Hirdetés
- Szénszál és réz találkozik az Inno3D egyslotos RTX VGA-in
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Cserélhető filtereket biztosít az Elgato legfrissebb, 4K-s webkamerája
- A YouTube-ot is betiltják a gyereknél az ausztrálok
- Gyilkosságban és öncsonkításban akart segíteni a ChatGPT
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
efemm
tag
Szerintem nem lesz gyorsabb w10-től sem. Szedd le a felesleges gyári bloatware-eket (már nem tudom, hogy dell-hez jönnek-e, de HP-nál igen), töröld le a felesleges gyári alkalmazásokat, az Indítópultban nem induljon semmi. Valamilyen Office-t viszont tegyél fel, a drivereket frissítsd le. Egyébként pedig mindegy, mert a gyerek úgyis telerakja mindenféle játékkal, kivéve ha korlátozott felhasználót kap, és mellette magadnak létrehozol egy admin jogosultságút.
-
jerry311
nagyúr
Velem van a gond, ha ugy erzem forditva ul a lovon a menedzsment content filter / block temaban?
Alapveto oldalakat kell whitelist-re tenni, mert egyebkent a kategoria tiltva van. Pl.: Spotify, TV Licensing (UK), www.nikkei.com, BBC, es meg sokan masok...
Ennek igy nincs ertelme, szerintem. Ehhez kepest jobb hozzaallas lenne tiltani, amit kell, a tobbire meg legfeljebb sebesseg korlatot... Egyebkent sem jellemzo, hogy a kollegak a neten basznak el az idejuket melo helyett.
-
Tamy
őstag
Én nem tapasztalok jelentős gépigénybeli különbséget a W10 és a 11 között, és a 10-nek már nem sok van hátra, de Te tudod. Viszont a kérdésedre válaszolva: nem csak fél legálisan, hanem teljesen legálisan azt raksz rá amit akarsz. A Kréta tudásbázisban van róla leírás, csak most épp nem megy az oldal. Az egyetlen kritérium, hogy meg kell őrizned a gép működőképességét, és oktatási célra kell használnod, illetve nem folytathatsz róla semmilyen illegális tevékenységet.
-
tbc2
tag
válasz
Rinocerosz #28292 üzenetére
Köszönöm szépen!
-
tbc2
tag
Köszi az infókat, ez lesz :D Egyébként local userrel kezdtük el használni, nem a beüzemelési útmutató szerinti MS userrel. Azért nem, mert akkor, amikor megkaptuk, nem is jött vele beüzemelési útmutató, senki nem mondta, hogy létre kell/lehet hozni új MS accountot. Június 9 már elég közel volt akkoriban, nem a laptopról szólt ez akkor ott, hanem a kiosztási határidőt kellett tartani ugyebár... :D Ennek következtében nem is néztem, hogy Bitlocker defaultból be van kapcsolva. Reinstall után biztos lehetsz benne, hogy ki lesz kapcsolva. :DDD De ha már itt tartunk, Win10-et lehet rá fél(legálisan) felhúzni? Mert azzal VALAMENNYIRE használhatóvá válik a 4 GB-os gép (külső SSD-s tapasztalat alapján mondom). Win11-nek NAGYON kevés a 4 GB. (nem, nem lehet bővíteni, alaplapra integrált RAM van benne, nincs egyáltalán slot sem, nem hogy üres slot).
-
efemm
tag
-
efemm
tag
Ha a laptop telepítést az ajánlott lépések szerint végeztétek, akkor vagy létre kellett hoznotok egy új MS account-ot, vagy valami meglévőhöz hozzá kellett rendelni. (Vagy lokál felhasználóval telepíted, de akkor meg van annyi eszed, hogy azonnal kikapcsolod a bitlocker-t.). Egyébként nem lehetetlen, hogyha van a gyereknek iskolai MS felhős azonosítója, akkor az iskolai rendszergazda az MS Entra-ban a Device-oknál meg tudja találni a bitlocker kulcsot. Egy napja volt a kezemben ilyen w11-es tanulói HP notebook (2. körös), amibe nem tudott belépni a gyerek, de megvolt a bitlocker kulcs az iskolai felhőben. Utána már recovery command prompt-ból manage-bde -off C: , majd utilman.exe csere és jelszó csere után sikerült belépni.
-
bolvar
senior tag
válasz
Rinocerosz #28292 üzenetére
Én új vagyok ezen a gépet kap az iskola vonalon, és művészeti suli lévén senki se tudja hogy kitől de kaptak 3 gépet
Ezek kifü vagy klikk-től jönnek? Csak kifü kifingott, nem tudok még kms se aktiválni a jó pro-m meg válaszra se méltatta az embert...
-
bolvar
senior tag
Ha nem lépsz be MS accountal a gépbe nem is fogja felszinkronizálni.
Előző cégnél egyik bossnak céges gépe volt de nem lett ugye berakva tartományba mert ő a boss, megdöglött lapcsere, bitlocker...A mák annyi volt ms fiókkal használta így megvolt fent a drive-on. De megjegyzem ezt is csak úgy sikerült előtúrni ms supportot felhívtam, mert amit a neten ír hogy keresd meg az rohadtul nem úgy van, valami full más linken kellett megnyitni de ha megköveznek se emlékszem mi volt az. -
tbc2
tag
Az imént lecsekkoltam az asszony gépén (egyetemen tanár), és nála is be van kapcsolva. Na mondom, akkor uccu neki, nézzük meg, hogy neki, akinek tudom, hogy van MS usere, fent van-e az accountjánál a helyreállítási kód. Nincs. Látszik az eszköze, látszik, hogy aktív, de nincs ott a Bitlocker helyreállítási kulcs. És olyan opció sincs, hogy na akkor pótoljuk ezt a hiányosságot, kulcs feltöltése. Gondolom nem ő volt az, aki ezt a laptopot először használta/telepítette, ergó nem az ő fiókjához került hozzárendelésre először ez az eszköz, ergó nem nála van a kulcs. De hogy az ottani rendszergazdával nem lenne beljebb, az is biztos. Most kiexportáltuk nála, és ezzel megelőztünk egy katasztrófát (mondjuk nála be van OneDrive, onnan minden bizonnyal visszaszerezhető lett volna minden adat). Agyrém ez a defaultból bekapcsolt Bitlocker! Jó cucc, de hadd én (vagy a szervezet rendszergazdája) döntsem el, hogy be akarom-e kapcsolni, megismerve a vele járó kockázatokat!
-
tbc2
tag
válasz
Szakbarbár #28278 üzenetére
Köszönöm Neked is! Sajnos nem oldotta meg.
-
tbc2
tag
válasz
Rinocerosz #28279 üzenetére
Sounds good, doesn't (didn't) work.
Mindenesetre köszi, ötletnek jó volt. Futok még egy kört a rendszergazdánál, de egyszámjegyű százalék esélyt látok arra, hogy ő hozzá tud férni a kódhoz. Idióta ötlet volt, hogy defaultból be van kapcsolva a BitLocker. Gyakorlatilag ingyen és bérmentve telepítettek egy zsarolóvírust a diákok gépére. Ami nem kér pénzt, cserébe nem is adja oda a kulcsot.
-
válasz
Rinocerosz #28281 üzenetére
Vegyesen vannak a gépek, a 8-9 évestől a fél évesig, nincs velük baj (54xx-esek vannak szinte kizárólag).
-
bolvar
senior tag
-
sanzi89
addikt
válasz
Szintén, Dell Latitude 5480. Egy Windows frissítés utáni reboot során pár gépen kért bekapcsolás után. Szerencsére ezek még valami pályázatos gépek voltak, így az MS accountban ott voltak a kulcsok. Ugyanebbe a csoportba tartozó HP és Lenovo gépek egyikével se volt gond, Dellből minden második eljátszotta ezt.
-
Szakbarbár
aktív tag
válasz
Nálunk az IT policy kötelez a Bitlocker használatára nem csak laptopnál hanem asztali PC-nél is. KB 500 db Dell gépről beszélünk vegyesen. A security csapat azonnal ugrik ha látnak egy laptopot titkosítás nélkül.
Szerencsére ritkán van vele probléma. -
Rinocerosz
őstag
válasz
bogabi #28280 üzenetére
Persze, mert nincs bekapcsolva rajtuk.
Viccet félre téve:
Nálunk is van jócskán Dell (latitude) gép mondjuk az igaz, hogy mindegyik ugyan az a típus tehát lehet nem minden szériára igaz. Viszont nem olyan régen volt egy frissítés ami az összeset kivétel nélkül bitlockerbe rakta... szerencsémre ami hozzám kerül azon álltalában kikapcsolom azonnal, így nem volt vészes, de így is kellemetlen volt.Miközben ugyan ez a HP és Lenovo gépeket nem fogta meg. A többiről nem tudok nyilatkozni.
-
válasz
Rinocerosz #28279 üzenetére
Van vagy 100 Dell (Latitude) a cégnél, sose volt baj a Bitlockerrel....
-
Rinocerosz
őstag
Állítsd vissza amit elállítottál a biosban. Lehet egy default settings is megteszi.
Sokat nem nézegettem ezeket a tanulói gépeket, de én nem láttam egyik dobozába se bitlocker kulcsot. Szerintem a rendszergazdák le tudják kérni a kódokat, de nekem még nem volt ilyen esetem.
Szerintem ha sikerült visszaállítani akkor utána kapcsold is ki teljesen
. Baj van vele csak, főleg a dell gépeknél.
-
Szakbarbár
aktív tag
Helló!
Igen, a boot sorrend változtatása után kéri a helyreállítási kulcsot. Elvileg, ha visszaállítod az eredeti állapotot lehet nem fogja kérni.
Én is sokat szívtam emiatt. Van egy script ami beállítja a gépeken a BIOS jelszót és a Boot sorrendet. Viszont ez néha csak azután fut le, miután megtörtént a Bitlockeres titkosítás. Az újraindítás után minden esetben kellett a recovery key. -
krealon
veterán
"hol lehet ezt a Bitlocker key-t megtalálni (ha egyáltalán BÁRKI feljegyezte, mert én nem"
-
szesa
senior tag
Hi,
Microsoft Authenticator adatokat, hogy lehet másik telóra átvinni?
Maga a folyamat sikerült (android), minden accountra (van vagy 50)
azt közli (a gyökér..), hogy QR kóddal mind a 50 accountot olvassam be újra hogy befejezze a restore-t. Na ne, és mindegyikbe egyesével kéne újra belépni?
Ezt nem gondolják komolyan ügye? Egy rakat hozzaferes van ott vagy tartalék,
ilyen alapon nem is lehet átmenti az adatokat másik eszközre mert újra kell mindet regisztrálni? Ahhoz pedig az általam talált leírások szerint mindenhova egyesével be kéne lépni a mysignins oldalra ott beállítani hogy uj QR kodot kérek...akkor tulajdonképen a Microsoft Authenticator-ban felvett profiliokat egyesével újra kell regisztrálni azaz tulajdonképen nem lehet semmit sehova átvinni backup restore az egy bakfitty? Ez nem komoly ügye? Vagyis félreértem és nem így van ügye?
bazz -
tbc2
tag
Sziasztok!
Bocsánat, ha létezik erre a témára külön topic, beletettem kb. 5-10 percet, de nem találtam rá. Ha létezik, légyszi mondjátok, hogy hol!
KLIK-es Latitude 3140 sulis laptop az alany. Tekergettem, és most azt mondja, hogy Bitlocker key-t kér. A kérdésem az lenne, hogy hol lehet ezt a Bitlocker key-t megtalálni (ha egyáltalán BÁRKI feljegyezte, mert én nem, arról sem tudtam, hogy be van rajta kapcsolva). A fiamnak nem tudok róla, hogy lenne iskolától/KLIK-től kapott MS-es emailcíme, ezáltal usere, ezáltal bitlocker-kulcs-lelőhelye. Létezik, hogy van neki? Ha igen, hol lehet rálelni, hogy mi az?A második kérdésem az lenne, hogy amit tekergettem rajta, az az, hogy a bootsorrend változzon meg, a külső vinyóról bootoljon előbb, mint a beépítettről. Ez szerintetek triggerelhette azt, hogy Bitlockeresedjen?
Volt már valakinek hasonló tapasztalata?
Köszi!
-
válasz
MasterDeeJay #28273 üzenetére
Ezeken általában maguk a diszkek nem látszanak kifelé, létre kell hozni rajta egy kiajánlott területet (általban volume vagy lun néven fut) ami meg fog jelenni SCSI diszkként azon a kontrolleren. Illetve az is előfordulhat hogy az adott SAS porthoz kell rendelni.
-
-
bolvar
senior tag
30m ahogy írtam, nem találtam nanostation használtan hirtelen, de legalább azoknak nem szállt el az ára ahogy nézem, régen csak a szektorokat vettük unifi-tól.
#kraftxld
2db loco-t ha veszek akkor az megugorható vele ha jól láttam, újan a 2db sincs 1 sxt árában.
Egyik station más ap módban és úgy összeáll papíron? Egy unifi ap lenne a túlfelén, 3 vlan-al gondolom ezt megugorja majd. -
válasz
MasterDeeJay #28270 üzenetére
A második, ezek csak SAS-on csatlakoznak, ott viszont akár több szerverre is egyszerre.
A LAN port ezeken csak management-re van. -
Kaptam (céges selejt) egy dell powervault MD3220-ast. Bár totál nem tudom mire lehetne használni. Teljesen fel van töltve 24db vincsivel, nem néztem meg egyenként de 600GB van a keretre írva bár lehet nem akkorák majd kiderül.
Na de hogyan csatlakozok rá?
Iscsi lanon tudna?
vagy működhet egy dell H310-esre ami szeverben van egyszerűen rákötöm a SAS out portra? Van ennek valami belső sas expandere?
Bár hogy mire tudnám használni még ötletem sincs. -
bolvar
senior tag
Üdv
Mikrós átlövésre mi a legbudgetebb ajánlott megoldás, mikrotikeztem hajdanán, de pofátlan árban van egy sxt főleg 30m-ért. Nem nincs lehetőség kábelre sajnos.
100e nem tapsolnék erre el őszintén
Köszi a helpet!
bolvar -
Sziasztok!
Sharepoint problémába ütköztem, és nem jutok vele dűlőre. Ez egy szervezeti site, nem publikus, de szeretnének belőle egy-egy mappát megosztani külsős felhasználókkal is. Jelenleg nem működik ez az opció, és nem is tudok rajta gyengíteni, mert a site megosztási beállításai közül ki van szürkítve az "anyone" menüpont, ezért külsős partnerekkel sharepoint vagy onedrive mappát nem lehet egyszerűen, egyetlen link révén megosztani. A lockdown mód nincs bekapcsolva a site tulajdonságai között, de valamilyen tenant szintű blokkolás lehet, mert mindegyik sharepoint site-on ugyanez az opció, ugyanígy ki van szürkítve. Csatoltam egy képet a problémás opcióról. Ennek következtében természetesen a policies >>sharing fülön sem tudom a csúszkát feljebb húzni a kiszürkített állapotból, hogy engedélyezzem az anyone megosztást, mindössze új vendég usert tudok hozzáadni a megosztáshoz (de ezt nem szeretnék, mert túl komplikált így a felhasználók számára). Olvastam valahol, hogy a microsoft beszántotta mostanában valamikor a public sharepoint site-ok használatát, de ez nem az, csak hasonlót akarnak elérni, mint a privát onedrive-nál van, ahol tudsz olyan linket adni a partnernek, amihez nem kell bejelentkeznie, csak kattint, és megnyílik a böngészőjében az adott mappa.
Van valami tippetek, milyen beállítás blokkolhatja ezt a megosztási módot? A fiók, amivel nézem, global admin jogosultságú.
-
bolvar
senior tag
Hali
Létezik még olyan offline chat ami kezel multi site is?
Syno chatet váltná le egy ismerős de nem találtam erre jó megoldást.
Ugyanitt nekem kérdés mivel a legérdemesebb nyilvántartást készíteni ismeretlen hálózaton lévő gépekről, sccm húzós gondolom, osc naaagyon régen használtam, aida nem tudom van-e valakinek tapasztalata, powershell próbáltam, de nem az igazi, bár volt itt korábban aki hasonlóval küzdött nem tudom ott sikerült-e neki tökéletes scriptet összerakni
Köszi a helpet!
bolvar -
bugizozi
őstag
válasz
bolvar #28261 üzenetére
HTML5 konzolon nincs arra opció (vagy én nem találtam), hogy ISO-t csatlakoztassak Virtual Media-nak, emiat gondolkoztam az update-en, hátha... Mondjuk egy 2023-as cikk alapján is Network Share-en keresztül csinálja...
Mindegy, sikerült előhozni a JAVA-s verzitó, úgy ment [link]
(nem lopta be magát a szívembe ez a brand, csak sajnos olcsóbb mint az azonos hardverű Dell, Lenovo) -
bolvar
senior tag
válasz
bugizozi #28260 üzenetére
Vagy követed az aláírásodban szereplő itinert
De simán elképzelhető ilyen jóképességűen tervezték meg, de gondolom tudod menteni a configot és visszatölteni, ha nem csak 1db ip cím ami bevan állítva. 3com switch-nél jártam picit így, a factory megnyomva vett fel dhcp-t de ugye semmit se láttál, mi is történik, és a dhcp-n felvett címen tudtad resetelni
Csak sehol nem volt írva ez
De a supermicro faq-ban is sok helyen azt állítja factory kell, verziókat is megjelöl mikor fogja eleve az update ezt megtenni. -
bugizozi
őstag
Sziasztok!
Frissített már valaki Supermicro szerveren IPMI management firmware-t?
Tényleg ki kell venni a pipát, hogy őrizze meg a configot, így visszaáll default-ra? Ez esetben oda kell battyogni egy monitor+bill kombóval és beállítani az IPMI IP címét?Köszi!
-
Tamy
őstag
Hogy tudnék GPO segítségével a munkaállomásokon hálózati megosztásra engedélyeket beállítani? Tehát nem a szerver megosztás felcsatolása a kérdés, hanem ez:
A megosztás létrehozás ok, de hol állítok be rá engedélyeket? -
Indiant
addikt
Hali, valakinek van kontaktja a Microsofthoz?? Nem tudom elérni őket.
-
sanzi89
addikt
-
efemm
tag
válasz
sanzi89 #28246 üzenetére
A wiki leírás alapján: UID (kötelező): a felhasználó helyi azonosítója, pontosabban az azonosító '@' karakter előtti része. Az azonosító csak az angol ABC kisbetűiből és számokból állhat. Az azonosító csak betűvel vagy számmal kezdődhet.
Egyrészt OM kód hová kell? Másrészt ha oktatási azonosítót használsz, azt ki kell egészíteni az elején kisbetűvel.
Ja, már látom az OM-et, csak a minta fájlban nem volt. Próbáld meg, hogy az OM oszlopot szám helyett szövegre formázod, esetleg a többi oszlopot szintén szövegre. Valamint XLS és nem XLSX.
Esetleg próbáld meg libreoffice-ban szerkeszteni. -
sanzi89
addikt
KIFÜ Dashboard user export és importnak van valamilyen varázslata? Fél napot elcsesztem már vele, de sehogy se akar működni.
Nem tudom, hogy ebben mit lehet hibázni, de már se se működik:
Exportálom a user-eket felületről, megnyitom Excel 2019-ben, kitörlök egy kivételével minden sort - fontos, hogy sort, nem csak az adatot a cellából - egy mezőbe beírok egy számot (valid OM kódot) és visszatöltéskor ezt a beszédes hibaüzenetet kapom:DAP Batch Modify Operation Error. Diagnostic message: ""
Természetesen adtam le hibát 5 nappal ezelőtt a KIFÜ-nek, de a szokásukhoz híven - az augusztusi jegyemre máig nem jött megoldás - csesznek válaszolni bármit is. A WiKi-ben lévő leírást is átnéztem már százszor, de az is jelzi a pancserság szintjét, hogy a példa fájlukat se eszi meg a betöltő.
-
sanzi89
addikt
válasz
kraftxld #28241 üzenetére
Nem tudom, biztos. OneDrive-ba miként rakom bele a földi AD csoportjait, helyi mappáit, jogait? Nem tűnik egyszerűnek.
Régi rendszergzda felhúzott egy Win Server OS-t, amire RDP-vel beléptek és csókolom. Igen, az RDP portja mindenféle védelem nélkül ki volt engedve a netre. Ezt nem viszem tovább, de ehelyett kéne valami hasonlóan egyszerű megoldás.
-
efemm
tag
válasz
sanzi89 #28239 üzenetére
Ha van is iskolai ingyenes O365 hozzáférés (saját tenant), akkor sem fogod tudni összehozni a hibrid szinkronizációt (A1+ licence-szel, csak magasabb, fizetőssel). Nálam ez úgy működött, hogy a gépbe a helyi AD account-tal léptek be a tanulók, majd az O365 desktop alkalmazásaiba még egyszer, a "Tems-es" felhasználójukkal. Ott már tudnak onedrive-ra menteni. (Mondjuk nálunk, általános iskolában már az is bonyolult, hogy ne a c:-re mentsenek, hanem a home meghajtójukra.)
Egyébként meg iskolában nem erőltetném, kivéve, ha van plusz vírusvédelmed is, meg esélyes, hogy nem csak iskolai tartalmakat fognak ide-oda másolni. Az O365 Exchange forgalom ki- és be nálam teljesen tiltva van, kivéve az admin accountom, mert mindenféle játékra ezzel regisztráltak, kikerültek a jelszavak, a bot-ok meg szórták a spam-et kifelé az account-jainkról. (Ezzel a licence-szel geolokációs policy-t sem tudok beállítani.) -
sanzi89
addikt
-
sanzi89
addikt
válasz
Rinocerosz #28236 üzenetére
Sziasztok
Iskolai környezet, helyi AD, helyi felhasználói fiókok diákoknak is (összesen kb. 600), helyi fájlszerver.
Kellene valamilyen ingyenes megoldás arra, hogy a diákok az AD-s felhasználónév/jelszó párossal a lehető legegyszerűbben elérjék a saját felhasználójukhoz (Home folder csatolva, mint S meghajtó) tartozó fájlokat. Van erre valakinek ötlete?Köszi előre is a segítséget!
-
Rinocerosz
őstag
Sziasztok!
Most találkoztam ezzel a hibaüzenettel miközben egy sima windowss 10.iso-t szerettem volna kiírni pednrivra Rufus-al. Valaki hallot már erről valamit, illetve mit takarhat most ez?
[Itt ezt tárgyaljék ha jól látom, de nem igazán értem mi a probléma ezzel]
-
Gargouille
őstag
Kellene hozzá valamilyen VPN, ha csak nem tudsz kihúzni közöttük egy 250Km-es optikát
. Bár a részleteket nem ismerjük, de esetleg egy RDS szerver is megoldás lehet, mindenki azon dolgozik mind a két helyről és a lokális nyomtató meg fel van mappelve a munkamenettel együtt az RDS-en. Igaz, így mindenki csak a saját telephelyén lévő nyomtatóra tud nyomtatni. Ha a PDF nyomtatás/közös mappa is jó, akkor RDS-el is teljesen megoldható VPN nélkül.
-
seger
addikt
Két épületet kellene egy hálózatba kötni. A két épület 250km távolságban van. Ami nehezíti, hogy van hálózati nyomtató, amit használni kellene. Ráadásul egyik épületből a másik épületben lévő nyomtatóra is kell tudni nyomtatni, ugyan ez vissza. Pdf print is megoldás lenne és egy közös mappa, de.....
Meg is oldottam, de érdekelne ki hogyan oldaná meg? Hátha van jobb megoldás mint ahogy megcsináltam. Vpn-el van most. -
-
Tamy
őstag
válasz
Visormail #28223 üzenetére
Megoldottam ez alapján, de az oka rejtély.
-
Visormail
addikt
Ezt a hibaüzenetet írja akkor is ha be van állítva ez a házirend (magyarul tudom írni, RSAT-on keresztül használom):
Számítógép konfigurációja/Házirendek/A Windows beállításai/Biztonsági beállítások/Fiókházirendek/Helyi házirendek/Biztonsági beállítások/Felhasználói fiókok felügyelete: A jogosultságszint-emelési kérés működése általános jogú felhasználók esetében
Beállítás: Az emelési kérelmek automatikus megtagadása
-
Tamy
őstag
Találkozott már valaki olyannal, hogy egyik napról a másikra megszűnt rendszergazdának lenni a rendszergazda? Windows Server 2019, tartományi környezet, magán a szerveren működik az admin jog, de a klienseken (W10, 11) "a kért művelethez magasabb felhasználói szint szükséges" hibaüzenetet kapok. Természetesen a fiók tagja mindenféle admin csoportnak.
-
anulu
félisten
válasz
kraftxld #28220 üzenetére
cégnél a "word of mouth" alapján egyre többen kérik, nemcsak Teams chatben, hanem nyílnak a ticketek. developerek nálunk sokkal jobban szeretik, mint a 23H2-t. olvastam össze-vissza nyűglődésekről, de - kopp-kopp-kopp - nálunk semmi nem jött elő, itthoni környezetben is kiment, megy. a legnagyobb bajom annyi volt - elég nagy minta alapján - , hogy az nVidia drivert clean installal újra kell rakni (céges laposokban az van).
-
anulu
félisten
Windows Server 2025 GA lett. sok sikert mindenkinek
-
Rinocerosz
őstag
válasz
Visormail #28217 üzenetére
Szia!
Ami azt illeti úgy oldottam meg, hogy a lemezt 2 partícióra bontottam és oda másoltam a .wim fájlt winPE segítségével. Végül majdnem sikerül minden... annyi baj van még, hogy az elején a windowsPE szakaszban kéri a nyelv, kulcs meg a drive beállítását. Utána az oobe szakszban automatikus minden, de az elején valami nem stimmel a válaszfájlal. -
Visormail
addikt
válasz
Rinocerosz #28216 üzenetére
Szia!
Kicsit vegyes, hogy sysprep után mi marad meg, a hátteret nem tudom fejből.
Igen a Virtualbox nem annyira támogatja az usb bootolást. Már egy pár éve nem használtam, korábban sikerült valami iso-val ami egy másik boot menüt hozott be, már nem emlékszem a nevére. Van egy ilyen is pl [VMUB] de ezt nem próbáltam.
Bebootolhatsz egy klónozó program iso-jával és csinálsz egy image-et a kész rendszerről egy hálózati útvonalra (pl a host gép c$ megosztása, csak egy hálózatra kell őket tenni addig).
Vagy lehet telepítőlemezzel/winpe-vel bootolni, shift+f10 parancssor:
dism /image:C:\ /optimize-image /boot
dism /Capture-Image /ImageFile:"utvonal\Install.wim" /CaptureDir:C:\ /Name:Windows 10
Ha akarsz hozhatsz létre mégegy üres virtuális lemezt a gépnek, de itt is lehet a host gép c$ megosztása, ez a legegyszerűbb.A gazdagép lemezkezelőjében, művelet/virtuális merevlemez csatlakoztatása, itt lehet vhd -t és vhdx-et csatolni, majd az előbbi parancssorral így is működne gondolom. A virtualbox alapértelmezetten vdi-t gyárt új gép létrehozásakor, de akkor még átlehet állítani vhd/vhdx-re. Utólag is át lehet konvertálni ha akarsz kísérletezni:
Convert VDI to VHD
Power off the VM before. Click File in VirtualBox to start Virtual Media Manager.
Select the disk attached to the VM to migrate and click Copy.
Choose VHD file format in the disk copy option.
Choose disk dynamic for less disk usage and testing or fixed size for production and high disk utilization usage.
Select the VHD file path and start copying. -
Rinocerosz
őstag
Sziasztok!
Csinálnék egy előre konfigurált windows 10-et amit majd kiírnék pendrivera és azt szeretném különböző gépekre telepíteni.
Egyenlőre itt tartok:
VirtualBox-ban windows 10 telepítés és Audit modba raktam.
Felraktam a szükséges szoftvereket. (Itt ha csinálok valami beállítást mondjuk hátteret váltok az megmaradna a sysprepelés után is?)
Megcsináltam a válaszfájlt is.
Viszont itt elakadok a WinPE iso-t meg tudom csinálni, de hogyan tudom most ezt bootlni a Virtualboxban? 1x sikerült, de pontosan nem tudom, hogy jól csináltam e
Azt se tudom, hogy a .wim fájlt most, hogyan tudom kimásolni valahova? Mert az induláskor nem tudok csatlakoztatni pednrivot(vagy én vagyok csak béna). Esetleg érdemes lenne már a virutális gép készítésekor a C meghajtót 2 osztani C-re és mondjuk D-re?
Szóval itt elvesztem.... -
Gargouille
őstag
válasz
bugizozi #28210 üzenetére
Előre nehéz megsaccolni, mert nagyon sok bizonytalansági tényező van benne, ha közben bármi előre nem látott dologba belefutsz akkor nagyon sok órád el tud menni rá. De kiindulásnak teljesen jó, amit Kraftxld kolléga mondott. Ha tényleg csak annyi szolgáltatást visz, amit írtál, akkor nem olyan bonya.
Hasonlót már csináltam, de én in-place upgrade vonalat vittem. Az egy fizikai szerver volt natívan telepítve rá 2008, bevirtualizáltam (hyper-v), majd virtuális környezetben előre lemodelleztem a több lépcsőben 2019-re frissítést, minden lépcsőnél az előjövő hibákra kerestem megoldást, ledokumentáltam, snapshot-ból vissza az előző lépésig és újra...
Utána mikor élesben kellett elvégezni, akkor elővettem a doksit és nulla stresszel / meglepetéssel simán végigcsináltam. Kábé 3 nap ráment mindenestül, de sima volt az átállás és ügyfélnek is minimális kiesést okoztunk így, mivel az eredeti vas végig működött közben, dolgozhattak én meg kényelmesen munkaidőben tudtam párhuzamosan tesztelni + előre le tudtam mérni, hogy majd az éles átállás pontosan mennyi időbe fog telni.
-
Phobion
őstag
NIS2 fejlemények - [link]
Érdemes meghallgatni 👆
-
kraftxld
Topikgazda
válasz
bugizozi #28210 üzenetére
Egy nap + fél nap szopófaktor + óradíj ha nagyon szétcsúszik valami.
Én swing migrációt csinálnék, egy 2012 R2-t felhúznék mellé amin csak az AD fut.
Majd DHCP backup, file share konfig backup.
Régi szerver kuka dcpromo után, majd ugyanazzal a névvel, IP-vel új 2019 szevert felhúzni.
DHCP restore, file share drive-jait felcsatolni, file share, restore, dcpromo-val újra DC-vé tenni.
Majd az ideiglenes 2012 R2-t kukázni. -
qwertly
addikt
Sziasztok!
Tudom egyszerű a kérdésem, csak én nem boldogulok vele..
Sikerült a netről össze kukázni egy egy olyan parancssort amellyel letudom törölni az asztalt minden ki jelentkezéskor.
A parancs:
cd /d "c:\Users\Diak\Desktop\" && (del /f /a /q .\* & for /r /d %i in (*)do RmDir /q /s "%~fi")
Hogyan kellene átírnom, hogy Downloads, Documents mappákat is kipucolja? -
bugizozi
őstag
Sziasztok!
Windows Server 2008 (sima, nem R2) migárlására, frissítésére mi az az óraszám ami reális lehet, és nem esik hanyatt az ügyfél ha benyögjük neki? Ajánlatot kellene rá adni. AD, DNS, DHCP, fájlszerver funkciót lát el a gép.
A megvalósításra az jó megoldás lehet, ha telepítünk mellé egy újat, amit beléptetünk tartományba, kinevezzük DC-nek, áttesszük rá a szolgáltatásokat, régit lefokozzuk majd kivezetjük az AD-ból? A 2-3 lépéses in place upgrade-től "kicsit" félnék, mire eljutunk 2022-re. Vagy már inkább 2025 legyen a cél? Lassan megjelenik.
Köszönöm a tanácsokat!
-
Tamy
őstag
Pár éves történet, de a mai napig az egyik kedvencem:
User felhív, hogy nincs kép a monitoron. Pár dolgot kérdeztem, amikre ilyenkor gondol az ember, kábelek nincsenek-e kicsúszva, világít-e a led a monitoron... Majd mondtam neki, hogy pár perc és megyek. Alig, hogy letettem a telefont megnit hív, mondja, hogy megoldotta. Kérdezem mi volt a gond? Rájött, hogy a szekrényben van a gép, azt be kellene kapcsolnia
Valóban kicsit el van dugva a gép, mert elég poros helyen van, de na, mitől várta a képet, ha nem kapcsolta be a gépet? Eléáll, és magától elindul?
Azóta volt egy másik hasonló eset egy másik kollégával:
Két gép van egymás mellett, ezek kicsi brand gépek, a monitor alatt, a talp mellett vannak, mindegyiknél ugyanúgy a talptól jobbra. Emberünk szól, hogy nincs kép a monitoron, odamegyek (közben ő elmenekült), látom, hogy amit használna jobb oldali gép, az be sincs kapcsolva, csak a mellette lévő, ott viszont a monitoron is van kép. Szerinem elég egyértelmű melyik melyikhez tartozik, illetve ha ő a bal oldalit kapcsolja be tévedősből, akkor észre kellett vegye, hogy az ahhoz tartozó monitoron megjelenik a kép. És ezt kétszer is eljáttszotta.
-
Pötyi
őstag
Egészen friss történés:
Hibajegy jön, valami kis nüansznyi, távsegítséggel két kattintással elintézhető porbléma.
Fontos részlet, hogy gépazonosító NEM volt a hibajegyen, csak a júzer mobilszáma.
Felhívom.
- Szia, megkaptam a hibajegyed. Ott ülsz a gép előtt?
- Igen.
- Mondd a gép azonosítóját!
Mondja. Átveszem távolról az egerét, valóban mindössze kettőt-hármat kattintva megcsinálom azt a beállítást, amit kért.
- Tessék, kész. Adom is vissza a vezérlést.
- Dehát a porbléma nem is ezen a gépen volt, hanem egy másikon!
(Különösen allergiás vagyok az emberi hülyeségre, elkezdek érezni egy tompa nyomást a halántékomban.)
- Dehát megkérdeztem, hogy a gép előtt ülsz-e?!?
- Igen, EGY gép előtt ülök, de nem az előtt a gép előtt, aminél a hiba előjött...B+!
A kolléga csak egy sofőr a gépjármű-részlegnél. Nyilván, ha több esze lenne, akkor rakétamérnök lenne a NASA-nál, de nincs neki, ezért csak sofőr nálunk.
-
bolvar
senior tag
válasz
Döglött Róka #28197 üzenetére
Ezt levezeted hogy okosodjunk a raidhez hogy jön az rdma
Csak rákeresve gyorsan elég ködös hogy is áll ez össze főleg egy hw/sw raidel szemben.Köszi!
-
Pötyi
őstag
válasz
Döglött Róka #28199 üzenetére
Abszolút nem kötözködésből, de szerény véleményem szerint a céges számítógépen a céges rendszergazda tényleg azt csinál a TEMP könyvtárban, amit akar.
-
válasz
Flowtation #28203 üzenetére
Kábé!
Volt már úgy, hogy helyhiány kapcsán filmeket találtam. Hát, valahogy törlődtek. Még nem jött emiatt reklamáció!
-
Flowtation
őstag
válasz
Döglött Róka #28199 üzenetére
Köszönöm, közben megtaláltam az elérési útvonalat: \\gépnév\c$ amit Te is írtál. Megértem, hogy nem teszed félre, én sem vagyok híve ennek, pl. azért sem mert általában nem a temp mappák tartalma a mérvadó, hanem pl. kicsire méretezett C meghajtó, régi, nem AD-s profil amiben benne van a mozilla TB-ös levelezés profilja, pedig már outllook-ot használunk vagy csak simán user error hogy az asztalre mentenek. Az előző munkahelyemen a központi managment bizonyos részére használt SAJÁT céges programban is ez volt beállítva, egy domain admin nevében futott.
Ettől függetlenül nekem nem működik ez a fajta elérés, a saját benti minipc-men próbáltam a laptopomról (annyi, hogy vpn-en vagyok). Az alapbeállítás az bent is, hogy csak a minipcről tudunk bármit is csinálni, tehát bent a cégnél is rá kell jelentkezni, utána tudok a minipc-ről pl. vnc-zni másik gépre. Ellenőriztem, a fájl és nyomtatómegosztás be van kapcsolva default, mégse megy. Viszont a hálózatfelderítés meg ki van kapcsolva, ez lehet gond? Mindent próbáltam IP címmel is, de ugyanez. -
válasz
Flowtation #28198 üzenetére
Küldj neki egy emailt, hogy csináljon helyet, vagy Te csinálsz...
Új hozzászólás Aktív témák
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Egyéni arckép 2. lépés: ARCKÉPSZERKESZTŐ
- Akvarisztika
- Formula-1
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Gaming notebook topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- általános iskolai rendszergazda
- További aktív témák...
- Ohh Lenovo ThinkPad P15 G2 Tervező Vágó Laptop -75% 15,6" i5-11500H 32/1TB RTX A2000 4GB /1 Millió/
- LÉZEREZÉS! külföldi billentyűzet magyarra kb. 20-30p alatt!
- Lian Li HydroShift 360 LCD /3x120mm RGB FAN/ HSLCD36RB (593933)
- Lian Li Hydroshift 360 LCD /FANLESS/ HSLCD36NB (593932)
- Lian Li HydroShift II 360 LCD /FANLESS/ GHS2LCD36W (593931)
- MacBook Pro 13, 14, 15, 16, MacBook Air M1, M2 M3 M4 bill magyarosítás lézerrel / sapkacserével
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK B550M R7 5800X 32GB DDR4 1TB SSD RTX 3060 Ti 8GB ZALMAN I3 NEO A-Data 650W
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- AKCIÓ! Gigabyte Z370M i5 9400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB ZALMAN S2 TG Corsair S650W
- Telefon felváráslás!! Samsung Galaxy S22/Samsung Galaxy S22+/Samsung Galaxy S22 Ultra