- Monitortrió a Samsungtól, köztük egy 500 Hz-es QD-OLED-del
- AI-alapú felskálázót fejleszt az ultramobil piacra az ARM
- Új Vulkan implementációt hoz az Apple rendszerchipekre a LunarG
- Az OpenAI szerint Musk zaklatási kampányt indított, a bíró nem állt Musk mellé
- Kiválthatja az AI az egeret és a billentyűzetet?
Aktív témák
-
róland
veterán
MVP:
Eredetileg az USA-ban használták csapatjátékok során, egy-egy meccs lefújását követően megválasztották a legjobb játékost (Most Valuable Player - legértékesebb játékos).
IT szektorban a legjobb szakértő a megfelelője (Most Valuable Professionals).
Hová kellene beírnom az alábbi xorg.conf fájlba az opciókat?
-
Jag
senior tag
-
Sdi
addikt
Hali srácok, lesz / vagy van, csak nem találtam / a 8.04-ből dvd-s változat ?
-
Vladi
nagyúr
válasz
luw2win #6989 üzenetére
Ha most használsz először Linuxot, akkor pár dolgot érdemes megismerned.
Telepítés ugye külön partícióra történik. Javaslom készíts elő egy legalább 10 gigás partíciót a telepítéshez. Oda kerül majd. Hogy néznek most ki a partícióid?
Esetleg próbálkozhatsz wubival is. ezeket a cikkeket javaslom: egyik másik.
Valamint az ubuntu oldalán találsz hasznos irományokat kiindulásképpen.
link -
luw2win
őstag
válasz
Major Major #6988 üzenetére
A csatolási pontnál mit válasszak és az uj partició milyen fájlrendszer legyen?
Partíció helye: Eleje v Vége?
~tipusa:Logikai v Elsődleges ( xp van alatta) akk gondolom logikai?
thx -
luw2win
őstag
Hali!
Letöltöttem a 8.04-et windows alatt akarom telepiteni akk a telepítés közepén felakad és semmi.
Nahmost beszéltem egy ismerőssel aki azt monta h bootoljam be.
És monta a többit..stb. amit nem fogtam fel.
Elég buta vok a témába. vki pls segitsen link v vmi.
thx -
válasz
valóságépítő #6974 üzenetére
<sírvaröhögőssmiley>
-
bsh
addikt
azt még én se tudom, de a 8.04-ben az új X mindent automatikusan akar felismerni, nem kell már drivereket megadni, mint régen... többynire működik is. ha viszont nem, akkor van a szopi, ilyenkor még nem tudom, mit kell csinálni. mindenesetre a régi módsze, amit írtál is, az nem működik 8.04-ben. és nyilván rólandnak az van, mert ami xorg.confot belinkelt, az már 8.04-es
-
bsh
addikt
válasz
Nyiscsák #6981 üzenetére
hű, már pontosan nem emlékszem, rég volt nekem ntfs3g... de valahol a "startmenüben" elvileg megtalálható egy "ntfs3g-config" nevű cucc (vagy ntfs-config), vagy indítsd el parancssorból: ntfs3g-config (vagy ntfs-config)
(illetve ha nincs esetleg telepítve, akkor telepítsd fel: sudo apt-get ntfs3g-config, vagy synapticból keresd meg)
ha ezt elindítod, akkor be tudod állítani, melyik ntfs fájlrendszereket mountolja és hogy csak olvasható vagy read-write módon akarod őket használni. ez a cucc utána beírja az fstab-ba a megfelelő sorokat, és utána minden indításkor automatikuson mountolni fogja ezeket az ntfs fájlrendszereket.
vagy kézzel is megoldható, ha átszerkeszted az fstab-ot (sudo nano /etc/fstab)
ilyesmi sorokat kell beírnod:/dev/sda1 /media/sda1 ntfs-3g defaults,locale=hu_HU.UTF-8 0 0
az első paraméter a fájlrendszer helye: /dev/sda1, ezt értelemszerűen átírod arra, amire kell
a második hogy hová legyen mountolva: /media/sda1, de ez lehet tetszőleges hely, pl: /media/data, stb.
a harmadik a fájlrendszer típusa, illetve hogy ntfs3g kezelje
a negyedik az opciók, azaz default-ok, illetve meg van még adva, hogy magyar nyelvű és utf8 kódolású -
Nyiscsák
aktív tag
Így néz ki az fstab.
# /etc/fstab: static file system information.
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
proc /proc proc defaults 0 0
/host/ubuntu/disks/root.disk / ext3 loop,errors=remount-ro 0 1
/host/ubuntu/disks/boot /boot none bind 0 0
/host/ubuntu/disks/swap.disk none swap loop,sw 0 0
/dev/scd0 /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto,exec,utf8 0 0 -
bsh
addikt
válasz
Nyiscsák #6979 üzenetére
gondolom akkor ntfs fájlrendszereid vannak, igaz?
és mit használsz? ntfs-3g-t?
kézzel mountolod vagy fstab-ból?
ha fstab-ot használod, akkor érdemes megnézni, milyen paraméterekkel mountolja az ntfs-3g-t
ha nincsen ott, akkor adj be még ilyen opciót is:
defaults,locale=en_US.utf8 0 0
vagy
defaults,locale=hu_HU.utf8 0 0elvileg utf8-al menni fog...
-
Nyiscsák
aktív tag
Erre tud valaki valamit javasolni?
-
bsh
addikt
áh, ez a 8.04 nem lesz nálam hosszú életű, azt már látom... legalábbis a céges szerveren tutira nem. tegnap egy újabb nagyszerű hiba keletkezett magától, aminek nem találom az okát...
a dolog ott kezdődik, hogy amióta 8.04-re frissítettem, azóta lát egy "usb0" nevű hálózati csatolót, ami a valóságban nem létezik. ráadásul ezt akarja alapértelmezésben használni mindenre, úgyhogy nincs net. na ezt úgy oldottam meg, hogy iftab-ból kikommenteztem, ifconfigban meg eleve benne se volt. innentőpl kezdve már valóban az eth0-t használja és van hálózat meg net. de az a durva, hogy ifconfig továbbra is kilistázza a cuccot, holott elvileg nincs is sehol felkonfigurálva... :S
és itt kezdődik egy sor furcsaság... ha belépek a gépre helyileg, akkor minden tutkó jól megy. ha viszont vnc-vel lépek be, akkor megy a firefox meg a hálózat meg minden, de pl. a synaptic és frissítéskezelő és nyelvi beállítások, szóval gyakorlatilag a rendszerszintű adminisztrációs programok, amik netet használnának, azok nem mennek. mint kiderült, ezek valamiért továbbra is az usb0-t akarják használni. de csak vnc-ben, helyi belépéssel vagy ssh-n minden működik! na ez szép!
erre valami ötlet?a másik, ami tegnap jelentkezett: ha vnc-vel lépek be, inaktív a rendszerbeállítások ablakokon lévő "feloldás" gomb. nem tudok gksu-zni. ez ment eddig... és természetesen helyi belépéssel ez is működik, csak vnc-vel nem.
ötlet? :S -
róland
veterán
Ez az xorg.conf tartalma:
# xorg.conf (X.Org X Window System server configuration file)
#
# This file was generated by dexconf, the Debian X Configuration tool, using
# values from the debconf database.
#
# Edit this file with caution, and see the xorg.conf manual page.
# (Type "man xorg.conf" at the shell prompt.)
#
# This file is automatically updated on xserver-xorg package upgrades *only*
# if it has not been modified since the last upgrade of the xserver-xorg
# package.
#
# If you have edited this file but would like it to be automatically updated
# again, run the following command:
# sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg
Section "InputDevice"
Identifier "Generic Keyboard"
Driver "kbd"
Option "XkbRules" "xorg"
Option "XkbModel" "pc105"
Option "XkbLayout" "hu"
EndSection
Section "InputDevice"
Identifier "Configured Mouse"
Driver "mouse"
Option "CorePointer"
EndSection
Section "Device"
Identifier "Configured Video Device"
Driver "fglrx"
EndSection
Section "Monitor"
Identifier "Configured Monitor"
EndSection
Section "Screen"
Identifier "Default Screen"
Monitor "Configured Monitor"
Device "Configured Video Device"
Defaultdepth 24
EndSection
Section "ServerLayout"
Identifier "Default Layout"
screen "Default Screen"
EndSection
Section "Module"
Load "glx"
EndSection -
Vladi
nagyúr
sudo gedit /etc/X11/xorg.conf
Lesz benne egy section device rész:
Section "Device"
Identifier "Videocard0"
Driver "nvidia"
VendorName "NVIDIA Corporation"
BoardName "GeForce 7600 GT"
Option "VideoOverlay" "on"
Option "OpenGLOverlay" "off"
EndSectionEbbe illeszd be a két opciót.
mod: lordfreyr az rólandnak ment.
-
rdi
veterán
válasz
valóságépítő #6965 üzenetére
nekem meg vlad, aki azt javasolta, hogy kapcsoljam ki az effekteket
-
Rickazoid
addikt
válasz
valóságépítő #6965 üzenetére
Ez tényleg jó lenne, (bár ilyesmit globálisan kellene beállítani, hogy alapértelmezett legyen, nem programonként) de nem jó
, mert csak az xv és gl kimeneten nem kockás a videó, de azokat meg az effektek zavarják. X11 kimenetnél szemmel láthatóak a pixelek, (akár meg is lehetne számolni őket
) még teljes képernyő sincs rendesen.
-
róland
veterán
-
Nyiscsák
aktív tag
Üdv!
Annyi kérdésem lenne hogy felraktam a 8.04-es Ubuntut windóz-ról és ha linux alatt vagyok minden működik fel is csatolja a meghajtókat csak az ékezetes mappaneveimet nem látom! Lehet ezen segíteni vagy át kell neveznem a mappákat meg fájlokat?
-
Rickazoid
addikt
Tud valaki olyan infót, hogy hogy lehet megoldani, hogy a vizuális effektek ne zavarják a videó lejátszást és a teljes képernyőn futó programokat?
-
-
Rickazoid
addikt
válasz
Rickazoid #6957 üzenetére
Hogy én mekkora hülye vagyok!
Kiraktam az "Adminisztráció / Felhasználók és csoportok"-at az asztalra, megnéztem a tulajdonságait, ott megtaláltam az users-admin parancsot, futtattam root-ként terminálban, és már vissza is tudtam állítani a jogosultságaimat!De a kulcstartó még mindig zárolva van. Korábban nem volt. Ilyesmihez pedig nem nyúltam. Mi is az konkrétan? Az tárolja a jelszavakat?
-
Rickazoid
addikt
Annyit már sikerült megoldanom, hogy újra tudjam használni parancssorból a sudo-t, de a Felhasználók beállításait még mindig nem tudom feloldani, sem semmit, aminek a módosítása feloldást igényel. Összefügg azzal, hogy a rendszer betöltődéskor kiírja, hogy a kulcstartó zárolva van?
-
Itarato
csendes tag
Üdv! Segítséget szeretnék a font-ok beállításához.
A 8.04-es Ubuntun nem tudom mindenhova beállítani a monochrome fontokat. Feltettem az msttcorefonts csomagot, be is állítottam mindent a font beállításoknál, leszedtem a qt3 ill. qt4 config csomagokat, ott is beállítottam a monochrome fontokat, de az össze QT-s alkalmazás, ill. a gnome-terminal élsimítva jeleníti meg a fontokat.
(A probléma az nvidia driverrel, és anélkül is fellép)Hogy tudnám ezekben az alkalmazásokban is a fontot beállítani?
Előre is köszönöm!
-
róland
veterán
Ezt az üzenetet kapom a tvtime futtatásakor:
Futtatás: tvtime 1.0.2.
Konfiguráció beolvasása: /etc/tvtime/tvtime.xml
Konfiguráció beolvasása: /home/lando/.tvtime/tvtime.xml
xvoutput: No XVIDEO port found which supports YUY2 images.
*** tvtime requires hardware YUY2 overlay support from your video card
*** driver. If you are using an older NVIDIA card (TNT2), then
*** this capability is only available with their binary drivers.
*** For some ATI cards, this feature may be found in the experimental
*** GATOS drivers: http://gatos.souceforge.net/
*** If unsure, please check with your distribution to see if your
*** X driver supports hardware overlay surfaces. -
Rickazoid
addikt
Megpróbáltam, de azt írja, hogy a visudo paranccsal kell szerkeszteni. Az meg kilistázza a kapcsolókat. A man-ban azt találtam, hogy az -f kapcsolóval lehet szerkeszreni, de az is csak ugyan azt írja ki, hogy a visudo-val lehet szerkeszteni.
Végül sikerült megnyitnom az editor sudoers paranccsal, de nem tudom, mit is kellene pontosan beírnom.
Az egyik man-ban megtaláltam, hogy mi ad mindnehez teljes hozzáférést a rendszergazdának, és egy csoport felhasználóinak, beírtam (előtte persze mentettem az eredetit), de semmi változás. -
fischi
tag
Az fstab szerkesztése helyett itt ez a progi:
http://flomertens.free.fr/disk-manager/download.html
Ugyan kicsit régi,de tökéletesen működik, ha valamit elszúrtál az fstab-ban, azt is javítja.Kezdőknek különösen ajánlom, kényelmi szempontból én is szoktam használni -
n0_gAboR
őstag
válasz
Mindless #6943 üzenetére
locale=hu_HU.UTF-8 (nagy betukkel a doksi szerint, nem tudom hogy szamit -e)
Elvileg a gconf-editorral is el lehet jutni vmi olyan beallitasig, hogy a GNOME automatikusan milyen parameterekkel mountoja a bizonyos particiokat. Ott vannak alapertelmezett beallitasok az ntfs-3g-hez is. Nem lehet hogy ott van vmi elallitva (Bar miert lenne? nekem mindig is mukodott az alapbeallitassal)
-
Rickazoid
addikt
Sziasztok!
Szégyenlem, de valamit sikeresen elrontottam.
Gondoltam megnézem, hogy működik az Ubuntu, ha a felhasználói fiókomnál nincs kijelölve a rendszeradminisztráció (kíváncsi voltam).
De most nem tudom visszaállítani. A feloldásra azt írja ki, hogy "Nem hitelesíthető" "Váratlan hiba történt".
Megköszönném, ha valaki leírná, hogy hogy lehet visszaállítani a felhasználót eredeti állapotába. -
n0_gAboR
őstag
válasz
Mindless #6940 üzenetére
locale az mindenkeppen UTF8 legyen, mert ubuntu mindenhol azt hasznal (egyebkent az alapbeallitas is az)
Tovabbi otletek:
/media/sda1 konyvtar letezik? Mert ha nem, akkor nem tudja hova csatolni.
Aztan van meg egy olyan dolog, hogyha a windows nem lett rendesen leallitva, akkor nem mountolja fel adatvesztes para miatt. Ilyenkor mounthoz ha teszel egy -o force kapcsolot, akkor erolteti a mountolast, es beallitja az NTFS naplojat.
Van egy olyan csomag hogy 'ntfs-config', ezzel grafikusan tudod automatikusan beallittatni az fstab-ba a particiokat. Egy probat meger, nekem ez is mindig szokott mukodni.
-
Mindless
tag
válasz
n0_gAboR #6937 üzenetére
Hat ekezet az sehol sincs a mappanevekben de nem krix kraxok vannak hanem egyszeruen meg se jelenik.
/dev/sda1 /media/sda1 ntfs-3g defaults,locale=hu_HU.ISO-8859-2 0 0 most ez a locale van de volt sima utf-8 is és az se ment
Ja amugy az xfi gond megoldodott!
Most csak az a baj hogy az osst nem tudom a billentyuzet media gombjaival vezerelni, magyarul nem tudok halkitani vagy hangositani. De ha megnyomom a gombot akkor kijelzi a kepernyon a hangero ikont probalkoztam xbindkeys sel is de az nem ismeri meg ha automatikusan fel akarom ismertetni a billentyuleutest. Vmi otlet?
-
n0_gAboR
őstag
válasz
Mindless #6935 üzenetére
Attol fugg hol.
A "mely terminal" is mashogy jeleniti meg a dolgokat, a grafikus terminalok is, aztan a GTK/GNOME-os es QT-s programok is. De sztem nem ezzel lesz a baj.Inkabb azzal hogy rossz locale-al van felmountolva a windowsos particio. Bar nekem ntfs-3g mar joideje automatikusan detektalja a locale-t es be is allitja szepen. Magyar windowsom van.
Baratnomnek magyar Windows + Wubi, es megy rendesen az ekezet. -
ngabor2
nagyúr
válasz
Mindless #6919 üzenetére
másolni linux alól igen egyszerű: egérrel kijelölöd (bal gomb nyomva, mint máshol is), majd ahova be akarod illeszteni, középső gombbal katt... és be is szúrta.
ha noti, vagy 2-gombos jószág, akkor a 2 gombbal egyszerre katt, és beszúrja (amennyiben a 3. gomb emuláció be van kapcsolva... általában be szokott).
-
n0_gAboR
őstag
válasz
Mindless #6919 üzenetére
paste-bin.com-ot hasznald ilyenekre.
-
Mindless
tag
válasz
ngabor2 #6909 üzenetére
http://www.p4th3t1c.co.uk/2008-05-05/getting-creative-x-fi-to-work-in-ubuntu-hardy-heron-8/352 Itt van egy leírás ez alapján csináltam az x-fi telepítést de amikor consolebol kellett telepiteni az oss t akkor kaptam egy hibaüzit és az soundon parancs már abszolút nem is futott le. De ha megbocsájtasz azt nem fogom onnan kiirkálni mert van vagy 1 oldal
Vhogy nem lehet másolni onnan?
A másik pedig a sima creative driverhez adott leírás volt az meg nem ismerte a .install parancsot
-
Mindless
tag
mount: a 'proc' már be van csatlakoztatva a '/proc'-re
mount: a '/host/ubuntu/disks/boot' már be van csatlakoztatva a '/boot'-re
mount: a '/dev/sda1' már be van csatlakoztatva a '/media/sda1'-re
mount: a '/dev/sda5' már be van csatlakoztatva a '/media/adat'-re
semmi sem lett felcsatolva -
n0_gAboR
őstag
válasz
Mindless #6910 üzenetére
Opensource -Fi tamogatas csak a legujabb alsa-ban meg OSS-ben van, gondolom le kene szedni oket, es forditani egyet - nem lesz egy leanyalom.
Creative-nek ennyi idobe tellt hogy osszeszedje magat es kiadjon valami specifikaciot / patchet.Mountolas meg ugy van megoldva 8.04 alatt, hogy amiket beirsz az fstab-ba, azokat fixen bemountolja minden inditaskor, egyebkent meg a GNOME detektalja a nem felcsatolt particiokat/meghajtokat, es kilistazza oket a Places > Computer alatt.
Ha itt rakattintasz a drive-ra, akkor automatikusan bemountolja, de ezt meg kell mindig tenni.Erre megoldas ha beirod kezzel az fstab-ba, vagy vmi segedprogrammal teszed ezt, pl ntfs-config
-
n0_gAboR
őstag
En belottem mar parszor a LIRC-et a tuneremhez (Leadtek WinFast Tv 2000 XP RM). Mukodott is egeszen ~2.6.20 ig, aztan valamit buheraltak a kernelen, es onnantol fogva nincs GPIO tamogatas, nem megy a lirc.
(nem lefordithato a lirc_gpio modul, ami nelkul nem megy az en kartyamon) -
ngabor2
nagyúr
válasz
Mindless #6908 üzenetére
az automatikus mountolással másnak is problémája van, úgy látszik, "globális" hiba. remélhetőleg hamarosan javítva lesz, mert a korábbi verziókban működött. lehet, hogy nem lenne szerencsés most az fstab szerkesztését ajánlani, mert csak elrettentene... de könnyen lehet, hogy az lesz a vége.
az x-fis dologhoz... ha konkrét hibaüzeneteket is dobsz, akkor talán egyszerűbb lesz.
-
Mindless
tag
Sziasztok.
Új vagyok az ubuntuval, nagyon tetszik, a rendszer csak szétszopat
Az első probléma az hogy az egyik partíciót gond nélkül bemountolja de a másikat az istennek se akarja egyszer már sikerült a media-ba be mountolni de reboot után onnan is eltűnt. Hogy tudnám azt megcsinálni, hogy legyen ikonja is kint és meg is maradjon mindíg? A másik meg az X-fi tudom, hogy nem igazán szereti a linuxot a creative láttam egy pár megoldást a neten, de nekem igazság szerint egyik se akar működni mindig csak, kapok egy rakás hibaüzenetet, ha valaki tudja, hogy kell ezt megcsinálni légyszives segítsen.
-
GD
őstag
véletlenül nem bóklászik itt egy LIRC guru?
de az is elég ha valaki már csinálta és sikerült neki..
-
Vladi
nagyúr
válasz
ngabor2 #6900 üzenetére
A grafikus felület lesz száműzve.
Van már egy pokolian jó frontendem. A VladimiRét is ismerem. Csodálkoztam is, hogy azt Ő csinálja. Mindenesetre dicséretes.
Kicsit át is kell alakítani a rendszert. Most filózok itt az ubis tűzfal dolgon. Ez nekem fájó pontom.
Támogatást frissítésre értem. Rendszeresen frissítgetek. Ez ilyen verziószám mánia. Azt mondják a disztribútorok, ha nem támogatott akkor ne használd. Szófogadó vagyok.
Aktív témák
Hirdetés
- Filmvilág
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Yettel topik
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- AI-alapú felskálázót fejleszt az ultramobil piacra az ARM
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Battlefield 6
- Meggyi001: Nyilvános wc-k.....még mindig hiánypótló...
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- További aktív témák...
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- Path of Exile 2 early access kulcs
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro 128GB Gold -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3145
- MacBook felváráslás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
- HP ZBook 15 G6 i7-9850H 16GB RAM 512GB SSD NVIDIA Quadro T2000 15.6 FHD 1 év garancia
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A70/Samsung Galaxy A71/Samsung Galaxy A72
- Vivo Y76 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest