Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- OLED monitor topic
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Elkezdte felszámolni a GPU-s PhysX támogatását az NVIDIA
- Házimozi belépő szinten
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- Egérpad topik
- Milyen monitort vegyek?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
atika88
senior tag
Mondjuk pont itt
Az opció le van írva, a gép hátulján is ott a jel az egyik USB 2.0 port körül, de a BIOSB-ban semmi ilyen kapcsolható port nincs.
Ez óriási. Lehet totál foglom zavarban élek akkor...egy USB port úgyis így is tölt bekapcsolt állapotban, minek írják oda külön
Ráadásul a 4 USB port közül az egyiknél van ott direktben a kis jelecske is a többinél nem.
Arra gondoltam még, hogy esetleg max azt jelöli, hogy alvó módban tölt a gép ezen a parton keresztül. Den nem így van, minden más USB porton keresztül ugyanúgy tölt a gép mindenféle külön engedélyezések nélkül. Ha meg kikapcsolom a pc-t, semmi feszkót nem ad ki egyik USB port sem, pláne nem az, ahol a jel van (pedig a győri típus leírásban bennvan).
[ Szerkesztve ]
-
atika88
senior tag
válasz
gaborbol #1718 üzenetére
Részben jogos az észrevételed...de egyértelműen itt van, a 20-dik oldalon és mégis a nagy semmit látom
Vagy ennyire félreértenék valamit
-
atika88
senior tag
Sziasztok,
Van egy Dell OptiPlex 3060 i5-8500T micro PC-m, elvileg és gyakorlatilag az egyik USB 2.0 csatlakozónak a PC kikapcsolt állapotában is töltenie kellene egy adott eszközt (telefon stb.) Ez az úgynevezett "supports Smart Power On" még egy kis villám is van mellette.
Nos ebből semmi nem valósul meg a gyakorlatban. Nem ad ki feszültséget, a bios beállításokban sincs semmi erre utaló információ. hogy lehet ezMég az USB és alaplap beállítások alatt sem. Van rá tippetek mi lehet a gond? A legfrissebb BIOS van fent.
-
Atomantiii
addikt
válasz
Atomantiii #1715 üzenetére
Mondjuk úgy látom van pl újabb bios is a gépre, felrakom aztán majd lesz valami.
-
Atomantiii
addikt
Sajnos továbbra is azt tapasztalom, hogy a win 11 képes behalni egy sima újraindítás után is és ha kimegyek akkor rá kell böknöm, hogy induljon újra és újra megy. Nálam a HDD kikapcsolási ideje sohára volt eddig állítva, most már tanácstalan vagyok, mert egyébként minden oké, már gépet is telepítettem újra ilyen után, de minden jónak tűnik, az SSD is.
-
válasz
Szakbarbár #1712 üzenetére
Micron (is) van Kensington lock hely meg fül lakatnak, hacsak nem erővágóval járnak arra a népek. Tartósnak tartós, bár nekem nem volt nagy a merítés (xx50-60-70-80-90 és 00 szériákat láttam úgy összesen kb. 50 darabot). Ahogy olvasgattam az újabbakkal vannak gondok azért.
-
gaborbol
őstag
válasz
Szakbarbár #1712 üzenetére
A 7010-7020 bol van nalunk kint egy adag, nalam (USA) a legartosabb gep a SFF. A micro is kibir 5 evet, de a SFF nalunk kb orok elet+1 nap. 24/7-ben mennek es csak mennek.
-
Szakbarbár
aktív tag
Üdv!
Visszolvasgattam az elmúlt néhány száz hozzászólást és elszomorító, hogy az új szériás Dell gépek ennyire gyengék lennének. A cégünknél kb 100 PC és 300 laptop van, mind Dell. Optiplex 390 (2012)-től kezdve a legújabb 7020-ból is. Laptopból Latitude 5480-tól (2017) 5450-es (2025) szériáig, illetve Mobile Precision 7520-tól 7680-as szériáig használjuk. Hardware hiba viszonylag ritka, évente 1-2 laptop adja fel, asztali gépből a 10 év alatt kb 3 ment tönkre. Szoftveres oldalon több problémám van velük.
Ami miatt írok az a desktop PC rész. Eddig kizárólag MT méretű házakat használtunk, de főként raktárba és termelési területre szeretnék átállni a SFF vagy Micro kivitelre, viszont ezekkel nincs tapasztalatom. A felhasználási terület SAP és Office alkalmazások, adatbevitel, egy monitoron, alap perifériákkal, viszont párhuzamosan több felhasználó van bejelentkezve. A Micro-ban tetszik a minimális helyigény, viszont pont emiatt tartok attól, hogy könnyen eltűnnek. Tartósságra mennyire jók? Nem melegszik túl? Bővíthetősége elég kicsi, bár nem nagyon szoktuk változtatni a konfigokat. -
-
Mit gondoltok, LGA 1851-es platformra épülő optiplexek megjelenése mikor várható magyarországon?
-
gaborbol
őstag
válasz
gaborbol #1706 üzenetére
Valamiert nem lett jo a link: [link] 1400 dollaros uj uzleti gep, fagy meg kikapcsol, amint kapott egy friss telepitest a Dell cuccok nelkul, teljesen hibatlan.
A Dell programok nem fognak hibat okozni minden gepen, nagyreszben teljesen tokeletesen fog minden menni, ahogy kell. Viszont par gep halara tud szivatni amikor belefutsz egy ilyenbe egy zsir uj gep eseten.
Nagyon sok dologra igaz, hogy minnel egyszerubb es kevesebb reszbol all egy rendszer, annyival kevesebb a hibalehetoseg. -
gaborbol
őstag
válasz
Attila0 #1703 üzenetére
Extra vedelmet nem nyujt, viszont rengeteg esetben gondot okoz. 16 eve szinte kizarolag Dell kepeket uzemeltetunk, ahogy fent is irtak, nincs ra szukseg. Egy csomoszor fagyhat a gep tole, belassul, kekhalal lattunk mar mindent miatta.
Kb 1200 darab geo fut a ceges flottaban, sajat tapasztalat alapjan, egy sima Microsoft Windows iso telepitese utan a pc gyorsabb es stabilabb.
Itt egy YT video amit nemreg csinaltam es erinti: [link][ Szerkesztve ]
-
válasz
Attila0 #1703 üzenetére
Mindent leszedtem.mert nulláról újratelepítettem win11Pro 24H2 verzióval , még a delles gyári recovery partíció is ment a levesbe. A telepító pendrájvra fel kellett másolnom egy intel RST driver mappát, mert nem látta az nvme ssd-t. Telepítés után kikapcsoltam a bitlockert. Már a gyári oldaláról feldriverezgettem , az fw-ket is frissítettem és a BIOS is a legújabb lett feltéve.
-
válasz
gaborbol #1696 üzenetére
Megcsináltam úgy, ahogy mondtad Frankó lett. Köszönöm. Egy intel rst driver kellett hozzá. Utólag a recovery partíciót minitool vizaddal 2 gigásra megnöveltem. A fájlelőzményeket kitettem a vinyóra (munkahelyi gép lesz, sok pici apró fájlokkal). Majd ,még az nvme ssd fw-jére rá fogok keresni a dellnél, meg a seagate barracudáéra is , mert korábbi barracudákkal anno voltak kellemetlen éléménmyeim.
-
-
válasz
gaborbol #1698 üzenetére
Úgy olvastam, hogy "új ajándékként" a 24h2 telepítő, ha szűzen települ, akkor egyből bekapcsolja bitlockert. Ezt azután a gépházban valahol ki lehet kapcsolni, de beletelik egy időbe amíg kikódolja magát. In place upgrade, vagy vindows update-n keresztül nem babrálja a bitlocker beállításokat, abban az állapotban hagyja, ahogy találta.
-
válasz
gaborbol #1696 üzenetére
Angol 23h2 Win 11 Pro verzióval érkezett. Már megmagyarítottam és felvánszorogtattam rá a 24h2 verziót.
Most így hála az égnek nem aktív rajta a bitlocker. Nem elég levakarni róla a Delles vackokat? Ha szűzen települ a 24h2, akkor aktív lesz rajta a bitlocker, utána még fél napi meló a kikódoltatás. Megcsinálom, ha úgy javasoljátok. Nem akarok úgy járni mint egyes Dell latitude laposok, amik ajándékként bekapták a bios frissítést (gondolom, hogy) az aktív bitlocker mellett.[ Szerkesztve ]
-
gaborbol
őstag
Nyugodtan leszedhetet az osszes Dell cuccot.
(Ha felmesz a Microsoft.com ra es leszeded a legujabb W11 ISO-t, letorlod az osszes particiot, siman feltelpul es beaktivalodik magatol a Windows, lehet hogy kell neki egy wifi vagy halokartya driver, de azon kivult minden megcsinal Dell nelkul.)
-
gaborbol
őstag
Persze, kulso vagy belos antenna kell neki.
Ezek Optiplex Wifi opciok.
A felso egy kulso anteanna, ez a legjobb gyenge wifi eseten.
A kozepso amikor az antenna csak lazan a tapegysegre van ragasztva , alatta pedig amikor a ket antenna kabel a gephaz elejere csatlakozik ellentetes oldalon
(A legalsot ne nezd egy egy Optiplex Micro wifi-je.)[ Szerkesztve ]
-
Vásároltam egy új Dell Vostro 3020 SFF gépet. Win 11-el érkezett. Már fenn van rajta a Win 11 24H2 verzió. Már a Dell digital delivey két vackát leszedtem róla. Az lenne a kérdésem, hogy a többi delles progit leszedhetem-e róla, van-e köztük olyan amelyik megtartása feltétlenül szükséges a további használathoz? Az eszközkezelő hibátlan rajta.
-
allein
addikt
Sziasztok, a link szerint vásároltam egy wifi kártyát, még pedig Intel Wireless-AC 9560, Dual-band 2x2 802.11ac Wi-Fi with MU-MIMO + Bluetooth 5, intel oldalon megvolt a két driver telepítés. A kártya nem lát egyáltalán wifit, van valami más beállítás, bios-ban esetleg?
Szerk: laptop esetében van a két kis madzag mint antenna, a PC esetében is kell ilyen madzag a két antennának? Megnézem eszerint nálam mi van beállítva.
[ Szerkesztve ]
-
allein
addikt
Sziasztok, búék mindenkinek. Adott egy optiplex 5070, szeretnék apple fülest használni játék közben, nem látja a pc, előlapi audio jack-ben vsatlakoztattam, semmi. Van rendes nagy fejesem ami nem apple, ezt sem látja a pc, ugyanakkor az előlapi usb csatik működnek, mi lehet a gond? Esetleg bios beállítás?
-
Tybor66
tag
válasz
Atomantiii #1684 üzenetére
Holnap viszem is a közeli szervizbe, alaplapcsere lesz.
-
Tybor66
tag
válasz
Atomantiii #1682 üzenetére
Igen, jól érted, semmit az ég adta világon nem lehet csinálni vele sajnos.
A héten szabadságon vannak a kis boltban, ahol vásárolva volt a gép. -
Tybor66
tag
Tisztelt Fórumtársak!
Szeptember végén vásároltam egy Dell OptiPlex Micro 7010 (13. gen) kis asztali gépen. Az elmúlt napig tette is a dolgát rendesen.
Tegnap délután egy BIOS (1.20) frissítést hajtott végre a rendszer, mely elvileg sikeresen meg is történt. (Korábban már volt 2 db sikeres BIOS Update.)
A frissítési folyamat végén újraindult a gép, s ezt követően viszont már nem bootolt be többé.
Vagy villogott vagy folyamatosan világított a bekapcsoló gomb ledje, néha újraindult a gép és ez így ment folyamatosan.
A bekapcsoló gomb folyamatos nyomására a gép kikapcsolt, viszont kb 1 mp múlva ismét indult, a hűtő ventillátor felpörgött majd leállt. Ez a folyamat folytatható a végtelenségig, semmi más nem történik, a billentyűzeten egyik LED sem villanik fel soha.Próbáltam a Ctrl + ESC kombináció nyomva tartásával a BIOS Recovery-t, CMOS elem eltávolításával a BIOS törlést, egyik lehetőségre sem változott semmi.
Esetleg valakinek valami ötlete, tippje?
Vagy ez a gép már kuka?
Javaslatokat előre is köszönöm!
-
gaborbol
őstag
YT video: Dell Optiplex 7010 MT Standard... azt a durva eletbe, Dell nem sokmindent hagyott az alaplapon. Meg az elso, hatso venti csatit is kihagytak a biztonsag kedveert, valakinek el kell adni a standard plust verziot is
De utalom amikor a gyarto ennyire sporol minden szaron.
Kulonben baromi gyors gep a 13 gen-es i5 odaver a 7020 SFF-ban levo i5 14 gen-nek.
[ Szerkesztve ]
-
gaborbol
őstag
válasz
Bj Brooklyn #1677 üzenetére
Nagyon szivesen! Vostro laptop-desktop megszunt, Dell szep csendben leepitette. Most az Inspiron vette at a helyet, Dell szerint ez home es business
Behoztak egy 7010 MT-t par napja, van benne egy i5-13500 siman elveri a 7020 SFF i5-14500 es 14600-at teljesitmenybe . Meg vagyok teljesen lepodve rajta, viszont 6 honapos koraban zorog rajta a proci huto, tok idegesito.
-
Bj Brooklyn
aktív tag
válasz
gaborbol #1675 üzenetére
Köszönöm a segítséget; nem is gondoltam volna, hogy a Precision szériából is van SFF kivitel, én leragadtam az OptiPlex és Vostro vonalon
. Azt hiszem megvan a kiszemelt Dell Precision 3460 SFF néven és úgy látom, hogy ennek normális helyen van a PCIe x16 csatija. i5-ös, nem túl felszerelt példányokat már láttam kicsit 200k felett; úgyhogy azt hiszem megvárom a következő évet és ha bement 200k alá, akkor beruházok egybe!
-
gaborbol
őstag
válasz
Bj Brooklyn #1674 üzenetére
A DellOptiplex 7010 SFF vagy 7020 SFF standard plus-ba tudsz berakni dual sloted grafikus kártyát , de valoban nem a PCIe X16 os slotba. Azokban van egy Gen4 X Lane 4 nyitott slot egyedul oda fer bele. Nem kell tole tartani, mert a tapegyseg elobb hasal el, mint a rovid slot atereszto kepessege
Szerintem RTX 3050 fole nem redemes menni ezekben.
Csináltam erről a témáról egy videót pont ezekről a gépekről már le van forgatva csak még nincs szerkesztve a videó ...ezen a héten mindenképpen kijön.Ha PCIe x16 slot kene akkor a precision workstation SFF a befuto, de abban is csak 300W-os a tap es nincs GPU tapcsati, szoval ott is adunk a szarnak egy pofont
Precision Workstaion 3680-rol kiraktam a videot, nagyon jo gep . Kar, hogy ket napig kellett szogelni a kibontas utan, elegge lehuzta az osszkepet
[ Szerkesztve ]
-
Bj Brooklyn
aktív tag
Hali mindenkinek!
Olyan problémám lenne, hogy egy Dell OptiPlex 7010 SFF (2012) gépet hajtok és szeretnék valami "frissebbre" váltani, de egyszerűen nem találtam olyan DELL SFF gépet, ahol "normálisan" lenne kiosztva a PCIe x16. Sokat végignéztem már, de azokba nem lehet dupla slotos VGA-t rakni. Létez ez, vagy csak én voltam figyelmetlen??
-
gaborbol
őstag
Nalam ez az alap gep az i5-14600-al jott a ket elso ventivel, viszont nincs VRM hutes, elegge ossze vissza van, mondjuk eloszerelt gep volt, akcios is volt...
Lauda! Koszi szepen, hogy megnezted
Attila0: Szerintem ez ilyen apro kis motivacio, hogy inkabb a plust kene venni. Mint ahogyan a Standard HDMI csatija is csak FHD.
[ Szerkesztve ]
-
gaborbol
őstag
Gondoltam, hogy eselteg azt a 20 forint koruli osszeget sporolnak meg a 750 dollaros gepen, de ezt elnezve:
Csak a genyosag lehet a fo ok[ Szerkesztve ]
-
-
válasz
gaborbol #1667 üzenetére
Az összes Dell gépnél nálam alap hogy a gyári windows repül a lecsóba és szűz újat telepítek a sok sallang nélkül.
Ami a Precision-t illeti, ott a varázsszó a: hűtés. Az összesbe előre bepakolok két 12-es ventit, hiába csak 65w-os nem K-s procival van. Mind az m.2 ssd, mind a ramok és az alaplap hűtését tekintve élet mentő. Ami az első 12-es genes procikkal érkező precision-okat illeti, azoknál feltűnt hogy a nem K-s procival rendelt változatoknál a cpu körüli vrm-ek nem kaptak bordázatot, nem is csoda hogy meghaltak. Azóta ebben épeszűbb a Dell. Viszont az optiplex-eknél az MT-n még a mai napig nincs bordázat. Gyanítom, hogy az sff-ek azért bírják jobban, mert a hűtés kialakítás miatt a proci körüli régió is kap annyi levegő mozgást, hogy a vrm-ek nem pusztulnak el. Viszont az hogy a ház elején nincs bemenő hűtési lehetőség, kb. kapásból off-ossá teszi. Belegondolok, hogy a core2duo procis időkben pl. a 960-ba milyen prémiumos kialakítás volt, ahhoz képest a mostani kb. kuka. -
gaborbol
őstag
Precision Tower: Mindegyik lehúzott 3 évet eddig, gond nelkul, de az összes meghalt 5-6 éven belül mig az Optiplex SFF simán kibír 10-12 évet,nemelyik iszonyat koszos-mocskos gyártósoron van, van ahol nincs se futes se hutes a csarnokba es simán elmennek 10-12 évet anélkül, hogy hozzá lennének nyúlva.
Vettem ügyfélnek egy Precision 3680 Tower-t par hete, egybol meg is bántam
A gép össze-vissza fagyott, de szinte mindig grafikus hibával. Ramot cseréltem benne procit cseréltem benne, videokártyát cseréltem benne. Az összes drivert lefrissitettem, bioszt, mindent amit el lehet képzelni 2 napot elbaszakodtam vele szo szerint.
Tegnap éjjel, nyomtam rá egy friss Windows 11 iso-t a Microsofttól közvetlen. Nemcsak, hogy a fagyás szűnt meg, de a gép a tesztprogramok alapján 20 % gyorsabb. Megnéztem a hozzászólásokat a Dell oldalán és kábé 4 ember mondja, hogy egy újra kellett húzni egybol, mert egyfolytában fagyott.
A proci huto is kerepelt benne
, raktam ra egy Dell vizhutot, maga a gep epites, tervezes szempontjabol nagyon igenyesen nez ki! Nagyon jol szerelheto, de errol is le van sporolva jopar dolog ami az olcsobb XPS-en alapbol jar
[ Szerkesztve ]
-
válasz
gaborbol #1665 üzenetére
És még a többi feature is...
Korábban a 7000-es vonalon (7040, 7050...7090, illetve 7000) alap volt hogy tudja a raid-et. Nos a 7010 és 7020 esetében már csak a plus-os modell támogatja az intel raid-et (0,1), elég szánalmas. A ram kezelése is más. A 7010-nél a sima ddr4-el, a plusz-os ddr5-el jött, illetve 7020 esetében nagyobb órajelűa memória. Mindenről le akarják húzni a bőrt. Ráadásul MT esetén eddig igen magas volt a hibaarány, sff-ek elmentek eddig, de gyanítom sff esetén a melegedés miatt alapból le van fojtva a cucc. A 7090 széria az utolsó amiben még megbíztam, a többi már szánalom. -
gaborbol
őstag
Volt nálam 2 db extra Dell 7020 Optiplex 7020 SFF jopar hetig, csináltam róluk egy videót Standard VS Sandard plus vonalon.
Nem gondoltam volna, hogy a standard-ba lekorlátozzak a power limited...bele lehet rakni nagyobb tapot, meg nagyobb procit, de a power limit az fixen ott marad. Az utolagosan berakott i9 kegyetlenul vergodott csak benne az i5 gyakorlatilag a plafon ami "rendesen" megy benne.Csinalok majd kulon egy SFF -GPU videot is 4 kulonbozo grafikus kártyaval, de ugy nezki, hogy a plusba nem lesz ertelme az RTX 3050 OC kartyanal nagyobbat belerakni.
Lehuztam egy friss keszletet ma reggel, 406 db Dell Optiplex van a flottaban.
-
laca891
aktív tag
Memória!
Hogyan jobb? A gépben 1 db 16 GB DDR4 vagy 16 GB + 4 GB Ram legyen???? -
Atomantiii
addikt
válasz
Crvsh3R #1660 üzenetére
Passz, nálam kb 2 éves volt, napi szinten ment egyfojtában, egyszer újra akartam indítani és nem indult el többet. Ugyanez volt a jelenség a ledekkel is. Kb 40-ből eddig egy járt így win 10-en, volt amelyik a biost hozta be minding újraindulás után.
De amúgy már félek újraindítani őket, főleg a Win 11-eseket, mert már legalább 5-ször jártam úgy velük, hogy nem indult el a win 11 újraindítás után, rá kellett bökni az újraindításra aztán ment, de olyan is volt már, hogy újra kellett telepíteni az operációs rendszert, mert nem tudott elindulni.
[ Szerkesztve ]
-
Crvsh3R
senior tag
válasz
Atomantiii #1659 üzenetére
Januárban vettem részletre, 2 év garanciával használtan. Dell-t hívtam, hogy szerintük mi a hibakód, a hölgy azt mondta, hogy 99%, hogy alaplap. Hurrá!
Ettől függetlenül kikapom az alaplapi elemet + memóriát, majd vissza.
Megüt a guta, mert kiszolgálónak használom és azon van minden (Debian/Docker). Nem is értem, hogy egy újraindítás hogyan vágta haza az egészet.Egyébként korábban olvastam, hogy írtátok, hogy ezeknél a microknál az alaplap szokott elszállni. Ez más gyártóknál is így van (pl. Lenovo, HP)? Mert ha egy Lenovo nem ilyen elhalálozós, akkor lehet megpróbálom majd olyanra cseréltetni.
-
Crvsh3R
senior tag
Sziasztok!
Dell OptiPlex 3070 Micromat az imént próbáltam újraindítani, de nem indult. A bekapcsológomb villant kettőt szünet majd egyet, mind narancssárga. Van esetleg valakinek rá ötlete?
[ Szerkesztve ]
-
gaborbol
őstag
válasz
slett27 #1653 üzenetére
Fix, hogy van itthon felesleges 360W-os vagy akar nagyobb tapom is, de csak a posta a vammal meg az afaval tobbe kerul hiaba adom ingyen. Lehet, hogy a Precision Workstation tapja jo bele, de szerintem meg az XPS 8940-es desktop tapja is lehet siman belecuppan. A masik opcio meg egy tap csati atalakito lenne szabvanyrol , Dellre.
-
gaborbol
őstag
Nalunk a SFF nagyon jo gep, az sem biztos, hogy EU ugyan onnan kap ahonnan mi. Azt hiszem az Alienware topicot neztem par napja, egy konkret tipusban mind kifekszik az alaplap. Tobben irtak, hogy a made in India az nem hullik el, ahonnan mi kapjuk(USA) a made in China meg 100%-ban elhal az meg EU-ba megy meg Arab Emirseg.
[ Szerkesztve ]
-
gaborbol
őstag
válasz
slett27 #1648 üzenetére
Ha jol remlik akkor azon a tapon nem lesz 8-pines kabel a GPU hoz.
Ha lenne, mukodne, de a GTX 1660 nornal korulmenyek kozott siman lerant 200W-tot alkalmanket, ha van honnan. A tap eleve 7 eves gondolom a 240w-bol mar lehet nincs meg minden.
Mennyire komolyan jatszol, mennyit szamit a stabil FPS, nem tudom, hogy mekkora teljesitmeny marad az asztalon, az a proci is siman tud kerni 90 wattot alkalom szeruen.[ Szerkesztve ]
-
slett27
addikt
Sziasztok !
Van egy Dell 3050 MT gépem Core i5 7500 CPU / 8GB DDR4 2400Mhz RAM / 240GB SATA SSD / 500GB SATA HDD 2,5" valamint 240W Lite-On tápegység. Ebbe szeretnék rakni egy GTX 1660 6GB ITX-et amin 8 tűs tápcsati van és 125W TDP. Én úgy gondolom elfogja bírni de egy megerősítést szeretnék.
Köszönöm !
-
válasz
gaborbol #1644 üzenetére
A 12. generációs Intel procik megjelenése óta a Dell gyakorlatilag belépett a gagyi kategóriába. 2006 derekán még legendásan stabil, masszív gépek egészen bezárólag a 4. generációs Intel procikkal szerelt optiplex 9020-ig kb. 2013-ig szépen mentek, nagyon rendben voltak. Aztán jött az új dizájn a 7040-el és léptünk egyet hátra, de a 7090-ig (Azok voltak a 10. generációs Intel procisok) még úgy ahogy rendben voltak. De azon túl ritka pocsék egy márka lett. És nem csak az optilex, de a precision gépek is ráléptek a gagyi útra. Sokat agyalunk a kollégámmal hogy melyik márkával kéne kiváltani.
[ Szerkesztve ]
-
gaborbol
őstag
Tegnap egy Optiplex 7010 Micro eldobta a display portot. Mintha kihuznad meg bedugnad a kabelt 5 szor egymas utan, es ezt eljatsza napi 5-6 alkalommal majd elsotetul a kep.
Kabelt csereltem, monitort csereltem, drivert-biost frisittem, semmi.
Majd beszeltem egy Dell szervizessel, azt mondja, hogy eleg sok a hibajegy az optiplex micro HDMI port meghibasodasanak koszonhetoen, ezek szerint a DP sem lesz kivetel.[ Szerkesztve ]
-
válasz
Atomantiii #1639 üzenetére
Hát akkor az már komolyabb gellert kapott.
Én lecsekkolnám az ssd-t is hogy nincs-e hw-es szempontból baja (hdsentinel). -
Atomantiii
addikt
Amúgy nem segített az említett parancs sem, az egyik logfájlban megtaláltam mi a baja:
Sérült a rendszerindításhoz nélkülözhetetlen c:\efi\microsoft\boot\cipolicies\active\{cdd5cb55-db68-4d71-aa38-3df2b6473a52}.cip fájl.
Javítási művelet: Fájljavítás
Eredmény: Sikertelen. Hibakód = 0x57 -
Petya XT
senior tag
válasz
Attila0 #1636 üzenetére
Elvesz, de nem sokat. Multimédiára elég a 8 GB, ha meg van lapozófájl, vagy swap(linux), akkor ebben az esetben kompenzálni is tudja a rendszer. Szerintem, ha nem munka, vagy játék a cél, akkor felesleges a dedikált kártya. Az IGP memóriakezelésére: 1 modul 64 bit, 2 modul 128bit(dual channel), ez számít inkább.
-
Petya XT
senior tag
válasz
Attila0 #1634 üzenetére
Netezés, multimédia szempontjából nem érdemes, ill szerintem nem éri meg. Ha van valami speciális dolog, vagy teljesítmény oldalon érzed kevésnek az IGP-t, akkor érdemes lehet. A 710 majdnem visszalépés, a 1030 vagy RX 6400 jó választás lehet, egyik sem vesz fel többet 55 W-nál, a táp elbírja. A PCI-E slot 75 W-ot tud leadni.
Vannak versenyzők akik nagyobb, extra tápcsatit igénylő kártyát is beletettek, de az vékony jég már. -
Attila0
őstag
Adott egy Dell Optiplex 3040 MT i5 6500 processzor 8GB ram, jelenleg processzorba integrált VGA. De azon gondolkodom, hogy ha van értelme akkor kibővíteném egy Geforce 710, vagy 1030-cal. Szóval netezős, filmezős PC-nél lenne értelme egy dedikált VGA-nak a prociba integrálthoz képest, egyáltalán a 240 W-os tápegység ki tudná hajtani?
[ Szerkesztve ]
-
Atomantiii
addikt
Köszi majd megpróbálom. Az egyiket már újratelepítettem, de a másikat még nem. Az egyik logban sikerült megnézni, hogy hiányzik neki valamelyik rendszerindításhoz szükséges fájl. A másik gépen nem derült ki mi hiànyzik neki, de az nem is nagyon hozta fel ezt a kék képernyőt megállás után. Le van tiltva az alvó állapot és a merevlemez kikapcsolása is. Nem egyszer jártam már úgy, hogy újraindítás után megállt, de a legtöbb esetben az újraindítás gomb lenyomása után működött tovább. Win 10-es gépeken nem tapasztaltam ilyen jelenséget.
Fagyás nem volt, egy szoftver üzemmód váltása miatt kellett volna újraindítani és lehet, hogy az rontja el de nem tudni pontosan. A szoftver szállítója szerint nem okozhat ilyet, de 2 pc is így járt újraindítás után ezért gyanús a dolog.
[ Szerkesztve ]
-
válasz
Atomantiii #1631 üzenetére
File rendszer hiba lesz.
Speciális lehetőségeknél egy csökkentett mód parancssorral-t kell kérni. Amikor úgy elindul, akkor a parancssorban kiadni ezt a parancsot: chkdsk /f
Az /f kapcsoló miatt megkérdezi hogy következő újraindításnál javítsa-e a file rendszert, arra igent kell mondani, majd jöhet az újraindítás. Le fogja futtatni a file rendszer ellenőrzést és a hibákat javítja majd, ezután pedig jó lesz. Ha gyakran előjön ez a hiba, akkor érdemes megnézni, hogy az ssd nem hibás-e (pl. hdsentinel-el), vagy nem csinált-e fagyásokat. Illetve a win11 egy újfent sajátossága, hogy nem jól kezeli az energia management-et, amiatt amikor az ssd-t inaktivítás miatt kikapcsolja, akkor egyszerűen behal a windows. Ez csakis úgy küszöbölhető ki, ha a részletes energia profilooknál a hdd kikapcsolás küszöb értéket jó nagy időre, pl. 2000 perc állítjuk.
Sajnos ezeket tapasztalati úton szereztem, remélem segít és nem kell ugyanúgy végigjárni. -
gaborbol
őstag
válasz
Atomantiii #1629 üzenetére
Hogy ertve nem idul el a Windows? Egyszeruen nem kezdi el betolteni az oprendszert csak all bootnal es nem csinal semmit?
Van nalunk jopar micro 3060-tol 7010-ig, de meg nem lattam olyat, hogy nem indult volna. Az alaplap neha kifekszik, vagy aramszunet utan hosszan kell nyomni a bekapcsolo gombot kihuzott tapkabelnel, esetleg az alaplapi elemet ki szedni kicsit, ezen kivul nagyon nem szokott lenni veluk mas gond.[ Szerkesztve ]
-
Atomantiii
addikt
Dell Optiplex Micro (3000-es) szériával jártatok már úgy, hogy kapott egy újraindítást és utána nem tudott elindulni a Win 11? Már a második gép produkálja ugyanazt a hibát, elvileg nincs hardverhiba és jó az nvme SSD is.
-
válasz
gaborbol #1624 üzenetére
Köszi szépen, nézem a videót is! Elsőre az jutott eszembe, hogy akkor inkább érdemes építeni egy asztali gépet és akkor az akár maxon is tud működni, mindezt csendesen. Azonban találni szinte bóvli áron is komplett gépet (8gb ram majd kell bele), amivel nincs plusz teendő, csak használja az ember. Stabilan működik, minden kompatibilis mindennel. Jelenleg is 7020-as gépet használok, még 4590-es procival és ezek tényleg csak mennek. Időnként portalanítom és kész vagyok.
Az a 20-30% végülis nem tűnik olyan vészesnek, annyit úgysem számolna a proci. Nekem csak neztezésre, hevc filmekre és néha egy-egy tömörítésre kellene. Gondolom a procihűtője csak akkor pörög fel, ha például tömörít vele az ember, tehát egy hevc film nézése közben nem kezd el süvíteni.
-
gaborbol
őstag
Konyveloknek raktam ki precision desktop gepeket, valamit widows es linux fajl szervernek az osszes elhasalt 4-5 eves kor korul alaplap hibaval, egybe vettem egy hasznalt lapot eBay-rol, ket honap utan az is kifekudt
A SFF precisiont meg mutokbe rakom, rontgen - fogaszati meg szemeszeti gepek vezerlesere es mennek gond nelkul. Iden mutokbe is optiplex 7020 SFF gepeket raktam mar, mert szinte soha nem volt veluk gond. -
gaborbol
őstag
Elegge vissza vannak fogva, kijott az uj bios a 13 es 14 gen es intel procik megovasanak erdekeben, mult heten felraktam egy 7020-ra amiben i5-14500 van, kb 1-2%-kal lett csak lassabb
Itt a video amit csinaltam a 7020-rol, a legutolso reszben van par teszt, single coreban hozza kb barmilyen epitett asztali gep teljesitmenyet, viszont multi core-ban akar 20-30 szazalekkal is lassabb a hutes es az " optimalicazio" miatt.
Nagyon ra akratam tenni az XPS 8960 kis vizthuteset, de errol a troger 7020-standarden csak egy CPU fan csati van az alaplapon, igy a pumpat tudna meg hajtani de a radiator ventijenek nincs opcioja, ha csak egy sata to fan atalakitoval direktbe nem kuldenem, nem beszelve arrol, hogy a fedlapbol ki kene vagnom a radiator helyet amit gond nelkul megteszek, mivel a regebbi optiplex 3060 fedlapja ugyan az.
Attila0:
Az SFF-nak szar a hutese egyreszt, mert egy blower ul rajta ami elszivja ugyan a forro levegot a procitol es a tolcseren keresztul nyomja ki a hazon kivure ergo az alaplap nem kap a meleg levegobol igy elettartam szempontjabol jobb.Cserebe viszont Multi core-ba gyenge a proci mert nem eleg a hutes es hangos is mert szinte allandoan teker.
[ Szerkesztve ]
-
válasz
gaborbol #1619 üzenetére
Köszönöm szépen a tapasztalataitokat!
Igaziból amiatt érdeklődtem, mert elég rossz tapasztalatokat lehetett olvasni a 10 utáni szériákról it a fórumon. Ezek szerint akkor az sff gépekkel nincs gond. Szerintem a 14-es szériából nézelődöm inkább. Ezek a procik mennyire tudják magukat kifutni ilyen felépítés mellett? Gondolom semennyire.
-
gaborbol
őstag
Van mindkettovel, mire vagy kivancsi? Micro es SFF gepekbol adtunk kb 150 darabot, a 7020 SFF-bol van itthon 3 darab. Dell is adott ki bios frissitest a gen 13 es 14 es procik stabilitasanak javitasara, eddig egy i5-13500-as procit cserelt csak a Dell garban, ugy nez ki a heten ez melle jon meg egy.
[ Szerkesztve ]
-
Attila0
őstag
üdv!
Nemrég vásároltam egy használt Optiplex 3040 MT-t asztali számítógépet. Aminek a jobb beállíthatósága miatt lecseréltem a gyári hangkártya driverét, és most a frontpanelbe dugva a fejest onnan is, és a pc belső hangszórójából is egyszerre jön a hang. Mit tolhattam el?[ Szerkesztve ]
-
válasz
tkohun2107 #1612 üzenetére
DELL asztali gépek?
funkcionális analfabétáknak nem szoktam segíteni, de tessék:
[link] -
tkohun2107
tag
Vagy válaszolsz a kérdésre és nem hagysz elveszni az információk viharaban hisz egy kedves segítőkész ember vagy én pedig egy hozzá nem értő tudatlan ember. (Vedd úgy kérlek mintha egy vakot kisèrnèl át a zebrán, neki sem mondod szerintem hogy rossz helyen jársz )😂✌️ Előre is köszönöm ha így teszel
[ Szerkesztve ]
-
válasz
tkohun2107 #1610 üzenetére
Ezt nem ide akartad
-
tkohun2107
tag
Üdv sosem volt még pcm de ki néztem egyet. Ez egy jó pc ? Mik a gyengéd ha vannak neki ? Előre is köszönöm a segítséget
GIGABYTE B450 Aorus Elite V2 alaplap – 1 év
AMD Ryzen 9 5900X 1
32GB (2x16) Kingston Fury Beast 3200MHz
MSI Ventus 3X RTX 4080 16GB GDDR6X v
1TB WD Black SN850X
850W EVGA 850 BQ tápegység
Be Quiet! Dark Rock Pro 4 toronyhűtő -
gaborbol
őstag
Optiplex 3000 SFF PC-hez volt szerencsem par napig, 12gen-es i5 van benne alapbol. Volt itthon egy i9-12900K proci, poenbol megprobaltam, mondom miert menne egy i9k egy sff gepben, es siman megy. A teljesitmenye gyaszos, tuning felejots, de siman bebootolt mint, ha misem tortent volna
-
gaborbol
őstag
válasz
Crvsh3R #1605 üzenetére
Vettem egy Lenovo ThinkCentre M80q Tiny Gen 3 gepet kivancsisagbol, szerintem a Lenovo okosabban oldotta meg mint a Dell. a 2.5-es sata meg a Cpu ugyan ugy helyzekedik el mint az Optiplex Micro eseten, viszont a ram es az SSD az a nyak masik oldalan van!
[ Szerkesztve ]
-
Crvsh3R
senior tag
válasz
gaborbol #1604 üzenetére
A mostani normál bordával az M.2-es SAMSUNG SSD 970 EVO PLUS 2TB hőmérséklete idle állapotban / minimális terhelés alatt 39-41 C fok. Felette a ház lemeze langyos, pontos hőfokot sajnos nem tudok. Ebből szereztem be a COPPER 3-as verziót, ebből gondoltam a 2mm vastagot felülre a chipekre, alulra vagy semmit vagy a 0,8mm vastag verziót rakni (alul nincs chip, egy oldalas a fenti Samsung).
Viszont tegnap mikor szétszedtem a gépet portalanítani, akkor már láttam, hogy sokkal kisebb a hely, mint amire emlékeztem
Esélytelen, hogy ne főzze meg az alsó M.2-es a felső SATA-s meghajtót így, hogy azon az oldalon nincs a szellőzés rendesen megoldva. -
Crvsh3R
senior tag
Szerintetek mennyire lenne "egészséges" egy 3070 Micro esetében, ha mondjuk az M.2 meghajtóra a magasabb borda helyett raknék ilyen laposabb, 2mm-es réz, gumigyűrűkkel rögzíthető bordát (lapos 2mm-es réz lemez "borda") és így már talán fölé férne egy SATA-s meghajtó is? Jelenleg nem fér oda a borda miatt a kék műanyag keret.
Leginkább a hőtől tartok, nehogy a tartós meleg kárt tegyen a felette lévő SATA meghajtóban.
Új hozzászólás Aktív témák
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- OLED monitor topic
- Hobby rádiós topik
- PlayStation 5
- Reklámblokkolók topikja
- Parfüm topik
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- További aktív témák...