- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Kiszáll az optikai meghajtók piacáról a Pioneer
- Lítium-ion/Li-ion akkumulátorok
- Milyen egeret válasszak?
- Minden USB-C kábel egyforma? Hát NEM. És ez a baj. – Tech Percek #7
- ZIDOO médialejátszók
- Milyen TV-t vegyek?
- iPad topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
szazbolha
addikt
válasz
ptesza #44548 üzenetére
Igen, fotóadaptereket nyomtatok (kezdetben másoknál bérnyomtattam). Régi objektíveket vásárolok - komplett retró gépeket - és ezekhez próbálok egyedi adaptert készíteni, amelyeknek a gépoldali vége M42 vagy M39, amit bármely MILC-hez lehet "gyári" adapterekkel illeszteni,.
Ez csak hobby.**/*/
#44549fabula
Ismét köszönöm a részletes infókat. Esetleg magyarországi forgalmazó nincs? -
fabula
őstag
válasz
szazbolha #44547 üzenetére
Bambu A1 Combo AMS Lite-al [link] EU raktárból.
Ugyan itt A1 mini Combo szintén AMS Lite-al [link] , ha kisebb térfogat is elég.
Az AMS Lite az A1-ekhez használható 4 színű anyag és színváltó [link] .
A P1-ekhez meg az X1C-hez meg az AMS van [link] , ami zárt és sorba köthető 4 darab, így akár 16 féle színnel és/vagy anyaggal tudsz nyomtatni.
Ha Combo-ban veszed, akklor mindig olcsóbb, mint ha külön vennéd a nyomtatót ,eg az AMS-t.
Az AMS-ek még arra is jók, hogy ha kell, azonos szálakkal tudják automatikusan folytatni a nyomtatást, ha az egyik tekercs kifogy. -
szazbolha
addikt
Bocsánat, rosszul fogalmaztam. A saját belépőszintű nyomtatómból hiányzik ez a funkció, de nem tudom megérne 100-120eFt többletet. Főleg amíg csak meneteket nyomtatok.
#44544fabula: Köszi az infókat. Erről az AMS Lite-ról nem halottam korábban (mondjuk sokat nem válogattam, ami az alzában 100e alatt van és a legjobb volt a vezérgondolat.), de nagyon jó cuccnak tűnik.
-
fabula
őstag
válasz
icemad #44545 üzenetére
Nem értem igazán a kérdést. Az AMS lite-hez semmilyen, mert hogy tennéd be bármilyen filamentszárítóba? Amúgy meg én pl. Sunlu S2-őt használok, előre szárítok nyomtatás előtt. PLA-hoz, ABS-hez ritkán kell szárító, PETG-hez célszerű előre megszárítani a filamentet és utána az AMS Lite-ből nyomtatni, ha meg nem nyomtatsz, el kell tenni minden filamentet vákumos zacskóba szikagéllel együtt.
Ha meg mást akarsz nyomtatni, pl. ABS felett, akkor már nem A1 kell, hanem valamilyen zárt házas nyomtató, pl. a Bambu Lab P1S + AMS kombó. Jelenleg ez a legjobb tudásban és ár/érték arányban a zárt Core XY nyomtatók között.
Igazából csak a Nylon olyan, amelyet szárítóból célszerű nyomtatni, ha csak nem "szaunában" hasznmálod a nyomtatót. Én az ilyen anyagokat, meg a csiszoló anyagokat amúgy sem AMS-ből nyomtatom.
-
Reggie0
félisten
válasz
Mr.Csizmás #44531 üzenetére
De satuval is be lehet, en ugy is szoktam.
-
fabula
őstag
És a gyári klipper screenel mennyi lett összesen az ára? Ahogy látom, kb 309 $, akkor meg már inkább az SV06 Plust érdemes megvenni 329 $-ért [link] , ha már Sovol. Ez egy Prusa klón és nem elvetendő nyomtató, a Bambu A1-ek előtt még én is ezt ajánlottam volna kezdőknek, de a Bambu annyival modernebb és nagyobb tudású, hogy ár/érték arányban jelenleg mindnekit leköröz, nem beszélve a minőségről, szerintem.
De mindenki azt vesz, amit szeretne és amit meg tud fizetni.
De itt is igaz, hogy nem mindig az olcsóbb a jobb.
-
Guba4
tag
Tapasztalatom alapján a Sovol nyomtatókkal sem kínszenvedés a ismerkedés a 3d nyomtatással. Ezek a Bambu alatt vannak árban és nyilván szolgáltatásban is. Nekem egy SV06 Plus gépem van fél éve, eddig semmi panaszom nincs rá.
Egy gyári KlipperSreent vettem hozzá, ez sokat gyorsított rajta és a nyomtatás minőségén is javított, de ez előtt is elégedett voltam vele. -
KrAt
veterán
válasz
fabula #44534 üzenetére
A mérnöki vénánál arra gondoltam, hogy most is (mivel senior rendszerüzemeltető vagyok) minden nap tanulnom kell az újabb és újabb technológiákat, minden nap barkácsolok, stbstb, nem lesz gond akármit megtanulni / megcsinálni, ha van honnan megcsinálni
Rendben, az A1 kiindulási alapnak nem rossz, ettől mi van eggyel lentebb, ha nem akarok ~200k-t első körben rááldozni?
A nyomtatás mérete egyelőre nem definiált, nyilván alkalmazkodok / kinyomtatom több darabban, ha kell
-
fabula
őstag
Először is mekkora méretű dolgokat szeretnél nyomtatni, másodszor hiába van mérnöki vénád, meg kell tanulni a 3D nyomtatás specialitásait, ami nem lesz kevés, előre szólok.
Mérettől függően jelenleg egy kezdőnek a Bambu Lab A1 minit vagy az A1-et ajánlom, mert ár/érték arányban ezek a legjobb nyomtatók és ezek vannak legközelebb ahhoz, amit sokan gondolnak a 3D nyomtatásról, mikor a mások által nyomtatott szép tárgyakat nézegetik a neten.
Nem a legolcsóbbak, de az árukért a jelenleg a legmodernebb megbízható és a lehető legegyszerűbben kezelhető nyomtatók, kezdőknek ideálisak.
Még ezek mellett is lesz rengeteg tanulnivalód a 3D nyomtatásról, az anyagokról és tulajdonságaikról, a szeletelő programok beállításairól és hatásukról, stb.
Mindez az én véleményem sok éves tapasztalat és 5 más FFD nyomtató után a Bambu P1-el szerzett tapasztalatok, illetev a fórumokon olvasottak, és a megbízható 3D-s youtubberek által tapasztaltak alapján. -
KrAt
veterán
Sziasztok!
Feleségem szeretne a gyerkőcnek 3D-s nevet a falra, és röpködtek itt mindenféle ötletek a megrendeléstől a fából kivágásig, és akkor eszembe jutott, régóta bele akarok kóstolni a 3D nyomtatásba.
Mérnöki vénám van, tervezés - összerakás - moddolás nem gond
Itthoni szórakozásra kell, semmi extra.
Kérdés, ha (szerintem) kezdőnek megfelelő filametes nyomtatóban gondolkozom, mi az a szint, amit érdemes (akár használtan, akár Ali, akár itthon) megvenni? Mennyit érdemes / kell minimum rááldozni?
-
szazbolha
addikt
válasz
Mr.Csizmás #44531 üzenetére
Köszönöm! Ha lesz egyszer valami alkalmas alkatrészem akkor kipróbálom.
-
haxiboy
veterán
válasz
szazbolha #44529 üzenetére
Létezik kifejezetten olyan kalibrációs tárgy, most másik gépről vagyok így nincs meg a link, de én csak kutyacsontnak hívom, van hozzá kalkulátor excel is.
Viszonylag jól be lehet vele lőni a shrinkage factor-t, és a hole horizontal expansion-t.
Linear advance-hez pedig az elli's pressure advance tool az egyik legegyszerűbb.
A minőségbe ha gyorsan nyomtatsz a ringing is bele tud szólni úgy hogy kézzel érezhető legyen a tárgy felületén, marlinnál passz, klippernél pillanatok alatt beállítható ez is.Körkörös mozgásnál akaratlanul is "elkenődik" egy kis filament, illetve rétegvastagságtól függően a már lerakott rétegek is újra meleget kapnak és elmozdulhatnak. A legtöbb slicer tud játszani a falak vastagságával a flow állításával, illetve ha a külső falakat rakod először, akkor dimenzionálisan pontosabb tárgyat kapsz.
M39 és M42 már elég nagy ahhoz hogy kényelmesen lehessen nyomtatni.
1.5% simán lehet a zsugorodása a tárgynak.
PLA esetében 0.5% körüli értékek szoktak nekem kijönni ABS-nél 1-1.5% -
szazbolha
addikt
válasz
haxiboy #44528 üzenetére
Köszi! Az első felét értettem. Nyomtattam kalibrációs kockát, és a saját tervezésű munkadarabok befoglaló méretei valamint a küldő menetek is pontosak. A belső menetekkel van a gond illetve a furatokkal.
De gyanakszom a fúvóka méretre is. (lehet hülyeség) Pl. egy saját kalibrációsnak szánt 3D model: 12x12x12mm-es kockában van egy átmenő hasáb "hiány", ami Z-vel párhuzamos közepén.
A belső méret 4,1x4,1mm Vajon ez pontosan kinyomtatható 0,4-es fúvókával?
Nyomtatok hozzá egy 4,1x4,1 x 20mm hasábot is: bele fog menni? Szerintem nem
A "heated Insert" részt azért nem értem, mert nekem jellemzően M39 és M42 menet kéne. Van ekkora?
Egyébként amit jól átméreteztem (101,5% M42-nél), messze túlmutat az elvárt pontosságon, lötyögésmentesen és finoman tekerhető bele egy M42 objektív. Szinte jobb mint egy gyári M42 adapter.
-
haxiboy
veterán
válasz
szazbolha #44523 üzenetére
Ehhez minden guriga filamenthet érdemes nyomtatni egy kalibrációs nyomtatást amivel az adott filament tulajdonságait ki tudod számítani.
Így dimenzionálisan közel tökéleteset lehet nyomtatni, esetemben egy ender 3 v2 neo +/-0.005 körüli pontossággal nyomtat.
De ehhez szükség van a flow valós idejű figyelésére, a linear advance beállítására, input shaperre, és tökéletes első rétegre. Illetve 3 féle kalibrációs nyomtatásra is.
Még így is gyakran a csiszolópapírhoz kell nyúlnom, általában csak a seam miatt ha nagyon szorul, illetve oda kell figyelni hogy magának a modellnek milyen toleranciái vannak.Magsafe-s töltőknek "dokkoló szerűséget" szoktam nyomtatni általában amik menetesek, meglepően pontosra szoktak sikerülni.
Edit: De ahol van lehetőség, és fém csavarokkal kell rögzíteni egymáshoz a tárgyakat, ott én a heated insertek használatát javaslom, kvázi minden mérettel lehet találkozni, annál pontosabb nincs. -
Reggie0
félisten
válasz
szazbolha #44523 üzenetére
Sajnos ez meg resines nyomtatoval sem ilyen egyszeru, a legjobb, ha a nagyitgatassal elsz. Ha esetleg megtehetet, hogy a menetes cuccot felhevited es ugy rahuzod, akkor nem kell menetvagozni, mert meglagyulva a muanyagot konnyebben elkeni.
FDM nyomtatasnal raadasul a seam sem segit a pontos nyomtatason, akorul mindig szokott lenni valamennyi kituremkedes. Ha fontos a pontossagg, akkor erdemes inkabb menetvagoval atmenni rajta.
Probalkozhatsz a wall thichness hangolasan, mert a fuvokanal megadott meretnel nagyobb ertek eseten mar az is ad neki egy pontatlansagot, hogy az egyel beljebb levo fal mennyire sikerult pontosan es a hibak osszeadodnak. Esetleg megprobalhatod bekapcsolni, hogy elsonek a kulso falat nyomtassa, akkor nagyobb lesz a pontosag, de rosszabb az overhangek kornyeken. Kiserletezni kell. A csavarral dolgozd meg a probadarabokat es figyeld meg, hogy melyikknel milyen reszen daralja az anyagot, ugy valamennyire tudsz kovetkeztetni a hiba forrasara.Curaban elvileg van valami beallitas arra is, hogy a tesszellacional hova illessze a modelt, az egyikel a furatok pontossaga javul, a kulso mereteke pedig romlik. Sajnos nekem mar nincs fent, neten meg nincs egy nyamvadt nyers lista a settingekrol.
-
szazbolha
addikt
Megnéztem a videókat, elolvastam a kapcsolódó anyagokat, végig csináltam az egyedi menetek létrehozását Fusion360-ban, de továbbra is a belső menetek printelve kisebbek/szűkebbek 1-2%-al.
A tesztkocka, a teszt gyűrű mind pontos méretűek XYZ irányban, csak a belső menetek nem.Kaptam segítséget is, kész terveket amelyek kinyomtatva szintén ezzel a betegséggel küzdenek. Három embertől rendeltem ugyanazokat a munkadarabokat minden méret stimmel, de a belső menetek szűkek. (3 különböző géppel, PLA és ABS filamenttel)
A megnézet oktató videók alatt több hozzászóló ugyanezt írja.Nincs más lehetőségem minthogy mindent 101,5%...101,5% XY nagyítással nyomtatok.
De ehhez mindent vissza kell méretezzek 98,5%*al, ami nem belső menet.Azt is próbáltam, hogy nem nyomtatáskor méretezek át, hanem a tervben veszem nagyobb átmérőle a belsőket 101.x százalékkal. Működget, de akkor meg a menet egyéb adatai tolódnak el és nem komfortos a fém ellendarabra feltekerni (akad, recseg az anya)
Van valakinek erre tipje? vagy éljek együtt a nagyitgatással?
-
haxiboy
veterán
válasz
MrAlex #44521 üzenetére
Sőt, akár ki is nyitható a webes felület ha van rajt valamilyen authentikáció, ha nincs gyárilag akkor egy reverse proxy mögé berakható ahol lehet mondjuk egy basic authenticationt elé rakni (pl. nginx proxy manager).
De a VPN-es megoldás a legbiztonságosabb, esetleg cloudflare tunnel.Én személy szerint az ilyen jellegű infrastruktúrát VPN mögé rakom (OpenVPN) + egy script ami cloudflare-n updateli az A rekordot ha szükséges.
-
Guba4
tag
Ha valaki klipperes géphez keres megoldást a külső hálózatból történő elérésre, az Obico megoldása is jól működik. [link]
Az Octoanywhere-rel ellentétben ez teljesen ingyenes, néhány megkötéssel. /max 1 printer, limitált fps/ -
válasz
szazbolha #44513 üzenetére
Menetes alkatrész nyomtatáshoz nekem ezek a videók segítettek:
M48x0,75 távcsőkupak PLA-ból nyomtatva meglepően jó. Kézzel keményre húzható, nem szakad meg a menet
https://www.youtube.com/watch?v=wanx86HVGwI
https://www.youtube.com/watch?v=sv9tXXXTjKQ -
szazbolha
addikt
válasz
snowman #44514 üzenetére
Eddig ez megvolt. A táblázatba nem tudok beleszerkeszteni. Szerintem nincs írásjogom, gogli acc-al jelentkeztem be,
/*/*/*/
Szerk: megoldottam! volt egy lehetőség hogy felhőalapú excellel újra megnyissam. Nem a barátom, de ott sikerült szerkeszteni az adatokat.
Köszönöm, nagyon hasznos.A Fusion360-ba beépülővel még kínlódok. Remélem rájövök mit bénáztam el.
-
snowman
tag
válasz
szazbolha #44513 üzenetére
A weboldalon a táblázatban felül "calculation type - custom use", utána lejjebb a "custom use" résznél meg tudod adni az átmérőt és a menetemelkedést.
Az excelbe másolva a táblázatot azzal lehet baj, ha magyar területi beállításaid vannak és így az excel tizedesvesszőt vár, nem pedig -pontot. -
szazbolha
addikt
válasz
snowman #44512 üzenetére
Köszönöm, ezek nagyon hasznos cuccok.
Sajnos a táblázatban nem tudom a méreteket módosítani (nekem 25x0.5 kéne) és ha átmásolom excelbe akkor a képletek nem jönnek át az XML részből.Hogy csináljam?
A kiegészítőt telepítettem, kicsit másként működik mint a beépített menet készítő. -
snowman
tag
válasz
szazbolha #44509 üzenetére
Lehet a Fusion360-ban egyedi meneteket csinálni:
https://www.autodesk.com/support/technical/article/caas/sfdcarticles/sfdcarticles/Custom-Threads-in-Fusion-360.htmlA menetszámításhoz én ezt az oldalt használom:
https://amesweb.info/Screws/metric-thread-dimensions-calculator.aspxCsináltam egy excelt, ami legenerálja az előbbi oldal által kiszámolt táblázatból a beillesztendő xml-részletet:
https://www.dropbox.com/scl/fi/rhbe8d3d8tptdxikk0l0j/Fusion-360-menetsz-m-t-s.xlsx?rlkey=6i3ey6thi6ua6843ud51cu33x&dl=0 -
ADAM1337
nagyúr
Tudtok tippet adni, hogy lehet x y tengelyeket offsetelni és firmware-be elmenteni egy ender 3-mon ?
(Marlin 32bites alaplap, touchscreen-es firmware-el ami crtouch-os)
Felszereltem egy creality X rail-t és most offsetelve van meg a középpont a gyári konzol el van tolva 3 milit meg a sín miatt előrébb került a nozzle, ezt tudom valahogy a firmware-be beleégetni ? -
-
szazbolha
addikt
Sziasztok, kezdő vagyok a 3D nyomtatásban.
Menetes szárakat szeretnék nyomtatni. Metrikus méretezés, de egyedi méretek-
A következőket kéne modelleznem 3D nyomtatáshoz:
M25 x 0.5
M42 x 1.25
M42 x 0.75Mivel tudnám könnyen megtervezni?
Fusion360-ban nincsenek benne ezek a spec. menetemelkedések. (vagy nem találom)
TinKerCad-ban lehet beállítani bármilyen menetemelkedést, de a nyomatok nem elég részletesek (csak 32 szakaszból épít) és kinyomtatva nem is pontos.
(slicer: Cura vagy Creality Print )
(gép: "Creality Ender-3 V3 SE", Anyag: PLA) -
Tomika75
tag
Ha lesz esetleg valamikor végre filament készlet a Bambunál akkor rendelek tőlük valamit. Mivel nem valószínű, hogy kihasználom a 8 tekercses kedvezményt a hónapban ha esetleg kellene valakinek a PLA basic,PLA matte,PETG basic,ABS kombóból valami kedvezményesen akkor tudok neki is rendelni. Elsősorban Tatabánya és környékén tudnám átadni.
Közben nézelődtem Prusáéknál is és nem tudom náluk mekkora akció volt mostanában,de igen szegényes nekik is a kínálatuk most... -
Tomi_Sci
őstag
Sovol SV06-on szeretnék flowt növelni, vagy a gyári CR10 heatblockot használva Mk8 CHT-vel, vagy a Sovol Volcano szerű heatblockjával, akár Volcano CHT fúvókával.
Akinek van tapasztalata Mk8/V6 CHT-val és Volcano CHT-val, van érdemi különbség flowrateben?
A harmadik opció persze egy teljesen új toolhead, de szeretném megtartani a Sovol extrudert ha lehet.
-
icemad
nagyúr
válasz
Zanso03 #44497 üzenetére
Nekem ez úgy néz ki, mintha fejjel lefelé lenne kinyomtatva. És először a helyedben egy temp towert nyomtatnék, mert szerintem a hőmérséklet sem jó. Vagy túl gyorsan nyomtatsz. Milyen anyag ez? Petg?
(Hozzáteszem, hogy én is csak nemrég kezdtem ezt az egészet, és én is ugyanúgy végigsz*ptam az elejét, mint ahogy most te fogod. Kitartást!)
Új hozzászólás Aktív témák
- Elemzés A 3D nyomtatás sikerének alapja
- Ipad Pro 10.5" Wi-Fi+Cellular 25GB Space Gray, nagyon szép, Garanciáva
- Asus ZenBook 13 UX325 OLED - 13.3"FHD OLED - i5-1135G7 - 16GB - 512GB SSD - Win11 - MAGYAR
- SAMSUNG 990 / 980 PRO 1TB M.2 PCIe 4.0 .:BONTATLAN:. .:3év garancia:.
- Apple iPhone 11 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 11 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 3rd - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I W11 I CAM I Garancia!
- MacBook felvásárlás!! Macbook, Macbook Air, Macbook Pro
- Samsung Galaxy Z Flip 3 256GB,Átlagos,Dobozával,12 hónap garanciával
- Motorola G34 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest