- Először égett le egy újságnál a GeForce RTX 5090
- OLED monitor topic
- OLED TV topic
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Home server / házi szerver építése
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Kompakt vízhűtés
- Azonnali fotós kérdések órája
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
-
PROHARDVER!
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. augusztus
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
tha_answer #96196 üzenetére
Ennek most az a mondanivalója, hogy akkor is 11%-ot gyorsul legalább, ha csak egy eszközöm van?
Mert írtam, hogy 5db AX-es kütyüm van.
Nem tudom, hogy ennyi eszköz esetén megérné-e a fejlesztést AC-ről.Vagy félreértek valamit?
-
woodworm
veterán
válasz
tha_answer #96196 üzenetére
Szerintem túlságosan negatív forgatókönyvet vesz az összehasonlítás alapjául, rossz helyen húzza meg a gyakorlatilag tapasztalható linksebességeket. Saját tapasztalat szerint hozza azt a kb. 50%-os javulást, ami az elméleti sebességekből is következik.
Ha a 160MHz-es csatornaszélességet is figyelembe vesszük, akkor még több. Ezt a cikkíró szinte figyelembe sem vette, mert a cikk írásakor szinte a felső kategóriába tartozott és szerinte amúgy is használhatatlan a dfs miatt. -
tha_answer
őstag
"But what about peak speed to ONE user: Please note that 'peak' speed (one user using the entire channel at distance) changes very little (around 11% improvement over 802.11ac). So, if you are looking for much higher Mbps download speeds (benefiting just one user), 802.11ax is not the solution (eg: PHY speed at 256-QAM 3/4 in 802.11ac of 780 Mbps changes to 864 Mbps in 802.11ax)."
https://www.duckware.com/tech/wifi-in-the-us.html#wifi6 -
Sziasztok!
El szeretném dönteni, hogy szükségem van-e AX-es routerre.
- 73nm-es panel lakás, a router kb. középen lenne elhelyezve, ahol kb. minden helységhez egyformán van közel.
Nincs direkt rálátás sehonnan, betonfalak vannak mindenhol, de teljesen eltorlaszolt helység sincs, vagyis kisebb kanyarban mindenhonnan rálátni.- 5 eszköz (2db laptop, 2 telefon, 1 tablet) használná egy időben normál terheléssel, a többi (4-5) max. kis forgalommal IOT szerűen. Az 5 nagyobb terhelésű eszköz AX-es, a többi nem.
- 1000-es digi
- 50 ezer max, de ha van 20-ért, az mégjobb.
Van fasza AC-s routerem, szóval csak akkor veszek bármit, ha határozott előrelépés lenne egy AX-es.
Sajnos, eddig nem tudtam biztosra eldönteni.Kössz előre is.
-
Duttya
csendes tag
válasz
tha_answer #96193 üzenetére
A kiülőbe földkábelen megy az áram, de nem tudok mellé fűzni és felásni sem akarok újra 30 métert.
Akkor maradjunk annyiban, hogy ajánlj a wc vagy a spájz abalakba egy böszme jelismétlőt légyszíves. -
tha_answer
őstag
válasz
Duttya #96192 üzenetére
25-30 bol nemigen fog kijonni rendes kulteriben.
A router a spajzbol wcbol kilo-e annyira?
A teto faszerkezetet kihagynam. Megragja vmi, zarlat, kigyullad, beazik, beparasodik stb.
A legpuruttyabb megoldás, sőt ha csak időszakosan kell, hogy kabelt kihuznal, telen meg felszeded.
Egyebkent nemteljesen vilagos. Kiülés közben társaságban nem zombulunk, vagy ha annyira sulyos a helyzet akkor aram is kell oda. akkor meg mar a legegyszerűbb a kábel.
-
Duttya
csendes tag
válasz
tha_answer #96191 üzenetére
A ház azon oldalán, ami a kiülő felé van nincs szoba, csak spájz és egy wc. De már a wc-ben sem lehet wifizni akadozás mentesen. Ezért gondoltam, hogy ez a kinti router ott is megoldaná a problémát.
-
Duttya
csendes tag
Sziasztok!
Egy kültéri wifi routert szeretnék vásárolni, valami hideg-meleg és időjárás tűrőt.
Az egyszintes házunkban (pont középen) egy Telekomtól kapott Sagemcom F@st 5655v2 sugározza a jelet. Az internet jelenleg 150 Mbit/s, később talán 250 lesz. A házfalon kívül már nincs wifi.A ragaljába terveznék elhelyezni egy eszközt. Ide tudnék tápot is és a jelenlegi routerből egy ethernet kábelt is elfűzni, de jobb lenne egy PoE-s megoldás. A kiülőben akarom, hogy legyen wifi a mobiltelefonoknak. Ez a háztól 30 méterre van, az egyetlen akadály egy tujasor, ami a háztól 20 méterre van.
Körülbelül 25-30.000 forintot szánnék erre a projektre.Előre is köszönöm!
Illetve még ennyi kérdésem lenne, hogy megoldható-e az, hogy a jelenlegi wifi hálózat legyen kiterjesztve (az udvaron is) ezzel a kábeles megoldással? -
meri
aktív tag
Sziasztok! Meglévő ASUS RT-AC85P mellé vettem egy RT-AC51U-t, amit AP / WDS módban szeretnék használni, a jelet erősítendő a lakás távolabbi részében. MAC-ek kölcsönösen regisztrálva, 51U AP, WDS módban, DHCP itt kikapcsolva. Kábellel rákapcsolódva az 51U-ra van internet. 2.4 GHz kikapcsolva, ez nem kell. A 5GHz-en ilyenkor ugyanazt az SSID-t kell beállítani, mint az elsődleges routeren, ugye? Hogyan tudom ellenőrizni, hogy működik-e a WDS?
-
Antilhu
tag
Sziasztok,
Router választásban szeretném a segítségeteket kérni, ami adott
** Családi ház: földszint, emelet és beépített tetőtér, mindegyik szint kb 50 nm
** Ház szekezete és födéme lénygében vasbeton szerkezetű, belső válaszfalak tégla
** Vezetékes internet kiállások: alsószint közepe és tetőtér kvázi közepe. Középső szinten nincsen kiállás
** Jelenleg egy ASUS RT-AC58U routerem van, ami földszinten van egy beépített szekrényben
** Net: DIGI 1000-es
** Felhasználás:
**** Jelenleg 3 laptop, 2 okostelefon, 3 táblagép, 2 TV, 1 PS (+ 4 (laptop, mobil, tábla) 5 éven belül)
**** Van egy Synology NAS, vezetéken neten
**** Okos eszközök: 3 wifis klíma, robotporszívó, öntöző rendszer. További eszközök várhatók (fűtés, kapucsengő, redőny…)Tapasztalatok:
** Földszinten jó az internet, udvaron már korlátos
** Emeleten a leggyengébb, itt is van egy munkaállomás és súrolja a használhatatlan/instabil szintet. Az 5 GHz már nem használható, csak a 2,4-es.
** Tetőtérben fura mód erősebb mint az első emeleten ott éppen használható kb 5-10 Mbps amit tud szintén a 2,4 GHz-senÖsszeg: nincs kifejezett határ ár/érték arányban megfontolt döntést szeretnék hozni, de mindenképp kell javatani a hálózat minőségén mert a HomeOffice nem döcöghet 😊
A középső szint bekábelezését próbálnám megúszni, mert ahhoz beépített szekrényt kellene 2 szobába szétbombázni és fúrni és vésni is kellene.
Nem hinnék abban, hogy egy bivaly erős / wifi6 router megoldja amit a mostani nem tud, vagy hogy nagyságrenddel jobb hálózatot tudna biztosítani. Itt terelődött a figyelmem a Mesh Wifi-k felé, ebben már tudnék hinni viszont nincs tapasztalatom velük és magas áruk miatt próbálnám kerülni a rossz választást. Szóval a dilemmáim, amiben tanácsra szorulok:
1. Csak úgy látom értelmét, ha az eszközök között kábeles összeköttetés van (ha a wifi nem megy fel a szintekre, akkor az eszközök között is gyenge lenne a jel) viszont ami termékek most elérhetők ott nem találok rá infót hogy van-e ethernet backhaul, pedig már a használati útmutatókat is átnéztem (Pl Tp-link Deco M4 V4). De az is lehet hogy ez alap és azért nem taglalják sehol?
2. Hány modulos csomagban gondolkozzak: 2 vagy 3? Nem akarom túltolni sem, hogy a maradék hajam is kihulljon a magas sugárzás miatt 😊 2 adja magát, mert annyi vezetékes kiállásom van alul és a tetőtérben, kérdés hogy vajon úgy már besugározzák-e az első emeletet eléggé? Ha 3 akkor vajon elég erős lesz-e a vezeték nélküli jel a 2 antenna között, ha most alig mászik fel a wifi jel?
3. Szerintetek törekedjek-e Wifi6 routerre?
4. Tervezek okosothon miatt 433 MHz-s hálózatot is, van pár Mesh router ami tud ilyet (Tp-link deco m9)?
5. Illetve milyen modellt tudok ajánlani? Mik a tapasztalatok?Nagyon köszönöm!
Üdv: Antilhu
-
Guidetti
csendes tag
válasz
tha_answer #96178 üzenetére
Köszi szépen! Majd akkor ennek még utánajárok
-
Guidetti
csendes tag
Sziasztok!
Sajnos a routerek az a része a tudásomnak, ami a leginkább hiányos, ezért kérném a segítségeteket. Egy 120/20-as DSL netre terveznék előfizetni, viszont a szolgáltatótól csak pár eléggé drága routert lehet venni (100+ euró).
És ez elbizonytalanított, az alábbi szöveg van még a szolgáltató oldalán:
A modemet (ADSL2+/VDSL2/VPlus) vagy az routert (GPON/FTTH) a WAN oldalon DHCP-ügyfélként és a következő paraméterekkel kell konfigurálni:
ADSL2+:
VPI: 6
VCI: 49VDSL2/VPlus/GPON:
VLAN Tag: 32Azt szeretném megtudni, hogy ilyen beállításokra bármelyik mezei router képes vagy valami speckóbb routerre lenne szükségem?
Előre is köszi a segítséget!
-
-
becsitibi
senior tag
Bocsánat.A diginek van a pici fehér routere,vagy modeme,az csatlakozik kábellel a tp link routeremhez,és az szórja wifin keresztül a jelet azonos helységben.
Most is hasonló képp szeretném megoldani,mert a 2 gyerek miatt minél kevesebb kábelt szeretnék a földön.
Tehát akkor valamilyen AX-es router? -
becsitibi
senior tag
Sziasztok.
Adott egy több mint 10 éves Tp link WR1043ND v1 router.Alap szintű felhasználásra használom.Netezés,ritkán torrentezés.Nem szoktam mókolni a beállításokkal.
Ami picit zavar,hogy max 3,5 Mbit/sec jönnek le a fimek.
Panellakásban lakom 50m2,Digis netem van.
Ha vennék egy mai 15-20-es kategóriában lévő routert,az mennyivel javítana a letöltési sebességen?
Köszönöm.
-
osonte
őstag
válasz
Whysperer #96162 üzenetére
Sajnos ha a laptopban lévő Wifi kártyával van gond, akkor a router csere sem segít. Nekem például az új 40 ezres Asus routerrel is akadoztak a Youtube videók (nem sávszél miatt, mert 2 méter van a router és a laptop között) a gyár Realtek Wifi kártyával, amit cseréltem Intel AX210-re és azóta minden hibátlan.
-
Whysperer
addikt
válasz
Tompika777 #96163 üzenetére
akkor ez egy stabil választás ,de ha ebben az árban jobbat tudsz mondani nem ragaszkodom ehhez
-
Pipu
csendes tag
Köszi mindenkinek a válaszokat, a torrentről le is tudok mondani igazából, szóval ha Sambával megy a 4K, akkor nem is keresgélek a drágább kategóriában.
-
woodworm
veterán
válasz
kpityu2 #96157 üzenetére
Én meg pont az Asus topikbeli és az itteni válaszok alapján írtam, hogy sületlenséget írtok. Gyakorlati tapasztalat nélkül akarjátok lebeszélni alkalmatlanság címén. Pl. bekapcsolt hwnat mellett a hálózat egyáltalán nem terheli az soc-t. Odaát pedig leírták, hogy a wdr3600-ast jelenleg is használja, ennek a többszörösét kellene tudnia.
-
TOZ
addikt
Ha nem tolod neki nyelen a torrentet (gyengebb routereknel, mikor meg azon nyomtam a kolcsonzest, alap volt, hogy sebbesseget korlatoztam, kulonben hajlamos volt elhasalni), akkor szerintem teljesen jo lesz. RT-N18U-val is siman elvoltam, ki kellett varni amig leszedi, az igaz, de utana Samban siman adta tovabb a tevenek /media lejatszonak, onnantol annak kepeseggei voltak a szuk keresztmetszet.
SMB megosztast az ASUS routerek tudnak. -
kpityu2
őstag
Én csak sima routernek használom, meg sima HD filmekre, arra elég. De az ASUS topicban is pont most írtam valakinek aki hasonló cipőben jár, hogy a torrentet nem a routeren futtatnám. A routernek nem túl combos hardverének bőven elég feladat a hálózat és a stream kiszolgálása. Persze próbálkozni lehet.
-
Pipu
csendes tag
válasz
kpityu2 #96155 üzenetére
Akkor a RT-AX1800U jó erre, igaz? Ha jól emlékszem azt írtad,h te is ilyet vettél.
-
kpityu2
őstag
Tapasztalatom szerint a legjobb a Samba megosztás. Kis csomagokra bontja az adatot ezért nem gond ha belehúzogat az ember a filmbe. Sima fájlként adja át az adatot, tehát hiányoznak a DLNA színes-szagos kategóriái, meg a szerver oldali konvertálással járó nyűg. A fogadó masina vagy le tudja játszani maga a formátumot, vagy nem.
-
blakey
titán
válasz
Intruder2k5 #96151 üzenetére
Mert a másik a WAN
, a portoknál feltűntetett LAN1, LAN2… azt jelöli, hogy belső hálózatra való és nem az a csatlakozó elnevezése. HDMI esetében is néha szerepel a 2.0, 2.1…, ezek a szabványra értendőek és nem a kábel elnevezésére, mert az más.
Egyébként nálam van olyan csatlakozó ahol WAN/LAN szerepel, tehát mindkettőre használható, ettől még ethernet csatlakozó, vagy RJ45.
-
-
-
blakey
titán
válasz
BB9000 #96148 üzenetére
Ahhoz néha egy számítógép sem elég, a gondtalan mozizáshoz inkább felejtsétek el a DLNA-t, sokkal jobb megoldások vannak. A DLNA esetében is lehet problémamentes a lejátszás ha a kliensoldalon normális a támogatottság és nincs szükség semmilyen átalakításra. Zenéhez jól használható a DLNA is.
-
blakey
titán
-
MZsoltee
veterán
válasz
BB9000 #96141 üzenetére
Ha nem kell a sok lan port, akkor elég lehet a AX1800U-ból kettő. Én most rendeltem, és a vége 1 db AX1800U és egy ASUS RT-AX58U V2. Ez így kb 60k.
Két AX1800U 40k-ból megúszható.
Két Asus RT-AX55 55k körül megúszható. Én nem látom az előrelépést a A két AX1800U-hoz képest a +1-1 LAN portonkívül. Esetleg el lehet gondolkodni az egy AX1800U és egy AX55 kombináción is.
Én most rendeltem, és a vége 1 db AX1800U és egy ASUS RT-AX58U V2. Ez így kb 60k.
* #96147blakey: Jogos, javítottam. A Lan port helyes? -
woodworm
veterán
Már bocsánat, de párhuzamosan látom két topikban is ezt a hülyeséget, hogy gyenge és alkalmatlan ilyesmire ez a router. Ha valakinek a pc az etalon a helyi fájlelérésben és a torrentezésben, akkor készüljön a router beszerzésekor is az x68-os árakhoz (vagy vegyen pc-t, laptopot). De ettől függetlenül az ax1800-asban lévő soc tudja a feladatát azon az árszinten, amibe kerül. Korábban pont ezért volt ajánlott az ac65p/ac85P/xiaomi r3g. Az egyetlen bökkenő, hogy pl. torrentezésre nem a gyári DM az ajánlott és egy kis utánajárást igényel a dolog.
A drive és a külső ház kompatibilitásán sokszor több múlik a megfelelő sebesség eléréséhez, mint azon, hogy milyen erős a soc.
-
Pipu
csendes tag
válasz
BB9000 #96142 üzenetére
Torrent egyébként nem sok fut egyszerre, 4-5 db max.
Az AX86U már valóban kicsit drága, de a másik belefér még. Az AX 58U V2 is jó lehet?Multibit által felvetett kérdés is megfordult a fejemben, én azt gondoltam,h azt úgyis a tv dekódolja, ezért csak a sávszél a fontos.
-
A torrent és a 4K streaming miatt kell az erős processzor a routerbe, tehát az általad kinézett Asus RT-AX1800U kevés lesz.
Jobb választás lehet egy AX56U. Még az is kompromisszumos, de esélyes, hogy -kis számú torrent esetén- az elvárt minőségben kiszolgálja az igényeket. Az ára az elsőre elképzelt kereted duplája.
A meghatározott feladatokra biztosan elegendő teljesítményű processzorral rendelkező router az AX86U lenne, de azt az igen magas ára miatt úgyse fogod megvenni. -
válasz
antalbt #96135 üzenetére
2 db Asus RT-AX55 az általam ajánlott "budget" megoldás.
A teljes terület beszórása használható WiFi-jellel 2x95 nm-en nem biztos, hogy két eszközzel megoldható. Függ a routerek elhelyezésétől, falaktól, a környező WiFi hálózatoktól és egyéb zavaró tényezőktől is. -
Pipu
csendes tag
Sziasztok!
A következők alapján keresek routert, a jelenlegi connect box helyett.
■ Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szintek, szomszédok) lenne használva?
Tégla lakás, 50nm. A legtávolabbi pont a routertől kb. 10 méterre van, és két fal áll az útjában. Természetesen a szomszédoktól bőven jön másik wifi jele, ami bezavar.
■ Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná? Ezek közül mennyi az AX (WiFi 6) szabványt ismerő telefon, tablet vagy laptop?
2 telefon (AX), 2 tv (4k uhd; fullHD mindkettő AC), PS4 Slim (AC), smarthome eszközök (kb 10-15 db: izzók,fűtőtestek,alexa echok stb.), 1 laptop (AC),1 tablet (AC)
■ Milyen net sebesség mellé kellene az eszköz?
Vodafone 500 mbs, de gondolkozom az 1 gigás digin a közeljövőben.
■ Mennyi pénzt szánsz a beszerzésre? Lehetőleg pontos összeget írj!
20k
■ Milyen egyéb igények vannak a routerrel szemben?
Szeretnék ssd-t rákötni, amiről a 2 tv-n néznék filmeket (4k-t is, de az a tv LAN-on lenne rákötve), ezen kívül torrentet is szeretném, hogy kezeljen.Ahogy nézegettem, inkább az ASUS felé hajlanék, de nem zárkózom el másik márkától. Kinéztem az RT-AX1800U-t, de elbizonytalanodtam, h az USB 2.0 elég-e a 4k filmekhez.
Ha ebbe az árkategóriában nincs erre ajánlott router, akkor tudok rá többet áldozni.Előre is köszi!
-
tha_answer
őstag
válasz
hurjup #96138 üzenetére
"A kiprobalt stock FW-k alapja valami porosabb (18.06) openwrt volt, annyira szetmoddolva hogy az anyja sem ismerne ra. Negy sajat routernel szivtam / szivok vele, koszonom, tobb nem kell belole. Nem kell sokat visszalapozni akar itt hogy ASUS biztonsagi patcheken parazzanak."
opnsense... es akkor az apkn mar mindegy hogy mi fut otthon.
-
hurjup
csendes tag
válasz
mikk2000 #96134 üzenetére
stock firmware-ben tapasztalati alapon nem bizom
A kiprobalt stock FW-k alapja valami porosabb (18.06) openwrt volt, annyira szetmoddolva hogy az anyja sem ismerne ra. Negy sajat routernel szivtam / szivok vele, koszonom, tobb nem kell belole. Nem kell sokat visszalapozni akar itt hogy ASUS biztonsagi patcheken parazzanak. Cserebe valoszinuleg jobb a wifi. Ennyike.Amikor a Digi b*zizik
Nem a vedelmeben, de az egyik ismerosom vodaval (vagy hogy hivjak ma), a masik telekommal sziv hasonloan. Akkor most melyik is legyen?
A digivel mar csereltettunk modemet, de ettol fuggetlenul nem multak el a bajok. Illetve igen, ra par honapra, hogy szuk masfel ev mulva hasonloan ujrakezdodjenek. A problema forrasa nem hazon belul van.
De ha pattognek hogy szar a net, akkor elobb-utobb kijonne egy overallos faszi, racsatlakozna a modemre, konstatalna hogy minden rendben, szamlazna es elbucsuzna. Nem ereznem jobban magam tole. -
antalbt
csendes tag
válasz
Gubek-Einste #96136 üzenetére
Ez gyors volt, köszi.
-
-
antalbt
csendes tag
Sziasztok!
Egy kétszintes családi házba (2x95 m2) keresek olyan routert, ami stabil és teljes lefedettséget is ad. Elsőre az ajánlott AiMesh-el ellátott Asus routerekre gondoltam (mindkét szintre egyet, ethernet összeköttetés adott). Ha lehet, akkor kérnék tippet egy olcsóbb és egy drágább (ax) megoldásra is.
Köszönöm a segítséget!
-
mikk2000
őstag
válasz
hurjup #96127 üzenetére
stock firmware-ben tapasztalati alapon nem bizom
Ami éredekes, mert a felhasználók 99.99%-ának jó.
Amikor a Digi b*zizik valamit es ujrakapcsolodik a modem, sulyos esetben egy oraig nincs net.
Érdemesebb lenne egyszerűen kölcsönkérni valami másfajta erősebb routert, és ha azzal is "buzizik" (szakszerű szóhasználatoddal) akkor a digit magát kell rendbetetetni (hogy ne szopasd magad feleslegesen), és akkor lehet új router sem kell. A digivel elég súlyos gondok szoktak lenni, de olcsó húsnak ügye híg a leve.
-
tha_answer
őstag
válasz
hurjup #96131 üzenetére
Asus ax-t, kfcourse, my bad.
Negyedmillaert persze h nem veszunk ilyeneket.
Ha lesz idod erdemes rapillantani:
https://www.duckware.com/tech/wifi-in-the-us.html#realitycheckx86:
I350t nic legyen benne ha komolyabban akarsz vele fogalalkozni, a tobbi az igenyektol fugg. vekonykliens pcie riserrel h bele lehessen tenni a kartyat.
Nehez mit mondani mert ha mondok most egyet: pl fujitsu futro s920, aztan kijon vmi ujabb spectre amire nem lesz javitas akkor szivas edgedevicenek alkalmazni.Milyennek kene lenni:
Majdnem, szvsz az edge device legyen tuzfal meg routing max, mas ne.
En minden egyebet kiszerveznek pl egy pire.
Ez mar csak a hibakereses szempontjabol es uzembiztonsagbol is jobb.En a helyedben asus ax55re biznam az egesz netet, minden mast vmi kartyameretu v thinklient pcvel oldanam meg. Ez igy osszesen 2 kutyu, es ha elmokolsz vmit akkor is lesz net a tobbieknek. vagy legyen nalad tartalek amit barki ki tud cserelni....
-
hurjup
csendes tag
válasz
tha_answer #96130 üzenetére
Hat jo. Ha az x86 vonalat erositenem arra van (par) konkret javaslatod?
Ragugliztam arra is hogy "asus axe". Csak addig nevettem a talalatokon amig meg nem lattam az arcimket (262e).
Lehet hogy ez mar a kor, de az en eloiteleteim szerint egy router egy kavics egyszerusegu, agyonoptimalizalt hardver a megfelelo portokkal, ami epp elbir a feladataval. Ha 5W-nal nagyobb a fogyasztasa max terhelesen vagy tobbe kerul mint egy alsokategorias telefon, akkor mar gaz van.Illetve idokozben azert csak megvettem egy ax3200-t, amin par ejszaka kielhetem a
kokanyolasiprosumer hajlamaimat.
De ettol meg nem biztos hogy meg is fogom tartani. Szoval ha van a kozelben valaki problemas digi nettel es van tuti tippje, ne kimeljen. -
tha_answer
őstag
válasz
hurjup #96129 üzenetére
Openwrt, pfsense, ipfire, opnsense barmi ami szimpatikus, de ha mar x86t teszel ala akkor miert allnal meg openwrtnel.
Ugy erzem mintha egyszerre lenne nyug Neked ez az egesz, ugyanakkor nem riadsz vissza a nyuglodestol sem. (Nem bizol a gyari firmwareben, kulakomos openwrtszarmazekba is beletursz, de a kiszervezes meg a kutyuktol, cserelgetestol agyhugykovet kapsz.)
En megneznem h az asus gyari firmwareje tudja amit mnkeppen akarok tole (rendes digis kapcsolat, fileserver, ?) es ha igen akkor egy asus axet ugyanis azt konnyen meshelheted kesobb, supportaljak is sokaig, ha vmi gaz lenne vele rendes gari is van hozza.
Ha mnkeppen openwrt kell akkor a openwrt toh honlapjan raszursz arra ami Neked a legfontosabb parameterek.
-
hurjup
csendes tag
válasz
tha_answer #96128 üzenetére
Prosumer... szep eufemizmus.
Igen, gondoltam a fentire, de ugy mar tenyleg tul sok lenne a kutyu. A fileszervert
a folyamatos router-cserebere miatt kinomban igy is kiszerveztem egy coreelec-es box ala, de azzal el is ertem a jelenlegi komfortzonam hatarat.
x86 alatt x86 openwrt-t ertesz amugy? Vagy pfsense es hasonloak?Szoval az 'A' terv tovabbra is egy ertelmes openwrt-sitheto router lenne.
-
tha_answer
őstag
válasz
hurjup #96127 üzenetére
Hello
Prosumernek tunsz, arra meg nem gondoltal h kulon egy barmilyen router ami tenylegesen kipreseli magabol a 942megat wan2lan es jol turi a digi majomkodasat is fouruternek rakod (nem kell h wifis legyen, csak usbs) a ket 1800at meg az asust ac85pt meg csak apnak hasznalod?Altalaban az openwrt wifi resze sosem gyari minosegu a driverek miatt, az rj45 resze a ruzfallal egyutt siman lehet jobb.
Szvsz x86 alapu router plusz switch arra olyat telepitesz ami a legszimpatikusabb.
-
hurjup
csendes tag
Sziasztok!
Igy 2022 masodik feleben milyen routert ajanlanatok az alabbiak ismereteben?
- Digi FTTH -> 1000-es LAN portok, legalabb 3
- Legyen okosithato (openwrt), a stock firmware-ben tapasztalati alapon nem bizom
- ha USB port is van rajta, nem fogok megharagudni.
- A wifi6 nem must have, az en felhasznaloi stilusom mellett inkabb csak gimmick. Mesh-ben sem gondolkodom egy ideig.
Jelenleg egy fekete es feher xiaomi ax1800-am van (cserelgetem oket). Jo hardver, pocsek szoftver, sosem lesz ra openwrt. Hiaba tortem be ra es piszkaltam fel, nem lett sokkal jobb. (Amikor a Digi b*zizik valamit es ujrakapcsolodik a modem, sulyos esetben egy oraig nincs net. De szvsz a hold allasa, vagy ha a kinai kemkozpont offline-ba megy is eleg hozza. Ertelmes logokat nem tudok kiszedni belole.)
Egy bo eve probaltam tp-link ax10-et es ax20-at, azok a digis net-rancigalast meg kevesbe toleraltak.
ASUS RT-AC85P a jelenlegi befutom, de leginkabb mert alulinformalt vagyok. (A MT7621AT az internet szerint legalabb 8 eves, es ugye MIPS).
Illetve (lasd elozo HSZ-em) most jott egy fules hogy allitolag a xiaomi ax3200 global(!) verzioja is okosithato. 40EUR-ert megerhet egy probat, ha nincs jobb otletetek. -
-
Reinkz
senior tag
Sziasztok,
4G routert keresek, 30K ársávban.
Nem kell ethernet port, wifiről menne alapvetően.
Eddig az Asus 4G N12 B1-el szemeztem. Még néztem a TP link MR100-t és MR 6500-t (nem igazán látom mi a különbség a 2 között a 4portot leszámítva).Most iphone-ról osztok netet a gépnek kábelen amivel 80mbps-et mérek, de őszintén félek, hogy ennek a közelébe sem lesz egyik router sem. Elgondolkoztam hogy a régi galaxy S8-amat befogok állandó routernek.
Ti hogy látjátok, mit választanátok a helyemben, akár routerek közül vagy a telefon vs routerek témában? ezek lte cat4es routerek az S8 meg cat10+.
Előre is köszönöm.
-
válasz
lord_devil #96119 üzenetére
Ide való kérdés.
-
-
-
válasz
Aranygyerek #96113 üzenetére
Ha csak vezetékes csatlakozási pontok számának a növelése a cél akkor elég egy sima switch is, ha kell wifi is akkor egy akár milyen router is megteszi.
Milyen típusú a jelenlegi router? -
lord_devil
tag
Sziasztok!
TP-Link Archer C6: ha Nat Boost be van kapcsolva lassú a net (vezetéken). Felszalad a sebesség majd visszaesik, a végén 100Mbit sincs. Más esetleg tapasztalt ilyen problémát? -
válasz
MaCS_70 #96091 üzenetére
Köszi!
Nekem a router annyira kell, hogy csinálok egy 2,4-es és egy 5-ös hálózatot, nevet adok neki, jelszavazom, esetleg MAC-szűrést csinálok és ennyi. Nem igazán babrálok, állítgatok semmit, ha alapjáraton kiszolgál. A 66U-ba azért fektettem be, mert nagyon stabilnak írtátok itt és mindenhol, ez tökéletesen lefedte a két frekvencián a 100nm-es tégla kertes házat. (A korábbi tizenezres TP-Linkeket rendszeresen újra kellett indítani, vergődtek sokszor, meguntam.) Ja, és hosszabb ideig kihúzott a csávából, amíg nem volt rendes vezetékes netem, mert a 4G sticket tudta osztani.
Amikor bejött az optikai net, kaptam egy Sagemcom ONT-ot, ami ugye router is, AX-es is, teljesen korrekt módon működött. Így az Asus-t elcsomagoltam. Most meghalt a Sagemcom és kaptam egy másik készüléket ugyanettől a gyártótól, de ez már csak AC-s és sajnos közel sem biztosít olyan jó lefedettséget, mint az Asus vagy az előző Sagemcom. Ezért kellene most router, amiben agyalok:
- 1db AX58U, amit írtál
- 2db RT-AX1800U, ami AiMesh-ben menne
- egy 2db-os ZenWifi AX Mini XD4 pakk (ez mondjuk már árban húzós, de még akár bevállalnám)Esetleg ezek tudatában javaslat, ötlet, segítség, hogy mit lenne érdemes? Köszönöm!
-
WiZARD
addikt
Új családi házamba kell wifit csinálnom. Monolitvasbeton födémek, szóval emeleten 5ghz wifiből semmi se látszódik, a 2.4 ghz-néhol gyengén megy.
Kábelezve van majdnem mindenhova, szintenként 1-1 AP-vel gondoltam megoldani a témát.Tplink EAP653/615 -öt néztem. Ezekhez kell vezérlő, vagy anélkül is működik? (máshol használok 1 db Omada AP-t vezérlő nélkül) De jöhet más tipp is.
615-nek lényegében a nappalit+teraszt kellene lefedni, ha kertben még látszik az se baj.
Itt mennyire lehet gond, ha csak úgy tudom feltenni, hogy lényegében oldalra lesz tőle a felhasználó, nem pedig szemben? (vésve felmegy persze szembe is)653 meg az emeletre menne (70m2), kb középre.
-
einstein
senior tag
válasz
Alex91 #96082 üzenetére
+ #96083 MaCS_70
Köszönöm a válaszokat!Lementem laptoppal + inSSIDer programmal a pincébe. Ez egy kis helyiség, tehát nagy különbségek nem lehetnek a jelerősségben. Az inSSIDer -85 dBm körül mutatja a jelet, a lejárat felé talán egy kicsi jobb, a másik oldalon talán egy picit rosszabb.
A laptop még simán látja a hálózatot, de a beltéri egység már nem tud hozzá csatlakozni. (érdekes., hogy eddig hónapokig többé-kevésbé működött), a telefonom is időnként látja a wifit, időnként nem ...
Kérdés akkor, hogy ezt a jelet képes-e egy lenti router / repeater felerősíteni ? Itt tényleg nem számít a sebesség, ami viszont szükséges, hogy ugyanahhoz a hálózathoz csatlakozzon a lenti egység, mint pl a telefonom, mert elvileg csak így tudom telefonról vezérelni. Ez a repeater miatt kérdés, hogy az tudja-e ezt.
Köszi!
-
Aranygyerek
aktív tag
Sziasztok.
Az a kérdésem, hogy telepítettünk itthon +1 számítógépet .A nettet kellene megosztanom ami a probléma, hogy a router helye fix, a wifi nem látható a pincéből és a kábel csatorna a mostani gépem mellett indul a pincébe. A mostani kábelre kellene valamit rákötni ami legalább ketté ,később a várható online oktatás miatt három felé osztja a nett elérést. Nem tudom ,hogy egy router ,vagy egy switch lenne a megoldás? Router esetén a wifi lefedettség javítása sem lenne hátrány. -
-
TOZ
addikt
válasz
#70211840 #96109 üzenetére
Ha AX86U akkor a AX86S is jatszik, nem? Az "csak" 50 pár ezres kategoria.
Az erőviszonyokat nem tudom (csak a WG miatt nem raktam fel 86S-re a beta fw-t), de nalam egy DS220+ NAS-on (Intel Celeron J4025 proci) keresztul a 1000/1000-es net 300/300 korul megy WG-vel.
Szerk.:
AC65P-re entwarrel nem lehet felhaxolni WG-t esetleg? mondjuk attól még nem lesz egy erőművész a cucc, de lehet OpenVPN-nél jobban teljesít. -
törölt tag
válasz
Patice #96107 üzenetére
Tudtommal a Mikrotik router-ek tudják ezt és gyárilag megtalálható az újabb RouterOS-ben.
Illetve Asus router-ek esetében a 3.0.0.4.388.20000 FW utáni verziókban is megtalálható.
Használnék a jelenlegi router-hez OpenWRT-t, abban is van elméletileg WireGuard, de ekkor ugrik a HW NAT és ugyanott vagyok. Wifi amúgy nem is lenne fontos, mert egy Mikrotik 5GHz AP szektorsugárzót használok. Viszont dedikált hardver kellene és biztosan erős NAT/WireGuard sebesség.Asus weboldalról kimásolva:
"Prepare
WireGuard® is only supported on the firmware version later than 3.0.0.4.388.20000. For Supported models, please refer to https://asus.click/vpnfusionmodel (You can find the support model list at the bottom of this page)."* ASUSWRT 2022 Supported models:
ZenWiFi XT9 , GT-AXE11000 , RT-AX88U , RT-AX86U , RT-AX86U Pro , RT-AXE7800 -
válasz
#70211840 #96105 üzenetére
Gyári router nem nagyon van, ami WireGuard képes.
Egy kivételt ismerek: a NetGate, ami pfSense+t használ és gyárilag felrakható plugin-ként a WireGuard.
Az áruk és a beszerezhetőségük egy következő téma.
PfSense-t lehet telepíteni pl. kis fogyasztású PC-re is, csak kell egy kis fogyasztású hardver hozzá, akár külön hálókártyával. -
törölt tag
Sziasztok.
Jelenleg egy AC65P routerem van gigabit internethez. Viszont szeretnék VPN-el kapcsolódni a netre a router-el, de nem OpenVPN-t használva.
Tudnátok ajánlani olyan router-t, ami nem drága és WireGuard képes és ki tudom használni a VPN-em ~500-600MBit/s tempóját? -
-
Coli56
csendes tag
válasz
Gubek-Einste #96098 üzenetére
Egy ~100nm-es iker- és családiházas övezet, se nem közel, se nem messze nem vannak egymástól a házak. Téglafalak vannak, földszintes, 4-5db 2.4G-s AP-t látni. 3-4 kliens, jelenleg nem igazán tudnák kihasználni, de később 5G-sek lennének majd. Minden wifiről van és lesz használva. 1gigabites DIGI a net, és kb. ennyit szánok rá amennyibe ezek kerülnek 15-18 ezer.
Igényem routerrel szemben csak annyi, hogy stabil, megbízható legyen, minnél gyorsabb, amennyire lehet up-to-date technológiailag.
-
válasz
vviktor1978 #96100 üzenetére
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye. Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
● Asus routerek
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Lenovo ThinkPad P1 Gen 3 UHD, Érintőkijelző, i7-10875H, 32GB DDR4, 256GB SSD, 27% ÁFÁS SZÁMLA, 1ÉV G
- Lenovo ThinkPad L490 FHD, TOUCH, I5-8365U CPU, 16GB DDR4, 256GB SSD, 27% ÁFÁS SZÁMLA, 1ÉV GARANCIA!
- Lenovo ThinkPad T490 FHD, I5-8365U CPU, 16GB DDR4, 256GB SSD, 27% ÁFÁS SZÁMLA, 1ÉV GARANCIA!
- 2020 M1 macbook pro 8/256GB elado/cserelheto
- Lenovo ThinkPad T480s FHD, Érintőkijelző, I5-8350U CPU, 8GB DDR4, 256GB SSD, 27% ÁFÁS SZÁMLA, 1ÉV GA
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 256GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3073, 100% Akkumulátor
- Azonnali készpénzes INTEL CPU NVIDIA VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Wacom Cintiq DTK-2260 digitális rajztábla
- Bomba ár! HP EliteBook 845 G7 - Ryzen 5 4650U I 16GB I 512SSD I 14" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- Ritkaság! Hibátlan Prémium felsőkategóriás LGA 1700 Alaplap! Asus Rog Strix Maximus Hero Z790 Wi-Fi
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest