- Autóhifi
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Fujifilm X
- Hobby elektronika
- Otthoni IPTV megvalósítási lehetőségek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- OLED monitor topik
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- SD-kártyát vennél? Ezért ne csak a GB-ot nézd! – Tech Percek #9
-
PROHARDVER!
Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban !
Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Zozzer888
addikt
válasz
MC Pite #13098 üzenetére
GH1-2-3 csak annyi bajom van, hogy vázakat látok szinte csak, és így hirtelen őszintén szólva fogalmam sincs hogy honnan kerítek hozzá 15-20ból 14-42-es átfogású (vagy ahhoz közeli) pana esetén stabilizált obit:/
Úgy tudom hogy az EPL-1hez is van ilyen külön evf,de annál is áll ugyanez a probléma.
-
udv, segitseget kernek toletek "olcso" megbizhato szerviz kellene canon d300-hoz, a comapt flash kartya olvaso resznel letort 4 pocok es megkene valahogy oldani ennek a cserejet.... 5letet, segitseget elore is koszonom.
-
Zozzer888
addikt
Sziasztok!
Videózásra milyen ...nem
KÖLTSÉGHATÉKONY
videózásra milyen MilC-et tudtok ajánlani?
Mi a legolcsóbb lehetőség?Inkább használtba gondolkodom. (illetve gondolkodunk,nem nekem kéne)
köszi
-
agabe
addikt
válasz
MC Pite #13084 üzenetére
Megvan a triopo...ennek is lezeres a segedfenye, hasonlo mint a 468 II-e, csak kicsit felre hord ez a peldany (balra)...majd megnezem mennyire lehet ezt orvosolni hazilag esetleg (elolrol nem megy, mert a voros muanyag mogott a fenykibocsato resz a muanyga haz masik oldalarol van rogzitve), de feltetelezem ez ilyen negyed aru kinai cuccoknal siman elofordul ( a tobbi resze jol mukszik, igaz csak 2.8-as fenyertekig megy le ami az 1.8-as obihoz sok, de siman megoldhato a dolog)...most nem tudom rendeljek-e yongnou-t, mert a slave mod jelenleg nem hianyzik.
Mindenesetre ujbol koszi a tanacsokat mindenkinek. Kovetkezo szintnel majd biztos ujra erdeklodni fogok, de az mar canon d70-es, vagy hasonlo lesz...talan ev vegen, mert igazi elorelepest minden tekintetben azon a szinten gondolok (persze van meg a nikon d5000 es a canon d70 szintje kozott is par gep ...de az nem akkora ugras ami miatt mondjuk dupla penzt adnek ki. Inkabb tobbet, inkabb kicsit kesobb, de azt majd jobban tudom ertekelni), persze majd kiderul mennyire kap el a hev, addig meg olvasgatom majd neha a topikot -
agabe
addikt
válasz
MC Pite #13084 üzenetére
Lehet rendelek egy 468 -ast, addig meg kipróbálok egy Triopo -t, mert az most van egy itt Bp-en jó árban
Az AF segédfény valóban tényleg brutál jó a 468 -ason ... régen talánf717 -es sony-kon volt hasonló alapból...kár, hogy ez manapság nem általános az alsóbb-közepes dslr-eknél. -
agabe
addikt
válasz
MC Pite #13084 üzenetére
Hmm ... a slave világos, hogy Triopo-nál nem megy , de azt lehet annyira nem is használnám ki (mégis csak egy 20ezer Ft-os vakuról van szó ami nem biztos, hogy minden igényt kielégít). Az AF segédfényét sem tudom milyen a Triopo-nak, és (ha igaz a speckó) a kulcsszáma hatalmas 55 -ös értékű ami jóval magasabb a 468 -asénál ...szóval úgy látom van érv mellette is meg ellene is.
-
Balinov
titán
válasz
MC Pite #13086 üzenetére
ugyugy, nem szolt itt le senki semmit, csak tenykozles volt. Jo az a D5000 meg ma is szvsz..meg 5 nap, es 3eves lesz az enyem.
Drukkolok,hogy a Nikonroumorsnak igaza legyen es jojjon a D7200, ami lenyomja remelhetoleg a D7000 arat. Par napja tapiztam egy ilyen vazat, mint egy kezesbarany.
-
-
MC Pite
veterán
Ami a 468as mellett szól, hogy piszok gyorsan tölt még gyenge elemmel is,(nem túl erős papíron, de fél fénnyig sem szokott felmenni ISO100on sem) illetve az istenkirály AF fény. Sok vakunál az a baj, hogy gyengébb az af fénye mint a vázé!
Ez predátorosan vetít (lézer), q..a jó, több tíz méterre is jó, de már fél méterről is (1 méter alatt nem a középső fókuszpontot kell használni, de kb 1 métertől a végtelenig a középső köré vetít)! A másik hogy sokkal érzékenyebb slaveként, így nappal is használható már - ezen megint sok vaku elhasal. És a Triopo nem tud slave lenni!Hagyományos mosópor:
468 II (az egyesen nem ilyen van!)
-
agabe
addikt
Szerk idő lejárt :
SB 400 -as vaku (persze sok paraméterben gyengébb mint az előbb említettek) ajánlott (valamilyen diffuserrel), vagy az nem annyira ? Nem akarok atomvillanást, de úgy tűnik azért az SB 400 -as egy szolgáltatásokban szegényesebb villanó (bár még nem tudom mennyire használm ki pl. a vaku zoom funkciót ami a többiben pl van...stb) -
agabe
addikt
Köszi mindenkinek a segítségeket...végül egy Nikon D5000 -es vázra (majdnem 5100-as lett, de aztán mégsem .. majd a következő lépésnél úgyis nagyobb ugrás következik) + Nikon AF-S DX Nikkor 35mm 1:1,8G Obira tettem szert.
Vaku terén szimpatikus az említett Yongnuo YN-468 II, de közben ráakadtam erre a Triopo TR-980N -re is... erről van esetleg valami tapasztalat ? Egy teszt -ben egész jókat írnak róla, de ettől még nem vagyok meggyőzve, hiszen használat közben derül ki valójában mennyire is jó egy-egy cucc.
Ha erről van bármi infó, kérlek osszátok meg. -
csakb
őstag
válasz
axillar #13078 üzenetére
Kevés az infó a Samu rendszerről, én legalábbis alig tudok róla valamit. Amíg együtt bazseváltak a Pentaxszal, addig tiszta sor volt, mi merre hány méter, de a saját rendszerrel a fene tudja, mi van, mit tud valójában.
Az élesség olyan dolog, hogy ha JPG-ben lősz, akkor a váz beállításainál is úgy élesíted, szaturálod szénné a képeket, ahogy kedved tartja. Nézegetem a képeket a PB-n, hát, nem tudom, hogy az E-PL3-mal ki lődözött, de be lehetett szívva, és látszólag a képek nagy részére mindenféle hülye, kreatív effekteket tett, amik rombolják az élességet is. A legtöbb tényleg rémes, azokhoz képest a Samu valóban igen jó, és természetes. Legalábbis napfényben. ISO 1600-on, beltérben (1 db kép) viszont rémes színzaja van, az ISO 3200 (szintén 1 db kép) nyilvánvalóan még rosszabb. Az Oly JPG-motorja ebből a szempontból szerintem szebben dolgozik, habár erősebben is mossa a részleteket. A DPR galériában ehhez képest szuperjó képek vannak az Oly-val: [link].
Hát, nehéz ügy. Az biztos, hogy olcsó váztól ne várj túl sokat. És a kezdeti JPG-zés után minél előbb térj át RAW-ra, nagyon meghálálja a küzdést, tanulást.
Szerintem vesd fel a kérdést az MFT topikban is. Ha nem borul rád a flém, akkor ott talán használhatóbb tanácsokat kapsz, ide valamiért ritkán írnak.
-
MC Pite
veterán
válasz
axillar #13078 üzenetére
Én a az nx5 és 10nek néztem utána, ott vacak volt a fehéregyensúly mérés meg a tömörítés se volt túl jó, plusz a szegényes obipark miatt lemondtam róla. Először magamnak, majd páromnak néztem NX5öt, és reméltem kisebb dof, kevesebb zaj lesz a mentsvára, de nem [link].
Úgyhogy azóta nem nem követem annyira a samukat, de volt mit behozni és addig a többiek is fejlődtek közben. -
Throme
veterán
-
axillar
csendes tag
Igen, az biztos, hogy ha lenne pénzem az E-PL5-re nem nagyon gondolkoznék, mert az nagyon jó.
Egyébként a kiszemelt Samsungomról nem nagyon mondtok semmit. Nem tudom, hogy ez azért van mert kevésbé ismert, vagy azért mert rossz és inkább lebeszélnétek róla.@Throme - Igen tudom, hogy sok mindentől függ a képek élessége (vagyis inkább sejtem mert annyira nem értek még hozzá sajnos). A photographyblog oldalon hasonlítgattam a Samsung képeit az E-PL3-éval és úgy általánosságban élesebbnek tűntek a Samsunggéi (ezt lehet nem két g-vel kell írni
-
csakb
őstag
válasz
axillar #13075 üzenetére
Zárt térben előbb-utóbb (inkább előbb) kell majd a nagy ISO, szóval ha az Oly is számításba jön, akkor inkább az E-PL5-tel szemezz. Abban bazi jó az új Sony szenzor a korábbi MFT-khez képest. Meg ez szenzorstabilizált, ami szintén sokat számíthat, mert bármilyen üveggel van. Az opcionális EVF is egy ütőkártya az Oly-nál. Szerintem.
-
Throme
veterán
válasz
axillar #13073 üzenetére
Barátaim Vettek egy EPL3-at. Szerintem a képek odatehetők egy D5000 mellé. Jpegen látszik a zajszűrés, de monitor méretben szerintem teljesen jó. Rawja meg olyan mint az említett tükrösé. CA-t látok rajta, de lehet az LR 4.0 nem ismeri még a lencsét. A nikon obimat igen, és ott ha volt is CA, azt leszedte.
Dupla kitben kb 160-170k szerintem nem rossz vétel.
Azt én nem tudom melyiket érdemes venned, de ezzel az oly-val nem hinném, hogy rosszul járnál.Ha egy "teszt" kép életlen az nem feltétlen gép hiba. Az lehet user error is.
Zajosság is olyan kérdés, hogy mennyi fény volt a fotó készültekor.
szvsz -
axillar
csendes tag
válasz
MC Pite #13074 üzenetére
Elsősorban embereket szeretnék fotózni és sokszor majd zárt térben, pl elmegyünk egy étterembe vagy hasonló. A nagy zoom objektívek egyelőre úgy érzem nem érdekelnek, inkább szeretnék egy fényerős objektívet portrékhoz, esetleg egy makrót. A vaku probléma nem zavar mert nem szeretem használni, bár lehet azért néha jól jönne. Nekem túl természetellenesek úgy a képek. Azért szimpatikus a Samsung mert APSC és akkor gondolom kicsit kisebb mélységélességet tudok elérni mint m43-on. Szimpatikus még benne, hogy könnyű és nagyon jókat olvastam a 20-50-es kitobiról. Azt, hogy jobb, mint a sony kitobija. Élességben pl, kevésbé torzít, kromatikus abberáció szinte alig van.
A sony f3-an is sokáig gondolkodtam, de valahogy túl nagy és drágább is mint a többi, illetve olvastam, hogy az AF sokszor mellélő, míg a Samu AF-jéről jókat olvastam. Egyébként most sony wx50 kompaktom van és nagyon jó szerintem ahhoz képest, hogy kompakt.
Köszi a Pana tippet, arról nem olvastam sokat, csak azzal meg bevallom az a bajom, bár tudom ez elég nevetséges szempont, hogy nem tetszik külsőre.
Szóval a lényeg, hogy a Samsungot preferálom még mindig csak félek a stabilisator hiányától. De biztos az is nagy előrelépés lesz a kis sony wx50-em után.Köszi a segítséget!!
-
MC Pite
veterán
válasz
axillar #13073 üzenetére
Mik a preferenciáid?
Milyen obikat szeretnél hozzá(fixek?) m43+jó jpeg vs apsc+*** jpeg (korábbi NX-ek közül mind... khm, gyenge volt). Olyban a vázban a stabi, manuálobizni így frankó vele (meg amúgy is). Zavar-e a külön hurcolandó vaku? Fogás segítendő a dudor hiányzik-e(elég obinehéz a gép, a pár újas jobbkezes fogás hosszú távon nem kényelmes)?Ha a kis méret a lényeg, megfontolandó a Panasonic Lumix DMC-GF3CEG-K + 14mm f/2.5 ASPH kit 150ért - igaz, kicsit több mint az olympus, de jóval kisebb és fényerősebb az obi (14-42vel is van ennyiért), és még a samu árában van. Vagy a Sony Alpha NEX-F3 kit is, szintén apsc (jobb fogás, vaku benne, kisebb pixelsűrűség).
Ha ha olcsón akarod, a Nikon 1 V1 kit (10-30mm) kit is megér 120pénzt, és van rajta evf, ami istenkirály (vaku itt is hurcolós), viszont 150ért a Nikon 1 J2 nagyon kompakt méretű zoomobit kínált (panasonicnál haosnló jóval drágább).Kompaktról váltva szinte mindegy melyik gépet veszed, inkább a fontos hogy tetszen neked, és a méret/vaku/evf/obikínálat/hozzáadott obi leginkább megfelejen neked - egyik sem rossz vétel.
-
axillar
csendes tag
Sziasztok!
szeretném a segítségeteket kérni. MILC gépet szeretnék a kis mérete de relatív jó képminősége miatt. Kettő kiszemeltem van. Az olympus E-PL3 és a samsung NX1000. Tudom a Samsung nem annyira nagy fényképezőgépgyártó de a Photographyblogon nagyon jókat írnak róla, és szimpatikusabb, mert élesebb a képe, tetszenek a kezdőket segítő okos funkciók. De az olympushoz meg több a kiegészítő, objektív stb. Ja és az fémvázas. A tesztképeket elnézve nekem az oly képei életlenek, zajosak. Meg azt olvastam, hogy ősrégi a szenzora és nem is APSC. A Samsung ellen szól a kitobjektívben az image stabilisator hiánya és nem tudom ez mennyire lenne hátrány...
Nagyon köszi! Tanácstalan vagyok.
-
MC Pite
veterán
válasz
Balinov #13069 üzenetére
Konkrétan?
Próbáld ki, hogy manuálozol a meglévő obiddal. Majd ha megvan hány százalék lett pontos af-es, tizedeld meg, mert bitang kicsi a dof 1,8on, még af-el is érhetnek meglepetések (szem éles, orr már életlen, és ilyen kis dof mellett bitang pontosan kell 'célozni', pl itt is).
4× akkora keresővel sem lenne jó. Katzeye mattüveggel és DK21M-el lenne esélyed(29$ért vettem), előbbi 100 dolcsi alsóhangon, de a világosabb, segédráccsal már 205 dollár.
Végigjártam, esélytelen. Fogd fel úgy, hogy optikailag jobb annyival a G, hogy a halk és gyors moci ingyen van már, és legalább nem forog a gyűrű fókuszálás közben. Meg tömített is, és ez végig penge; borotválni lehetne vele olyan éles már nyitva is, és nem csak középen[DRTV]
Vakut én a gyártótól venném, 95 euró helyett 95 dollárért vettem, ajándék diffúzor sapival! [link] (Esetleg *1,3 ha a vámon megfogják, de nekem giftnek 20,43 értékű cuccnak küldték, pénznem feltüntetés nélkül, így nem vámoltak
)
-
csakb
őstag
válasz
Balinov #13069 üzenetére
Ha nem szeretsz éles képeket készíteni, akkor nem lesz hátrányod.
Manuálisan kell vele élességet állítani, ami a D5k egérmozi keresőjével nem lesz egyszerű. Azt nem tudom, hogy az AF-visszajelzés ilyenkor megy-e Nikonon, de az sem garancia mindenre, és amúgy is csak a középső AF-ponttal menne, ha jól tévedek. -
A Zéé
addikt
D5000-re csak az AF-S 85/1.8G jó, mert az AF és az AF 85/1.8D verziókban nincs fókuszmotor. A G verzió viszont elég új, használt nem nagyon van, az új ára meg 150k környékén mozog. A D-s verzió pedig használtan 80k környéke.
Street fotóra, meg majdnem egész alakos fotóra jó a 35-ös is.
-
csakb
őstag
A 17-50 az egész pontosan ez, vagy ez. A drágább változatnál a VC jelenti, hogy van képstabilizátora is. Nyitott rekesszel a képminősége viszont nem annyira jó, mint az olcsóbb, VC nélkülié. Az olcsóbbnál arra vigyázz, ha Nikonra veszed, hogy van belőle AF-motor nélküli változat is, ami D5000-rel nem fog menni. Illetve még arra kell figyelni, hogy van gyártási szórásuk, adott esetben front-/backfocus problémákkal, decentráltsággal, ilyesmikkel. Érdemes több példányt kipróbálni vétel előtt.
A linkelt oldalon a többi rendszerhez is tudsz aktuálisan piacon lévő üvegeket nézni. Tamron mindenre van, Canonra is azt szokták ajánlani, ha nincs pénz az embertelen árú L-es cuccokra.
Pentaxra is van olcsó, de igen jó 35-ös fix: [link]. Canonra nincs ilyen (mármint olcsó, de jó
).
-
agabe
addikt
Köszi Srácok !
Nagyon jó támpontokat nyújtottatok , mert pont azt nehéz így kevés tapasztalattal összevadásznom mit kellene keresnem egyáltalán.Az egyik alternatíva most D5000 -es 35mm-es obival használtan 115-120ezer körül + az ajánlott vaku , meg egy 17-50-es obi (annak mi a típusa ? ) , esetleg egy 85-ös fix még.
A 35-össel tényleges portréhoz valóban közel kellene menni, de nem is mindig az arcra megyek (lehet nem jó kifejezés a portré), meg tömegben pl. nem az egyének részletessége a lényeg.Ezen kívül a Pentaxot sem vetettem el, a K-5 -ből van most 180körül váz, de hátha lesz olcsóbban , meg az obik hozzá .
Legalább van már irány amin el tudok indulni, aztán majd kiderül mi lesz a végén.
Thx
-
MC Pite
veterán
válasz
Balinov #13058 üzenetére
Persze, amazon, 170 juró - ha német címre rendeled( a +7% áfa+kiszállítás miatt már annyi haza rendelve mint itthon kb). Én oda rendeltem és ismi ahogy jött haza elhozta. 1 db volt már hetek óta használtan 47ért szűtyő és ellenző nélkül, így meg 49,x volt zsír újonnan, mindenestül.
Ha már offolunk 10K körül nem tud valaki (vaku) állványt amire derítő lapot tudok rögzíteni? (ilyen karos cucc, aztán majd veszek esernyőt meg vakus fejet az állványra ha kell a jövőben)? Ahol olcsó, ott nem szállítanak Mo-ra.
-
csakb
őstag
"pentaxhoz kevesebb üveget látok, míg Nikon-hoz még boltból is lehet jó áron kapni fixet"
Milyen üveget szeretnél? A linkelt Stigma fixet Pentaxra is megkapod ennyiért. A Pentax FA 1.4/50 hasonló árban van újonnan, csak lényegesen kisebb és könnyebb. Használtan előfordul jóval olcsóbban az indexes adok-veszekben. Az új DA 1.8/50 kicsit még túlárazott, de azért elviselhető. Portréra a 2.4/70-es pancake Limited kiváló, ha nem ragaszkodsz az 1.8-as fényerőhöz.
A CaNikonhoz úton-útfélen ajánlgatott Tamron 17-50 (ennyit a két gyártó hatalmas választékáról) szintén van Pentaxra. Tamron 2.8/90 makró dettó.
-
MC Pite
veterán
Zsír újonnan 60K az 1,8as, sztem DX vázon felesleges az 1.4 (ezen a szinten amin állunk tuti). Én németből 50ért vettem.
Öhm, portrézni a 85össel szoktak, ami ekv. 130mm, az 50es 76. Beltéren félalakhoz nem kell messze menni, max több ember teljes alakos képéhez, de ott már úgyis vakuzol/vakuzhatsz.Egy 35össel meg állandóan bele kéne mászni az alany arcába sztem, plusz torzítás szempontjából is jobb az 50es meg a 85ös. Vagy 50 1.8, a maradék 50ből meg veszel 17-50est fix f/2,8ast.
-
agabe
addikt
válasz
MC Pite #13054 üzenetére
Persze nem csak portré lenne.
Oly 520-asnál nekem gyenge az AF képessége kevés fényél. Mivel nem beállított dolgok, ezért fontos, hogy gyorsan és jól fókuszáljon (persze álatlában ki kell várni a befókuszált távolságnál amikor tényleg érdemlegeset lehet lőni, de néha jól jön egy - egy gyors is) ami egy jó obival sem oldható meg az oly-n ...néha mire fókuszál addigra elmegy a téma... nomeg alapból állandóan villogtatná a vakuját ehhez is ami baromi idegesítő tud lenni , főleg ha ezt 8-10 -szer is megcsinálja míg élesnek véli magát
Pentax K-5 váz is szimpi, meg a D7000 -es is (D5000 sem rossz főleg mivel jó ára miatt jobb obit / + esetleg vakut lehet mellé tenni ugyanannyiból) ... pentaxhoz kevesebb üveget látok, míg Nikon-hoz még boltból is lehet jó áron kapni fixet ... bár a jó fényerejűek közül az 50-es néha kicsit közeli nekem. Rokon saját canon-jával próbáltam már , és tetszenek a képek, de zárt térben ki kéne mennem a világból néha, hogy több minden beleférjen...igaz portréra általában jó)
Szóval valami f 1,4 -es obi asszem jó lehetne, de abból egy 28-as is kellene az 50-es mellé. (bár asszem az csak pár hónap múlva csapódna hozzá)A 18-105 -ösök sem lennének rosszak, csak fényerőben nagyon lemaradnak (legalábbis azok amik nem horror áron vannak).
-
MC Pite
veterán
A sárga verzió:
Vagy még D5000, 18-105 f3,5-5,6 + 50 1.8G vagy 85 1.8G vagy sigma 24-70 f2,8 vagy tamron 28-75 f/2,8 (motoros változatok). Szerintem elég az 50es is portréhoz, illetve sok mindenre jó még ez a gyutáv lásd aláírásom vagy [link1], [link2], [link3], [link4]Sőt, akár a 18-105 helyett is elég lehet a nagy és fix fényerejű zoom. Canonra is van belőlük, de -ha jól tudom- az emberi árban lévő 50es fixük ill a 18-105 canonnos változatai nem rúgnak labdába a nikonoshoz képest.
Derítő lapp szett, egy rendes vaku esetleg (én YN468II-est használom, kintről rendelve ár/teljesítmény bajnok), és 200on belül is megállhat (pl D5K, 18-105+50 1.8G meg a vaku).Bár én a helyedben először az olyra vennék rendes üveget, hisz a vázon nem sok múlik ilyen felhasználásnál. 14-35mm F2.0 SWD vagy 25mm F2.8 valószínű jóval olcsóbb, esetleg Sigma 50mm f/1.4 EX DG HSM ha nagyon bele akarsz csapni a lecsóba
.
-
agabe
addikt
Köszi az eddigieket is.
A 300k az aminél nem szeretnék többet költeni, és a 150-et azért írtam, mert annál kevesebbet meg szerintem nem érdemes kiadnom, mert nem lesz fejlődés.
Ha 150-ért nem elég érezhető fejlődés az 520-ashoz képest, akkor inkább többet költök rá, de nem kell mindenképpen 300-ért ... jó pl. 250 -ért is
Ja és korábban a Canon-okat jobban szerettem, de dslr-eknél nem akkora a különbség (nekem), hogy zavarjon a név. -
A Zéé
addikt
150k környékébe Nikon rendszerből már belefér egy használt D90 (100-110k)+ egy használt 18-105 (45-50k).
Az általad linkelt Sigmát ugyan nem ismerem, de úgy emlékszem, hogy a régebbi Foveon lapkák eléggé gyengécskék már közepes ISO-n is. Tesztképeket nézegess mindenképp.300k-ból én Nikon D7000-et, egy 18-105-öt, meg egy 35/1.8-at vennék. Vagy D90 + 18-105 + 35/1.8 + 85/1.8D + valami Yongnuo, vagy Oloong vaku. Persze attól is függ ez az egész, hogy miket szeretnél fotózni, mennyi objektívet, plusz cuccot akarsz magaddal hurcolni.
De kicsit jobban le kéne szűkítened, hogy mit szeretnél, mert a 150k és a 300k között azért elég nagy a különbség. -
agabe
addikt
Szaisztok!
Oly 520 -asról váltanék. Tudom az alap kit obi nem nagy szám, de sok egyéb dolog miatt (autofokusz, fehéregyensúly, dinamika tartomány ...stb). Nem költenék erre többet, inkább egy alapból jobb képességű váz + obi lenne érdekes.
Nézelődtem, de csak belekavarodtam.
Kimondottan használt cucc érdekel sok okból, de főleg azért, mert könnyen elképzelhető, hogy tovább lépnék idővel (még idén) , és erre új gépet venni fölösleges szerintem.
Két éves körül gépet keresnék amivel (akár) már videót is lehet felvenni (nem fő funkcióként, de ha már lehet, akkor nem árt)
Árkategória kettő is van:1) 150ezer körüli ... itt néztem egy Simga SD15 -öt , bár az obit nem ismerem, és a fényereje elég rendesen csökken, de ennyiért nem nagyon ugrálhatok.
2) 300ezer körül egy jó összeállítás (még nem találtam)...annyira nem is kell a zoom obi, lehetne egy jó fényerejű fix fókuszos is.
Ami a legkevésbé fontos: makró (nem igazán foglalkoztat mostanában)
A legjobb valami 18-105 -ös obi lehetne mindenesnek (nagyon távoli képeket sem akarok lőni), de nem kizárólag ezzel tudnék együtt élni.A vaku külön téma, azzal (még) nem foglalkozom, majd következő lépésben.
Köszönettel veszem a javaslatokat....nem konkrét most piacon lévőket, hanem mire lenne érdemes várnom / vadásznom.
-
MC Pite
veterán
válasz
MC Pite #13045 üzenetére
Lejárt a szerkidő:
1, Én sem a könnyen szülős kategória vagyok, ezt sem tagadom, én majd egy hónapig keresgéltem. De 2 nap a kiszemelt gépekkel többet mondott mint az egy havi olvasgatás.
2, Mindig azt mondták - és sajnos megerősíteni tudom - hogy cserélhető obis géppel valószínű a kitobinál jóval drágább/komolyabb obikkal leszel csak (igazán) elégedett. Ezt mindenkinek érdemes belevennie a pakliba. (Nálam a kiegészítők és a második obi ára vastagon elérte már az 5100 árát, és még ott van mellette a váz, meg a 18-105 is árban, ami együtt azért nem olyan kevés
)
Sőt, ismerősökből kiindulva, akinek elég volt a kitobi, idővel lecserélte a gépet egy kisebbre (milc vagy nagyszenzoros kompakt).
Úgyhogy 'rendszerben gondolkodj', és a fotózási szokásaid függvényében már most nézd meg milyen fixek felelnek meg neked, és ezeket hol és mennyiért kapod meg, és milyenek. (Pl aps-c nikonon egy szinte mindenes (kezdőknek főleg) az 50 1.8G, és az ekvivalens 45-75mm-es tartományben célszerű körbenézni). Vagy a kitobi helyett pl tükrösökre eleve fix 2,8as fényerejű 17-50 obit célszerű megvenni, az már élhető darab. Amikor magas iso/záridő/nagy dof társul a 18-55 és f/4-f/5 mellé, akkor azt mondogatja magában az ember hogy jó-jó, de hát ez nem az amit vártam. -
MC Pite
veterán
S7evcsenko: 'Aki ilyen' > 'Azért az nem egy utolsó szempont, ha egy kicsit automatizálva van a dolog... Azért én sem haragudnék... ne kelljen már a képek felét kidobnom.'
Értem olyanokra, aki nem nőtte magabiztosan ki az automatát, bízik még benne. Félreértés ne essék, nem degradáló kijelentés, hasonló mint az automata váltó a kocsiban, ki ezt szereti, ki azt.A G3nál a D5100 jobb. De mint írtam, van pl olyan hogy legjobb autó? Nincs. Az egyik nagyobb, a másik gyorsabb, a harmadik praktikusabb, a negyedik szebb, stb.
Mi az amilyen téren változást vár az ember leginkább? (ezt ennyi keresgélés és utánaolvasás után már konkrétan tudnod kéne) Dinamika? Mélységélesség? Profibb automatika? Kevesebb zaj, vagy csak bármilyen trükkel de oldja meg a gép hogy zajmentesnek tűnjön a kész kép? Manuálobikkal való könnyű használhatóság? Nagy obipark? Olcsó obipark? Olcsó/rengeteg kiegészítő? Kényelmes fogás? Jó kereső/evf?
Amíg a szempontok nincsenek rangsorolva, addig mi is nehezen tudunk ajánlásnál finomítani. Ha ki kell tenni a relációs jelet, igen, jobb a D5100. Valakiknek. 2 kollégámnak a G2őt és a D5000et is bevittem, hogy döntsék el nekik melyik kategória kell. Nekik sokkal jobb a G3 (fentebb leírt dolgok miatt; evf, könnyebb kezelhetőség).
És ismét: Vannak olyan dolgok, amik terén a belépő tükrösök kitobival kb ugyanazt tudják mint a nagyszenzoros kompaktok (vagy hasonlóak a m43os milcek is), hasonló dof, hasonló fókusz(sebesség/pontosság), kicsit jobb videó, kicsit rosszabb zaj, kompaktabb méret. És a legtöbb (nem törzsgyökeres prohardveresekből indulok ki) felhasználónak ezek számítanak inkább; a könnyen látható eltérések(mélységélesség a kompaktokhoz képest) , a kényelem.
X10 s 650D kitobival mélységélesség: [link]X10
650D+18-55
Én használt G1/2/3at, vagy D5000et (a 3000/3100 ki van szoftveresen herélve kissé, engem zavar, használtban meg eléggé közel vannak árba egymáshoz a 3xxx és 5xxx széria) vennék a helyedben, kipróbálnám az kell-e. Illetve az átlag 18-55ök is közel pénzkidobás kategória, mert ha ezen a fronton maradsz, akkor az lesz az első amit lecserélsz.
Throme: Részben a kollégának szólt (a 100x leírtuk), mert kb azóta keresgél gépet, mióta én, és azóta tényleg jópárszor leírtuk, igen. Az olyan körmönfont 'válaszok' amiket említesz hogy kaptam pl a m43 topikban, hogy S100fs után 'ez nem neked való, vegyél vmi ultrazoomot', az mellébeszélés volt, nem válasz a kérdésre! Tudtam mi miatt akarok nagyobb szenzoros gépre váltani, le is írtam. Az ultrazoomos beszólások pedig annyira találóak, hogy a kedvencem az 50mmes 1.8G lett, több mint 95%ban az van a gépen (a 18-105 VR ellenében). A dinamika/dof/zaj 'javulás' mellett szerettem volna evf-et is, de a kettő ebben az árkategóriában nem úgy alakult ahogy vártam, pont.
Egyetértek abban hogy vagy leírások, vagy próba alapján azt vegye ami szimpi. Egyikkel sem lehet rosszul járni, max más előnyök/hátrányok vannak.
Nem 'beszólni' akartam a kollégának, ha hevesnek tűnt, utólag is elnézést kérek érte. -
Throme
veterán
válasz
s7evcsenko #13039 üzenetére
Hát az bizony eldöntendő kérdés, hogy dslr vs bridge .
A D3000-3100 elég hamar le lett cserélve több fórumtársnál.
Ugyan úgy a 18-55-ről 18-105-re.
Én ezt mondanám pénzkidobásnak.A próbálgatásról meg ennyit:
"Ne próbáld, csináld, vagy add fel" (Yoda).Olyan vázzal ne próbálkozz, amivel vagy elmegy a kedved, vagy hamar cserélni fogod. Olyannal kezdj, amit majd imádsz a kezed bevenni. Ami tetszik.
Vannak persze akik a D3100-el elégedettek és örömmel használják.Természetesen szvsz!
-
Balinov
titán
válasz
s7evcsenko #13041 üzenetére
6evet irtam, bakker. jopar kor Tullamore Dew meglatszik, 6 honapot akartam
-
Balinov
titán
válasz
s7evcsenko #13039 üzenetére
nem felesleges a hszed, s7evcsenko kartács, ne aggodj. te viszonylag hamar megszulted, en 3 eve, mielott meglett a jelenlegi vazam, majd' 6 evig kutakodtam, erdeklodtem, olvastam n+1 cikket a temaban. Szoval elismeres a "gyors" dontesert.
D5100-et fogtam egy boltban par honapja, nagyon jo kis vaz, ha ezt valasztod, szep fenyeket hozza. Mondjuk minden mashoz is szep fenyeket.
Ja, es BUEK
-
s7evcsenko
addikt
válasz
Throme #13038 üzenetére
Köszönöm a választ és előző reakciót is.
Én nem akartam lereagálni, mert nem tudnám kedvesen tenni.
Igazából eddig csak kompaktom volt, ebből kifolyólag bármire is cserélem, minden új lesz.
Anyagiakkal nincs gond, a keret már összejött rá, egyszerűen még magamat nem győztem meg róla, hogy akarok-e ennyiért fényképezőgépet venni.
Mert mi van, ha használom pár hétig, aztán megunom a fotózósdit és ott porosodik a polcon majd.
Azt már eldöntöttem, hogy D5100 lesz, ha lesz, de lehet igazuk van az előttem szólóknak és előbb egy "kisebbel" kéne próbálkoznom, épp azért ha mégsem jönne be. Kevesebb pénz, kevesebb kockázat, kevesebb bukta.
G3-at, 550D-t, D5100-et fogdostam már, fura a kompakt után, de nem annyira vészes.
Szóval nem is értem MC Pite mire reagált ilyen hevesen, hisz igazából semmilyen tanácsot nem kértem a hozzászólásomban, csak leírtam bizonytalanságom.
Na mindegy, nem is szaporítom itt a felesleges hsz-eket, majd csak lesz valami, aztán viselem a következményeit... -
Throme
veterán
válasz
s7evcsenko #13035 üzenetére
Szerintem jobban jársz ha végiggondolod Neked mire van szükséged, mit akarsz, mit szeretnél fotózni és összeveted a technikával, hogy melyik szolgálja ezt legjobban. Természetesen az anyagi lehetőségeid tükrében.
Ha D5100 a szimpi, akkor vegyed azt. Ha gyűjteni kell rá mondjuk 2 hónapot még, akkor gyűjts, mert úgy is azzal lesz örömöd a fotózásban. Lényeg, hogy a Te döntésed legyen.
Pl hiába mondják sokan, hogy a D5100 a legfaszább, ha mondjuk a canon bejövős.
Te fogod használni, nem pedig itt bárki a fórumról. Ha nem jön be az Neked fáj nem itt bárkinek.A szenzor egyébként nem minden. Pl én nézegettem OMD-s képeket és nekem (lelkes amatőr) teljesen megfeleltek. Vagy vannak akik régebbi gépekkel fotóznak/fotóztak (D60, D50, D70) és nagyon szuper képekkel jöttek a haladó/kezdő fotós fórumokban.
És nem akarok megharagítani senkit, de láttam már komolyabb gépből nem túl tetszetős (az átlagból nem kiemelkedő) fotót is.
Most akkor szenzor?
Ok a normál kompakt, bridge felejtős.Azt pedig itt végképp nem tudja megmondani senki, hogy mennyire fog bejönni Neked a fotózás, a tükrös gép.
-
Zozzer888
addikt
válasz
s7evcsenko #13035 üzenetére
Használt D3100-D3000-ren nem buknál szinte semmit ha mégse jön be a dolog, ha meg bejön, akkor már tudni fogod mit vársz egy ilyen géptől, mi kéne, mi hiányzik, stbstb.
Az hogy mi jobb, az attól függ hogy mire akarod használni
-
s7evcsenko
addikt
válasz
MC Pite #13034 üzenetére
huhh bazz... ez egyszerre sok volt...
Mi az, hogy aki ilyen? Mi az, hogy hátrány lesz a tükör?
G3-at azért vetettem el, mert alig kerül többe egy D5100 18-105-ös obival, mint a G3 kitobival,
és itt mindenki azt mondta, hogy a D5100 sokkal jobb.
Azt meg főleg nem értem, hogy egy nagy-szenzoros kompakt hogy tudná már ugyan ezt a szintet hozni, mint a D5100?? Akkor mi értelme ennek a tükrös kategóriának?
Azt mondod vegyek használtan egy D3100-et és próbálkozzak, hogy mennyire tetszik, boldogulok?
Annyira nem mennek jó áron d3100-ek sem, hogy le kéne csapni valamelyikre...
Kisebbet minek, azt később meg majd nem fogom tudni eladni...
Vagy Te mit ajánlanál akkor? -
MC Pite
veterán
válasz
s7evcsenko #13031 üzenetére
Képek: szerintem áll hogy 50% múlik a fotóson, 30%az üvegen, a többi az összes többi dolgon. Azaz vedd bele a pakliba hogy a kitobik/zoomobik fényerő/mélységélesség terén nem domborítanak, azt a szintet sok nagy szenzoros kompakt is tudja. Ha a fixek pedig nem szimpik, ne is várjon az ember csodát. (Ok, akadnak fix 2,8as fényerejű zoomok, de az már következő szint, újonnan kb annyi egy ilyen mint a fényképező kitben.)
Én többhavi rágódás helyett vettem használt gépe(ke)t hogy megtudjam az kell-e nekem, ajánlom figyelmedbe ez a variációt is. Az olcsóbb milcben akkorát csalódtam, hogy pár nap után eladtam - ha újonnan veszem, komoly bukással tudtam volna eladni. -
MC Pite
veterán
válasz
Aki ilyen, annak _nem_ tükrös kell. Hogy 'megtanítson' fotózni, evf kell (X-S1,X10,G3,stb). Az auto max 'középre' állít mindent, honnan is tudhatná mit akarsz. Így a képek sem tükrösökre jellemzőek (kis dof pl) lesznek.
A tükör így hátrány lesz - de százszor leírtuk már...Szerk: Hogy miért van mégis tükrösöm? Fényerős obikat ezekre kapni normális árban/választékban, dof/zaj/lowlight volt nekem a fontos a váltásnál (Nálad? Olyan nogy 'jobb' kép, olyan nincs! ) és nincs annyi pénzem, hogy egy e téren megfelelő milcet vegyek (fuji, sony.)
Illetve nem értem sokakat miért nem izgat a 24mp szenzor brutális raw mérete, D5000ről 5100ra váltva 9-11ről 20-22megára nőttek a rawok, és ez is idegesít engem, pedig ez csak 12mp 12bit>16mp 14bit.
-
Zozzer888
addikt
válasz
Ha tényleg érdekel a dolog, akkor meg fogsz tanulni vele bánni,és akkor nem kell kidobni a képek felét
Ha meg úgy érzed hogy ez tőled távol áll,meg nem,akkor ne vegyél tükrös gépetBár gondolom azért írogatsz ide,mert megakarsz tanulni vele fényképezni
-
s7evcsenko
addikt
válasz
Zozzer888 #13029 üzenetére
Azért az nem egy utolsó szempont, ha egy kicsit automatizálva van a dolog...
Azért én sem haragudnék... ne kelljen már a képek felét kidobnom.(#13030) csakb:
Csak a magyar menü tényleg nem ér meg 10k többletet...
ráadásul tesztekben is a D5100-at hozzák ki jobbnak, így meg aztán főleg...Jó lenne már túlesnem a vételen, de nem tudom rászánni magam olyan könnyen, hogy kiadjak 170k-t egy fényképezőgépért, amit eddig alig használtam, igaz azért is, mert nem tetszettek a készített képek.
-
csakb
őstag
válasz
s7evcsenko #13028 üzenetére
Nincs ebben semmi fura, az új modellek mindig hajmeresztő árcédulával kezdenek, aztán fél-egy év alatt lemegy az áruk normális szintre. A D5100 + 18-105 kit is majd egy százassal drágább volt tavaly áprilisban, amikor kijött. Most épp ennek az utódja, a D5200 ilyen értelmetlenül drága.
A D3200 mellett egyetlen érv szólhat, a magyar nyelvű menü. De ez meg olyan, hogy azt a 10 szót, ami kell, meg lehet tanulni angolul, és amúgy sem a menüvel exponál az ember.
A 24 Mpx-es szenzor pedig csak a megabájtok értelmetlen szaporítására jó. -
Zozzer888
addikt
válasz
s7evcsenko #13028 üzenetére
Ha megnézitek a reklámját, akkor rájöttök.
Lényegében egy olyan gépnek állítják be,amivel bárki tud tökéletes képeket csinálni, okos automata módja van,24mpixel(!!!) ,futás közben, félkézzel tudsz vele nagyszerű képet csinálni...
Azokat akarják megfogni, akiknek lenne pénzük tükrös gépre, de nem akartak venni,mert nincs kedvük,idejük,indíttatásuk foglalkozni a dologgal...és a reklámból tudjuk hogy ezzel nem is kell, csak katt és már kész is a tökéletes kép.
Nem "nekünk" szól ez a gép
-
axillar
csendes tag
Köszönöm mindkettőtöknek! Úgy néz ki még többet fogok olvasgatni a témában
-
axillar
csendes tag
Sziasztok!
Kompaktról szeretnék váltani. Tudom a két kiszemeltem közül az egyik nem tartozik ide, de szerintem érdemes megfontolni. Az egyik Nikon D3200 18-105-ös obival, a másik pedig a sony rx100. Szeretnék jobban elmélyülni a fotózásban és mindkettőnek vannak bőven manuális beállításai. Ha a Nikont venném, egyelőre azt az egy objektívet használnám. Ha jól tudom az RX100 kb szintén azt a tartományt fedi le amit az RX100. Mit tanácsolnátok? Tesztképek alapján a Sony szerintem szebb, élesebb képeket csinál, de ez gondolom a Carl Zeiss lencse miatt van. Nem tudom melyik lenne nekem jobb.
köszi a segítséget!
-
Balinov
titán
Sziasztok, ismet en. Egy kezdonek (nem en) nyugodt szivvel lehet ajanlani egy megbizhato forrasbol szarmazo Oly E-520-at ismerkedni a DSLR-ek vilagaval. 2009 majusi, kb 32k expo van benne
-
s7evcsenko
addikt
Hát igen.
Ha nem az ország másik felén lenne a srác, akkor leütném és személyesen intézném, de 800km-t autózni nem igazán éné meg... ennyi erővel megvehetném már az ED-ben is.
Kicsit tartok ettől a jó ajánlattól.Amúgy azt írta, hogy Európai garancia van rá, így szerintem nem Magyarországról van.
-
jeni
félisten
válasz
s7evcsenko #13014 üzenetére
az a kérdés,hogy ő intézi a garis dolgokat,bár kétlem és hova szól? kérdezd meg tőle magyar Nikon 3 év garis vagy sem? (bár a magyar szervizt említette meg, de nem mint a Nikon márkaszervizt írta oda.)
gyanítom ő veszi a saját nevére és az áfát amit lenyel vagyis annyival olcsóbb.
ha ad számlát akkor nem lehet gond és rendes jótállási papírt is melléje.az obi is azonos
ez nála mit jelent? MM I.SZÁLÍTÁS
-
s7evcsenko
addikt
Lehet annak valami garanciáztatási buktatója, ha ezt a terméket megveszem, és valamiért garanciás ügyintézésre kerülne a sor?
Valamint ez az obi ugyan az vajon, mint amaz? -
marci9464
csendes tag
Hellósztok
Nem teljesen ide tartozik de remélem tudtok pár ötletet adni hogy mit lehetne kezdeni az SDkártyámmal.
Van egy 16Gbos SDHC kártyám és ha berakom a fényképezőbe akkor azt írja h "error formating memory card". A gépen az egyik kártyaolvasóval szintén hibát ír formázáskor. Viszont egy mássikkal végigfut a formázás utána látja rendesen viszont leválasztás után ha újra rádugom akkor mintha semmi nem történt volna...
Előre is köszi a segítséget. Üdv Marci -
Balinov
titán
magyarorszagon hol lehet ujan kapni Oly DSLR-eket, lehet meg egyaltalan?
-
BiriBum
őstag
válasz
HollyBoni #13006 üzenetére
Én is először K100D-t és K200D-t nézegettem, azt hittem mondjuk egy 400D jobb.
Fogjál a kezedbe egy K200D-t és egy 400D-t üvölt a különbség.Az Oly E510 nem rossz, sőt...
Az Olympus kit objektívje, a 14-42/3.5-5.6 ED magasan a legjobb minőségű (kép+felépítés) a kategóriában.
MILC-et nem szeretnél?
-
BiriBum
őstag
válasz
HollyBoni #13004 üzenetére
Nagyon életlen és döglött képeket
Van jófajta kompakt is. A Canon első szériás alapobjektívje csak arra jó, hogy ráragassz egy ezrest és kitedd az utcára, hátha elviszi valaki. Nagyon gyenge a képminősége.
Én a helyedben egy K200D-t vennék. Egy M50-essel brutálisan jó képeket lehet alkotni. A Pentax 18-55 II-je sem rossz.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Olcsóbb lett! Nikon D3300 + Nikon 18-300mm f/3.5-6.3 G AF-S DX ED VR objektív + tartozékok
- ÚJ bontatlan insta360 Ace Pro 2 8K AI - AKCIÓ!
- Fujinon XF 50-140mm f/2.8 R OIS WR
- Sigma 12-24mm f/4 DG HSM Art ( Canon ) -Újszerű-
- Eladó Fomei black 2.72 X 11m-es fekete papír fotó háttér papírháttér fotóháttér
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ProArt Z790-CREATOR WIFI alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U7310 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone SE 16GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 45GS95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged