- Még mindig rengetek Socket AM4-es CPU-t ad el az AMD
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Meghozta az RTXMG és RTXNTC fejlesztőkörnyezetét az NVIDIA
- Milyen monitort vegyek?
- Vezetékes FEJhallgatók
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Milyen egeret válasszak?
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
gaborka8x8
aktív tag
Kicsivel több, mint 36 éve Hi-Fi-zem, és valamicskével több, mint 31 éve csak és kizárólag komolyzenét hallgatok. (Gyerekként -mint minden gyermek- zenei mindenevő voltam. 16-17 éves koromban a lázadó korszakomat élve a rock zenében véltem megtalálni kamaszkori világfájdalmam manifesztálódását, majd egy ideig próbálkoztam megbarátkozni a jazz-el, mint utólag kiderült, sikertelenül. 19-20 éves koromra már visszatértem a komolyzenéhez, és azóta is ez a ZENE számomra.)
A majd 37 évnyi Hi-Fi-zésem első 34 évében nem is volt fejhallgatóm, azaz, az audiofilek fő csapásvonalát, a hangsugárzós rendszer építésének elvét követtem. Mára felépítettem egy szerény véleményem szerint elég jó, nem túl drága, de azért nem is nagyon olcsó (kb. másfél évnyi magyar nettó átlagkeresetnek megfelelő értékű) rendszert, amin elégedetten hallgatok zenét. Komolyzenét, és azon belül is nagyobbrészt barokk zenét.
Bő két éve ellenben valami miatt (a motivációra már nem emlékszem) elkezdtem érdeklődni a fejhallgatók, a fejhallgatós zenehallgatás iránt.
És most jön a lényeg, amiért nekikezdtem ennek a kis szösszenetnek a megírásához.
Mert mint régi "hangsugárzós", és nem régi "fejhallgatós" komolyzene-rajongó egészen mást gondolok a fejhallgatós zenehallgatásról, mint kammerer fórumtársunk. Igen, jól olvasták, a fejhallgatós zenehallgatásról. Merthogy szerintem fejhallgatóval sem csak "fejhallgatózni" lehet, mint ahogy hangsugárzóval sem csak "hangsugárzózni", és CD játszóval sem csak "CD játszózni", magnóval sem csak "magnózni", stb., hanem a felsorolt és fel nem sorolt eszközökkel zenét lehet hallgatni. Ráadásul én magam pl. ugyanúgy élvezem a fejhallgatóval történő zenehallgatást, mint akkor, ha a nem éppen gyufásdoboznyi (három és fél utas álló dobozokról van szó) hangsugárzóimmal teszem ugyanezt. Mert ugyan a kettő hangzását, érzetét, stb-it tekintve egészen eltérő élményt nyújt, de mégsem merném azt mondani, hogy az egyik jobban meg tudja ragadni a zene lényegét, mint a másik. Mert az a meghittsége, azt a bensőségesség, az a "csak nekem szól a zene" érzet, amit a fejhallgatós zenehallgatás nyújt, az egészen más, mint amire egy hangsugárzós rendszer képes. És bizony, a hangsugárzók közül arra a részletezőképességre, gyorsaságra, amit a fejhallgató tud, csak a legjobb kis polcsugárzók vagy studio monitorok képesek. Amiknek ellenben szintén nincs olyan mélyük, lévén, hogy a kis membránfelülettel nem képesek annyi levegőt megmozgatni, amit már a testünkkel éreznénk.
Természetesen, egy egész sor dolog van, amiben a hangsugárzók a jobbak. Pl. egészen más a térleképzésük, és az valóban közelebb áll a valósághoz. De kérdem én, akkor az egy hangsugárzós mono rendszerek idején senki nem hallgatott zenét, mindenki csak "monozot"?
Ugye, nem? Ugye akkor is hallgattak az emberek zenét, ugye akkor képesek voltak élvezni azt? Ugye, akkor is megérintette őket a zene mondanivalója, noha nem beszélhetünk abban az értelemben térleképzésről, mint a sztereo rendszerek esetében.
Tehát a magam részéről, mint már írtam, régi "hangsugárzós"-, és nem régi "fejhallgatós"-ként, aki csak és kizárólag komolyzenét hallgat, azt gondolom, mind két eszközzel lehet zenét hallgatni, még komolyzenét is, annak, aki zenét akar rajtuk hallgatni, és nem a technikai részletekre, hangzásra, mély- és magas kiemelésre, és egyéb Hi-Fi-sta dolgokra akar figyelni zenehallgatás közben. És ugyanúgy lehet élvezni a zenét, ugyanúgy meg lehet találni a lényegét fejhallgatón való hallgatáskor is, mint akkor, ha hangsugárzókkal hallgatjuk.
Mert ne feledjék, "a zene fejben dől el"."A zene nem azért van, hogy ne legyen csend! " (Pernye András)
Új hozzászólás Aktív témák
- Bemutató Beyerdynamic DT880 Bass Mod
- Hír Eszement zajszűrő koncepció a Panasonictól
- Hír Üvegborítású high-end fejhallgató a Sennheisertől
- Hír Hamarosan érkezik a kézzel készített high-end fejhallgató Japánból
- Hír Abszolút prémium high end fejhallgatót villantott a Grado
- Blogbejegyzés Gyémántokkal "kipitykézett" Focal fejhallgató 30 millióért
- Hír Korrektnek tűnő fejhallgatóval jelentkezik az Onkyo
- Hír Fa fejhallgatóval próbálkozik a JVC
- Okos Otthon / Smart Home
- Még mindig rengetek Socket AM4-es CPU-t ad el az AMD
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- One mobilszolgáltatások
- Sweet.tv - internetes TV
- Amazon
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Trollok komolyan
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Politika
- További aktív témák...
- Új Unifi Dream Router (UDR) eladó
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation 4 Slim 500GB fekete játékkonzol extra játékokkal, extra kontrollerrel
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation 4 Pro 1TB fekete játékkonzol extra játékkal garanciával hibátlan
- BESZÁMÍTÁS! POWERCOLOR RED DEVIL RX 6800XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASRock Challenger OC RX 7800XT 16GB GDDR6 videokártya garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest