Hirdetés
- Dedikált NPU-t tervezne az AMD?
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- Száguld a Meta és a Microsoft, 500 milliárd dollárral lőttek ki az AI-részvények
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Kínai kézbe kerül a MediaMarkt áruházak tulajdonosa
- Házimozi belépő szinten
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Milyen processzort vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- RAM topik
- Azonnali fotós kérdések órája
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Dedikált NPU-t tervezne az AMD?
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
margithid #51299 üzenetére
Most volt nem olyan régen pont 30-ért a K545 is, az sem egy rossz kis fejes, főleg annyiért. Lehet, hogy több lesz benne talán a mély (M30-at nem hallottam, csak M50-et, abban is sok, de mocsaras, 545-ben meg pattogós, pontosabb), mert a 30-40-et kicsit kiegyenlítettebbnek mondják az urak.
-
Leigazoka
tag
Majd kiderül.
A Mojo-m érkezik októberben kb 10-14 -i hét folyamán.
Ez nekem pl: bicózáshoz lenne jó a mojohoz. Ok nyitott a füles... de tekerés közben csak nem zavarja annyira a népet, mint pl: buszon vagy villamoson.
A beriliumos Focal és a Hifiman HE1000 V2 is tetszik, de az árukból már autót vesz az ember... ,,használtat" de autót
Az Innerfidelity-t nézve amúgy 380 mW/20 Ohm -t írnak a Sine-re... így jó, hogy nem hoz ki belőle a hangerőn kívül a xonar meg a teló.
-
Bodz
nagyúr
És halál komoly a Fedexes szállítási akció is.
Ma már egyébként jól bevásároltam náluk. -
Bodz
nagyúr
válasz
margithid #51283 üzenetére
Van. Kb. 29-ért az M40X.
Nem felesleges. Az egyre jobb fejesek sok embernél egyébként is hozzák magukkal az egyre jobb minőségű zenék iránti igényt, illetve új stílusok felfedezését. -
margithid
veterán
A shure srh440 árkategóriájában van amúgy jobb vétel?
Vagy youtube-os zenehallgatáshoz felesleges iylen drága fejes? -
Tacsi18
csendes tag
Sziasztok szerintetek melyik lenne jobb ?
Trust 19999 GXT330 XL Endurance headset
Hama 113737 uRage SoundZ Evo fekete fejhallgató
-vagy esetleg ha tudtok 10e egy fejhallgató ami meg is éri akkor azt szívesen meghallgatom 😀 Köszönet mindenkinek!
-
Leigazoka
tag
Már füldugó is létezik planárban.. beszaráááás..
-
Bodz
nagyúr
Roppant izgalmas és érdekes volt a beszélgetés, de megkérnék mindenkit, hogy itt fejezzétek is be ezt a témát! Köszönöm!
-
törölt tag
válasz
#71562240 #51271 üzenetére
Lugosinak
Bocs. A lényeg ugyebár az, hogy a hifi készülékbe beépített minden alkatrész rontja a hifi készülék hangját. Mivel hifi készülék nem képes létezni beleépített alkatrészek nélkül, ezért minden hifi készülék eleve távol áll az ideálistól, azaz minden hifi készülék rossz.(#51273) sheratan:
Az ideális ideális a semmi. (Mármint az ideális semmi, természetesen.)(#51272) Tomacko: Komolyra fordítva: Ahol nincs offba téve (például általam), ott azért nincs, mert a fejhallgató zajcsökkentőjéről folyik a szó. No persze azt is én jegyeztem meg, hogy bizonyos (leegyszerűsítő) szempontból itt a téma eleve off, mivel (leegyszerűsítve) a zajcsökkentő hangminőségkárosító tényező, ez pedig elvileg hangminőségigényű fejhallgatós topik.
-
Tomacko
őstag
Sziasztok.
Nem akarnék bele ugatni a hifizés témába. Viszont szeretem ezt a fórumot nagyon. De úgy gondolom, hogy ez a vita ami itt megy az offolással (néhányaknak nem mindig sikerül offba tenni
) ez már egy másik fórumba tartozna, a hifisekhez való szerintem.....
Bocs ha valakinél evvel most meg emeltem az ingerküszöb "tiltó gombját"
-
törölt tag
válasz
lugosi #51269 üzenetére
Igen, mert az ideális hifi az élő hangverseny az eredeti hangszerekkel az eredeti hangversenyteremben. (Hogy arról most ne is beszéljünk, hogy milyen az ideális hangszer és az ideális hangversenyterem, mert az egy másik téma.)
(#51270) szgergely: "Neked cikket kellene írni. Nem azért mert olyan jókat írsz, hanem mert olyan hosszan. De ez fórum."
Persze nem te vagy az első ezzel a felvetéssel, én pedig erre azt szoktam válaszolni, hogy szoktam cikkeket írni, korábban is, de az utóbbi tizenöt évben kifejezetten éppen az a munkám, hogy cikkeket írjak, egyúttal egy (szakmai!!!) fórumon meglátásom szerint egyáltalán nem ördögtől való, ha a téma igényelte kiterjedésben beszél az ember - ezt persze némelyek grafomániának értékelik, ez engem nem zavar, a (szakmai!!!) fórumon való optimális kiterjedésre vonatkozó nézetemet fenntartom. Akinek nincs kedve elolvasni a téma igényelte terjedelmet, görget egyet, és olvas olyat, ami számára megfelelő kiterjedésű.
-
boost
veterán
válasz
#71562240 #51262 üzenetére
Neked cikket kellene írni. Nem azért mert olyan jókat írsz, hanem mert olyan hosszan. De ez fórum.
"A hifi készüléktervezésnek is vannak olyan irányzatai, amelyek abból indulnak ki, hogy a hangfelvételek és a készülékek kikerülhetetlen valósághiányait bizonyos színezésekkel érdemes helyettesíteni, tudomásul véve, hogy a hifi rendszer eleve nem képes valósághű lenni, tehát a hifi rendszer ahhoz alkalmazkodjon, hogy az otthoni konzervzenehallgatás eleve külön műfaj, nem a valóság műfaja.
A fenti szempontok jogosak, ez a hifi szakma legalapvetőbb, legnehezebb, legmegoldatlanabb filozófiai és gyakorlati problémája. Alkalmasint tehát az a bizonyos stúdió masterelés is beleférhet a hifi bizonyos ágába."Minden tiszteletem annak, aki ezt végigolvassa. Én nem bírom, annyira modoros.
Szakmai szempontból nem vitatkozom egyikőtökkel sem, tisztelem mindannyiotok elhivatottságát.
-
törölt tag
válasz
#16820480 #51264 üzenetére
Tulkunak is.
Itt a hifi rendszer hangkeltő célú részeinek és nem hangkeltő célú részeinek viszonyáról beszélünk. A nem hangkeltő részeken azt értjük, amelyek célja nem mosódik össze hangkeltési funkciókkal.
A bicikli kereke is okoz légellenállást, és tömege is van, tehát részben gátolja a bicikli könnyű haladási funkcióját, de kerék nélkül nem bicikli a bicikli, a kerék a bicikli könnyű haladási funkcióját testesíti meg, tökéletlenül. Szándékosan nem említettem a gumiabroncsot, mert ott összemosódik a haladási ("hangkeltési") és az egyéb ("nemhangkeltési") cél. A sárvédőnél nem mosódik össze, a sárvédő csak gátolni tudja a könnyű haladást, hát még a dinamó. Az aktív zajcsökkentő NEM gumiabroncs, hanem sárvédő, dinamó. A haladási (hangkeltési) célú részeket csak gátolni tudja funkciójukban. Ennyit a hangszerekről és a színuszgörbéről.De mégis, még egyet.
"Ha a hang feldolgozása stúdióban ennyire ördögtől való, akkor a hangszerek miért nem? Azok sem mentesek torzítástól, ki kellene vágni mindet a kukába, és csakis steril, tökéletes hanghullámokat előállítani. Sőt, eleve a zenészeket is el kellene üldözni, hiszen ők sem képesek tökéletesen pontosan lejátszani ami a kottában van, sokkal jobb lenne robotokat alkalmazni."
Így van, de ezt én mondtam, nem te. Az "így van" kitétel persze idézőjelben értendő, hiszen emberek vagyunk, emberi célokkal és működésmódokkal. A hifi is emberek által, embereknek készül. A hangszer is. Én mondtam korábban is, a hifi topikban is, és a mostani vitában is, hogy a hangszer hangja már önmagában torzítás (tehát a hifi rendszer is néha hangszerszerűbben tudja az információs hiányait kompenzálni bizonyos torzításokkal). Ha majd kifejlődnek a Földön az intelligens gépek, alkalmasint nem lesz szükség emberekre, hehe.
A hifi rendszer hangkeltő részeinek az elvi alapcélja, hogy a hangszer hangjának információjából minél többet, minél pontosabban átvigyen a szoba légterébe. Ezt a funkciót azonban végletesen NEM képes végrehajtani, csak végletes tökéletlenségek mentén törekedni rá, néha szándékos torzítások igénybevételével is, esetleg (mondom, ez az esetleges torzítási téma a hifi alap filozófiai problémája!). De az aktív zajcsökkentő NEM hangkeltő rész, nem mosódik össze a hangkeltő résszel. Más funkciója van, amely funkcionálisan akadályozza a hangkeltő rész hangkeltési funkcióját. Sárvédő, dinamó... NEM gumiabroncs.(#51267) Tulku: Vagy te engedd el az összemoshatósági álláspontodat.
-
Tulku
veterán
válasz
#71562240 #51266 üzenetére
Mereven ragaszkodsz egy szeparált részhez...holott a hangképet egymillió dolog befolyásolja, még a leki állapotod is...nem értem, miért kezeled külön az erősítésben fellelhető megannyi anomáliát...hisz az is a zaj-torzítás keltés szerves része nem?
És ha 100x leírom, hogy itt egybegyúrták és gyakorlatilag egy erősítési részként szerepel, akkor is szeparáltan szeretnéd kezelni...engedd el... -
törölt tag
"Ezt a nyomvonalat követve eljutunk az erősítési lánc minden eleméig, mint ..."
Na de ezt a felvetésedet már többször megválaszoltam, neked is, most legutóbb Sheratannak. Más a hangkeltő részek ügye, és más az egyéb, nem hangkeltő részek ügye. A hangkeltő rész húzd meg ereszd meg játék, a jó és a rossz harca, valamilyen kompromisszum az eleve adott tökéletlenségben. A nem hangkeltő részek ügye pedig az eleve rossz ügye, az csak károsan tudja befolyásolni a hangkeltő részeket."...itt nem arról beszélünk, hogy van egy kör, amihez kívülről egy teljesen autonóm külső panelt csatolnak és ha azt bekapcsolod, akkor a plusz elektronika zajt, torzítást termel (de persze, mint írtam, ez magával az erősítési körrel is értelmezhető) hanem egyben építik meg..."
De, arról beszélünk. Vagy egyben építik meg vagy nem; vagy kikapcsolható vagy nem; vagy együtt tervezik, vagy csak hozzácsapják. De ez mit számít? A lényegben semmit. A nem hangkeltő rész nem hangkeltő funkciója akkor is különálló nem hangkeltő rész-ügyi nem hangkeltő funkció, ha egybetervezik, a nem hangkeltő rész javítani nem tudhat a hangkeltő rész munkáján, csak rontani tudhat, a hangkeltő részt nem tudod úgy tervezni, hogy a nem hangkeltő rész javítson a munkáján, mert ez a funkcióból adódóan értelmezhetetlen, ahhoz a hangkeltő részt hangkeltésellenessé kéne tervezned, ami értelmezhetetlen. Nem tudod úgy tervezni a biciklit, nem is tervez senki olyan kripli biciklit, amelyre úgy tudsz sárvédőt tervezni, hogy a sárvédővel együtt jobban haladjon, mint nélküle. Nem így működik. Az nem bicikli, mert akkor már bicikliellenes a tervezettsége. Értelmezhetetlen olyan biciklit tervezni, amely sárvédővel jobban halad, mint nélküle, mert az nem bicikli. Ezzel kezdtem, többedszer írom. Értelmezhetetlen olyan hangkeltő részt tervezni, amely a nem hangkeltő rész ráaggatásával jobban fog szólni, mert az már nem hangkeltő rész, hanem hangnemkeltő rész.(#51260) Dorien: A hangszínszabályzást butaság volt részemről idekevernem a nem hangkeltő részek körül forgó polémiába, mert a hangszínszabályzó a hangkeltő rész része, kérlek felejtsd el, hogy idekevertem. A hangszínszabályzó egy másik téma, kérlek vedd úgy, hogy nem hoztam ide.
-
törölt tag
válasz
Ha a hang feldolgozása stúdióban ennyire ördögtől való, akkor a hangszerek miért nem? Azok sem mentesek torzítástól, ki kellene vágni mindet a kukába, és csakis steril, tökéletes hanghullámokat előállítani. Sőt, eleve a zenészeket is el kellene üldözni, hiszen ők sem képesek tökéletesen pontosan lejátszani ami a kottában van, sokkal jobb lenne robotokat alkalmazni. Ja várj, van ilyen, elektronikus zenének hívják. Tehát akkor ezek szerint az elektronikus zene jobb, tökéletesebb annál, amit a hangversenyteremben fűrészelnek.
-
Tulku
veterán
válasz
A te hasonlatod nyomdokain...
Akkor mi az a minimálisan elégséges alkatrész, ami a megfelelő hangvisszaadást szolgálja mondjuk egy erőlködő esetében?
Pont azért tettem fel ily provokatív kérdést, mert míg a bicaj eléggé behatárolható (bár ugye ott is gátló tényező a lánc és a hajtás ugye, de nélküle csak lábbal lennénk képesek hajtani a velocipédet, tehát ez gátló, de a haladást nagyban segítő tényező, tehát már megdőlt az elmélet...) de egy erősítő nem...én speciel nem értek az áramkörökhöz, de szerintem két egyforma elektronikát még nem láttam életemben és gyanítom, nem is fogok...Félre ne érts, ezzel nem azt akarom bizonyítani, hogy minél több és bonyultabb elrendezésű alkatrész az jobb, mint egy letisztult jelút...hanem azt, hogy bizonyos esetekben (fejes utcára, zajcsökkentővel) ha egyben tervezik és beletervezik, akkor nem feltétlenül rosszabb a kapott hang...sőt...)
Azt pedig mindannyian tudjuk, hogy nem ez a megfelelő
hifibuzijelút, amitől hanyatt löki magát a hájendsó nézőserege, de a célt szolgálja....mert erre lett kifejlesztve....Hogy ON is legyek:
Brainwavz HM5...
Ilyet még nem éreztem...mintha satuban lenne a fejem...kissé sikerült megnyújtanom, kockáztatva, hogy kifizettetik velem, ha eltöröm, de sikerült...de nem az én fejemre való az biztos...
Plusz bőrszerű párna...elég kényelmesnek néz ki és az is (ha nem kapod meg a satut)...átlagos anyaghasználat és kinézet...kissé fura hm5 betűk...de hát nem a szépségről szól...
Kiegyenlítettenk mondanám a hangját, még járatni kell, de azt hiszem nem húz semmilyen iránybe sem...
Érdemes lenne összeereszteni hasonló árú (kb 50 ezer pénz) fejesekkel, emlékeim szerint az M40x mélyorientáltabb és V karakterisztikájú(bb) fejes ...ami ezen az árszinten mozog...
Közepei szépek, hallgathatóak...lennének, ha nem szorítana...így csak gyors teszt volt.... -
törölt tag
válasz
#16820480 #51258 üzenetére
A "jobban szóló" hangfelvételek attól szólnak jobban, hogy minél kevesebb, azaz csak a mindenképpen kikerülhetetlen manipulációval veszik fel őket. Leteszik a megfelő teremben a zenekart, a megfelelő helyre a mikrofont, minél közelebb a felvevőmagnót, a "keverés" pedig élőben folyik, pusztán azzal, hogy a felvételi hangsávok potmétereit úgy állítod, hogy a felvevőmagnóba megfelelő arányban, azaz minél inkább a zeneszerzőnek, karmesternek megfelelő arányban érkezzenek a hangszerek. Ettől "szól jobban".
Ezek persze elvi kijelentések, a valóság bonyolultabb, például a stúdiómunkának is vannak olyan irányzatai, amelyek bizonyos manipulációkat a zene érdekében valónak gondolva alkalmaznak, abból kiindulva, hogy a hangfelvétel már eleve egy szegényes lenyomata a valóságnak, tehát a hangfelvétel valósághiányait bizonyos manipulációk révén helyettesíteni próbálják, a konzervzenét az otthonában hallgató ember érdekében.
A hifi készüléktervezésnek is vannak olyan irányzatai, amelyek abból indulnak ki, hogy a hangfelvételek és a készülékek kikerülhetetlen valósághiányait bizonyos színezésekkel érdemes helyettesíteni, tudomásul véve, hogy a hifi rendszer eleve nem képes valósághű lenni, tehát a hifi rendszer ahhoz alkalmazkodjon, hogy az otthoni konzervzenehallgatás eleve külön műfaj, nem a valóság műfaja.
A fenti szempontok jogosak, ez a hifi szakma legalapvetőbb, legnehezebb, legmegoldatlanabb filozófiai és gyakorlati problémája. Alkalmasint tehát az a bizonyos stúdió masterelés is beleférhet a hifi bizonyos ágába.Mindez azonban a hangkeltő részek ügye. A zajcsökkentős fejhallgató zajcsökkentő része, a CD-lejátszó kijelzője (...) azonban nem a hangkeltő részek ügye, ez a hangkeltő részeket zavaró részek ügye.
A hasonlat mindig sántít, de szeretjük, tehát hasonlat következik. A biciklin a visszapillantó tükör, a sárvédő, a csomagtartó, a dinamó jó dolog, bizonyos célokra, de nem a bicikli könnyű haladását szolgálják. Sőt, gátolják a bicikli könnyű haladását. Nélkülük halad jobban a bicikli. A bicikli akkor halad legkönnyebben, ha semmi plusz alkatrész nincs rajta. Ha ráteszel a kormányára egy félköríves üvegablakot, megnövekszik a légellenállás, nehezebben halad a bicikli. Ám a bicikli nem értelmezhető az azon ülő ember nélkül, amely embernek nagyobb a légellenállása, mint az elé helyezett félköríves üvegablaknak. A félköríves üvegablak haladásügyi alkatrész, amely az emberrel együtt értelmezi a biciklit - lásd még stúdiómasterelés. A sárvédő azonban nem haladásügyi alkatrész, hanem egyéb célú, az semmilyen értelemben nem tudja segíteni, csak rontani a haladást - lásd még aktív zajcsökkentő áramkör. -
Dorien
veterán
válasz
#71562240 #51257 üzenetére
Javaslom, hallgasd meg az Omnitronic SHP-600-at EQ nélkül, majd -9dB vágással 7kHz-nél szinte bármilyen felvétellel, ahol van cintányér is. Aztán utána írj ilyet, hogy az EQ értelmezhetetlen.
Amúgy ha beraksz egy szivacs / filcdarabot a driver elé / mögé (amit sokszor gyárilag megtesznek pl. HD600, HD650, DT880), azzal is EQ-t alkalmazol. Sokan ki is szedik ezeket, mert jobban szeretik azt a fedetlen, részletesebb, közvetlenebb hangot, amit kapnak ezután.
-
Tulku
veterán
válasz
#71562240 #51257 üzenetére
Ezt a nyomvonalat követve eljutunk az erősítési lánc minden eleméig, mint értelmezhetetlen, plusz, torzítást növelő tényezőig...csökkentsük tehát a passzív alkatrészek számát....maradjon mondjuk egy cső...vagy valami ilyesmi...te is látod, hogy ezek kissé idejétmúlt ügyek...
...itt nem arról beszélünk, hogy van egy kör, amihez kívülről egy teljesen autonóm külső panelt csatolnak és ha azt bekapcsolod, akkor a plusz elektronika zajt, torzítást termel (de persze, mint írtam, ez magával az erősítési körrel is értelmezhető) hanem egyben építik meg....pl a sennheisernél BT esetén ki sem lehet kapcsolni, annyira össze van építve...
...tkp itt nem DIY Jóska bá csöves erőlködőjéhez biggyesztünk egy IC-s zajcsökkentő modulátor biz-bazt, hanem együtt tervezve építjük....
-
törölt tag
válasz
Maxximus #51254 üzenetére
Vannak olyan torzítások, amelyek sokak számára kellemesek (például a sokat emlegetett második harmonikus torzítások). A hangszerhang is már eleve torzítás.
Itt ugyebár olyan készülékekről beszélünk (digitális mobil lejátszó, mobil "látszaterősítő", fejhallgató), amelyek eleve alkalmatlanok zenehallgatásra, eleve sok torzítás mellett, nagyon szegényes információtartalmat visznek át ahhoz képest, ami a hangfelvételben van (a hangfelvétel is már eleve nagyon torzított és szegényes információtartalma a valóságnak). Elsősorban a szegényes információtartalom miatt lehet olyan érzés adott hangfelvételekkel, popzenékkel, hogy a rárakott torzítás többet ad. Nem az eredetiből ad többet, hanem valami azt helyettesítőből. Nem írtad, hogy mit szoktál általában hallgatni, de a körülményekből adódóan valószínűsítem, hogy inkább elektromos, elektroakusztikus popzenét. A valóságra való következtetéseket azonban csak akkor van lehetőségünk tenni, ha akusztikus hangszerekből álló, elektromosság nélkül megszólaltatott zenét hallgatunk. Vizsgáltad-e már, hogy Gesualdo miséi, Marais szonátái, Vivaldi concertói, Bach passiói, Mahler szimfóniái... hogyan szólnak a valóságban, abból mi tud hifi hangfelvételbe beleférni, és abból milyen információt képes alkotni a hifi berendezés? A hifi ugyebár magas HŰSÉGET jelent. Hűséget a valósághoz, alkalmasint a hangfelvételhez. Ez akusztikus hangszerű zenéken figyelhető. A hifi berendezés pedig asztali elektronikákból és szobai hangsugárzókból áll, a többi csak pótszer. Hűségesség(re törekvés).
Nem véletlenül emlegettem az előző hozzászólásokban is annyiszor a hifi szót, mert az hűséget jelent. Hűséget a valósághoz, a hangfelvételhez. Nem pedig azt, hogy pótszerek (mobil lejátszók, hifiidegen részegységekkel még meg is fejelt fejhallgatók...) mikor mit kezdenek elektromos popzenékkel? Tehát azt kérdezem, hogy azt vizsgáltad-e, hogy az adott (pótszer!) eszközök hogyan tetszenek jobban neked elektromos popzenén, vagy azt vizsgáltad-e, hogy mennyire hifi az eszköz, azaz hogy mennyire hűséges az eszköz a valósághoz, alkalmasint a hangfelvétel tartalmához? Utóbbi, azaz a hűségesség akusztikus hangszerekkel előállított "komolyzenén" figyelhető. Hogy mi jobb készülék, azt csak a hifiséggel, azaz a hűségességgel tudod vizsgálni. Suicide Squad filmzenével az ellenkezőjét tudod legfeljebb vizsgálni, már csak azért is, mert a filmzenék keverései, hangszínei, tónusai, arányai még az átlagos elektronikus popzenékhez képest is valóságidegenebbek, tehát még két lépcsőfokkal alkalmatlanabbak hifiség, azaz hűségesség vizsgálatára. Emlékszel, tegnap azzal kezdtem, hogy aki azt mondja, hogy jobban szól bekapcsolt zajcsökkentővel, az csak azért mondhat ilyet, mert nincs tapasztalata arról, hogy mit jelent az, hogy jobban szól. A jobban szól azt jelenti, hogy a hifi rendszer hifibben, tehát hűségesebben jeleníti meg az akusztikus hangszerekkel előállított komolyzenét. Ez a jobban szól. Minden ellenkező eset csak a neked jobban tetszik kategóriája, alkalmasint rosszabbul szólás révén tetszve jobban.
Tisztelet a plusz próbálkozásért, de az a plusz próbálkozás sem a jobban szólás, hanem a neked jobban tetszés megítéléséről szólt, mert a jobban szólás megítélésére a kísérleti feltételek eleve alkalmatlanok voltak a fentebb tárgyalt okokból. Neked jobban tetszett "filmzenén", azaz még az átlagos popzenei hangfelvételeknél is valóságidegenebbre kevert, még az átlagos popzenéknél is popzenébb (zeneidegenebb, valóságidegenebb) popzenén. A hifi készülék jobban szólása a valóságra vonatkozik, nem a virtuális valóságra.
További tisztelet a tanulási hajlandóságért.Tulku: Eleve értelmezhetetlen jobban szólásról beszélnünk az adott ügyben - lásd mint fent. Te ezt tudod, mint a hifihez is kapcsolódó személy.
-
Tulku
veterán
válasz
#71562240 #51253 üzenetére
Mindez szép lenne, ha....
A zajcsökkentő ugyanis nem egy teljesen elszeparált egység ami külső zajt szűr...mindenhol jelentősen belenyúl a hangképbe...tkp ezzel együtt tervezik ezeknek a kütyüknek a hangzását...
...pl Sennheiser Momentumnál jócskán levesz a mélyekből és kitágítja a közép tartományt (magasakhoz nem nyúl) és láss csodát...muzikálisabb lesz az egész...nekem a momentum morózussága alapból nem gyere be, de így egész elfogadható lesz...tehát még 1 ellenpélda...
Nem biztos, hogy az általad leírt ismérvek alapján tervezik a mérnökök a zajcsökkentő rendszereket fejhallgatóba...
-
válasz
#71562240 #51253 üzenetére
Minden elismerésem,tényleg.
Én nem értek ehhez a témához és éppen ezért nem akarok hülyeségeket megmagyarázni.
Elővettem a FIIO X7-es DAC/DAP lejátszómat. Ugyanazt a zenét meghallgattam (Suicide Squad filmzenét,természetesen FLAC-on) egy ATH MSR7-el, egy most vett AKG 545 -el és végül a BOSE QC25-el. EQ-t nem állítgattam csak az AKG545-nél és a BOSE QC25-nél kapcsoltam be a FIIO-na Gain-t.
A két felsorolt fejeshez csak akkor tudott felzárkózni hangzásban a QC25-ös amikor bekapcsoltam az NC-t. Lehet ezt minden elktronikus torzítással érte el és nem az igazi zenei élmény, de addig úgy éreztem,mintha egy maxxel wild (5 eft-os) fejessel hallgattam volna a zenét annyira erőtlen és dinamika hiányos volt. (Hiába hangosítottam a FIIO-t vagy 20 egységgel akkor is harmatos volt a NC nélkül)
Lehet, hogy szintetikusan felkevert hangokról van szó, de nekem akkor is így tetszik. -
törölt tag
válasz
K1LLMy53Lf #51248 üzenetére
Én leírtam részletesen, pedig magától értetődő, olvasd el a szövegeimet.
Tessék mégegyszer.Te most valami olyasmit próbálsz kitalálni, amiről elmondtam, hogy nem úgy működik, nem tud úgy működni. Értelmezhetetlen, megvalósíthatatlan, és nem is megvalósítandó, még ha értelmezhető is lenne (nem az). Fából vaskarika.
Az aktív zajcsökkentős fejhallgató zajcsökkentős része ugyebár a külső zajok kiszűrésére szolgál, nem a "hagyományos rész" akármilyének a kompenzálására. A "hagyományos rész", vagyis a hangkeltő rész pedig a hangkeltést szolgálja, azaz a hifi célt, nem a kiegészítő rész által okozott hangkeltési pluszhibák kompenzálását. A zajcsökkentős rész kéretlenül hat a "hagyományos részre", mint a "hagyományos rész" működését károsan befolyásoló tényező. Nem arról van szó, nem tud arról szó lenni, hogy hibát terveznek a "hagyományos részbe", hogy majd azt a hibát kiegyenlítse a zajcsökkentő rész ahhoz képest "ellenkező előjelű" hibájával való "interferencia. Ez fából vaskarika. Az a valós helyzet, hogy a zajcsökkentő áramkör, mint nem odavaló áramkör károsan hat az odavaló (vagyis a hangkeltő) alkatrészek munkájára, valamint a hangi hatása is beletorzít az odavaló (vagyis a hangkeltő) alkatrészek hangi hatásába. Nem folyik együttműködés a "hagyományos", azaz odavaló rész és a zajcsökkentő, azaz a nem odavaló rész között, hanem a zajcsökkentő rész egy olyan célú rész, ami független a "hagyományos rész" céljától, működésétől, ellenben mint zavaró tényező, zavart okoz. Ez nem hágható át, nem kerülhető ki.
A "hagyományos részben", azaz a hanglétrehozó részben belül értelmezhető, hogy adott alkatrész kompenzálni igyekszik egy másik alkatrész hibáit, sőt a konzervzene megszólaltatásának eszközei alapvetően ilyenek, a hangkeltést célzó alkatrészek egy része más hangkeltést célzó alkatrészek hibáinak kompenzálása végett kerülnek a készülék hangkeltő részébe, ezért nagy könnyebbség a hifi tervező számára, ha a készülék hanglétrehozó részét minél egyszerűbb, azaz minél kevesebb alkatrészt kívánó konstrukcióval tudja megoldani, mert úgy adott költségből minőségibbek tudnak lenni az alkatrészek, mintha sok alkatrészre lenne szükség, másrészt minden újabb alkatrész rongálja a hangot a hangkeltő részben is. Az ideális hifi készülék nulla alkatrészből áll, a gyakorlati hifi készülék pedig egymás ellen játszó paraméterek kompromisszuma több-kevesebb alkatrésszel megvalósítva a konstrukció adta keretek között. De ez a hangkeltő rész húzd meg ereszd meg játéka, ám minden olyan készülékrész, amely nem a hangkeltésben vesz részt, hanem egyéb céljai vannak, csakis plusztorzítással hathat a hangkeltést végző rész munkájára. A zajcsökkentő készülékrész célja független a hangkeltő rész munkájától, tehát az ottléte csakis károkozó tud lenni a hangkeltő rész munkájára.
Az aktív zajcsökkentő nem hifi dolog, hanem a hifitől független, illetve a zavaró hatású ottléte miatt hifiellenes dolog. Káros a készülék hifi céljára, és ezt nem lehetséges ellensúlyozni azzal, hogy további hibákat tervezel a készülék "hagyományos", azaz hifi részébe. Ez értelmezhetetlen. Minden készülékrész, amely nem a készülék hangkeltő részéhez tartozik, csak káros tud lenni a készülék hangkeltő céljaira.
Mondok hasonlatot. A CD-játszóra szokás tervezni kijelzőt, adott célokból. Ezen célok ugyebár nem a hangkeltést szolgálják, hanem információkijelzést. A készülék kijelzőrészének ottléte károsan hat a hangkeltő rész hangkeltési munkájára. Csak károsan tud hatni, nem értelmezhető, hogy a hangkeltő részbe olyan hibákat tervezünk, amik majd a kijelző rész által okozott hibákat kompenzálják. Értelmezhetetlen. Nem így működik. Úgy működik, hogy kulturáltabb CD-játszókban a kijelzőt kikapcsolhatóvá teszik. Ha nem akarjuk olvasni az információkat, ellenben fontos a hangminőség, kikapcsoljuk a kijelzőt, ami így kevésbé zavarja a hangkeltő rész munkáját. Ez hifi cél. Az aktív zajcsökkentős fejhallgatót nem hifi célból veszik az emberek, hanem egyéb, speciális célokból, jelesül a használati lehetőségek kibővítése végett, vagyis azért, hogy hifiellenes környezeti körülményt (zaj) kompenzáljanak vele, így hifiellenes, azaz zajos körülmények között jobban képesek legyenek használni, mintha nem lenne zajcsökkentő. A külső zaj is, és a zajcsökkentő is károsan hat a hangkeltő rész munkájára, de a zaj általában károsabban, ezért zajos környezetben hasznos lehet az aktív zajcsökkentő használata, mert esetleg kisebb kárt okoz a hifi hangkeltésre, mint a zaj. Ellenben, ha hifi, azaz zajmentes körülmények között hallgatjuk a zajcsökkentős fejhallgatót, akkor kikapcsoljuk a zajcsökkentő részt, amely a kikapcsolt állapotban kevesebb zavart okoz a hifi, azaz hangkeltő részre, mint bekapcsolt állapotban. Semmilyen zavart ugyebár akkor okoz, ha nincs. -
.DLL
veterán
válasz
Cufter #51250 üzenetére
Na abban lesz mélytúlsúly
M30X-et vettem volna.
(#51249) makaveli666: Omnitronic SHP-600, Beyerdynamic DT235, DTX710, Koss Porta Pro, Shure srh144 (ezt még nem hallottam).
-
makaveli666
senior tag
Sziasztok
1.) Hol szeretnéd használni a fejhallgatót?
Amennyiben sikerül kényelmes fülest találni, utcán is (a külső zajok nem zavarnak), de amúgy szobába lenne használva
2.) Milyen célra szeretnéd elsősorban használni?
Mivel szaxofonos vagyok, nem mérvadó annyira az, hogy hogy szól, sokkal inkább, hogy könnyen hordozható legyen, ne zárja ki a külvilágot, és gyakorláshoz szeretném használni, jó lenne, ha hallanám magam.
3.) Mennyi a fejhallgatóra szánt maximális összeg?
max 15k
4.) Új vagy használt?
új
5.) Circumaural vagy supraaural?
-
6.) Zárt vagy nyitott?
nyitott, félnyitott
7.) Milyen hangzást vársz a fejhallgatótól, mi az, ami zavar?
-
8.) Honnan vásárolnál?
MO
9.) Milyen forrással rendelkezel (miről hallgatnád)?
Galaxy S6, iPad air 2Előre is köszönöm
-
K1LLMy53Lf
senior tag
válasz
BigBlackDog #51240 üzenetére
úgy látszik senki sem érti, amit írni szeretnék
Értem, hogy befolyásolja a jelet természetesen, ez egyértelmű dolog, sehol nem írtam, hogy nem így van. De miért evidens, hogy az NC nélküli hang, amit ad, az a jó hang?
Miért lehetetlen az, hogy úgy van hangolva, hogy az NC által okozott torzítást negáltjával van torzítva az alap hangzás, így NC modult használva a kettő kioltja egymást, és NC ON esetén szól jól. És emiatt szól rosszabbul NC OFF-ban, mert az "ellentorzítás" elrontja az alap hangzást?
Kicsit matematikai megközelítésben (teljesen leegyszerűsítve):input jel + alap füles + NC modul = tiszta jel
Ha ebből kivesszük az NC modult, akkor az eredmény tiszta jel - NC modul lesz, amit ha feltételezzük, hogy NC modullal van tiszta output, akkor anélkül törvényszerűen rossznak kell lennie.
Szóval még egyszer: nem azzal vitázom, hogy okoz/nem okoz torzítást a jelben, hanem azzal, hogy NC-t kivéve van tiszta output, holott erre semmi bizonyíték nincs, csak ki lett jelentve és kész. Ahogy az is, hogy NC ON esetén mindenképpen torzított/rossz hangot hallasz.
Én tartom magam ahhoz, hogy habár bőven nem vagyok szakértő, de véleményem szerint NC ON-ba ad jó hangot, anélkül baromira nem.
No de ez már nagyon OFF, sry
-
Ribi
nagyúr
válasz
gaborka8x8 #51228 üzenetére
Ezt a hifizést megint csak lehetne hasonlítani az autóhoz.
Akinek van pénze cserélgetni az autóit, az nem aszerint teszi, hogy melyikkel tud a legjobb időt menni a pályán, hanem a karakter, a kinézet, a technika, stb. alapján vesz valamit. Hifizésnél nagyon sokan nem vallják be de baromira nem a tökéletes hangzásra törekszenek, hanem az épp ami neki bejön komponensekre. És mivel az ember is folyamatosan változik, az igényei is folyamatosan változnak, a kütyüket is folyamatosan cserélgetni kell. Eleve egy idő után megunod a saját rendszered, hacsaknem háttérzenére kell, mert akkor a legolcsóbb izé is jó. Egy auto shown se ott ragadsz le, hogy melyik a leggyorsabb autó, hanem teljesen különböző szempontok miatt nézel meg valamit. Ugyanúgy vannak korszakok, rizsrakéta, emerikem mászül, vintidzs, bogarasok ... Hifinél is vannak irányzatok, igények, trendek amik folyamatosan változnak. Ugyanúgy hiába oldszkúl valami és nyilvánvalóan nem jobb mint egy mai új cucc, az a cucc az mindig is egy ikon marad. -
Samtya
senior tag
válasz
Cufter #51245 üzenetére
#51245 Cufter és #51238 keep:
20k körüli/alatti zártaknál legtöbbször van valamekkora mély túlsúly. Tökéletes megoldást nem tudok, nézzük mik vannak:
Creative Aurvana Live!: van mélytöbblet, de az nem valami gagyi, buta mély, hanem szerintem szép és a frekitartomány többi része is igen jónak mondható. Könnyű, szép, mobilról könnyen hajtható. Problem: nemnagyon lehet kapni (megint), csak egy helyen látok.
Magnat LZR 580: mélytöbblet - van, de ez is elfogadható (nem olyan gáz, mint pl a Sony XB sorozatnál). Többi tartomány jó, magasból azért lehetne több. Részletesség itt is jó a kategóriához mérten. Összehajtható, hordtáska van és lecsatlakoztatható a kábel! Jó anyaghasználat, tapintása nekem tetszik, többféle szín - volt.Mostanában ezt sem sok helyen látom.
Audio-Technica ATH-M30X: lehet, hogy nincs mélytöbblet! Ezt még nem hallottam, sokan jónak mondják és egyenletesnek a hangját. Összehajtható ez is, van hordtáska is... ééés fix 3 méteres kábel.Nesze neked hordozhatóság! Csak az M50x-hez adnak gyárilag lecsatolható rövid vezetéket. Whhy?
Sennheiser Urbanite XL: ez tudhat mindent, ami nektek kell, leszámítva a hangját.Ez sem egyértelmű, mert volt akinek nem tetszett és úgy indult, hogy 50-60k volt az ára. Annyira biztos nem jó a hangja. Viszont használtan 20-25-ért már lehet kapni. Nagyon jó anyaghasználat és dizájn. Van iPhone-os verziója is, hátha bejön.
-
Cufter
tag
Sziasztok!
Keresnék egy új fejhallgatót,
elsősorban azért, mert a jelenlegi Superlux HD661 fülpárnái vállalhatatlanul elhasználódtak, hangzásvilágát tekintve eddig tökéletesen megfelelt.Előre is köszönöm a segítségeteket!Legyen zárt, circumaural kialakítású, hordozható, lehetőleg moduláris kábellel, mikrofon nem szükséges.
Elsősorban utcán/buszon/vonaton szeretném használni a fejest zenehallgatásra, főleg iPhone-ról.
Esztétikai szempont is fontos számomra, vállalható méretű eszközzel a fejemen szeretnék sétálgatni.Sokféle zenét hallgatok, elsősorban viszont az alternatív, elektronikus és rock stílusokat részesítem előnyben. (különösen kedvelt: Radiohead,
Flying Lotus, The Strokes, Kashabians, Artic Monkeys, Muse, Bastille stb).
Falra mászok a túlsúlyos, mindent elnyomó mélyektől, lehetőleg legyen a középmélytől a magasig terjedő tartományon erőteljesebb.Ár szempontjából a körülbelül 20000-25000 Ft-os maximumot lőttem be.
De tényleg
[Hasonlóak az igényeink]
-
Tulku
veterán
"Valami miatt mindig megszakad a zene 1-2 másodpercre"
Na várjunk...ennek köze sincs az APT-X-hez...ha ezt csinálja a szerszám akkor vagy hibás, vagy az adó hibás, vagy valami nagyon nem összeillő dolog párosodhatott egymással...ilyet még nem hallottam....ez nem BT ez fake....működés.
-
boost
veterán
Köszönöm a tippet neked is a Sennheserre. A következő hetekben azt is ki fogom próbálni. Most megvárom, hogy az Apple előrukkol-e valami új szabvánnyal, vagy támogatott szabvánnyal az iPhone 7 esetében, ha már nem lesz rajt hagyományos jackdugó. Az eddigi telefonjaik nem támogatták az aptx szabványt. Ahogy a Bose fejes se. A sima Bluetooth-tól meg nem vagyok elájulva, ahogy mondtam. Valami miatt mindig megszakad a zene 1-2 másodpercre. Úgy érzem, hogy nem alternatíva a Bluetooth a vezetékkel szemben. Messze nem.
Szuper dolog a zajszűrő, és tényleg, durván jól működik ( mellettem levő széken beszélgettek, és annyit hallottam belőle, hogy valahol messze valaki mintha beszélni. Külső zajokból semmit nem hallani).
A QC25ről én is olvastam, hogy ha nem volt bekapcsolva az elektronika, elég gyengén szólt egyeseknek. Gondolom ez attól is függ, hogy mivel hajtja meg az ember. Ha bekapcsolod az elektronikát, akkor meg bekapcsol a zajszűrő is. Nincs köztes állapot. QC35 esetében én ezt nem tapasztaltam, igaz, én egy Apple laptop kimenetével hajtottam eddig, ha kábelről ment. Lehet, hogy erősebben meghajtotta.
Még utazgatok vele egy hetet, használgatom, és aztán megint beszámolok, hogy milyen a QC35.
A B&O H6 v2-t dícsérik még nagyon, de az csak vezetékes. Két fejest venni meg elég WTF. Egy vezetékest otthonra, meg egy zajszűrős vezetéknélkülit utazásra.
-
Tulku
veterán
válasz
BigBlackDog #51240 üzenetére
Igen de ezen algoritmus alapján, minden alkatrész jelrontó egység (tranzisztor, ellenállás, tekercs) ....
Ha mondjuk az az nfc egy dög rossz membránt kiegyenlít (mint mondjuk egy passzív váltóval hangolod a hangfal hangszóróit egymáshoz...és ne mondja senki hogy pl egy 4-ed rendű band-pass Beezel vagy Butterworth váltó nem plusz alkatrész mennyiség...) és a megszólalás harmónikusabb lesz, akkor siker van...
-
BigBlackDog
veterán
válasz
K1LLMy53Lf #51239 üzenetére
Az NC modul plusz egy elem a jelútban. A romlás garantált (mivel jelútban egy akadály, amiből nem úgy jön ki a jel, ahogy bement), kérdés inkább az, hogy mennyire hallható.
-
K1LLMy53Lf
senior tag
válasz
#71562240 #51211 üzenetére
Nos. Nem vitatkozni szeretnék, de te magától értetődőnek veszed azt, hogy kikapcsolt NC = normális, jó hangminőség. Miért?
Nem igazán értem, hogy mi támasztja alá ezt, tehát miért elképzelhetetlen, hogy a hang NC ON mellett = a jó/normális hanggal? Mert véleményem szerint a QC25 esetén ez áll fenn és én ezt is állítottam fentebb.
És ilyen esetben, ha az NC kikerült a képletből bizony törvényszerűen romlania kell a hangminőségnek. -
keep
csendes tag
Sziasztok!
Keresnék egy új fejhallgatót, elsősorban azért, mert a jelenlegi Superlux HD661 fülpárnái vállalhatatlanul elhasználódtak, hangzásvilágát tekintve eddig tökéletesen megfelelt. Előre is köszönöm a segítségeteket!
Legyen zárt, circumaural kialakítású, hordozható, lehetőleg moduláris kábellel, mikrofon nem szükséges.
Elsősorban utcán/buszon/vonaton szeretném használni a fejest zenehallgatásra, főleg iPhone-ról.
Esztétikai szempont is fontos számomra, vállalható méretű eszközzel a fejemen szeretnék sétálgatni.Sokféle zenét hallgatok, elsősorban viszont az alternatív, elektronikus és rock stílusokat részesítem előnyben. (különösen kedvelt: Radiohead, Flying Lotus, The Strokes).
Falra mászok a túlsúlyos, mindent elnyomó mélyektől, lehetőleg legyen a középmélytől a magasig terjedő tartományon erőteljesebb.Ár szempontjából a körülbelül 20000-25000 Ft-os maximumot lőttem be.
(U.i: Használtam a keresőt mielőtt posztoltam, csak sajnos a találatok 90%-a kérdés volt és nem válasz.)
-
törölt tag
válasz
darvinya #51235 üzenetére
Zaj alatt most kivételesen nem az elektromos torzítást, hanem mondjuk például egy légkalapács hangját értettem.
Tulku: Pont ezt mondom, hogy van aki számára a Sokol rádió recsegése és megfelelő hangzás, és van, és van olyan, aki nem elégszik meg annyival. De ez teljesen szubjektív, így nem értelmezhető olyan objektív skálán a hangzás, aminek az egyik végében jó, a másikban meg rossz van.
A másik meg, hogy a skála végeiben nem is lehet jó/rossz, mert ott olyanok vannak, mint ami például itt az oldal alján található a táblázatban a dinamika, részletesség, akármi mellett. És ezek együtt alkotnak egy sokdimenziós értékelési rendszert. Az, hogy jó és rossz, az ilyenben értelmezhetetlen.Nagyjából úgy, ahogy az sem feltétlen értelmezhető, hogy most jó, vagy rossz idő van. Kinek jó? Kinek rossz? Van légnyomásod, van hőmérsékleted, páratartalmad, meg egy rakás egyéb tényező. Most akkor a 980 HPa rosszabb az 1035-nél, mert kevesebb?
-
Tulku
veterán
válasz
#16820480 #51234 üzenetére
Made by Csontos:
"Statisztikai bizonyosság, hogy nem. "Medium is the message". Ha komputerről hallgatsz zenét, akkor a komputer határozza meg az élményt. Persze ha egy rossz minőségű Szokol rádióról van szó, akkor az annyira absztrakt, hogy az ember részesülhet a zenében. Olyan nagy a távolság, hogy az ember már képes értelmezni. De a hifiben, ahol relatíve nagy felbontás jelenik meg rosszul, a rossz minőség eluralja a produkciót, és az hat az emberre. "Tehát megfelelő hangzás nélkül is élvezed Caravadossit a Toscából...ha recseg, ha zizeg, akkor is (számomra az E lucevan le Stelle a felülmúlhatatlan)....persze ha mindezt Wilson-Madrigal láncon teszed, bizonyára majd minden átjön,de a szellem a recsegésen keresztül is hallatszik....
Van a Remény rabjai...ott beteszi Mozartot a könyvtáros, egy recsegő gramofonon...nézd meg az arcokat...na az a zene...
-
törölt tag
válasz
gaborka8x8 #51231 üzenetére
Most az a kérdés, hogy "szóljon valami zaj", vagy "hallgassunk zenét"? Vagy nem értem a felvetést. Megfelelő hangzás nélkül hogy lehet zenét hallgatni?
-
gaborka8x8
aktív tag
Szóról szóra így vagyok vele magam is, azaz ingadozom.
Volt idő, amikor pl. csak a zene része érdekelt. (A nagy rendszeremhez, amin valójában zenét hallgatok, már hat éve nem nyúltam hozzá, nem cseréltem benne semmit, még egy kábelt, vagy alátétet sem.) De most a "játszós rendszeremben" élvezem a fejhallgatókkal, ezzel az egész fejhallgatós világgal való ismerkedést, és kiélem a "matéria" (ahogy ön fogalmazott) iránti vonzódásomat.De elég sokan vannak, akik nem ingadoznak így a kettő között, hanem kitartóan vagy az egyik, vagy a másik része érdekli jobban őket a konzervzene-hallgatásnak.
Most pedig jó étvágyat mindenkinek!
-
$lim
csendes tag
Megérkezett az ATH M40X
Hát enyhén szólva jól szól,szép tiszta minden tartomány
.Köszönöm hogy erre az irányba terelgetettek,a Skullcandy hesh 2vel melléfogtam volna úgyérzem.A mélyek is jók benne.
Nagyon jól szigetel a fülpárna,max hangerön csak egy picit hallatszik ki.
Gondolom kell neki egy kis idő amig bejáratódik Asus Xonar DGX el használom.
Aki az M40x en gondolkozik vegye megMajd még venni szeretnék hozzá hangerőszabályzós mikrofonos jack kábelt,amazonon és ebayen is láttam már ,de az még ráér.Elvileg aztirták hogy jó meg minden de azokkal a kábelekel másképpen szól mint azokkal amikel jön dobozban.Esetleg itthon egy ilyen jackes kábelt nemlehet valahol beszerezni?
-
Tulku
veterán
válasz
gaborka8x8 #51228 üzenetére
Érdekes amiről írsz...az egyik a matéria, a másik a szellem...mindkettő külön amplitúdót, személyiséget előfeltételez...bár vannak a két világ határán regnáló egyének - jómagam is - akik rendre el-el hajlanak egyik-másik irányba, de szinonim érdekli őket mindkettő...
..Én pl ha meditatív állapot közelébe kerülök (nyugvás, ernyedés) akkor abszolúte nem érdekel mivel hallgatom....megtalálom benne az örömöt, azt amiért hallgatom...aztán rendre erőt vesz a férfi, a matéria és beleugrok fejjel a sűrűjébe, vesézem, elemzem a hangzást...a zene már nem is létezik, csak a technika...
Persze hallom...a kettő összhangja lenne a kívánatos, de az összhang ebben az esetben az lenne, hogy egyikre sem figyelünk, mindkettőre elég megosztó ügy....ettől válik rendre ketté...
...ahogy kezdtem...a matéria és a szellem...
-
törölt tag
válasz
gaborka8x8 #51227 üzenetére
Hangzás nélkül legfeljebb a kottát lehet olvasgatni, nem?
-
gaborka8x8
aktív tag
Persze, hogy szeretik a zenét is.
De mi emberek már csak ilyenek vagyunk, hogy nem tudunk teljesen egyformán szeretni két dolgot.
37 éve Hi-Fi-zem, és az ezen nem kevés idő alatt megszerzett tapasztalataim azt mutatják, hogy a konzervzene-hallgatók két csoportra oszthatók.
Az első, akit szinte kizárólag csak a zene érdekel.
A második, akit az érdekli, hogy milyen a hangzás, amikor megszólal a zene.
És ez nem csak az én tapasztalatom.
Sok évvel ezelőtt pl. már a HFM-ban Darvasék is csináltak egy körinterjút akkor ismert, elismert zenészekkel, zenekritikusokkal azzal kapcsolatban, ki min hallgat otthon zenét, és kiderült, hogy bizony ezeket az embereket az egy szem Kocsis Zoltánon kívül nem nagyon érdekli, miről és milyen minőségben szólal meg a zene.
Szintén ez derül ki, ha valaki olvasgatja azokat a fórumokat, amiket az előző hozzászólásomban megemlítettem. Tehát ez lenne az egyik oldal.Jómagam pedig ezen sok év alatt találkoztam sok ezer Hi-Fissel, High End shown, Hi-Fi és Házimozi shown, különböző találkozókon (Indexes topik tali, Amatőr Audiofil Konstruktőrök Talákozója, Triódás találkozó, stb.), amiből már én is rendeztem eddig kilencet Kaporka Open néven, és amin összesen szintén több százan vettek már részt, valamint voltam sok hobbitárs otthonában meghallgatni az ő rendszerét.
Ezen találkozások alkalmával pedig azt tapasztaltam, hogy maga a Hi-Fi jobban érdekli ezeket az embereket, mint a zene. Persze, ettől még hallgatnak zenét, sőt élvezik is a zenét. (Hogy mennyire értenek hozzá, az már egy egészen más kérdés.) Ez meg lenne a másik oldal.És természetesen, számtalan átmenet létezik ezen két "véglet" között, ha egyáltalán végletnek lehet tekinteni.
És igen, léteznek kevesen olyanok is, akiknél ha nem is egyformán fontos a kettő, de mind a kettő fontos. ld. pl. a HFM-ben is megemlített Kocsist. De azért ő is inkább zenész, mint Hi-Fi-s.És persze még rajta kívül is találkoztam Hi-Fi iránt érdeklődő zenészekkel, nagyon nagy tudású zenekedvelőkkel, és a Hi-Fi-sek között is vannak sokan, akiknek nagyon fontos a zene, sőt esetleg még értenek is hozzá.
És azt is sokszor elmondtam, leírtam, hogy egyik sem előrébb való hobbi a másiknál. Merthogy mind a kettőnek az a célja, hogy örömöt szerezzen, meg a kettőnek együtt is az a célja.
-
Tulku
veterán
válasz
gaborka8x8 #51224 üzenetére
Ezzel teljesen egyetértek...bár szerintem itt is vannak, akik a zenét (is) szeretik, nem csak azt hogyan szól....
Régebben, mikor hangfalaztam, show-k alkalmával mindig elmondták a "nagy fülek", guruk és persze igazuk volt, hogy ne a technikát hallgassuk, hanem a zenét...aztán leült mindenki és tudomást sem vett róla, hogy épp Stan Getz vagy Heifetz játszik jazzt vagy klasszikust, csak a téérel, részletességgel, transzparenciával voltun k elfoglalva
Így van ez a férfi embernél...a technika behúzza rendesen....
Köztudomású pl hogy rengeteg csövesnél a jó kis torzítást halljuk kellemesen duruzsoló meleg, szelíd hangnak....
-
törölt tag
válasz
gaborka8x8 #51224 üzenetére
Pedig eddigi tapasztalatom alapján ezt a példát nem látom igazán relevánsnak. A kütyüzés csak egy eszköz, a cél elsősorban az ember számára kedves hangzás elérése. Az eszköz jó/rossz minősítése csak a cél tudatában értelmezhető. A cél viszont teljesen szubjektív, így nem lehet egy abszolút értékrend szerint értékelni.
-
gaborka8x8
aktív tag
válasz
#16820480 #51222 üzenetére
De itt most nem is a zenehallgatásról van szó, hanem a Hi-Fi-ről.
Ez pedig két külön kávéház.
Akiket elsősorban a zene érdekli, és nem a hozzá tartozó technika, azok nem ezen a fórumon irkálnak, hanem mondjuk a Café momus-on vagy a Fidelion vagy a Komolyportálon, stb.Hogy egy példával világítsam meg, mire gondolok: Van egy csomó ember, aki szereti a halat (enni), de soha az életben nem horgászott még. Van egy csomó horgász, aki nem szereti különösebben a halat (enni). És van egy kis réteg, aki mind a két tevékenységet szereti.
-
törölt tag
válasz
gaborka8x8 #51221 üzenetére
Fanok. "A" betűvel. Mert így, "u"-val teljesen más szó.
A zenehallgatás nem egy lineáris dolog, ahol a skála egyik oldalán a rossz, a másik oldalán pedig a jó helyezkedik el.
-
gaborka8x8
aktív tag
Egyre érdekesebb lesz ez a topik.
Hogy is van a Lúdas Matyi c. rajzfilmben? "Aki gyanús, az nem gyanús, aki meg nem gyanús, az a gyanús."
Valahogy így látom itt is. Ami a rosszabb, az a jobb, vagy ha nem jobb, akkor nekem jobban tetszik.Egyébként pedig nem példa nélküli ez a Hi-Fi világában. Elsőre pl. a Lenco L75 funok jutnak eszembe, akik ennek a lemezjátszónak a hajtásából eredő, és teljesen soha ki nem küszöbölhető rumplit kiváló mikródinamikának szokták hallani.
Merthogy az emberi fül még a szemünknél is jobban becsapható. -
-
zenwalk
senior tag
Sziasztok
Holnap Pesten leszek, szeretnék meghallgatni pár fejhallgatót 50k körüli árban. Tudnátok ajánlani boltokat, ahova benézhetnék?Az előfordulhat, hogy az alaplapi hangkártya tönkreteszi a fejhallgatókat? Egy fejhallgatót és egy fülhallgatót is használtam vele, de mind a kettőnek néma lett a bal oldala. Elég gyanús nekem.
-
Samtya
senior tag
válasz
#71562240 #51211 üzenetére
Én az 51206-os hozzászólásomat erre alapoztam. Van itt pár lényeges mondat. Értelmeztem Tyll mondanivalóját, de mostmár elolvasom a cikkét is.
Szerintem mi ketten máshogy állunk hozzá, én nem gondolok mindent torzításnak vagy hangminőségrontásnak. -
törölt tag
válasz
Samtya #51210 üzenetére
De még akkor is, egy "kikapcsoltabb" állapot is csak jobb lehet.
Mégegyszer: itt arról van szó, hogy rosszul ítélitek meg, hogy mi a jobb. Torzítást ítéltek jobbnak a torzítás hiányánál, illetve nagyobb torzítást a kisebbnél. Észlelési hiba, illetve ízléshiba, illetve hozzáértési hiba. Egyáltalán, olyan dologról mondjátok, hogy jobb, ami itt elvileg topikidegen, mivel ez egy hangminőségcélú topik, a pluszban beépített torzító áramkörök pedig hangminőségrontó áramkörök, törvényszerűen. Amit jelzőket leírtok, hogy miért rosszabb, azok is mutatják, hogy a belevitt torzítást halljátok jobbnak. Hiba. -
törölt tag
válasz
Samtya #51206 üzenetére
Nem jó válasz, nem így működik a dolog.
Át tud változni hagyományos fejhallgatóvá, és természetesen az is a cél. Vagy nem értelmezhető a "kikapcsolt állapot" szóösszetétel (vannak alkalmasint ilyen fejhallgatók is, amint már korábban volt már róla szó itt is, de azoknál nem értelmezhető a "kikapcsolt állapot" - ám alapból az aktív zajszűréses fejhallgatóból is kiiktatható-kiiktatandó a zajszűrő-hangszínszabályzó áramkör, sőt ez természetszerű elvi alapkövetelmény is). Az NC a speciális (abszurd!) körülmények közé való, de a készüléket úgy tervezik, hogy normál, tehát zajmentes körülmények között is rendeltetésszerűen használható lehessen. A rendeltetésszerű állapot ugyebár az NC kikapcsolt állapota, ami elvileg és gyakorlatilag is csakis jobb lehet, mint a bekapcsolt szűrésű állapot. Ugyan hifiben lehetőleg nem teszünk kategorikus kijelentéseket, mert szinte mindenre van ellenpélda, de csak szinte mindenre, ugyanis olyan példa nem lehetséges, hogy egy fejhallgató (zajmentes környezetben) bekapcsolt NC-vel jobban szóljon, mint kikapcsolttal. Ilyet tervezni is lehetetlenség, ugyanis értelmezhetetlen olyan paraméter, amit lebutítva, áthangolva az NC-re való nagyobb alkalmasságra tervezhetnénk a fejhallgató alapalkatrészeit. Ez értelmezhetetlen. Nem tudsz membránt, tekercset, drivert, házat, vezetéket, akusztikai elemet úgy tervezni, hogy az NC által belevitt torzítás hatására szerepeljen jobban - legfeljebb úgy látszik a laikus fül számára.
Tehát vagy átváltozik "hagyományos" fejhallgatóvá, vagy nem értelmezhető a kikapcsolt állapot.(De, nagyon is megijedek, hogy még EQ-zgat is!
És ez csak erősíti, amit mondtam.)
(#51207) Maxximus: "Pontosan."
Ellenkezőleg. Antipontosan. Itt arról van szó, hogy ti ítélitek meg rosszul, hogy melyik a jobb hangminőség. Torzítást ítéltek jobbnak a torzítás hiányánál. Ez csak így értelmezhető. -
válasz
Samtya #51206 üzenetére
Pontosan.
Határozottan gyengébb ,erőtlenebb és nem annyira részletes lesz a hangja ha kikapcsolod a zajszűrőt. Bekapcsolva hirtelen sterilé válik a hangzás...ami engem egy kicsit zavar is megmondom őszintén. Viszont ezt már lehet így használni, az elődjét nem lehetett Otthon nem sűrűn használom, max ipod,iphone-al, DAC-al jobb az MSR7.
Repülőn, viszont brutál jó. -
Samtya
senior tag
válasz
#71562240 #51205 üzenetére
A DSP chippel együtti működésre alapozzák és tervezik ezt az egész NC konstrukciót, sőt - ne ijedj meg - de az még működése közben EQ-zgat is!
A végeredmény csak az lesz, hogy bekapcsolt állapotban a legteltebb a hangja, kiiktatni nem lehet az elektronikát, ilyen ez a zajszűrös szakma. Hagyományos fejhallgatóvá nem változik át az NC-nek született fejes.
A költői dolgokhoz meg nem értek, úgyhogy inkább válaszoltam. -
Samtya
senior tag
válasz
K1LLMy53Lf #51200 üzenetére
LLT ebben a videóban elég jól elemzi a dolgot, érdemes akár az elejétől végignézni. Kikapcsolva romlik a hangja egyébként.
-
Ribi
nagyúr
válasz
Ha egyáltalán ki lehet kapcsolni.
Hallgattam haver beats fülesét, abban sem lehetett kikapcsolni és sajnos csöndes szobában baromi zavaró volt a susogás. Zajos környezetben viszont nagyon dicsérte. -
törölt tag
válasz
"Zajszűrést kikapcsolva is jó a hangminőség? Mert emlékeim szerint a QC25 esetén zajszűrés nélkül finoman szólva másabb, nem az igazi."
A kérdésednek (és benne az állításodnak) a fordítottja lehetne csak értelmezhető.
-
Tulku
veterán
Mindenképp javaslom a Momentum wireless-t is meghallgatni (ha a BT átvitel fontos) mert ott eléggé rágyúrtak erre....és vezetéken ekvivalens a hangja a Momentuméval (úgy helyezték el az elektronikát, hogy ne zavarja a hangátvitelt)...
...zajszűrése persze biztos nincs olyan mint a Bose-nak....
Új hozzászólás Aktív témák
- Bemutató Beyerdynamic DT880 Bass Mod
- Hír Eszement zajszűrő koncepció a Panasonictól
- Hír Üvegborítású high-end fejhallgató a Sennheisertől
- Hír Hamarosan érkezik a kézzel készített high-end fejhallgató Japánból
- Hír Abszolút prémium high end fejhallgatót villantott a Grado
- Blogbejegyzés Gyémántokkal "kipitykézett" Focal fejhallgató 30 millióért
- Hír Korrektnek tűnő fejhallgatóval jelentkezik az Onkyo
- Hír Fa fejhallgatóval próbálkozik a JVC
- Újabb magyar banknál elérhető a Xiaomi Pay
- Jogász topic
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- A Redmi 15 5G-t power bankként is lehet majd használni
- Arcfelismerő topik
- Battlefield 6 - Bemutatkozik a többjátékos mód
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- Mobil flották
- További aktív témák...
- Samsung 32" M8 4k Smart Monitor!32"/4k/VA/Smart Remote/DEX /Airplay/Type-C/Slimfit Kamera/Beszámítá
- VW/ Skoda fejegység Android 13, 6/64gb eladó
- Lenovo Loq Gaming 15IRX9
- Dell Precision M4700- I7 4. generációs - 16Gb - Nvidia Quadro
- Panasonic Toughbook CF-MX4-1 12.5" Érintős- - Akár 8-10 órás akkuval
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone 16, Apple iPhone 16e, Apple iPhone 16 Plus, Apple iPhone 16 Pro
- Új és újszerű 17.3" Gamer, irodai, üzleti készülékek nagyon kedvező alkalmi áron Garanciával!
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- HP 200W (19.5V 10.3A) kis kék, kerek, 4.5x3.0mm töltők + tápkábel, 928429-002
- 120 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest