Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• sb

veterán

válasz Rowon #65485 üzenetére

Szerintem ez összetett kérdés, én arra optimalizálnék amire használva vannak. Ha archiválás akkor lehet, hogy eleve jobb külső meghajtón leválasztva. Vagy fizikailag két meghajtón, elkülönítve, akár egyik gépben a másik külső HDD. Média, adattárolás: NAS. Ha oda is archiválsz akkor raid (+megint vmi külső pluszban). Ha valami spec adattárolás, pl. munkára kis file-ok, stb... én azt továbbra sem tenném ki a desktop gépből, a késleltetéssel nekem nincsenek jó tapasztalataim hálózaton, OS cache sem játszik, stb...
    És a fentitől függ az adatok mérete, elérési sebesség is. 2-4TB szvsz lefedhető SSD-vel viszonylag olcsón, 6-10+ TB-okat én biztos nem raknék még ki SSD-ből. Ha nem videót vágsz vagy vmi hasonló akkor ennyi adat amúgy is jobbára médiának kellhet amire tök felesleges is az SSD sebesség.

Nálam van külön mITX (vagy közel mITX házba passzírozott mATX :D) épített NAS de felemás a használat. Nem megy 7/24-ben, tök felesleges... de egy ideje már szinte soha nem ment. A gépben még maradt 1db HDD, ami helyben kellett ott volt, NAS-on mentés és média (arra meg épp nem volt idő, filmek, stb...).
    Helyügyileg ami kritikus még szerintem, hogy hány HDD-t tartasz. Sokat lehet nyerni 2-3... HDD helyett egy naggyal, az tényleg bármibe befér, ahogy írod. De ezt az adatvédelmi szempontok felülírhatják... én erre a mentés+média NAS-ra végül nem mentem 3 HDD alá.

Ha médiára kell akkor mindenképp jó megoldás szerintem, sok kihagyás után most kezdem összerakni én is újra, most épp konkrét NAS sw nélkül, Jellyfin-nel és már 2-3 kliensen Kodi azonos médiatárral.

@TurboK0
    Hangra szerintem az idle morgás/seek neccesebb, azt meg direkt néztem anno én is a product brief-ben, de semmi logikus konklúziót nem tudtam levonni. A 2TB-os után a 12TB-os a leghalkabb kb, hiába 7200-es. Ami biztos, hogy tányérszámtól is erősen függ. Desktopban olvasottak alapján nekem 7200-es Toshiba van és jóval halkabb mint egy rakás másik 5xxx rpm-es, pl. WD Blue-k (szintén voltak).

Új hozzászólás Aktív témák