Aktív témák
-
Balázs1621
senior tag
Üdv!
Laptopomra raktam Windows 7 mellé egy ubuntu 11.04-et, egyelőre nagy katyvasz az egész, sosem használtam, viszont jó, mert gyors, és amire én használom a laptopot arra bőven elég a linux is. Egy olyan kérdésem lenne, hogy most próbálok nagyobb felbontást varázsolni a beállításokhoz konkrétan 1280x800-at, ez az lcd felbontása, viszont csak 1024x768-at enged. SIS Mirage 3-as gpu van a laptopba, nézegettem neten megoldást, elvileg van driver hozzá, de a linux fájlrendszerébe kellene másolnom 1-2 fájlt, amit nem enged... Konkrétan nem tudok a beillesztésre kattintani. Mi lehet a probléma? Elvileg rootként vagyok, és azzal a felhasználóval, amivel telepítettem?!
Ami még fontos lehet, hogy simán csak win 7-ből van telepítve az ubuntu. Valaki tud megoldást?
-
-
-
hallari
tag
Én is ismertem egy srácot, aki a főnökével betongyárak vezérlő elektronikáját programozta. A főnöke "meglepte" egy kb. 10 éves használt laptoppal, ami bő 25 perc alatt bútolt be...
-
-
szoke12
őstag
válasz
fradi81 #44087 üzenetére
Na! Szereztem bele SD (64 M) ramot, merthogy mind a 2 megy bele. Egyszerre tudja használni őket? Tehát az eszméletlen nagyságot képviselő 2*4 MB EDO-t. és a szintén óriási 64 MB SD-t? És erre a configra OS javaslat?
Tudom, h az ilyen gép nem sok mindenre jó, de a nosztalgia élmélyért már megéri.
Ezzel a 64 Mb-tal az XP 16 perc alatt töltött be. -
ViZion
félisten
Chromium, könyvjelzők mappákban. Újat ha akarok, akkor a címsorból ráhúzom a mappára az lenyílik, oda rakom, ahová tetszik -windózon. Ubuntun nem nyílik le. A lementett könyvjelzőket sem lehet átrendezni, ha kiveszem, akkor csak a mappára dobva utolsó helyre rakja... OMG.
Valami megoldás ilyesmire? -
-
-
Paca2
senior tag
köszönöm a válaszokat
vagy megtanulok angolul, vagy megy vissza a 7... esélyes...
-
-
jochen
csendes tag
Hajjaj...most egy kicsit betojtam, olvasva a hozzászólásokat. Na mindegy, este nekiállok. Lehet, hogy egy whiskyt bedobok előtte, tisztán. Nem is tökölnék ezzel a mostani diszribbel, de olyan jól beállitottam magamnak, nem akarom meggyilkolni.viszont nagyon érdekel más is, gyakorolnék, és nincs másik gépem.
-
rybank
senior tag
Wine alatt jól fut a Half-life 1. Nem kell ennél nagyobb boldogság.
-
-
-
válasz
jochen #44069 üzenetére
nem próbáltam még igy, de mikor a 2. disztrót telepited a végén ne telepítsd a grubot, mert az már fent van a gépen. a többiek szerint a régi grub felismeri az új rendszert. én feltelpitettem sajnos újból, aztán a második linux törlés után eltűnt a grub is. az első és preferált disztribet nem tudtam már soha elinditani. próbáltam a grubot újra feltelpiteni, de mindig csak error 15 lett a vége.
de ha nem igy van akkor javitsatok ki. -
-
-
válasz
jochen #44065 üzenetére
Fogsz egy liveCD-t, Gparteddel létrehozol új partíciót (bárhova, a többi átméretezésével), behajítod a másik telepítőt, és felteszed...
Elvileg a grub fel fogja ismerni, hogy több rendszered van. Swapet meg lehet adni ugyanazt minden rendszernek.
Ha nem, akkor itt az okosság (chroot-olás Live CD-ről, a végén a grub install helyett meg sudo update-grub-ot nyomsz)De mondjuk Vmware-el is ki lehet próbálni.
-
jochen
csendes tag
Helló! Mégegyszer nagyon köszönöm a pár napja kért segitségemre irt válaszodat / HTML-dokumentációkkal kapcsolatban/. A probléma megoldódott, de nem tudom , hogyan.Hajnali fél háromig kukkoltam a netet, általam nem ismert paranccsorokat gépeltem be, ujrainditottam, anyáztam, sirtam,és megittam fél liter forraltbort. és minden zsir.
Viszont megint lenne egy kérdésem .10.10-es Maverick van a gépen, a formázást automatikusan végezte, nem voltam bátor saját magam particionálni.Viszont szeretnék kipróbálni különböző disztribúciókat, szeretnék tanulni, anélkül, hogy a meglévőt megbolygatnám.MIi lenne a teendőm? Jelenleg ilyen a partició: /dev/sda 1 ext4
/dev/sda 2 extended
/dev/sda 5 linux-swap -
válasz
rybank #44060 üzenetére
Floppyról ott a QNX
Amúgy a Deli-t ki fogom próbálni.Közben vakartam lightweight browsert is, ami mondjuk nem sokkal gyorsabb, mint egy Chrome, ha böngészésről van szó, de az valamit elmond, hogy viszi a 240p-s Youtube videókat akadás nélkül - a P3-asomon semmi más nem képes erre.
A cucc neve xxxterm. Kell hozzá egy libwebkit-dev meg egy libbsd-dev csomag telepítése, aztán letölteni az xxxterm-et, és a benne található Linux könyvtárban kiadni a make parancsot. Ezután ./xxxterm -re indul is.
-
-
rybank
senior tag
válasz
leslieke #44052 üzenetére
Máris találtam neked valamit: DeLi Linux. Keress utána. Distrowatch-on is. Van rajta GUI. A WM-eknél nem néz ki rosszabbul!
"...DeLi Linux 0.7.2, one of the few desktop distributions that targets old computers - those with as little as 8 MB of RAM..."
(#44056) hcl Végül is fillérekről beszélünk. Szerezhet bele még RAM-ot. Aztán a végén még egy LXDE is elfut rajta.
-
Neked is jó bajaid lesznek, a hangos problémádra is friss bugreport van
@Rybank : Elvileg nincs, max. a helyre, de azt meg apt-get autoremove, clean, akármi
Amúgy ezért mondtam a TCL-t. A modemeken futó Linuxok sem GUI-sak (a webszerver nem GUI), azok futnak még 4-8Mb-ban.
Amibe 200+ -os procit lehet tenni, abba 64MB RAM is belemegy, vagy több. -
rybank
senior tag
Akárhány alkalmazás felrakok, eltávolítok. Azoknak teljesítményt befolyásoló nyoma marad?
(#44054) hcl Kizárt, hogy ebben a világban ne lenne rá megfelelő Linux! GUI-val.
-
válasz
szoke12 #44049 üzenetére
Teszel bele egy kis ramot még, és TinyCore
A parancssoros 28Mb RAM-mal már megy.
Mondjuk nekem hasonló géppel 64Mb RAM-on nincs X felületDe még dolgozok rajta
@Paca2
Nekem úgy tűnik, másnak is van ezzel baja, és még dolgoznak rajta...Elvileg van rá más megoldás is, hogy odakerüljenek a file-ok...
-
Paca2
senior tag
sziasztok
mi lehet a megoldás a képen látható problémára:
röviden: sikeresen párosítva a Wave3 az MSI GX740-el, de nem enged sehonnan sehova fájlt küldeni...
másik gond: a beépített 4.1 hangszórok közül csak a "mély" szól
külsőnél nincs gondubuntu gnome
-
-
szoke12
őstag
Ja, az aláírásomban szereplö gépemre mit ajánlotok?
-
szoke12
őstag
Új procim lett! 1.8>2.8. !!!
Repül az ubi!!! -
Sikeresen újra installáltam a mint-et.
home könyvtárat is megtaláltam és minden működik mint elötte. ez a storage device manager sokat segített, nem kellett chown-olni a home-ban lévő cuccokat, terminálhoz hozzá sem kellett nyúlni. -
rybank
senior tag
Eddig tartott a Winezésem. Nincs enrgiagazdálkodásam, a gép tetű lassú. Nagyon idegesít. A játékok miatt jöttem át. Nos hát azok sem működnek kifogástalanul. Kettő kifagyasztotta a gépet és a harmadikhoz is türelem kellett. Menjenek a ...
Lubuntu -
DragoX
tag
Hali mindenki!
Adott egy fissen telepített Xubuntu laptopon, a belső és egy Creative Xmod USB-s hangkarival. A kérdésem az lenne, hogy hogyan állítsam be, hogy a külső hangkari legyen a default hangkkártya?
/proc/asound/cards
0 [Intel ]: HDA-Intel - HDA Intel
HDA Intel at 0xfe9fc000 irq 46
1 [Xmod ]: USB-Audio - Creative Xmod
Creative Technology Ltd Creative Xmod at usb-0000:00:1d.0-1, full speed/etc/asound.conf
defaults.ctl.card 1
defaults.pcm.card 1
defaults.timer.card 1Beállítottam ezt, de nem sok hatása van.
-
Siriusb
veterán
válasz
Sweet Lou 6 #44034 üzenetére
Az audio filters-nél nézd meg a time shift-et.
-
fradi81
veterán
Hello
Van egy új nyomtató, szépen működik. De Libre office 3.3.3. valamiért a lap bal felső negyedrészébe nyomtatja a dokumentumot. Átkonvertáltam vele pdfbe, majd azt már ki tudtam nyomtatni a document viewerrel, thunderbirddel is jól nyomtat. Ebből gondolom hogy nem nyomtató beálítás gond, mi lehet a hiba? Nyomtatás-általános-tulajdonságok, itt A4-re van állítva a papírméret. -
A Rendszerment nem egy általános adatmentő alkalmazás, arra másik szoftvert kell alkalmaznod. A /home szinkronizálás funkciója csak egy véletlen törlés elleni védelem és nem alkalmas komolyabb mentésre.
Mondjuk a problémádon könnyedén segíthet egy egyszerű fájlkezelő is, mint amilyen például a Nautilus. -
Ezt a fajta mentést nem lehet másik partícióra elkészíteni, csakis egyazon fájlrendszeren belül működik. Ha másik partícióra akarsz menteni, akkor már fizikailag is duplázódnia kell az adatoknak. Jelen esetben pedig az adat egyszer van felírva az adathordozóra, csak a rá mutató hivatkozásból készül tartalék.
-
viw
aktív tag
Rendszerment-es kérdésbe segítsetek légyszi:
"home könyvtár szinkronizálása" funkciónál hol lehet beállítani a mentés helyet jelentő célkönyvtárat? Azt szeretném,h. a mentést egy másik partícióra készítse, oda szinkronizáljon. Jelenleg a mentést "home/rment/home szinkron" mappába teszi, ezt szeretném megváltoztatni. Köszi -
Másnál is elcrashel az Opera Sigsev-vel 10.04 Lubuntun?
-
hallari
tag
válasz
Sweet Lou 6 #44028 üzenetére
Ja, a handbrake-nél lukadtam ki én is, mert az Iphone default set-tel egyből működött minden. A dolog szépséghibája, hogy valami gond volt a telepítéssel, így csak a wines verzióval sikerült megoldani a kérdést (nem volt kedvem áttúrni a netet a hiba megoldásáért).
-
törölt tag
válasz
szerintem a leginkább felhasználóbarát az a handbrake, van hozzá ppa, ahonnan lehet telepíteni. az avidemux is jó, csak kicsit fapadosabb (a gui mindenképp), és érteni kell hozzá, hogy mit állítasz be.
-
-
Siriusb
veterán
válasz
Avidemux nagyon jó kis program.
-
Sweet Lou 6
addikt
Tudtok ajánlani olyan videókonvertáló progit ubuntura, amivel egyszerűen konvertálhatok videót az androidos mobilomra? olyan kéne, ami ezeket a kodekeket és formátumokat támogatja (ezeket gyorsítja hardveresen a defy+): MP3, MPEG-4, H.264, AMR NB, WMA v9
-
szoke12
őstag
Win alatt töröltem egy file-t a pendrájvomról. Linux alatt vissza lehet állítani vmivel?
(Még nem lett felülírva!) -
RBJ
addikt
A FREEBSD és pcBSD között mi a különbség?
-
válasz
vilmaboy #44020 üzenetére
"Try removing ~/.kde/share/config/kdenliverc"
Meg mutasd meg neki, hogy hol van az mlt ( whereis mlt paranccsal tudod meg )
Meg ennek a végén van hozzá PPA, elvileg azzal jó.
-
-
vilmaboy
őstag
Onericben (kde) hol lehet kikapcsolni a file indexelést? asztali keresés a strigi fileindexelő bekapcsolása Ez lenne az? Vagy ez nem az?
-
-
RBJ
addikt
Azóta látom ,hogy hivatalos. Dicsérik állítólag gyorsabb a kicsike mint a Kubuntu amit azért nem értek mivel mindkettő alapja az Ubi.
-
-
RBJ
addikt
Azt hittem, hogy a Mint letett már a kde frontról erre tessék mit találok?
[link]Mondjuk arra kíváncsi lennék, hogy ez hivatalos kde lesz vagy valami maszek Mintes csinálja ?
-
jah egyébként még mindig a linux mint szaladozik nálam. csak annyi még, hogy feldobtam rá a unity-t és azt kell mondjam, így már ütősebb nekem mint az ubuntu volt. a gui feelingje legalább ugyanaz mintaz ubin. viszont 300-400 megával kevesebbet harap a ramból, a gui nem lagol, csak teszik a dolgát, illetve megszabadultam végre az uncsi barna színtől is. na ez az utolsó mindig is zavart.
viszont a tárolók nagyrésze ubuntus tároló, úgyhogy bátorkodok még a továbbiakban itt trollkodni. végülis mindkettő debian alfaj. valamint a mintes topikban zombi hangulat van.alapból kb ilyen, így néz ki, kb 5 percet faragtam rajta:
-
hallari
tag
Újfent kellemes meglepetést okozott az ubi. Androidos telómat csatolva és a "data card" opciót választva automatice felismerte és beállította "usb tethering"-nek a készüléket az op. rendszer! Szükség esetén a telót is használhatom netelérésre. XP-n ez külön tortúra volt, mire sikerült összelőni a KÜLÖN VÁSÁROLT usb wifi-t és magát a telefont (plusz a szoftvert beállítani).
(mármint az Android állította be a tethering-et, ubin simán "auto usb0 - Android" van.)
-
-
válasz
rybank #44007 üzenetére
Látod, én ezért nem rakok fel ezerfélét.
Azon a gépen, amit naponta használok, nem szívatom magam
Összerakom, utána úgy marad. Csak akkor mókolom, ha valami még kell bele.
Most pl. tftp szerver kellett volna, de aztán rájöttem, hogy felesleges.A többi vason úgy borítom össze, ahogy akarom, azok miatt nem hullik ki a hajam.
Most még küzdök a TCL boottal
-
rybank
senior tag
válasz
Kendek #44004 üzenetére
A fejlesztői kiadás önmagában megcsinálja azt, amit az előtte lévő pár mondatban felsoroltál.
Egyébként én pontosan ezt csináltam. Felraktam vagy ezerfélét.(#44001) hcl Nem. Tiszta Windows 7.
Srácok megy az oda-vissza labda. Valakinek abba kell hagynia, hogy leálljon a dolog.
-
válasz
Kendek #44004 üzenetére
Én azért egy tökéletes rendszert el tudnék viselni a nagy gépemen, mert azt nem szeretem buherálni.
A laptopokon, stb., azokon persze, hogy hegesztek, hogy gyorsabb legyen, stb., meg az új dolgokat is azokon próbálom le.@aag : "Én igyekszem nem érzelmi szinten kezelni ezt a kérdést." - nyilván ezért hisztizel mindenen.
Igen, a hibákat kijavítani kell, de hideg fejjel. -
aag
őstag
A hibáival együtt szereti az ember, legalábbis én.
Én igyekszem nem érzelmi szinten kezelni ezt a kérdést. Szerszám a linux is, meg a windowsz is, meg a mac is, meg az android is, stb. A hiba meg hiba, de arra sem haragudni kell, hanem leküzdeni, kijavítani. Más szavakkal: Én nem szeretem a hibát, nem szeretem a hibás rendszert, de nem is haragszom rá. Haragudni az emberi butaságra, ostoba-neveletlen viselkedésre szoktam. Arra sem sokáig.
De tényleg fejezzük ezt be. Vissza a linuxhoz.
-
Tulajdonképpen itt a legtöbbünk nem is szeretne tökéletes rendszert, csakis keresi azt. Belövöd a kiadást ahogy jó, minden megy, mégsem vagy elégedett, hiába frankó minden. Mellette azért még telepítesz nyolcféle másik disztrót is, meg felfrissíted a jól működőt, hogy elromoljon. Én mondjuk nem teszem ezt, megelégszem a fejlesztői kiadással is.
-
-
Aktív témák
Hirdetés
- Amazfit Balance - ár-érték egyensúly
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Linux kezdőknek
- Elder Scrolls IV - Oblivion - Olvasd el az összefoglalót, mielőtt írsz!
- Hálózati / IP kamera
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Autós topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Shield TV-t csinált a Shieldből az NVIDIA
- További aktív témák...
- Apple Watch SE 2 44mm, Újszerű, 1 Év Garanciával
- Lenovo ThinkCentre M720q/ Dell OptiPlex 3060- 3070/ Hp EliteDesk 800 mini, micro PC-Számla/garancia
- BESZÁMÍTÁS! Samsung Galaxy A34 5G 128GB mobiltelefon garanciával hibátlan működéssel
- Xbox Game Pass Ultimate kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól! - AUTOMATA BOLT
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - HP Elite / ZBook Thunderbolt 3 docking station
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged