- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen házat vegyek?
- VR topik
- Milyen videókártyát?
- Úgy tér vissza a Commodore 64, ahogy titkon mindenki várja
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Gaming notebook topik
- Bluetooth hangszórók
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
-
PROHARDVER!
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. július
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
dbocskai
tag
válasz
Patice #97799 üzenetére
Nagyszülőknek overkill, a cél az ideális ár-érték arány lenne. Semmi gond nincs azzal, ha a kert sarkában csak 50Mbps a net, mert oda annyi ér el azzal inkább, ha a nappali közepén 2-3Mbps, mert kisétáltam a konyhába és a mobilom fennakadt az ottani AP-n és reconnect se oldja meg mindig ezt a gondot.
De pont ezt megoldaná egy normális mesh hálózat egy gyártótól. Feltételezem jelenleg azért nem működik rendesen, mert a T-s Sagemcom router nem tud túl jól együtt működni egy Asus AP-val, de lehet rossz az elképzelésem, hogy mi lenne itt a megoldás.Eszközök száma legtöbbször <10
-
dbocskai
tag
Sziasztok!
Adott egy családi ház 100nm+40nm+200nm kert és egy telekomos 250-es internet és IPTV (ami sebességben bőven elég). A jelenlegi felállás Telekomos router + Asus AP kábellel összekötve, végetelenül instabil az eszközök fennakadnak a távolabbi routeren, hiába állok a másik mellett és emiatt használhatatlan sebessége és stabilitása van. A kert le sincs fedve.
Szembejött a Telekom okoswifi csomagja, 72 ezer 3 mesh routerért nem tűnik túl drágának, de azért határeset. Van ezzel valakinek tapasztalata? Érdemesebb inkább egy saját rendszer kiépítésén gondolkozni (Xiaomi AX3000, Tp-link deco E4? M4?, Asus XD4)? Úgy hallottam a saját rendszernél problémás lehet az IPTV, hisz nem lehet a T-s router-t bridge módba tenni emiatt. -
osonte
őstag
válasz
MaCS_70 #97795 üzenetére
Érdekes ez a wifi, ezért is nehéz akkor bármit írni. Nekem az AX58U v2 egy fos a TP-Link AX20-hoz képest... Viszont két szintet egyik sem tud és a vezetékes MESH miatt lettem Asus-os. Ettől többet nem tudtam költen, mert kettő kellett. Így most van wifim mindenhol, de többet vártam tőle, amikor kiadtam érte akkor még 80 ezret, mivel előtte az AX20-at 17 ezerért vettem és ott hagytam valakinek egy bazi nagy családi házba egy szintre + hosszú udvar és mindent lefed egyedül.
Emlékszem, hogy még jó sok évvel ezelőtt a 9-ik emeleten laktam (panelban) 841N routerral és vígan Wifiztem lent a buszmegállóban. Lehet, sőt biztos minden a helyszínen dől el, amit szoktatok is írni.
-
válasz
osonte #97794 üzenetére
A 841-essel nekem nagyon konkrét összehasonlítási alapom van. Az Asus AX58 jóval messzebbre "visz".
Ez persze, mint minden wifis próba, egyedi, de jelen esetben az én AX58-asom és a szomszédom WR-841N-je nagyon hasonlóan helyezkedik el a házhoz képest, és mind beltéren, mint a házon kívül sokkal jobb az Asus elérhetősége.
A korábbi AC87-esem és N18-asom pedig még egy szinttel jobb volt, akár több száz méterekről is használható kapcsolatra volt képes a telefonommal, ahonnét a TP-Linkhez még a fele távolságot le kellett gyalogolni.
Úgyhogy messze nem kell 100e fölé menni.
MaCS
-
osonte
őstag
válasz
Móncsa #97779 üzenetére
Nekem az elég gyenge volt családi házban, szerintem a 840/841-es TP-Link lefedettségét a mostaniak közül a 100 feletti Asus tudhatja (tesztek alapján pl.: ASUS ROG RAPTURE GT-AX6000), vagy rendelsz Kínából egy korlátozás nélküli nem EU-s routert...
Amúgy a TP-Link AX20 is jó volt (csak elszállt az ára - annyit nem ér), lehet akár 840-es szint, de nincs vezetékes MESH rajta. -
Multibit
nagyúr
válasz
ilyen_85 #97784 üzenetére
Nem ismerem a T-s eszközt. Ha csak a melós gép és a NAS között akarsz 10 Gbps-t, akkor nem kell Asus routert venned, elég a switch. Wifi-n meg amúgy sem kell több gigabit.
A hdd-t ssd-re azért nem szeretném cserélni, mert hasonló tárhelyet elég sok pénz lenne SSD-ből összerakni.
Nem véletlenül írtam, hogy igen sokba fog kerülni. Az SSD-k árát is bele kell számolni. HDD-vel nem lesz 10 Gbps-ed. Nem elég 2.5 Gbps a NAS-ról/NAS-ra? -
válasz
Móncsa #97773 üzenetére
Van, közvetetten.
Az adásteljesítményt ugyanis ma már mintha szigorúbban vennék, és valamiért az azonos EIRP-re hirdetett eszközök között is van az árral párhuzamos lefedettségbeli rétegződés.
Az AX használata azonban jelentősen javít kép paraméteren:
1. A szelektivitás (zsúfolt környezetben különösen jelentős)
2. A jelfeldolgozás hatékonysága (visszaverődések, árnyékolás esetén érvényesül).Minél kedvezőtlenebb tehát a környezet, amint pl. egy falakkal tagolt társasházi lakás, annál jobban érvényesülnek ezek az előnyök.
A N18 egyébként bár remek router kiváló wifivel, és talán sebezhetőségi szempontból sem érintett, a wifije csak 2,4 GHz-es.
MaCS
-
sittes79
addikt
Döntést hoztam mivel valszeg max 500mbit es netem lesz max, ezért gondoltam egy ax86s-re mint fő router illetve kellene még egy eszköz akár mesh ben ha ajánlanátok vmit? Köszi
-
ilyen_85
senior tag
válasz
Multibit #97766 üzenetére
A switchet a ASUS GT-AX6000 mögé gondoltad, vagy a T-s eszköz elég lenne?
A hdd-t ssd-re azért nem szeretném cserélni, mert hasonló tárhelyet elég sok pénz lenne SSD-ből összerakni.
Elnézést a dupla hozzászólásért, telefonon vagyok és nem vettem észre, hogy több választ is kaptam.
Alex91:
Ok, legalább marad több szabad csatlakozó -
ilyen_85
senior tag
válasz
Alex91 #97763 üzenetére
Köszönöm szépen, a router elég jónak tűnik! Ha jól gondolom a 2 darab 10 gigás ethernetre menne a mini és a nas, 2 darab gigabites port link aggregation (vagy aminek ők hívják) segítségével fogadná a T-s eszközt és maradna 2 darab gigabites csati a többi vezetékes eszköznek.
Ez így nekem rendben van. Köszönöm szépen!
-
Móncsa
aktív tag
Nagyon sok ÚJ 25000ft alatti router értékelésénél illetve különböző oldalakon történő eladásánál azt írják , hogy gyengébben sugározza a WIFI jelet mint a 8-10éves router amit lecseréltek .
Ez csak egy a sok közül
https://www.facebook.com/marketplace/item/1143483746601905/?hoisted=false&ref=search&referral_code=null&referral_story_type=post&tracking=browse_serp%3Af9d502dd-60f0-4bc6-945c-10d720b2a452 -
Multibit
nagyúr
válasz
ilyen_85 #97759 üzenetére
Nem tudom, hogy az az Athlon 200GE elég lesz-e teljesítményben, de háttértárként mindenképpen SSD-ket kellene vásárolnod a NAS-ba. Switchnek az Alex91 kolléga által javasolt QNAP QSW-2104-2T jó lehet, ha tényleg csak a MAC-et és a NAS-t akarod 10 Gbps linkre tenni. Aztán majd a gyakorlat megmutatja, hogy muzsikálnak együtt a hálózatban ezek a multigigabites eszközök.
-
Fénygyermek
csendes tag
Sziasztok!
Szolgáltató válltás miatt szeretnék segítséget kérni Tőletek.
Jelenleg Asus RT-AC66U B1 router és RP-AC55 repeater üzemelnek AIMesh rendszerbe, vezeték nélküli kapcsolattal. (Megfelelő lefedettség, de időnként a repeater eldobja a netet.)
Szeretnék egy új routert (valami AX) venni és vezetékes kapcsolattal megoldani a AIMesh-t.
Az új szolgáltató (Telekom) IPTV-t adna, de a másik végponton nekem csak egy RJ45 csatlakozóm van, amire az AC66U B1 lenne kötve.
Kérdésem: meg lehet oldani, hogy az IPTV és az AImesh egy csatlakozón mennyen?
Az elképzelésem az lenne, hogy a szolgáltató eszköze (Sagem 5670 vagy Technicolor) után az új Asus router lenne kötve, ami vezetékkel csatlakozik az AC66U B1-hez (node) és erre lenne vezetékkel az IPTV set top box.
Második kérdésem: van tapasztalata valakinek Coax to Ethernet Adapter (MoCA Adapter) -rel kapcsolatban akár IPTV akár AImesh megoldására? (Felszabadulna a behúzott coax és ha szükséges, bevethető)
Köszönöm.
Üdvözlettel:
Fénygyermek -
válasz
dudika10 #97762 üzenetére
Az az 5000 forintos költés inkább a pénzkidobás esete lenne. Jóval drágább vétel, mint 17000-ért venni valamit, ami megfelelő.
Havi kb. 250 Ft-ról beszélünk.
Nem akarok senki zsebében turkálni, és különösen nem akarok senkit felesleges költésre ösztönözni, de itt éppen az olcsóbb lenne a drágább.
És van még egy tényező a képletben, ami ritkán kerül szóba és talán nem is annyira vészes, de azért nem szabad megfeledkezni róla: a biztonság.
A régi, elavult eszközök vajon mentesek, és azok is maradnak a biztonsági résektől?
MaCS
-
dudika10
veterán
válasz
Móncsa #97757 üzenetére
Oke, de tovabbra is a kerdes: miert akarsz egy mindenben rosszabb eszkozt vasarolni ugyanannyiert?!
Ha azt mondod, hogy 5000 forintot akarsz elkolteni, akkor am legyen a TP-Link. De 15-ert van mindenben jobb.
Az pedig, hogy nalad egy Asus tonkrement, semmit nem jelent. Nalam megegy TP-Link ment tonkre legutobb. Statisztikailag mindketto ugyanannyira relevans, semennyire.
-
ilyen_85
senior tag
válasz
Alex91 #97760 üzenetére
Jelenleg 2 darab 14 tb-os hdd van benne, ha fejlesztem a hálózatot lehet érdemes lesz raid 0-ba tenni öket. Jelenleg még írás estén is a gigabites kapcsolat a szűk keresztmetszet. A két hdd között másolva olyan 200 mb/s a sebesség. Ha így nézzük elég lenne az 5 gigabit is. Legalább spórolok egy kis pénzt...
Ebben az esetben van olyan router ami kiváltaná a külön switchet?
-
ilyen_85
senior tag
válasz
Multibit #97750 üzenetére
Igen sajnos ezt nem fejtettem ki eléggé. A munkás gépben jelenleg gigabites csatlakozó van, de mostanában cserélni fogom a gépet amiben már 10 gigabites kártya lesz alapból (M1-es mac mini). A nas épített (16 giga RAM, amd 200ge apu) jelenleg 2.5 gigabites alaplapi hálókártya van benne, ezt cserélném egy PCI express-es eszközzel. Hogy optikai vagy ethernet, még nem döntöttem el. A mac miniben ethernet van, ezért gondolom a nasba is olyan kártyát fogok keresni.
A mini gondolom elég erős, a nas szerinted elég lenne hozzá? A mini miatt gondoltam a 10 gigás switchre, az 5 gigás számottevően olcsóbb lenne?
Köszönöm
-
válasz
Móncsa #97757 üzenetére
Valamiért ragaszkodsz egy régen elavult technikához, pedig valójában már most kihasználnád az új előnyeit.
Ne várd azt, hogy nem AX-es routert ajánljunk!
Persze fogalmunk sincs, hogy milyen a wifis környezeted, de ha nem egy tanyán akarsz egyetlen helyiségben wifizni, akkor már AX...
Az Általad megfogalmazott igényekhez is mindenképpen az AX az ajánlott.
A 4 Ethernet LAN port eléggé általános, az Asus RT-AX1800u is tudja.
Az ára bőven 20e Ft alatt van, tehát kimondottan olcsó. Én lejjebb nem mennék.
MaCS
-
eddie17
addikt
Sziasztok.
Nálam csak mobilnet előfizetés lehetséges, ez jelenleg egy HUAWEI B628-al van megoldva, ennek a wi-fi-jét használjuk. Két mobilantennát tud összefogni, ezzel átlagban azért 50-60Mbit-et tudok mérni 5GHz-en. De elég kis gyenge a wi-fi ebben a modemben, így a telefonokat nem tudom pl erre a frekvenciára rakni mert állandóan eldobálja random helyeken a házban. Egyedül a tv, xbox, laptop megy ezen, mert azok fixek, igaz ott is már nem teljes a térerő pedig közel van az eszköz a modemhez.
És ami miatt írok, hogy ha 2.4-en mérek, akár a harmadára is visszaesik a sebesség az 5-höz képest. Tehát a telefonok meg sem közelítik pl a laptopon mert sebességet.
Ezzel a routerrel lenne hatótáv és sebesség növekedésem mind 5 és mind 2.4 GHz-en? Asus RT-AX1800U
A modemet majd akarom cserélni, olyanra ami majd tud 5G-t és akar több mobiltornyot is képes kezelni tehát olyan router is kell ami majd a megnövekedett sebességet is ki tudja szolgálni jövőre. Mert megy a fejlesztés és ha már így alakult, hogy csak ilyen típusú net van, akkor észszerű keretek között ki is szeretném maxolni.
Remélem, nem túl nagy katyvasz amit írtam. -
dudika10
veterán
válasz
Móncsa #97753 üzenetére
Csak egyszer probalom meg szepen elmagyarazni.
Ezek kozul a 3 Linksys eseteben 100Mbites portokkal korlatozod magad, azok forgalmazasat tiltabi kellene 2022-ben (de mar 2020-ban is tiltani kellett volna...).
Mind a 4 egy generacioval le van maradva az ajanlott Asushoz kepest.Ha nem akarsz jot magadnak, es nem fogadod meg a tanacsot (bar akkor minek kerdez az ember...), akkor a TP-Linket vedd, azzal jarsz a legkevesbe rosszul.
-
-
Multibit
nagyúr
válasz
ilyen_85 #97749 üzenetére
Önmagában egy switch közbeiktatása nem okoz problémát, ha megfelelő switchet használsz.
Elgondolkoztál azon, hogy a 10 Gbps kapcsolatot az eszközök között etherneten, vagy optikán fogod megvalósítani?
A munkásgéped rendelkezik 10 Gbps hálózati csatolóval? A gép hardvere elég erős ilyen sebesség kiszolgálásához? A NAS rendelkezik 10 Gbps hálózati csatolóval? A NAS hardvere elég erős a 10 Gbps kiszolgálásához? Ha ezek a feltételek nincsenek meg, felesleges 10 gigás hálózatban gondolgoznod.
A stabil 10 gigás kapcsolat megvalósítása igen sokba fog kerülni (a router árának többszörösébe). -
ilyen_85
senior tag
Sziasztok!
Végre nálunk is lesz vezetékes internet (2022 vs falu) szerencsére rögtön optikai (Telekom). Gondoltam ha lehet, akkor legyen 2gbps. Sajnos elég sok az eszköz és a munkához is jó lenne egy viszonylag nagy sebességű internet, ezért nem az 1gbps -es csomagot választottam.
Régebben ajánlottatok itt valakinek egy ASUS GT-AX6000 routert, még mindig ez az amit ajánlanátok?
A ház kicsi, 100m2, 1 szint, de tégla és beton födémmel. Egy olyan routert szeretnék ami viszonylag sok eszközt tudna stabilan vezeték nélkül kiszolgálni (4-8 telefon, 2-3 számitógép, 2 tv, 1 nas)
Illetve lenne még 1 plusz kérdésem. A nas és a munkás gépem között jó lenne egy 5-10 gbps-es kapcsolat, hogy ne kelljen annyit várni a fájlok mozgatásánál.
Hogyan lenne érdemes ezt kialakitani? Nekem az volt az ötletem, hogy:
- T-s eszköz → ASUS GT-AX6000 a 2.5gbps wan portra kötve → vezeték nélküli eszközök
- ASUS GT-AX6000 a 2.5gbps lan porton - a 10gps switch (rajta a munkás gép, nas)A munkás gép és a nas-nál is fontos lenne a gyors net, lesz ebből probléma, hogy ez a kettő még egy switch mögött van? Ahogy látszik nem értek hozzá és utálok is hálózatokkal bibelődni, ezért ha hülyeséget kérdezek, szóljatok!
Köszi szépen a segitséget!
-
válasz
Móncsa #97738 üzenetére
És ezt Te sem gondolod komolyan, ugye?
Ez, feltételezem, amint a többiek is írták, valami árukeresős bölcselet.
Külön érdeme az előnyök mellett a négy antenna említése, mégpedig anélkül, hogy az miért is olyan jó a T. Vásárlónak.
Tökéletes típus / gyártó nincs, felhasználóból pedig sok az idióta. A kettő együtt azt adja ki, hogy az egyébként jó sikerült, megbízható típusokra is törvényszerűen lesz panasz. Ebből pedig az következik, hogy a kesergés onnantól izgalmas, ha azonos jelenségekre és ismétlődően jelentkezik, plusz a szakmaibb fórumok is ezzel egybevágó véleményt fogalmaznak meg.
Lassan tíz év alatt több tucatnyi háztartási célú Asus routert üzemeltem be, illetve felügyelgetek. Eddig egyetlen eggyel sem volt valós probléma.
Az AX1800-assal nincs érdemi személyes tapasztalatom, de az ikertestvérét egy ismerősöm használja, és a 75 nm-es, két és fél szobás tégla lakásában, 10-15 wifis és néhány ethernetes hoszttal használva tökéletesen elégedett vele.
MaCS
-
válasz
kory24 #97734 üzenetére
Ha az AX1800U routert lecserélném pl TUF AX3000-re vagy AX58U V2-re, akkor nagyobb sebesség lehetne?
Körülményektől függően akár elérhetsz nagyobb sebességet is.Illetve kérdésem még, hogy ez az adapter tudja a 160Mhz, a mostani router nem tudja, de az említett másik 2 igen, a 160Mhz használatának milyen előnye lenne? Sebességre hat vagy inkább másra?
Stabilabb kapcsolat és nagyobb sebességet is elérhetsz. -
Móncsa
aktív tag
válasz
MaCS_70 #97737 üzenetére
Köszönöm de erről ezt írta egy ember 2 hónapja A termék kiválasztásának fő szempontjai:
Egyáltalán nem ajánlom!
Előnyök
4 antenna
Hátrányok
Mindenre jó kb, csak amire kitalálták arra nem, hogy stabil vezeték nélküli jelet biztosítson.
Volt már egy Asus routerem újonnan vettem 3éve 5000ft-ért de az egyszer úgy lefagyott garancia alatt ,hogy semmit sem lehetett vele kezdeni akkor vettem ezt a mostanit használtan mert az Asus azt írta ,hogy küldjem vissza oszt majd eldöntik Bp-en a szervizben ,hogy mi lesz vele 3 hét múlva küldtek egy újat ja csere router nincs addig oldjam meg a routert ahogy akarom . Na ennyit az ASUS ami inkább ---ANUS --- cégről. -
Móncsa
aktív tag
Sziasztok!
TL-WR841N elromlott , helyette milyen routert ajánlotok ami hasonló árkategória és a WIFI-je minimum olyan erős de ha erősebb az sem baj mint amilyen ezé volt? -
Patice
nagyúr
Ezek az eszközök nem fognak tudni nagyobb területet lefedni wifivel.
Külön kell kezelni a mobilinternetet és a wifit.
Ezért javasoltam a külső antennát, hogy a mobilnet vétel rendbe legyen.
Ha a wifi otthon gyors, akkor sokkal jobb élményt tud adni a korlátozott sebességű internetelérés is, mert nem az egyes eszközöknek kell megküzdeniük a mobilnettel… -
kory24
őstag
Sziasztok!
TP-Link Archer TX3000E wifi kártya van a pc-mben.
A szobában van egy ASUS AX1800U router, ami ugye 1200Mb tudAzonban az átviteli sebesség kb 6-700Mbit
Ha az AX1800U routert lecserélném pl TUF AX3000-re vagy AX58U V2-re, akkor nagyobb sebesség lehetne?
A pc és router egymással szembe van, kb 5-5.5 méterre egymástól.
Illetve kérdésem még, hogy ez az adapter tudja a 160Mhz, a mostani router nem tudja, de az említett másik 2 igen, a 160Mhz használatának milyen előnye lenne? Sebességre hat vagy inkább másra?
(előbb utóbb ígyis úgyis vennék egy másik asus routert másik szobába a Mesh miatt, csak ha fenti 2-vel nagyobb sebességet érhetek el akkor nem mégegy AX1800U vennék, hanem 2 közül egyiket, de feleslegesen meg nem akarok többet kiadni...)
-
redingitell
senior tag
válasz
Gubek-Einste #97732 üzenetére
Köszönöm!
-
válasz
redingitell #97731 üzenetére
Igen, bármilyen típus eszköz megfelelő lehet a feladatra.
-
redingitell
senior tag
válasz
Gubek-Einste #97730 üzenetére
És az mindegy milyen tipus? Lehet olcsóbb változat is?
-
válasz
redingitell #97729 üzenetére
Mivel az AX20 mellé csak vezeték nélkül lehet repeater-t csatlakoztatni OneMesh alatt így jobb megoldás lenne egy másik router kábeles kapcsolattal.
-
redingitell
senior tag
Sziasztok!
Archer AX20 routerem van családi házban emeleten. Mi lenne a legolcsóbb, de jó megoldás, hogy a földszinten is erős wifi jelem legyen, kizárólag mobil telefonnal használnánk.
Plusz egy routert vegyek, vagy mesh?
Esetleg egy [ilyet] ha vennék, az megoldás lehet? -
D4v3
őstag
válasz
Patice #97715 üzenetére
"bár azt nem írtad, hogy az egyes előfizetésekhez milyen eszközök vannak."
Írtam pedig, a kis szolgálgatós net egy TP-Link WDR 6400 routerben fut, a vodás net pedig anno a szolgáltótól kapott kis USB-s cuccot használja (kb. ez lehet [link]).
A cél igazából az lenne, hogy van egy darab valamilyen internet, ami használható szerte a házban és akár az udvaron is, nem kell egyáltalán mindkettőnek mennie, csak olyan gyenge volt a vodás, hogy elő lett fizetve egy másikra is, hátha..
Köszi azért a leírtakat, nézelődök még a témában! -
dudika10
veterán
válasz
Ákinard #97722 üzenetére
Ertem, ez esetben en inkabb ezt vennem meg olcsobban: [Asus RT-AX1800]
Az AX23 az AX20 olcsositott valtozata, az igenyeket az is kiszolgalna.
-
palika!
csendes tag
Segítségetek kérem, melyiket a 2 közül: TP-Link AX73 vagy ASUS TUF Gaming AX 5400. Mindkettő wi-fi6 5400-as, de az ASUS sokkal erősebb ingyenes alkalmazás csomagban (tűzfal, szülői felügyelet, VPN). Amire használnám: rádugott HDD-t hálózati meghajtóként használni (TV usb helyett onnan lenne ellátva médiatartalommal), torrent (úgy tudom azt az ASUS tudja a 2 közül), viszonylag sok kis forgalmú IOT cucc rákötése. Egy 100 m2-es lakást szeretnék vele lefedni, ahol van néhány belső főfal is.
Bár az ASUS szolgáltatásokban sokkal erősebb, a TP-Linknél ezek fizetősek, ennek ellenére az AX73 10-15e Ft-tal drágább a TUF AX5400-nál.
Miért drágább a TP-Link és jól gondolom-e , hogy az ASUS jobb választás az ártól függetlenül számomra? Köszi -
Ákinard
aktív tag
válasz
dudika10 #97721 üzenetére
Anyunál első percben átrakta a szerelő bridge módba*, ott nem lett kipróbálva, de tesómnál ugyanaz az ONT a 33 m2 felén nem szolgáltatott értékelhető jelet...
*Azért is csinálta meg a szerelő a bridgebe rakást, "a saját router jobb". (Pedig valljuk be az esetek 99%-ában nem foglalkoznak azzal, hogy mi van az ONT mögött, 'oldd meg ahogy akarod' jeligére)
-
Ákinard
aktív tag
Véleményt szeretnék kérni routerről.
Anyukámnak kellene egy router, 68m2-es panelbe. 1000 Mbites Digi nethez. Értelemszerűen nem torrentkirály, csak facebook, facetime, videónézegetés, de azért legyen normális, stabil nete. Iphone SE 2020-at használ, ami az AX-et tudja, kihasználja. Nem elvárás, hogy a lakás minden pontján 120%-os wifi legyen, de azért nem baj, ha jól működik. Most egy Tp-Link WDR3600 van, az érezhetően kezd már elfáradni, állandóan, napi többször újra kell indítania.
Hasonló felhasználásra faternek egy Tp-Link AX10-et vettem, 60 m2-es tégla lakásba, ott minden ponton szuper wifi van.
Az AX10 most 24-25 körül van, amit kicsit sokallok, de találtam egy AX23-at (~20e), ami tulajdonságai alapján az AX10-nek nagyjából megfelelő.
Kérdésem mi a vélemény róla? Nagyjából ezen a Tp-Link vonalon, és kb 20e körül szeretné(n)k mozogni.
-
-
szdani89
csendes tag
Kedves emberek!
Koax-os 1000/30-as netem van a Tarr szolgáltatótól,
930-935 között pörög a netem, gyakorlatilag az alaplapi 1gbps-es hálókártya képessége miatt.
A router wifi képessége: 300-350mbit/s között ingadozik a telóm speedje a wifin.
Paraméterek: jelenleg Z170-es alaplap (Intel I-219V Gigabit LAN), Core i7 6700k CPU, 2x8GB DDR4 2400 RAM, 500GB Samsung SATA3 SSD, ASUS RT-AC66U B1 router, CAT5E UTP netkábel, 2 szintes családi ház (felső szint 74nm, alsó 85nm+garázs és szuterén ~110nm), van még egy számítógép az alsó szinten.Tervek:
Szolgáltató által nyújtott net valós maximális sebességének (930 helyett 1000 Mbit elérése, és jövőben ennek bővítése pl: Telekom optikai 2gbit netre vagy amit majd kitalálnak, .
2,5 Gbites hálókártya (Cudy vagy ASUS PCI Express 1x slot)
Persze lehetne 10G-s is, csak ezek hálókártyák (TP-Link TX401; ASUS XG-C100C 10G) 4x-es slotos PCI-e csatival rendelkeznek, ilyen alaplapot kifogni manapság nem igen lehet, más esetben a teljes konfigcserével megvehetem a méregdrága alaplapot, amin már van 10g lan is, új CPU is (a foglalat miatt is), meg RAM cserét (DDR5) sem úsznám meg. Igaz, hogy jövőállóbb beruházás lenne, de nem most van ennek az ideje.
Cat6a S/FTP kábel ~50m-es a másik pc-n is stabil netkapcsolat létesítés, plusz az összes wifis eszközök maximális sebességének kiaknázása.
Router: Érdemes-e Mesh rendszerben gondolkodni, ha mondjuk a felső szinten a szobám egyik sarkától az udvar másik sarkáig, vagy éppen a szuterénben is stabil netet szeretnék a telómon, mennyivel lesz nagyobb a hatótávom a jelenlegi rendszeremhez képest?A jövőre megjelenő szabványokra és routerekre érdemes-e kellő figyelmet fordítani mint pl:
WIFI7, a hamarosan megjelenő játékosra, mint pl: TP-link Deco BE95 BE33000-re mondjuk 2-3db-os kiszerelésre, ami már csak is 2,5G és 10G portokból áll? Persze azzal is tisztában vagyok hogy ez nem lesz olcsó mulatság.Előre köszönöm a figyelmüket!
-
Patice
nagyúr
Három dolog jutott eszembe:
1. Esetükben szerintem érdemes lenne kültéri GSM antennákat telepíteni a ház tetejére, vagy valamilyen magasabb helyre, hogy az internet kapcsolat vétele stabil legyen. A beltéri egységek nem biztos, hogy ki tudják maxolni az előfizetett sebességet.2. Olyan routert néznék, ami képes több WAN kapcsolatot kezelni és így lehetne használni mindkét mobilnetet egyszerre. TP-Linknek van ilyen modellje: ER605.
A meglévő routert is be lehet kötni ebbe és egy USB-s modemet is, bár azt nem írtad, hogy az egyes előfizetésekhez milyen eszközök vannak.3. A házban és kültéren külön Access Point-okkal oldanám meg wifivel az internet elérést, mert egy eszköz erre nem lesz képes. Ezek lehetnek olcsóbb AC-s modellek, de manapság inkább AX-eset vennék már csak.
Kérdés, hogy mennyit szeretne erre az egészre költeni. Amiket felsoroltam, azzal könnyen 200ezerhez közelíthet a megoldás mindenestül, de akkor stabil wifit építhet ki és a mobilnet vétel is rendeződhet.
-
D4v3
őstag
Üdv!
Tesóméknak szeretnék, ha lehet akkor mesh hálózatot összerakni. Két város között élnek egy nagy családi házban, úgyhogy teljesen valószínűtlen, hogy oda miattuk bármelyik cég is kábelt húzzon (egy szomszéd van 200 méterre és semmi, senki sehol rajtuk kívül).
Most vodafoneos mobilnetjük is van, valami kis fehér 6x6 cm-s modembe (?) dugva és egy kis cég (amúgy yettel hálón lógó) saját 4G-s mobilnetjére is van előfizetésük egy TP-Link WDR 6400-as routerbe dugva. Mindkét net kb. 10-15 mbsre képes, és bár tágas a lakás, nagyok a terek, de a routertől 15 méterre levő szobában a vodafoneos net már nem is elérhető, az udvaron meg totál szar mindkét net persze.
Ebben a felállásban szerintetek milyen (akár több) routeres megoldás lenne a legjobb? Esetleg a Starlink megérheti a pénzét? Bármi ötletet szívesen veszünk. -
válasz
gyáliSanyi #97711 üzenetére
Inkább egy másodlagos eszköz beüzemelése lenne az ajánlott, eszköz cserével semmi sem garantált.
-
gyáliSanyi
őstag
Sziasztok!
Milyen routert ajánlanátok ASUS RT-AC57U (v2?) helyett, aminek magasabb a lefedettsége?
57U-nak lehetne egy 3-5m+ hatótávja, más gondom nincs vele. (Tovább már nem helyezgetném.) Keret 20-30e. Akár használtba is.
-
válasz
Jamboo529 #97706 üzenetére
A téma inkább ide való: ASUS routerek
-
Jamboo529
senior tag
válasz
Sanyi.mTs #97705 üzenetére
A guest (wifi) network bekapcsolva, 2.4 és 5Ghz wifik bekapcsolva.
Traffic manager (QoS) kikapcsolva, parental controls kikapcsolva.
LAN menüben a DHCP engedélyezve, static routes kikapcsolva, az IPTV esetén pedig a multicast opciók vannak engedélyezve manual settings beállítások mellett, hogy menjen róla az IPTV.
Itt kellene esetleg még valamit állítani?
WAN menüben kikapcsolva a port triggering, virtual server/portforwarding, DMZ, DDNS
A NAT passthrough pedig az alábbi módon van beállítva:
Javaslatok esetleg?
-
-
Jamboo529
senior tag
Sziasztok!
Váltottam szolgáltatót, és most már a Telekom gibabites net jön be hozzánk. A saját routerem, ami a Telekom készülék után van kötve, és igazgatja a belső hálózatot egy ASUS RT-AC65P model.
Azt vettem észre, hogy ha a telekom routerből hozom a kábelt (azon van most beállítva a PPPoe azonosítás) akkor jön a 800-900mbit/s. Viszont az ASUS routerből kábelesen nem tudok 480mbitnél többet kihozni.
Ennek tényleg ennyi lenne a szűk keresztmetszete LAN-WAN oldalon? Azt tudom, hogy egy MT7621A(T) chip van benne, de nem találtam rá adatot, hogy mennyi a valós áteresztő sebessége.
Gigabites nethez milyen routert lenne érdemes akkor venni, ha ez "kicsi"?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- 16" Macbook Pro M4 Max 48 GB RAM, EZÜST, HU keyboard- 1 TB SSD 2025.11.11-ig gari
- Új, bontatlan SteelSeries Apex Pro TKL Wireless Gen 3 (2025) UK/ISO
- Nyugatinál gyerekeknek hétvégén is átvehető! Ps4 / playstation 4 lego és egyéb gyerek játékok
- 2018 MacBook Pro i7 16/256
- Lenovo T480 I5-8350U 16/512 Touch + windows hello
- Lenovo X1 Yoga G6 i7-1185G7 32/512GB SSD FHD IPS Touch Win11 (lízingelt)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! HP ProBook 450 G7 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gar
- Tablet felvásárlás!! Samsung Galaxy Tab A8, Samsung Galaxy Tab A9, Samsung Galaxy Tab S6 Lite
- Bomba ár! Toshiba Satellite Pro R50-C - i3-6G I 4GB I 128GB SSD I 15,6" I HDMI I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest