- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Milyen egeret válasszak?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- E-book olvasók
- Milyen videókártyát?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- TCL LCD és LED TV-k
- Vezetékes FEJhallgatók
-
PROHARDVER!
Minden ami szünetmentes tápegységgel (UPS-sel) kapcsolatos. Ha kérdésed van akár készülék vásárlással, akár hibával kapcsolatban, vagy csak tanácsot kérnél, írd meg ide, és lesz aki segít!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Cs1csó
félisten
válasz valakky #19299 üzenetére
Na igen, ez lehet az "offline" típus kicsit elavult - az AVR hiánya, lassabb átkapcsolási idő - de gondolom ezek miatt fogyaszt kevesebbet. A Line-Interaktív típusoknál akkor számolhatsz 40-50W-al is persze méret is számít ahogy írtam nem mindegy hogy 2000VA vagy csak 650VA.
Az nJoy-t azt itt sem szokta senki ajánlani "román csoda" -
valakky
aktív tag
válasz Cs1csó #19298 üzenetére
eclipse is 2 akkus, 1000va-s volt. de úgy néz ki találtam valakit a közelben aki szerint javítható. újonnan 70 környéke most egy hasonló belőle, azért az jó sokára térülne meg.
nem törvényszerű, valami enjoy rettenet rokonnál 500va környékén 30 wattot evett. igaz az is avr-es volt. utóbbira nekem semmi szükségem, itt vagy van, vagy nincs áram, évente max egyszer láttam a naplóban egyéb elektronikus zavart, feszesést.
a standby apc-k 600 va körül már 10 éve is beérték 3 wattal. -
valakky
aktív tag
van esetleg arról infója vkinek, hogy egy SPS PRO LED 1000VA alapból mennyit fogyaszt, úgymond készenlétben?
úgy néz ki a 10+ éves mge eaton ellipsem megadta magát. behaltak a 3 éves akkuk, azóta újakra is hibát dob. offline volt, alapból 10 watt környékét fogyasztotta.
anno volt egy apc smartom, na az majd 40 wattot szipkázott ki, most már valahogy nincs szükségem arra, hogy kicsit kevesebbet fogyasszon, mint ami rajta van pár cucc a nap 90%-ban.
ha jól számolom hirtelen fejben, minden 10 wattra jut kb. 3000 ft évi áramköltség. -
ricsip
addikt
Sziasztok.
APC Smart UPS: van 2 beállítás, amik mintha ugyanazért lennének felelősek:
"Local Power Quality"
available options: Good, Fair, PoorSelect the quality of input utility power.
• If Good is selected, the unit will go on battery power
more often to provide the cleanest power supply to the
connected equipment.
• If Poor is selected, the UPS will tolerate more
fluctuations in power and will go on battery power less
often.
If unsure of the local power quality, select Good.és ez:
"Transfer Sensitivity"
available options: Normal, Reduced, Low
Select the level of sensitivity to power events that the
UPS will tolerate.
• Normal: The UPS will go on battery power more
often to provide the cleanest power supply to the
connected equipment.
• Low: The UPS will tolerate more fluctuations in
power and will go on battery power less often.
If the connected load is sensitive to power disturbances,
set the sensitivity to NormalEz a 2 konfig paraméter nem pont ugyanazt mondja meg, hogy milyen UPPER és LOWER limiteknél, illetve 50Hz+- eltérésnél kapcsoljon át akkura?
-
-
Cs1csó
félisten
Valamelyik CyberPower EPFCLCD 900, 1300, 1500
Nem úgy mondjuk, hogy "aktív szinusz" hanem:
- szinuszos (tiszta szinusznak is lehet mondani bár a szinusz már maga "tiszta")
- kvázi szinuszosA csatlakozójuk jellemzően szabványos tehát kompatibilis a földeléssel, akár normál konnektor - "schüko" - vagy francia.
-
deter
aktív tag
Sziasztok!
Tudnátok ajánlani egy aktív szinuszos, földelési csatlakozóval ellátott, Gigabit RJ45 csatlakozó túlfesz védelemmel szerelt, 500VA<, UPS-t? Csak kapcsolóüzemű tápok lennének rajta.
üdv_
deter -
őstag
-
JokerMaffia
tag
válasz Cs1csó #19281 üzenetére
Köszönöm szépen, valóban jókat olvasni róla. Rá fog esni a választás. Eaton 5E 850i USB DIN
-
lm83
őstag
válasz cinemazealot #19289 üzenetére
Persze, itthoni használatban
-
lm83
őstag
válasz cinemazealot #19287 üzenetére
Ram csere is volt már. Egér, billentyűzet is le lett már cserélve.
Szóval tényleg már nem tudom. Az ssd olyan 2-3 éves lehet.
Csak a rendszer van rajta, nem nagyon szoktam rá valamit is másolni. -
cinemazealot
addikt
Csak mert nekem az (egyébként 5 éves) SSD-m elhasználódása okozott tök random rendszer összeomlásokat. De megvizsgálhatod még azt is, hogy nem az egyik RAM modul okozza-e a problémát. Esetleg nézd át a kábeleket vagy magát a házat, hátha azok valamelyike okoz hibás kontaktust vagy zárlatot valahol. Sőt, akár a billentyűzet vagy bármelyik periféria is okozhat újraindulást, ha pl. zárlatos és az alaplap nem képes kezelni az USB/PS2 aljzatok ilyetén feszültség problémáit.
-
lm83
őstag
válasz cinemazealot #19284 üzenetére
Igen, mint amikor csak elmegy az áram.
Az ssd az újabb benne amúgy, régen csak sima hdd volt benne. De most nem tudnám hirtelen megmondani, hogy ssd előtt is volt-e hiba, vagy nem. -
Cs1csó
félisten
Nem valószínű, hogy egy UPS megoldja, az a tápegység - FSP - vállalható cucc elvileg kellően meg tudja védeni rá kötött hardvereket.
Esetleg érdemes úgy vásárolni UPS-t, hogy élni tudj, az elállás jogával (feltételek: magánszemélyként rendeled, weben keresztül adod le a rendelést, Magyarországi cím - ha jól tudom ez is kell) és akkor vissza tudod vinni ha ugyanúgy dobálja a hibát.
Az a baj, hogy ha akár hetekig nem csinálja nehéz fülön csípni a problémát. -
lm83
őstag
Sziasztok,
Már elég hosszú ideje, vagy két éve, küzdők itthon a gépen Kernel Power 41-es problémával.
Simán kikapcsol a gép, aztán pár másodperc múlva már indul is újra.
Teljesen változó az intenzitás, néha hetekig nincsen, aztán van, hogy egy nap többször.
Ez idő alatt már mindent kipróbáltam, vettem bele új tápegységet. Lapot is cseréltem, ugyanúgy előjön a probléma. Ezeket javasolták elsősorban.
Szoftveresen amit lehetett már mindent kipróbáltam.
Szóval már ez volt utolsó tanács, hogy akkor próbáljak ki berakni egy ups-t a gép elé.
Hátha akkor az áramellátással van a gond.
Szóval a legegyszerűbb ilyen szerkezetre lenne szükségem, ami az ilyen esetleges nagyon rövid áramkimaradást áthidalja. Persze árban is minél gazdaságosabb megoldás érdekelne, mert ugye még az sem biztos ez lesz a megoldás.
A konfig egy sima FM2-es lap ( a jobbik: gigabyte f2a88xm-hd3), amd a8 6600k proci, msi r7 260oc 1G, két modul 4+8G ram, 2 hdd, 1 ssd, 1 új fsp hexa+ pro 500w táp.
Köszönöm, -
Cs1csó
félisten
válasz energy4ever #19277 üzenetére
Egy legalább 1500VA-es UPS kellene. Legolcsóbbak kb. 35k körüli áron:
Kstar Micropower 1500VA LED
SPS PRO1500I
Kstar Micropower Micro 1500VA LCD -
Cs1csó
félisten
válasz JokerMaffia #19275 üzenetére
+1 az EATON: sokaknak bevált, normál konnektor is van rajta, nagyobb teljesítményű, szintén szoftveres vezérléses és 10-15k-val olcsóbb (mármint ha nem az IPON-t nézzük csak)
Eaton 25k az APC 35-40k között. -
jézusom
addikt
válasz energy4ever #19279 üzenetére
Nézz szét diy vonalon! én is ezen vagyok, szerintem elektronikát lehet rendelni minden félét, csak utána kell járni.
-
energy4ever
addikt
válasz Starchm #19278 üzenetére
Sokat nem szeretnek kolteni.
Regebben lattam hardverapron, hogy kupacokban arultak az akksi nelkuli szunetmenteseket. Gondoltam beruhazok par db-ra, es veszek belejuk akksit(van hozza egy jo forrasom ahonnan nagyon olcson kapok minden akksit), a kondikat meg kicserelem. Erre latom, hogy mar nemis arulnak ilyeneket. Pedig par eve(5-10) tenyleg televolt az egesz hardverapro 20-25 hirdetessel hogy akksi nelkuli vagy hibas akksival elado szunetmentesek... Ezekkel mi lett, hogy igy megszuntek? -
Starchm
őstag
válasz energy4ever #19277 üzenetére
FSP ECO 800VA-nek a tartasa 480W-t csak, ha legrosszabb esetben megy el az aram akkor nem lesz idod kikapcsolni. Keress nagyobbat, vagy varj amig vki ajanl vmit. Esetleg egy keretet is irhatsz, h konnyebb legyen a dolguk.
[ Szerkesztve ]
-
energy4ever
addikt
Szunetmentes tapot szeretnek venni arra az esetre ha elmenne az aram kezzel kapcsoljam le a gepet, hogy kovetkezo inditaskor a raid tombot ne vizsgalja ujra. Tehat max 1 percig menne minden a szunetmentesrol!
Ahogy szamolom kb 600Watt az ossz terhelesem:
50 colos lcd TV
390x,1800x,4db hdd, 1db sdd, 1db ddc pumpa, es az aprosagok...
Erre elegendo lenne nekem egy FSP ECO 800VA UPS? -
Starchm
őstag
válasz JokerMaffia #19275 üzenetére
Az eaton 190W-al tobbet tud nyujtani, szoval az apc inkabb downgrade mint upgrade.
-
JokerMaffia
tag
válasz Cs1csó #19259 üzenetére
Sziasztok! Egészségben, örömben, gazdagságban Boldog Új Évet Kívánok Mindenkinek! Köszönöm a tájékoztatást Cs1csó . Nektek is sepsi0 cinemazealot . Gondolva arra, jövőben a géppark nagyobb teljesítményű lehet, ez megfelelő választás? APC Back-UPS 700VA 230V AVR IEC Sockets BX700UI avagy teljesítményben nem sokban tér el a Eaton 5E 850i USB DIN -től? Köszönöm.
-
jézusom
addikt
válasz cinemazealot #19272 üzenetére
Köszi!
Úgy látom hosszú út áll még előttem
A DIY vonal teljesen jó, de egyelőre nagyon úgy tűnik, hogy az igényeket saját magamnak generálomJó kis projekt lesz, sokat kell még olvasnom
-
cinemazealot
addikt
válasz jézusom #19271 üzenetére
Ha a távoli menedzsmentet főként a home assistance rendszereden keresztül akarod intézni, akkor két irányt látok:
1. Olyan UPS-re van szükséged, ami kompatibilis a HA-ddal (nem értek hozzá, de szerintem ez elég drága mulatság lesz).
2. Bármilyen UPS-t is választasz, az aksi állapotát az USB-n rákötött NAS-odon keresztül fogod tudni monitorozni (ha ez igény egyáltalán), a riasztást (hálózati feszültség elszállását) pedig egy töltőre tett okostelefonon futó feladat-automatizációs alkalmazásra ("ha ez történik, csináld ezt...") tudod bízni (ez szerintem jóval olcsóbban összehozható, viszont alapvetően DIY megoldásnak számít).Az 1. megoldáshoz nem értek. A 2. megoldáshoz pedig ismerni kéne a NAS-odat, illetve kérdés, hogy van-e olyan okostelód, ami kellően megbízható és amit erre a célra be tudsz áldozni.
Az NVR megóvása viszont úgy látom, komoly probléma lesz, így feltételezem a cél az, hogy az alól sose fogyjon ki a szufla, ehhez viszont böszme akkupakkra lesz szükséged. Ez pedig máris szűkítheti a választási lehetőségeidet UPS téren.
-
jézusom
addikt
válasz cinemazealot #19270 üzenetére
NVR-t nem tudja lekapcsolni, igazábol én se tudom, ez szerintem a biztonság miatt van (ha menüben kikapcsolom akkor se áll le, hanem kiirja hogy áramtalanitsam) Más NVR-t meg csak kóddal lehet leállítani...
Szóval az jó ha látom mondjuk a home assistanttal az értékeket, maga az értesítés is jöhet a HA-tól, nem kell az ups-nek tudnia
-
cinemazealot
addikt
válasz jézusom #19269 üzenetére
Első körben szerintem tisztázzuk a mértékegységeket. Nem "kelvin-watt-per-óra", hanem kilowattóra: kWh, ami a szünetmentes akkumulátorában tárolt energiára utal.
Az irány viszont jó, szóval igen: gyűjtsd össze, hogy mekkora teljesítmény igényt (W, illetve VA) szeretnél milyen hosszú ideig (percek, órák?) kiszolgálni, a szünetmentes teljesítményét és akku kapacitását pedig e szerint méretezd! Fontos, hogy ha 12 V-ra is szükséged lesz, azonban egy kommersz UPS alapvetően csak 230 V-ot állít elő, ezért egy 12 V-os tápegységgel, illetve annak (nem 100%-os hatásfokából eredő) többlet fogyasztásával is számolnod kell.
Az okosabb UPS-ek általában USB-n keresztül egy eszközt képesek lekapcsolásra utasítani (pl. egy NAS-t), illetve információt elárulni az aktuális állapotukról. A korszerűbb, menedzselhető modellek saját hálózati hozzáférést (és kommunikációt) is biztosítanak.
Először is tehát az lenne az ideális, ha megálmodnád, pontosan mit várnál el egy ilyen UPS-től? Elég, ha szabályosan leállítja a NAS-t? Vagy szükséges, hogy az NVR-t is képes legyen szabályosan leállítani (egyáltalán az NVR képes ilyesmire)? Szeretnéd távolról látni az akksi(k) és az erősáramú hálózat állapotát is? Vagy kell, hogy jelezzen Neked (pl. telefonon, SMS-ben vagy e-mailben), ha áramszünetet érzékel?
-
jézusom
addikt
Sziasztok!
Szeretnék egy szünetmentes áram forrást, amihez kell:
-NAS
-kamerák, NVR
-switchek, router, modemTehát 230V és 12V is szükséges.
A méretét kiszámolom én, viszont amit nem tudok, egy "okos" vagy nem tudom minek írják, usb-s menedzselhető ups mivel nyújt többet mint egy sima, ha egyáltalán van olyan?
Merre induljak, számolok egy KW/h értéket azt jóvan?
-
Zsohi
őstag
Sziasztok,
Gyors felindulásból vettem egy APC BN1500M2 szünetmentes tápegységet, mert elég durva feszültség esések vannak amivel nem minden eszközöm képes együtt élni. A neten körbe nézve elég sok hideget és meleget kapott. Jó lesz vagy vigyem vissza? A gépem a profilomban található meg, nagyon maximum 700-800 Watt a teljes cókmók amire rá lenne aggatva(Egy konzol és egy belépő épített házimozi szett az asztali géppel).
https://ca.pcpartpicker.com/user/Zsohi/builds/
-
frpeter
Topikgazda
válasz 7Sony7 #19266 üzenetére
Többször jöttek már be hozzánk, hogy eladtak nekik négyszöges UPS-t kazánhoz, és azt mondták a boltban hogy jó lesz. A legjobb az, amikor ráadásul valami nagyobb és drágább gépet adnak el, amiből már simán szinuszos is kijött volna. Érdemes olyan helyen érdeklődni, ahol értenek hozzá
UPSakku.hu - a legjobbak a legjobb áron
-
7Sony7
addikt
válasz frpeter #19265 üzenetére
markussandor és frpeter: Köszi srácok. Eszembe nem jutna ilyet használni, így, hogy már tudom, hogy nem szabad. Csak azért kérdeztem, mert gondolom nem én vagyok az egyetlen, akinek eszébe jutott, hogy áramszünet - gázkazán. Aztán meg, ha nem jót vesz, lehet pislogni...
[ Szerkesztve ]
Nem vagyok öreg, csak klasszikus.
-
frpeter
Topikgazda
válasz 7Sony7 #19260 üzenetére
Lehetőségek:
1. tökéletesen fog működni (jobb fajta és nagyobb nem szinuszos gép esetén van rá egyáltalán egy nagyon minimális esély)
2. meghal a kazán (nem biztos, hogy azonnal, de idővel biztosan, főképpen attól függ mennyi áramszünet van)
3. meghal az UPS és a kazán is
4. 2 vagy 3 és tűz is keletkezikUPSakku.hu - a legjobbak a legjobb áron
-
spagetti_8
újonc
válasz cinemazealot #19234 üzenetére
Valid felvetés az esetleg letörött anyag fülelése, köszi.
-
cinemazealot
addikt
válasz JokerMaffia #19258 üzenetére
Na, máris jött Cs1csó kollégától egy konkrét és elég alapos válasz. Már az áthidalási idő kérdését kéne megálmodnod, mert gondolom, az azért nagyon nem mindegy, hogy 2 vagy 10 perced lesz, minden lekapcsolnod, ha a sors úgy hozza. Ennek függvényében viszont lehet, hogy nagyobb aksira (nagyobb aksis gépre) lesz szükséged.
-
sepsi0
őstag
Szia!
Fiam gépe ennél kicsit erősebb, 2 monitorral egy Eaton 5E 650 elbírja, de én is a 850et venném, 650 csak azért lett, mert megcsíptem az emagon 14k-ért.
Van itthon egy 850 is, eddig nagyon jól működik. -
7Sony7
addikt
Üdv. Egy elméleti kérdés: Ha egy átlagos, nem valódi szinuszos szünetmentesre kötne valaki egy gázkazánt, mi történne? Az ok, hogy nem működik megfelelően, de meg is hibásodna?
gondolom a szivattyúnak nem tetszene, de mi történne ilyenkor?Nem vagyok öreg, csak klasszikus.
-
Cs1csó
félisten
Szia, ez a konfig nem fogyaszt sokat elméleti max talán 200W összesen. Akár egy 360W tartásra képes 650VA-es UPS is elég de érdemes nem kicentizni és venni egy legalább 800VA-est: Eaton 5E 850i USB DIN 25k
Fele annyiba kerül mint amit néztél a legnépszerűbb UPS az árukereső szerint okkal, egyszerű és jó és nem is drága. Egy hátránya van, hogy csak egy normál konnektor van rajta tehát kelleni fog egy hosszabbítós elosztó amit bedugsz a UPS-be és a védendő eszközöket (PC, monitor, modem, router ) pedig abba dugod.
Ez a 850VA-es UPS 480W tartási képességgel bír ez bőven elég neked a konfigod böngészés közben simán meg fog állni 100W alatt, az a +150VA nem ér meg +25 ezer forintot. -
JokerMaffia
tag
válasz cinemazealot #19255 üzenetére
Jogos az észrevétel, értettem a célzást. Nos akkor újra nekileselkedem. Gépparkom [Monitor] [SSD] [HDD1] [HDD2] , VGA NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti, [Asus optikai meghajtó] , [Modem] , [Router] , Tápegység 750Watt
Köszönöm.[ Szerkesztve ]
-
PROTRON
addikt
válasz cinemazealot #19255 üzenetére
Igazán jófejség tőled hogy ilyen türelmes vagy, látom átszellemültél a karácsonytól.
Pedig már vártam ezt a snittet:
Milyen teljesítményű PC?
Fehér, néhol szürke.Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
cinemazealot
addikt
válasz JokerMaffia #19254 üzenetére
Szűkszavúságért gondolatolvasás jár. Felteszem, hogy a gépparkod fogyaszt 383 wattot, ami a választott UPS a runtime chart-ja alapján 2 percig képes áthidalni (új korában). De szerintem, elég jók a reflexeid, így 2 perc alatt biztos le tudsz lőni mindent, ami számít, a UPS jelalakja pedig jó eséllyel nem fog problémát okozni a tápodnak.
Ha kevésbé felületes jóslásra is kíváncsi vagy, nyugodtan írhatsz részleteket is a gépparkodról (pl. hány db HDD/SSD van benne; van-e benne VGA, ha igen, milyen és hány darab; milyen és mekkora a CRT/LCD monitorja(i)d; van-e a gépben optikai meghajtó; milyen típusú tápja van a gépnek; minimum mekkora áthidalási időre szeretnél szoftveresen és lélekben felkészülni; milyen modemed és routered van... ilyenek).
[ Szerkesztve ]
-
JokerMaffia
tag
válasz cinemazealot #19253 üzenetére
PC, monitor, modem, router.
-
cinemazealot
addikt
válasz JokerMaffia #19252 üzenetére
"...alkalmas mindarra?"
Hátöööö.... miből áll a géppark?
-
JokerMaffia
tag
Sziasztok! Segítségeteket kérném, milyen szünetmentes tápegységet ajánlanátok? Az elképzelés leginkább addig biztosítson áramot a gépparkomnak, amíg időben le tudom állítani. Esetleg akkumulátort lehessen cserélni benne a későbbiekben. Olvasva a topicot, ez a készülék alkalmas mindarra? Köszönöm. [CyberPower BR1000ELCD]
-
frpeter
Topikgazda
válasz nubreed #19247 üzenetére
Ez egy elég jó készülék, én nem cserélném le, a mai típusok vélhetően nem fognak ennyit bírni. Nagy eséllyel akkuval együtt 15-20e-ből javítható úgy, hogy még elmenjen 6-8 évet (longlife akkuval azt sem kell cserélni ezen idő alatt).
De persze ennyiért lehet újat is venni, szóval a döntést neked kell meghozni. De a leírás alapján ez valószínűleg nem akku, hanem a 10-15 év között elfáradó alkatrészek.UPSakku.hu - a legjobbak a legjobb áron
-
nubreed
veterán
válasz Cs1csó #19248 üzenetére
Egy akksi csere amúgy se ártana valószínűleg, azért ennyi idő után illik kicserélni gondolom.
Ha jól tudom APC RBC17 kell az enyémhez és pl. itt találtam jó áron egy kompatibilis fajtát:
https://upsakku.hu/termekek/APC/RBC17_akkumulator/Ha új szünetmentes vennék, egyrészt nem ártana már nagyobb teljesítmény másrészt egy ideje inkább line-interactive megoldásban gondolkozom, ezt néztem ki:
[CyberPower BR1000ELCD]
Úgy láttam, hogy a topicban ez ajánlott.We are the first of cyber evolution. We are the first to program your future.
-
nubreed
veterán
válasz Cs1csó #19244 üzenetére
Köszönöm a tanácsot! Érdekes módon multkor volt rendes áramszünet, néhány percre teljesen elment az áram az egész utcában és a környéken, és akkor azonnal bekapcsolt a szünetmentes védelem és semmi gond nem volt az eszközök így áthidalták (konkrétan a számítógép és monitor), így volt időm rendesen leállítani a gépet.
We are the first of cyber evolution. We are the first to program your future.
-
Cs1csó
félisten
válasz nubreed #19243 üzenetére
Lehet az akku is, rá kellene mérni hogy meg van e a 12V. Lehet, hogy feszültségingadozás volt és bekapcsolt az UPS hogy korrigáljon és nem bírta. Ha az akku jónak tűnik és nincs már rajta garancia akkor el kell gondolkodni magának a UPS-nek a lecserélésén nem egy mai darab. [link] [link]
Amúgy szimulálhatnál egy áramszünetet is valami olyan fogyasztót rákötve aminek nem gond ha elmegy az áram pl. egy monitor vagy egy lámpa, és teszteld.
-
nubreed
veterán
Sziasztok!
Van egy olyan jelenség, hogy a szünetmentes tápom (APC Back-UPS ES 700) miközben játszottam, egyik pillanatról a másikra kikapcsolt, így a rákötött eszközök is, pedig áramszünet nem volt közben, tehát ezt maga a szünetmentes csinálta és kikapcs után végtelen sípolásba kezdett, hosszan nyomva a ki/bekapcsoló gombot kikapcsoltam majd újra be. Ezt 3 hónapon belül most játszotta el másodszor, most már kezdek neki jelentőséget tulajdonítani. Ideje cserélni az akksit vagy más lesz itt a hiba?
We are the first of cyber evolution. We are the first to program your future.
-
Cs1csó
félisten
válasz dezfafara81 #19240 üzenetére
Maradhat bekapcsolva, csak akkor véd pl. a feszültségingadozások ellen, ha be van kapcsolva.
Akkor érdemes kikapcsolni és a konnektorból is kihúzni - és lehetőleg minden más eszközt, ha hosszabb ideig pl. napokig nincs otthon senki. Vagy szerintem ha jön egy vihar villámokkal akkor is érdemes - jobb a békesség alapon - is inkább áramtalanítani és amit lehet kihúzni. -
zsolt501
nagyúr
Mai nap eddig 23 áramszünet Szegeden, és megszámlálhatatlan áramingadozás, eddig bírja a szünetmentes.
''Mind Így van ezzel aki hasonló időket megélt, de a döntés nem rajta állt neked csak arról kell döntened mihez kezdj az idővel amely megadatik.''
-
dezfafara81
csendes tag
Sziasztok!
Vettem egy ilyet: APC Easy UPS BV 1000VA (SCHUKO). Egy LG okosTV + mediabox + PS5 van hozzárakva. A kérdésem az lenne, hogy állandóan bekapcsolva legyen (zöld gomb világít), vagy ha elmegyek otthonról, kikapcsolhatom nyugodtan, elvileg akkor is tölti, és valamilyen védelmet is nyújt. Esténként későn érek haza, mennyire biztonságos bekapcsolva hagyni állandóan. Vagy éppen ez a jó neki.
Előre is köszi! -
jksx
senior tag
válasz 7Sony7 #19237 üzenetére
Az APC-nél szoftverből kikapcsolható a hangjelzés (már amelyik rendelkezik kommunikációs csatlakozóval), de az APC jóval drágább, mint pl. egy Eaton szünetmentes. Kikapcsolt állapotban ezek nem csipognak, csak az akkumulátort töltik. A 4-5 perces áthidalási igényhez legalább egy 850VA-es szünetmentes szükséges. Pl. Eaton 5e 850i USB.
-
7Sony7
addikt
válasz cinemazealot #19236 üzenetére
Jó, igazad van, kezdem az elején: Van egy régi asztali gép (i3, integrált vga, 2.0 hang,)+ monitor 19".
Mostanában sok a pillanatnyi áramszünet, de jó lenne, ha végleges kioldás esetén kibírná míg leállítom. Az összefoglalóban linkelt weblap szerint valami 230w os elég nekem, bár nem jöttem rá, ez meddig bírná. Legtöbbször a gyerek játszik rajta, és legalább legyen idő menteni, kilépni.
Viszont azért lenne jó, ha nem csipogna, mert ha éjjel van áramszünet, mikor nincs is bekapcsolva a gép, ne ébresszen fel. Vagy legalább ki-bekapcsoláskor legyen csendben, ha este kikapcsolja, ne zavarjon.Nem vagyok öreg, csak klasszikus.
-
cinemazealot
addikt
válasz 7Sony7 #19235 üzenetére
Ha egy picit visszaolvasol, láthatod, hogy a legnagyobb jóindulattal sem lehet olcsó mindenhatót ajánlani, mert az egyiknek vacak a jelalakja (kazán és kényesebb tápok nem kajálják), a másiknak túl hosszú az átkapcsolási ideje (bizonyos NAS-ok szakadnak meg tőle), a harmadikban lötyög az akksi (vagy ki tudja mi van elszabadulva benne)...
Azt áruld el inkább, hogy mit (de pontosan mit) akarsz róla üzemeltetni?
-
7Sony7
addikt
válasz cinemazealot #19234 üzenetére
Köszi. Van akkor esetleg az olcsók között ajánlott/tiltólistás?
-
cinemazealot
addikt
válasz 7Sony7 #19233 üzenetére
Alapból mindegyik csipog, ez a dolguk. Van, amelyiknél ki lehet kapcsolni, de azok általában már nem "alap" gépek.
#19232 spagetti_8
A legtöbb belépő szintű gépben minimális mértékben lötyög az akksi, ami normális, persze kérdés, hogy ez a lötyögés milyen mértékű. Ha valami eltört volna benne, akkor valószínűleg hallanál benne valami apró zörgő hangot is (lepattant műanyag darabot, lelazult csavar anyát stb.), nem csak egy féltégla méretű és tömegű akksi (nem nevezném cellának, inkább egy akkumulátor tömbnek) ide-oda helyezkedését. Ha készítesz egy kép- és hangfelvételt róla, annak alapján többet fogunk tudni mondani. -
7Sony7
addikt
Sziasztok. Szeretnék egy alap szünetmentest, pc 4-5 perces áthidalására áramszünet esetén. Legolcsóbb alap is jó, csak ne csipogjon áramszünet esetén (sem). Van ilyen?
-
spagetti_8
újonc
Sziasztok! Ajándékba kaptam egy CyberPower VP1000EILCD típusú UPS-t. Most fogok először a kezemben ilyen gépet.
Álló kivitelű.
Kicsomagolás után, forgatáskor-nézegetéskor rögtön feltűnt, hogy belső alketrésze(i) mozog(nak). Valószínűleg akkumulátorcella vagy -cellák. (Illetve nyilván a velük összeköttetésben lévő elektronika egyes alkatrészei is mozognak ilyenkor.) Enyhe oldaldöntéskor is érezni és hallani, hogy a benne lévő dolog oldalra dől. Mindkét oldalirányba történő mozgatásra igaz ez.
Jelenthet ez problémát? Mennyire jellemző, hogy a UPS-ek belső alkatrészeit - elsősorban az akkumulátorcellákat - nem rögzítik mereven? Lehet, hogy rögzítették, de valahol a gyártás vagy a szállítás során eltörtek a rögzítőelemek? Milyen kockázatot jelent, ha ez történt?[ Szerkesztve ]
-
Diego2002
tag
válasz cinemazealot #19229 üzenetére
Köszönöm a segítséget és a tanácsot!
Akkor a kérdés az, hogy milyen UPS-t érdemes választanom, ami (garantáltan) megbírkózik az ilyen szituációkkal? Mi az a paraméter, amit érdemes figyelni az adatlapon?
Egy Synology DS220+ NAS-t kellene elbírjon (2 HDD-vel).
..::Diego::..
-
cinemazealot
addikt
válasz Diego2002 #19228 üzenetére
Az áramszünetnek nemigen van "jellege", a hálózati feszültség viszont többféle lefutással is megszűnhet. Amikor kihúzod a dugót a konnektorból, a fogyasztó feszültségszintje általában mindenféle tranziens nélkül, egyik pillanatról a másikra lezuhan nullára. Természetesen ezt a kijelentést is helyén kell kezelni, hiszen váltakozó feszültségről beszélünk, ami másodpercenként 100-szor csökken le nullára (hol a pozitív, hol a negatív maximumról), de a dugót a konnektorból kihúzva ez a szinuszos váltakozás az esetek többségében egyszer csak megszűnik.
A szolgáltatói áramszünet viszont -- főleg ha valamilyen üzemzavar miatt következik be (pl. szél fújkálja a távvezetéket) -- előfordulhat, hogy nem egyik pillanatról a másikra nullázza le a hálózati feszültséget, hanem abba bekavar némi (néhány tized vagy akár másodperces) szakadozást, rosszabb esetben a névleges feszültségnél nagyobb értékű tranzienst (impulzust) is. Na, az érzékenyebb UPS-ek esetleg ez utóbbiakat (tehát a sorozatos szakadozást és impulzusokat) kezelhetik rosszul. Sajnos ilyenkor nincs mit tenni, csere, mert jól láthatóan ezeknek a zavaroknak az áthidalására a választott készülék nem alkalmas. VAGY csak az átkapcsolási ideje (az a néhány milliszekundum, amit egyébként az 5E650I adatlapján sehol nem látok) túl hosszú, amit viszont a NAS-od tápja nem tolerál.
Ha rám hallgatsz, akkor nem tökölsz tovább ezzel a UPS-szel és inkább keresel egy másikat. Ha a készülék egyszer már leszerepelt, az nem egy beállításon fog múlni, hogy később jól működjön. A UPS-nek az a dolga, hogy az áramszünetet áthidalja, legyen az bármilyen. Ha ezt nem tudja, az a készülék (vagy akár a modell) felejtős.
-
Diego2002
tag
Egy technikai kérdés: a UPS működése szempontjából számíthat az "áramszünet" jellege? Arra gondolok, hogy előfordulhat-e, hogy nem egyformán kezel egy olyan áramszünetet, amit pl. én manuálisan idézek elő (vagyis kihúzom az elosztóból) és egy olyat ami életszerűen történik, pl. főbiztosíték lekapcsol, szolgáltató általi áramszünet?
A napokban több tesztet csináltam a UPS-el, ahol én magam idéztem elő az áramszünetet azzal, hogy kihúztam a dugaljat. Mindig rendesen működött a rendszer, nem kapcsolt ki a NAS.
Ma viszont megint volt egy áramszünet az egész hálózatban és úgyanúgy lekapcsolt az egész rendszer. A UPS ettől függetlenül azt jelezte, hogy backup mode-ba váltott.
Lehet, hogy UPS kell cseréljek, de akkor majd visszatérek a kérdéssel, hogy milyet érdemes venni... De először a fenti technikai/elektromossági kérdés motoszkál a fejemben.
-
Diego2002
tag
válasz sepsi0 #19226 üzenetére
Szia, igen, ezeket a beállításokat megcsináltam. Most csináltam egy olyan tesztet, ahol egy tartalék SSD-t raktam bele a NAS-ba, és ugyanúgy konfiguráltam az UPS support-ot.
Így is tökéletesen működött, úgyhogy egyelőre azt feltételezem, hogy jól működik a rendszer.
-
sepsi0
őstag
válasz Diego2002 #19225 üzenetére
Szia!
Nekem épített NASt táplál egy Eaton 5E 850i USB Openmediavault rendszer alatt. Tökéletesen működik, ha kimaradás van működik az UPS. De ehhez a NASban be kell állítani, hogy mi tegyen, ha áramkimaradás van és az UPS átvált akkumulátoros üzemre, pl kapcsoljon ki azonnal, kapcsoljon ki x másodperc múlva, kapcsoljon ki x%-os akksi szint elérésekor.
Te ezeket a beállításokat megcsináltad? Nem tudom a te rendszeredben hogyan kell, de kell. -
Diego2002
tag
válasz cinemazealot #19224 üzenetére
Amikor a NAS-sal csináltam egy próbát, akkor:
1. Nem volt benne HDD
2. Össze volt ugyanúgy kötve az USB-vel.Viszont két kérdés merül fel bennem, az 1-es miatt lehet, hogy az USB "support" nem működött, mivel nem volt benne HDD, vagyis gondolom nem futott a rendszer. Ezért nyilván nem reagálhatott a NAS az USB-ről érkező üzenetre.
A másik pedig az, hogy amikor működik a rendszer, akkor a beállításoknál írja a NAS, hogy csatlakoztatva van a UPS-hez és az akku töltöttséget is írja. Ez jelentheti azt ennek ellenére, hogy nem támogatja az UPS-t?..::Diego::..
-
cinemazealot
addikt
válasz Diego2002 #19223 üzenetére
"...tesztelni nem teszteltem eddig."
Öreg hiba. Egy UPS-t ezzel kell kezdeni, mert ha már első pillanatban kiderült, hogy sz@r az akksi, nagy eséllyel tud segíteni a forgalmazó.
"Aztán kipróbáltam a NAS-al úgy, hogy nem raktam be a HDD-ket..."
Ekkor a NAS össze volt kötve USB-n a UPS-szel? Mert lehet, hogy a titok nyitja csupán annyi, hogy a NAS-od nem képes kezelni a UPS USB-n érkező üzenetét, hanem gondolkodás nélkül lekapcsol rá. Ami ugye nem jó, tehát a megoldás az lehet, hogy az USB összeköttetést kihagyod, és a NAS-nak másképp jelzed, hogy áramszünet van, le kéne kapcsolnia.
-
Diego2002
tag
válasz Cs1csó #19222 üzenetére
Köszönöm a választ!
Másfél hete vettem a UPS-t. Viszont tesztelni nem teszteltem eddig.
Most csináltam egy tesztet egy lámpával, teljesen jól működött (még szempillantásra sem kapcsolt ki a lámpa). Aztán kipróbáltam a NAS-al úgy, hogy nem raktam be a HDD-ket, nehogy megint ne működjön. Viszont ez esetben is jól működött a UPS. Úgyhogy most adok neki még egy esélyt. Elég gyakran van nálunk áramszünet, úgyhogy előbb-utóbb megint vizsgázni fog a UPS.
-
Cs1csó
félisten
válasz Diego2002 #19221 üzenetére
Bogarászd át a beállításokat és teszteld le valamivel pl. egy lámpával egy monitorral valamivel a UPS-t.
Előfordul, hogy egy UPS nem tud vezérelni egy NAS-t de akkor meg annak kellene történnie, hogy ameddig van szufla a UPS-ben addig tartania kellene a rá kötött eszközöket.
Mennyi idős a UPS? Sajnos a gyári akkuknál lutri, hogy meddig jók, papíron 3-5 év is de lehet 1-2 év és végük.Ez a UPS kb. ugyanazt tudja minta 850-es USB-s változata, csak méretbeli különbség van.
[ Szerkesztve ]
-
-
Diego2002
tag
Sziasztok, azért írok, mert jó fél órája volt egy áramszünetünk.
Egy Synology DS220+ van használatban, ami egy Eaton 5E650IUSBDIN-re van rákötve. USB-vel össze van kötve, a NAS beállításainál be van kapcsolva az USB Support, mitöbb, a Device Information-nél írja is, hogy Connected, az akku 96%-on.
A helyzet viszont az, hogy az áramszünetkor a NAS simán kikapcsolt, újraindítás után írta is a NAS a kövi üzenetet: SynologyNAS was shut down improperly.
Mindeközben az Eaton 10 mp-enként sípolt, ami Backup módot jelent.
Miért kapcsolt le egyből a NAS? Valamit nem jól állítottam/kötöttem be?
-
Csaby25
őstag
válasz Csaby25 #19218 üzenetére
Valamiért nem működik a link:
Well Automatikus Feszültségstabilizátor, szervómotorral, 500VA, 300W[ Szerkesztve ]
A kis emberek más emberekről beszélnek, a középszerű emberek eseményekről, a nagy emberek pedig ötletekről beszélnek.
-
Csaby25
őstag
Esetleg olyat tudsz (tudtok)-e ajánlani amelyik kijelzi a be - ki meneti feszültséget?
Én erre gondoltam Well Automatikus Feszültségstabilizátor, szervómotorral, 500VA, 300W . Ez nálunk Romániában 20k. Olcsóbb is jöhet ha megbízható. Köszi!
[ Szerkesztve ]
A kis emberek más emberekről beszélnek, a középszerű emberek eseményekről, a nagy emberek pedig ötletekről beszélnek.
-
jksx
senior tag
válasz zsolt501 #19216 üzenetére
Sima, több csapolásos transzformátor segítségével "stabilizálják" a feszültséget. kb. 10-20V-os feszültséglépcsőt tud átfogni. A youtube-on van róla pár videó.
Létezik belőle 600VA-es teljesítményű is, de azt nem tudom, hogy hol lehet itthon beszerezni.
(Nagyon régen a Trakis-nak gyártottunk bérmunkában 400VA-es típust, az két-két lépcsőben tudta felfele/lefele korrigálni a hálózati feszültségszintet)[ Szerkesztve ]
-
zsolt501
nagyúr
Valahol mintha azt olvastam erről, hogy ez nem szinuszos jelet ad mikor dolgozik ebben az AVR szóval ha szinusz jel kell lehet nem ez a jó választás.
Ha tévedtem bocs,
Csaby25 A kimeneti csatlakozó átalakítóval könnyen megoldható nem nagy tétel.
''Mind Így van ezzel aki hasonló időket megélt, de a döntés nem rajta állt neked csak arról kell döntened mihez kezdj az idővel amely megadatik.''
-
Csaby25
őstag
Köszi! Esetleg tudsz valami kisebb teljesítményűt ajánlani? Mivel csak 77 W a fogyasztás.
U.I. Úgy látom hogy a kimeneti konnektor nem jó nekem, inkább PC-nek, monitornak van ilyen, a kazánnak csak egyszerű kétlábú van..[ Szerkesztve ]
-
jksx
senior tag
válasz Csaby25 #19213 üzenetére
Ha csak feszültség stabilizátor kell, akkor ezt javasolnám.
Ha szünetmentesben (is) gondolkodsz, akkor valamilyen szinuszos kell, a szivattyú miatt, bár ebben a cirkóban a turbó és a vízszivattyú is valamilyen fordulatszám szabályzóval van ellátva.
A 184V feszültség szintet meg érdemes bejelenteni a szolgáltatónál, mert ez kívül esik a megengedett 10%-os tartományon.[ Szerkesztve ]
-
Csaby25
őstag
Sziasztok!
Ariston Clas One 24 gázkazánhoz szeretnék vásárolni egy feszültség stabilizátort, a legkisebb mért érték 184 V volt. 77 W a fogyasztása. Mit ajánlotok? Köszi!A kis emberek más emberekről beszélnek, a középszerű emberek eseményekről, a nagy emberek pedig ötletekről beszélnek.
-
cinemazealot
addikt
Szerintem ha felcsapod a használati útmutatóját, benne lesz a tól-ig hőmérséklet tartomány.
Az előzményben idézett FSP Champ Tower 3K oldalán pl. ez áll:
Operating Environment / Humidity: 20-90 % RH @ 0- 40°C (non-condensing)Így ezt nagyon hidegben nem feltétlenül erőltetném. Viszont szoktak olyat csinálni, hogy fagymentesítésre elektronikus áramkör mellé (alá) betesznek egy vagy több 60/100 W-os hagyományos izzót. Csak úgy. Nem a világítás a lényeg, hanem az izzó wattban kifejezhető fűtőértéke. Ha ezt egy termosztát vezérli, meg lehet oldani azt is, hogy csak akkor kapcsoljon be, ha túl hideg van.
[ Szerkesztve ]
-
dragonfire44
tag
Sziasztok
Megvettem az általatok ajánlót szünetmentes tápot. Minden frankón megy. Savas gondozásmentes akku van rákötve ( telefonon kérdeztem a kereskedőt, mondta hogy használjam nyugodtan) hány V-ig merülhet? Ha jól emlékszem az alap beállítás 10.5V. Ez maradhat?
Üdv -
jksx
senior tag
Úgy tudom, hogy az APC több típusánál sem cserélheti ki a felhasználó az akkut garancia vesztés nélkül. Azt nem tudom, hogy az említett típus szétszedhető-e. Minden esetre a ventilátor cserénél ügyelni kell a légszállításra is, mert az általad lentebb linkelt ventilátor zajcsökkentős videók alapján meglehetősen gagyinak tűnik a belső felépítés.
Persze nagy kérdés, hogyha pár hónap használat után az ember bevállalja a gari vesztést, akkor ki lehet alakítani megfelelő minőségű és halk hűtést némi átalakítással. -
jksx
senior tag
válasz markussandor #19205 üzenetére
Akkor Neked valami jobb fajta UPS-ed lehet, mert az általam nézett Kstar, Legrand FSP típusokban már bekapcsolás után is hangosan zúgnak a ventilátorok, némely videón még terhelés nélküli állapotban is. Egy új UPS-ben nem szívesen cserél az ember ventilátort a garancia elvesztésének lehetősége miatt.
-
markussandor
senior tag
Ezt írtam: "És csak addig hangos, amíg tölti az akkut és nagy a terhelés, egyébként akár hangtalan is tud lenni."
Nem csak kitaláltam, van on-line UPS-em, kis terhelés mellett (~150W), ha már fel van töltve az akku, kikapcsolja a ventit, tehát hangtalan.
Mindkettőnk állítása helyes, csak mindketten más üzemi állapotról beszéltünk :-) -
Nemo1
tag
Köszi az infot.
Megnéztem a videot, gondolom erre gondoltál [link]
Nekem nem tűnik "annyira" hangosnak, a szélzaj a mikrofonban ami megdobja.
Csak amikor közel viszi a mikrofont/kamerát akkor lehet közvetlen közelről hallani a hangját, 1-2 méter távolságból ez nekem nem tűnik vészesnek.
Nem látok rajta gari matricát, úgyhogy akár szét is lehet szedni (gondolom...) gari vesztés nélkül (egyébként is hogyan cserélnél aksit, ha nem szeded szét?).
Ebben a kisebb változatban a videó alapján az elejében van egy kb 9 cm venti, azt simán ki lehet cserélni pl egy Noctua ventire...vagy ha van még hely benne akkor egy nagyobbra is.
Engem jobban zavar az összeszerelés "minősége"...
Nem tudom rá merjek e bízni több száz ezer forintnyi berendezést egy ilyesmire...
Viszont márkásabb berendezés csak kb 3x ilyen áron lenne csak...[ Szerkesztve ]
-
Cs1csó
félisten
Akkor jó választás lehet, ha kell ekkora, érdemes lenne utánaszámolni. Amúgy ha van egy mellékhelyiség vagy kazánház vagy folyosó ahol a zúgás nem zavarhat (lehetőleg fagybiztos hely legyen ) akkor onnan akár egy hosszabbítón is lehet vezetni az áramot a védendő eszközökhöz a végén egy elosztóval és abba lehet beledugni amit kell.
-
Cs1csó
félisten
válasz markussandor #19195 üzenetére
Online = dupla konverziós (kettős átalakítású) amikor a hálózati áram - váltó áram - tölti az akkut átalakítás kell mert az akkuban egyenáram van aztán az akku táplálja a védendő eszközöket de azoknak megint váltóáram kell tehát az akku egyenáramát kell megint váltóárammá alakítani, ezért "dupla" konverziós.
Mindkét átalakítás energiát igényel tehát hőtermeléssel jár és ahogy írták előttem hűtés kell neki de az inverter folyamatosan dolgozik tehát "átalakít" AC-ből DC majd DC-ből AC.
Persze enne az az előnye, hogy az az AC ami már a védendő eszközökhöz érkezik mentes minden hálózati zavartól és stabil 230V-os.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Autós topik
- Formula-1 humoros
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Pécs és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Elemlámpa, zseblámpa
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Formula-1
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest