Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- OLED TV topic
- Házimozi belépő szinten
- Mennyibe fog kerülni a Steam Machine?
- Intel Core i7-5xxx "Haswell-E/EP" és i7-6xxx "Broadwell-E/EP" (LGA2011-v3)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- 5 kilowattos GPU-k előtt nyitná meg az utat az Intel
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen házat vegyek?
- Vezeték nélküli fejhallgatók
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
cibere11
üzenetére
Oké, de akkor ez milyen oprendszer, és minek sudo-zol ha egyszer root vagy?
Ha jól gondolom akkor sima desktop RPi OS, a pi felhasználóval és alapból jelszó nélküli root-tal? SSH-n akkor pi@<IP cím>, majd sudo -i a jelszó nélküli root bejelentkezéshez (ha ez tényleg szükséges, vagy pedig minden olyanhoz sudo-zol).
-
válasz
cibere11
üzenetére
Mielőtt bármit is csinálsz a terminálban, be kell jelentkezned, vagyis meg kell adnod a működő jelszavadat. A sudo passwd nem a normál felhasználó, hanem a root jelszavát változtatja meg.
Szóval ha jól értem, akkor a normál felhasználód jelszava az megmarad, viszont a root-é az elállítódik?
Egyébként annyi a megoldás, hogy ne egyből root-ként próbálj bejelentkezni SSH-n vagy soros terminálon keresztül, hanem a sudoer felhasználóddal, aztán sudo -i.
Egyébként csak úgy nem szokott megváltozni a root felhasználó jelszava sem, ami vagy aggodalomra ad okot, vagy pont, hogy ez valamilyen biztonsági funkció (bár én még nem hallottam ilyesmiről). -
válasz
cibere11
üzenetére
A Raspbian / Raspberry Pi OS az ami technikailag a legkompatibilisebb, és minden frissítés és fejlesztés is itt landol. Egyelőre a 32-bites változat ami javasolt, ha csúnyának véled, akkor telepíthetsz rá másmilyen felhasználói felületet is (persze mással azért némileg lassabb lehet).
A saját véleményem amúgy az, hogy csak ha erős idegzetű, nyugodt és nagyon ráérős vagy alkalmas kiváltani egy normális desktop PC-t. Mert azért teljesítményre még mindig nem ugyanaz a kategória. Plusz ha csak a Windowst ismered, akkor fura és kényelmetlen lesz. Én Ubuntu-t használok és egyáltalán nem ismeretlen számomra a Linux, de így is inkább maradok a notimnál.
Új hozzászólás Aktív témák
- Mac Mini M1 16GB 256GB + Hagibis Dock + Fekete hordtáska
- AMD RYZEN 7 9800X3D/RTX 5080 16GB/2TB NVMe/1200W
- Gamer PC - i5 11400f, RTX 2060 SUPER, 16gb RAM
- AMD RYZEN 7 7800X3D/RTX 5070/32GB RAM/1TB NVMe/750W
- Új, Gamer félgép - ASUS B860M-A WIFI + Intel Ultra 5 245KF + Patriot Viper 2x16GB DDR5 6000MHz CL30
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RX 9060 XT 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Ventilátorok 120/140mm és tápkábel modding kitűnő árakon!
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 128GB Alphine Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3024, 100% Akksi
- MS SQL Server 2016, 2017, 2019
- HIBÁTLAN APPLE WATCH ULTRA 2 NATURAL TITANIUM 49MM -1 ÉV GARANCIA - MS3713, 100% AKKUMULÁTOR
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest