- Milyen videókártyát?
- Milyen TV-t vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Fujifilm X
- Ez már a középkategória: teszten a GeForce RTX 5070
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- OLED TV topic
- Everest / AIDA64 topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Megjelent a Red Magic kompakt OLED kijelzős gaming táblagépe
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
helltp
aktív tag
válasz
bwin.party #26974 üzenetére
Az tuti, hogy kell a vinyónak egy külső tápos sata -> USB adapter.
-
helltp
aktív tag
válasz
Asztee #26950 üzenetére
Én arduinon már használtam szimultán több i2c eszközt. Mivel bus alapú (multi) master-slave kommunikációt valósít meg ez a protokoll (bővebben) ezért addig amíg meg tudja különböztetni a master (azaz a pi) a slave-eket (azaz a hangkártyát és a kijelzőt) addig tudsz velük ugyanazon a két lábon kommunikálni. Ehhez az kell hogy a device ID különböző legyen a két eszközön. Próbd ki szerintem, ha minden igaz mennie kell. Doksiból elég annyi hogy i2c, onnan már tudod hogy a pi melyik lábára kell kötni az eszközt. Ha még a device ID-t is írják akkor még azt is ki lehet zárni hogy egyformák.
(#26949) kormoskandur: Én a legolcsóbb USB-s SNES kontroller klónt használom vele, tökéletesen működik. Alin kb 4$, vagy annyi se.
Szerk.: Ha I2S-t használakkor végképp nem összeférhetetlenek szerintem.
(Halkan megjegyzem, hogy attól még hogy az I2C digitális adatot visz át sorosan, tudsz rajta hangot átpaszírozni, mint sorosított digitális adat (ADC), de lehet tényleg nem praktikus, ebben már én nem vagyok otthon.)
-
helltp
aktív tag
válasz
Asztee #26947 üzenetére
Sajnos hiába küldesz fényképet, azzal max a két külső rétegen futó vezetősávokat lehet látni, abból meg nem derül ki semmi, ha több rétegű nyákot használtak. Meg kell nézni a hangkártya adatlapját, ott biztos le van írva.
Félreértettél. Nem azt írtam hogy a kijelzőnek bármi jó, hanem azt, hogy amelyik lábakat a hangkártya nem használja, azokat arra használod amire akarod (de még lehet azokat is tudod használni, lásd: I2C). Szintén azt tudom javasolni, hogy olvasd el a kijelző adatlapját, abból kiderül hogy milyen protokollt használ, és abból már lehet tudni hogy mit hova kell kötni (ez pl. az általad linkelt képen is látszik). Az I2C egy kommunikációs protokoll, a leírtak alapján szinte biztos hogy a kijelződ azon keresztül kommunikál. Mivel az I2C bus alapú kommunikációt valósít meg, ezért azokra a lábakra több I2C-s eszköz is köthető (feltéve hogy az I2C eszköz azonosítójuk különböző).
Első körben azt tudom ajánlani, hogy mindig az adott eszközök adatlapját nézd át, ott általában benne szokott lenni minden fontos információ. -
-
helltp
aktív tag
Van ilyen, Buck/Boost converter néven keresd.
-
helltp
aktív tag
válasz
Tressy #26876 üzenetére
Köszi, ez jónak tűnik, legalábbis ennyi pénzért egy próbát tuti megér. Ellenállást nem biztos hogy nekiállok cserélni, nem vagyok egy nagy smd mágus.
(#26883) aryes: Ezek se túl drágák, nekem is hasonló van itthon, csak van rajta egy usb csati is, és csak 0.5A-t írtak rá a kínaiak.
A projekt az Pi zero + retropie gameboy házban 3.5" tft-vel. Teljes rendszer fogyasztása elozetes mérések alapján nem hiszem, hogy valaha is meghaladja a 0.6 A-t. 66%-os átlagos átalakítási hatékonysággal és 3Ah-s cellával számolva ez legrosszabb esetben is 3,5 óra játékidőt eredményez, az szerintem alapból nem kevés, és ezen még sok helyen lehet faragni.
Ha megkerülöd a belső feszültség stabilizátort, akkor lehet állítólag 3V körüli feszültségekről is járatni a PI-t, csak olyankor pl nem megy az usb. Lehet kipróbálom, mert a kijelzőmön is van 3.3V mód, csak akkor se külső usbs gamepad a második játékosnak, se wifi adapter, se usbs hangkártya.Szerk.: Pi tapfesz usb sztenderd, azaz 5V +/- 5%, szóval 4.8V már eléggé a határon van, majd ha lesz labor táp kipróbálom honnan bootol még biztonságosan.
-
helltp
aktív tag
válasz
Tressy #26871 üzenetére
Igen, dc-dc step-up converterre gondoltam, bocs a pongyola fogalmazásért. Köszönöm a tippet, ránézek.
(#26871) Tressy:Kifejezetten érdekel, tudnád linkelni kérlek? A hatékonyság meg az a teljesítmény amit a cellából kiveszel osztva azzal a teljesítménnyel amit a dc-dc converterből kiveszel. Kb. hogy mennyit "fűt" el. De ez nekem most másodlagos, mert max teszek bele nagyobb kapacitású cellát, csak azért az 50-60%-nak a látványa is rémisztő volt.
(#26872) apezka: Sajnos korlátozott a hely, így csak egy cella fér el, az is beépítve.
-
helltp
aktív tag
Sziasztok!
Pi zerot tervezek 18650-es celláról járatni, ehhez keresek booster modult (vagy áramkört). Kb. 0.6A lehet a komplett rendszer fogyasztása, így egy 1A-es darab tökéletesen megfelelne. Eddig két opciót vizsgáltam meg, az adafruit powerboost 1000-et, de az nevetséges áron megy, dupla annyiba kerül mint az egész eddigi projekt költségvetése. A másik a filléres alis boosterek, de az 1A-esek alig nyögik ki a 0.5A-t, és emellett förtelmes a hatékonyságuk (4V alatt 1A terhelésnél kb. 60%). Nincs valami értelmes alternatíva a kettő között? Ha kell építek magamnak..
Az akku töltés meg a cellavédelem már meg van valósítva egy TP4056 modullal.
Köszönöm a segítségét. -
helltp
aktív tag
Sziasztok!
Raspberry pi-hez kerestem olcsó kijelzőt, és sikeresen benéztem egy leírást, vettem egy olyan kijelzőt amin nincs kivezetve a 4-wire SPI, csak a 16bites párhuzamos interfész... Napok óta túrom a netet, de úgy látom nem is nagyon lehet rátenni PI-re úgy hogy 30fps meglegyen, esetleg valaki tud valami megoldásról? Ez a kijelző.Ezt néztem ki helyette, de kicsit bizonytalan vagyok, jól értelmezem a doksit (ChipCAD-es linken van) hogy ez a kijelző tud SPI-t, csak a jumpereket kell átforrasztani? A 11. oldalon van a lényeg. Az hogy az ellenállásokra 0R-t ad meg az gondolom a rövidzár, de mi a fene az a "not soldering" ? Jó lesz ez a pi-hez?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- Milyen videókártyát?
- Automata kávégépek
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Milyen TV-t vegyek?
- Óra topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen okostelefont vegyek?
- További aktív témák...
- AMD Ryzen 5 5500 - GTX 1080Ti 11Gb - MSI B450 Max
- Gamer Gép - MSI PRO H610M, Intel I7 12700KF, 32GB DDR4, RTX 4070 12GB , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Gamer Gép - ASUS TUF B660, Intel I9 14900K, 32GB DDR4, RTX 4070 SUPER , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! R9 3900X / RX 6700XT / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Gamer Gép - MSI Z490, Intel I7 10700, 32GB DDR4, RTX 3060 Ti 8GB , 1 TB M.2 SSD, Gigabyte 450W
- Akciós Windows 10 pro + Office 2019 professional plus csomag AZONNALI SZÁLLÍTÁS
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ProArt Z790-CREATOR WIFI alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy A14 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged