- Csendességre törekvő mechanikus klaviatúra jött MSI logóval
- Láncba köthető DeepCool ventilátor az ARGB fények kedvelőinek
- Hamarosan birtokba vehető az AYANEO legújabb handheld gépe
- Nyáron jön az Acer oktatási rendszerbe szánt, ChromeOS-t futtató tabletje
- Nagy képátlójú, 4K-s QD-OLED monitor jön az Acertől, ami Calman plecsnit kapott
- Milyen notebookot vegyek?
- SSD kibeszélő
- Pókemberes, fantáziálós az új AMD Software
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Apple asztali gépek
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Hobby elektronika
- Karnyújtásnyira van Kína a HBM2 memóriák gyártásától
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
MASSlag
tag
Nincs StallGuard, a 2208 inkább a 2100 utódja, a 2130 okosabb. Lényegesen kevésbé melegszik, mint a 2130 és a 2100, UART-al lehet konfigurálni, ami kevesebb zsinórt használ, mint az SPI, és a legtöbb alaplapon van belőle szabad (sokszor előfordul, hogy az összes SPI foglalt)
[ Szerkesztve ]
A bizonyíték hiánya nem a hiány bizonyítéka
-
Saccco
nagyúr
válasz MASSlag #5897 üzenetére
Mivel tud többet, mint a TMC2100?
Kiszedtem a szöveget:
"Compared to the TMC2100 stepper motor driver module, TMC2208 driver module is with lower heat. The heat of TMC2208 in 0.8A with the equivalent effect of the TMC2100 heat in 0.5A , can be used interchangeably with the TMC2100."Itt is van áramállítás meg visszacsatolás, mint a 2130-nál?
[ Szerkesztve ]
█ 3D nyomtatás és tervezés █ Tiny Whoop - Eszik-e vagy isszák?! https://goo.gl/9BEyy7 █ Teszteljünk egereket együtt, van 5 perced erre? http://goo.gl/ulKVSn █ - Üzenet vége - █
-
Saccco
nagyúr
Írta, hogy alu X és Y.
Az a filament tartó egy állatság, elhúzza a vázat.
(#5893) itsmybestgun:
JerkXY 10 alatt? Accel 1000 vagy alatta?
Próbáld meg másik színű filamenttel. A fekete és a fehér a legnehezebben nyomtatható.
Megnézem van-e elég a spulnin, nyomtatok én is egy ilyet.Kitámasztásra én ezeket használom: Lead screw bearing holder és Clamping-Ring for Tevo-Tarantula Lead-Screw
szerk.: Lassú voltam...
Amúgy ennek a vandragon_de-nek van pár jópofa modellje.
Hindeburg, Titanic 1:1000, többi itt.itsmybestgun:
Marha nagy ez a tugboat, 100%-on nyomtattad?[ Szerkesztve ]
█ 3D nyomtatás és tervezés █ Tiny Whoop - Eszik-e vagy isszák?! https://goo.gl/9BEyy7 █ Teszteljünk egereket együtt, van 5 perced erre? http://goo.gl/ulKVSn █ - Üzenet vége - █
-
QbHead
aktív tag
írtam hogy az már alu sőt még az is ami a hotendet viszi magával
filament tartó már van [link]
dual Z-re már én is gondoltam de most még megpróbálom ebből kihozni a maxiumotAmúgy minőséget javító upgrade-ekre gondoltam, van nekem már amúgy minden, lényegében a leghangosabb mostmár a stepper motor (tápon 12cm-es venti van, az alaplapot 8cm-es venti van, mind a kettő folyadékcsapágyas szinte néma venti, illetve a hotend hűtőre való 3cm-es venti elé tettem egy 120ohm-os ellenállást amivel az is elnémult a radial fanokak meg alapból nincs nagy hangja ) a motort majd később tmc2100-asokkal szerernék némítani, csak hát ugye az nagy befektetés lenne
"A chiliszósz nem más, mint határozott fellépésű ketchup."
-
azbest
félisten
ahogy videókat néztem és olvastam, a hotbed az akril tartója miatt picit lehet görbül meg mozoghat. Ahhoz is van nyomtatható csere vagy esetleg alu helyettesítő.
A függőleges tartó a motorral átellenes oldalra jó ötlet. Gyűjtögetem és is a linkeket
Fapados filament tartó lehet még esetleg [link]
-
QbHead
aktív tag
friss nyomtatás a tarantulámmal
DD filament 205/60 60mm/s 0,1mm
[kép]
[kép]valakinek van esetleg tippje hogy mivel lehetne mégjobb?
mostani upgradek:
alumínium x és y carriage
bal felső sarokban: [link]
x és y tengelyen basszusgitár húr hangúra húzva [link]
[link]
[link] (ez wobble helyzeten meglepően sokat segített most, illetve most mindig ugyan olyan magasságra tér vissza a fej mert alá van támasztva a rúd
szerk: +ő: [link][ Szerkesztve ]
"A chiliszósz nem más, mint határozott fellépésű ketchup."
-
molvany
senior tag
Valószínü hogy a fórumon én vagyok a " leg tudatlanabb " a témában. De vettem egyet 100€ - ért eBay - en ( Németország ).
Gyakorlatilag 90% - ban már össze volt rakva, úgy érkezett, a maradékot kellett csak összedobni ( a fiam a szaki ebben ).
Ez Jan. 19. - én volt.
Azóta használom, kinyomtattam vele az " új házának " az összes tartozékát, ma össze is csavaroztam, holnap bele lesz tévve a nyomtató.Igényektöl függö az ár is. Bár a fiam megjegyezte, hogy a saját 430€ - s nyomtatója sem biztos hogy sokkal minöségesbben nyomtat. Söt
WhatsApp :+491737182060
-
MASSlag
tag
Prusa i3 Mk3 pl alapból nagyon szépet nyomtat és kalibráltan érkezik, cserébe 310e HUF.
Zortrax, Ultimaker, Craftbot szintén out-of the box nyomtat.
Ha valakinek kell ez a szolgáltatás akkor megéri, de nekem a nyomtató barkácsolás hobbi, élvezem, ezért jó a kínai is. Bár az utóbbi időben közel járnak ehhez egyes kínai nyomtatók is, ott egyre inkább a minőségellenőrzési problémák dominálnak.[ Szerkesztve ]
-
titán
Azt szeretném megkérdezni, hogy tényleg ilyen kókányolós módon lehet 3D-ben nyomtatni? A megvásárolt 3D-s nyomtatók nem alkalmasak rá alapból? Jóformán csak azt olvasom ki a hozzászólásokból.
Nem létezik olyan, ami dobozban lévő hardver és szoftver részekkel használható a funkciójára?[ Szerkesztve ]
-
MASSlag
tag
válasz itanczos #5886 üzenetére
Nem kell cserélni, kicsit megtévesztő a léptetőmotoroknál a rated voltage, (3-5V-ot szoktak írni), általában ennek a három-ötszörösével optimális hajtani őket driver oldalról.
A legnagyobb jelentősége egyébként akkor van, ha áttérsz 0,9°-os stepperekre, mert akkor feleződik a max sebesség, deltánál pedi ez fontos (a kocsik oldalt 2-3-szor többet mozognak, mint az effektor). A másik, hogy nem lesz szükség mosfet board-ra, mert feleződik az áram. Harmadik, hogy nekem 12V-on 12kHz-en vinnyogtak a TMC2100-ak spreadcycle módban, 24V-on nem (TMC2208 nem érintett elvileg).Amit cserélni kell:
- Táp
- Fűtőpatron
- Tárgyhűtő ventilátor
- Hotend hűtő ventilátor
(-Vezérlés hűtő ventilátor, ha van, az is lehetőség, hogy sorbaba kötsz kettő 12V-osat)
+ át kell forrasztani a heatbed-en a csatlakozást (1->2; 2,3->3)[ Szerkesztve ]
-
Mr.Csizmás
titán
válasz MASSlag #5885 üzenetére
ja mondjuk a fesz/amper difi az ismerős, az olasz villanymozdonyok 3kV egyenárammal mennek - karvastagságú áramvezető sínekkel a géptérben, nálunk meg a 25kV váltóra elég egy hüvelykujjnyi vastag kábel.
bed mosfet modult rendeltem amikor téma volt, asszem pont te linkelted nekem válaszban. (meg nozzle készletet, csövet, stb.)
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
itanczos
senior tag
válasz MASSlag #5885 üzenetére
Engem is érdekelne ez a 24v.
A léptető motorokat nem kell cserélni?
Azt néztem, hogy az alaplap 12/24v-os.Használd a keresőt! | iPhone 13 Pro 256GB | 3D: Tevo Tarantula | NAS: HP MicroServer Gen8 - Proxmox/XPenology | Okos otthon: HomesAssistant - HomeKit - Hirdetéseim (ha van): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/itanczos/index.html
-
MASSlag
tag
válasz Mr.Csizmás #5884 üzenetére
Hűvösebbek lesznek a motorok, nő a max sebességük, és kicsit a nyomtatékuk (kevésbé esik a sebesség fügvényében) fele akkora áramerősség azonos teljesítmény mellett ezért kevésbé terheli a csatlakozókat, kábeleket stb.
Ha jól működik a nyomtató 12V-al akkor nincs olyan sok értelme cserélni, úgy sem éred el a léptetőmotor határait ezzel a konstrukcióval. Azért váltottam, mert tönkre ment a tápom és akkor már feljebb akartam lépni és nem sok plusz költség az upgrade (+2 ventilátor 2$/darab, fűtőpatron 3$/darab).
Ha veszel bed Mosfetet nagyon nem kell aggódni a kigyulladás miatt egyenlőre. Ha a jövőben majd upgradelsz motorvezérlőt, szerintem akkor érdemes elgondolkozni rajta.
Egyenlőre működjön stabilan ismerkedj a géppel és a technológiával.[ Szerkesztve ]
-
MASSlag
tag
válasz Mr.Csizmás #5878 üzenetére
Nekem is olajos volt, plusz volt rajta alumínium kókuszreszelék is, kicsit meg kellett takarítani összeszerelés előtt.
Ha 12V-on akarsz maradni jó az ATX tápegység is (lényegesen halkabb, mint az ipari tápegység, amit linkeltem)
[ Szerkesztve ]
-
MASSlag
tag
Egy ilyet vettem hozzá Mean Well SP-320-24 (átalakítottam 24V-ra a rendszert)
Ugyan ilyen van 12V-osban is: Mean Well SP-320-12. Mindenféle képen valami márkásabb tápegységet vegyél, Mean Well, Delta pl.
A legjobb megoldás szerintem egy passzív 150W-os táp és egy AC fűtőlap, de kár lenne kidobni a hotbedet még 24V opció is van rajta.A bizonyíték hiánya nem a hiány bizonyítéka
-
compi.hu
senior tag
Csak gondoltam szólok, hogy érdemes ránézni az új 3.2-es Beta Cura-ra, az adaptive layer height nagyon ütős benne...
[ Szerkesztve ]
-
Saccco
nagyúr
Ökölszabály, hogy fűtött bed mellé nem árt a 12V ágon 25A.
Egyébként csak a sárga és fekete vezetékek kellenek, ha lehet csoportosítva 12V1, 12V2, 12Vx...
Zöldet a feketére a széles csatlakozóban és gyakorlatilag készen is vagy.█ 3D nyomtatás és tervezés █ Tiny Whoop - Eszik-e vagy isszák?! https://goo.gl/9BEyy7 █ Teszteljünk egereket együtt, van 5 perced erre? http://goo.gl/ulKVSn █ - Üzenet vége - █
-
Mr.Csizmás
titán
megjött a drágaszág.
kérdések: egy ATX upgrade nagy meló? vagy a megfelelő bekötésen kívül más nincs nagyon vele? btw. egy kisebb paneltáp is elég lenne rá?
+1: akinek kossel plus-a van: nektek is olajos volt a három oszlop?
(#5879) Saccco 25A na akkor matekozni kell már, hogy mi legyen oda. habár az első időszakban elkarcolgathatok a gyári táppal, felügyelve? úgyis jönnek upgradek, heatbed fet, meg ilyenek, akkor úgyis szerelve lesz...
[ Szerkesztve ]
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
Saccco
nagyúr
Köszi mindenkinek.
Vettem korábban egy Seasonic szerver tápot, de a két ventilátor olyan hangos benne, hogy nem lehet megmaradni mellette, így azt most csak az iSDT töltőre kötve használom, amikor nagy RC akkut töltök.
-
itanczos
senior tag
Igen, én is erre gondoltam, hogy a készenléti 5v-ra teszem a Pi-t. Ráadásul a gyári táp venti-je bazi hangos.
Használd a keresőt! | iPhone 13 Pro 256GB | 3D: Tevo Tarantula | NAS: HP MicroServer Gen8 - Proxmox/XPenology | Okos otthon: HomesAssistant - HomeKit - Hirdetéseim (ha van): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/itanczos/index.html
-
HUresz
tag
Nalam ATX a TT
Csondes, es nem kell fosnom a gyari taptol ...
Nekem sajnos, a polcon levo ATX 12v resze ket, 12v1 es 12v2 reszre van osztva .... ugyhogy a terhelest is elosztottam ... egyik kor kapta a HB-et masik a panelt.
Az 5v -rol pedig megy a led szalag.
Azon agyaltam ... ha a SB5V agra raknam a PI-t (elvileg 2,5A-t tud) es "5V Relay Module"-ra kotogetem a ATX indito madzagot Es ahogy neztem a Octoprintnek van ide tartozo pluginje ami jol be es kikapcsolgatja GPIO-n. Ehez nagyon nem ertek, de igy gondoltam ki, ha valaki jobban vagja, megkoszonom a kijavitast. -
sz_gabor
tag
A cura volt a hibás a többi szeletelővel nem jön elő a hiba.
-
Saccco
nagyúr
Milyen előnnyel jár egy ATX táp az alap táphoz képest? Pl. Tarantula.
Tudom, hogy szigorúbb előírásoknak kell megfelelnie egy ATX tápnak, de van valahol konkrét összehasonlítás?
-
compi.hu
senior tag
válasz sz_gabor #5868 üzenetére
Hátöööööö...
A kérdéseidből ítélve nem biztos hogy neked ez járható út lesz, ennél azért jóval bonyolultabb a dolog, különös tekintettel arra, hogy az 1.1.8-as Marlin emlékeim szerint már az 1.1.6 konfigjait sem mindig eszi meg gond nélkül.
Kiindulási alapnak jó mondjuk ez, de itt is át kell nézd a konfigot (Configuration.h) és egy-két dolgot értelemszerűen át kell állíts a saját modellednek (pl. alap vagy plus) megfelelőre.
Angol doksiolvasási szintű nyelvtudás és elemi C(++) ismeretek nélkül kb. annyi esélyed van mint vakondnak a rotációs kapa ellen. Ezesetben keress valami készre bekonfigurált Marlint a te típusodhoz. Sajnos azzal se sokra mennél ha odaadnám az sajátomat mert nálam TMC2208-as motorvezérlők futnak ami miatt nem lenne jó a tiédhez.
A nyomtatót hogyan kell rádugni (kikapcsolt állapotba és utána kell bekapcsolni?
Mert valahol olvastam hogy az usb 5V leégeti a motorvezérlést)?Ha még ugyan azzal a vezérlővel adja az Anycubic a nyomtatókat mint amikor én vettem, akkor a panelen van egy jumper amivel állítod, hogy USB-ről vagy a tápegységről kapjon tápot a kártya. Ha USB nélkül működik a nyomtató, akkor nem fog USB oldalról tápot kapni. Motortápfesz nélküli USB táp csak a 3.3V-os TMC stepstickekre veszélyes, neked valószínűleg nem az van.
-
sz_gabor
tag
válasz compi.hu #5866 üzenetére
A gyári van rajta nem piszkáltam semmit( az a furcsa hogy 2 napig semmi problémája nem volt).
SD kártya hiba kizárva (másikkal is produkálja a hibát).Így kell?
Letöltöm a http://marlinfw.org/meta/download/ oldalról a legfrissebb stabilt.
Letöltöm a https://drive.google.com/drive/folders/0B8VIB533cgdMa1czMW5hNWlXYW8 a gyárit.
Beteszem a merlinbe a gyáriból a Anycubic_kossel.ino fájlt és telepítem.A nyomtatót hogyan kell rádugni (kikapcsolt állapotba és utána kell bekapcsolni? Mert valahol olvastam hogy az usb 5V leégeti a motorvezérlést)?
Van automata szintező az is működni fog? -
kekigyu
aktív tag
Sziasztok! Ha valaki bevállalna nekem egy bankkártya tartó nyomtatást írjon rám legyen kedves
-
compi.hu
senior tag
válasz sz_gabor #5863 üzenetére
Aztabüdös....
Ha nem "tiszta" Marlin van rajta akkor első körben cseréld le egy tisztára. (Githubról kiklónozod és lecseréled a konfigot). Ha ez megvan és még mindig csinálja akkor bugreport. Érdekes lenne egy logikai állapotanalizátort ráakasztani a stepstickek dir és step lábaira....
Ja és mégvalami. Miközben nyomtatsz, legyél ráakaszkodva USB-n egy Pronterface-szel vagy valami hasonlóval. Marlin hajlamos arrafelé hasznos infókat megosztani ha baja van.
[ Szerkesztve ]
-
itanczos
senior tag
válasz sz_gabor #5863 üzenetére
Ez érdekes...
Tettél rá friss Marlin-t?
Próbáltad másik szeletelő programmal?A firmware-nek nem kellene korlátoznia az irányonkénti lépések számát? Vagyis a nyomtatható területet?
Használd a keresőt! | iPhone 13 Pro 256GB | 3D: Tevo Tarantula | NAS: HP MicroServer Gen8 - Proxmox/XPenology | Okos otthon: HomesAssistant - HomeKit - Hirdetéseim (ha van): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/itanczos/index.html
-
janek69
senior tag
Ha pl. egy 8-as menetes szár emeli a Z tengelyt,vagy egy olyan orsó,aminek meg van a menetemelkedése,mint az M8-nál 1.25mm és tudod,hogy a motor 1.8°/step ott egyértelmű,hogy számolod a 160step/mm-t,de ahogy ,írtad egy áttételes x,y tengelynél,mint nálam ez macerásabb,mert nem tudom az áttételt.
Amúgy nem értem méréssel miért ne lehetne akár 1/100mm pontosra állítani.
Beírtam,hogy lépjen 10-et 1mm-en és a szoftver szerinti 50mm mozgással elküldtem mérve kb.30cm közelébe és közben számoltam,hogy hányszor 500-at lépett és lemértem a pontos távot. Ekkora távon ha tévedsz 1-2 lépést egy áttételes cuccon,az még bőven jó határon belül lesz pontos.Nem 10mm mozgáson kell kiszámolni,hanem amekkorát enged mozogni a váz. -
sz_gabor
tag
-
izisz
senior tag
Köszi, hálás vagyok, egyelőre egy kollégám bevállalta a cross-checket, holnapra kiderül, mire jut vele.
(#5857) haverkulum
Pont jól csináltad. A prusa calc amit kidob, annak jónak kell lennie kb.
Tolómérős/találgatós megközelítés szerintem csak ilyen-olyan áttételes megoldásoknál szükséges, ha nem sikerül számolni. Ha a modellen méretbeli eltérés van, szerintem is hibás gondolat, step/mm-el korrigálni.
Illetve az extrúder esetén kell méregetni.[ Szerkesztve ]
-
itanczos
senior tag
Igen, 38.99$!
Már nézegettem pár hónapja...[ Szerkesztve ]
-
haverkulum
aktív tag
Sziasztok, gondoltam rákérdek, ki hogyan szokta "kalibrálni" a léptető motorjait? Jómagam építettem egy acélvázas P3Steelt, alin/ebayen összevadászott alkatrészekkel (kivéve ramps, az spanyolból jött egy startuptól ), sokáig szenvedtem ezzel a tolómérős bohóckodással, sose akart jól kijönni a kalibráció, mindig valamilyen szinten oválisak voltak a furatok és nem passzoltak a méretek (aránytalanul). A végén oda jutottam, hogy átnézem magát a vázat meg jobban utána olvastam ennek a részének és rájöttem, hogy szerintem marhaság tolómérővel a steps/mm-t állítgatni, ha nem pontos valami akkor mechanikai probléma lesz (pl. nálam Y tengelyen nagyon nagy emelkedése volt a gyári p3steel idlerrel a szíjnak, azóta ezt cseréltem hogy párhuzamos legyen végig), prusa oldalon van egy kalkulátor, azzal belőttem az X/Y/Z stepjeimet a nyomtatómhoz és azóta láss csodát tökéletesen nyomtatok Ami apró fúrni való van a furatokban az is csak az anyag terüléséből ered (amit nekem slic3r nagyon nem akart jól számolni, curával egy jó pár fokkal jobb a helyzet).
Véleményetek erről a témáról?
-
itanczos
senior tag
Látva a TS100-as posztot, gyorsan megnéztem, van-e most kupon rá és VAAAAN!
Rendeltem is gyorsan egyet!
[ Szerkesztve ]
-
Saccco
nagyúr
Én egyszerűbben oldottam meg, kapott egy kis filcet.
Néztem ezt is, de a másik olyan kis filigrán. Meg szerkesztettem bele egy másik mágnes helyet, mert 4×2mm-esre tervezték, nekem 5×3-as volt itthon.(#5848) trialkornel:
(#5849) Xantomas:
Amatőr vagyok. Viszont meguntam a ZD99 kemény kábelét és körülményes használatát.
Meg szeretek geek-eskedni.█ 3D nyomtatás és tervezés █ Tiny Whoop - Eszik-e vagy isszák?! https://goo.gl/9BEyy7 █ Teszteljünk egereket együtt, van 5 perced erre? http://goo.gl/ulKVSn █ - Üzenet vége - █
-
izisz
senior tag
válasz Xantomas #5851 üzenetére
Köszi a tippet csak az a helyzet, hogy nálam smd cuccok nem járnak, így nincs a fiókban csak úgy egy marék
Viszont elkeseredésemben addig kókányoltam, míg összejött, picurka elemi szálat forrasztottam oda. Ill lejött a forrpad is egyiken, ott közvetlen a chip cfg lábára forrasztottam drótot (éljen a githucb kapcsrajz!!)
Szörnyen ronda, de kicsipogtatva úgy tűnik jó lehet.
fape: közel vannak a forrpontok, de natúrban áthúzás nem megy... A lötstopon összeugrik a cin.
Tudom, én vagyok béna, de 2 boardra elment 2 órám és tengernyi kínai rokon emlegetés, mire odatapadt, ahova kell... -
fape
senior tag
Nem véletlen szentségeltem én is amikor megláttam. Abban bizok, hogy nem nagy a távolság a két forraszpont között, ezért simán átlehet majd húzni ónnal és nem kell semmi plusz kábel/ellenállás.
(#5846) Saccco: Én másik választottam végül TS100hoz. Az meg ilyen lett. (nem tökéletes a nyomtatás, de a funkcióját ellátja, szal marad) Festéket jó esetben héten fog kapni. Még nem dőlt, hogy fehér-piros-ezüst hármasból melyik legyen.
[ Szerkesztve ]
Nem ezeket a drónokat keresik!
-
Xantomas
őstag
Szemre 0402 0Ohm-os ellenallat elfer oda. Miert nem olyat raksz oda vezetek helyett? Egy kis am-559 flux, es a helyere ugrik, es ott is tartja, es nem tapad a pakahelyre.
Sz_gabor: videozd le. De az elmondottak alapjan slicer hiba, vagy elmelegedes is lehet.
[ Szerkesztve ]
"Megint eggyel hülyébb vagyok, mint tavaly"
-
izisz
senior tag
Akadna-e XI ker környéki illető, aki néhány forrpontot rövidzárrá varázsol a tmc-imen, mondjuk közeli jövőben tudna audenciára fogadni (megvárom az utcán, ha titkos a lak)?
Nem rég volt ugye téma, na hát a zöld és piros ablak forrpontjai élőben azért cseppet máshogy néznek ki - amolyan bolhaszex és túl jó a lötstop, miniatűr vezetékszálat próbáltam beilleszteni, de ehhez már túl virsli és remegő ujjaim vannak...
Erre én nem vagyok berendezkedve, akárhogy próbáltam, annyit értem el, hogy egy szomszédos kondit is leszedtem a páka hegy oldalával -
Saccco
nagyúr
Én szeretek oda járni. Igen egymás konkurensei.
Vannak mindegyikben jó dolgok, de jobbára az Aldiba megyek.
Más:
Én meg készülök a TS100-ra.
Thingi█ 3D nyomtatás és tervezés █ Tiny Whoop - Eszik-e vagy isszák?! https://goo.gl/9BEyy7 █ Teszteljünk egereket együtt, van 5 perced erre? http://goo.gl/ulKVSn █ - Üzenet vége - █
-
sz_gabor
tag
Próbálgatom a 2 napja megkapott Anycubic Kosselem ma belefutottam egy komolynak tűnő hibába.
Kb.25-30 réteg után kirakja a fejet vagy az egyik ékszíjig vagy vele szembe és elkezd kattogni nekem kell kikapcsolni a nyomtatót.Tegnap még nem volt ilyen problémája.Két különböző tárgyal is próbáltam , az ékszíj hasonlóan feszes mint a másik kettő.
A motorvezérlés szállhatott el? Az a furcsa hogy mindig ugyanannál a rétegnél csinálja.
Van valakinek ötlete mi lehet a probléma.
Előre is köszönöm. -
janek69
senior tag
-
azbest
félisten
-
addikt
Valami ilyesmit kaptam én is. A tárcsa a végén inkább útban van, mint használ, de már ki is esett. Random változtatja a mért értékeket, attól függően, mennyire tapogattam össze. Szvsz nem érdemes olcsó digitális tolómérőt venni, akkor már inkább egy sima mechanikusat.
A cégesem egy Mitutoyo CD-15CPX, na, azzal lehet dolgozni.
[ Szerkesztve ]
Dark Archon | i5-12600KF - RTX 3070 | Canyon Endurace 7
-
compi.hu
senior tag
[ Szerkesztve ]
-
Saccco
nagyúr
válasz itanczos #5829 üzenetére
Pont most van/volt (Jan.25-től) az Aldiban digitális tolómérő. Érdemes lenne azt megnézned. Én már egy jó ideje használom és bőven megfelelő.
[Online katalógus 8.oldal] 3.499ft█ 3D nyomtatás és tervezés █ Tiny Whoop - Eszik-e vagy isszák?! https://goo.gl/9BEyy7 █ Teszteljünk egereket együtt, van 5 perced erre? http://goo.gl/ulKVSn █ - Üzenet vége - █
-
janek69
senior tag
válasz itanczos #5829 üzenetére
Nekem ez nagyon bejött.Akciósan 11.88-volt.
Alumínium a kijelző körül,ami még talán nem lenne annyira fontos,de a nyomógombok is jó kemény műanyagok.
Ezt csak azért írom,mert van ami műanyagházas és gumiból vannak a kis színes nyomógombok.Na olyat ne vegyél.A LIDL-ben is szokott néha lenni,jól mér,szuper,de azok a puha gumi nyomógombok nem túl jók,ezen felül az elem fedél csavarozása is megadja magát.izisz: Én most kifogok próbálni pár filamentet,majd leírom a tapasztalatokat.Ha minden igaz polipropilén lesz a következő anyag.
Ami most biztos,hogy a DD-ből van PLA feketém,nagyon szépen lehet vele nyomtatni,de a herz fehérnél-nél lényegesen puhább,hajlékonyabb. Ez van,hogy jó van,hogy nem. Nekem most a fogakerékhez nagyon sokkal jobb lenne a kemény.Eztismeritek? Mindenféle anyag van,de nem tudom,hogy megy a széllítás. Elvileg Spanyol bolt.
[ Szerkesztve ]
-
itanczos
senior tag
Srácok, tudtok ajánlani valami jobb digitális tolómérőt GB-ről vagy BG-ról?
Elég sok féle van és látatlanban nem tudom megállapítani melyiket éri meg venni, ami jó és nem drága.Használd a keresőt! | iPhone 13 Pro 256GB | 3D: Tevo Tarantula | NAS: HP MicroServer Gen8 - Proxmox/XPenology | Okos otthon: HomesAssistant - HomeKit - Hirdetéseim (ha van): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/itanczos/index.html
-
itanczos
senior tag
Nekem 2 kis guriga 200g PLA-val jött. Szivárványos színben...
-
azbest
félisten
gonosz épp nézegetem milyen filament forrásokat linkeltetek már.
Biztos nem medve az avatarod? Mert vadász-vadász érzésem vanbtw, nem tudtam ellenállni a gearbestes tevo tarantula 3d nyomtatónak... ahogy nézegettem ha egyenként összerendelek alkatrészeket, akkor is kb ott vagyok. 160 dolcsiért rendeltem szállítással, biztosítással együtt valami régi kuponnal (GARRYTEVO). Aztán legfeljebb hypercube-bá alakítom
(#5823) itanczos
jól láttam, hogy két kisebb adag filamentet is csomagoltak a nyomtatóhoz? Azok elfogadható minőségűek voltak vagy érdemes eleve saját anyaggal indítani?[ Szerkesztve ]
-
izisz
senior tag
válasz janek69 #5822 üzenetére
Néhány alkalommal itt láttam mástól hozzászólást, ahol nem túlságosan dicsérte a hertz cuccokat.
Nekem nem volt még tőlük filám de nem is tervezek venni.
Nem tudom, pontosan mennyiért adják (főleg a híres szín kifuttatott tekercseket), de azt gondolom, hogy érdemes kicsit többet szánni viszonylag jobb filára.
(direkt nem írnék konkrét márkát, mert keveset próbáltam és simán lehet, hogy ezeknél sokkal jobbak vannak, csak többet én se akarok áldozni a dologra, míg nem muszáj vagy nem vonz be valami frankó értékelés a drágább filák tengerébe ) -
itanczos
senior tag
Milyen beállításokat ajánlotok a Tarantulához nyomtatandó bracket-ekhez? Vagyis a nyomtató alkatrészeihez PLA-hoz?
-
janek69
senior tag
Köszönet mindenkinek az ötletekért.
Annyi biztos,hogy ennyire erősen nem láttam hibákat a kínai fehér filamenttel,így egészen biztos,hogy legnagyobb mértékben a Herz felelős a hibáért.Emlékeim szerint mikor megjött a digi tolómérőm erre mértem rá először és azt hittem rosszul mér.Elég nagy volt az eltérés az 1.75-től,persze nem minden részen. Valószínűleg hanyag gyártás is lehet a dologban.
A mechanika is biztosan hibás bizonyos mértékig.Az extruder gondok megoldódnak reményeim szerint,ha átállok az áttételes extruderre. Az X tengelyen elképzelhető bemozdulás,erre is tervezés alatt vannak a dolgok.
Egyelőre mindent nyomtatok,de nehéz úgy előre jutni,hogy cserélgessek is dolgokat,de közben a nyomtató mindig tudjon működni,mert saját magához nyomtatja a cuccokat.
Ha megérkezik az elektronika a CNC maróhoz,akkor lehet újragondolok mindent. Azt gondolom,hogy a legjobb lenne minden műanyag cuccot száműzni a nyomtatóból,de ez nagyon a jövő zenéje,addig marad a fejlesztgetés. -
izisz
senior tag
válasz janek69 #5818 üzenetére
Fehér anyagok úgy általában nem elnézőek.
Bármilyen szinezett filával lehet szépen nyomtatni szinte, de amint berak az ember fehéret, rögtön minden -addig rejtett hiba - előjön.
Ettől még simán lehet rossz a fila, de én ránéznék még
- X kocsi mennyire lötyög (előre-hátra mennyire lehet billegtetni az egész fejet). G
- spoolról milyen könnyen szedi a filát az extrúder, nincs e olyan, hogy megfeszül a szál, miközben a moci húzza
- amit írtál, köztes rész, azt ptfe csővel pótold ki, fila szabadon ne jarjon már a moci után, előtte ok, moci után kötött legyen az útja
- fila àtmérő, buborékos e, stb - ezzel nem nagyon tudsz változtatni, csak fila cserével
Nekem ezek jutnak eszembe elsőre.
(A feketénél az asztal szint se jó, közé látni a hurkáknak) -
Xantomas
őstag
válasz janek69 #5818 üzenetére
Ugyen ezek a problémáim nekem is. Szerintem változtattak valamit az utóbbi fél évben az adalékolásán a PLA műanyagjuknak, és mintha az anyag összetétele sem lenne eléggé egyenletes. Pl túl volt feszítve az extruderem, és nem egyenletesen mart bele a fogaskerék a filamentbe.
Ez most nem mechanikai hiba lesz.Nekem csak az segített, hogy drasztikusan, 10mm/s-re lecsökkentettem a nyomtatási sebességet, 0.25-ös rétegvastág, visszatértem 0.4-es fúvókára 0.2-ről, és lekapcsoltam a hűtést.
Oozing van rendesen, de nem ronda annyira a felülete."Megint eggyel hülyébb vagyok, mint tavaly"
-
janek69
senior tag
Az alábbi képen látható pár nyomtatásom,amit mostanában csináltam.Folyamatosan próbálom a 0-áról épített gépemet fejleszteni,javítgatni,de arra nem nagyon sikerül választ találnom,ami itt is látszik és igazán a fehér nyomtatáson vehető észre,de ott nagyon. Csíkos az egész,szinte famintás,ami design is lehetne,de letudnék mondani róla. Próbálom sorra megoldani a mechanikai hibákat,de már nem tudom,hogy ez az-e.
A dologhoz hozzá tartozik,hogy a fekete DD PLA a fegér viszont Herz PLA,amit soha nem veszek többet,bár egy előnye van,hogy iszonyat kemény,így fogaskeréknek stb. tök jó.
A DD-vel nyomtatotton alig látni a csíkokat,gondoltam mert fekete,de mégis olyan mintha maga a jelenség is alig jelentkezne annál.Egy dolog biztos,hogy hiába emelem a hőfokot 215°C-ra az extruder szenved,jól érezhetően nehezebben tolja át a herz műanyagot.Alacsonyabb hőfokon alul extrudál.Lehetséges az,hogy valami periodikus extrudálási hiba okozza?Gondolok arra,hogy nálam a Jhead és a filament továbbítókerék között van kb. 3 cm,ahol a filament szabadon halad és azt tudom elképzelni,hogy amikor kicsit nehezebben megy ki az anyag,akkor azon a szakaszon meghajlik kicsit és emiatt hol többet nyom hol kevesebbet,mert mint egy kis rugó tárolja az erőt. Persze lehet,hogy ez majd akkor derül ki,ha a képen látható feketéből nyomtatott drakon extrudert üzembehelyezem.Ha meg lesz el is mondom,hogy javult-e,de addig is érdekelnek a tippek vélemények.Itt a teljes méretű kép,talán jobban látszik.[ Szerkesztve ]
-
izisz
senior tag
válasz itanczos #5815 üzenetére
Amennyiben a Zfadeheight (marlin doksikban olvass róla) opciót is használod, biztosan nem lesz látványos (egyébként is csak akkor "látványos", ha az erők összejátszanak; Tom videója alapján bizonyos motortípus - inductance - és bizonyos motorvezérlő kombó az ABL-el együtt adhat moire effektust.
Én pl 1mm-ig hagyom az ABL-t a Zfadeheight beállítással, onnantól nincs extra mocorgása a Z mociknak.
(1.1.8 FW kell hozzá ha jól emlékszem, bugos volt korábban a ki-fade-elés - be szép hunglish kifejezés )Szerk:
(#5816) itanczos
Nálam 3 octo (3 instance) fut párhuzamosan, 2 nyomtató, 1 lézer gép.
Ez 3 soros port.
Amennyiben pl. 2 octo már rácsatlakozott a saját kis gépére, a 3.-at meg én csatlakoztatni próbálom egy már foglalt portra, akkor is jöhet ilyen hiba. De ez ilyenkor tisztán user error (vagyis én vagyok béna, ha mellé nyomok).
Natúr, már futó és csatlakozott octo nem játszik ilyet, legalábbis nálam még sose dobta el magától a kapcsolatot. Mondjuk jóféle kábelt és töltőt használok a raspohoz, lehet csak ezért nem volt gondom.[ Szerkesztve ]
-
itanczos
senior tag
Ez a több instance mit jelent? Miért akarna egyszerre több nyúlni a soros porthoz?
-
itanczos
senior tag
Köszönöm a választ!
Van valami ajánlás, hogy kb milyen tűréshatárig érdemes kézzel állítani az asztal 4 sarkán lévő tekerővel?
Vagy nem lesz látványos a nyomaton, hogy korrigál a nyomtató?Használd a keresőt! | iPhone 13 Pro 256GB | 3D: Tevo Tarantula | NAS: HP MicroServer Gen8 - Proxmox/XPenology | Okos otthon: HomesAssistant - HomeKit - Hirdetéseim (ha van): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/itanczos/index.html
-
izisz
senior tag
válasz itanczos #5813 üzenetére
Ezt a korrekciós mátrixot használja ahhoz, hogy kompenzálja a Z magasságot.
Képzeld úgy el, hogy X,Y pontba elmegy a hotend, tetszőleges Z (gkódból) magasságban.
FW tudja, hol mért értékeket a szenzorral.
Ha ezekre az ismert pontokra áll az X,Y, akkor a Z magasság kompenzáláshoz a mátrix megfelelő mezőjét használja, és oda állítja a Z motor(onoka)t.
Amennyiben köztes X,Y helyre megy a hotend, akkor a szomszédos Z korrekciós értékekből interpolál egy újabb korrekciós értéket és mozgatja a Z-t az újraszámolt, megfelelő magasságba.Csak érdekességnek, itt egy szemléletes grafikon mutatja a bed levelt.
Itt pedig a hivatalos marlin doksi a témáról.
Ez meg egy részletesebb, még "technikaibb" összefoglaló.(#5807) itanczos
Arra is kell figyelni, hogy más processz ne akarjon a serial porthoz nyúlni.
Nálam 3 octo instance fut egy raspin, ha már egy foglalt serial portra próbálok csatlakozni egy másik instance-al, akkor is pont ilyen hibát dob a 2. próbálkozó.
Illetve jó tápellátás a raspinak is fontos! Gány USB kábelek még 500mA-t sem engednek át magukon. Bár ebben az esetben a raspi működése is hektikus lenne nálad valószínűleg. Egy jó kábel, jó táp, legalább 1A, amennyiben semmi extrát nem kötsz a raspira (ahogy wifi modul, bill vevő, külső vinyú, akármi rákerül, már más a szitu, több delej kell)[ Szerkesztve ]
-
itanczos
senior tag
Újabb kérdés!
Próbálkozom az Auto Bedleveling-gel (BiLinear).
Papírlappal próbáltam az érzékelő által megadott Z-min-hez igazítani az asztal 4 sarkát.
Aztán az Autó Bedleveling az alábbi eredménnyel zárult:Recv: Bilinear Leveling Grid:
Recv: 0 1 2
Recv: 0 -0.235 +0.036 +0.347
Recv: 1 -0.160 -0.001 +0.207
Recv: 2 +0.064 +0.188 +0.361Lehet tudni, hogy ilyenkor mit tárol el, vagy egyáltalán egy ilyen Auto Bedleveling (BiLinear) milyen hatással van a Marlin-ben?
-
itanczos
senior tag
-
Saccco
nagyúr
-
azbest
félisten
válasz itanczos #5809 üzenetére
én kvm switchez használtam többféle usb kábelt... hát... volt amitől fagyott az egyik pécém, mert annyira összezavarta Végül a vékony tyúkbeleket rendesebb kábelekre cseréltem, azóta nincs vele bajom. A vékonyon leesett a feszültség és gondolom a jel is bizonytalan volt.
-
itanczos
senior tag
Köszi!
Azért egy usb printer kábel nem egy tripla árnyékolt szkóp kábel!
De megpróbálom egy másikkal!Használd a keresőt! | iPhone 13 Pro 256GB | 3D: Tevo Tarantula | NAS: HP MicroServer Gen8 - Proxmox/XPenology | Okos otthon: HomesAssistant - HomeKit - Hirdetéseim (ha van): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/itanczos/index.html
-
Saccco
nagyúr
válasz itanczos #5807 üzenetére
Én használom és már írtam, hogy próbálj másik kábelt. A gyári kábel semmit se ér.
Pl.: sima 2D nyomtatóé is olyan.[ Szerkesztve ]
-
itanczos
senior tag
Srácok, senki sem használ Octoprint-et?
Nekem sajna álló helyzetben is egy idő után ez a hiba üzenet látszik a terminálban:
Recv: T:22.93 /0.00 B:22.77 /0.00 @:0 B@:0
Unexpected error while reading serial port, please consult octoprint.log for details: SerialException: 'device reports readiness to read but returned no data (device disconnected or multiple access on port?)' @ comm.py:_readline:2025
Please see https://bit.ly/octoserial for possible reasons of this.
Changing monitoring state from 'Operational' to 'Offline: SerialException: 'device reports readiness to read but returned no data (device disconnected or multiple access on port?)' @ comm.py:_readline:2025'
Connection closed, closing down monitorMi a tök lehet? A nyomtatóhoz adott rövid USB kábellel van össze kötve a Pi a vezérlővel.
-
itanczos
senior tag
válasz compi.hu #5755 üzenetére
compi.hu, köszönöm szépen a Schottky diódás ötletet, bevált!
A fura, hogy több órás google és youtube vizsgálódás után sem találkoztam ezzel! Pedig ez az igazi!!
-
izisz
senior tag
Köszi, már el is felejtettem, hogy a jóember ezt is tesztelte, pedig láttam már
Bár az alkoholos támadás kemény volt, akril festék ellen
A kaptonos ötletet is érdekes.
És jah, vektor ábra frankóbb lenne, svg-t pl easyeda (eagle-ben még nem néztem) is tud exportálni (nameg persze gerber-t), szóval vektor gravír pipa, meg egy pici motorral a fúrás is...
Nade nem offolok többet, há' ez így nem példamutató
Szerk: most nézem, flex pcb, jól beletrafáltál, pont olyan BG-s lézer motyóm van még BF-ről[ Szerkesztve ]
-
Saccco
nagyúr
válasz Flashback #5803 üzenetére
cookie_cutter
Én PLA-ból nyomtattam, kézzel lett elmosva, többször.
Legyen egy vastagabb része, azon áll, esetleg átkötés, felül vékonyabb, vagy vágóéles.█ 3D nyomtatás és tervezés █ Tiny Whoop - Eszik-e vagy isszák?! https://goo.gl/9BEyy7 █ Teszteljünk egereket együtt, van 5 perced erre? http://goo.gl/ulKVSn █ - Üzenet vége - █
-
-
azbest
félisten
tech2c is játszott lézerrel, úgy 2/3 résznél jön a nyákos [link]
Egy lézer gravírozónál van egy remek ötlet: kapton tape + copper tape = egyedi flex pcb [link]
Itt egyébként azt javasolja pcb-hez, hogy ne úgy mint a tintasugaras, hanem ahgy a 3d nyomtatás is, a vonalakat követve jobb az eredmény.[ Szerkesztve ]
-
izisz
senior tag
válasz janek69 #5796 üzenetére
Nyomtatni nem próbálnám (és ez sem vasalós, hanem laminálós teszt volt). Viszont láttam futólag egy ötletet, amivel kapcsolatban várom a srác 2. videóját, valami festékkel lefújja a nyákot, aztán hajrá laser gravír
Csak kellene egy könnyen-gyorsan-egyszerűen cserélhető hotend megoldás (kb. mint Tech2c-é) a külön fejek cseréjéhez (lézer, nyákfúró, sima hotend)[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Elemzés A 3D nyomtatás sikerének alapja
- Milyen notebookot vegyek?
- Parfüm topik
- KAÜ/Ügyfélkapu – már elérhető a kétfaktoros hitelesítés
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Az európai gyógyszerügynökség otthagyta az X-et
- Eredeti játékok OFF topik
- SSD kibeszélő
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Pókemberes, fantáziálós az új AMD Software
- Otthoni hálózat és internet megosztás