Új hozzászólás Aktív témák
-
parandroid
félisten
... amit nem is igazán értettem, mert én Vista SP1-gyel is használtam, és mivel a Win7 tesztre is beregisztráltam, így a Beta óta használom, de még a mostani RC-vel is működik. Inkább az lehet a háttérben, hogy az én notim mostanra már békebeli darabbá avanzsált, azt viszont elképzelhetőnek tartom, hogy az újabbak közül nem mindegyiket támogatja.
p
-
parandroid
félisten
Az NHC Helpjében szerepelnek a default és a várhatóan elérhető feszültségek: [link]. Mi a 0,7V-ot Dothan magos procival értük el, ha jól látom, a Core Duo-k feszültségértékei még nincsenek megadva. Utána kell nézni az Intel oldalán, hogy mia default feszültség egyes szorzókon, és onnét lehet elindulni lefelé kipróbálás szintjén.
Egyébként nekem ha egy feszültségértéknél lefagyott a gyorsteszt során, akkor az újraindulásnál visszaállt defaultra...
p -
-
parandroid
félisten
válasz
Shadowfax #276 üzenetére
Nemrég megint feltettem a Konfabulatort (most már Yahoo Widget Engine), ott vannak egészen jópofa akku töltöttségi szintet jelző widgetek. Kedvencem BatMan, aki nem denevérember, hanem egy, az akkutöltöttség függvényében vigyorgó szmájli. Ha tele az akku akkor teli pofával vihog, aztán ahogy fogy a szufla, úgy hervad le az arcáról a vigyor.
Különösebb funkciója nincs, de az ötlet vices.
Bővebben: [link].
p -
parandroid
félisten
Két nc4200-es van a családban, ezt alá tudom támasztani. Az enyém a minimumnál egyel nagyobb értékeken megy feszültséget tekintve midnen szorzón, feleségemé még az egyel magasabbakon is fagyott néha. Arra gyanakszom, hogy talán valamelyik kondenzátor nem bír annyit benne, vagy valahol a forrasztás nem tökéletes a nyákon, nem tudom, ehhez az elektronikai részhez nem értek. Mindenesetre feljesbb véve már abszolút üzembiztos, és még így is elég alacsony értéken megy.
p -
parandroid
félisten
Cigam, CybStorm, Chili7:
Sajnos az NHC alapvetően Centrinos gépekhez készült, így ezekkel működik (többniyre) 100%-osan. Sajnos ez is egy egyszemélyes projekt így a lehetőségei korlátozottak, ehhez képest még mindig a legjobb fine-tuning program, ami notebookokhoz általánosan megfelelő.
Bár itt most éppen sikerült egy rossz kört futni, de ehhez hozzá kell tenni, hogy Chili7 Turionja kivételével a másik két gép alapvetően nem mobil eszköz, így sokat sajnos nem lehet belőlük ezen a téren kihozni.
A Turion támogatás pedig úgy fest, még nem működik tökéletesen.
Nekem van egy régebbi Sony notebookom, mobil Athlon XP 2000+ processzorral, azt például szépen lehet szabályozni az NHC újabb verzióival. Persze csak a működési frekvenciát, a feszültséghez nem enged nyúlni. Előtte ahhoz a géphez SpeedSwitch XP-t használtam, de az NHC jobban tetszik.
p -
parandroid
félisten
Az NHC kezeli a CPU és a GPU beállításait is, és sokkal 'user-friendly-bb' ebből a szempontból ezt ajánlanám. Szerintem fogja tudni támogatni a te gépedet is.
Én először egyébként a CPU-t lőném be stabilra, utána a GPU-t, de gyakorlatilag nincs jelentősége a sorrendnek. A hozzászólásod alapján úgy értem (jól?), hogy a VGA-d nem integrált, ebben az esetben vezérelheted a CCC-vel is, viszont amíg az be van kapcsolva, az NHC nem fog hozzányúlni. Vagy egyik, vagy másik. Tapasztalatom szerint a Catalyst Control Center PowerPlay feature-je is bőven ok egyébként.
p -
parandroid
félisten
válasz
CybStorm #198 üzenetére
A legelegánsabb és legcélravezetőbb megoldás egy új notebook vásárlása lenne...
Sajnos ebből a gépből sokat nem fogsz tudni kihozni downclock téren, gyakorlatilag az egyetlen esélyed a processzor működési feszültségének csökkentése, de ez ennéla processzornál egyrészt nem jelentene sokat, másrészt érzékenyebb az alacsony feszültségre, mint mobil társai.
Ez van, sajnos ez nem egy mobil számítógép, legfeljebb az asztali gépekben is bevett megoldásokat fogod tudni alkalmazni, az pedig édeskevés...
p -
parandroid
félisten
A sebességet (teljesítményt) nem lehet csökkenteni, sajnos a P4 procik szorzója le van zárva, ezért erre nicns mód. A feszültség csökkentése viszont maga után vonja a fogyasztás csökkenését is, csak arra kell vigyázni, hogy még annyi feszültséget kapjon, hogy stabilan működjön.
Bár igazság szerint egy alapvetően nem mobil használatra készült gép esetében ezzel sem nyersz sok akkus üzemidőt, de a melegedésen talán valamennyit segít.
p -
parandroid
félisten
válasz
Shadowfax #175 üzenetére
Igen, most jön az, hogy keresni kell valakit, aki azonos gépen meg tudja nézni a dolgot. Még jó, hogy van kihez fordulni ilyenkor...
Ps: én azért írnék egy privátot is a helyedben. Esetleg Grafiqs kollégának is írhatsz, neki is ilyen gépe van, bár ő a tegnapi Gábor nap után lehet, hogy lassabban fog regenerálódni.
p -
parandroid
félisten
Sajnos nem, de a mostani HDD-mmel nem is látom szükségét.
Az előző notimban egy 16MB cache-es 5400 RPM-es, 80GB-os Toshiba volt, az szerencsétlen emlegedett is, meg kicsit zajos is volt.
Ez a Hitachi sose ment még 40 fok fölé, a hangját se hallottam még, és legalább annyira gyors. Csak a 40GB néha nagyon kevésnek tűnik, főleg, hogy Linuxra szeretném épp elszánni magam.
Az NHC-ben meglévő opciók szerintem elég nyilvánvalóak, érdemes kipróbálgatni őket, amúgy meg ntoebook vinyókkal xedos fórumtárs foglalkozott sokat, őt lenne érdemes megkérdezned.
p -
parandroid
félisten
Amíg nem próbálod ki, erre nem fogunk választ kapni.
Egyébként nem lehet ugyanez a processzorod, ez már Sonomás Dothan, 1,73-as, DDR2-es memóriavezérlővel (Pentium M 740J), az i855-ös chipset csak a sima Dothant támogatja, ha jól tudom, DDR1 memóriákkal. Tehát alapból is mások az alapfeszek.
Szerk: bár e szerint: [link] ugyanazokkala frekikkel kéne mennie.
p -
parandroid
félisten
Újabb teszt, eddig ok:
6x -> 0.716V
8x -> 0.780V
9x -> 0.828V
10x -> 0.860V
11x -> 0.924V
12x -> 0.972V
13x -> 1.020V
Dothan 1,73, konfig az adatoknál.
p -
parandroid
félisten
válasz
Louis Gara #149 üzenetére
Amíg nem stabil a GPU működési frekvenciák váltása, addig nem érdemes a CPU-éval szórakozni, mert sose fog kiderülni, hogy melyik a ludas. Az NHC elvileg tud fix GPU frekiket is beállítani a Powerplay bekapcsolása nélkül is, de ezzel is voltak stabilitási problémák. Nekem szerencsém volt az nc8000-rel, azzal szépen ment 100/100-on a mr9600, de volt nc6000 tulajdonos, ha jól emlékszem, aki fagyásról számolt be. Ez sajnos ilyen.
p -
parandroid
félisten
válasz
Louis Gara #138 üzenetére
Lásd #123. Utána a suspend érdekében lekerült a gépemről az NHC és nem teszteltem tovább, most majd nekiállok megint. Szerintem a #122-es hozzászólásban leírt értékek jó kiindulópontnak tűnnek.
De mindenképpen alaposan ki kell tesztelni, sok napos teszt mellett, gépenként változhatnak a biztos értékek azonos típuson belül is.
p -
parandroid
félisten
válasz
parandroid #135 üzenetére
Megírtam a problémát Manfred Jaider-nek, a program fejlesztőjének, és a következő választ kaptam 12 perccel (!!!) a levelem elküldése után:
''Hello,
please try the new ersion 1.10 Beta 02.
http://www.pbus-167.com/chc.htm
The new version fix this problem on HP Notebooks.
(Please post this info also in the forums
Regards
Manfred''
Kipróbáltam. Ténlyeg működik. Mit mondjak még?
Ps: érdemes megnézni a release dátumát.
p -
parandroid
félisten
válasz
Dr. Akula #130 üzenetére
Tudtommal ha a gép nem kap elég feszt, akkor lefagy (jártam én is így), de hogy ettől maradandó károsodást szenvedne, azt személy szerint nem hinném.
Ali_G: downclockról volt szó. Az más kérdés, ha valaki felteszi 180 fokra a vészleállítás határértékét, betömködi a szellőzőnyílásokat, és egy pokrócba bugyolálja a gépet, majd ráereszt egy CPU Burnert. Aki ilyesmivel próbálkozik, anank úgy kell.
p -
parandroid
félisten
Köszönöm mindkettőtöknek. Sajnos nagyon úgy néz ki, hogy ez valami HP-specifikus driver bug lesz.
Gondolom az alaplapi chipset-driverben van valami, de még annyira sem értek hozzá, hogy találgassak, hogy mi lehet.
Ha valami komoly szoftverfejlesztő cég csinálná az NHC-t, akkor lehetne tiporogni a HP-nél javításért, de így, hogy az NHC nagyszerűsge ellenére is csak egy egyszemélyes projekt, nem hiszem, hogy komolyan vennék a kérdést...
p -
parandroid
félisten
Szeretnék egy rövid tesztet hirdetni, a felmerült probléma kinyomozására.
Eddig 3 teljesen különböző gépen (HP nx8220, nc6220, nc4200) jelentkezett a hiba a NHC alatt, hogy ha a program fel van telepítve, akkor a Windows suspend üzemmódja elaltatja ugyan a gépet, de visszatérni már nem tud az belőle (fekete képernyő, ventik maxon pörögnek, ledek égnek, gép megfagy). A három említett gép közös tulajdonsága (amellett, hogy mind HP), hogy i915 chipsettel vannak szerelve. Az nc8000-en, ami i855PM, tökéletesen működik az említett feature.
Szeretném kérdezni, hogy hajlandóak lennétek-e kipróbálni a Notebook Hardware Control nevű segédprogramot, és megnézni, hogy ha ez a program aktív (vagy akár fel van telepítve), akkor működik-e a gépen a Windows-os suspend, és abból hajlandó-e visszatérni normálisan?
[link] - innét letölthető, dotnet 2.0-t igényel, annak a linkje is ott van a downloads oldalon, amit linkeltem.
Köszi előre is mindenkinek,
p -
parandroid
félisten
Igen.
Egyébként az NHC eltávolítása valóban megoldja a suspend kérdést. Úgy látszik az i915GM és NHC páros nem szereti a suspendet...
Egyébként én a következő feszekkel próbálkoztam:
6x -> 0.700V
8x -> 0.764V
9x -> 0.812V
10x -> 0.844V
11x -> 0.908V
12x -> 0.956V
13x -> 1.004V
A tesztek rendben le is mentek, aztán mindennapi használatnál fagyott, úgyhogy valószínű, hogy némiképp nekem is feljebb kell tornáznom kicsit őket.
p -
parandroid
félisten
Idézet kicsit korábbról: ''Felejts el mindent, amit eddig tanultál, és helyezzük őj, informatikai alapokra.''.
Itten most az elvekről és az arányokról van szó. Az általad említett fizikai törvényszerűség nem releváns a notebook hőtermelésének csökkentése szempontjából. Legalábbis én még nem találkoztam a hatásfök emelését elősegítő segédprogramokkal.
Különösen arra a nem jelentéktelen részletre hívnám fel a figyelmedet, hogy a teljesímény itt most nem a termelt wattokra és joulokra értendő, hanem MHz-ekre és fps-ekre.
p -
parandroid
félisten
Tegnapelőtt szedtem szét egy 3 éves Sonyt. Volt benne por, de alig. Igaz, mobile Athlon procis, úgyhogy a venti azért megy sokat.
Amit még fontosnak tartok megjegyezni, az a teljesítmény és a zaj kapcsolata.
teljesítmény -> fogyasztás -> hő -> zaj
Ha már fizikaóra.
Azaz a venti akkor fog bekapcsolni, ha a gép nagyobb teljesítményt ad le. Ezzel nincs mit kezdeni.
Tuningőrülteknek: vegyetek asztali gépet, és tegyetek rá folyékony nitrogént.
p -
parandroid
félisten
Na jó, tanuljuk újra a fizikát. Felejts el mindent, amit eddig tanultál, és helyezzük őj, informatikai alapokra:
teljesítmény = hő + zaj
Ezzel sajnos nincs mit kezdeni, ez az egyenlet így áll fel, és akárhogy próbálod megoldani, a matekmatika ezúttal itt labdába sem rúg. Illetve esetleg a következő módon:
(kevesebb) teljesítmény = (kevesebb) hő + (kevesebb) zaj
p -
parandroid
félisten
Nem, a venti nem tölt be tisztítási funkciót a gépben. De ha tápról használod a gépet, kapcsold nyugodtan dynamic switchingre, akkor a terhelésnek megfelelően fogja szabályozni a proci sebességét, ez a munkádat os gyorsítani fogja, és ilyenkor majd a venti is bekapcsol majd néha, és kitakarítja az esetlegesen elé került port. Akkuról használva pedig ne akarj 3D-t renderelni.
p -
parandroid
félisten
Köszönöm, az NHC nekem minden szempontból jó megoldás, és tudja is, amire kíváncsi vagyok, illetve amit elvárok tőle. Köszönöm azért.
Eredetileg csak egy hőmérőt kerestem a SpeedSwitchXP mellé, de ha mindezt megoldhatom egy programmal, ami ráadásul valahogy megbízhatóbbnak is tűnik, akkor ez az ideális megoldás.
p -
parandroid
félisten
Kerestem egy programot, ami képes folyamatosan mutatni egy régebbi Athlon 2000+ Sony notebook hőmérsékletét, de sem MBM, sem Speedfan nem volt hajlandó erre. Végül feltettem a Notebook Hardware Controlt, és meglepve láttam, hogy nemcsak ezt mutatja teljesen jól, de a SpeedSwitchXP eltávolítása után is képes tökéletesen alkalmazni a Dynamic Switchinget 400 és 1666MHZ között. Wow. Nem csoda, hogy már nem CHC-nek, hanem NHC-nek hívják.
Szerk: az egyetlen hendikepje, hogy a különböző frekvenciákhoz tartozó feszültségértékekhez nem enged hozzáférni, azokat be sem olvassa. Nyilván nem szabályosak a lépcsők, bagy mit tudom én.
p -
parandroid
félisten
válasz
parandroid #93 üzenetére
Tárgytalan, most már Evereset is 800MHz-nek látja, a Win pedig egyedül mondja a 366-ot. Neki pedig nem hiszek. Valami itten kicsit félremér...
p -
parandroid
félisten
Érdekes dolgot fedeztem ma fel: a Notebook Hardware Control 800MHz-re tudja levenni a prcesszor órjelét. Most kikapcsoltam, és az összes lehetséges mérőprogramom egyetért abban, hogy az 1,73-as Dothan procim éppen 366MHz-en megy. Ez mi ez?
p -
parandroid
félisten
Talán azt, hogy ideje lecserélni.
- just kidding.
Nem tudom, hogy a P4-ek milyen energiatakarékossági funkciókat támogatnak, mivel ez nem mobil-processzor, szerintem ugyanazokat, mint az asztaliak. Ezzel együtt az NHC segítségével a feszt itt is lejjebb lehet venni, meg szerintem a Powerplay vagy az NHC takarékba tudja vágni a r7500-at is. Ez is valami.
Gondolom nem egy akkuidő-bajnok a konfig amúgy sem...
p -
parandroid
félisten
Nos, csináltam egy teljes feltöltöttségtől 8%-os töltöttségig tartó tesztet, 3h15min folyamatos használattal, normál fényerőn, WiFi-vel, fix 600MHz-es CPU órajelen és 100/100MHz-es VGA órajeleken.
Ami kicsit becsapós, hogy a hétköznapi tapasztalatom általában ennél jobb eredmény volt eddig, viszont beleszámítva, hogy időnként magára szoktam hagyni a gépet 5-10 percre - a kijelző pedig 1 perc tétlenség után kikapcsol.
Így állandó használattal nem is rossz teljesítmény ez egy SXVGA+-os kijelzőt is tápláló csaknem 2 éves 8 cellás, 4400MAh-s akkutól.
Viszont a tanulság az, hogy a világot nem lehet megváltani a feszültség csökkentésével. A hőmérséklet viszont 1-2 fokot valóban csökkent - bár ez is inkább a dynamic switching-es tápról történő üzemnél észrevehető.
p -
parandroid
félisten
Hogyne. Nem is keveset, de nem méricskéltem stopperrel.
Tényleg, ideje lenne akkuról is tesztelnem a levett feszet.
Szorzó --- Órajel --- Névl fesz --- Új fesz
06 ----------- 600 ------- 0,956 ------- 0,796
08 ----------- 800 ------- 1,036 ------- 0,860
10 ---------- 1000 ------ 1,164 ------- 0,924
12 ---------- 1200 ------ 1,276 ------- 1,100
14 ---------- 1400 ------ 1,420 ------- 1,148
16 ---------- 1600 ------ 1,484 ------- 1,260
p -
parandroid
félisten
Gondoltam, hogy így lesz - mármint hogy szorzót nem állít, csak az egy fix szorzóhoz a feszt.
A dolgot végiggondolva a lényeg a következő: van egy fix működési frekvenciád a szorzó és az FSB szorzatából, amihez egy default feszültség tartozik. A proci ez alapján a felvett feszültség alapján ''fogyaszt'', illetve melegszik. Minél kisebb ez a feszültség, logikusan annál kevesebbet fogyaszt, és ezáltal kevésbé melegszik a processzor. Azt a feszültségértéket kell megtalálni, amin a gép még stabilan üzemképes.
Nekem ez most 1,484V helyett 1,26V. Ahogy elnézem ez pár fokot jelent hőmérsékletben (1-2-t), bár a gép most dinamikusan állítja a feszültséget.
Amit eddig észrevettem, hogy a fix 600MHz-es akkus üzemnél a 0,956-ról 0,892-re lejjebb vett feszültségértékkel kb 10-15 perccel nőtt meg az akkuidőm. Most levettem 0,796V-ra, de ma egész délután csak hálózatról teszteltem (hogy bírja-e és stabil-e), holnap majd megfuttatom akkuról is, hogy meddig megy.
p -
parandroid
félisten
Pentium M esetében minden szorzóértékhez (6x, 8x, 10x, 12, 14x, 16x) külön be lehet állítani egy feszültséget, hogy azon az órajelen milyen feszültséget szeretnél használni. (Lásd még #12 by tomcs.)
Miután úgy tudom, hogy a Celeron M nem támogatja a szorzómodosítást, tippre azt mondanám, hogy neked csak a 15x-ös szorzóhoz fogja felajánlani a feszültségmódosítást. De tedd fel, és azonnal kiderül.
Amúgy lehet, hogy be tudod állítani a többi szorzóhoz is, viszont kell valami megoldás, hogy váltogasson is a szorzók között, mert ezt a Pentium M-ek esetében a Speedstep végzi hardveresen, ami a Celeron M-ből hiányzik.
p -
parandroid
félisten
Ha lenne most nálam egy Celeron M-es noti, kipróbálnám. Mivel nincs, így a próbát neki kell elvégeznie, ha tényleg érdekli - vagy bárki másnak, akinél épp van egy ilyen.
Egyébként kíváncsi vagyok, hogy hogyan reagál egy Celeron M a Notebook Hardware Control-ra. Ami biztos, hogy az adott szorzóhoz és órajelhez enged feszültséget állítani. Ezzel gyakorlatilag már előbbre lenne, hiszen 1,484V helyett nálam most 1,26V-on megy 1,6-on a Pentium M. Ez gondolom már meglátszik fogyasztásban. Biztosat azért nem tudok írni, mert épp megy a háttérben a teszt, eddig csak a 600MHz-es órajelen volt lejjebb véve a feszültség, most a többi órajelen is levettem, úgy tesztelek.
Amúgy ez már tényleg kötözködés, nem?
p -
parandroid
félisten
De ezek elég drágák (mondjuk a Turion MT annyira azért nem), és épp ezért kevéssé elterjedtek. Másrészt miért ne azzal gazdálkodjunk, és abból próbáljuk meg kihozni a maximumot (jelen esetben minimumot), amink van?
Egy ULV-s gép ára, lássuk be, többnyire csillagászati, és ha egyszer hasonló feszen megy egy nem-ULV-s proci is, akkor az csak jó. Csak üzemidőt és hőmérsékletcsökkenést nyerhetünk a dologgal, emellett a venti is ritkábban fog bekapcsolni, ami megint fontos szempont egy notinál. Cserébe csak egy napnyi tesztelésen kell túl lenni, ami a teljesítménynövelő tuninghoz képest még viszonylag veszélytelen is, hiszen legfeljebb újraindítom a gépet, és visszaállítom a feszültségértékeket, nem tudom kinyírni a procit túlfesszel.
Különben meg ahogy emvy hozzászólását is olvashattad az elején (#4-#6), ULV Dothan-nel is lehet még lefelé menni.
Téma részemről lezárva, no more off plz.
p -
parandroid
félisten
Ottan valami probléma lesz mással is, nekem ezek egyike sem jelentkezik...
Egyébként most jó darabot superpiztem, most visszatettem tápra, hogy lássuk, hogy bírja a dynamic switchinget. Utána megy lejjebb...
Szerk:
Bár ha jól látom a #21-ben Janesznek is hasonló problémája volt egy hasonló géppel.
p -
parandroid
félisten
Most néztem, hogy a default 0,956V-ról valamikor régebben még levettem 0,892-re a feszültséget. Azóta is szépen megy a gép, semmiféle instabilitást nem tapasztaltam, viszont gyanúsan jók voltak az akkuidők. Akkor ezért...
Most még lejjebb vettem 0,876-ra, ha egy hétig nem fagy, akkor megyek tovább 0,860-ra. Majd meglátjuk. Közebn azért majd megpróbálok tesztelni is, hogy Bálint is megnyugodjon.
p
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Eladó egy Asus g751j Dobozzal gyári tőltővel
- HP 13"FullHD IPS,i5 8265u(8x3,9Ghz)Villágító billentyűzet,8GB Ram,256-512SSD,jó akku,Szép állapot
- Újszerű Asus,játékra is,17,3"FullHD,i7 8550(8X4Ghz)GT920mx 2/4GB DDR5 VGA16GB RAM,SSD+HDD,
- HP Zbook 14 laptop (14FHD/I7-G5/8GB/128SSD/MagyarVilágítós)
- Jó áron ÁRON ELADÓ! Üzleti HP Elitebook 1040 G9 Laptop! / i5-1245U 16GB 256GB
- Bomba ár! Dell Latitude E6540 - i5-4GEN I 8GB I 320GB I DVDRW I 15,6" FHD I HDMI I W10 I Gari
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 45GS95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- Bomba ár! Dell Latitude 7320 - i5-11GEN I 8GB I 512SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- AZONNALI SZÁLLÍTÁS Eredeti Microsoft Office 2019 Professional Plus
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged