Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • zgospel

    őstag

    sziasztok,
    a tanácsotokra lenne szükségem.
    felmerült bennem az igény egy jó minőségű nagylátószögű objektívre és egy régi kiszemeltem a tokina 11-16, csupa jót olvasni róla.
    a helyzet azonban egy kicsit bonyolultabb, ugyanis van egy canon 35mm f2 fix obim is, amivel a képeim 2/3-át készítem jelenleg. ennek egyik oka hogy nincs normális nagylátó obim, helyette alul egy 8mm-es halszemet használtam. a másik oka pedig a képminőség. viszont egyre inkább érzem hogy nagyon hiányzik valami 20 mili alatti, és abban biztos vagyok, hogy az esetek 80%-ban vagy nagylátószögűt vagy a 35miliset használnám.

    most megnéztem a the-digital-picture.com-on a sigma 18-35 f1.8 ART üvegét, összevetettem az én 35ösömmel, és azt tapasztaltam hogy a sigma 35 milin és f1.8-on is jobb képet produkál mint az én fix 35ösöm nyitva (pedig ezzel is nagyon meg vagyok elégedve). ezen egy kicsit meg is lepődtem.
    majd a meglepődés után arra gondoltam hogy a 18-35-öt tulajdonképpen az említett 80%-ban akkor le sem kéne szednem a gépről, ami igen kényelmes lenne számomra.

    persze, tudom, alul minden miliméter számít és a 11-et 18-cal nem nagyon lehet összehasonlítani, pláne hogy a tokina legfelül is nagyobb látószöget biztosít mint a sigma legalul. de ezen túl tudom tenni magam, a kit-obi 18 milijével is elvoltam nagylátószög ügyben.

    és hát azért az az f1.8 is nagyon csábító! pláne hogy ha összevetem a tokinával képminőség terén, akkor teljesen nyitva a tokina egy kicsit élesebb, de ha a sigmát f2.8-ig rekeszeli az ember, akkor egyértelműen beélesedik és jobb képet nyújt a tokinánál. f2.8-on.
    megnéztem őket szűkebb rekeszeken is, és úgy láttam hogy élességben tulajdonképp egyforma, de a sigma kevesebb CA-t produkált.

    na most anyagi oldalról úgy néz ki a dolog, hogy a tokina itthon 160 ezer ft, amire már összespóroltam a pénzt. a sigma az 225-230 ezer ft. a különbség 70 ezer ft. ezt a 70 ezer forintot többé kevésbé ki tudnám tölteni ha eladnám a még garanciális 35-ös fixemet.

    a sigmáról általában olvasható AF pontatlanságaitól egy kicsit félek, bár ez egy elég új modell + a drágábbak közül való, nem tudom mennyit javult ezen a téren a dolog.

    szerintetek? vegyem a sigmát?

    https://www.flickr.com/photos/zpapa/

Új hozzászólás Aktív témák