassú flashes oldalak is.
Ami meglepett, hogy rendszerindításkor most már ott virít az új Ubuntu (és a recovery) a régi mellett. Mivel minden nem használt és régi dolgot leszedett a telepítés során, akkor azt miért tartotta meg?
Nem próbáltam, hogy mi van ha a régit indítanám az elején, lehet el sem indulna, akkor meg végképp fura, grubot túrni meg nem akarok, mert más is van a gépen.Ami még meglepett, hogy telepítés során láttam, hogy nvidia drivert is tett fel. Azt minek, ha rendesen működő Ati van (amire rá is kérdezett, hogy megtartsa-e az Ati config fájlokat)?
-
rtom
senior tag
válasz
valóságépítő
üzenetére
EZ nagyon jó, nem kell szenvedni a google-earth telepítéssel.

NAGY KÖSZ

-
valóságépítő
tag
haller
Medibuntus repókban van skype (meg google earth, meg egyéb non-free cuccosok).
Ha innen rakod őket, értesít ha van frissítés. Hátránya, hogy plusz egy repó, azaz lassítja az updatet meg a csomagok közti keresgélést -
róland
veterán
válasz
Lortech
üzenetére
Fél éve azért követem az Ubuntu fejlődését, tehát azt tudtam, hogy a jelenlegi 8.04-es verzió a Hardy Heron nevet viseli.
A kérdésem arra vonatkozott, hogy nyugodtam telepíthetem-e a Feisty Fawn-ra kiadott Skype-ot a 8.04-re, vagy inkább a dinamikus, esetleg statikus linux csomagok valamelyikét kellene megpróbálnom? Netalán várjam meg a Hardy Heron-os kiadását a Skype-nak?
-
bsh
addikt
érdekes, én is pont így csináltam a frissítést, de nekem úgy lehúzta a régi xorg configot, mint a huzat, és az újban nincsenek már benne ezek a dolgok...
mondjuk ez egy régi nvidia gf4-es kártya, lehet, azt automatán frankón felismeri... de nekem semmi nem szaggat, még a beépített nv driverrel sem, és a restricted driverrel sem. sőt, én vnc-n használom a gépet, ami szerintem szoftver rendering (mert vnc-n (legalábbis ezen) nem is megy semmiféle hardvergyorsítás), és nekem még így sem szaggat semmi. -
rtom
senior tag
Aktív témák
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - 15% AKCIÓ
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 36 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- Gyermek PC játékok
- MS SQL Server 2016, 2017, 2019
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Azonnali készpénzes Apple Macbook Air felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Több darab! MacBook Pro 16" M1 32GB RAM 27%-os áfás számla
- Microsoft Surface Laptop 5 13,5" Fekete i7-1265U 16GB 512GB magyarbill 1 év garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro Max 256GB Blue Titanium -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest