- Milyen széket vegyek?
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Milyen egeret válasszak?
- Milyen processzort vegyek?
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Milyen videókártyát?
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
peugeotmate
őstag
Sziasztok,
lehetőségem van egy Formlabs géppel SLA resinnel kinyomtatni egy fogaskereket, viszont a kis mérete miatt gondolkodóba estem az alátámasztást illetően. A képeken látható alátámasztással az a gond, hogy csak sérüléssel lehetne eltávolítani nyomtatás után. (A fogaskerék átmérője 19 mm, a fogazatok ennek megfelelően még jóval kisebbek, kb 0.5 mm mélyek.) Van itt olyan, akinek beugrik valami megoldás erre?
[kép2] [kép3]meg
-
Saccco
nagyúr
Én hátul feszíteném valamivel. Cérna, gumi, csipesz bármi. Később le lehet vágni a felesleget.
█ 3D nyomtatás és tervezés █ Tiny Whoop - Eszik-e vagy isszák?! https://goo.gl/9BEyy7 █ Teszteljünk egereket együtt, van 5 perced erre? http://goo.gl/ulKVSn █ - Üzenet vége - █
-
JulianSinulf
senior tag
válasz Nunder #38292 üzenetére
Nem kerülte el a figyelmed.
20-án biztos, hogy nem volt még.
Gondolkodtam is, hogy lehet várni kellene, míg egyszerre meg tudom rendelni mind a kettőt, de aztán úgy voltam vele, hogy ki tudja mikor jön és, hogy mennyi van az alap színű csomagból, így megrendeltem. És most a színeset is. -
q765
tag
Sajnos a scannerbe nem fér bele tejes alakban az előlap. Igazából jobb lenne csak a körvonalát kirajzolni, és például 30mm magasan 4 miliméter vastagon kinyomtatni. Így bele tudnám húzni szövettel az egészet egy keretbe. Ezután ráragasztani. Ha csinálnék egy fotót róla méretekkel, valaki tudna a 3d rajzban segiteni?
Hálás lennék... -
Saccco
nagyúr
válasz penta111 #38294 üzenetére
Szappannal mosd le az asztalt, papírral töröld szárazra, és soha semmilyen körülmények között se fogd meg puszta kézzel! A nyomtató ne legyen huzatos helyen.
█ 3D nyomtatás és tervezés █ Tiny Whoop - Eszik-e vagy isszák?! https://goo.gl/9BEyy7 █ Teszteljünk egereket együtt, van 5 perced erre? http://goo.gl/ulKVSn █ - Üzenet vége - █
-
q765
tag
Sziasztok!
Azért irok nektek, mert segitségre lenne szükségem. Van egy hangdobozom aminek az elején a szövet elszakadt. A szövet egy müanyag keretre van rögzitve, amihez rendeltem akusztikai szövetet. A problémám a szövet spannolásával van. Arra gondoltam, hogy nyomtatnék hozzá segédkeretet, amivel rá tudnám fesziteni a szövetet a keretre.
Vagy kivül lenne a keret, és úgy spannolnám, mint gyárilag + ragasztó. Vagy belülre csinálnék egy kisebb keretet ( belső gyűrű ) és arra spannolnám a szövetet és húznám rá az originál keretet.
Szó mi száz, terveznem kellene egy méretazonos STL-t a hangszóró frontjához.
Próbáltam az üres keretet beszkenelni, és ugy 3d-ben körberajzolni. Tök amatőr vagyok ehhez. Sehogy nem sikerül.
Tudnátok benne segiteni?
Köszi, Zoli
-
penta111
újonc
Sziasztok, segítenétek?
Egy egész napom ment rá az alábbi problémára, tegnap már feladtam.
Korábban nyomtattam (fél éve) és az első réteg letapadását hajlakkal segítettem, nem volt probléma minden nyomat sikerült.
Most elővettem a nyomtatót, mert terveznem kellett egy alkatrészt és szerettem volna kinyomtatni.
Az első pár réteg letapad, nincs semmi gond, majd a nyomat oldalt elkezd felválni, és a fej beleakadva feltépi az egészet.
Egy 3x3 cm-es négyzetet kell elképzelni, ami kb. a negyedik rétegnél deformálódik, meghajlik.
A nyomtatón beállítottam a fejmagasságot papírlappal.
Nyomtató: Creality Ender 3
Tárgyasztal: üveglap
Szál: PLA (Azure film) 1,75
Nyomtatási hőmérséklet: 200 C
Asztal hőmérséklet: 60 C
Kitöltés: 80%
Vátom a segítő hozzászólásokat, amit előre is köszönök. -
Nunder
őstag
válasz Mr.Csizmás #38290 üzenetére
Ejj.. ez elkerülte a figyelmemet, mikor korábban linkelted a hagyományosabb színösszeállítást. Vagy nem is hozta akkor még a pakkot. Azt meg is rendeltem, és most már nem tudom módosítani a rendelést, hogy hozzá csapjam a színes csomagot
“It's the job that's never started as takes longest to finish.” // blackbird3dworks.hu
-
Mr.Csizmás
titán
válasz JulianSinulf #38255 üzenetére
Prusament PLA Packs | Original Prusa 3D printers directly from Josef Prusa
van multicolor pack is készleten. 119€ +10€ DPD
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
smithsys
aktív tag
válasz consono #38283 üzenetére
Csatlakozva az előttem szólókhoz, én is örülök a sikerednek!
Igen, ezek az igazán jó dolgok, amikor az ember szinte nulláról indítva létrehoz valami olyat, ami aztán hasznára válik.
Ezzel nem akarom azt mondani, hogy a mások által tervezett cuccok elkészítése nem okoz örömet, de azért ezekre a nyomtatványokra büszke lehetsz!
Csak így tovább! -
consono
nagyúr
Én 99%-ban read only vagyok itt, de most "kénytelen" vagyok elújságolni itt is: a hétvégén sikerült az első funkcionális 3D nyomtatott tárgyamat megtervezni, prototípust csinálni, felülvizsgálni a tervet és ki is nyomtatni a tárgyat Mindezt a majdnem napra pontosan 6 éve ($84-ért) vett és az elmúlt 5 évet leginkább a szekrény tetején töltő delta 101Hero-val (nem röhög). Vannak persze hibák a nyomtatásban, a sebesség meg egy csigáé, de hát akkor is az én sikerem! A legnagyobb vicc az, hogy mindezt a 6 éves Verbatim PLA-val tudtam megcsinálni, ami magában törik eléggé, de a nyomtatást mégis végigvitte most már háromszor, nem szakadt el.
"Mechazilla has caught the booster."
-
dippe
tag
Sziasztok!
Van egy ender 3 v1-em. Meguntam a PTFE szívást, és egy Ender Direct Drive extruder kit-et vettem. Arra már rájöttem, hogy nem volt nagy biznisz xD Simán ki tudtam volna nyomtatni is...
A beállogatásokkal küzdök, nem vagyok teljesen elégedett a nyomtatás eredménnyel.
A nyomtatás részletesebbnek tűnik, mint a régi extruderrel, és nagyobb sebességen is stabil. A felső réteget is sokkal szebben nyomtatja.
Viszont nagyon "szálaz", de inkább csak szösz a végeredmény. A régi fejjel ilyen nem volt (0,4 nozzle mindkettő).
Amiket próbáltam:
- temp tower
- PID kalibráció
- retract kalibráció
- filament csere (elvileg) szárazra (Filanora fehér PLA)
- új fan duct nyomtatása (dual 4010)
Bármi ötlet hogy mi lehet a gond, mire nem gondoltam? -
KisBundi
őstag
Köszönöm mindenkitől a válaszokat. Megpróbálok ezekből beszerezni párat. Jelnlegi gépem egy Anycubic Vyper és finomabb, pontosabb nyomatok készítése miatt jelenleg direct drive-ra alakítom át a gépet még a gyári extruderével. Tudom, ez nem pontosan az a direct drive amivel gyárilag jönnek ki gépek és a sebesség rovására fog menni a dolog, de olvasottak alapján a bowdenes megoldáshoz képest ez is előrelépés lesz. A hotend (volcano) marad, de javaslatok alapján a heatbreak-et cserélem most egy BROZZL féle bimetalra, mert unalmas a teflon cső égése, pedig capricorn-ra váltottam. Kérdésem, hogy a hűtőborda és a heatbreak közé lehet tenni egy kis hővezető pasztát? Elég nagynak tűnik a rés és esetleg javíthatna a hűtés hatásfokán. MX4 paszta ami maximum 150 fokot bír, de talán itt már nincs olyan meleg.
[ Szerkesztve ]
-
Saccco
nagyúr
Impressive 3D Printing Technology at FORMNEXT 2022
A filament újrahasznosítós brigád nagyon jó!█ 3D nyomtatás és tervezés █ Tiny Whoop - Eszik-e vagy isszák?! https://goo.gl/9BEyy7 █ Teszteljünk egereket együtt, van 5 perced erre? http://goo.gl/ulKVSn █ - Üzenet vége - █
-
Mr.Csizmás
titán
válasz JulianSinulf #38274 üzenetére
bambu szerintem itthon is elmegy simán besz. áron. elég nagy sláger a facebook csoportokban ahogy olvasom.
-----------------------
prusához MMU2S-t vegyél, szerintem olcsóbb.[ Szerkesztve ]
-
JulianSinulf
senior tag
Üdv!
Sikerült ötödszörre kinyomtatnom az Flsun-nal, amit akartam.
Ilyen lett:
Ráírtam, hogy hol mi nem tetszik.
Összességében nem vagyok elégedett a végeredménnyel. Nem tudom, hogy pontosan mivel lehetne minden hibát kijavítani és ennyi próbálkozással ez a tekercs majdnem el is fogyott.
Azt tudom, hogy az alján a hullámosságot több felső réteggel tudnám eltüntetni.
A prusa a sarkos részeket egész sarkosra tudja nyomtatni. Viszont ilyen magas lábakat nem tud rányomtatni.A családban nagy sikere van egy cica modellnek. Ezzel az anyaggal kinyomtattam az Flsun-nal olyan lassú beállítások mellett, mint ahogy a Prusa dolgozik. Majd átraktam az anyagot a Prusára és azzal is kinyomtattam. Végül a barátnőm kezébe adtam a kettőt, hogy eldöntse, melyik a jobb. Nehezen tudott dönteni, mert mind a kettőnek vannak hibái, mégis a Prusára mondta, hogy talán jobb. Úgy, hogy azt hitte, az készült az Flsun-nal, mert nem árultam el, melyik melyikkel készült.
Így jelenleg úgy néz ki, hogy visszaküldöm a nyomtatót és rendelek egy Bambu Lab X1 Carbon Combo-t. Ez sokkal drágább és ráadásul a visszaküldés is kérdéses, mert erről nincs infó. A törvények értelmében viszont 14 napon belül elállhatok a vételtől. Az más kérdés, hogy ki állja a visszaküldést, ami nekem 40€ is lehet. Viszont, ha inkább arra számítok, hogy jó lesz és nem kell visszaküldenem, akkor ez mindegy.
Emellett a Prusát dobozolni és AMS-sel bővíteni, összességében drágább lenne, mint a Bambu. És nem lenne gyorsabb a nyomtató.Kíváncsi vagyok a véleményetekre. Ti mit gondoltok?
-
ffodi
veterán
válasz KisBundi #38271 üzenetére
Idézet a linkelt oldalról:
"Spectrum PLA MATT is a PLA-based material with a chemical composition modified so that it would be possible to obtain matte surfaces of printed object. The matte finish of printed items considerably improves their aesthetic properties and also minimises the visibility of layers on the side surfaces of printed items.
In addition, Spectrum PLA MATT maintains all the features of PLA-based classic polymers, i.e., the easy and highly efficient printing, low shrinkage and very good adhesion between layers and also between the build platform and printed object. Further, the use of admixtures has improved temperature resistance, impact resistance and lowered the brittleness of printed items."
Tehát a sima PLA-hoz képest: szebb felület, jobb hőállóság, strapabíróbb, valamivel jobb rétegtapadás.
Illetve, volt szerencsém ilyen matt PETG-hez is. A felület tényleg elég jó, nyomtatni viszont elég sz@r.
[ Szerkesztve ]
"A minőséget régen gyártották, ma már csak biztosítják." Magassy I. axiómája
-
KisBundi
őstag
Sziasztok. Tudtok olyan matt fekete filamentet ajánlani ami nem annyira törékeny mint a PLA? Nem extrém igenybevétel a célom, de a PLA elégg törik és még egy leejtést sem nagyon bír ki. ABS sajnos nem jó a zárt hely hiánya és füst miatt.
[ Szerkesztve ]
-
KIZS
aktív tag
Sziasztok!
Ma egy szerencsétlen hozzányúlásnak köszönhetően valamit kisütöttem az évek óta bevált jó kis SKR V1.3-as alaplapomon. Szomorúságom határtalan, de ez legalább lehetőség egy kis upgrade-re.
Évek óta nem követem a trendeket, mi mostanság az ajánlott alaplap egy hypercube-hoz? Annyi extra van, hogy dual extruderes.
Ahogy látom van már SKR 3 is, most ezt nézegetem, de más gyártó is szóba jöhet.
-
Tikakukac
titán
-
Reggie0
félisten
-
Reggie0
félisten
-
Tikakukac
titán
válasz Reggie0 #38256 üzenetére
Nekem az olcsibb filamentekkel az a gondom, hogy van amikor konkrétan annyival jobban "csöpög" vagy épp nem jön ki szépen, hogy nem tudom én vagyok-e a balfék a rajzommal vagy a filament a hulladék.
Tekercselési gondok pedig többször visszajöttek már, emiatt pedig még béta darabra is inkább költök 1-2k-val többet. 20 ropi egy kisebb bármi is amit manapság csinálok, nem tétel egyszerűen.A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.
-
Reggie0
félisten
válasz Tikakukac #38251 üzenetére
Sokszor nincs szukseg top minosegu filamentre, mert nyomtatas es kiprobalas utan ugyis megy a kukaba, nem az lesz a vegleges darab. En is ezert tolom a gembirdet vagy egyeb olcsot ezerrel. Elegendo csak a vegleges nyomtatvanyt joval nyomtatni.
Most amit kiprobaltam fekete polyterra pla-t szvsz a prusat is kenterbe veri.
[ Szerkesztve ]
-
JulianSinulf
senior tag
válasz Mr.Csizmás #38236 üzenetére
Köszi eme remek információt!
Rendeltem is egy csomagot, meg mellé egy szép galaxy zöldet.
Ha elérhető lesz a színes pack, remélem azt is gyorsan linkeled. Az is érdekel. -
Tikakukac
titán
válasz Mexbacsi #38252 üzenetére
Én azt értem, hogy nincs vele semmi baj. Csak a nincs vele semmi baj és a Prusa filamentje között most írásba adom neked, hogy megmondom a diffit nyomtatás után bármikor.
Ha érted mire célzok. Gyereknek nyomtatni törnivalót, menjen, ha nem keresztbe tekercselt és nem sz0pó vele nyomtatni nagyon, szóljon. De efölött főleg ha másnak készül valami én ilyet már nem vállalok be, egyszerűen nem éri meg már a parafaktort se
[ Szerkesztve ]
A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.
-
Mexbacsi
tag
válasz Mr.Csizmás #38248 üzenetére
Itt szoktak jó áron árulni filamenteket. A csoport neve 3d nyomtatás / 3d printing. Pl most tettek be. 6000 egy próbát megér és ha bejon királysag.
[ Szerkesztve ]
-
Brain75
senior tag
Sziasztok. VAn Ender3 s1 Pro tulaj a fórumozók között ?
/LOGITECH Kormány, Játékvezérlő, Hangfal, Egér, Billentyűzet, Dell, Toshiba, Fujitsu, Acer notebookok és minden egyéb elektronikai termék szakszerű, gyors JAVÍTÁSÁT vállalom/
-
Mr.Csizmás
titán
válasz Mexbacsi #38247 üzenetére
engem a prusa fekete és azúrkék szippantott be, a szín és textúrával, más nincs tőlük, csak szemeztem ezzel a multipackkal. az fb csoport alatt melyiket érted?
--------
pirosat ma akarom tesztelni, csak a kukkoló camot fel kell szerelnem a dobozába[ Szerkesztve ]
-
Mexbacsi
tag
válasz Mr.Csizmás #38243 üzenetére
Értem, de aki benne van fb csoportban olcsóbban megtudja venni ezeket. Nekem most creality van, 7500ert vettem. És nagyon szuper cucc. Egyébként a pirosat köszi, tegnap atvettem
-
kzkz
őstag
válasz Mr.Csizmás #38243 üzenetére
Sunlu 5e-ért is van, ha megveszel 10db-ot egyszerre. Van van 5-ös pack kicsit drágábban.
Össze lehet állni páran, ha nem kell ennyi, és szétosztani. De ha valaki sokat nyomtat, akkor ezt is elkoptatja hamar
[ Szerkesztve ]
-
daninet
veterán
válasz boorit #38242 üzenetére
Szerintem ez a 0.02 hiba nem azt jelenti, hogy +/-0.02-n belül random értéket kapsz. Hanem azt, hogy egy adott szerkezet ha mondjuk 1-re lett kalibrálva és folyamatosan 1.002-t mér akkor még megfelelő. Tolómérőknél és multimétereknél láthatod ugyanezt a jelenséget amikor referenciát mérsz velük, konstans egységnyit tévednek. Tehát jelen esetben egységnyivel tolódik el az összes mérésed.
Egyébként szerintem 0.02mm eltérés nem elég hogy warping alakuljon ki. Minimum az ötszöröse 0.1mm kell[ Szerkesztve ]
Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
boorit
csendes tag
válasz daninet #38240 üzenetére
egyébként ilyen mértékű különbségnél mennyire várható, hogy minden nyomtatást csak simán elindítasz, és akár ott is hagyhatod? van, hogy 0,005-t baby-steppelek, ha maga a probe is 0,02-t tévedhet, akkor simán lehet, hogy két egymás utáni ugyanolyan nyomtatás máshogy fog kinézni.
mondjuk 0,02-vel messzebb lesz a nozzle, nagy tárgy, pont elég lehet ahhoz, hogy warping legyen a sarkán, mert nem "tökéletes az első réteg" -
daninet
veterán
válasz JulianSinulf #38239 üzenetére
ez bőven a hibahatáron belül van amit egy ilyen hobbi gép hozni tud
Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
JulianSinulf
senior tag
Üdv!
Az Fslun V400 delta nyomtatót sikerült a PrusaSlicer-be konfigurálnom, így már ezzel szeletelek.
A szíjakon is feszítettem. Neten találtam egy érdekes mérőműszert, amit csak ki kellett nyomtatnom.A szíj feszességének állítása előtt is feltűnt már, hogy a Mesh készítésénél a nyomtató nem minden pozícióban képes tartani az X,Y koordinátákat.
Az eltérés nagyon kicsi. Hoztam egy példát is. Ez frissen készült:
11:23:55probe at 98.655,49.335 is z=16.466469
11:23:54probe at 98.667,49.326 is z=16.473556
11:23:53probe at 98.655,49.335 is z=16.466469
11:23:52probe at 98.667,49.326 is z=16.473556
11:23:51probe at 98.655,49.335 is z=16.453969
Ez milyen problémára utalhat? Egyáltalán probléma ez? -
Tikakukac
titán
válasz Mexbacsi #38237 üzenetére
Amiért nehezen megy át miért annyi a nyomtatójuk is. Minőség
Nekem 2 ajándék tekercsem volt anno, ugyanazon beállítások mellett is zongoráztam a diffit a tárgyakon. Nagyon szép a finisük. És hát minden más is. Ákombákom fehér Filanora tekercsemhez képest főleg.
A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.
-
Mexbacsi
tag
válasz Mr.Csizmás #38236 üzenetére
Amugy ez miért számít jónak ezzel az árral? Darabja 10k.
-
Mr.Csizmás
titán
prusánál újra van: Prusament PLA Best Sellers Pack 4+1 FREE | Original Prusa 3D printers directly from Josef Prusa 119€ +10€ posta
-
t72killer
titán
válasz dugesz77 #38215 üzenetére
A sidewinder hűtési lehetőségeit itt nem dícsérik meg.
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
daninet
veterán
CHC hotend fűtés. Mindenhol ez van most de teszteket alig látok róla. Van valakinek tapasztalata, hogy hoz-e bármi javulást?
Amit ígérnek:
gyorsabb melegítés (így is az asztalom a lassabb 800w-al is)
kissebb - ez okéSzerintem hátrány, hogy nem szerelhető, nem cserélhető benne a fűtőpatron és a thermiszzor mert egybe van öntve.
[ Szerkesztve ]
-
JulianSinulf
senior tag
válasz Mexbacsi #38232 üzenetére
Igazad van.
Csak Flsun-nál olyan rövid, hogy szinte fel sem tűnt.
Az MZ2-nél elég hosszú. Prusa meg szeret regényt írni.
Az MZ2 vagy az MZ alapból bent van a nyomtatók között, így a kódot sem kellett piszkálnom.
Az Flsun-hoz kaptam konfig fájlokat, amik tartalmazták ezt is.
Amit találtál, szerintem az is jó lesz, így ránézésre. Főleg, ha a nyomtatódhoz találta ki valaki. -
Mexbacsi
tag
válasz Reggie0 #38231 üzenetére
Tudom, ezért kértem G kódot. De azt hiszem találtam már.
Még nem próbáltam, de majd ez lesz.
G21 ; metric values
G90 ; absolute positioning
M82 ; absolute extrusion mode
M104 S120 ; set hotend to 120
M190 S{material_bed_temperature_layer_0} ; wait for bed
M300 S1000 P500 ; BEEP heating done
G28 ; home
M420 L
M420 S1
G0 Z5 F500 ; move up some
G0 X2 Y2 F2000 ; Move to start line purge
G0 Z0.2 F500 ; move down to purge line start
M109 S{material_initial_print_temperature} ; wait for hotend
G92 E0 ; zero the extruded length
G1 X50 E25 F500 ; Extrude 25mm of filament in a 5cm line.
G92 E0 ; zero the extruded length again
G1 F300 E-1 ; retact alittle
G1 X100 F4000 ; Quickly wipe away from the filament line`[ Szerkesztve ]
-
Mexbacsi
tag
válasz JulianSinulf #38228 üzenetére
5.2.1 nekem nem csinálja sajnos.
-
tag
válasz peugeotmate #38226 üzenetére
PETG alkalmasabb a feladatra, szerintem próbáld meg azzal.
3DKRAFT.HU - PROFESSZIONÁLIS 3D NYOMTATÁS
-
JulianSinulf
senior tag
válasz Mexbacsi #38227 üzenetére
Nálam alapból mindig húz egy csíkot. Ezzel állítja elő a megfelelő nyomást a nozzle-ban, de egyben lejön a kis darab is, ami kicsordogált.
A nagyobb darabokra nekem kell figyelnem. Azokat gyakran leszedem csipesszel vagy épp az asztalról kell gyors lekapnom, mert a kezdeti hőingadozásoknál hajlamos magától leesni.
A g-code végén érdemes egy kis visszahúzást is csinálni, így lehet, hogy a következő nyomtatásnál nem lesz annyi csordogáló anyag. Vagy egyáltalán nem lesz.
A Prusa-nál nem szokott lenni, de az Flsun-nál mindig kifolyik legalább 5 cm.
5.1.1-et használok. Azt nem tudom, hogy van e külön beállítás erre. De csinálta tavaly az MZ2-nél és CR-6-nál, meg most az Flsun-nál is anélkül, hogy állítottam volna valamit ezen a téren. -
Mexbacsi
tag
Tudnátok segíteni, milyen G kód kell Cura-ban, hogy nyomtatás előtt letörölje az orrát a nyomtató az asztalon egy-két csíkkal?
-
peugeotmate
őstag
Sziasztok!
Van olyan PLA filament, amit kültéri használatra javasolnátok? Hajó készülne, ami időközönként lehet természetes eredetű (tavi) vizet is érne.
Köszi!meg
-
JulianSinulf
senior tag
válasz Mr.Csizmás #38223 üzenetére
Ez is már több, mint egy éves. Nem tudom, hogy mennyire aktuális még.
A Cura is normál Marlin kódokat használ.
Bár a Slicer sokkal több kódot használ indulásnál.
Cura-val szeletelve biztos, hogy megy a nyomtató.
A PSlicer-t meg ki fogom próbálni. Most már nincs más hátra, mint az evés.
Lassan teljesen belezavarodom, annyi a beállítás és mindig észreveszek valami különbséget a g-code-okban, amit nem értek. -
Mr.Csizmás
titán
válasz JulianSinulf #38222 üzenetére
ps/ss (utóbbit linkeltem) van gcode macro a beállításokban: [link]
-
JulianSinulf
senior tag
válasz Mr.Csizmás #38221 üzenetére
Köszi!
Én is elengedném, de ehhez kaptam konfig fájlokat. Amúgy PrusaSlicer-t használnék.
Próbálgatom oda is bekonfigolni, lassacskán talán sikerül is.
A PrusaSlicer-t nézegetve állítgattam még egy kicsit a Curában és most van Z emelés.
----------------------------
Jó kérdés, hova kellene tenni. Van pár macro a printer.cfg-ben, ezért gondoltam, hogy oda kéne.
De lehet, hogy valahol tényleg el van rejtve, mert minden tárgynál benne volt a g-code-ban, amit eddig nyomtattam. És azokat sikerrel nyomtattam. -
Mr.Csizmás
titán
válasz JulianSinulf #38220 üzenetére
[OS-nek megfelelő verzió telepítése] -> Printer settings->Extruder 1->Lift Z
curát elengedtem és nem bánom.
-------------------------
M205
nem a slicer macroba kéne tenni? mert a klipper nem natívban olvassa a marlin kódokat.[ Szerkesztve ]
-
JulianSinulf
senior tag
válasz Mr.Csizmás #38219 üzenetére
Köszi!
Ezt beadtam a printer.cfg-be, majd újraindításnál kiírta, hogy van már macro az M205-re.
Én nem találtam, de kitöröltem, mert amúgy nem volt hajlandó elindulni.A Z emelésre esetleg valami ötlet?
-
Mr.Csizmás
titán
válasz JulianSinulf #38218 üzenetére
rá kellett keresnem, hogy a a jerk-ről beszélsz
klippörrel talán ez lesz a megoldás:
[gcode_macro M205]
gcode:
{% if 'X' in params %}
SET_VELOCITY_LIMIT SQUARE_CORNER_VELOCITY={params.X}
{% elif 'Y' in params %}
SET_VELOCITY_LIMIT SQUARE_CORNER_VELOCITY={params.Y}
{% endif %}
[ Szerkesztve ]
-
JulianSinulf
senior tag
Üdv!
A Cura-t hogy lehet rábírni a Z emelésre utazásnál?
Beállítottam, hogy emeljen Z-t visszahúzáskor, nyomtatott részeknél, de a kész g-code-ban csak a rétegváltásnál teszi.Löket vezérléshez az M205-ös parancsot használja. Azt olvastam, hogy a Klipper egyszerűen figyelmen kívül hagyja ezeket a parancsokat.
Ha kikapcsolom a löket vezérlést, akkor megnő a nyomtatási idő.
Viszont, ha nem is használja akkor kimaradnak lépések.
Valaki letisztázná nekem, hogy akkor hogyan is van ez? -
kriszpontaz
veterán
Csináltam egy IKEA TOMELILLA lámpa átalakítást egy pár litho-val, nem mondom hogy hibátlan, de élőben teljesen jól mutat.
[ Szerkesztve ]
-
dugesz77
őstag
válasz t72killer #38214 üzenetére
Akkor már inkább egy bizonyítottan jó gép a Sidewinder X2. BG-től cseh raktárból 285$ a BGeac927 kuponnal. Alapból is jó de ha mindenképpen kell a nagy hőmérséklet komplett fejet is lehet hozzá venni vagy Heatbreak cserével megoldani.
-
t72killer
titán
A geeetech a30T-ről mit gondoltok ? Igaz, a gyári fűtés nem megy túl messzire.
-
t72killer
titán
válasz Tomika75 #38212 üzenetére
Azér' messze nem PEEK áron van, itt egy 3/4ed kilós tekercset 120€-ért mérnek, a projekthez gondolom a harmadát sem használnád el. Vagány anyag egyébként, ha még később vmi combosabb cuccra lenne szükséged.
Mondjuk azt látom, hogy kb 330fokos nózihőfok kell neki, azaz kb minden házi nyomtatónál upgrade-ért visít ami önmagában kerül annyiba mint az ominózus filament tekercs.
[ Szerkesztve ]
-
Reggie0
félisten
válasz peugeotmate #38208 üzenetére
Igen.
-
fabula
őstag
válasz Mexbacsi #38205 üzenetére
Az M420 nem ment el semmit, hanem előhívja azt a mesht, amit legutóbb lementett.
A Cura profil start gcode-ba kell beírni a G29-et és kommentelni vagy kivenni az M420-akat, hogy csak az ABL fusson le és semmiképp ne hívjon elő egy régebbit. Ha az abl a nyomtatás elején lefut, ami lehet első réteg teszt és amíg nem kapcsolod ki, addig megjegyzi a mért mesh értékeket, ha elmenti az EPROM-ba, ha nem. Pont azért írtam, hogy ezt a beállítást teszteld le, ebből kiderül, hogy ment-e az EPROM-ba automatikusan vagy nem.
Ha az M420-ak nélküli profilt használod és jól nyomtatja az első réteget, akkor nem ment, ha rosszul, akkor rosszul mér és azt menti valószínűleg.Amúgy szerintem nem véletlenül van az a német videó meg a kobra mesh korrekciós oldal, másnak is ezzel lehetett gondja és azért készült az egész, hogy manuálisan ki tudd javítani a mesh eltéréseket, amit a szonda az ABL során elkövet.
Egyébként meg ha az octoprintben lefuttatod a G29-et, majd miután lefutott M503-al elmented az EPROM-ba, az minden marlinnál működni szokott akkor is, ha a menübe nem tették ki az EPRO mentést (én mindig kiteszem, biztos ami biztos ). -
Mr.Csizmás
titán
válasz Ezekiel Ston #38191 üzenetére
gyors volt, nekem ma délelőtt jött az sms, hogy alzaboxban átvehető. (akkor rendeltem amikor linkeltem)
még nem bontottam ki, de érdekes színe van, az előszobai és konyhai led alatt is eltérő
-
Mexbacsi
tag
válasz fabula #38204 üzenetére
Csináltam egy leveling testet octoba. Elvileg, így néz ki az asztal, bár ettől függetlenül a szintek nagyon nem így érződnek papír teszttel.
(G29 után azért tettem be az M420-at, mert nem tesztre csináltam, hanem Cura profilba és olvastam olyat, hogy nem menti el eepromba a tesztet .)
[ Szerkesztve ]
-
fabula
őstag
válasz Mexbacsi #38189 üzenetére
Elnézést, mire megnéztem a német videót, amit linkeltél, lejárt a szerkesztési idő.
Annyit csinál, hogy M503-al lekérdezi a pronterface PC-s programban az elmenett mesh értékeket, kimásolja, beileszti a [link] oldalon a Kobra mesh szerkesztőbe, majd generál vele egy olyan gcode-ot, mely mind a 25 mérési pontra nyomtat egy réteg négyzetet.
Ezeket megnézi és a mesh szerkesztőben manuálisan utánállítja az értékeket (pl. ahol távol van a fúvóka, szétesik vagy szellős a négyzet kitöltése) negatív közelebbi értékekkel, ahol pedig esetleg szétkeni, ott pozitív értékekkel saccra a szemrevételezés alapján.
Miután mind a 25 mérési pontot manuálisan korrigálta, legenerál egy újabb gcode-ot, amit megnyit a pronterface-el és lefuttatja, ez átírja a korrigált értékekre a mesh háló értékeit (a végén az M500 menti el az EPROM-ba az értékeket).Ne zavarjanak meg az octoprintes részek, azzal ugyan ezt csinálja, megmutatja, azzal hogyan kell ugyan ezt végigcsinálni. Az octoprinthez kell még egy Raspberry Pi 3B+ vagy 4 és azon fut az octoprint.
A pronterface-hez csak egy PC meg egy USB kábel kell, amivel a PC-t és a nyomtatót összekötöd, ez az egyszerűbb megoldás.
A pronterface-et innen, a lap aljáról tudod letölteni [link] (van Win 64 és 32 bites meg Mac verzió is).Hidd el, nem bonyolult a programot használni, már régi játékos a 3D nyomtatással foglalkozók között.
Remélem érthető voltam és tudtam segíteni.
#38203Mexbacsi
Ha a G28 után betetted a G29-et, akkor NEM KELL az M420 L meg M420 S1, azokat vedd ki a teszthez!Most látom, hogy van octoprinted is, akkor a fentebb leírt, a német videón szereplő mesh korrekciót azzal is megcsinálhatod a videó szerint.
[ Szerkesztve ]
-
Mexbacsi
tag
válasz fabula #38200 üzenetére
Most így indítottam nyomtatást:
G28 ;Home
G29
M500
M420 L
M420 S1Nem lett jobb sajnos. Most csinálok (ha befejezi a nyomtatást) egy bed level visualizert octoprinttel és meglátom hogy néz ki az egész asztal.
Egyébként szilikont fogok venni igen, könnyebb beszerezni plusz teljesen ok.[ Szerkesztve ]
-
JulianSinulf
senior tag
válasz Mr.Csizmás #38197 üzenetére
Köszi! Ennek utána nézek.
Ma megpróbálkoztam megint vele.
Kicsit állítottam a szeletelésen is. Nagyobb kitöltés, extra fal, nagyobb z-hop és visszavettem a sebességet is.
Így tovább jutottam, mint eddig bármikor. De sajnos megint elrontott egy réteget.
Vagy nem bírja a gyorsulást vagy a 300 mm/s utazási sebességet.
Keresek valami tesztet rá.
Lehet, hogy mégis csak a nyomtatás lassítása lesz a megoldás. Végül is ide befér így a tárgy, a Prusa-ba nem fér. Ha beférne, akkor 19 óra lenne.
Meg lehet, hogy állítanom kellene a varraton is, mert néha igencsak sokat utazik rétegen belül a fej.
Az oszlop teszt még nem is volt meg. Mert azoknak egyenesnek kell lenniük. Arra nagyon kíváncsi leszek.Azt vettem észre, hogy nyomtatás közben műanyag darabok esnek a tárgyra. Benéztem az extruderhez és kicsit meglepődtem.
Dual Gear-es, viszont ami a motor áttétet illeti, azok műanyag fogaskerek.
Emellett sok kis darab anyag van benn. Fehér is (ezzel tesztelhették a nyomtatót a gyárban) és az enyémből is.
Szóval láthatóan darálja az anyagot. Ami nem jó, de nem tudom, mit lehetne vele kezdeni.
És megfogalmazódott bennem egy másik kérdés is, vajon a műanyag fogaskerekek meddig fogják bírni? Filament darabkák már most is vannak a fogakon. Viszont kattogni még nem hallottam.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Elemzés A 3D nyomtatás sikerének alapja
- Trump és Altman is reagáltak a DeepSeekre, a fél világ ezzel foglalkozik
- Sweet.tv - internetes TV
- Milyen széket vegyek?
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Milyen egeret válasszak?
- Milyen processzort vegyek?
- Februárban megjelenhet a HyperOS 2.1 nemzetközi verziója
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- További aktív témák...
- AORUS Z370, i7-8700K, GTX 1660 GAMING 6GB, 32GB 3200Mhz, 480GB SSD, MasterLiquid ML240L RGB
- ROG STRIX B450-F GAMING, Ryzen 7 2700X, GTX 1660 6GB, 32GB 3200Mhz, 480GB SSD
- AORUS B550M, Ryzen 7 3700X, GTX 1080 TI 11GB, 32GB 3200Mhz, 512GB NVMe SSD, NZXT Kraken X62
- Ej-ha Lenovo Thinkpad T14s G2 Üzleti "Golyóálló" Laptop 14" -50% i7-1185G7 4Mag 16GB /256GB FHD IPS
- Bontatlan Új Lenovo ThinkPad X13 G3 13.3" -50% AMD Ryzen 5 Pro 6650U Hexa-core 16GB 256GB WQXGA FHD+
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest