- TCL LCD és LED TV-k
- Projektor topic
- Milyen TV-t vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- OLED TV topic
- Milyen videókártyát?
- Jóárasítja két Arrow Lake-S CPU-ját az Intel
- DUNE médialejátszók topicja
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Samsung Galaxy Tab S8 Ultra - szépséges a szörnyeteg
-
PROHARDVER!
Milyen belső merevlemezt vegyek? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
_Balee_
aktív tag
Torrentezésre szeretnék 8 Tb-os HDD-t. WD Red jó választás?
-
tibaimp
nagyúr
válasz
-FLY-> #67695 üzenetére
Az Összefoglalóban szereplő 4TB-os változatok mind ajánlottak, azok közül válassz. Azt kell eldöntened, hogy mennyit szánsz rá, illetve 2,3,5 év garral szeretnéd.
Én javaslom a minimum 3 év gart, illetve a WD Purple-t, vagy gyorsabb, hangosabb, drágább, 5 év garos WD Black-et. -
-FLY->
őstag
Adat tárolásra keresek 4TB méretű 3,5" HDD-t PC-be, most WD20EFRX van. Köszi.
-
gatesz
tag
-
gatesz
tag
Sziasztok,
Köszönöm mindenkinek aki segített. WD40EFZX lett az áldozat. Szépen kezdem is belakni. A kérdésem az lenne, hogy egy pici ütemes zajra lettem figyelmes. Ez normális jelenség? Csak ha nagyon odafigyelek akkor hallom. Akkor is lehet hallani, ha a NAS hibernált állapotban van.
Ja és Kellemes Ünnepet Mindenkinek
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Skynet258 #67689 üzenetére
Vagy agyon van töredezve a meghajtó, ha régi már a fájlrendszer rajta ÉS használva volt rendesen, sokat írva, törölgetve, seek-el sokat és emiatt a szekvenciális max sebesség a fasorba sincs (ami normális). Ha meg ezt a HDD-t mondjuk átmásolod egy másikra, majd vissza, problem solved - egy idôre.
B opció, hogy valami döglik. HD Sentinellel megnézném PC-n, vagy a NAS-ban a smart értékeket, mit mutatnak.
Nem kellene neki ennyire alacsonynak lenni. 7200 vs 5200 nem a világvége eltérés, többmindentôl is függ, mennyivel lassabb mondjuk egy 5200-es, tányérok száma, adatsûrûség, stb, de én szvsz mindig beletojtam, annyira marginális az eltérés a mindennapokban. Új meghajtóknál az SMR bekavarhat, de az is csak akkor, ha a CMR módú cache terület elfogy. Elméletben, de ehhez nagy fájlokat kell mozgatni, pl. tizen-huszon-ötven gigás mkv-kat mondjuk.
És a ZFS is lassú lehet, ha nincs alatta pl. SSD alapú cache, bár ezek csak a szinkron írásmûveleteket gyorsítják, az OS-ek zöme meg aszinkron dolgozgat ilyen másolósdi esetén a hdd-n (adatbázisnál, vagy explicit program kérésnél már szinkron).
Na mindegy is, szóval elsôre HD Sentinel-el kukucskálj rá, nekem ATA error is volt sok anno, egy gyenge kábel miatt, tetû volt egy WD Black-em, nem tudtam mitôl.
Valahol indulj el, meglesz ennek az oka hamar.
CPU szvsz semmiképp, hacsak nem valami szoftveres titkosítás réteg + egyéb nyalánkságok vannak az NTFS alatt (ergo, nem a nyers diszket használod).Szerk: bár ez a NAS tudja az AES-256-ot, nem lenne téma..
Szerintem csak hülyére van töredezve a diszk tartalma, de ez csak megérzés, lehet tévedek. Viszont ezzel olcsón megúsznád.
Vagy ne az USB2-re dugd
-
Skynet258
veterán
-
-
Dzsekó
addikt
válasz
Skynet258 #67677 üzenetére
Azért azt nézd meg, hogy másolás közben mennyi a NAS CPU terhelése, mert könnyen lehet, hogy az a kevés, nem a HDD sebessége, mivel ez egy belépő szintű NAS. Purple a leghalkabb, de ha nem a HDD a szűk keresztmetszet, akkor feleslegesnek érzem a HDD beruházást. SSD esetén már nem érzem feleslegesnek a beruházást, mert a procit sem terheli annyira, és jóval gyorsabb a másolás rajta, hamarabb végez, kevesebb prociidőt emészt fel. Tény, hogy nem olcsó beruházás és támogatnia kell a NAS-nak is az SSD-t. Valamint a 3,5"-os helyre való beszerelése miatt valamilyen keret (WD Velociraptor hűtőborda) is kell hozzá.
-
modflow
veterán
Médialejátszóva kellene nekem egy min. 6 Tb-os HDD.
A lényeg, hogy halk legyen, ide ugye nem kell villámgyorsaság, hisz gondolom a legrosszabb HDD is bőven ojan gyors, ami egy 4K videó lejátszásához kell. -
tibaimp
nagyúr
válasz
Skynet258 #67679 üzenetére
A másolási belassulásod megoldódna az tuti.
Ironwolf NAS HDD-m van egy darab 8TB-s, ez már 7200-as, de a 2TB-os változatai csak 5900-as fordulatúak. Az én 7200-asom a "7200-asok között" igen halk (mondjuk a WD Black és Ultrastar HDD-khez viszinyítva), egy próbát megérhet. -
Skynet258
veterán
válasz
tibaimp #67678 üzenetére
Hát igen, anno én is emiatt vettem ezt mert csendesnek mondták. Alapvetően lehet az is, csak
1., a PC-ben már csak SSD van és megszoktam a csendet
2., az említett NAS háza olyan kontstrukció ami felerősíti a zajt.Bármelyik is van, hibába veszek másikat lehet ugyanolyan hangos lesz (mondjuk a másolás lassúság legalább megoldódna a 2x2 TB leosztással). Szóval nem tudom.
SSD nekem is eszembe jutott de csak hobbi cuccok meg fotók meg egyéb hasonlók vannak rajta, erre egy SSD beruházás elég zsebbenyúlós lenne. Ha meló miatt kéne akkor azt mondom mindegy, visszatermeli az árat úgymond, de így...
Nézegettem ezt a Seagate Ironwolf szériát is, nem tudom... -
tibaimp
nagyúr
válasz
Skynet258 #67677 üzenetére
A "gond" az, hogy a WD40EFRX is 5400-as ezért a csendesebb HDD-k csoportjába tartozik.
Én csak azt tudom mondani, amit már tapasztaltam, és azt állítom, hogy a WD Purple lemezek igen halkak, a 2TB-os méretben még az is bőven 5400-as, szóval a "motor zaj" sem lehet hangosabb sokkal.
Vagy, jó drágán SSDaz tuti hangtalan, hogy a NAS kezeli-e, az más kérdés.
Remélem mások okosabbak lesznek.
-
Skynet258
veterán
Sziasztok,
jelenleg egy 4TB-os WD RED (EFRX) van a NAS-ban (Qnap TS-228A), de hangosnak érzem. Elég sokat másolok mappán belül, ilyenkor (mivel csak ez az egy vinyó van benne) gyakorlatilag a másolás idejére lehal, alig érem el a NAS felületét. Ezért arra gondoltam 2 darab 2TB-os vennék, így a másolás is vélhetően gyorsulna illetve nem halna meg az egész rendszer.
Ami fontos lenne a halkság, a mostaninál halkabbat szeretnék.Vannak opcióim?
-
-
Marci112233
addikt
válasz
Sordoran #67671 üzenetére
A WD RED Plus sorozat is megfelelő, nem feltétlen kell a Pro verzió.
Na meg a hang. Nekem DS418 van és nemrég adtam hozzá a negyedik lemezt. Ugye a bővítést megszakítani nem szabad vagy legalábbis nem ajánlott így éjszakára hagytam menni a NAS-t hogy minél előbb végezzen, de csak akkor mert amúgy minden éjjel ki van kapcsolva. Egészen addig míg el nem aludtam, ugyan volt hangja, de folyamatosan egyforma, szóval egyáltalán nem zavart se engem se öcsémet és így simán aludtunk mellette. A Synology NAS topikban leírtam nekem pontosan milyen RED lemezeim vannak. -
Sordoran
addikt
válasz
Dißnäëß #67669 üzenetére
Mert próbálok utána járni a dolognak, jó döntést hozni? Mert nem akarok "próba cseresznye" alapon berendelni, aztán visszaküldeni ha nem jön be? Mert 70-90ezer forint elköltését nem veszem lazán? Húha, megyek átgondolom az életemet.
Amennyiben senki nem tud többet hozzá szólni problémámhoz, nincs ezzel probléma. Leállok magamtól, és az addig megszerzett információ alapján majd születik egy döntés, nekem kell azzal együtt élnem.zs198: Köszi, én is kezdek amúgy így állni hozzá. WD RED Pro és Ironwolf Pro van képben, de a korábban írt WD Purple sincs elvetve. Mivel ez fokkal jobban meg lesz hajtva, így nem árt többet áldozni rá.
-
zs198
aktív tag
Nekem 4 TB-os red efax van 😉
Smr? cmr? vagy fasz tudja mi😂
Nem is érdekel! Ha megpusztul jön helyette másik ilyen!
Szerintem sem kell túlagyalni😉
Ne noname hdd-t vegyél ez a lényeg!
Wd, Seagate nas hdd-i nem teljesítenek rosszul! -
Sordoran
addikt
válasz
Sordoran #67664 üzenetére
Próbáltam utána járni dolognak, és úgy látom a WD RED Pro 8TB (WD8003FFBX) (30,3/33,4 dbm) és az Ironwolf Pro 10TB (26.1/34,6 dbm) pl. kulturált hangú (direkt nem írom, hogy csendes). Azt nem tudom, hogy az Ironwolf Pro 8TB (ST8000NE001) is ebbe a kategóriába esik-e. Mindkettőnél nagy pozitívum az 5 év garancia. Ezen két 8TB-os közül melyik lenne jobb, vagy van-e még aki ajánlható?
8 TB lenne ideális, de lemehetek 6 TB-ra ha ott van olyan ami jobb. Tehát nem silent HDD-t akarok, hanem olyat ami éjszaka közepén ha elkezd dolgozni, nem fog a seek hangjával felriasztani. -
Aethel
aktív tag
válasz
Dzsekó #67659 üzenetére
Köszi!
Végül egy 8 terrás lesz, annyira nem is drágák már. Még az 5 évvel ezelőtti árak éltek bennem, de ilyen 70-80 között simán kapni ekkorákat, királyság.
Két típust néztem ki, a WD8004FRYZ és a HUS728T8TALE6L4. Ha jól értem az összefoglalóban leírtakat, az előző utódja az utóbbi. Mindkettőt kapni az áruházakban még, illetve annyit látok hogy egy hangyafasznyival drágább az Ultrastar, mégis kevesebb rá a gari. Így elég egyértelműen a Gold a befutó. Gyári adattáblákat átnézve is jobban terhelhető a régebbi Gold és az AFR is alacsonyabb.
Van ami felett az ember átsiklik vagy nyugodtan válasszam a Goldot?
Bocsi, a 8004-re gondoltam, szerkesztettem! -
Sordoran
addikt
válasz
gy.laci #67663 üzenetére
Írtam, hogy csak hangosabbat nem akarok mostaninál lehetőleg. Ami most van azzal elvagyok, feltűnik néha a seek hang, de nem zavaró. Ezt a szintet nem hozza más 6-8TB-os lemez? (ma már kifolyt szemem ps5 topikban a "hangos" gép miatt, szóval engedjük el a zaj témát, elég a nem hangos is
)
-
Dzsekó
addikt
A WD82PURZ 7200RPM-es. Kérdés, hogy mi a valóság és mi a papírforma.
Az az 1dB füllel nem is hallható. Viszont, ha kopogósabb a 7200RPM-es HDD seek hangja, akkor sokkal zavaróbb lehet. Azért az 5xxxRPM és 7200RPM közül a fizika törvényei miatt valószínű az 5xxxRPM-es HDD a halkabb. -
Sordoran
addikt
Árban elég erős különbség van, 90k vs. 66k. Most a hangot felhoztam mint fontos szempont, de azért nem egy silent hdd-t keresek. Legalábbis ekkora felárat nem ér meg. Illetve nem tudom purple jó-e ilyen mindenes célra. Bár van mostani NAS-ban egy 4TB-os, de még alig másfél éves, sok mozgás azon nincs.
-
Dzsekó
addikt
-
Aethel
aktív tag
Üdv!
NAS-ban megdöglött a mostani 3 terrás RED, 2.5 terra feletti használatkor okádja a bad sector hibákat, alatta viszont minden pöpec, de már lemondtam róla.
Utódjaként egy 4 terrás RED-et néztem ki, de azon variálok hogy 5400 vagy 7200 RPM legyen. kb 2000 torrent futna rajta folyamatosan, amiből 100-200 szokott cserélődni, a többi viszonylag fix.
4K-s film nézés is tervben van a közeljövőben, oda már lenne értelme a gyorsabb lemeznek? Nem döglenek hamarabb? A hangossága nem zavar, ruhás szobába van bekúrva a nas, ott nyugodtan visíthat. -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Sordoran #67650 üzenetére
8T -s Ironwolf hiába 7200-es, forgásra csendes, viszont nagy a seek hangja - szerintem. 6db 4T-s 5900-es Seagate NAS HDD-t váltottam 3db 8T-s Ironwolf-al, de amikor dolgoznak, uh. Viszont rohadt jók, nagyon gyorsak, természetesen CMR-esek és nem melegebbek az elôdöknél.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Hír Új 12 és 14 TB-os merevlemezek jönnek az év végére a Toshibától
- Hír 2020-tól gyorsan nőhet a Seagate HDD-k tárkapacitása
- Hír 14 és 15 TB-os merevlemezeket mutatott be a Western Digital
- Hír Nagy kapacitású héliumos Seagate merevlemezek érkeztek
- Hír Drasztikusan növeli az adatátvitel tempót konvencionális HDD-iben a Seagate
- Hír Alig van eltérés a HDD-k között a Backblaze megbízhatósági statisztikájában
- Hír Megérkeztek a Western Digital 10 és 12 TB-os Purple merevlemezei
- Hír Itt a Western Digital 14 TB-os PMR HDD-je
- Hír Hatékonyabb notebookokba szánt HDD-t mutatott be a Toshiba
- Hír Hagyományos irányt követő modellekkel frissíti vállalati HDD-it a HGST
- Hír Új technikával gyorsítaná a merevlemezek működését a Seagate
- Hír Seagate SkyHawk AI merevlemezek mesterséges intelligenciához
- Hír Egy év múlva érkezik a Seagate 20 TB-os HDD-je – HAMR technológiával
- Hír 40 TB-os HDD-ket ígér a Western Digital MAMR technológiája
- Hír Elsőként mutatott be 14 TB-os merevlemezt a HGST
- Hír 12 TB-os HDD-vel bővült WD Gold sorozat
- Hír Olcsó és gyors 8 TB-os merevlemezt hozott a Toshiba
- Hír Új HDD-családdal támadja az adatközpontokat a Western Digital
- Hobby rádiós topik
- TCL LCD és LED TV-k
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Projektor topic
- Milyen TV-t vegyek?
- Redmi Note 13 Pro+ - a fejlődés íve
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- EA Sports WRC '23
- Ukrajnai háború
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A23/Samsung Galaxy A25/Samsung Galaxy A05s
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I7 6700 / RTX 2060 6GB / 32GB DDR4 / 250SSD+500HDD
- 98 - Lenovo Yoga Pro 9 (16IRP8) - Intel Core i7-13705H, RTX 4060
- LG 48GQ900-B - 48" OLED - 3840x2160 - 138Hz / 0.1ms - G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L480 - i5-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest