Hirdetés
- Szegmenses LCD kijelzőt használnak a DeepCool új vízhűtői
- Feltételt szabott az USA az Intelnek a CHIPS törvény biztosította pénz mellé
- Nem igazán reklámozott képesség lesz az új Arc sorozat legnagyobb előrelépése
- Legalább 200 kínai cég kerülhet az USA új szankcióinak célkeresztjébe
- Egyelőre nem hozta meg az áttörést a Qualcomm PC-s rohama
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Vezetékes FÜLhallgatók
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- A CES-en érkezik a Strix Point nyúzott verziója
- Milyen TV-t vegyek?
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Egyelőre jegeli az Intel felvásárlását a Qualcomm
- Steam Deck
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
peugeotmate
őstag
válasz Demo07 #32105 üzenetére
Köszi az infókat! Agyalok nagyon, mert már többször gondoltam rá hogy kéne egy saját nyomtatóra beruházni. Igazából munkához prototípus készítésre is sokszor jól jönne. Meg érdekel is a dolog (formatervező van a diplomámra írva ).
SLA, SLS nyomtató az amúgyis kb értelmetlen háztartás szinten, ez a része maradna bérgyártásban. De egy FDM szálas nyomtató jó lenne itthon és ez nem tűnik nagy beruházásnak első pillantásra.meg
-
peugeotmate
őstag
Közületek aki otthon nyomtat, azok mind bedobozoltátok a nyomtatótokat és elvezetitek a gőzöket hogy ne legyenek károsak a felszabaduló gázok vagy huzatban nyomtattok csak?
Viszonylag kis lakásban lakom, külön szobát nem tudok a nyomtatónak szánni sajnos. De kellene egy nyomtató!meg
-
peugeotmate
őstag
válasz Reggie0 #32150 üzenetére
Kösz mindenkinek a hozzászólásokat a lakásban nyomtatás topikhoz!
Én biztos hogy nem 0-24 járatnám a gépet, hanem alkalmanként csak. Műhelyekben is gyakran megfordulok és nem állítom hogy az összes óvintézkedést meg tudom tenni minden esetben.
A konyhában nyomtatás szimpatikus nekem is. Amúgyis át akarom építeni a konyhát, lehet egy szekrényt is építek ott neki. Bár akkor meg nemtudom a kaják nem-e lesznek mérgezőek tőle.A levegőtisztító berendezés szimpatikus, az sem jönne rosszul néha. Lehet idővel meglépném. Ha jól értem ez teljeskörűen tisztítja azokat a részecskéket amik a nyomtatóból felszabadulnak.
meg
-
peugeotmate
őstag
válasz Reggie0 #32152 üzenetére
Én ezt valahogy úgy képzelném el, hogy amikor nyomtat, kiviszem a konyhába. Akkor nagy eséllyel nem főznék ott. Ha pedig nem nyomtat, akkor ott lenne abban a szobában ahol én is alszom.
Vagy van egy kamra szerű hely (régen itt volt a wc), ahova szintén bezárhatnám amúgy, ezen még elgondolkozom. Csak valahogy meg kéne oldanom a kamrában a szellőzést jól, ha nem akarom hogy lerakódjon a többi cuccra a minden féle por meg cucc ami a nyomtatás után marad, nem?meg
-
peugeotmate
őstag
válasz Reggie0 #32168 üzenetére
Köszi!
Akkor úgy kérdem, hogy egy kb 1-1,5 nm alapterületű, lichthofra néző ablakos (ergo elég sötét van ott napközben is) kamrába, ahol főleg ruhákat meg ritkán használt tárgyakat tárolnék (ételt nem), ott mennyire releváns egy nyomtatót tartani? Pl. a por ami a nyomtatóból kikerül PLA nyomtatás során, az instant rákkeltő módon lerakódik a pulóveremen ami a kamrában lesz? Vagy kezdem kicsit túlgondolni.meg
-
peugeotmate
őstag
válasz peugeotmate #32172 üzenetére
Wow, most nézem hogy sold out lett a kedvezményes áron Csehországból.
[ Szerkesztve ]
meg
-
peugeotmate
őstag
válasz Mr.Csizmás #32182 üzenetére
Milyen filamentet ajánlotok Ender v2-höz elsőre kísérletezni? Vagy tök mindegy, ami tetszik? Arra gondolok hogy más színek eltérően viselkedhetnek, van-e ami kezdésnek esetleg kerülendő, vagy nem viselkedik olyan jól.
meg
-
peugeotmate
őstag
Hopipipi, megjött a Banggood kuponos nyomtató (Ender 3 v2) nekem is, úgy tűnik épségben. Napokban remélem összepattintom!
Van esetleg favorit videó, amelyiket érdemes követni összeépítésnél?[ Szerkesztve ]
meg
-
peugeotmate
őstag
válasz peugeotmate #32389 üzenetére
Tegnap este - ma össze is szereltem az Ender 3 V2-t. Köszi mindenkinek, többször visszaolvastam a csoportban is.
A kutyát már ki is nyomtattam és meglepődtem mennyire pontos, mennyire szépen nyomtatja a részleteket. [kép1] [kép2]
Én úgy gondolom hogy sikerült jól beállítani a nyomtatót. A 'Z' tengely beállítás mondjuk egy olimpiai sportág is lehetne. Meg azt is látom hogy mennyire hőérzékeny dolog ez.Egy dolog van, amiben nem vagyok még biztos. Az 'X' tengely görgői lehet nem annyira futnak szabadon, mint kellene. Csináltam is erről egy videót, hogy a kerekek peremén nagyon halvány fehér por is látszik. [videó a görgőkről] Adódhat ez abból, hogy túl szoros még? Ujjal is tudom mozdítani, még ha kicsit nagyobb erővel is kell.
Hogyan lehetne ezt nagyon tutin beállítani?meg
-
peugeotmate
őstag
Kicserélném az Ender 3 v2-höz kapott gyári PLA filamentet PLA bio fehér Filanora filamentre. Van amire vigyáznom kéne? Gondolom itt is megolvasztom 200 C-on a filamentet ami benne van és kihúzom, majd bedugom az újat.
meg
-
peugeotmate
őstag
-
peugeotmate
őstag
Én gyereknek mindenképp a Blendert ajánlanám, érdemes inkább ebbe energiát fektetni és megtanulni, mint egy sokadrangú ingyenes CAD programot.
Csökkentett módban a Fusion 360 is használható még ingyen, bár ezt a módszert nem próbáltam. [link] Korábban a teljes szoftver is ingyen volt.Szerintem tervezőszoftver ne legyen magyar, mert az inkább csak nehezíti a tanulást.
meg
-
peugeotmate
őstag
válasz Saccco #32588 üzenetére
Mivel 3D nyomtatós fórumban jött fel a kérdés hobbi szinten, ezért nem gondolnám hogy a Blender teljesen más célt szolgálni mint a CAD alapú szoftverek.
Szerintem egy gyereknek nehéz lesz CAD-es programmal meghozni a kedvét 3D modellezéshez. Még egy felnőttnek is. Én a Fusion 360-at vagy Rhinocerost gondolnám a legjobb ugródeszkának, de az utóbbi fizetős program. Egy nagyon primer UI-szel megáldott 3D modellező programot biztos hogy hamar fel fog adni. A Blenderhez bazi sok videó is van tanuláshoz, ha fogékony ezekre a dolgokra gyerekfejjel, akkor szerintem baromi hasznos megtanulnia. Későbbi tanulmányai során is tök jól jöhet neki. Eléggé kiforrta magát az utóbbi években a program és frissítéssekkel sincs gond.Én Solidworksben dolgozom első sorban, mellette Blenderezek valamennyit.
Diákként ingyen volt a Fusion 360, legfeljebb szimulációs dolgokhoz nem férhettél hozzá. Azokat legalábbis nem használtam.[ Szerkesztve ]
meg
-
peugeotmate
őstag
válasz Saccco #32590 üzenetére
Érdekes ez a végletekben gondolkodás.
De én úgy gondolom hogy rajz alapján vagy anélkül (oldalnézetekkel) a Blenderben is el lehet boldogulni. A "Blender technical drawing" keresőszóra ömlik az oktató videó Youtube-on. Feltételezem a fentebb kérdezett gyerek nem szeretne a munkaerő piacra belépve fröccsöntő szerszámokat CNC-zni század mm-es pontossággal a következő években.
Fusion 360-ban természetesen a Bruce Willis modellezés nem elképzelhető.Amúgy meg én emiatt gondolom csökkentett módnak a Fusion 360-at: "hobbi módban egyszerre max 10 projekt lehet írható állapotú, a többi read-only, továbbá drawingot nem lehet exportálni pdf-ben sem"
[ Szerkesztve ]
meg
-
peugeotmate
őstag
Sziasztok,
egy vödör szerű formát szeretnék nyomtatni, és valamiért ilyen szálazódást csinál a belső felén mint a képeken: [kép1] [kép2]
Cura-t használom szeletelésre, az infill itt 20%-on volt. Most nyomtatok egyet másik filamenttel és 90% infillel ahol ugyanez a gond. Mintha csak egy-egy szálat húzna így el, de mint ahogy a képen is látszik, ugyanakkora szakaszon. Miután levágom és kitépem őket, egyébként viszonylag szép, egybefüggő felület marad utána. Külső felén nincs semmi hasonló szálazódás. Próbáljak másik szeletelő programot is? Tipp hogy ezt mi okozhatja és mivel lehetne orvosolni?meg
-
peugeotmate
őstag
Srácok, most először szívtam több órát a letapadással (Ender 3 v2). Az lett a megoldás, hogy az üveglapot ha felosztom kb 4 egyelőre részre, akkor azokon máshogy tapad le az anyag. Ezelőtt kb semmi gondom nem volt a tapadással, csak ha nagyon elbaltáztam a szintezést egyszer-kétszer.
Csatoltan küldök képeket, hogy milyen hibákat produkált a nyomtató amikor tökéletesen az asztal közepére állítottam a modelleket, és ott indult a nyomtatás: [kép1] [kép2]
Itt az látszik, hogy a sík lapok egyik részén szinte tökéletes a kitöltés, a másik részén viszont egyre nagyobb a távolság az egymás mellé kitolt anyag között.
Amit próbáltam a szeletelő pozícionálásán túl: Prusa/Cura slicer vegyesen (ugyanaz a jelenség), nyomtatási sebesség csökkentése 40 mm/s-re, 200-210 C közti nyomtatási hőmérséklet/50-65 C közti asztalhőmérséklet, infill 40-60 % között, Clin ablaktisztítóval megszámlálatlan takarítás, megszámlálatlan szintezés (érzésre középen egyébként csökken a távolság a fej és asztal közt egy leheletnyit, nem tudom beképzelem-e csak)Mit gondoltok, lehet másfél hónap után görbe lett az Ender üvege annyira, hogy nem tapad le most az anyag (a jelenség ismeretében)? Fussak tükröt vágni a helyére?
[ Szerkesztve ]
meg
-
peugeotmate
őstag
válasz peugeotmate #33645 üzenetére
Türelmetlen lehettem csak, azóta újraszinteztem és vérprofin tapad minden újra az Ender 3-on. Újra rá kellett döbbenjek hogy türelmes és figyelmes szintezéssel hatalmas minőségbeli ugrás érhető el. Ki is lövöm a Teslát újfenn az űrbe.
meg
-
peugeotmate
őstag
A rétegzettséggel kísérletezem. Ugyanis elég szerencsétlenül jön ki és csúnya lesz, ha jelen esetben az autót talppal az asztalon hagyom. Ívelt formák kicsiben nagyon darabossá vállnak. [vw up] [vectra] 3-6 cm közötti hosszúságúak ezek most. Ha elforgatom, akkor sokkal szebb lesz itt a teslánál pl. a tetőnek az íve.
meg
-
peugeotmate
őstag
válasz Saccco #34480 üzenetére
Majd teszk egy próbát, köszi!
Én is hasonlóan mondtam volna a nyomtatást mint ahogy Joshi kolléga linkelte. Itt még a szálirány is jó lenne és a support is elhanyagolható méretű szerintem.tothferenc
Pontosan! [link]Más:
Rendelt már valaki innen szilikont alátámasztáshoz Ender 3 V2-höz? [link] Szerintetek elég a szilikont megvenni és a gyári rugókat behelyettesíteni ezzel a szilikon párnával, vagy a teljes szintező kitet rendeljem meg, mert az fog jól illeszkedni hozzá?[ Szerkesztve ]
meg
-
peugeotmate
őstag
Kicsit OFF:
Egy 3D nyomtatott ajtóhoz (kb mint egy kültéri konnektor fedője) keresek egészen pici, legfeljebb 5x5x1 vagy 5x5x2 mm-es mágnest a mai nap folyamán, Budapesten. Van esetleg ötletetek hol találok ilyet?
Ezt egészíteném ki mágnessel: [kép]meg
-
peugeotmate
őstag
válasz nemadom-meg #34659 üzenetére
Hívtam őket és el is mentem hozzájuk. Csodálatos hely! Ráadásul mindenük van kb készleten ami mágnes.
Nagyon szépen köszönöm a tippet!meg
-
peugeotmate
őstag
válasz MrYoniko #34748 üzenetére
Szerintem ez megkerülhetetlen utómunka kérdése. A hibák méretétől függően autójavító gittel javítanám őket (ha szükséges), utána jöhetne a szóró gitt az egyenletes és homogén felület elérése miatt. Az így kapott felületet festés előtt visszacsiszolnám egy finom szemcsés, vízzel mosható csiszolópapírral. Végül valamilyen fényes, metál hatású akril spray-vel (esetleg lakkal) festeném.
Egyes fázisokat lehet csiszolás után meg kell ismételni.
[ Szerkesztve ]
meg
-
peugeotmate
őstag
Sziasztok,
rendelnék a Filnaorától sárga PLA-t, Ender 3 V2-vel nyomtatok. Az a kérdésem, hogy ha gömbökből felépülő modellt szeretnék nyomtatni aminél számít, hogy a végeredmény lehetőleg minél nagyobb részletezettségű legyen, akkor érdemes a PLA BIO Plus és PLA Xtra filament felé kacsintgatnom az alap PLA BIO-val szemben?
meg
-
peugeotmate
őstag
válasz Mr.Csizmás #34919 üzenetére
Köszi! A Prusament árban duplájára jönne ki a Filanora PLA BIO-hoz képest. Annyit azért valószínűleg nem hoz rajta, ha jól sejtem. A magyar gyártást is szívesen támogatom a vásárlásommal. RAL kódokat egyébként nem adja meg a Prusa a színekhez?
[ Szerkesztve ]
meg
-
peugeotmate
őstag
Sziasztok!
Egy projekt során egymásba tolt gömböket szeretnék nyomtatni. Ki is nyomtattam egy nagyjából 15 cm átmérőjű, kb 20 cm magas gömb csoportot. A látható felületek tök szépre sikerültek szerintem. Mindössze az alátámasztáson nyugvó gömhéj felületek lettek kicsit "szálasak", nagyon látható a rétegzettség. Csatoltan küldök képet róluk. Mit gondoltok, mivel lehetne javítani ezt? Vagy mindenképp nagyobb fokú utómunka szükséges az egységesebb felülethez?infók: Ender 3 v2 a gépem, PLA 210 fokon (filanora filament), 60 fokos melegítés az asztalon, nincs leburkolva a gép, éjszaka a konyhában volt (éjszakára a konyha kicsit jobban lehűl mint a többi szoba), Prusa slicer (kb alapbeállításokkal).
Képek:
[alátámasztással]
[gömbfelületek ahol nem volt alátámasztás]
[alátámasztás eltávolítása után, alátámasztáson nyugvó gömbhéj felületek]
[itt kicsit mintha jobban megolvadt volna]
[szálazás közelről]
[alátámasztó elem]Köszi!
[ Szerkesztve ]
meg
-
peugeotmate
őstag
Sziasztok,
szeretnék RAL 5002 színkódú (Ultramarine Blue) PLA filamentből nyomtatni.
Találtam egyrészt a Prusamnet PLA/PHA anyagát. A PHA jelző mit jelent pontosan? Ebből 750g 15 ezer forintért jönne ide.
3D Jake-en találtam PLA NX-2-es anyagot. Itt jók a visszajelzések. Fórumban találkozott valaki ezzel az anyaggal? Itt 1100 g 12 ezer forint környékén állna meg szállítással. Szintén 3D Jake-en van ecoPLA-ból is ilyen anyag, de erről nem túl jók a visszajelzések, szintén szűk 10 ezer forintnál állna meg.Én a PLA NX-2-es anyagot kipróbálnám, Ti mit gondoltok?
[ Szerkesztve ]
meg
-
-
peugeotmate
őstag
Ha valaki narancssárga színről álmodozna, akkor Kings Day van a ColorFabbnél, féláron van a narancssárga filament: [link]
meg
-
peugeotmate
őstag
válasz axlfsi #35182 üzenetére
Nem vagyok nagy spíler a különböző filamentek között, de az biztos hogy nagyon szép árnyalatokat gyárt a Colorfabb és a rétegzettség is a legszebb eddig, amit vele nyomtattam. (Én ultramarine blue-t vettem, mert ez a szín csak náluk volt normális minőségben.)
Amivel most nagyon szemezek, az a préselt papír hatású filamentjük: Vibers PLA Whitemeg
-
peugeotmate
őstag
Sziasztok,
nincs valakinek esetleg felesleges fehér Filanora BIO PLA-ja [link] , kb 200-500 gramm, amit mondjuk holnap át tudnék venni Budapesten? Fél évnél nem nagyon régebbi. Nagyon jól jönne.
Privátban írjon akinek esetleg van!Köszönöm,
Máté[ Szerkesztve ]
meg
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elemzés A 3D nyomtatás sikerének alapja
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- iPhone topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Vezetékes FÜLhallgatók
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- A CES-en érkezik a Strix Point nyúzott verziója
- Automata kávégépek
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest