Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • gaborka8x8

    aktív tag

    válasz Tulku #51226 üzenetére

    Persze, hogy szeretik a zenét is.

    De mi emberek már csak ilyenek vagyunk, hogy nem tudunk teljesen egyformán szeretni két dolgot.

    37 éve Hi-Fi-zem, és az ezen nem kevés idő alatt megszerzett tapasztalataim azt mutatják, hogy a konzervzene-hallgatók két csoportra oszthatók.

    Az első, akit szinte kizárólag csak a zene érdekel.
    A második, akit az érdekli, hogy milyen a hangzás, amikor megszólal a zene.
    És ez nem csak az én tapasztalatom.
    Sok évvel ezelőtt pl. már a HFM-ban Darvasék is csináltak egy körinterjút akkor ismert, elismert zenészekkel, zenekritikusokkal azzal kapcsolatban, ki min hallgat otthon zenét, és kiderült, hogy bizony ezeket az embereket az egy szem Kocsis Zoltánon kívül nem nagyon érdekli, miről és milyen minőségben szólal meg a zene.
    Szintén ez derül ki, ha valaki olvasgatja azokat a fórumokat, amiket az előző hozzászólásomban megemlítettem. Tehát ez lenne az egyik oldal.

    Jómagam pedig ezen sok év alatt találkoztam sok ezer Hi-Fissel, High End shown, Hi-Fi és Házimozi shown, különböző találkozókon (Indexes topik tali, Amatőr Audiofil Konstruktőrök Talákozója, Triódás találkozó, stb.), amiből már én is rendeztem eddig kilencet Kaporka Open néven, és amin összesen szintén több százan vettek már részt, valamint voltam sok hobbitárs otthonában meghallgatni az ő rendszerét.
    Ezen találkozások alkalmával pedig azt tapasztaltam, hogy maga a Hi-Fi jobban érdekli ezeket az embereket, mint a zene. Persze, ettől még hallgatnak zenét, sőt élvezik is a zenét. (Hogy mennyire értenek hozzá, az már egy egészen más kérdés.) Ez meg lenne a másik oldal.

    És természetesen, számtalan átmenet létezik ezen két "véglet" között, ha egyáltalán végletnek lehet tekinteni.
    És igen, léteznek kevesen olyanok is, akiknél ha nem is egyformán fontos a kettő, de mind a kettő fontos. ld. pl. a HFM-ben is megemlített Kocsist. De azért ő is inkább zenész, mint Hi-Fi-s. :) És persze még rajta kívül is találkoztam Hi-Fi iránt érdeklődő zenészekkel, nagyon nagy tudású zenekedvelőkkel, és a Hi-Fi-sek között is vannak sokan, akiknek nagyon fontos a zene, sőt esetleg még értenek is hozzá.

    És azt is sokszor elmondtam, leírtam, hogy egyik sem előrébb való hobbi a másiknál. Merthogy mind a kettőnek az a célja, hogy örömöt szerezzen, meg a kettőnek együtt is az a célja.

    "A zene nem azért van, hogy ne legyen csend! " (Pernye András)

Új hozzászólás Aktív témák