- Házimozi belépő szinten
- Hisense LCD és LED TV-k
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Vezetékes FEJhallgatók
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Androidos tablet topic
- OLED monitor topik
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Hobby elektronika
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
-
PROHARDVER!
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pete55555
addikt
Nekem is OMV van most, egy Brazos E-350 rendszeren, 4 Gb RAM-al. (Dell vékonykliens)
Gyakorlatilag NAS és HTPC célokra is ezt használom, FullHD filmeket tökéletesen viszi, és képes kihasználni a 300 Mb/s netemet is, úgyhogy nincs vele gondom, nálad szerintem méggyorsabb lesz, tekintettel az erősebb hardverre. -
bigdaddy3
tag
válasz
#16939776 #43160 üzenetére
Igen muszáj letiltani az alaplapi vga-t.
Azt hittem inteligens és magát letiltja...
THX THXMár átraktam a gamer gépbe is, de ott is csak fekete kép van, ott nincs onboard gva.
Ott vajon mi lehet a baj? MSI 970A-G45
Vajon régi BIOS lehet akadálya?BRAZOS+gt1030vga és fut a 4K film.
-
bigdaddy3
tag
Sziasztok!
BRAZOS gépem szeretném alkalmassá tenni 4K-ra. Asrock E350M1
Kérdésem lenne: PCIE 2.0 csatis lapon működik az 1030-as vga?
Mert nincs csak fekete kép, HDMI kábel az összekötő.Köszönöm a segítséget.
-
Nirvanus
aktív tag
válasz
#16939776 #35694 üzenetére
Igen-igen, a single channel-lel a saját farkincájába harapott az AMD, no meg az x4-gyel mellette Brazos/Kabini/ fronton.
Volt C8HM70-I/HDMI lapom, GT520-szal igazi homemade ion volt és nem is volt rossz. Ott volt dualchan és x16 is. Csak ugye most egy (gyakorlatilag) műszerdobozba kell full passzívan kiviteleznem a project-et. A végén úgyis thin itx lap és t-s pentium lesz belőle, ha magamból indulok ki. Legfeljebb majd szidom az intelt a river miatt.
-
Patice
nagyúr
válasz
radi8tor #32534 üzenetére
Nem Intel párti vagyok, pár éve AMD vonalon mozogtam, csak a HTPC-zés, hardverek próbálgatása, Hackintosh kompatibilitás miatt vettem Intelt (először egy i3 4330-at), aztán ahogy belemélyedtem az Intel IGP-k világába és elkezdtek elég gyorsan fejleszteni szembe jött a Braswell platform a Haswell után, ami nekem annyira megtetszett, ismerve előtte ezt a fórumot és ami mögötte van (előtte volt), hogy amint elérhető volt az N3150 Mo.-on egyből csaptam le rá és építettem rá ezt a gépet, amit tavaly Augusztus óta megelégedéssel használok. Szerintem ez a vonal a következő "AMD Brazos" (ilyenem is volt), mert jelenleg megfelelő OP rendszerrel olyan jó választásnak tartom, ami jó pár évig kiszolgál még nem csak engem, hanem másokat is.
Az elkövetkező generációk talán fognak majd olyan újításokat hozni hardveresen, hogy akár a madVR futtatása is lehetővé fog válni a közeljövőben egy 10W alatti integrált procin. (Tudom, most kicsit bilibe lóg a kezem, de ezt a trendet figyeltem meg.)
Kodi + Linux oldalról olyan előny (driver) van most az Intel oldalán, ami számomra döntő erejű ebben a kérdésben. De ez csak az én szubjektív meglátásom. Meg oda vagyok az alacsony fogyasztású gépekért.
A kis Braswell-ben van annyi erő, amivel megfelelő szoftverezéssel tökéletes film- és ZENE lejátszó lesz számomra egyben. Van egy Cubox-i2eX-em ('a kocka'), amit jelenleg csak zenelejátszónak használok, mert filmhez OpenELEC-kel döcögős, de zenére (usb-s DAC-kal) nagyon tuti. Amit a kocka nem bír (DSD lejátszás közbeni konvertálása PCM-mé), azt a Braswell igen és a fentebb linkelt Kodi 17 Ubuntu Server alapja is alkalmas az MPD (Music Player Daemon) futtatására, akár úgy, hogy a Kodi HDMI-n a TV-t eteti, miközben az MPD az egyik USB kijáraton a DAC-ot.
Szóval csak ezért.
-
Goose-T
veterán
válasz
instantwater #32198 üzenetére
Ezt a szintet már öt éve meglépte az AMD Brazos, szóval szerintem nagyjából bármelyik mostani alacsony fogyasztású platform megfelelő lehet neked. Egyébként a Flash halott, én már nem is telepítem a gépeimre, és szinte sehol nem hiányzik, egy-két elavult honlapot leszámítva mindenhol lecserélték már HTML5-re.
-
Goose-T
veterán
válasz
@aMoRF #31296 üzenetére
Nekem volt LC-1340mi házam, nálam még jól működött majdnem egy évig, de eladtam, és az új tulajnál pár hónap múlva elfüstölt. Pedig csak egy brazosos konfig volt benne (25W), de az is mindig a határon volt melegedés szempontjából. Raktam bele 4 centis ventiket is, de azok sem értek sokat. Felejtsd el azt a házat. Most egy Chieftec FI-01B házban üzemel egy A10-5700-as konfig (65W) már több, mint három éve, erre már lehet építeni. Játékra is sokat használom, de mindig stabil és hűvös marad. Kicsit nagyon, mint az LC, de még ez is aprónak számít a 6,45 literével azokhoz a leviatánokhoz képest, amit itt egyesek ITX háznak neveznek.
(Bitfenix Prodigy és társai...)
Szerk.: még három év után is jó példának tartom a gépemet, itt írtam róla. Azóta már sokkal jobb, 250W-os táppal adják ezt a házat, szóval már azt sem kell lecserélni. (Nem mintha nekem le kellett volna, de nagyon olcsón találtam azt a Seasonicot.) Egyébként pár hónapja került egy SSD is a gépbe a kisvinyó mellé, de azzal sem melegszik jobban.
-
-
Hólyagovics
csendes tag
Sziasztok!
Egy vendéglátós helyre szeretnék kis gépet összerakni és ehhez kárnák tőletek javaslatot. A gépen egyszerre két dolog fog majd futni win7 alatt, számlázó&rendelésfelvevő program illetve vmilyen zenelejátszó program. Szerintetek mi lenne a legolcsóbb megoldás: 1magos brazos e-240 vagy 2magos d-510 v 525? Mindkettőhöz 2x2Gb lenne vmi noti hddvel...
Előre is köszi
-
janos666
nagyúr
Teszteltem ma picit a RAID5 módú Btrfs DIYNAS-t: Giga E350 Brazos, 3db WD Red 5400RPM, 4Gb 1333-CL9 RAM, Gentoo Linux (ck-4.0 kernel saját config-al, minden csomag újraforgatva march=native GCC kapcsolóval, a Btrfs sector size 4k [default], a node size 8k [default:16k]).
Helyben nézve DD-vel: directio 233 Mb/s, buffered 286 Mb/s, SMB-n át: 85-110 Mb/s irkálja a Windows (ide nem volt kéznél precízebb mérés, mint másolni valamit és figyelni a GUI-t, de majd kitalálok valamit ; ha SMB-n át Windows-ról a /tmp-be --vagyis a RAM-ba-- másolok, akkor is hasonló a sebesség).
A konklúzióm tehát, hogy ez a deszka bőven elég egy 3 HDD-s Btrfs paritásos NAS-nak. Teljesen felesleges volt ezen aggódnom (Windows alatt a szoftveres Intel RAID-5 csak write-back cache módban nyújtott kicsit jobb írási sebességet, mint itt a buffered és anélkül lassabbat, mint itt a directio írás).
Még kevesebb RAM-al szeretném kipróbálni, konkrétan 1Gb-al (csak annyival nem települt fel a Gentoo se
). Illetve az SMB-t lenne még érdekes rávenni arra, hogy inkább directio-t használjon (ha már úgy is gyorsabb a kötetet, mint a hálózat, akkor minek bufferelni...?).
-
janos666
nagyúr
válasz
imibogyo #27138 üzenetére
Valakinek van esetleg listája arról, vagy emlékezetből meg tudja válaszolni, hogy melyik Intel vagy AMD CPU/SoC-al integrált ITX alaplap-on van >=3, közvetlenül a SoC-ból vagy a CPU-hoz tartozó SB-ből, nem külön (Jmicron, Marvel, stb) PCI-E vezérlőből kivezetett SATA port, avagy melyik a legkisebb fogyasztású AMD/Intel SoC/chipset, ami ilyen?
Ahogy én nagyjából kivettem, Az Intel-nél az NM10 SB (gyakorlatilag az összes Atom-os ITX lap D2700-ig bezáróan) és a J1800 féleségek is csak 2 SATA portot adnak, ahogy az AMD Kabini SoC is, így csak a Brazos marad (esetleg valami még régebbi, >40nm-es AMD CPU).
Kihagytam esetleg valamit?Vagy ha nem ITX-et, akkor miket kéne nézegetnem DIY NAS-hoz, ami viszonylag olcsó és >2 portos SATA vezérlője van? Láttam már, hogy jöttek új generációs Atom-ok is, csak nem nagyon láttam, hogy csinált volna valaki velük integrált SoC-os alaplapot.
Amúgy is csak rosszat olvasni a Jmicron vezérlőkről, az pedig még extra csavar nekik, ha egy tömbhöz tartozó HDD-k két vezérlő közt vannak szétszórva, így bár egyformák a HDD-k, mégsem teljesen egyformán viselkednek, mindig a lassabbra vár az egész kötet...
-
Goose-T
veterán
válasz
kisgyerek85 #26922 üzenetére
Azt a házat nem ajánlanám. Pont olyanom volt, egy Brazos konfig volt benne, két 4 centis ventit is raktam bele, de eléggé melegedett még úgy is. Nálam kibírta közel egy évig, de aztán akinek eladtam, annál pár hónappal később elpusztult a gép. Jóval drágábbak ugyan, de egy Antec ISK110-zel vagy egy Chieftec IX-03B-vel sokkal jobban járnál. Mindkettőhöz jár 90W-os jó minőségű paneltáp és külső tápegység is.
-
Polllen
nagyúr
válasz
PeterPH #26575 üzenetére
Akkor itx méret alatt nem tudok ilyen gépet. Régiekből pl. Az Asrock PV530-n van mindkettő (via procis), brazos-ból meg atom-ból nem láttam olyat, amin van soros és párhuzamos is. Inkább csak olyat, amint párhuzamos van, de a mellé jó lehet egy pci bővítőkártya is gondolom.
-
válasz
flashpointer #25851 üzenetére
Hátööö a tesztek alapján azért a FIFA13 nem okoz az 5350-nek túl nagy problémát.
A másik dolog meg: oké, hogy erősebb, mint a J1900, de vegyük azt, hogy nem 1-3 évre veszi a jóember a konfigot, hanem minimum 4-5-re. Nem baj, ha van benne egy kis tartalék: a Brazos is odakente az akkori Atom-okat (kb. mint most a Kabini a J1900-at), és még a mai napig használható némi kompromisszummal. Egyszóval időtállóbb hardver, amire szvsz nem árt egy kicsivel többet áldozni.
-
törölt tag
válasz
Ombre85 #25315 üzenetére
Szia!
Teljesen passzívban szerintem nem fog elmenni még ilyennel sem. Egy nagyon halk ventillátor/kényszerszellőzés kellhet a stabil üzemhez.
Ez a Brazos topik itt megtalálod az összes a lapoddal kapcsolatos hozzászólást, köztük lesz remélem az is ami téged érdekel:[link]
-
Garold
senior tag
válasz
Goose-T #24141 üzenetére
Azért mert az alaplap már régóta megvan, használom is, csak most másik házba ruháztam be.
12v-os tégla tápom meg amúgy is van elfekvőben.Szerk.: Van egy Lc Power paneltápos házam, de abba fog visszaköltözni a brazos lapom, mert a gyerekszobába is kell most már egy gép.
Így lesz 3 ITX konfig már a lakásban. :-)
-
korcsi
veterán
Sziasztok!
Olcsó házat keresnék egy AMD brazos-os laphoz, paneltápom van, HDD nem lenne az eszközben, ami fontos lenne, hogy halkan hűthető legyen. Procin most 7cm-es venti van, a legjobb az lenne ha perforált lenne a teteje, így ott a CPU légkavarója valamennyi levegőt be tudna kergetni!
Válaszokat előre is köszi!
-
Thocy a ZAGY
tag
Ennek a Inwin háznak a 120W-os öccse van nálam. Amikor rendeltem, kapásból vettem hozzá egy Noctua házventit. Aztán amikor kipróbáltam őket, maradtam a gyári megoldásnál, pedig a Noctua sem a hangosságáról híres. Lassan három éve köszöni szépen, csendben elvan. Most egy Asrock H81 alaplap, G1840T Celeron (35W), egy Intel 180-as SSD és egy WD Red 2TB HDD van benne, a tápegység nem nagyon hörög (korábban egy Brazossal el sem indult a ventije), szóval lehet, hogy ez is elbírna még egy kisebb videokártyát, csak nekem nincs rá igényem.
-
maláj
addikt
hmmm
átköltöztettem a kis Brazost az Antec ISK110-be és hát kissé "melege" van
a bordáról azt a kis 4 centis prüntyögőt leszedtem ergo most zéró venti @ zéró zajlap: 45°C, cpu: 65°C (magok 80-80°C), gpu: 85°C
-
maláj
addikt
na komák úgy döntöttem, hogy a kis Brazos átköltözik a CHIEFTEC IX-01B-OP házikóba ... ennek folyományaként lesz 1 Codegen MX-31-es házikóm amit át tudok alakítani (remélem
) olyanra amilyenre szeretnék (kb. 20x20x20 cm-es kockaházra aholis alul lesz 1 normál táp & felette a lap, az oldalához rögzítve pedig az SSD)
-
-
xtevo
őstag
Sziasztok!
Szüleimnek van egy htpc-je, de mostanság panaszkodnak, hogy akadozik, nem elég gyors. E350M1+4GB+500GB egy MX31 házban, egy 300W táppal. Ebből a hdd,ram párost megtartanám, és igencsak elgondolkoztam az új AM1 foglalatban.
SAM1 MSI AM1I ~8,7k
SAM1 AMD Athlon X4 5150 1600MHz 2MB BOX ~11,5kÍgy durván 20k-ból megúsznám a cserét, a brazos-t meg elpattintanám aprón. Szerintetek ezzel mennyivel vagyok előrébb? Kellene esetleg az 5350 proci bele?
-
Tanczi01
tag
AMD (B) Brazos 2 x 1.6GHz(/B) Processor
ATI Fusion GPU (B)Radeon HD 6310(/B) graphics DX11!
2x1 GB 1333MHz DDR3
32GB CORSAIR SSD SATA II winchester 2.5"
Modecom Feel 302 - FÓLIÁS, új állapotú!
95W külső passzív táp
Adatok:
MD Dual-Core Processor E350/E350D - Solid Capacitor for CPU Power
Integrated AMD Radeon HD 6310 graphics, DX11 class iGPU, Pixel Shader 5.0
1 x PCI Express 2.0 x16 slot (@ x4)
4 x SATA3 connectors
7.1 CH HD Audio with Content Protection (Realtek ALC892 Audio Codec), Premium Blu-ray audio support
Supports ASRock XFast RAM, XFast LAN, XFast USB TechnologiesEz a konfig megfelelne 3D,FullHD filmekhez,és netezni????
-
Honkydoo
őstag
Köszönöm... Ez a szó jutott eszembe, mert úgy néz ki összeállt az új NAS hardver szinten.
Tudom, hogy ez a sok bejegyzés nem nekem szólt, de bekattant, hogy miért ne építhetnék én is egy amd Kabini apu-ból nast... Főleg radi8tor1 hozzászólása segített, amiben leírta, hogy nem érdemes brazost venni.Leírom, hátha valakinek jól jön:
Alaplap: ASROCK AM1H-ITX 16k
APU: AMD Athlon 5150 12k
RAM: valami olcsó és jó (?)
RAID kártya: HP Smart Array P400 512MB 16k
Hálókártya: IBM NETXTREME II 1000 6kÁtjáróként is fog működni a kicsike, a hálókártyát pedig egy riserrel kötöm hozzá a laphoz (min pci-e).
radi8tor1:
-
Patice
nagyúr
válasz
radi8tor #21399 üzenetére
A Brazos a low end konfig lett volna, de időközben hardveraprón találtam egy Asus H87I-Plus alaplapot egész jó áron.
Lecsaptam rá. Innentől kezdve megvan a döntés.
Elkezdem összeszedegetni az alkatrészeket. Lehet nagy része apróról jön majd, hogy a költségeket kicsit faragjam.
AMD AM1 jó cucc, én várnék még a(z integrált) Kabinire és lehet majd építek rá egy minimál kis mozigépet, minimál kis házban.
(Remélem Kabiniből jól rémlik, hogy integrált megoldások lesznek.)
-
Patice
nagyúr
Köszönöm a választ!
És a többieknek is!
Kicsit tisztul bennem a kép, hogy mi az amire mindenképpen szükségem van és próbálom leszűkíteni a kört, kompromisszumokat kötni, hogy ne szálljon el a költségvetés.
A Fractal Design Node 304-es ház marad, mert elég kompakt és szerintem NAS-nak ideális választás. Másrészt, ha később tovább bővítenék, akkor marad még két lemeznek hely és akkor csak lapot kell max. cserélnem.
De ha azt nézem, hogy most egy 2 lemezes NAS-ról akarok váltani, akkor lehet a 6 lemezre ugrás most kicsit sok lenne. Itt kötném az első kompromisszumot: limitálom magamnak 4 HDD-ben a dolgot, azaz így elég olyan ITX lap, amin 4 SATA csati van. Az csak jobb, ha mind SATA3-as, és tud a lap kezelni 3-4 TB-os (vagy akár a későbbiekben nagyobb) HDD-ket.
A másik kompromisszum, amit kötnöm kell, hogy milyen erős gépet akarok.
Mert ha azt nézem, hogy 4 SATA csati a 4 HDD-nek, akkor már egy Brazos E350-es Asrock lap is elég nekem, ami biztosan erősebb a jelenlegi Synology NAS ARM alapú chipjénél.Ja igen, a terv szerint XPenology menne a gépre, így nem kell hardveres RAID meg semmi ilyesmi, viszont az itteni XPenology topikban olvasottak alapján lehet jó lenne olyan lap, amin Intel-es a hálózati vezérlő. A komolyabb Synology vasakban is Atom proci van.
Viszont ha erősebb procis gépet rakok össze NAS-nak, akkor a kihasználás miatt HTPC-t is lehetne csinálni belőle, mert egy jobb lap és IGP-s procival már a NAS funkciók mellett szerintem elgrurulna egy XBMC is.
A jelenlegi max konfig:
ASUS H87I-PLUS lap + Intel Pentium G3220. 4 GB RAM szerintem egyelőre elég.
Az XPenology-t állítólag lehet futtatni virtualizálva is, mai prociknak ez már nem nagy teljesítmény, nem tú megterhelő szerintem. Arra gondoltam, hogy alapnak egy Win Server 2012-őt felraknék, kigyomálnám, hogy csak a szükséges szolgáltatások fussanak, így zenére is egész használható lesz. Grafikus felületet azért hagynék rajta + egy 13.3-as XBMC-t ráraknék az XPenology meg mehetne rajta virtualizálva.
A rendszer 24/7-ben menne, így a médialejátszás + távvezérlés is megoldható lenne könnyen, mert nem az XBMC-t futtatnám virtuálisan, hanem csak az XPenology-t.
Viszont így egy SSD nem árt majd a rendszernek + programoknak, virtuális gép képfájljának, így ez elvinne egy SATA csatit, de mondjuk maradna 5 a HDD-knek.
A minimálabb konfig:
Asrock E350-es lap, csak XPenology natívan futtatva (USB-ről), csak NAS-nak használva 4 HDD-vel. Ebben az esetben már lehet elég lenne egy paneltáp, vagy egy picoPSU is, mert induláskor sem lenne olyan nagy az áramfelvétel egy ilyen konfig esetén.
Mit gondoltok?
-
PeterPH
senior tag
válasz
shteer #21346 üzenetére
Itt és itt több fotót láthatsz.
Annó a megboldogult Hybridbox árult ilyen házban NAS szervert, de a házat külön nem adták, így külhonból a linitx-től rendeltem méregdrágán.
Tűrhető minőségű, vasteg lemezekből. Hátul 12cm házventi van, én már lecseréltem halkabbra. A reset gomb érintkezője gyárilag elengedte magát, de sosem éreztem hiányát.
Nem sok hely van benne a HDD RACK-ek mögött/alatt, de egy átlagos miniITX lap+proci elfér. Nekem korábban kétfajta Brazos (Asrock, Asus deluxe), és most egy Giga Bay-Trail van benne.
A hozzáadott tápot nem használtam, csak rövid ideig, mert PicoPSU-t is vettem.
Összességében meg vagyok vele elégedve.
Küldök pü-t is. -
törölt tag
Azon gondolkodom ebbe a Chieftec IX-03B-OP házba milyen alaplap/alaplap magasság mellé fér be 3,5" HDD, a házhoz megvásárolható kiegészítő nélkül. Szerencsés esetben még egy SSD betuszkolható-e
Havernak kéne összeraknom egy ITX gépet, amihez szükség lenne hasonló házra, plusz olyan ITX alaplapra (lehetőleg integrált procis és nem Brazos), melyen minimum van HDMI kimenet, optikai kimenet és Audio line in bakelit lemezeket digitalizálni. J1800 és J1900 lapokat néztem, de optikai kimenetet egyiken sem látok...
-
Goose-T
veterán
válasz
AxBattler #21013 üzenetére
Lehet, hogy egyedül vagyok itt a véleményemmel, de én továbbra is azt hangoztatom, hogy rendes procihoz rendes (ATX/SFX/TFX doboz) táp kell, a paneltápok és a picoPSU-k pedig csak a deklaráltam alacsony fogyasztású procikhoz (Brazos, Kabini, Atom, esetleg T-s Intel és AMD procik) valóak. Az alulfeszelés pedig mindig bizonytalan tényező, ugyanúgy, mint a tuning, arra én nem szoktam építeni.
-
Gabesz26
senior tag
válasz
Mercutio_ #20564 üzenetére
Ha abból indulunk ki, hogy a kabini cpu+lap kombónál a Brazos e350 integrált cpu-s alaplapok magasabb áron nyitottak (az e450-ről nem is beszélve), akkor szerintem nem annyira vészes ez a nyitó ár (figyelembe véve a teljesítményt, későbbi fejleszthetőséget stb.).
Rögtön megírás után láttam, hogy félreérthetően fogalmaztam, ezért szerkesztettem. Arra gondoltam, h Kabini esetében a lap+cpu kombó is kevesebbe kerül, mint a brazos nyitó ára (még az asrock 350 lapja is 30 felett nyitott)
-
radi8tor
MODERÁTOR
Akkor lehet nem ugyanarról beszélünk. SBS és OU filmek nem azonosak a BD3D filmekkel. Méretük általában 2x akkora, mint egy normál BluRay filmnek.
Amúgy azért is gondolkoztam el i3-as procin, ha már áldozok rá, akkor lehetne erősebb is a gép egy kicsivel, mint eddig volt. Brazos nem tudta lejátszani a fullHD Apple Quicktime mozielőzeteseket sem. (apple.com/trailers)
Honkydoo: kösz a tippet, de nálam médiaplayer nem játszik. Már 5 éve eldöntöttem ezt.
Főleg a kütyük számának minimalizálása érdekében. -
radi8tor
MODERÁTOR
Brazos E-450-et manapság mire érdemes lecserélni?
Hasonlóan kis fogyasztású lap (estleg lap+cpu kombó) érdekelne. -
Mercutio_
félisten
válasz
viperabácsi #20053 üzenetére
Elkepzelheto a végeredmény mindenesetre az amit leirtam. És ezért írtam, hogy integrált procikkal nem tudom mi a helyzet, bár mintha remlene, hogy a brazos - os lapok se indultak 4pin nélkül
-
prmcsk
addikt
válasz
huliganboy #20040 üzenetére
A túlmelegedés attól is lehet, hogy a CPU és GPU alatt a gyári trutyi már nem adja át igazán a hőt.
A bordák felfogató "stöcijeit" hátulról összenyomod, a bordákat, tekergetve leveszed, mindent eltakarítasz és újrapasztázod.
Ez már sokat segíthet. Tovább ragozhatod azzal, hogy csavarokkal helyettesíted a műanyag "bizbaszokat". Sokkal stabilabb lesz. Valószínűleg elírtad. Nem kisebb, hanem nagyobb ventit teszel fel és azt szabályzod.Egy, eredetileg nem erre készített Cisco 1030 házba "szögeltem" bele a brazost és igen, a sajátom.
-
Goose-T
veterán
Paneltápos házak, ezek közül is az 13xx számúak. Itthon is meg lehet kapni őket 10-15 rugóért. Nekem volt már LC-Power házam egy Brazos alapú konfiggal, semmi probléma nem volt vele. Olcsóbb egyben megvenni a házat a táppal, mint külön-külön.
-
prmcsk
addikt
válasz
huliganboy #20023 üzenetére
Szerintem meg "túlspilázod" a dolgot. Mondhatnám, hogy: verébre lősz, ágyúval, minek ? A vízen is van venti és a lap hőteljesítménye sem indokolja a vizet.
Rengeteg más alternatív megoldást találhatsz itt is, vagy a brazos topikban, a minike kiváltására.
Például: Ellenállással, vagy potival oda csendesíted (ha kell), ahova akarod.
-
Mercutio_
félisten
válasz
Honkydoo #19766 üzenetére
Ezen a proci egy Ivy alapú cerka, lényegében olyan, mintha a lentebb említett G1610-et lekorlátoznád, hogy max 1,8GHz-n fusson, valamint gyárilag alulfeszelték és az integrál HD graphics-ot is visszavették, hogy beleférjen a TDP-be. Összehasonlítás, benchmark adatok a 1037U-ról, ezek pedig E-350 Brazosról.
Sebességben dupláját hozza, mint a brazos.
-
Mercutio_
félisten
válasz
Byga007 #19763 üzenetére
2 sata port csak az új 1150-as foglalatnál divat Intel mITX-ben, a 1155-ös lapokon ott a 4 sata port.
A Rick4 által írt összeállítás bestbuy, én is raktam már össze vele néhány gépet és eddig senki nem panaszkodott
Ahol SSD volt a rendszer alatt ott meg különösen pattogós érzetű volt, mert megszűnt a vinyó/swap-file lassító hatása. Sajnos AMD vonalon nincs ilyen olcsó mITX lapa brazosban meg hosszútávon - még ha jól beállítva jelenleg a fullHD-t is elviszi - nincs tartalék.
-
Rick4
félisten
válasz
Byga007 #19763 üzenetére
és azért 19 ezer most a 350 es brazos
Amivel szembeállítva egy Intel G1610-est 9500Ft értékben, meg egy Asrock H61MV-ITX lapot 13500Ft értékben, vagyis 4K-t rádobva egy hasonló fogyasztású, de 5x gyorsabb gépet kapunk. Ne vegyél E-350-est, még nas-nak, letöltő gépnek se éri meg ezzel szemben. Én Anyukámnak raktam össze egy ilyet karácsonyra, magamnak egy hasonlót G2020-as procival, meg egy harmadikat I3-4130-assal, igaz, az utóbbit tartottam meg, de meglepő volt, a G1610 böngészésben, mappanyitogatásban bizony ott van az i3 mögött egy fél lépésnyire. Szintetikus tesztben biztos mérhető a különbség, na de harmad árú prociról beszélünk.. Ezek egy paneltáppal, ssd-vel is 20W körül fogyasztanak, viszont nem lassúak, mint az E-350-es...
-
Byga007
aktív tag
válasz
Enszuke #19762 üzenetére
Mondjuk világ életemben amd-s voltam nah ez nem teljesen igaz de 2010 óta mióta saját gépemet csinálgatom amd van csak tudom hogy gyengébb de valahogy jobban megbízok az amd-ben és azért 19 ezer most a 350 es brazos és amire nekem kell hogy rékötök egy köteg vinyót mert már most van 2 db 2Tb-s vinyó. Most néztem 2 inteles itx lapot csak 2 sata portja van és még az ssd-t is ré kellene kötni. 1.6 duálban meg elég hogy elbírkozzon a napi feladatokkal a gép szerintem 10/6 Mbit-es netet kell elbirnia és másra nem lenne használva a gép csak letöltésre max filmezés és olcsobb mint az intel
-
Byga007
aktív tag
Sziasztok lenne egy érdekes kérdésem Egy Brazos gépet szeretnék összerakni nagyjábol minden meg van már (fejben ) hogy mi kerül bele azt szeretném kérdezni hogy milyen tápokat ajánlanátok hozzá ami árban is jó ?
[Ez lenne az alaplap]
4 GB merória egy 60 gb-s ssdnagyjábol így nézne ki ehez milyen táp kellene ?
-
sb
veterán
válasz
szabi__memo #19693 üzenetére
Igazad van.
Bár igazán low cost megoldás nem sok van. Legalábbis mITX-ben. Ion, Brazos. AMD APU-k a drága mITX lapok miatt ugyanott vannak árban kb, mint a Pentiumok. Persze ha csak az árat nézzük... mert feature-ben megint ott az előny a pirosaknál.Valakinek 7200-es 2.5-ös HDD élménye?
-
Mercutio_
félisten
válasz
prmcsk #19386 üzenetére
Persze, annál modernebb, de nagyságrendileg az egyik kb. az intel proci teljesítményénak 20%-át, a másik 30%-át tudja.
A PCI-expressbe meg hiába dug VGA-t, mert nem lesz mögötte CPU erő ahhoz, hogy játékot futtasson, másrameg elég elvileg a brazosban lévő integrált VGA is. -
Mercutio_
félisten
válasz
prmcsk #19382 üzenetére
Brazos sem sokkal jobb az atom+ion lapnál, VGA-ban picit erősebb, de CPU-ban alig.
Ha a játék miatt kukázni kell a lapot, akkor már egyszerűbb most olyan lapot(+procit) venni ami egy majdani VGA beépítése után is megállja a helyét, vagy ha annyira erős VGA megy bele, akkor is csak a CPU-t kell majd cserélni i3-ra.ST05: 1150-nel csak annyi a gond, hogy a H81-es alaplap drágább alá (persze picit fejlettebb) és ez az árdifi+a proci 4-5k-ja már kiadja egy használt HD7750 DDR5 VGA vagy új 4GB ram árát.
-
prmcsk
addikt
válasz
kormi75 #19379 üzenetére
Bizonyára válaszolnak még, de...
Értem a problémádat és ha mITX-ben gondolkodsz, én Brazos lapot ajánlanék és persze sokan mást. Mi könnyen tesszük ezt, de te döntöd el, mi a rá szánt pénz.
Elnézve a kiszemelt lapod portjait és grafikus képességeit, már most avult, nincs benne bővíthetőség és jövő. Ha jól látom DX9 és PCI port, na ezt nem...A kiszemelt házba később beletehetsz egy teljes és PCI-E-s VGA, ha a gyerekek kinőnék a brazos alaplapiját, ami szerintem sokkal jobb, mint a megjelöltén.USB is van gazdagon...
-
batagy
őstag
Jól van, valóban nem kell összeakadnunk.
Kicsit elhamarkodottan ítélkeztem, elnézést kérek amiatt. Valóban nem olvastam el a teljes előzményt.A te verziódnak (Win alatt virtuális linux NAS) is van bizonyos helyzetekben létjogosultsága, csak nekem ez a használat azért furcsa, mert számomra a NAS azt jelenti, hogy 24/7-ben fut. Ekkor viszont mennie kell alatta a teljes Win gépnek is, illetve ha bármi miatt újra akarod indítani a gépet, már megzavarja a NAS-t. Ez számomra fura használat és kicsit a NAS-ság lényegét veszi el. Szóval használat alatt lévő teljes gépen NAS-t futtatni, nem érzem annyira sajátomnak.
A NAS gépen nem kell VGA kártya stb, úgy van ahogy mondod. Én speciel így futtattam a korábbi években NAS-ra dedikált MiniITX gépet, VGA, monitor, billentyűzet nélkül. X windows nélküli minimál OpenSUSE futott rajta, az opendszert csak SSH-n értem el, rtorrent + rutorrent volt a GUI + Squeezebox server. A HW korábban Intel Atom alapú volt, később Brazos. Kb 1 hónapja átálltam egy Synology NAS-ra, így a két másik miniITX gépet felszámolom. A letöltés maga nem lassabb, de a NAS kezelési kicsit lassabb mint a MiniITX alapú Linux esetén, viszont sokkal kisebb méretű és kevesebbet fogyaszt. Asszem a kérdezőnek pont az volt a baja hogy lassú a NAS, bár D-link DNS 320-et említett, ami azért egy lassabb NAS-nak tekinthető, legalábbis a RAM kevés benne. Lényeg a lényeg, össze lehet rakni MiniITX X86 alapú halk gépet NAS céljára, VGA stb nélkül, ha valaki ezt az utat választja, nincs azzal gond.
-
dobost
senior tag
Sziasztok!
NAS pótlására szeretnék összeépíteni egy mini-ITXes gépet és ebben szeretném kérni a segítségeteket!
Jelenleg van egy D-link DNS 320as NASom, ami piszok lassan másol, így gondoltam lecserélem egy sokkal általánosabb megoldásra, ami másolásnál tudja hozni a gigabitet, viszont keveset fogyaszt (<20W)
Laptopokba illetve tabletekbe jobbnál jobb megoldásokat csinálnak, amikben a proci 10Wnál kevesebbet fogyaszt, de mintha a desktop vonalat elfelejtenék frissíteni.
Tudtok olyan mini-ITX-es alaplapot (akár integrált akár külön procival), ami kevesebbel is beéri, mint pl a Brazos? (akár Intel is jöhet, ha van rajta optikai kimenet és keveset fogyaszt...)Köszi!
-
Mercutio_
félisten
válasz
CactuS #18570 üzenetére
Esetleg az EM350 helyett egy Asrock H61MV-ITX lap + Intel G1610/G1620 vagy ezen procik T-s verziói öszeállításon is elgondolkodhatsz. Elég keveset fogyaszt az Ivy-s Cerka, és procierőben többszöröse az E350-es brazosnak, így időtállóbb, adott esetben teljesértékű desktop Pc-ként is használható
-
-
Pista0001
addikt
A Gigabyte-nak vannak integrált Celeronos lapjai, azokon a hűtés is egész értelmesnek tűnik, és sima PCI slotjuk van, ami jó az extra kártyád miatt. A fekete leves az áruk, 30+ ezer forint tudtommal mindegyik, viszont - elvben - pont megfelel az igényeidnek.
Mercutio_: Ha nincs a Pico-nak gyárilag P4 csatija, akkor tuti kell az átalakító, gyanítom hogy azokhoz az integrált (Atom,Brazos) lapokhoz is, amiken az aljzat ott van. Ha megmarad, akkor a Pico a legjobb, ez tény. Ha kompletten eladásra kerül, akkor számold úgy, hogy a Pico-n nem buktál, a többin meg egy kicsivel többet
. De eladás előtt a Pico-t ki is mentheted, jó lesz az másra, a gépbe meg veszel akkor valami paneltápot. Ez a 90-es Pico jó lehet neked, ez
közelpont 60 wattot tud a 12V-os ágon, elégnek kell lennie, főleg 2,5-es HDD-vel, és P4 csatija is van. Fura, a 120-asnak nincs, pedig 7A-t () tud a 12V-os ágon, csak 1A-el kevesebbet mint a 150XT, szóval akár best buy is lehetne.
-
Mercutio_
félisten
válasz
radi8tor #17320 üzenetére
Hümm, most, hogy mondod az intel adatlapon mintha lenne olyan része a virtualizációnak, amit nem tud a G1610, bár nem tudom, hogy egy sima VT érinti-e azt a részt
Azért írtam, mert ahova a brazos szóbajöhet oda a G1610 pláne
-
Mercutio_
félisten
Jaja, ráadásul ION-nal az atom már émlékeim szerint lényegesen többet eszik mint az E-350.
ST05: Én a helyedben a Brazos Klubban érdeklődnék mi lehet a hiba oka,(rémlik valami Flash verzió tiltása, régebbi telepítése) valamint első körben DirectX -et frissítenék és mpc-hc legújabb verziót raknék fel, ha még nem történt meg.
-
zolikaDB
veterán
Üdv mindenki!
ITX-ben "utazok" egy ideje, Brazos vonalon. Itt is jártam már, néha pedig elgondolkodok, h picivel erősebb, nem integrált megoldás is lehet jól jönne lassan.
Többen ajánlották, h vegyek valami alap deszkát, Intel 1155-ös foglalattal, és bele valami Gxxx procit használtan 10-12k körül. Öcsémnek ilyesmi konfigja van, és nincsenek az apró akadások HD-nél vagy sok-sok böngészőablakban, mint nálam néha.
Most nézegetem a kínálatot, és látom, h az FM1 és FM2 procik újonnan kerülnek ennyibe. Érdemes ezekkel foglalkozni általános felhasználásra? 1080p HD filmnézés, netezés, alap feladatok, első körben VGA nélkül (egy Gxxx-hez képest). Jövőben bővíthetőségről mit lehet tudni?
Köszönöm -
Mercutio_
félisten
válasz
KingBradley #16587 üzenetére
Brazos topicban fejből fújják ott kérdezd meg, itt inkább az erősebb mITX konfig tulajok vannak.
-
Ric4m0nd
aktív tag
válasz
szabi__memo #16391 üzenetére
Igaz, a 450 csak az első Brazos frissített verziója. Brazos 2.0 pl. az E2-1800
Ezt is helyretettük. -
Ric4m0nd
aktív tag
válasz
Pista0001 #16381 üzenetére
"-Ne olvass híreket fél évig." Kösz!
Könnyű ezt mondani egy "tech-freak"nek.
Helyzet az, hogy az utóbbi pár évben ugyanolyan tempóban cseréltem a gépeket, mint ahogyan kiadták az új generációt. Ennek oka az volt, hogy a kutatási projekteknél nagy előnye van az Intel SB,IB i7 szériának a többihez képest. VGA-ra nem költöttem a nagy fogyasztás miatt, pedig sok helyen 10-30x-os GFLOPS teljesítményük van a CPU-khoz képest. Mindegyik rendszert i7-860-tól 2600, 3770-ig Codegen MX31-be építettem. dVGA nem is fért volna bele.
Utóbbi időben felhagytam a kutatással, de jó lenne folytatni, az AAA játékok szintén kimaradtak 2012-től. Ott is van pótolnivaló. Ha a Richlandet (pl. A10-6800k) választom, akkor kérdéses mennyire viszi 1080p-ben a legújabb címeket medium/high beállítások mellett. Következő tervem, hogy egy komolyabb monitort veszek 2560x1440-as felbontással. Ahhoz már biztos kevés lesz.
@F34R A Haswell az AVX2 és a jobb energiagazdálkodása miatt érdekel. Ha 24/7-ben szeretnék kutatást futtatni, akkor jelentős lehet a megtakarítás az előző generációkhoz képest, vagy az AMD-hez hasonlítva. Szerintem ha valaki nagy számításra használja az Intel CPU-t, akkor TICK-TOCK-ból azt kell választania, ahol az új utasításkészletek jöttek.
E-450 tudtommal Brazos 2.0, amit a KABINI követ.
Nem összetévesztendő a KAVERI-vel ami a Richland utódja..
-
Forraszto
tag
Üdvözletem mindenkinek!
Az lenne a kérdésem, hogy létezik-e olyan Brazos alaplap, amelyiken nem egy LAN port van, hanem 2 (vagy több
) Tudom hogy van egy PCI, abba lehet rakni hálókártyát, meg van USB-s "hálókártya" is, de ezeket leszámítva. (felmerülhet hogy 3-4 port kell, akkor azt hogy?)
Előre is köszönöm a választ.
-
zodo
nagyúr
Szia!
Idejárok többsége nem integrált lapos gépet épít ezért konkrétumokért inkább az AMD Brazos Klub vagy az Építsünk HTPC-t (Home Theater PC) topikokat keresd fel.
Látatlanban amúgy a táp elég lehet mert egy ilyen konfig cirka 50W fogyaszt és így túl nagy hűtést sem igényel, persze mint mindig nem árt ha szellős a ház. Az AMD Brazos platform tesztje
-
zolikaDB
veterán
válasz
glocker #15524 üzenetére
Neten sok TV csatornát tudsz nézni online, ehhez tuner sem kell. Ha úgy akarod nézni, mint egy rendes TV-t, ahhoz viszont kell, abba dugod az antennát és voilá. A gond az, h nem biztos, h erre 100%-osan elég a Brazos nyújtotta erőforrás. (olvastam már olyanoktól, akik próbálták, h kicsit combosabb gép kellene ehhez)
Trolee: hát őőőVégülis egy öreg táp hátulja is rácsos. Azon könnyedén át tudsz küldeni pár nagyobb csavart. (pontosan nem tudom mekkorát, M5, M6) Az megfogja, a menet belevágja magát a rácsba. A tápcsati, kapcsoló helye meg megvan, kiszeded és oda illeszkedik az SFX tápé. Mondjuk ez kicsit lehet kókány.
Ahogy a kollega mondja, vásárolsz valahol 2-3-4-5 mm vastag lemezt, acél, alu, mindegy. Kiméred az SFX csavarhelyeit, felkarcolod a lemezre, kifúrod, tápcsati/kapcsológomb helyeket felrajzolod, belefúrsz, kireszeled, összerakod, a lemezre felkarcolod a ház csavarhelyeit, befúrod, és mehet a helyére.
élőben könnyebb lenne, talán fél óra meló. -
Mercutio_
félisten
válasz
Grave_444 #15480 üzenetére
Brazossal csak annyi a gond, hogy ha később mégis kellene a szufla, akkor cserélni kell kompletten a lapot, nem sokkal többől - igaz több fogyival - kijön egy mITX lap+amd apu, vagy intel igaz ott gengébb az apu-ban lévő gpu, de az Ivy magosok még a G-széria is bőven jó mozizni, és van azért benne kraft is.
-
zolikaDB
veterán
válasz
Freddy TNT #15435 üzenetére
Ennél a Brazos jobb, ami a procit illeti.
-
zolikaDB
veterán
Nos, megvan a CM Elite 120 házikó, nagyon tetszik, elégedett vagyok vele. Sokkal kényelmesebb, mint a Lian Li volt.
A gyári 80-as ventit leszereltem, és a vele ellenkező oldalra beraktam (átmenetileg, később csere Noctuára/Swifre) egy 120mm-es Fractalt, meg megy a gyári is az előlap mögött. A processzor fölé lett barkácsolva egy 80-as Coolink Swif, 1100 rpm-es.
A proci meg újra lett pasztázva az Ötzi pasztájával.
A hőfokok:
Film alatt a GPU 70 fölé megy.
Kérdésem: ez normális a Brazosnál, maradhat így, nincs okom aggódni, vagy változtassak valamin? -
sb
veterán
válasz
mrbig25 #15405 üzenetére
Egyetértek.
Saját tapasztalatok:
1. Brazoshoz nem igazán értem miért kell extra hűtő, a legkisebb házba és hűtővel is befér kb.
2. Tápból SFX-ből (ami a képen van) még én sem találkoztam olyannal ami halk. TFX-ből már igen (pl. itt árult Seasonic), de az kevesebb házzal kompatibilis, persze bele lehet applikálni.
3. De ha hely kell és hűvösebb ház akkor én is valami paneltápot javasolnék. A Brazosnak oda-vissza elég bármilyen. Ha későbbi fejlesztések vannak kilátásban akkor egy nagyobb, 80-90W-os táppal el lehet lenni.
Egy alulfeszelt 4 magos AMD vagy egy i3 szint ebbe belefér.
- Ezzel a táp sem fog feleslegesen fűteni, sem zajongani.
- Hely is lesz HDD-knek vagy másnak.
- Vagy épp a szellőzésnek és a többi hűtésnek is jót tesz a felszabadult hely. Ezzel elég a gyári hűtő is akár egy i3-nak, vagy vmi átlagos hűtő egy alulfeszelt Llano/Trinitynek.Nekem most egy Atom+Ion-om van egy nagyon kis házban. Kb. ez a Brazos szint, ennek elég ennyi hely+hűtés: Modecom Feel 202
Aztán van egy i3 konfig ebben: Spire Powercube. A két képen látszik, hogy mekkora a különbség a gyári SFX tápja és aközött, ha egy paneltpot tesz bele az ember és felszabadul a táp helye. Nekem is egy paneltápon van benne. (LR1106+PC-Power 75W - ez elég a fenti konfigokhoz határon. Egy kicsit nagyobb külső kocka jobb lenne hozzá.)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Dell P2419H P2419Hc Full HD LED IPS 24" + P2719H 27" LCD monitor (vékony keretes)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 GAMER PC termékbeszámítással
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- Xiaomi Redmi 12 Pro 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged