- A látszat ellenére helyesen működik az NVIDIA-féle Resizable BAR implementáció
- A Perplexity felvásárlását fontolgatja az Apple
- XIV. Leó pápa szerint a politikusoknak kezdeniük kell valamit az AI-veszélyekkel
- Beperelték az Apple-t a részvényesei, mert túlzott az AI-fejlesztések kapcsán
- Vízpart, vakáció és hardverek
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Kivégzi a Firewire-t az új macOS verzió?
- Apple MacBook
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Milyen videókártyát?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- iPad topik
- Házimozi belépő szinten
- DUNE médialejátszók topicja
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
dabadab
titán
válasz
Tigerclaw #14999 üzenetére
ahova tettem egy felkover print parancsot, a print vegrehajtodik, de az utana levo return mar nem
Dehogynem, végrehajtódik az, csak eldobod az eredményét
Helyesen:
if sample > target:
return helper(array[:half], target, first)
if sample < target:
first = half
return helper(array[half:], target, first) -
Tigerclaw
nagyúr
Talan igy is jo, monospace formazassal (Python kod). Egy egyeszeru listaban / tombben keresek egy szamot binaris keresessel, es nem is az a lenyeg hogy overall mukodik-e, hanem az hogy ahova tettem egy felkover print parancsot, a print vegrehajtodik, de az utana levo return mar nem. Ugy megy vegig a fuggveny, hogy nincs visszateresi erteke annak ellenere hogy teljesul az az "if" ki is irja a print a szoveget, de a return nem szakitja meg a fuggveny futasat.
def helper(array, target, first):
if len(array) == 0:
return -1
if len(array) == 1 and array[0] != target:
return -1
half = len(array) // 2
sample = array[half]
if sample == target:
print("return")
return half + first
if sample > target:
helper(array[:half], target, first)
if sample < target:
first = half
helper(array[half:], target, first)
def binarySearch(array, target):
# Write your code here.
return (helper(array, target, 0)) -
Tigerclaw
nagyúr
Programkod formazassal ez lenne a kodom, de nekem egy "vegtelen" sorba rakja az egeszet a forum:
def helper(array, target, first): if len(array) == 0: return -1 if len(array) == 1 and array[0] != target: return -1 half = len(array) // 2 sample = array[half] print(sample, target) if sample == target: print("return") return half + first if sample > target: helper(array[:half], target, first) if sample < target: first = half helper(array[half:], target, first) def binarySearch(array, target): # Write your code here. return (helper(array, target, 0))
-
Tigerclaw
nagyúr
Egy kis segitseg kellene, mert total elakadtam es valoszinuleg valami egyszeru dolgot nem veszek eszre:
Ok...elso kerdes: Hogy a francba lehet ide kodot beilleszteni? Egyik opcio se mukodik amit talaltam.
-
axioma
veterán
válasz
pmonitor #14994 üzenetére
??? Matematikus vagyok, van fogalmam arrol, pontosan mi is az np-teljesseg. De a valo eletben sose ez szamit. Senki nem ke'r 6m-es szalbol 3 cm-t, akkor masik termektipust valaszt. Amibol adodik h a 3 cm alatti darabok erteke egyforman 0, ami meg felismerhetoen(!) csokkenti az erdekes variaciok szamat. Masreszt az egyedi user altal vasarolt 5 szalra a brute force is lefut, a tomegvasarlo meg sok egyforma elemmel fog jonni, ha keves a kulonbozo, akkor arra lehet brute force a tobbi meg egyforma lesz amikor a ritka darabok elfogytak. A kereskedonek me'g egyszerubb, o el tudja rutinbol donteni, hogy 102 cm-es darabot inkabb nem vag majdnem felbe mert surun kernek 1m-t, hanem inkabb egy 6m-sbol vag, hiaba az algo az adott megrendelesen probalna minimalizalni a felhasznalt szalakat.
(Amugy kezdjuk ott hogy a kesz szalak sorrendje invarians, tehat a te algod halalra szenvedne' magat feleslegesen egy 50 db 305 centis megrendelesen... 50! azonos megoldasbol kiszamolna egy maroknyit.)
A programozo feladata nem az, hogy megtalalja azt az elvi algot, ami mar lefedi a konkret elvarast. Me'g ha azt mondanad, hogy a legjobbat ami lefedi akkor sem. Ott kell kezdeni hogy ki kell a megrendelo kezebol csavarni az algo-valasztast. Valami 20+ eve irott konyv kezdodik igy: sorba kell rakni 50millio szamot. Azert akkor az me'g n log n is durva lett volna, plusz swap-szervezes. A fejezet vegere kiderul, h 5 jegyu iranyitoszamok, vodrozessel linearis es jelentosen kevesebb file-muvelet...
En is a szep, absztrakt, de trukkel megoldhato problemakat szeretem [versenyprogramozas], de nem allok neki a valo rletben 2*10^5 db mosogepre task-elosztast tervezot irni, mert nem eletszeru. Vagy amig a user gepel, vagy a gui betolt, 0.02s vagy 1.02s szamitasi ido tokmindegy... szoval azert kar bonyolultabb megoldast alkalmazni [pl. karbantarthatosag karara].
Persze jatszani jo, de ezert kerdeztem, mert ritka hogy a valos usernek ua kell mint az elmeletnek [es majd jon a kivetel-listajaval mint pl. a 3 centis darab].
Nem a tudasod ellen szolt, hanem a fejlesztoi szemleletet akarta demonstralni. Persze en mar oreg vagyok szoval nem kell hinni nekem... -
pmonitor
aktív tag
válasz
axioma #14967 üzenetére
szoval kicsit tul lehet lepni a "hat ennel nem is tudhat tobbet a program, matematikailag" a gyakorlati oldalra.
Az a baj, hogy ha a gyakorlatot nézzük, akkor az alap feladat megoldhatatlan(ahogy az oldalamon is írtam). Vagy Te meg tudod oldani? Mert akkor szabadalmaztathatod az algoritmusod, ugyanis esélyes vagy a Nobel díjra!!! Az a baj, hogy beszélni nagyon könnyű addig, amíg nem foglalkozik vele az ember.
[link] -> itt is foglalkozom a problémával. -
opr
nagyúr
válasz
pmonitor #14991 üzenetére
Újoncként lenne, premium ide vagy oda. Szokása volt az újoncoknak, hogy mindenféle topikot teleszemeteltek monden baromsággal, sokszor 10-20 hsz egymás alatt ugyanattól az újonctól volt, ugyanolyan marhaság (persze nem csak újonc írhat marhaságot, csak gyakoribb), sok volt a meló a moderátoroknak, plusz a tagoknak is rossz és irritáló volt, úgyhogy lett ez a megoldás.
Szerintem ez a kisebbik rossz. -
pmonitor
aktív tag
válasz
Dr.Szilícium #14971 üzenetére
Szia!
Én is belefutottam ebbe. Sztem azért van ez így, mert újoncok vagyunk(mint ahogy vki írta is). Gondolom ha prémium tagok lennénk, akkor nem lenne ilyen probléma...
-
fatal`
titán
válasz
sztanozs #14986 üzenetére
Az "azóta egybe írom a válaszokat" az közel 10 éve
De már akkor is benne volt az alapelvekben, hogy lehet külön válaszolni.
Nem tudom most mi a helyzet ezen a téren, annyira nem is fontos.
"Nem egy csetkliens ez, hogy mindenkinek mindenre válaszolni kelljen."
Nem is erről van szó, de mondjuk ha valaki kérdez valamit egy pörgős topicban, aztán pár nap múlva visszatér, rákeres a neki adott válaszokra a keresővel, aztán nem találja, mert valamelyik összevont hozzászólásban van. -
sztanozs
veterán
válasz
fatal` #14985 üzenetére
Régesrégen, az őskorban még így volt. Szvsz a régebbi motorosok (moderátorok), megmaradtak a régi szokésban és inkább egybeszerkesztetik a többszörös hozzászólásokat. Szerintem ez egyébként az oldal öröksége, és nincs vele sokszor probléma.
Nem egy csetkliens ez, hogy mindenkinek mindenre válaszolni kelljen. -
Dr.Szilícium
csendes tag
válasz
bandi0000 #14982 üzenetére
A másik választ jóval később akartam elküldeni, megírása is időbe telt, lévén szó egy terjedelmesebb szakmai válaszról. Ezért nem is akartam eldobni, ha már munkát is fektettem bele.
Úgyhogy nem ez volt a gond, ettől függetlenül korábban sem kedveltem ezt az itteni hülye szokást, a válaszok egybeszerkesztését. Ilyenek nehezítik később egy szál visszakövetését, mikor már keverednek a dolgok. Tudom, hogy a fórummotort akarják kímélni, de akkor is kellemetlen. Persze, csak emiatt nem távoztam volna önként erről a fórumról, évekkel ezelőtt.
Most egy másik témában viszont kimondottan kártékony és buta tanácsok ellen is szóltam, főleg azt nem bírtam már nézni. -
Ispy
nagyúr
válasz
Dr.Szilícium #14981 üzenetére
Ha jól tévedek ez konkrétan akkor is így volt, amikor 2008-ban regisztráltam. Az új felhasználóknak egy ideig korlátozva van a hozzászólások száma, azt hiszem.
-
bandi0000
nagyúr
válasz
Dr.Szilícium #14981 üzenetére
Lehet az a gondja, hogy nem az előzőben szerkesztetted a választ, hanem egy újat írtál
-
Dr.Szilícium
csendes tag
válasz
dabadab #14972 üzenetére
Nem gondolhatod komolyan, hogy csak képzelődtem.
Tehát válaszolok valakinek a problémájára, elküldtem. Utána írok választ egy másik fórumozónak is, majd ezt kapom a pofámba:
"Kérjük, hogy várj türelemmel, amíg valaki válaszol a hozzászólásodra, ne írj újabb hozzászólást! Köszönjük megértésedet!"
Normális?
De legalább fogalmazna érthetően, hogy konkrétan velem mi a kínja? Én csak segíteni akartam. Tehát, amíg én vagyok az utolsó egy topikban, addig nem írhatok ismét. Órák múlva jött egy másik fórumozó, aki megtörte a jeget, utána küldhettem csak el a válaszom én is.
Akármilyen is a fórum szoftvere, de az nem került volna semmibe, hogy legalább értelmesen megfogalmazni az üzenetet, mert először el sem bírtam képzelni, konkrétan velem mi a baja?
Mindegy persze, remélem ez az újoncokra vonatkozó korlátozás (is) segít abban, nehogy ideszokjak véletlenül megint erre a fórumra.
Csak már nem bírtam nézni szó nélkül, hogy senki nem tudja a megfelelő választ, az adott kérdésekre. -
sztanozs
veterán
válasz
DrojDtroll #14979 üzenetére
ja, hogy ezek, már rémlik, hogy belehegesztettem valami JS-be a szabályokat...
-
DrojDtroll
veterán
-
opr
nagyúr
-
dabadab
titán
válasz
Dr.Szilícium #14971 üzenetére
Nincs ilyen szabály és főleg nincs ilyen korlátozás a fórummotorban.
-
Dr.Szilícium
csendes tag
válasz
#05216000 #12354 üzenetére
(kinek volt az az idióta ötlete, hogy egy témához több hozzászólást nem lehet írni, míg valaki más nem ír? Ez valami hihetetlenül retardált megoldás, bármi is legyen az oka)
Elképesztő baromság, de még ráadásul azt sem tudtam, miért nem enged a fórum hozzászólni? Mert azt nem írja, a hülye. Keresővel kellett keresni, míg rátaláltam a válaszodra.
Majd még én fogok elnézést kérni, hogy egymás után kétszer akartam szakmai információkat átadni, egy szakmai témában.
-
BTom1970
aktív tag
Egy táblázatból kellene egy honlap mezőibe adatokat (linkeket, szövegeket) másolni oda és vissza. Erre mi lenne a legmegfelelőbb, hogy automatizáljam? Semmit nem értek a mostani programozási nyelvekhez (Java,Python, SQL), de régen programoztam sokat (20-30 évvel ezelőtt). Tehát valami eccerű megoldás lenne jó. Nem is fontos, hogy mindent automatizáljon, az is elég lenne ha csak besegítene.
Próbálgattam 1-2 napig az Autohotkey-t, Selenium-ot. Tehát valami script kezelő kellene?
Köszi! -
pmonitor
aktív tag
válasz
axioma #14967 üzenetére
"a usertol a vagasi szelesseget (veszteseget) kell elkerni meg a rahagyas nelkuli adatokat"
A ráhagyás és vágásszélesség nélküli adatokat kérem be. A user döntené el, hogy a ráhagyásnál nem ad meg semmit, csak a vágásszélességet adja meg, vagy a ráhagyást és vágásszélességet egyben. Tehát +1 döntést adok a user kezébe. Rá bízom a döntést.
Egyébként fémiparban úgy tudom, hogy nem szoktak szó szerinti ráhagyást hagyni. De pl. a faiparban igen. Itt külön nevet is kapott. Szabásméret a neve. A döntés mindenesetre a user kezében van.
"Mar ha ez nem csak gyakorlo feladat, hanem hasznaloja is lenne."
Megmondom őszintén, hogy még magam sem tudom. Az elején egyértelműen az mellett voltam, hogy ez inkább elméleti feladat, mert gyakorlatban megoldhatatlan(bár én találtam ki a "véletlen" számokkal történő algoritmust). De nem gondoltam volna, hogy "véletlen" számokkal egész jó eredményt lehet elérni. Ahogy írom is az oldalamon, a 96 darabos mintánál pl. az optimális sorrendet nem találja meg. Tehát az eredeti "elutasításból" kezdek talán abba az irányba elmozdulni, hogy talán gyakorlatban is használható. Nem tudom...
-
axioma
veterán
válasz
pmonitor #14964 üzenetére
Az 5600-ra is kell rahagyas, es bele fog ferni a 5600-ba a 2800(+rahagyas)-bol 2 db. Anelkul nem. Amugy szerintem a usertol a vagasi szelesseget (veszteseget) kell elkerni meg a rahagyas nelkuli adatokat, ez igy nem tul user friendly.
Amugy kiprobalhatnad me'g a first fit helyett best fit (megkezdettek kozul amelyikbe belefer azokbol abba tenni ahol a legkisebb a maradek) lerakni a darabokat. Vagy a heurisztikadnak megfelelo, hiszen ne felejtsuk hogy itt nem klasszikus ladapakolasi algoritmusrol van szo, hiszen egesz mm-ekben szamolunk csak! Raadasul ritka hogy 5600-as darabbol 10-eseket kernek (felteszem az letezo masik termektipuskent egyszerubb), szoval kicsit tul lehet lepni a "hat ennel nem is tudhat tobbet a program, matematikailag" a gyakorlati oldalra. Mar ha ez nem csak gyakorlo feladat, hanem hasznaloja is lenne. -
dabadab
titán
Hát, ennyiből nem lehet pontosan belőni, hogy a konkrét követelmények, az ezekben való rugalmasság és a rendelkezésre álló erőforrások koordinátarendszerében pontosan hol vagytok, de így elsőre arra gondolnék, hogy a megoldás valahol a "használjatok Google Calendart" táján lesz
-
RedHarlow
aktív tag
Sziasztok, szükségem lenne egy olyan naptár felületre amit mások is elérhetnek és mások is rögzíthetnek bele incidenseket, más más színnel. Mit ajánlanátok? A munkahelyemen használnánk ütemezésre. Nincs értelme ugye a nulláról megírni egy ilyet?
-
dabadab
titán
válasz
pmonitor #14960 üzenetére
Sztem meg csak kb. Az első darab elejére és az utolsó darab végére miért is teszed rá a fél vágásszélességet?
Mert a vágandó darabra is rászámolja, annak ellenére, hogy ott nem lesz vágás.
A középső darabokra 1 vágásszélességet kellene számolni, a 2 szélsőre meg felet
Ez is történik.
-
pmonitor
aktív tag
válasz
axioma #14959 üzenetére
"nem csak kb jo"
Sztem meg csak kb. Az első darab elejére és az utolsó darab végére miért is teszed rá a fél vágásszélességet?
A középső darabokra 1 vágásszélességet kellene számolni, a 2 szélsőre meg felet. Így lenne pontos. De így már borul az algo is.Jó, mondjuk itt már lehetne agonizálni, hogy a 2 vége vinklibe van-e?
-
axioma
veterán
válasz
pmonitor #14958 üzenetére
Akkor nem erted, nem csak kb jo, es fuggetlen a vagasok darabszamatol is.
Kek plusz narancs, mindketto fel vagasszelesseg, csak az egyik balra a masik jobbra van hozzafuzve, mind a nyersanyaghoz, mind a kivagni kivant darabokhoz. Teljesen nem szamit hogy hanybol rakod ki.
Sot a maradek darab hossza is stimmel, nem tudom elsore miert hittem hogy nem.Tehat az algoritmus valtozatlan, csak nem azzal szamolsz ami hosszakat beolvastal, hanem a vagasszellel modositod _mielott_ elkezded az eddig is hasznalt algot.
-
pmonitor
aktív tag
válasz
axioma #14955 üzenetére
Szia!
Többé-kevésbé jó, ha csak az elején adom hozzá a méretekhez(nem pontosan, de kicsire nem adunk
). Módosítottam is az oldalamon: [link]
Lásd: "Ha érdeklődés van rá, akkor csinálhatok egy NumericUpDown-t, ahol meg lehet adni, hogy mennyi ráhagyást számoljon a program az összes darabra fixen.
Ha nem fixen számolnám rá az elején, hanem minden sorrendnél figyelembe venném a vágások számát is, az jelentősen megnövelné a futás idejét."Köszönöm az észrevételeket, és várom a továbbiakat is.
-
axioma
veterán
válasz
dabadab #14954 üzenetére
Ezert adsz az eredeti darabhoz is vagasszelesseget mielott elkezded az algot... minden vagas ket felbol tevodik ossze, ugy gondolj ra. Ahol a vagni kert darabok talalkoznak ott a vagas tunteti el, ahol a virtualis felre (eredeti darab hosszabbitasa) rakod ra a virtualis szellel rendelkezo darabot ott meg az ejti ki egymast.
-
axioma
veterán
válasz
pmonitor #14951 üzenetére
Nem, lasd elozo hsz-em! Vagasszelesseget az eredeti es a vagando darabokhoz 1x hozzaadod, azaz virtualisan felet-felet a ket oldalra, es voila. Nem kell darabszamokkal torodni. Max a maradek ertekelesenel kerdes hogy a valos vagy a virtualis hosszt hasznalod celfuggvenynek.
25 eve egyszer 2d-ben alltam neki egy hasonlo problemanak... de nem volt motivacio a bugtalanitast elvegezni, aki kerte addigra talalt kereskedelmi programot. -
axioma
veterán
válasz
Inhouse #14950 üzenetére
Matematikailag lenyegtelen. A vagasszelesseggel is szamolo darabolas ekvivalens a vagasszelesseg nelkul eredeti hossz+vagasszel elemekbol darabhossz+vagasszel darabokat kirakni. (Egy apro kulonbseg a maradek negyzetosszegeben lehet, szerintem elhanyagolhato. Sot en azon finomitanek, a legkisebb input fele alatti darabok fix 0, az mar senkinek se fog kelleni, ha a valos eletet nezzuk. A nagyobbaknal meg aztan tenyleg kicsi.)
-
pmonitor
aktív tag
Sziasztok!
Ha valakiket érdekel a "Knapsack problem" kistestvére, a "Cutting stock problem" vagyis az "1d vágás optimalizálás problémája", Nekik készítettem C#-ban 1 dll-t. A következő oldalamon lehet megnézni egy teszt programmal együtt: [link] . Örömmel várnék észrevételeket, kritikákat ide is, valamint az elérhetőségeimen.
-
K1nG HuNp
őstag
Mekkora egy godsent az elasticsearch atyaeg
haza vonaton felhuztam egyet, telehanytam es most minden fel szora fuzzy searchelhetek 0 beallitassal
elég fasza kombó a dynamodb + streams + lambda + es
-
Inhouse
őstag
Sziasztok!
Van valamilyen megoldás arra, hogy Windows 10 alatt amikor programból indítok egy külső programot, akkor nem várakozik annak bezárásáig? XP-n és 7-esen ugyanaz a VBScript, vagy Harbour program várja a bezárást, 10-nél nem foglalkozik ezzel, azonnal tovább fut.
-
Archttila
veterán
válasz
Domonkos #14937 üzenetére
alucard@rpi4 ~]$ file /usr/lib/firefox/firefox
/usr/lib/firefox/firefox: ELF 32-bit LSB shared object, ARM, EABI5 version 1 (SYSV), dynamically linked, interpreter /lib/ld-linux-armhf.so.3, for GNU/Linux 3.2.0, BuildID[sha1]=e85a2f37d50354822033146e2bacd187746a808e, stripped
[alucard@rpi4 ~]$ uname -m
armv7l
Jah igen, a forráskódban x86 arch szerepelt, én meg
makepkg -A
-val ARM-re forgattam. Ez lehet gond? -
Archttila
veterán
Sziasztok!
Remélem nem OFF ha igen akkor előre is elnézést kérek, de sajnos máshol nem kaptam segítséget.
AUR repoóból forgattam egy Wayland patchelt Chromium Ozone böngészőt, de sajnos az alábbi hibaüzenettel elhasal:
Csak azt szeretném tudni, hogy mi a problémája a képen látható 109-es sorral.
Előre is köszönöm a segítséget!Raspberry Pi with Arch SwayWM
-
bandi0000
nagyúr
-
vz12
tag
válasz
bandi0000 #14932 üzenetére
Igen, valami "NVL"-féleség akkor megoldás lehet.
A NULL az az eset, amikor csak 1 sor van? (nincs 2 összetartozó sor?)
Akkor a végén a "-1"-et és a "nagy" számot majd vissza kell alakítani NULL-nak.Vagy esetleg lehet "+1" lépésben is:
(1) az első SELECT-be kell egy WHERE: "rpld IS NOT NULL"
(4) "celtabla"-hoz hozzá kell INSERT-elni az "input_table"-ból az "rpld IS NULL" sorokat is a végén, persze azt nem árt figyelni / tudni, hogy a "celtabla" létrejött-e egyáltalán, mert nem létező táblába nem lehet INSERT-elni (illetve ekkor az eredeti tábla egyben a céltábla, nem kell csinálni "semmit") -
vz12
tag
válasz
bandi0000 #14927 üzenetére
TEMP tábla ugye használható?
Az alábbi ötletem van, a szintaktikát a környezetedre kell majd konkretizálni.(1) CREATE TABLE temp AS
(SELECT MIN(pld,rpld) pld, MAX(pld,rpld) rpld, qtt FROM input_table)
(2) CREATE TABLE celtabla AS
(SELECT pld, rpld, SUM(qtt) qtt FROM temp GROUP BY pld,rpld ORDER BY pld, rpld)
(3) DROP TABLE temp
-
bandi0000
nagyúr
válasz
pelyib #14928 üzenetére
Az első nem tudom mennyire működőképes, a második meg kihozza ugyan úgy duplán, ami nekem megint nem jó
#14929Drizzt:
Kicsit félreérthető lehettem, az SQL megoldást úgy értem, hogy nem módosítani akarom a meglévő táblát, hanem abból a táblából lekérdezni, és azt továbbadni, mert a tábla sorai 2 óránként változnak, így gyakorlatilag a kiindulási listám olyasmi, mint amit feljebb írtamhanem olyasmi kellene, ami a megegyező cID-n belül azokat adja össze, amelyikek keresztbe páraosíthatóak, mint ahogy feljebb írtam, 15,13 sor ugyan az lesz mint a 13,15 ezért mennyiségeket össze kell adni, és az egyiket eldobni, a másikat elmenteni egy listába az új értékkel
-
Drizzt
nagyúr
válasz
Hát, ha befér az összes a memóriába, akkor:
1. Csinál egy mapet, amiben a kulcs egy id pár(pId, rPid), az érték meg maga a sor lesz.
2. Menj végig az összes DB soron. Nézd meg, hogy az adott sor (rPid,pId) párosával szerepel-e már elem az 1-es pont map-jében. Ha igen, akkor update-eld meg a hozzá tartozó sort, s valahogy jelöld meg, hogy a db-be is ki kell majd írni(pl. a kulcsát beteszed egy toUpdate Set<pId, rPid> halmazba). Az éppen olvasott sort meg rakd bele egy toDelete Set<pId, rPid>-be. Sőt, még egyszerűbb egy toUpdate Set<id> setet használni inkább.
3. Amikor végigértél az értékeken, akkor már csak annyi a dolgod, hogy a toUpdate elemeire tolsz egy batch update-et, a toDelete értékeivel jelzett sorra meg egy batch delete-et.Viszon ahogy elnézem a db sorodat... Nem kell a cId-t is belevenni a buliba, s hármasokat keresni inkább a párok helyett?
-
pelyib
tag
válasz
SQL (bar eleg koki vagyok benne):
left join onmagara (pid = rpid), sum a qtt-re (left join miatt itt figyelni kell, ha nincs masik sor, akkor default 0) group by cid
Ez csak akkor mukodik ha 2 sorod van (de mondom, koki vagyok hozza!)Vagy a sum_qtt-t subselect-tel is meg lehet oldalni. Ez tuti mukodik tobb sorral is.
-
bandi0000
nagyúr
Sziasztok
Megint egy bugyutának tűnő kérdés, de lehet csak a fàradsàgtól de nem tudom, hogy kellene megoldani (nem kókány megoldással)
Van egy listám, benne vannak olyan elemek amik tartalmaznak :
id,pId(product id), rPId(related product id), qtt, cId( client id)listában lehetnek olyan sorok elméletileg max 2 ügyfelenként ahol olyan fordul elő, hogy az elsö sor pId je megegyezik a második rId-vel, és fordítva, ezekböl kellene 1 sort csinálni, ahol a mennyisêgeket összeadom
Tehát pl
1. sor : pId : 10, rPId: 15, qtt: 100
2. sor: pId:15, rPId: 10, qtt:50Ebből kellene 1 sort csinálni a mennyiség összeadásával:
pId:10,pID:15,qtt:150Alapvetően C# a nyelv, de ott a LinQ vagy Sql-t is tudok írni
Nekem eddig csak egy dupla for jutott eszembe ahol, amikor külső pId jét megtalàlom a belső rPId-ben, akkor összeadom, és kinullàzom a belső sort , de ez így elég hoki megoldás
-
dqdb
nagyúr
válasz
instantwater #14924 üzenetére
Attól, hogy nem tolták a képedbe, még ott van és volt, ez például egy 20+ éve elkezdett alkalmazás multidesktop támogatásra Windowson.
Sőt, aki használt NT 3.1-et vagy bármely utódját (azaz 95/98/ME vonal kivételével bármilyen Windowst), az használta a Windows multidesktop funkcióját, legfeljebb nem tud róla: a logon képernyő saját desktopon van, a belépett felhasználó egy másik desktopra kerül és lenyomja a Ctrl+Alt+Del-t vagy feljön az UAC prompt, akkor az egy harmadik desktopot jelent (a screensaver pedig egy negyediket jelenthet). Külön jogosultsági szinteket lehet beállítani egyes desktopokhoz, szóval egy mezei alkalmazás a default és winlogon/UAC asztalokhoz nem fér hozzá például, ahogyan egy másik belépett felhasználó asztalához sem. Citrix és társai, RDP, user switching, mind a multidesktop feature-re épülnek.
-
-
dqdb
nagyúr
válasz
instantwater #14913 üzenetére
NT 4.0 óta van virtuális asztal támogatás a Windowsban, csak eddig külső szoftver kellett a kihasználásához.
-
Ispy
nagyúr
válasz
instantwater #14913 üzenetére
Felesleges a flameet kelteni ezzel a win hater dumával.
-
Dißnäëß
nagyúr
No, akkor én is hozok még egy értelmes kérdést: Ubuntu alatt vagyok, tudnám mindkettőt. VSCode vagy Sublime ?
@racskobalazs: én is sokat filóztam ezen, végül egyelőre nem. Biztosan k* jó, de minden szakmaiságot mellőzve nekem nagyon "hipster". Maradtam JS-nél (Node-al együtt), python ill. Arduino-n kis "herélt" C++.
-
racskobalazs
senior tag
Sziasztok!
Nem tudom mennyire ide illő kérdés, de véleményetek szerint megéri Go-t elkezdeni tanulni? -
-
MuFFo
tag
Üdv Mindenkinek!
Néhány évvel ezelőtt feltöltöttem a felhőbe egy munkámat és lejelszavaztam. Természetesen elfelejtettem a jelszót és szükség lenne rá. Arra emlékszem, hogy milyen elemeket tettem bele de az egész nem jön vissza. A brute-forcehoz kellene egy jelszólista és ennek a létrehozásában kérném a segítségeteket. Nem használtam benne sok mindent csak ()<>%--(kettő db kötőjel) 0123456789 és Pepe és Pipi esetleg pepe és pipi szavakat. A számok is csak növekvő sorrendben lehetnek. Mi lenne a legegyszerűbb módszer?
Köszi -
Dißnäëß
nagyúr
Urak-Hölgyek, álmomban sem gondoltam volna, hogy ennyi féle-fajta választ triggerelek, hálás vagyok. Komolyan.
Egyezô méretek, álló ne, .. szerintem 3db, tesztekben viszonylag jól szereplô (sRGB), jó ár/érték arányúval ellennék. Aztán majd meglátom.
A mostani 22-es FHD LG-mbôl is találtam eBay-en most több maku példányt apróért, lehet azokkal megnézem, milyen a 3 moncsi.
Egy nagy batáron azért még agyalok (4K). Architektúrát is tervezek, oda néha piszok jó, ha nem kell szétscrollozni az agyam, ha látni akarok egészben is, meg részletekben is. De egyelôre a 3x FHD -val indítok és megnézem, mi újság így majd.
Köszi mindenkinek, szép estét
-
axioma
veterán
En szerettem az allo monitort, de volt amelyik csak fizikailag volt atfordithato, oldaliranyu fejmozgast [ami normalban fuggoleges] eleg rendes szinvaltassal honoralta. Mondjuk aztan lett ami fuggolegesen jo, akkor 17-es laptop melle hasznaltam.
Most a ceges vdi a benti ultrawide-hoz van kalibralva [agile seating, nincs valogatasi lehetoseg], de itthon az uhd monitor minimum kell mert fhd-n alig marad tartalom, es hat most honapokra ugyan at lehetne allitani az alkalmazasablakokat helytakarekosra, de a neha itthon foleg bent allapothoz nem volt celszeru. Mondjuk a ceg hazajovetelkor 200 eur [v hasonlo usd] szamlaig fizette automatikusan h vki monitort akart a megvaltozott helyzetre, valahogy lehetett tobbert is de ez nem tul nagyvonalu [foleg szamlasan, a mostanit is hasznaltan vettem]. Viszont uhd mellett, ha a me'ret is jo az igy adodo betuk elolvasasahoz [ismeros 14-es uhd notebook-jan se szemuveggel se nelkule nem tudtam egy command line-t olvasni/hasznalni sem], mar nem hianyolom a fuggolegest, eleg lett a sorok szama, a szokasos ide al-ablakok mellett is.
[Ja az en szemem mar fixre beallt sot prizmas is a szemuvegem, nem tud ugy alkalmazkodni, mint a fiataloke.] -
Silεncε
őstag
válasz
K1nG HuNp #14907 üzenetére
És lapozgatsz debugolas közben is, meg ha valamit nézni kell doksiban? 13colon? Hat, ha neked az jó...
emvy: nálunk nincs ilyen gond, a fejlesztői szinteken mindenki előre meghatározott és ugyanolyan gépet kap (meg talán perifériát is, bár ezt nem tudom, itthon a saját cuccaimat használom), nem kell azon gondolkozni, ki milyet szeretne
-
K1nG HuNp
őstag
13 colos mekbuk ftw, trackpaddel 200 ms átswipeolni 3 virtuális asztallal arrébb és őszintén nem értem minek egynél több képernyő, melóban is ottvan előttem a + monitor de nem is gondoltam rá, hogy bedugom. terminálból editorba editórból futó appba megyek, egyszerre úgyis csak egyet nézek (pedig reactet fejlesztek ahol bitang jó a fast refresh).
-
pelyib
tag
válasz
Dißnäëß #14896 üzenetére
Gyakorlati tanácsra
Mindenkepp egyezo felbontasu legyen az osszes kijelzo.
(nekem itthon most egy 25" 1440p + 24" fullhd (portrait modban) monitor teljesit, es ha nem is kibirhatatlan de azert zavaro)Nalam inkabb az eppen vegzett munka szabja meg, h milyen setupra van igenyem:
- csak kodolas: eleg a laptop (13.3" retinas Macbook pro), segit fokuszalni, csak az IDE-t latom
- tervezes: eleg a laptop + virtualis desktop
- debuggolas: 2 kulso monitor, teljesen vegyes felallasban (IDE, terminal, DB, dokumentacio, stb)En nagy kedveloje vagyok a virtualis desktopnak, csoportositom a dolgokat, nincs annyi minden egy asztalon. Nekem segit tisztabban latni.
-
válasz
instantwater #14904 üzenetére
Hat, eleg sok ceg ad ilyet. (Tobb helyen konkretan korlatlan a budzse a laptopra, peldaul.) Teljesen illogikus ezen sporolni.
-
-
válasz
instantwater #14902 üzenetére
Kicseszett nevetseges, hogy programozoknak nem adnak legalabb 5000 euro budzset a fejlesztoi kornyezetuk osszerakasara.
-
Én is 4kt akartam volna, de a főnök szeme kettéállt
Persze van már olcsó 4k, de nekem fontos volt, hogy mit bámulok egész nap, és csak Dell, abból is a garantáltan PWM mentes jöhetett szóba.
Így megegyeztünk egy 1440p-ben.Nekem a virtuális asztal azért jött be 1 monitoron, mert 2 monitoron sem fér el minden, és linuxon asztalváltás az összes monitoron történik egyszerre ami nem kívánatos.
Így jutottam arra, hogy 1 nagy monitor, és szétdarabolom a programokat virtuális asztalokra.
Ahogy említettem felesben használom az asztalt, tehát általában 2 alkalmazás fut fél-fél képernyőn egy adott asztalon.Egyiken általában email/naptár és Slack, ez a kommunikációs asztal.
Másikon chrome és vscode ez a fejlesztős asztal.
Következőn SmartGit, ez általában teljes asztalon, mert rengeteg adatot jelenít meg egyszerre.
Következőn DataGrip, ez is általában egyedül fut külön asztalon, mert ha adatbázis hegesztés van akkor az full fókusz, néha lefelezem és google/stackoverflow kerül mellé, ha keresni kell valamit.
Következőn egy chrome betöltve pár fül ami egy későbbi feladathoz kell majd.
Néha amikor hirtelen bele kell ugrani valamibe, nem bombázom szét a berendezett asztalaimat, hanem egy új asztalon nyitok egy új chromet és új vscodet, ha másik repoban kell dolgozni.
Terminál pedig általában a vscode beépítettje, vagy egy overlay popup terminál F12 vel előhozva (Yakuake), nagy ritkán terminator külön ablakban.
Ezt a sok alkalmazást 2 monitoron sem tudnám teljesen elhelyezni, és valami módon váltani kellene köztük. Így nem érzem hiányát az extra monitornak.
Inkább legyen 1 darab 27-es de az 1440p, mint 2 darab 24-es 1080p.
Így asztalváltással teljes figyelem kontextusváltás is történik, és nem kell soha ide-oda kapkodnom a fejem 2 monitor között.
Próbáltam, de nem jött be.
Persze, windowson, lehet, hogy a mai napig PITA az asztalváltás, de attól gondosan távol tartom magam.Win+PgUp/Downra van bekötve az asztalváltás. Praktikus, kényelmes.
Illetve a saját laptopomat azt ritkán használom monitorral, így zavaró lenne az extra képernyő hiánya, így viszont kisebb a különbség.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● olvasd el a téma összefoglalót!
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- E-roller topik
- Gyúrósok ide!
- PlayStation 5
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- BestBuy topik
- Kivégzi a Firewire-t az új macOS verzió?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- További aktív témák...
- PowerColor RX 6700 XT 12GB GDDR6 RED DEVIL Eladó!
- MSI RX 570 8GB GDDR5 ARMOR OC Eladó!
- Legion 5 16IRX9 16" QHD+ IPS i5-13450HX RTX 4060 16GB 512GB NVMe magyar vbill gar
- SK Hynix Platinum P41 2TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7000-6500 MBs - Eladó!
- Verbatim Vi5000 2TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új, bontatlan - Eladó!
- Apple iPhone X, 256GB, Kártyafüggetlen
- Eredeti Lenovo USB-C 65W töltő
- BESZÁMÍTÁS! Dell Latitude 5550 üzleti -Intel Ultra 7 165U16GB DDR5 RAM 1TB SSD Intel Graphics WIN11
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - HP Elite / ZBook Thunderbolt 3 docking station
- AKCIÓ! ASUS B650M R5 7600X 64GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Be Quiet! Pure Base 500FX ASUS 1000W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest