- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
JulianSinulf
őstag
válasz
blountex #49033 üzenetére
Egy ideje minden egyes yt megnyitáskor bedobta az ajánlóba azt a videót, ahol bemutatják, hogyan lehet jelölőfilccel egyszerűen levehető támasztékot csinálni.
Most, hogy neked be akartam linkelni, természetesen nem dobja be. Mindig ezt csinálja.
Én nem néztem meg, mert annyira nem érdekel. De neked akár hasznos is lehet. Érdemes lehet keresgélni. Persze a nehezen hozzáférhető helyeknél nem fog segíteni, de más esetben jól jöhet és nagyban csökkentheti a filamentcserét.
Az egy anyagból nyomtatott támasztékokkal nekem is volt gondom sokszor. Ezért volt áldás már korábban az X1C+AMS. És ezért sem akartam megválni a "többszínű" nyomtatás egyszerű lehetőségétől. Nagyban megkönnyíti a tervezést is, hogy tudom, nem gond a support.A Prusa XL-el nem csak az a gond, hogy a több tool miatt drágább - még nem számoltam össze, hogy mennyi is lenne a tényleges extra költség eszközönként -, hanem, hogy nagy.
Kisebb gépeken, mint egy P1 vagy X1, akár K1, már nem igazán lehetne kivitelezni a 4 fejet sem, nemhogy ötöt. Amúgy ránézésre azt mondanám, hogy 6 fejre tervezték a Prusa-t. Legalábbis vannak nyomok, melyek erre engednek következtetni.
Viszont ez is így öt fejjel már 36 cm építőterület széltében. Egy X1 "csak" 256 mm. Tippre legalább két fej kiesik. Persze a 3 sem olyan rossz már. Sőt, a 2 is sok esetben elég lenne, főleg támasztékoknál. De ez árnövelő. És a programozónak is több dolga van. Több a hibalehetőség is.
Amit nagy újításnak találnék az XL esetén, ha egy MMU-t is hozzá lehetne passzintani. Akár fejenként. Vagyis nem csak egyet. Az brutális lenne. Viszont így jelenleg van 5 szín/anyag, amivel dolgozhatok. Mondjuk ez engem bőven kielégít jelenleg.
Egy X1 akár 16 tekercset is kezelhet. És ahogy nézem, a klónozók ezt is klónozzák. Szóval már nem csak Bambulab kiváltság. -
JulianSinulf
őstag
válasz
blountex #49027 üzenetére
A "filament dobozzal" rendelkező nyomtatók esetén rétegenként anyagot cserélni csak ezért, igencsak nagy időpocsékolás. Hacsak nem használsz valami különlegesen drága anyagot a tárgyhoz, akkor érdemes a support-ot is abból nyomtatni, amiből a tárgyat és úgy beállítani, hogy csak a support érintkező felülete legyen más anyagból. Itt is kell állítani a szép támaszték eléréséért, mert alapból van némi rés a support és tárgy között. Illetve nem is sík felület a support. Ezeket módosítani érdemes, hogy szép legyen a tárgy.
A PVA vízben oldódó anyag. Ezt olyankor érdemes használni, ha olyan tárgyat nyomtatsz, amiből nem tudod kiszedni a supportot. Persze ez nem jelenti azt, hogy máskor nem használhatod.
Nekem valahogy még nem sikerült beszereznem ilyet. 3DJake rendelésnél elfelejtettem rákeresni és nem ajánlja. Prusánál nem találtam. Bambu sem ajánlotta eddig. PETG-m és PLA-m meg mindig van itthon. Így még annyira nem kellett, hogy alaposabban utána járjak, honnan tudnám beszerezni.@AndrewTdi: De, tudsz nyomtatni. Legalábbis a Prusa Slicer megcsinálja a gcode-ot. Van reklamáció, de attól még nyomtatásra kerül. Nálam a tárgy anyagának a hőmérsékletére állította be az ágy hőmérsékletét. PETG volt, így 80 fok. Erre letapadt a PLA is. Szerencsére nem volt gond a leszedéssel sem.
-
ptesza
senior tag
-
AndrewTdi
addikt
válasz
blountex #49027 üzenetére
Tudomásom szerint Eltérő tálcahőmérsékletű anyagokat nem tudsz nyomtatni egyszerre (gondolok itt arra, hogy az ABS-hez pla supportot csinálsz). De a support érintkező rétegének bármit be tudsz állítani tálcahőtől függetlenül.
ABS supportja inkább a Hips. És vica verza. Ahogy a PLA-nak a Petg.De az okosak kijavítanak ha valamit rosszul írtam.
-
szabieable
aktív tag
válasz
blountex #48998 üzenetére
Leírtam már párszor, nem fogom újra. A chamber heater az utolsó lépés a kamrahőmérséklet növelésére, valamiért a gyártók inkább bekötnek egy ptc heatert ahelyett, hogy normálisan szigetelnék a gépeiket. Simán dob 5-10 fokot a kamrán egy bed fan mod, ami olcsóbb mint a ptc és nem is olyan veszélyes. Nem néztem az adott gépeket, hogy 220 vagy 24V heatert használnak a bednél.
Nem árt tisztában lenni a kitűzött célokkal sem, engineering materialt nehezen fogsz nyomtatni consumer gépen megfelelően. Megfelelő alatt nem azt értem, hogy egy sátorba rakod az ender3at és draft shieldet nyomtatsz köré aztán örülsz, hogy az abs+ nem vetemedett fel. Az abs/asa Tg 75-80 celsius köré tehető, ez lenne az abszolút ideális kamrahő az ilyen "szar" anyagokhoz, ezzel tudod garantálni a megfelelő rétegtapadást. Az, hogy heaterrel elérik ezek a gépek az 50 fokot leginkább tüneti megoldás csak mintsem jó megoldás. Van aki boldog ezzel is csak aztán ne legyen meglepetés ha majd szépen réteg mentén törik az egész cucc a terhelés során.
Viszonyításként nemsokára debutál a sunlunál az E2 szárító ami annealre is képes 110 fokos hőmérsékleten, early buy 300$ árcédulával, mások ennyiért komplett corexy gépet árulnak. Drága a polikarbonát.
Lényegesen szebb megoldás lenne ha inkább olyan paneleket készítenének a gépekhez amik tartalmaznak egy szigetelős réteget, akár egy centis bachl pirt, amivel mind a hőt, mind a hangot is vissza lehet szorítani. Kicsit olyan ez mint amikor egy teljes családi házat a nappaliban levő klímával szeretnéd befűteni, nem kimondottan hatékony ha az ablakok meg nyitva vannak. -
mumtaz
senior tag
válasz
blountex #48998 üzenetére
A K2-nél beépítették az aktív fűtést. De az a gép 350x350x350-es méretben tud nyomtatni. Az egyéb hézagokat is rászámolva a zárt beltere kb negyed m³. Azért oda már kell a plusz fűtés. Kisebb nyomtatóknak meg a belterét felfűti az ágy. Vagy egyéb kiegészítő megoldásoknál például az E3NG-nél van olyan asztal megoldás, ahol egy ventilátor az asztal aljáról keringeti a meleg levegőt.
-
szabieable
aktív tag
válasz
blountex #48967 üzenetére
Ami sok nyomtatónál kimarad az a belső kamra fűtés, jó lenne ha még ez a feature más gyártóknál is elterjedne. Bizonyos anyagoknál ez hasznos.
Sajnos nem lehet all-in-one gépet piacra dobni. Rendesen bedobozolt géppel nem tudsz plat nyomtatni a heat creep miatt, ha meg nem szigeteled rendesen a gépet akkor felesleges a chamber heater. Teljesen más viszkozitású kenést, csapágyakat és alkatrészeket kíván egy olyan gép ami meleg hőmérsékleten kell, hogy üzemeljen ami elég durván megdobja az árcédulát. PTC heaterekben is elég nagy a szórás és baromira veszélyesek, kevés gyártó fogja bevállalni a külön vezérlést és biztonsági faktorokat rá -
Joshi
titán
válasz
blountex #48986 üzenetére
A legutolsó dzsunka kínai 3D nyomtatóval is el lehet érni értelmezhető minőséget, ez nem vitás. A lényeg az, hogy ezt végül milyen áron? És most itt nem is feltétlenül csak az anyagiakra gondolok. Nagyon sok munkával és utánajárással mindent is meg lehet oldani, de végül nem az nyer aki olcsón vett 3D nyomtatót.
-
JulianSinulf
őstag
válasz
blountex #48967 üzenetére
Az orcaslicer univerzális. Csak be kell állítanod benne a nyomtatód paramétereit, ha eddig még nem tette meg senki és már használhatod is.
A Prusa dob most piacra egy belső kamrafűtéses modellt.
Gyorscserés fúvóka is sok gépen van már. Pl.: Bambulab, Prusa.
A filament doboz+szárító esetén nem lenne rossz, ha nagyobb lenne a piac. Most Sunlu S4-ekből nyomtatok és abban is tárolom őket. Sajnos nem kimondottan zárnak jól, de gumis részek hiányában egész tűrhető a nedvességbeeresztő képességük. Ami viszont kérdéses, hogy a bennük lévő szenzorok mennyire jók. Az egyik gond nélkül leviszi 20%-ra a páratartalmat és kevesebbet is ereszt be, míg a másiknak elég sokat kell kűzdenie és többet is ereszt be. Ezért gondolom, hogy esetleg nem ugyanazt mérheti a kettő. -
Norbi46
aktív tag
válasz
blountex #47280 üzenetére
Én készítettem és nyomtattam is SE-vel menetes alkatrészt, beépülő nélkül.
Annyi szépséghibája van Fusion-nak is meg SE-nek is hogy a menet végén kell mókolni az él letöréssel különben nem lehet összecsavarni az alkatrészeket. (magyarul a menet nem fut ki az él letörésbe és nem tud rákapni.)De minden megoltható.
-
ffodi
veterán
válasz
blountex #47249 üzenetére
Pedig megbízható termék és tele van praktikus ötletekkel. Van egy nekem is.
Egyébként a GK3 Ultra épp előrendelhető.
-
-
haxiboy
veterán
válasz
blountex #47219 üzenetére
FDM tecnológiánál nagyrészt szerintem elértük a technológia határát.
Multi-Material esetén a top top high-end a Swapper3D.Amit esetleg el tudok képzelni, az egy, az input shapinghez hasonló, de valós idejű szenzorrendszer a nyomtató különböző pontjain, de igazából ez is csak szoftver.
Talán még a filamentek olvadási sebességén tudnak növelni valamit, amivel további sebességnövekedés érhető el, esetleg a nozzle-knél valamilyen áttörés ami minimalizálja a hot zone-t, de egyben növeli a flow-t, így az extruder még közelebb kerülhetne.
Mechanikailag talán a lineáris motorok lesznek a következő "nagy dobás". 1-2 gyártó már próbálkozik vele. Maga a technológia nem új, de ha elég nagy precizitást tudnak elérni megfelelően nagy gyorsulás mellett
Szoftveres megoldások tekintetében pedig a non-planar slicing lesz szerintem a következő nagy durranás. Ennek is több éves háttere van már, de jelenleg még elég bugos, de kezd használható lenni. Illetve a supportoknál láttam 1-2 érdekes megoldást
Resin esetében:
Még nagyobb felbontás, esetleg valamilyen multi color megoldás amit el tudok képzelni. (pl. Lézeres utókezelés az anyagnak ami változtat annyit a szerkezetén hogy máshogy verje vissza a fényt). -
szabieable
aktív tag
-
Saccco
nagyúr
válasz
blountex #30459 üzenetére
Doomcube github.
Eléggé készülés alatt van még. Duplán szigetelt. -
imibogyo
veterán
válasz
blountex #30389 üzenetére
Én még nem láttam "gyári" nyomtatót ilyen "olcsóbb", "kit-es" kategóriában, ami tudta volna a 250 mm/s sebességet úgy, hogy közben értékelhető legyen a végeredmény. Elég komoly épített gép, vagy komoly árú "gyári" gép kell ehhez a sebességhez. A még gyorsabbhoz, pedig még jobb...
#30391 Mr.Csizmás: ennyi pénzért, akkor már inkább Sidewinder X1, vagy más hasonló gép DD-vel és/vagy kockavázzal, nem?
-
-
-
Holleanyo
tag
válasz
blountex #14379 üzenetére
Vágtam több darab ablaküveg négyzetet az Ender tárgyasztalára. Ezeket használom. Az ABS anyag kívánja a 110 fokos asztalt is. Az üveget vékonyan beporlasztom Coop/Caola extra erős hajlakkal. Ennél a maszknál még brim-et is nyomtattam a tárgy alá. Ezzel a kombóval semmi nem jött fel eddig nyomtatás közben
.
Néha a Petg kitépi az üveget, de ilyenkor rakok egy másikat a helyére. A lényeg még, hogy tegyél fel parafa lapot a fűthető ágy aljára, mert így gond nelkül fel lehet tolni 110-120 fokra az ágy hőfokát. -
bigrob
őstag
válasz
blountex #13715 üzenetére
+(#13716) trialkornel
Szerintem sem annyira deal of the day..(#13720) izisz
(#13721) Saccco
Nagyon gondolkozom, hogy ki kéne nyomtatni amit lehet csak a biztonság kedvéért...(#13722) krisz.kocs
Pneumatikus gyorscsatlakozó, legegyszerűbb ha keresel egy boltot a közelben, elviszed a mintát és adnak egy másikat. -
-
bigrob
őstag
válasz
blountex #13627 üzenetére
Pont ma írtam le a facebook csopiba.
I've asked the Aliexpress store, they said: "Maybe we will launch it in March."
¥2999 ≈ $ 476.03 ≈ HUF 134.000
https://www.engtaobao.com/item/taobao/585480890804.htmlIt has an air filter, full enclosure, probably fully assembled, only downside is it has a smaller print volume (270*205*205).
-
fape
senior tag
válasz
blountex #13089 üzenetére
Egyértelműen nem látszott a képről, hogy keresztül menne-e a betűk (átlátnia tárgyon), vagy csak be vannak marva. Ha az utóbbi akkor nincs gond.
Összegében sztem a hátán fekve és félbe vágva (2db-t nyomtatva) tuti nem kéne support. Máshogy állítva valszeg még a betűk belsejébe is kéne support, azt meg öröm lesz kibányászni...
Bár való igaz, hogy nem sokat időt és anyagot vesztes, ha végül nem jön össze állítva vagy oldalára döntve nyomtatni, cserébe ha össze jön nem kell ragasztani.
Nem biztos, hogy van 100%ig jó döntés. Tipikus melyik kezébe harapjon az ember :S
-
azbest
félisten
válasz
blountex #13042 üzenetére
nekem úgy tűnik, hogy a tevo titan háza nem túl erős. Retraction közben látni, hogy oldalra mozog a ráfeszítő pöcög vége az erőhatásoktól, kicsit klikkelgető hangot is ad olyankor. Nem hagy ki a motor. Az őt tartó műanyag tengely könnyen meghajlik, mert nincs rendes támasza a házban.
Ja és persze első használat után már látni, hogy repedni kezd a füle, ha azzal nyitjuk ki filament befűzés közben, ahogy másnak le is tört (#12871) trialkornelBiztos ami biztos nyomtattam thingiverseről házat, ami erősebbnek tűnik [link]
Van fedél is picit mintha nem ugyanahhoz készült volna, de végülis ráillik [link]
És nem hülyeség a bemenő filamenthez is tenni egy pici teflocsövet a felfogatóval, mert meg fogja enni a dörzsölés a műanyagot.[link] -
Saccco
nagyúr
-
fabula
őstag
válasz
blountex #12460 üzenetére
Állítólag jobban működik vele. A facebookos Tornado csoportban már többen átépítették, többek között Tarek Delbridge is, aki elég komolyan foglalkozik a Tornado tuninggal és amennyire én meg tudom ítélni, ért is hozzá. Ő Lerdge boardot használt hozzá LV8729 driverekkel.
Azért lennék kíváncsi én is a fórumtársak gyakorlati tapasztalataira az SKR 32 bites lappal kapcsolatban, hogy valóban jobb-e és érdemes lenne-e átépíteni, mivel ez már jóval olcsóbb.
Csak akkor gondolkodnék ebben, ha valóban jobb lenne. -
M43g
aktív tag
válasz
blountex #12327 üzenetére
Na, ma is tanultam valamit (brim, support).
Át tudom tervezni, ha jól művelődtem, akkor 45 fok már működik support nélkül is (ez kérdés ám).
Általános kerdes: A supportot, ha jól gondolom nekem kell össze rakni. Az működik ilyen projektnél, hogy annyi külső gyűrűt gyártok a belső gyűrű köré, hogy mondjuk 2mm rések legyenek a gyűrűk között? Vagy más supportot csináljak? Nem tudom, koncentrikusan nyomtatja e a rétegeket (ekkor gondolom a koncentrikus support nem működő), vagy sugár irányban?
-
bitmad
aktív tag
válasz
blountex #12200 üzenetére
Az M3D Crane Quad nyomtatója 4 színt használ, és ebből 50000 színt tud nyomtatni.
CRANE QUAD
M3D QuadFusion Technology -
blountex
senior tag
válasz
blountex #12074 üzenetére
Sikerült megoldani ezt az octoprintes dolgot, nem volt egyszerű.
Először is új jelszót kellett varázsolni, majd ha ez megvolt akkor SSH-n keresztül rebootolni kellett a szervert, és így egy kis várakozás után ismét bejött a Setup Wizard.
Összefoglalóba nyitok egy octoprintes témát, illetve jöhetnének az ajánlott pluginek és egyéb más dolgok. -
fabula
őstag
válasz
blountex #12087 üzenetére
Az SSR az a solid-state relay, ami benne van a boxban eredetileg is, ez kapcsolja a ved fűtés 220 V-ját, tehát nem kell rá költeni. Az átszerelés során nagyrészt csak belső átrendezés lesz, hogy a hűtés jobban érje a drivereket és könnyebbben szerelhető legyen.
A plusz csatlakozók a hátlapra és a kábelharisnya filléres tételek Kínából. Ezeken túl én is csak a ventiket cserélem halkabbra és én sem akarok sokat rákölteni, azért lesz Noiseblocker a venti és nem Noctua.Most pl. vennem kellett egy csomag Ikea Lots tükröt, mivel az eredeti bedre ragasztott zöld felület újabban melegen felhólyagosodik. Eddig nem csinálta, nemrég vettem észre, hogy a pontosan beállított bednél is néhány ponton nagyon felkeni a fej az első réteget. Megnéztem ezeket a helyeket és pont ott fel van puklisodva ez a zöld felület, elengedte a ragasztó egyes pontokon.
Le fogom szedni a bedről, de nem akarok közvetlenül az erddeti üvegre nyomtatni, mivel a facebook csoportban láttam, hogy többeknek kitört belőle egy darab, ha arra nyomtattak, ezért lesz rá a Lots tükör.
4 db 1690 Ft, remélem egy darabig elég lesz, ha meg eltörik sem gond, filléres darab, nem a teljes bedet kell cerélni.Hűtőnek jó a Petsfang Tornado verziója egy darab 5015-ös 24V-os blower ventivel, ezzel is lehet a levegőbe nyomtatni hidakat akár 10 cm-et is. fent van a Thingiverse-en. Én most ezt használom és PLA-hoz kiváló.
-
fape
senior tag
válasz
blountex #12076 üzenetére
Érdekes :S
Azt lehet még, hogy ssh-n belépsz és kicsit variálsz a konfigon, hogy újra fusson az wizard. -
fabula
őstag
válasz
blountex #12056 üzenetére
Nekem még a gyári ventik vannak a control boxban, edig nem volt velük semmi gond, csak kissé hangosak
.
Ha lesz iddőm, tervezem átépíteni a boxot a Tarek Delbridge-től látott módon, már majdnem minden meg van hozzá, csak még idő kellene.
Tarek az csinálta, hogy a GEN-L lapot a táp tetejére rögzítette műanyag csavarokkal és távtartókkal, a táp mellé tette az SSR-t egy L alakú alu lappal és minden kábelt harisnyába kötegelt, a hátlapra meg tobb kerek csatlakozót is tett és minden kábelt csatlakozósra csinált meg.
Nekem ez tetszik, mert így sokkal könnyebb bármit szerelni és lecstlakoztataható minden külső kábel a boxról.
A kívül futó kábeleket is harisnyába akarom majd húzni a gyári merev gégecső helyett, valamint a fejnél is csatlakozókat akarok beszerelni mindennek (két venti, fűtés, termisztor), hogy könnyebbb legyen bárminek a cseréje.
Egyszer kell több időt ráfordítani és utána már könnyen szerelhetőek, cserélhetőek lesznek az alakatrészek.
Ekkor tervezem a box két oldalát a ventiknek nagyobbra kivágni és két nagyobb, 80-as Noiseblockert teszek bele hűtésnek egy 24/12 V DC-DC átalakítóval. -
Dalee
aktív tag
válasz
blountex #12048 üzenetére
Én eddig az alábbi plugineket telepítettem:
o Bed Leveling: asztal szintezést segíti
o Cost estimation: nyomtatás költségét számolja ki. Együttműködik a ’Filament Manager Plugin’-al
o EEPROM Marlin editor
o Octolapse: Timelapse felvételek készítése (beállítható, hol legyen a fej felvétel készítésekor).
o Filament Manager: filamentek könyvelését lehet végezni vele, figyeli a filamentek fogyását.
o Nautilus: IOS,Android elérés
o Print History: nyomtatás hisztorikus adatok
o PrintTimeGenius: nyomtatásból hátralévő időt számolja ki a Gcode alapján
o Printer Stats: Nyomtatás statisztikák
o Tab order: Menü fülek sorrendjét lehet változtatni, illetve ikonkat hozzárendelni az egyes fülekhez
o Firmware updater: nyomtató firmware-t lehet frissíteni Octoprinten keresztül
o Cancel Object: Egyszerre nyomtatott objektumok közül ki lehet venni nyomtatás közben a nyomtatásból egyesével az objektumokat
o Gcode EditorÉs egy kérdés Octoprinttel kapcsolatban:
Hol lehet beállítani, hogy az egyes funkciók külön TAB-ban jelenjenjenek meg?. Jelenleg nálam csak öt TAB van, az összes többi funkció menüből érhető el a TAB fejlécek mellett?
-
Saccco
nagyúr
válasz
blountex #12001 üzenetére
Már rájöttem hogyan kell. Srégen le kell vágni a filament végét, ezt mondjuk a Titan-nal is így kell, aztán lazítani kell a szorítást a füllel, majd bedugni, amíg megfogja, ez után már csak egy parancs G1 E50 F200.
Úgy vettem észre, hogy jobban tűri a sűrű retract-ot. Ha csak azt nézem, hogy a két fogaskerék fixen fogja a filament-et már megéri a cserét.
Ettől függetlenül a Titan sem marad parlagon, mert már fel is szereltem a 4MAX-ra. Csak a réteghűtőt kell jobban kialakítanom és az is rendben lesz.
Estep értékeim:
A TEVO Titan-t 402,17-re állítottam.*
A Trianglelab BMG-t 404-re állítottam.*Összességében megint megvenném.
Fogok venni belőle még egyet.*Elképzelhető, hogy mérési pontatlanságom eredménye.
-
Saccco
nagyúr
válasz
blountex #11948 üzenetére
Tényleg, meg is feledkeztem róla, mert nem a 4MAX-ra raktam fel.
Szépen működik az épített gépen. Az kissé zavar, hogy nem annyira egyszerű befűzni. Bowdennel is szépen nyomtat. Jó masszív benyomást kelt.
Részemről ajánlott.A Titan után plug'n'play volt, csak a step értéket kellett kalibrálnom. Viszont ebből kiderült, hogy a Titan sem pontos értékkel ment.
-
fabula
őstag
válasz
blountex #11527 üzenetére
Hát ha csapágyas, azon a WD40 már nem segít. Nézd meg, szét lehet-e szedni a kereket és kicserélni benne a csapágyat. Esetleg meg lehet próbbálni helyettesíteni egy a kerék külső méretével megeegyező csapággyal, mivel több extruderben sem hornyolt kerék van, hanem csak egy csapágy a továbbító fogaskerékkel szemben.
Rugóból nyilván az átmérő a hossz és a rugószál átmérője a legalapvetőbb adatok, de a rugószál anyagától is függ a rugóerő. Mivel tömegtermék lehet meg bizonyos határok között állítható, nyilván nem speckó anyagból készült, tehát valami hasonlót kell keresni és beállítani a megfelelő feszítőerőt, amikor már jól viszi a filamentet és nem húzható vissza simán kézzel.
De ezek csak tippek részemről, hát ha más tud erről többet.
-
Sanyaaa26
aktív tag
-
bigrob
őstag
válasz
blountex #11473 üzenetére
Beépített Wifi antennája van, az ip-det a routeredbe belépve tudod megnézni és ajánlott lefixálni, hogy ne kelljen állandóan keresgetni, megéri a kamera.
Nekem külön van hálózati adapterem, ha befejeztem a nyomtatást és lehűlt kicsit a gép én kihúzom a Pi adapterét és kinyomom a nyomtatót. -
válasz
blountex #11473 üzenetére
Ha Raspberry 3-ad van, akkor abban már van beépített wifi modul. (ha 3+ akkor már 5ghz-es wifit is támogat), ezért nem kell usb-s wifi adapter.
Amennyiben a routered/hálózatod támogatja, akkor böngészőbe beírva, hogy http://octopi.local/ működik ip cím nélkül is. Ha viszont nem, akkor se kell hdmi kábel, meg monitor. Egyszerűbb ha a routerednek az adminmenüjébe belelépsz vmi másik eszközről, és a dhcp listázásoknál megnézed, hogy vajon melyik címet kaphatta ő. (erre még androidos alkalmazások is vannak, amik kilistázzák a wifis eszközöket, és a hozzá tartozó ip címeket, szóval akár ez is működhet)
A Raspberry fogyasztása önmagában szinte elhanyagolható. Én terheléstő függően 0.4W-tól max 4W-ig tudtam mérni, s neten is hasonló adatokat találtam. Szóval igen, szerintem nem baj, ha 0-24-ig megy.
A nyomatód kijelzője azért világít, mert a nyomtató az usb portról is tud vételezni energiát. Szerintem nem túl jó, és én kétféleképpen oldottam ezt meg.
Az első megoldás az tök egyszerű. Egy olyan hosszabbítóra kötöttem a raspberryt, és a nyomtatót is, ami kikapcsolható. Viszont ennek az a hátránya, hogy bekapcsolásnál kell várni egy kis időt míg a raspberry bebootol.
A második megoldásom az lett végül, hogy kihúztam a rapsberryből a nyomtató usb kábelét, majd ha szembe van velem az usb csatlakozó, akkor a jobb oldali pin adja az 5V-os tápot. Ezt egy szigetelőszalaggal letakartam, majd visszadugtam a raspberrybe. Nem túl szép megoldás, de problem solved. Ha kicsit igényesebben akarnám majd megcsinálni, akkor a kábelét vágnám ketté, majd egyszerűen nem kötném össze az 5v-os vezetéket, a többit viszont igen.A kamera meg szerintem egy nagyon-nagyon jó dolog. Csomószor mentett már meg engem, hogy mondjuk mobilról ránéztem a kamera streamjére, és láttam, hogy valami nem sikerült a nyomtatás során, és csak a levegőbe nyomtat pl. Ilyenkor távolról le tudom állítani a nyomtatást, és nem pazarlok energiát, meg filamentet.
No meg a timelapse felvételek is menők tudnak lenni néha.Viszont szerintem érdemes egy sima külső usb-s webkamerát használni hozzá a raspberry saját kamerája helyett. Azt nehezebb beüzemelni, no meg a kábele hajlamos kicsúszni a foglalatából.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elemzés A 3D nyomtatás sikerének alapja
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Tőzsde és gazdaság
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- iPhone topik
- Milyen házat vegyek?
- Proxmox VE
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 14 M4 Pro 24GB RAM 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- Akció! Újra Gamer EGEREK! Glorious , Endgamer XM1R , Nibio
- Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetési konstrukció! Vásárolj okosan, fizess kényelmesen!
- Samsung Galaxy S23 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Szerezd be most az érzékelhető különbséget! Akár 0% THM-re
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest