Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • drbubo0017

    kezdő

    válasz Szakbarbár #28012 üzenetére

    Szia,

    A kijelzőnél lényeg, hogy mindenképpen HD44780 vagy kompatibilis legyen.
    Az első amit linkeltél az egy plate - integrálva vannak a gombok, erről nekem nincs tapasztalatom. Praktikus, mert nem kell a gombokkal külön foglalkozni, viszont így a gombok helye, elhelyezkedése kötött. Kódban is más, de én is belefutottam ilyen megoldásba a neten tehát meg lehet csinálni, de várd meg a másik véleményt is.

    A második link - én ilyennel csináltam csak kék hátérrel. I2C-t mindenképpen javaslom, mert lényegesen leegyszerűsíti a "kapcsolást". Minimális szoftveres előkészület kell hozzá, de cserébe gyakorlatilag 4 vezeték kell ebből kettő a táp és kettő megy a raspberry GPIO portjára. Ha nem használod egy csomó huzalozás kell az LCD és a raspberry között még akkor is ha 4 bittel oldod meg az adatok átvitelét. Amit még tudni kell, hogy az I2C kicsit lomhább mint a közvetlen vezérlés, de nekem tökéletes és nem vészes.
    Az I2C buszra pedig több más I2C kompatibilis eszközt is ráfűzhetsz később, pl. ha standby állapotban a hőmérsékletet is meg akarod jeleníteni stb.

    Én egyébként javaslom, hogy 20x4-es vegyél I2C-vel. Én most rendeltem ilyet. (bár lehet hogy sosem érkezik meg, mert a kínai postánál a napokban írták a trackingbe, hogy shipment cancelled és az eladó nem hajlandó velem kommunikálni), de az tény, hogy jobban elférnek rajta az információk.

    MP3 - ha az online rádiót megtudod oldani akkor az MP3 lejátszást is, ugyanis ugyanaz az MPD, MPC páros végzi. Nem kell hozzá semmilyen kódolás ahhoz hogy MP3-as zenéket tudj lejátszani....viszont ahhoz már kell, hogy pl. egy pendriveot rádugva ki tudd választani mondjuk menüből a foldert és azon belül a számot. LCDProc-nak (ami megjeleníti az információt a kijelzőn) teljesen mindegy, hogy rádió vagy mp3 az a lényeg, hogy az mpd, mpc játsza le és kiszedi az infót és megjeleníti.

    Audio - nem tudom hogyan akarod megoldani, de mindenképpen szükség lesz egy kis erősítőre. Kérdés, hogy egybe akarod-e építeni a hangszóróval (hangszórókkal) vagy egy külső már erősítős hangszórót akarsz használni? Én most egybe szeretném építeni. Azért vetettem fel ezt, mert pár $-ért kapható kis monó vagy sztereo erősítő board. Ha saját célra építenéd majd később - említetted - akkor pedig lehet érdemes egy bluetooth-os változatot venni, bár ebből nem tudom van-e olyan kombinált erősítő amire külsőleg vezetékesen is lehet csatlakozni.

    Remélem tudtam segíteni.
    Néhány kép ...ez nem raspberryvel van hanem KHADAS VIM PRO-val, de korábban raspberryvel csináltam, tehát teljesen ugyanígy működik. A képen sajnos már nem a rádió van, mert ahogy írtam azt szétszedtem hanem egy KODI-s doboz.
    https://prohardver.hu/dl/upc/2017-10/18/673855_wrixiqnyuud73dbk_img_1882.jpg
    https://prohardver.hu/dl/upc/2017-10/18/673855_twa7i2bl9xbl4fmo_img_1885.jpg
    https://prohardver.hu/dl/upc/2017-10/18/673855_rmhqv56mvz8xxtcp_img_1886.jpg

    Ü

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák