- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen monitort vegyek?
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Home server / házi szerver építése
- Milyen TV-t vegyek?
- VR topik
- Samsung LCD és LED TV-k
- Gaming notebook topik
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
evo87
őstag
''Mit jelent az, hogy ha túl leveszek vmiylen szorzónál a feszültséget, akkor nem indul el? Betölt a Windows, meg az NHC, és fagyi? Ezt most azért kérdzem, mert NHC nálam azt a csúnya dolgot játszotta el.''
Ebből szűrtem le, hogy feszeket állítottál...de a dolog lényegét tekintve teljesen mindegy. -
parandroid
félisten
Az NHC Helpjében szerepelnek a default és a várhatóan elérhető feszültségek: [link]. Mi a 0,7V-ot Dothan magos procival értük el, ha jól látom, a Core Duo-k feszültségértékei még nincsenek megadva. Utána kell nézni az Intel oldalán, hogy mia default feszültség egyes szorzókon, és onnét lehet elindulni lefelé kipróbálás szintjén.
Egyébként nekem ha egy feszültségértéknél lefagyott a gyorsteszt során, akkor az újraindulásnál visszaállt defaultra...
p -
yash
senior tag
Egyébként megjelent az uj NHC. v2 pre release 4 Letöltés: [link]
[Szerkesztve] -
yash
senior tag
Ez most nem egészen válasz arra, amit mondtam ám! Ugyanis én a feszeken semmit nem állitottam át... épp csak betöltött a program, AC-ról ment a táp, és a görgető listán megpróbáltam kiválasztani a Battery optimised üzemmódot, és ettől jött a restart fagyi ciklus... sztem valami bug NHC-ben...
-
yash
senior tag
Van már vkinek tapasztalata Core Duo-s proci NHC downclockingjával kapcsolatban? Nekem miért nem enged a 6x -nál 0,9V alá menni? Nektek hogy jött össze a 0,7V, emg ehhez hasonlók?
Mit jelent az, hogy ha túl leveszek vmiylen szorzónál a feszültséget, akkor nem indul el? Betölt a Windows, meg az NHC, és fagyi? Ezt most azért kérdzem, mert NHC nálam azt a csúnya dolgot játszotta el, hogy bekapcsoltam a Battery optmized üzemmódot, és kifagyott a gép... sőt, induláskor NHC betöltése után háromszor zsinórban lefagyott, igy Csökkentett módban kellett uninstallálni (lehet, egy konfigfájl törlés is elég lett volna?). Miért szuemétkedik velem az NHC? JA, meg nem tudjátok, hol lehet hozzá ingyér serial-t szerezni?
[Szerkesztve] -
morfondőr
addikt
válasz
parandroid #291 üzenetére
Köszi a választ!
Általában hetente egyszer szoktam használni akksiról, akkor le is merül. Mindig úgy töltöm fel, miután teljesen lemerült (könyvében olvastam, hogy így ajánlott). Kárt nem teszek szerintem, ha kiveszem, és csak néha rakom vissza, a súlyelosztásból meg még nem akadt problémám (egyszer sem borult fel a gépem) Ugyanakkor így legalább nem melegíti fölöslegesen az akksit a proci, ha esetleg játszom, mert ugye ott van hozzá közel.
Az everest akku-riportjával kapcsolatban nem tud valaki mondani vmit? Mennyire lehet neki hinni? -
-
morfondőr
addikt
-
DiXoN008
tag
-
morfondőr
addikt
Az alaplapon van egy elem, ami járatja az órát akkor, ha nincs áram alatt a gép. Lehet, hogy bios-os dolgoknál is szerepet játszik. Ha úgy késik az órád, hogy be van dugva, sőt, megy a gép, akkor az igencsak érdekes! Egyebet sajnos nem tudok hozzászólni! Hátha jön egy nálam okosabb ember...
-
Chili7
őstag
Előferdülhet szerintetek, hogy a downclocking miatt jár lassabban a windows órája?
thx -
evo87
őstag
Sikerült már valakinek beüzemelni NHC 2.0-t feszekkel AMD-s procin?
Én rmclockot használok, meg is vagyok elégedve vele, de valahogy az nhc szimpibb volt nekem, meg kijelezte a hőmérsékleteket, amit ugye az rmclock nem tud... -
Eszleny
aktív tag
Sajnos nekem az NHC 2.0 nem jött be: rosszul jelzi ki a proci hőmérsékletét. Alapjáraton olyan 20 fokot ír, ha pedig terhelve van akkor felmegy 50-60 fokra, majd alapjáraton vissza 20 körülire.
Kicsit furcsa, hogy megjelent még két hőmérséklet (a proci hőmérsékelte után még megjelenik még három érték zárójelben, ahol eddig csak egy volt), amit eddig nem jelzett ki. -
borob
tag
holnap délelőtt veszek egy 2 ghz macbookot, ezért felvetődött, h vajh próbálkozott e már azon bárki ilyesmivel...? bootcamp + xp v os x kombó... bla bla
teccik érteni
-
Shadowfax
addikt
válasz
parandroid #277 üzenetére
Köszi, tényleg jópofa, de én jobban szeretem a tálcán nyújtott szolgáltatásokat.
sssent: Erről beszéltem: [link] -
sssent
senior tag
-
parandroid
félisten
válasz
Shadowfax #276 üzenetére
Nemrég megint feltettem a Konfabulatort (most már Yahoo Widget Engine), ott vannak egészen jópofa akku töltöttségi szintet jelző widgetek. Kedvencem BatMan, aki nem denevérember, hanem egy, az akkutöltöttség függvényében vigyorgó szmájli. Ha tele az akku akkor teli pofával vihog, aztán ahogy fogy a szufla, úgy hervad le az arcáról a vigyor.
Különösebb funkciója nincs, de az ötlet vices.
Bővebben: [link].
p -
Shadowfax
addikt
Köszi szépen a beszámolót.
Az ACPI control system rész nálam még döglött, ezzel nem foglalkoztam.
ThinkPadeknél sajna ez nem támogatott...
A tálcára szép új, dizájnos, az élsimítás miatt viszont kevéssé olvasható felirattal megáldott akku ikont lehet kitenni, ami mellesleg frankón rátakar az IBM ronda, ámde méternyiről is tökéletesen olvasható ikonjára. Így (a windowséval együtt) akár négy akkuikonnal is el lehet látni a tálcát és környékét - káprázatos
Ez az a fícsőr, amire vártam. -
sssent
senior tag
válasz
Shadowfax #273 üzenetére
No, ha már úgysem használtam a PM-et én beálltam kísérleti nyúlnak. Regisztrált NHC-m van, de ez talán nem érdemi különbség. Tehát a tapasztalataim:
Minden működik szépen, az NHC-t system processként futtatva és simán a felhasználó által indítva is. Lehet váltogatni szépen az ibm power scheme-jeit, amit az NHC is rendesen lekövet, és ennek megfelelően ott is változnak a beállításaim.
Az ACPI control system rész nálam még döglött, ezzel nem foglalkoztam.
A speedstep beállításainál jó az új slow down delay.
A tálcára szép új, dizájnos, az élsimítás miatt viszont kevéssé olvasható felirattal megáldott akku ikont lehet kitenni, ami mellesleg frankón rátakar az IBM ronda, ámde méternyiről is tökéletesen olvasható ikonjára. Így (a windowséval együtt) akár négy akkuikonnal is el lehet látni a tálcát és környékét - káprázatos
Más érdemi változás nem tűnt fel. Így kb. egy óra után mindenesetre ez a verzió használhatónak tűnik, eddig nem produkált semmi furcsát. -
Chili7
őstag
válasz
parandroid #272 üzenetére
Ennek örülök! Már hogy AMD feszt is lehet majd állítani!
Kipróbálom majd , bár én az RMClock Utilityt hsználom, és pillanatnyilag meg vagyok vele elégedve! -
Shadowfax
addikt
válasz
parandroid #272 üzenetére
Köszi a választ Neked és hozeNDnek is.
Még azért megvárom a ThinkPad-es tapasztalatokat (nem szeretném, ha a Power Managerrel összeakadna megint).
-
hozeND
csendes tag
Jól müxik a progi, minimum értéken megy a procc, nem fagy.
Macerás volt a telepítése, de hát ez felhasználói bénázás miatt volt. -
Shadowfax
addikt
Megjelent az NHC 2.0.
[link]
Na, ki meri használni elsőként? -
evo87
őstag
Valamilyen programmal nem lenne megoldható hogy a speedstep csak egy bizonyos órajelig menjen. Pl szeretném, ha a gép 1800mhz helyett csak max 1600mhz-en működne.
Lehetséges ez? -
Phobos
aktív tag
Hello ma hozok el DELL 9400-ast. Dual Core proci van benne, meg egy x1400-as vga.
Próbált már valaki ilyet undervoltingolni, vagy overclokolni ? -
sssent
senior tag
válasz
lapiszol #261 üzenetére
600MHz=6*100MHz a 400-as FSB-jű PM735-nél (a régebbi dothan - enyém most ilyen)
800MHz=6×133MHz az 533-as FSB-jű PM740-nél (az újabb dothan - a tiéd ilyen).
Tehát a hiba nem a Te készülékedben van, megnyugodhatsz.
Én a default értékeknél kicsit feljebb toltam a speedstep ''nyugalmi'' tartományát, és némi késleltetést is állítottam. Így valószínűleg kicsit lassabb a gépem, mert kevésbé hevesen kapcsolgat fel a speedstep, és könnyebben alább adja. Aztán, hogy kinek mi fekszik, az egyéni ízlés kérdése. -
lapiszol
csendes tag
válasz
parandroid #260 üzenetére
köszönöm a válaszotokat, sokat segítettetek!
én is ebben a fórumban bevált, ''minimum'' feszültségértékeknél 2vel nagyobbakat használok, biztosan emgy minden. a gép lassulás ''eltünt'' lehet h az internal clock volt levéve, csak nem vettem észre, mindenesetre örülök neki..
még 1 kérdés: hogyan tudtok Ti lemenni 600 Mhz-re? az én procim a 740es, de a minimum szorzó, amit ajánl, az 6x-os, ezzel 800Mhz a minimum. más a procitok v én csinálok vmit rosszul?
ééés még1: szerintetek a fentebb tárgyalt % értékeknek mit célszerű megadni? v tökéletesen megfelelnek a ''gyári'' értékek?
üdv és köszönöm -
parandroid
félisten
Két nc4200-es van a családban, ezt alá tudom támasztani. Az enyém a minimumnál egyel nagyobb értékeken megy feszültséget tekintve midnen szorzón, feleségemé még az egyel magasabbakon is fagyott néha. Arra gyanakszom, hogy talán valamelyik kondenzátor nem bír annyit benne, vagy valahol a forrasztás nem tökéletes a nyákon, nem tudom, ehhez az elektronikai részhez nem értek. Mindenesetre feljesbb véve már abszolút üzembiztos, és még így is elég alacsony értéken megy.
p -
sssent
senior tag
válasz
lapiszol #258 üzenetére
Ha a cpu terhelés magasabb, mint ''max'', akkor felkapcsol a következő szorzóra, amíg lehet. Ha a tehelés ''min'' alá megy, akkor visszakapcsol az előző szorzóra, amíg lehet. Mellette a delay értékek értelemszerűen türelmi időt jelentenek, amíg terheléstől függetlenül még nem nyúl hozzá a szorzókhoz. Ezzel az ilyen kis tüskeszerű felkapcsolgatások kivédhetők, szerintem hasznos.
Az nhc szerintem nem lassítja érezhetően a gépet, már csak azért sem, mert az alap cpu terhelés 600MHz-en nálam 1-5% a háttérben millió programmal (köztük nhc, iis, sql szerver stb.). -
lapiszol
csendes tag
sziasztok
lenne egy - szerintem bagatel - kérdésem:
NHC progiban a CPU speed fülön vannak a min és max load sorok, ott lehet különböző százalékokat beállítani. kérdésem: ezek mire jók? a program a CPU terhelését a 2 beállított érték között tartja? ha nem csinálok semmit akkor is a min, értékkel dolgoztatja a procit, v mi?
elnézést a kérdésért, de állítgattam sokmindent, de ennek a funckiójára nem jöttem rá..
még 1 kérdés: ti nem vettétek észre h a NHC proci úgy cakkpakk kicsit lassítaná a gépet még akkr is ha az internal clock is 100%on van? v csak képzelődöm?
thx előre is a válaszokat
üdv -
-
sssent
senior tag
A venti 2 dolog miatt pöröghet:
- az új bios, amit a lapcserével kaptál valamiért jobban szereti, ha hidegebb a gép (nálam egy t42-őn pl. minimális 35-40°C-on szereti tartani a cpu-t valamiért)
- ha ugyanaz a hűtő hűti a cpu-t és a vga-t (és az valami erősebb darab), akkor lehet, hogy az jobban melegszik, mint a proci, és emiatt kapcsolgat be a venti. Pl. előfordulhatott, hogy a ri***nél valamelyik aranykezű nem rakta vissza rendesen a hűtőt. Láttunk már ilyet
Két ugyanolyan proci esetén sem biztos, hogy ugyanazok a fesz. értékek fekszenek nekik. Fogalmam sincsen miért van, de teljesen azonos konfigok közül van úgy, hogy egyik stabilan megy egy adott fesz-en, a másik meg fagy. -
Chili7
őstag
Ahoj!
Proci és alaplapcsere után visszakapott acer notimnak, mintha többet menne a ventije.
Nem hangos, de nem értem, hogy minek megy, mert a proci csak 40-50°C-os.
Tehát az új Turion ML-37 proci egyből a csere előtti feszültségértékeket kapta meg az RMClock Utility-nak köszönhetően.
Nem tudom, hogy , - mivel ez egy ugyan olyan, de új proci - érdemes-e újra a feszültséértékeket állítgatni és tesztelgetni, vagy a régi és az új teljesen egyenértékű, és ugyan azok az értékek felelnek meg ennek is.
Szerintetek? -
Shia-ko
aktív tag
Nálam nincs ilyen gond vele szerencsére.
Megyek megnézem a linkelt fórumot. Köszi -
Shadowfax
addikt
Itt érdemes nézegelődni: [link]
Én is játszadoztam vele egy időben, de az NHC legújabb változata kinyírta a Power Management-emet, azóta újrahúztam a gépet, s a régi, jól bevált NHC verziót még nem tettem fel, mert nem volt most időm ezzel játszadozni.
Amikor próbálgattam, akkor a 800Mhz-nél a 0,700V-ot nagyon nem szerette, egyből levágta a gépet, még pislogni se volt időm.
Érdekes módon a ThinkPad fórumon sokaknál (ugyanilyen vagy ennél erősebb konfignál) ez a beállított érték stabilan műxik... -
zoszt
tag
-
Shia-ko
aktív tag
Van valakinek megközelítő adata T43-hoz? (1,8 MP, 512/533)
Nagyon megköszönném, ha nem a nulláról kéne indulnom. -
ponti_ak
addikt
-
chikasszo
csendes tag
Köszönöm a véleményeket, elnyugodtam!
-
ponti_ak
addikt
Oks, így már teljesen vili.
...sorry, csak van bennem 2-3 söröcske, ls ilyenkor picit belassulnak a fogaskerekek..
(..de egy smiley azért sokat segített volna...
)
Köszi a tippet, a Custom switchinget próbálgatom még, hogy lenne ideális.(A checkbox jelenleg nincs bepippantva, ahogy a Custom switch sem, de a meglátásod teljesen helytálló, figyelek erre is majd!
RespetK -
sssent
senior tag
válasz
ponti_ak #244 üzenetére
Ezt még a vga visszafogáshoz szántam a #239-hez, csak lejárt a mod idő limit. Arra próbáltam rávilágítani, hogy az X700 400Mhz-ét érdemes lehet visszafogni, de az intel kis 133MHz-ét minek molesztálni. Azt hittem egyértelmű.
#243-hoz: a dynamic switching-gel terheléstől függően kéne szépen felkapcsolgatnia. Nálam így is tesz. Persze ha hirtelen elég nagy terhelést kap, akkor megeshet, hogy nem szarozik a köztes szorzókkal, hanem rögtön max-ra kapcsol. Ha nem akarod, hogy ilyen heves legyen, akkor bepipálod az enable custom switchinget, és finomíthatsz a speedstep működésén.
Azért azt nézd meg, hogy ugyanitt nincs-e véletlenül bejelölve a ''switch only between min and max multiplier'' checkbox. Mert nyilván az is ezt eredményezi. -
ponti_ak
addikt
Ok, csak azt hittem, mellényomtál, vagy mi, merthogy az látszik, hogy magadnak válaszoltál, ezért kérdeztem, hogy jött a képbe az x700-800..
(Nekem van olyan kártyám a gépbe, a T42-esben nem olyan van.. meg egyébként is minek beszélgetnél magaddal..
)
Vagy ez csak 1 bug volt a PH! motorban? Mind1, nem lényeges..
[Szerkesztve] -
ponti_ak
addikt
NHC CPU Voltage állítgatásaim eredménye:
6x -> 0.7V
8x -> 0.780V
9x -> 0.828V
10x -> 0.860V
11x -> 0.924V
12x -> 0.972V
13x -> 1.228V
ASUS A6VA, Dothan 1,73, pontos konfig az adatoknál.
Stabilan megy majd' egy hete. Igazából ezt a Dynamic Swithcing-et nem nagyon értem, mert ilyenkor vagy 6x, vagy 13x-os szorzóval megy a proci (NHC szerint..), közte semmi... mind1.
Érdekes, hogy a 0,7V-tal semmi baja 6x-nál (~800 MHz), viszont az 1V körüli értékeket nem szerette full kakaón (fagyott, ill. akadt néha), ezért felpakoltam 1,2 fölé, így semmi gáz.. de lehet lejjebb viszem még kicsit majd.. -
sssent
senior tag
válasz
chikasszo #237 üzenetére
Nos, nem tudom, hogy pontosan hogyan is épül fel ez az intel 852GM chipset, de minden bizonnyal az integrált vga nem egy szál magában csücsül egy külön kis tokban, hanem jól össze van zárva egy kis memóriavezérlővel meg esetleg még ezzel-azzal. Szóval egyáltalán nem biztos, hogy amit a vga által termelt hőnek hiszel, azt valóban a vga termeli (sőt).
Másrészt azt sem nagyon tudom, hogy egyáltalán hogyan tudod mérni a vga hőmérsékletét? Van olyanod, hogy vga thermal sensor, vagy mi? Mert tapintásra sokmindent érezhetsz melegnek. Nálam pl a miniPCI wlan kártya alatt sokszor melegebb a gép, mint a proci alatt. Na erre varrjál gombot. -
ponti_ak
addikt
válasz
chikasszo #237 üzenetére
Szia chikasszo,
Ne haragudj, de már ketten is elmondták, hogy ne erőlködj ezzel, mert nincs éretelme. Higgy nekik. Nem tegnap vettek először laptopot, ebben is biztos vagyok...
Szóval szerintem ne erőltesd tovább.Inkább olvass utána ennek a témának egy picit. Tényleg remek topikok vannak itt a PH!-n, sok hasznos tapasztalattal, információval!
Gonosz ON:
Ultimate GPU-downclock csak neked: forrasztópáka, G852 kioperál, S3Trio beilleszt, kevés cin, sok türelem. Semmi melegedés. Gonosz OFF
[Szerkesztve] -
chikasszo
csendes tag
Oké!
Lehet, hogy nem fogyaszt sokat.
Viszont a processzor sebesség csökkentés után áttevődött a meleg terület a VGA környékére!
Ha a processzort lehetett optimalizálni ennyire, a VGA-val miért ne lehetne megtenni?
Üdv: Chikasszo
http://www.gericombellagio.fw.hu/
[Szerkesztve] -
chikasszo
csendes tag
Szervusztok!
Remélem jó topikban kérek segítséget.
Nagyon jó program a NHC!Nagyon hatékonyan tudtam csökkenteni a processzor feszültségét, hőmérsékletét!
Most már a legjobban melegedő alkatrész a GPU lett. Tudnátok ajánlani Intel 852 GM típusú integrált VGA-hoz programot, amivel tudnám csökkenteni a sebességét?
Segítségeteket előre is köszönöm! -
Üdv!
Valaki mondana nekem egy progit amivel a memoria időzítést tudom állítani?
Előre is thx! -
ponti_ak
addikt
Ahha, valószínűleg ez lesz az oka. Thx.
Az x700-as nagyon tudja fűteni az egész gépet, az tuti, ha odapakolok neki valami játékot, süvít a ventillátor, mint állat.. mondjuk megy is..
De ha lehúzom 110 mHz-re a VGA GPU-t, meg a memó-t, és a proci is csak 6x-os szorzóval megy (0,716 V-tal), akkor alig kapcsol be.
Jó dolog ez az NHC. -
sssent
senior tag
válasz
ponti_ak #229 üzenetére
A különbség onnan adódhat, hogy nem ugyanazt a szenzort nézi a két alkalmazás. Van egy pár a gépedben. TP T43-ban példálul 7 +2 az akkuban. Mivel mérni valójában egyik alkalmazás sem mér (az a hw dolga), így olyan nincs, hogy bármelyik ''alámérjen''.
Ja, mivel fenti miatt valószínűleg nem az alkalmazás téved, így a nagyobb érték lehet a hiteles. Aztán hogy ezt az értéket hol is méri, a CPU-nál vagy esetleg máshol, az már kérdéses. A VGA és az NB is tud nagyon meleg lenni.
[Szerkesztve] -
ponti_ak
addikt
Sziasztok,
felraktam én is az NHC-t (1.10 2-t) a gépemre, és nagyon tetszik, be is lőttem a CPU-feszt amilyen alacsonyra csak tudtam, és jelenleg stabil is, meg minden, csak egyvalamit nem értek:
Miért mér teljesen más CPU hőmérséklet-értékeket, mint az Everest?
Most is, pl 43 fokot mutat, közben az Everest (v 2.80.534) meg 51-et ír.. ez majdnem 20%-os eltérés, és magasabb hőfoknál is legalább 15%-kal ''alámér''
Akkor most szerintetek melyiknek higgyek?
Konfig az adataimnál. -
Eszleny
aktív tag
Vettétek észre, hogy ha az NHC-nak sűrűn kell változtania a frekvenciát, akkor nem csak a beállított feszt adja a procinak, hanem van, hogy nagyobb feszt is ad (ugy vettem észre, hogy az eredeti gyári feszt adja ilyenkor). Úgy tűnik, mintha eltévesztené.
Valahol lehet az NHC-ban állítani, hogy milyen proci terheltség esetén milyen frekvenciát használjon? -
sunone
aktív tag
Intel Pentium M 715 Dothan 1.5GHz, 2*256 Ram (2.5/3/2/7)
Core Speed: 480MHz, Multiplier: x6, FSB: 80MHz, Bus Speed: 320MHz Voltage: 0.7V
Internal CPU Clock: 480MHz: 1M: 2m 46s
Internal CPU Clock: 240MHz: 1M: 7m 27s
lighted by notebook hardware control 1.10b3
Az NHC CPU Speed fülén mit jelent a Clock Modulation szekció?
(Azon kívűl, hogy ha leveszem 50%-ra az értékét közel háromszorosára emelkedik az 1 MB-os SuperPi tesztértékem -> jelentősen lecsökken a proci teljesítménye...)
l. -
Chili7
őstag
Up annak a kérdésemnek; hogy noti ventillátorát sikerült-e már valakinek közvetlenül szabályozni valami progival?
Mer' nekem nem műxik se a CPUidle, FanGUI, SpeedFan, CPUCool!
Nektek sikerül? Ne is számítsak rá, hogy lesz olyan progi ami ML-37 Turion-t ebből a szempontból támogatja majd? -
Chili7
őstag
Sssent:Igen az indítópult jó megoldás, csak így nem tudtam automatikusan leküldeni az óra mellé, viszont DiXoN008 megírta a frankót, jobb-klikk és máris további lehetőségek tárháza tárul elém.
Köszi a gyors segítséget mindkettőtöknek!
Extra kérdés: Amiért a feszültségállításba kezdtem, - hogy több aksiidőm, és kevesebb ventillátor üzemidőm legyen,- nem egészen jött össze!
Kisebb feszekkel annyit értem el, hogy nem 60°C-ról 50°C-re hűt a venti, hanem 50°C-ről, 38°C-ra, tehát a procim ~10°C vel hidegebb,de a venti ugyanannyit megy.
Szerintem itt nyerhető lenne még egy-két perc csend ,ha valamelyik progival tudnám a kapcs értékeket vagy a rpm-et llítani.
Ezzel kapcsolatban van valami tapasztalatotok, vagy véleményetek?
A CPUCool-lal nem sikerült, nem 'tom Speedfan vagy I8KfanGUI esetleg más prg képes erre?
Köszi! -
sssent
senior tag
Sosem használtam ezt az RMC-t, úh lehet, hogy hülyeséget írok, de ha nem indul automatikusan, akkor mi lenne, ha berántandád indítópultba. Akkor majd elindul. Hogy az értékeket megjegyzi-e az már a progin múlik, de meglepődnék, ha nem mennének ezek a dolgok automatikusan.
NHC például szintén user task-ként indul szépen a legutóbbi beállított értékekkel.
[Szerkesztve] -
Chili7
őstag
Tudja valaki, hogy az RMClock utility-nél, hogy oldható meg, hogy a windows indítása után, az RMC prg indítása nélkül a legutóbb beállított értékeket használja a proci?
Vagy, hogy a prg automatikusan induljon úgy, hogy egyből húzzon is az értesítési területre?
Köszi CHL -
Chili7
őstag
AMD Turion(tm) 64 Mobile Technology ML-37 procis, Acer5045-ös notimon, az RM Clock utility 2.05- vel, a proci feszültégértékeit a következő értékekre sikerült lecsökkentenem, a rendszer stabil működése mellett.
FID...default.....új érték.....MHz..FSB:200
4x.......1V. .......0,95V......800
5x........-.......... 0,95V.....1000
6x........-............1V.........1200
7x......1,2V........1V.........1400
8x.....1,275V....1,05V......1600
9x.....1,375V.....1,1V.......1800
10x...1,450V.....1,2V.......2000
A proci alapból csak 4, 5, 8 és 10x -es FIDen működik, de gondoltam megkeresem a többi szorzó határértékét is.
Akkuüzemben szerintem túl sokat nem nyertem, mert akkor általában 4x-esen megy, és ott csak 50mV-ot sikerült spórolni. A venti talán kevesebbet megy, de ez még ''megfigyelés allatt'' van.
Ha lesz újabb tapasztalat, akkor majd megosztom!
Ha valaki advanced a témában akkor biztos meg tudja mondani, hogy mit lehet itt piszkálni:[link] -
Charonis
csendes tag
Van egy dothanos rendszer,(Clevo m40ae) ami szépen változtatgatja a szorzóját és így pl 2.26-800 között változik a proci órajele.
Aksis üzemnél viszont valamiért minden a felére csökken, mintha az origi fsb is 133 helyett 66 lenne.
Létezik ez?
Más: Aksiról nem lehet feltornázni max órajelre és tápról is esetleg visszavenni 400-ra?
[Szerkesztve] -
Chili7
őstag
válasz
_cirmos_ #213 üzenetére
Köszi!
Te melyik verziót használtad? Most a 2.05 van fönt a rightmark oldalán, egy kicsit változott, de gondolom rájövök, hogy mi micsoda!
Kössz, hogy rám áldoztál egy ilyen hosszú hsz.-nyi időt az életedből.
tsu : Köszönöm Neked is! Ha 2.05-öt használtál akkor megköszönöm, ha érintőlegesen leírod, hogy ott hogyan állítottad be!
mod: Ja igen, nem látom, hogy a köztes szorzókat is lehetne állítani, na mind1, majd átlagol legfeljebb!
[Szerkesztve] -
_cirmos_
őstag
a ''general'' fülön a minimal/maximal/stratup csak tájékoztató jellegű, a current a lényeg (értsd: aktuális). amíg tesztelgetsz addig mindenképpen hagyd bepipálva a ''restore CPU defaults on exit''-et.
a ''monitoring'' fül sok érdekességgel nem szolgál, lehet nézegetni a szép színes grafikonokat.
''management'': legyen bepipálva a ''use p-state transitions'', ilyen tudod állítani a procit. az Add gombbal tudsz újabb és újabb P-state-eket hozzáadni, a szorzó és fesz a gyári határok között mozoghat. pl. nálam 3x a legalacsonyabb szorzó, ezért ez alá nem is tudtam menni (fsb meg fix, azt nem lehet piszkálni). válaszd ki a legalacsonyabb szorzót amit felajánl, és társítsd hozzá a legalacsonyabb feszültséget.
a középső szekcióban lehet állítani hogy mikor és hogyan lépjenek érvénybe a beállítások. én az ''AC Profile''-ra és a ''Battery Profile''-ra is automatic managementet nyomtam, tehát a progi a terheléstől függően választja ki az optimális órajelet, de szigorúan csak a P-state-ek között meghatározott kereteken belül. a mode-oknál az állítgatás rugalmasságát lehet állítani: akkus résznél érdemes a power saving level-ek közül válogatni, míg az ac mode-nál mehet a performance level.
a profiloknál van minimal és maximal is: ha minden perc számít akkus üzemnél akkor válts minimal-ra, így a legalacsonyabb P-state-en fog futni a proci végig. ha pedig játszol akkor jöhet a maximal.
ha beállítasz egy p-state-et akkor tessék tesztelni tisztességesen: én például kezdtem 3x133 @ 0.925V-al, ráengedtem a Prime 95-öt, de újraindult --> 3x133 @ 0.95V, itt már prime-stabil volt. 4x133, 5x133 stb. nekem 8x-ig ment 0.95V-on, 9x ment 1V-on, tovább nem próbáltam. ahol van rá lehetőség ott haladj fél szorzónként (5.5x, 6.5x stb), hiszen ha akksiról ezt használja 6x/7x helyett akkor már spórol, ha nem is sokat.
az Add vagy Modify gombokkal előjövő kis ablakon van egy ''auto adjust...'' tickbox, az azt jelenti, hogy ha neked van két P-state-ed: 3x133@0.95V és 10x133@1.125V, akkor a pipálással a progi a köztes szorzóknál kiátlagolja szükséges feszt. ez jó esetben sok (és így többet fogyaszt), rossz esetben kevés és instabil lesz a gép. mindenképpen azt ajánlom, hogy minden szoróhoz határozz meg egy P-state-et a lehető legalacsonyabb fesszel ami stabil, így érheted el a legmagasabb akksis üzemidőt és a leghalkabb működést.
[Szerkesztve] -
tsu
tag
Szia!
Nekem is turionos notim van, és ezzel a progival tök jól be tudtam lőni a feszültségeket. MT-30, 1.6 GHz. 800MHZ-en a gyári 1V helyett 0.875V, 1,6 GHz-n 1,3V helyett 1,025V-on stabil. Ha hazaérek, és lesz egy kis időm, leírom, hogy mit hol állítottam be, ha érdekel.
(A két gyári fesz nem biztos hogy ennyi volt, már rég láttam őket, de a 1,025/0,875 biztos)
[Szerkesztve] -
Chili7
őstag
válasz
_cirmos_ #209 üzenetére
Hali!
Látja a turiont, viszont nem merek semmihez se nyúlni. Az altenate VID- nél nekem gyárilag 0,950V van, vegyem visszább lépésenként ??(0,925V) ??
A generel lapon
a current 4x -nél 1.000V,
a minimum 4x -nél 0,800V
a 10x- nél 1,500V van, de ezek a mostani állás szerint nem átírhatóak!
Nem tudom hogy a ''Use P-State Transitions (PST)'' opció mit jelent, és a FID/VID Change Enable mit takar !
Hát kábé ezekre szeretnék választ kapni! Köszönöm szépen! -
_cirmos_
őstag
szia!
hívásra megjelentem, és megosztom szívesen a tapasztalataimat:
az én notim szíve egy XP-M 2000+ (K7, s462), TbredB magos szerencsére, így elég hálás jószág. nálam az RMClock remekül működik, turionokról sajna nem tudok nyilatkozni. én 3*133 és 8*133 között használom a procit 0.95V-on. Így _soha_ nem indulnak be a ventik, így 24/7-ben járatom szegénykét. amire kell (net, office, torrent stb.) arra így is bőven elég, próbaképpen mértem akkus időt is, valahol 3.5 óra után adta meg magát (ment a winamp, dc++, sok ie ablak), de mivel nem szoktam hordozgatni nekem ez nem szempont, csak kiváncsi voltam mit bír. ha az RMClock beállításai érdeklenek azt is leírom majd, nekem is kellett néhány nap mire kiismertem. remélem tudtam segíteni.
-
Chili7
őstag
válasz
parandroid #207 üzenetére
Köszi!
Megpróbálom addig az RMClock-kal, állítólag támogatja a turionokat is a többi AMD mellett.
Viszont találtam egy ilyet: [link] Ventillátorvezérlő prg!
Érdekelne a témában járatosabbak véleménye erről! Köszönöm!
[Szerkesztve] -
parandroid
félisten
Cigam, CybStorm, Chili7:
Sajnos az NHC alapvetően Centrinos gépekhez készült, így ezekkel működik (többniyre) 100%-osan. Sajnos ez is egy egyszemélyes projekt így a lehetőségei korlátozottak, ehhez képest még mindig a legjobb fine-tuning program, ami notebookokhoz általánosan megfelelő.
Bár itt most éppen sikerült egy rossz kört futni, de ehhez hozzá kell tenni, hogy Chili7 Turionja kivételével a másik két gép alapvetően nem mobil eszköz, így sokat sajnos nem lehet belőlük ezen a téren kihozni.
A Turion támogatás pedig úgy fest, még nem működik tökéletesen.
Nekem van egy régebbi Sony notebookom, mobil Athlon XP 2000+ processzorral, azt például szépen lehet szabályozni az NHC újabb verzióival. Persze csak a működési frekvenciát, a feszültséghez nem enged nyúlni. Előtte ahhoz a géphez SpeedSwitch XP-t használtam, de az NHC jobban tetszik.
p -
cigam
titán
Jol gondolom, hogy Dell Inspiron 1100-as notival nemsokat tud kezdeni?
CPU-ja asztali cerka 2.2G-n.
Se fesz. se orajel piszakalasra nem reagal ill. nincs is ra lehetoseg.
Akar halozatrol,akar teleprol megy folyamatosan 30-40W-ot eszik, es a proci 50-55 fokos. -
CybStorm
csendes tag
NHC ugyanezen verziójához volt szerencsém.
Tény, hogy nagyon kellemes prog, de nekem még nem tűnik kiforrottnak. Először megörültem, mert gyönyörűen állította át a Celeron D órajelét. Aztán ránéztem CPU-Z-vel, és kiderült, hogy csak ő _hitte_ azt, hogy átállt az óra... ehh...
Próbálgattam az Internal Clock átállítást is (Clock modulator? vagy hogy hívják?)
géplassításra teljesen oké, sajnos a ventillátorok továbbra sem lassultak tőle - úgy tűnik, nem igazán jól szorítja le a hőtermelést.
Hangsúlyozom, hogy amin dolgozok, az gyakorlatilag egy mobilizálhatóvá tett asztali gép. -
Chili7
őstag
válasz
parandroid #202 üzenetére
Felraktam a NHC 1.10 Beta 03-at.
Feszültségértékekkel és állítási lehetőségekkel nem találkoztam!
A beállításoknál a CPU voltagenél lévő jelölőnégyzet nem aktív. És a CPU voltage controll fül alatt lévő 'on multiplier of set voltage'' alatti mezők üresek, és a ''start CPU stability check'' gomb megnyomásával sem történik semmi.
Az ''ATI powerplay engedélyezés'' elől kivettem a pipát, elsőre engedett rákattintani a beállított értékre, de vmilyen hibát írt ki. Azután már ez a lehetőség sem aktív.
Valamit nem jól csinálok, vagy vmi más progi kell mobil turion64hez?
Amúgy a CPU 37 és 48 fok között ingadozik, de a ventillátor nem egyértelmű határértékeknél kapcsol ki-be!
[Szerkesztve] -
Chili7
őstag
válasz
parandroid #202 üzenetére
Az ATi CCC powerPlyban mindössze annyi, hogy AC, alacsony telep, és magas telep esetére választható, hogy optimális energiagazd. vagy optimális teljesítmény. A súgója ír egy ilyet, hogy ''Kattintson a Frissítési frekvencia csökkentésének engedélyezése gombra'', na most nekem ilyen nincs. <--de gondolom ez nem az ami nekem kell.
Igen, jól érzed nekem ez kell: ''és sokkal 'user-friendly-bb' ebből a szempontból''
A VGA 128saját, és 512-ig emelhető vagy emeli ha kell a rendszermemóból. Lehet, hogy a BIOSban lehet túrni, de azt sem tudom, hogy oda hogy kell bemenni. (sosem próbáltam)
Akkor, ha ezzel kapcsolatban nincs ötlet , akkor addig próbálkozom az NHC-vel.
Köszi a segítséget, de a további segítséget is szívesen fogadom!
[Szerkesztve] -
parandroid
félisten
Az NHC kezeli a CPU és a GPU beállításait is, és sokkal 'user-friendly-bb' ebből a szempontból ezt ajánlanám. Szerintem fogja tudni támogatni a te gépedet is.
Én először egyébként a CPU-t lőném be stabilra, utána a GPU-t, de gyakorlatilag nincs jelentősége a sorrendnek. A hozzászólásod alapján úgy értem (jól?), hogy a VGA-d nem integrált, ebben az esetben vezérelheted a CCC-vel is, viszont amíg az be van kapcsolva, az NHC nem fog hozzányúlni. Vagy egyik, vagy másik. Tapasztalatom szerint a Catalyst Control Center PowerPlay feature-je is bőven ok egyébként.
p -
Chili7
őstag
Hello, a segítségeteket kérném!
Egy AMD Turion(tm) 64 Mobile Technology ML-37 procis, Ati x1300 vkaris Acer5045-ös notin szeretnék,-ha lehett - kicsit több akuidőt és kevesebb venti-üzemidőt!
(200-as FSB, min/max 4x/10x, Magfeszültség 1.00 - 1.50 V, I/O feszültség 1.2 V + 2.5 V)
Tehát a speedswitch vagy a RMClock Utility eseteg NHC v agy valami más kell nekem?
Talán PeterkeT-től olvastam, hogy előbb a GPU, aztán a CPU. Az x1300-hoz van egy''Catalyst control center'' nevű felület, nem tudom ebbe valahol le tudom venni az órajelét? Vagy más pr kell? És mennyire vehetem le ?
Végigolvastam a topikot, de mivel kezdő vagyok, nem állt teljesen össze a kép,hogy ''mit-mivel-mikor-mennyire''! Ha valaki tudna segíteni, a projekt menetében, esetleg irányadó fesz. értékekkel, lehetőségekkel, tanácsokkal,- megköszönném!
Sőt! Előre is megköszönöm:
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- PlayStation 5
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Proxmox VE
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Red Dead Redemption 2 (PC)
- Spórolós topik
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- További aktív témák...
- Bontatlan Apple 96W USB C hálózati adapter (töltő) eladó
- ASUS ROG Strix Scar 16 G634JZR i9-14900HX, 32GB DDR5, RTX 4080 (2027.08-ig garis)
- Microsoft Surface Laptop 3 - 15 col - Fekete
- Dell Latitude E6540 Erőmű akár Játékra is.15"6 FHD,I7 4800MQ,HD8790,16GBram,500GB sshd,gyári töltö
- HP ELITEBOOK 855 G8 Ryzen 3 5400U 16gb ram 256ssd FHD IPS Gari
- PlayStation Plus Premium 24 hónapos előfizetés , egyenesen a Sony-tól!
- Bomba ár! Dell Latitude E5570 Touch - i5-6300U I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- AKCIÓ! HP Elitedesk 800 G1 USDT mini asztali számítógép - i7 4770S 16GB RAM 128GB SSD Intel HD
- Ritkaság! Csere-Beszámítás! Intel I9 13900KS Processzor!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest