Bemutatkozott az AMD Brazos 2.0

Az AMD az elmúlt év elején mutatta be a Brazos platformot, melyhez augusztus végén jelent meg három felturbózott APU. A vállalat ebben a piaci szegmensben nagyon jól érzi magát, hiszen a konkurens Atom generáció nagyon gyengére sikerült, és a bajt tetézi, hogy az Intel által licencelt IGP még szoftveres gondokkal is küzd. Ilyenkor sajnos előkerül az a probléma is, hogy a nyeregbe került gyártó rápihen a fejlesztésre, hiszen a konkurens platformok messze lemaradtak, és így inkább az aktuális megoldás polírozása zajlik. A Brazos 2.0 lényegében erről szól. Az Intel új Atom platformja még az első verziót sem érte be, így túl nagy újításokban sajnos nem gondolkodott az AMD.

A Brazos 2.0 alapja továbbra is a Zacate APU, mely a TSMC 40 nm-es gyártástechnológiáján készül. A lapka alapvetően nem változott, de az AMD készített egy új steppinget, mely magasabb teljesítményre és jobb energiagazdálkodásra képes. Ezek tények ugyan, de nem kell drámai változásokat remélni. A platform legerősebb megoldása az E2-1800 lesz. Az a termék sokban hasonlít az elődnek számító E-450-re, ám a két darab processzormag 1,7 GHz-es órajelen üzemel, ami 50 MHz-es emelést jelent. A 80 shader processzorral rendelkező integrált grafikus vezérlő megkapja a Radeon HD 7340 jelzést, a magórajelét pedig 523 MHz-re állították a tervezők, mely értéket a Turbo Core 680 MHz-re emelheti, amennyiben ez a fogyasztási kereten belül lehetséges. Az E1-1200 gyakorlatilag megegyező felépítéssel rendelkezik, de a processzormagok órajele 1,4 GHz lesz, míg a Radeon HD 7310-es IGP 80 shader processzora 500 MHz-es órajelen ketyeg. Mindkét újdonság a 18 wattos TDP osztályba kerül, továbbá az E2-1800 memóriavezérlője még az 1333 MHz-es DDR3 modulokat is támogatja.

Látható, hogy a Zacate APU esetében túl sok újítás nincs. Gyorsabb és energiatakarékosabb lesz, de az alapokat tekintve nincs változás. A Brazos 2.0 a lényegi újítása azonban inkább a vezérlőhidat érinti. A Hudson M3L kódnevű lapka az A68M jelzést viseli, és az AMD a gyártók visszajelzései alapján fejlesztette, így a platform megcélzott szegmenseit figyelembe véve értékes újításokat kínál. Először is megjelenik a ventilátorvezérlés támogatása, melyre az aktuális vezérlő nem ad lehetőséget, de szükség lenne rá. Ezzel a Brazos 2.0 lényegében a hőmérséklet függvényében képes módosítani az APU-n található hűtő teljesítményét, és kis terhelés mellett, akár le is állhat a légkavaró. Szintén újdonság az SD memóriakártyákat támogató vezérlő, valamint integrálásra kerül a Renesas USB 3.0-s vezérlője, mely két portot támogat. Előbbi már nagyon hiányzott, míg utóbbinak a beépítésére elsősorban az USB 3.0-s eszközök drasztikus terjedése késztette az AMD-t. Emellett megmarad 8 darab USB 2.0-s interfész támogatása, illetve a négycsatornás hangkodek is. Viszonylag nagy változás éri a SATA vezérlőt, mely továbbra is 6 Gbps-os szabványú, de hat helyet csak két portot támogat, újítás viszont, hogy megjelenik a RAID 0 és 1 tömbök kezelése. Fontos adalék még, hogy az új A68M jelzésű vezérlőhíd elődjéhez mért fogyasztása – terhelés nélkül – 920 mW-ról 780 mW-ra csökkent.

Természetesen a Brazos 2.0 is az AMD Vision termékcsaládjába tartozik, így a rendszer támogatja a DirectX 11-es, a DirectCompute 5.0-s, az OpenGL 4.2-es és az OpenGL ES 2.0-s API-t, illetve a C++ AMP-s, valamint az OpenCL 1.1-es felületet. Emellett az APU UVD 3.0-s motorja kezeli az AVC/H.264, a VC-1, a DivX/Xvid, valamint az MPEG-2/4 videókat, továbbá támogatja a Flash animációk gyorsítását a stage video, illetve a stage 3D szolgáltatás használatával, és a különböző webes felületek gyorsítása sem jelent akadályt.

Újdonság lesz a Quick Stream Technology, melyről éppen a reggel megjelent, Trinity APU-ról szóló cikkünkben írtunk. Az eljárás alapvetően a streamelt videók gyorsabb betöltésére szolgál, amit úgy ér el, hogy a hálózati forgalmat priorizálja, így a streamelt tartalomhoz kapcsolódó csomagok elsőbbséget élveznek a feldolgozás során. Szintén újdonság a továbbfejlesztett Steady Video szolgáltatás. Ez már az aktuális Brazos platformban is megtalálható, de az E2-1800-as APU az 1.5-ös verziót kapja meg, mely hatékonyabban végzi a dolgát. Az E1-1200-as termék esetében továbbra is be kell érni az első generációs algoritmussal.

Nagyjából ez lenne a Brazos 2.0. Ahogy fentebb is említettük, túl nagy újításokban nem gondolkodott az AMD. Ez összességében a vásárlók számára nem túl örömteli. Mindenképpen kiemelendő, hogy tényleg jobbnak tűnik az új vezérlőhíd, de valahogy másfél év után többet is kaphattunk volna. Persze felfogható ez úgy is, hogy a Brazos platform másfél éve túl jól sikerült, de attól, hogy a konkurencia ezt nem képes beérni, még fejleszthetett volna új platformot az AMD.

A Brazos 2.0-s platformra épülő masinák az elkövetkező hetekben kerülnek az üzletekbe.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés