- AMD Ryzen 7 / 5 / 3 1***(X) "Summit Ridge" (AM4)
- Steam Deck
- Milyen TV-t vegyek?
- Projektor topic
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Házimozi projektorok, kiegészítőik és kialakítások haladóknak
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Asztrofotózás
- Házimozi belépő szinten
-
PROHARDVER!
Ajánláshoz szükséges kérdések (alkatrészeknél pontos megnevezést kérünk)
1.: Mennyit szánsz a hűtőre?
2.: Milyen házba kerül?
3.: Milyen alaplapra lesz?
4.: Processzor és videókártya típusa?
5.: Ramok pontos típusa?
6.: Egyéb igények? (szín, RGB, stb.)
>>> Ajánlott léghűtések és paszták táblázata - 2024 <<<
-
Qru
MODERÁTOR
(rögzített hozzászólás)
Felmerült az igény egy CPU léghűtés kibeszélő topik iránt, ami megnyitásra került.
A jövőben itt csak a konkrét választással/vásárlással kapcsolatos dolgok kerülnek a kibeszélő topikba pedig a minden más (tesztek, vélemények, tapasztalatok).
[ Szerkesztve ]
#nincsbennetarcsi
-
Topikgazda
(rögzített hozzászólás)
Szeretnék minden érdeklődő fórumozót megkérni, hogy hűtő választáshoz a Topik Összefoglaló elején lévő 6 pontos kérdéssorra igyekezzen minél pontosabb választ adni, hogy érdemben segíteni tudjunk.
A jelenlegi ár-érték arányban legjobbnak tartott hűtőkről az összefoglaló táblázatot árkategóriánkénti besorolásban itt találjátok: > > > Hűtő toplista. < < <
Egyéb, forgalomban még kapható és ajánlott hűtők: Aktív hűtők.
Forgalomban már nem kapható, leginkább használt piacon fellelhető hűtők: Kifutott hűtők.
Jó minőségű, ajánlott zsírok hűtő alá: Hővezető paszták.
A topikhoz nem, vagy csak részben kapcsolódó témák linkjei:
Hogyan javítsam a házam szellőzöttségét? - > Léghűtés topik
Ha nem szellőzik jól, akkor cseréljem? - > Milyen házat vegyek?
Kéne új venti! - > Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
Csak a hűtő marad? - > Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
Többet szeretnék tudni a hővezető pasztákról! - > Hővezető paszták
Hogyan feszeljem alul a procim? - > Az adott tokozás saját topikja
Hogyan delideljek? - > Tuning kezdőknek
AiO-t tudtok ajánlani? - > Még mindig nem! Kompakt vízhűtés
Kérek mindenkit, hogy a topik szakmaiságát őrizzük meg, így a témába nem vágó hozzászólásokat inkább privátban, vagy az adott téma saját topikjában beszéljük meg.Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő.
Új hozzászólás Aktív témák
-
leximester
tag
Sziasztok, segítséget szeretnék kérni, van egy i7 2600K-m és szeretném lecserélni a gyári ventit valami normálisra. Szóval az lenne a kérdésem hogy mit érdemes venni, szeretném kicsit húzni is a procit. Amit idáig néztem az CM 212+, Scythe Ninja 3, CM V6GT, esetleg ha lenne jó áron eladó használt Corsair H70-h80. Nézegettem teszteket de egyedül nem tudtam dönteni. Szóval melyikkel járnék jól, a hűtő hangja nem igazán érdekel, csak az hogy minnél hidegebb legyen a proci alatta. Előre is köszi
-
Speed®
HARDVERAPRÓD
válasz proci985 #33898 üzenetére
MUX az IFX ellen..? Esélytelen. Egyetlen előnye a szerelhetősége kb.
A Phanteks csúcs nem "izgat", viszont a K2t megnézném, mit bír
Fura, hogy a kialakítása ellenére nem igazán domborít a tesztekben..windlord
Igen, sajnos ezeknek a félpasszív cuccoknak ez a hátránya..bizonyos határon túl már mindegy mivel fújod, elfogy a hőkapacitás. A Z600on javít, ha légcsatornává alakítja az ember kartonnal/celluxxal/alufóliával, 3°Ct jelentett nálam.Ettől függetlenül teljesen okés, ha nem eszetlenkedek, 4.5G@1.3Von sLinXel megáll 75°C alatt a proci..ez meg nevezhető nyárkompatibilisnek is.
HR-02vel még teszek egy kört, hátha, de szerintem az 5GHz vizet kér ezzel.A jó ház számít..sokat szidom szerelésnél a Minit, de a szellőzése atomjó..
Mondjuk most rezeg a léc, mert piszkosul tetszik a Xigma Gigas felépítése.
Ebben is agyaltam vízhűtésen, de utóbbi lenne a legideálisabb duálradikkal.[ Szerkesztve ]
-
proci985
MODERÁTOR
válasz Speed® #33894 üzenetére
árak erre stagnálnak. SA/D14 kb 600kr (20k huf), Archon revA és Phanteks 700. de Prolimatech Genesis már van 500alatt. socket1155ös Thermalright Muxot meg láttam 200koronáért is, OEM kiszerelésben. gondolkodok is, hogy vegyek egyet, tesztelni az IFX ellen.
[ Szerkesztve ]
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz rayoliviero #33839 üzenetére
én használtam MX2őt és MX4et, nem volt különbség a kettő között. bár lehet köze volt annak a tényhez, hogy mind a proci, mind a hűtő polírozva volt.
MX4et tényleg könnyebb kenni, de kb ennyi.
daa-raa: passz. kicsi market, kis példányszám. a samuel 17nél bejátszhat a megmunkálás, azaz nikkelezés, bordák rögzítése egymáshoz (nem véletlenül csak drágább bordáknál van ilyen), meg elvileg még alacsonyabb is, mint a Noctua C14. speciális coolerek, speciális igényekre, így drágák.
más, 92es bordára 140es venti: rossz ötlet. anno 80milis AC4en néztem a Papst 4312őt (2800rpm, 170m3/h, légnyomás), semmivel nem lett jobb, mint a gyári, lényegesen gyengébb venti. hasonló a helyzet, mint amikor egy 120as bordára se éri meg 140es ventit rakni, hiába verik a 140es ventik a 120asokat egy 140es bordán hatalmas előnnyel.
[ Szerkesztve ]
-
windlord
őstag
válasz Speed® #33894 üzenetére
Részemről teljesen meg vagyok elégedve a Ninja -val.
Igaz, hogy 1.3V felett elfő, de jelenleg bőven elég.
Azt viszont szomorúan követtem nyomon, hogy kevésnek bizonyult neked a Z600 az 5GHz ostromához.Majd ha én is nekiállok állatkodni a procival, akkor veszek egy erősebbet hűtést.
De jelenleg bőven elég.
(Habár lehet csak egy másik ház kellene, amely jobban szellőzik...)Összességében annyit nem kapnék a Ninja -ért, mint amennyit megér nekem, és annyit nem vagyok hajlandó kiadni egy jobb hűtőért, mint amennyit kérnek érte.
[ Szerkesztve ]
-
Speed®
HARDVERAPRÓD
válasz #65675776 #33892 üzenetére
Ami jó, az jó..a kevésbé kellemes szerelhetőségüket ellensúlyozza a teljesítményük..egyébként én azon vagyok kiakadva, hogy a csúcs léghűtők ára merre tart..25ks Phanteks/D14 és társai..vicc.
Archanon
Figyelembe véve, hogy neked platformváltással jár majd a következő fejlesztés, szerintem nem feltétlenül kell szempont legyen a köv. foglalatra kompatibilitás ilyen áron..eladod a hűtővel együtt a cuccot és veszel újat.. Vagy fogod magad és kicserélsz 4 csavart véknyabbra némi alátéttel..aztán máris jó az 1155/56ra a 775ös hűtő..kemény 3mm a difi furatközepekben (thx intelbá :S).Persze megértem, hogy szeretnél kifogástalan, lehetőleg új állapotú cuccot kapni és a lehető legjobbat a pénzedért, de az a szitu, hogy újonnan ennyi a belépőszint..használtból viszont megvan az erős közép, ami a zárt házban látatlanul is hűt, kompromisszummentesen.
Egyébként a postát lehet felezni is, ha hajlik rá az eladó..onnantól meg olcsóbb, mint elutazni érte..1 doboz cigi ára, ne ez legyen az ok..Összességében az egész témát részemről most már tényleg lezárandó, annyit mondanék, hogy vedd, ami neked szimpatikus..nem lesz gond.
windlord
Örömmel olvasom, hogy jól jött ki a Z600-Ninja bolt mindkettőnk számára..igaz, én a lefogatóval meg a ventikkel kicsit elszálltam árban, de elégedett vagyok vele, mert tetszik a dizájn..ez is valami ;p
Mondjuk most az állatkodós tuning miatt egy TRUE Black van fent, ütős x)[ Szerkesztve ]
-
Jakuu
őstag
válasz #65675776 #33889 üzenetére
Nincs ott kiragadva semmi, csak ertelmezni kell a mondat elso szavat.
"Más"
De lehet ez csak nekem logikus, hogy a kerdes masra vonatkozik es igen nem veletlenul irtam le, hogy ha esetleg olyanok mint te osszemosnak a kettot, meg veletlenul se lehessen osszekeverni vagy hibat veteni emiatt.
[ Szerkesztve ]
-
-
Archanon
őstag
válasz Speed® #33882 üzenetére
"pesti személyes átvétel megy?"
"Nem, mohácsi vagyok." - bukta. Postát nem szeretem (ezzel így már drága is lenne).A másik meg... kicsit problémás. Szeretném minél olcsóbban megúszni (TX3 meg nincs aprón elérhető), de szintén fontos szempont, hogy később 1155-ös lapkára is mindenképp felmenjen. Az meg már részletkérdés, hogy nem szívesen vásárolok "esztétikai hibás" terméket, mert ha arra kerül sor, az életben nem adom el. Ha már használt, legyen jó állapotban - bár lehet csak én vagyok rigolyás. Azért köszi.
De ha tudnám miféle hűtőknek érdemes utánanézni, én szívesen szétnéznék aprón... Max. 6ezer lenne az optimális, utazási költséggel együtt. Nem szeretnék sokkal többet költeni rá, így is váratlanul jött ez a költség (másra szántam volna, de az most amúgy is csúszik).
[ Szerkesztve ]
Guild Wars 2: Archanon.6039 ||| http://myanimelist.net/animelist/Archanon ||| ~Dango, dango, dango, dango; dango daikazoku...~ ||| El. Psy. Congroo. ||| Whohhehhje. /,,/, (⌐■_■)
-
windlord
őstag
válasz Archanon #33881 üzenetére
Értem.
Hát akkor Speed(R) -nek van igaza.
Ha ki akarsz sajtolni minden egyes forintot, és nem feltétel az új állapot, akkor sokkal jobban jársz, ha szétnézel az aprón!Volt Tx3 -am, most egy Ninja -m van és hidd el, ég és föld a különbség.
Mondjuk én anno 4k -ért vettem a TX -et, annyit még szerintem megért...
-
Jakuu
őstag
válasz #65675776 #33877 üzenetére
Akkor kivancsian varom te mit irsz erre a kerdesre:
"Más +1: Processzorhűtőt használtan venni... Maga a hűtőbordák sosem mehetnek tönkre (hacsak nem kalapáccsal zúzom szét), szóval bátran vehetek, ugye? Ha a ventilátor esetleg bedöglik, akkor meg lehet rájuk külön is venni?"
Ertelemszeru 96mm-es borda, mikor a kerdesben nem is szerepel ? Ez egy altalanos kerdes, nem is kapcsolodik az elozo kerdesehez, amire helyes valaszt kapott.
-
Speed®
HARDVERAPRÓD
válasz Archanon #33878 üzenetére
Ilyen áron ne vegyél TXet Szerintem kizárólag 3 körül éri meg, apróból.
Ha már rászánnád az Evora az 5400at, kéz alól tényleg vehetnél jobbat is.
Hirtelen szétnézve itt egy Ninja Plus 6ért..vagy az utódja venti nélkül 5.5k.
Mindkettő elbírja félpasszívan is a procidat, ventivel meg OCzva is jegelik..A pasztán meg ne agyalj túl sokat..minimálisan számít csak ilyen szinten.
-
Archanon
őstag
válasz Apollo_21 #33879 üzenetére
Tehát nem gagyi, használható, nem kell vennem pluszba újat ~ezeré', ugye? (Mondjuk előbb-utóbb úgyis kell...)
Most is van 6600-ért, sőt, 11ezerért is kapható.
#windlord: Pedig hidd el, én még a vonatköltségen (650 Ft; diák retúr) is elkezdtem rágódni, mint postaköltség... nekem nagy pénz. De ha tényleg jobban hűt valamivel, később még jól jöhet...
[ Szerkesztve ]
Guild Wars 2: Archanon.6039 ||| http://myanimelist.net/animelist/Archanon ||| ~Dango, dango, dango, dango; dango daikazoku...~ ||| El. Psy. Congroo. ||| Whohhehhje. /,,/, (⌐■_■)
-
Archanon
őstag
válasz old-dog #33874 üzenetére
Csendes. Ha lenne 12k-m hűtőre... Na majd később, az új rendszerre, ha meg akarom ráncigálni egy kicsit. Bár tuning nincs tervben arra...
Őmm.. TX3 EVO-hoz ezt a pasztát adják. Felismeri valaki? Sejtem a sima TX3-hoz is ilyet adnak...
TX3 4800 Ft. vs TX3 EVO 5400 Ft.
A kérdés, hogy megéri-e az a +600 Ft azt a minimálisan jobb hűtést, alacsonyabb max. fordulatszámot (2200 rpm), ill. elvileg 5 dB-el kevesebb hangot? Én szeretem ha csendes, de a másik úgyis ordít, szóval...[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
-
Jakuu
őstag
-
old-dog
aktív tag
Megérkezett hozzám az itt kissé háttérbe szorult hűtője a Be quiet! Shadow Rock Pro kiadása. Nekem bejött. A hangjáról csak ennyit
[ Szerkesztve ]
-
icon
senior tag
És milyen házban van benne? Mennyire nokedliszaggató a gépház hátulja? És a legfontosabb, van-e kivágás a procihűtő alatt? Mert a hangot az is átviheti, ha esetleg a pöcök ami fogja a hűtőt pont rálóg az alaplaptálcára...
http://phmegbizhatosag.atw.hu/phtabla.php?nev=icon
-
magery
tag
válasz Boki1982 #33868 üzenetére
Nekem ilyen[link] van egy E6300 procin ami 2905MHz-en megy 1860MHz helyett. Böngészés közben kb. 42C, terhelve max. 64C. Ami pedig a lényeg hogy nincs hangja.
[ Szerkesztve ]
"Sose vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal."/Woody Allen/
-
Archanon
őstag
Jó, de egynek mindenképp kell bevinnie a hideget is, nem? És csak kettő van. [link]
Egyébként eddig csak arról beszéltél, hogy a TX3 szerinted hangos. A 212+ -on kívül mondjál már egy olyan hűtőt ~5ezres kategóriában (újonnan), ami szerinted van olyan jó, mint a TX3, és nem "hangos" egy @3,3 GHz-n működő E6500-ra téve... /Bár a fenti vélemények szerint bőven elég lesz nekem, és nem fog felpörögni max. fordulatszámra se.../ Csak kíváncsi vagyok...
#daa-raa: És azt honnan tudom, mihez milyen gyári pasztát adnak?
-
Boki1982
csendes tag
E5800-ra milyen olcsó (kb. 2-3-4e Ft) hűtőt tennétek, ami halk is, meg esetleg húzni is lehetne a procit, bár nem hiszem hogy ezt tenném?
-
-
Speed®
HARDVERAPRÓD
válasz #65675776 #33864 üzenetére
Tényleg, nem tudom miért söntöt írtam
NH-C12Pm volt Q8300on, nekem nagyon bejött, 3.5GHzig bőven elég volt
Zipang kimaradt, bár nézegettem, csak jó áron jutottam hozzá a Noctuához..Whatever..ha neki megfelel és nem izzik a proci, akkor használja sokáig
Ehh, ez még belefért volna a szerkesztésbe..de most már nincs mit tenni :S[ Szerkesztve ]
-
Speed®
HARDVERAPRÓD
-
törölt tag
válasz Speed® #33811 üzenetére
A Shuriken elsődlegesen nem ebbe a gépbe kellett (volna), hanem egy kisméretűbe. De ha már megvettem leteszteltem ebben. Akkor jöttem rá, hogy mennyire egy felesleges termék a piacon. A Zipang újonnan sem került volna többe 12k-nál, használtan 8-ért ettem. 10k-nál többet meg nem adnék ilyen célokra, mert ott már elenyésző a különbség. A mostani procimat 600RPM mellett sem engedi 40-45°C felé. A C12P meg tesztek alapján kb pont ugyan annyit tud másfélszeres áron (amennyivel alacsonyabb dT-t tud, annyival hangosabb is, ez AMD-n értendő. LGA775-ön meg egyenesen gyengébb a Zipang-nál, vagy sokkal hangosabb.). Legkevésbé sem rentábilis.
A nevezett stock coolerek egy 65W-os procin némák, a CM még csak nem is morog semennyire sem. 95W-oson sem hangosabbak érdemben a Shuriken-nél. Amennyiben jobb hangban a Scythe (azaz minimálisan), annyival nem ér többet (annyit meg főleg nem, mint amennyiért adják).
Nem sönt, előtét ellenállás. A sönt elkerülő utat biztosít az áramnak, az előtét ellenállás a feszültséget csökkenti.
proci985: A Shuriken-ek még annyira nincsenek is túlárazva. Legalábbis egy Samuel 17-tel összevetve. Utóbbinak a méretspecifikációi ráadásul nem is korrektek, ráadásul még egy megveszekedett legaljább ventilátort sem ad hozzá a Prolimatech. Egyébként nem értem mitől lesznek ennyire drágák ezek a kis akármik.
Jakuu: Minek ajánlasz 140-es ventilátort egy 92mm-es coolerhez?
Archanon: Kérdés milyen a gyári paszta. Az Ajigo hiába leginkább stock coolerek gyártójaként ismert, tipikusan prémium kategóriás pasztát ken a coolerei aljára (általában valamilyen Shin-Etsu-t, esetenként Dow Corning-ot). A Noctua az NT-H1-et adja, ami megint csak nem rossz. Szóval hiba ezeket leírni.
[ Szerkesztve ]
-
hermanyi
addikt
válasz Apollo_21 #33859 üzenetére
Ezzel azért nem értek egyet .
Nálam van jelenleg 5 házhűtő venti és 2 a CPU hűtőn és ha csak nettezek vagy filmezek vagy csak mokolok a gépen szóval nem terhelem agyon semmi hangja nincs simán kihallatszik a vinyó hangja ha dolgozik ,és játéknál a VGA ventik a hangosak .Aláírás (nem kötelező megadni - minden hozzászólásnál automatikusan az üzenet végéhez íródik)
-
Jakuu
őstag
válasz Speed® #33860 üzenetére
Lathatoan aki itt nehezen ertelmez valakit az te vagy es az valoban bla-bla, ha semmitmondoan tenyek nelkul valotlant allit valaki, mint ahogy te.
Es igen mondhatod azt is hogy huzz a bort a fogadra, vagy menj a viz ala szaradni, esetleg koszonjuk Emese, attol meg ugyanolyan primitiv szemelyeskedes, mint amilyet tovabbra is produkalsz.
Persze mas eszrevetele teszt utan teged zavarba ejt es keresed a kifogasokat.
Egyertelmuen kijelentem, mint ahogy mas tesztelo is kijelentette, a hutonek nagy fordulatszamon iszonyat hangja van 40%-as fordulaton meg nem adja le azt a hutesi teljesitmenyt, de mar akkor is joval magasabb a zajszint ami elvarhatop lenne osszehasonlitva a nagy legszallitasu lassu ventillatorokkal meginkabb. -
Speed®
HARDVERAPRÓD
Első körben blablának, majd hülyeségnek titulálod az általam mért/tapasztalt értékeket, aztán elfogultnak nevezel és szerinted át akarom vágni "szerencsétlent"..és még kérdezed, hogy ugyan miért is jelzem, nagy az arcod..?
Azon túlmenően, hogy láthatóan nehezen értelmezed, amit írok, picit elgondolkodhatnál a közlési stílusodon szerintem. Mondhatnám úgy is, hogy húzzál bőrt a fogadra, de ennél már kifinomultabb/moderáltabb vagyok mostanában ;p
Elnézést kívánok
-
Archanon
őstag
No de mindkettőnek? Alapjáraton úgy kaptam a házat 2 ventivel, hogy az egyik befelé fújta a hideget, a másik meg a táp alatt, a cpu-tól kifelé a meleget... Én ez utóbbit raktam vissza múltkor az alapesettől eltérően oda nem figyelésem eredményeként. Most viszont olyan, mint volt.
75 fok Everest systest, egy Dual Core E6500-nál. Ja. És szerintem is sok... jó lett volna akkor is lemérnem, amikor összeszereltem az új gépemet 2 éve... ezzel sajnos már kicsit elkéstem. De erősen kétlem, hogy akkor is ilyen hőfokokat mutatna, bár ki tudja... elvileg a paszta is megfelelően van a proci és a hűtő között, szóval még az se lehet gond.
#33856: Mivel méred a zajszintet? (Létezik ilyen? O_o)
[ Szerkesztve ]
-
Apollo_21
addikt
-
Jakuu
őstag
válasz Speed® #33854 üzenetére
Nagy arc ? Ezt vegyem szemelyeskedesnek ? Komoly ervek.
en meg most mertem, pontosan 55.8db. 40%-n 43.9db.
Szal nyugodtan probald atvagni szerencsetlent azzal, hogy megprobalod rabeszelni egy ultrahangos hutore, mert neked olyanod volt es elfogult merestol fuggetlen sajat hulyesegedet akarod beallitani neki.A tesztel kapcsolatban pedig, nem a processzor a lenyeg, hanem a velemeny a hangjaval kapcsolatban, amit ezerszer tudok megerositeni tobb eves hasznalat soran es hangfelvetellel amit elobb linkeltem.
-
Jakuu
őstag
válasz Archanon #33853 üzenetére
Eloszor is a haz hutoket forditva kell beszerelni "EPIC FAIL'' Kifele kell szivniuk a levegot.
A 75 fokot amugy milyen processzor produkaltad ? Mert szerintem ebben az idoben e6500nak iszonyat magas az. Mondjuk az teny hogy mashogy tehelik meg a tesztprogramok a CPU-t mint amugy rendes hasznalat kozben.
-
Speed®
HARDVERAPRÓD
Az E5200al kapcsolatban konkrét mérési eredmények és a tapasztalatom áll mögötte, szóval nyugodtan vegyél vissza az arcodból (blabla).
Az ominózus tesztben, amit linkelsz, nem tudom feltűnt-e, C2 X4en (125W) ül a hűtő..innentől szerintem te sem érted, miről beszélsz.
Igen, számít milyen értéken pörgeted fullra, mert ha te azért pörgeted fullon, hogy 50°C alá hűtsd a 95W procit, akkor az irreleváns, hiszen a 65Won procin nem szükséges egyáltalán felpörgetni a hűtőt ahhoz, hogy normális hőfokon (<70°C) üzemeljen. Tehát felőlem erőlködhetsz, de akkorse ajánlott egy E6500ra ennél komolyabb hűtőt rakni..max., ha eszetlen tuningot szeretne vagy passzív-félpasszív üzemet. Egyik eset sem áll fenn a G41 lappal és azzal a Giga kecóval, mindannyian tudjuk.
Téma részemről bőven túltárgyalva, további kellemes okvetlenkedést.
-
Archanon
őstag
Nem tudom az everest system testje mennyire pörgeti meg processzort (szerintem eléggé), de az előbb 30 percet ment teszt képpen, és még így is elég csendes volt a processzorom 71-72 fokos első maggal. (Bár csak 2000 RPM-et írt; 5 perce nem megy, még mindig 20**... se lejjebb ,se feljebb nem megy.) És meggyőződésem, hogy a két házventim hangosabb a processzorénál alapon.
Amúgy fejlemény és epic fail. Úgy 3 hete takarítottam a gépem, és az egyik házventilátort fordítva szereltem be, szóval gyakorlatilag mindkettő venti befelé fújta a hőt, így nem csoda a magas hőmérséklet. -_-""" Tegnap este visszacsináltam eredeti állapotára, olyan 5-8 fokot nyertem vele idle CPU értéknél, a magok is valamivel hűvösebbek. Ettől függetlenül mindenképp kell egy új hűtő, még így is magas szerintem, nagyjából 20-22 fokos szoba, nyáron lesz itt 40 is, főleg, hogy a sparhelt (fűtőtest) közvetlenül a szoba mellett van és nyáron is fűt, mert abban sütünk, azon főzünk, stb. - természetesen igyekszem az ajtót becsukni, ablakot kinyitni, illetve ha lehet, huzatot gyártani (bár az meg nekem nem jó).
Esti systest eredményei: [link] - elvileg akkor most ezek a tuti normális hőmérsékletek. Ennél lejjebb tényleg nem tudom vinni...
Az első mag hőmérséklete max. 75 fok volt, átlag 71-72..Még a házventilátor helyrerakása előtt is csináltam egy fél órás tesztet, hasonló hőfokok voltak, csak olyankor valamivel jobban pörgette a ventiket (nem emlékszem pontosan mennyivel), de 1-2 óra Aion után/közben simán ~2700-2800 környékén, természetesen hangosabb is volt (de még mindig nem annyira, mint a fenti hangfelvétel). De ez utóbbiak mondjuk emelt órajellel voltak. Érdemes lenne most 1-2 óra Aion után is megpróbálni, illetve húzott órajellel, kíváncsi vagyok változtak-e valamit.
Azért érzem magasnak így is, mert utánaolvasgattam külföldi oldalakon, hogy E6500-nál kinek mennyi a hőmérséklete, és sokan írtak ilyen load 40-50, meg 50-60 fokokat alap órajelre. Húzottra is, de ott már gondolom nyilván más hűtő volt. Ennek ellenére nekem még így is 70+, ha nagyon dolgozik. Egyáltalán a magok hőmérsékletét írják, vagy a CPU-hoz írtakat? Mert az már nekem se több 49-50-nél. O_o
#33852: Én nem építek kifejezetten halk gépet, a másik mellett minek...
[ Szerkesztve ]
-
Jakuu
őstag
válasz Speed® #33851 üzenetére
"Nem tudom, te pontosan milyen procin, mekkora terhelt értéken pörgeted fullon, de szerintem szivatod magad..és minket is " Vagy te sajat magadat.
Mert szamit is barmit joember, hogy milyen erteken porgetem fullon, ha en szabalyzom max fordulatra, hogy hallhato legyen a zaj amit kelt ?
Megjegyzem, egy 5200-os most raktunk ossze egy ilyen gepet 3.3GHz-re huzva, hogy a valosagnak megfelelo legyen a dolog, nem csak a blabla szintu hozzaszolasaid legyenek meghallgatva, 40%-ra leszabalyozva a venti mar hangos.Sot itt egy regi teszt is.
http://logout.hu/cikk/cooler_master_tx3_vs_hyper_212_plus/homersekletek.html
Az allitolagos hang ami halk a tesztben igy nez ki.
"Akkor mindenképp jó választás, ha nem kívánunk tuningolni.Egyetlen hátránya a hangja, ami halk gép építésénél nagyon zavaró tud lenni."
[ Szerkesztve ]
-
Speed®
HARDVERAPRÓD
Már csak azt kellene megértened, hogy az E6500on a büdös életben nem fog felpörögni a venti, max. a fordulatszámtartomány feléig. 1.4Val etetett 4GHzre húzott E5200on is elvolt 1500 körüli fordulaton az EKL Cold, ami ugyanaz kb..bratyómnál meg E5200@3.33GHz@1.2V procin megy a TX2 kb. 1000rpmen..semmi hangja. Nem tudom, te pontosan milyen procin, mekkora terhelt értéken pörgeted fullon, de szerintem szivatod magad..és minket is ;p
-
Jakuu
őstag
válasz Archanon #33847 üzenetére
Azert az boven kiveheto, hogy ez minden csak nem halk. Mondom a furas a hatterben mar elviselhetettlen de amit a huto profukal az minden csak nem halk.
Gondolod nalam van a hiba ??? Lehet tul erzekeny a fulem es a mikrofonom ? PP
Vagy nekem legyartottak egy extrahangos valtozatot ?Nincs mas ventillatorom amugy a gepbne csak egy Corsair CX600as tap de annak olyan halk a ventije hogy hallani se lehet.
A haz nem rezonal, nincs plusz zaj, csak a huto hangja ilyen fos. -
Apollo_21
addikt
válasz Archanon #33847 üzenetére
Saját ventivel ekkora hangja nincs..és máshogy is jön át a felvett hang...szvsz erre csak úgytudunk pontot tenni h mindenki beletörődik a másik álláspontjába, de sztem leszögezhetjük h minden esetre az 58decibel az knagy fass......
Asus ROG STRIX /ROG-Join the republic/
-
Archanon
őstag
válasz akela91 #33838 üzenetére
Természetesen csak akkor vennék új pasztát, ha használt hűtőt veszek (ahhoz nyilván nincs). Ha az újakhoz van, akkor nincs probléma, 1-2 fokot tényleg nem érne meg a plusz pénz.
Aprón néztem 212+ -t, de az csak 8-ért van, illetve egy 6k-ért jegelve. +paszta, akkor már ott vagyok, mint egy új 7-8ezres hűtő...
#Jakuu: Ezzel az a baj, hogy mindenkinek más hangot fog produkálni a hangszórókból, ill. fejhallgatókból. Nem tudom ott milyen a környezet, ill. mennyire hallani a többi ventilátor hangját, de az én fejhallgatóm ezt pl. olyan hangnak játssza le, mint a másik atomreaktorunké, ami elnyomja az én gépemet. A minőség se a legjobb. ( ) Szvsz, nem mérvadó. Vagy nálad vannak gondok.
[ Szerkesztve ]
-
Jakuu
őstag
Akkor hogy mindenki tisztaban legyen vele, hogy milyen hangos:
http://data.hu/get/4910919/txevo.wma
2 meterrol felveve elforditott mikrofonnal, tehat nem a hangforras fele hanem tole 90 fokkal elforditva teljes fordulatszamon a huto hangja.
Egyszeruen nevetseges azt allitani, hogy ez halk es 30db.A hatterzaj a legjobb mert eppen a melletunk levo lakast atalakitjak es beszurodik a furo hangja, amit elnyom a huto zaja lol.
[ Szerkesztve ]
-
Apollo_21
addikt
Egyébként ez pontjó h feljött..mert gondolkozok kezdö vízhűtésen a H sorozat mennyire zajos? jobb mint egy abban az árban fellelhető léghűtés?
-
Apollo_21
addikt
Nem keverem semmivel gyártói leírás alapján néztem a zajszintet...ugyanis ház és a köréépytett vackok is mind mind másak..énis tudok produkálni nagy zajt ugyanazon hűtővel ha x házba rakom..namind1 is..csak nemértem ezeket h honnan szeditek h a 30decibel zavaró..nekem csak ez ütötte ki a szemem.... Úgy írja 30oldalból 20 h a zaj alakulhat a legkisseb fordulaton 17 és a 2200végén 30körül..sztem ez okés..de off..Hazamegyek kinyomok abba az átkozott Xtreme engine 3Tbe minden ventit csak az Evo fog menni..de garantálom bárkinek h földhöz verhetem magam mert halál csöndes lesz..
[ Szerkesztve ]
-
rayoliviero
veterán
válasz rayoliviero #33839 üzenetére
Kijavítottam a teszt linkjét. Telóról rosszul illesztettem be.
-
Jakuu
őstag
válasz akela91 #33838 üzenetére
Ha jol van felteve es nem valami nagyon trutyi a paszta, akkor nem igazan kell megbolygatni a hutest evekig. Igazabol csak a gagyi pasztaknal szokott elofordulni, hogy beszaradnak es elvesztik a hovezetesi tulajdonsaguk nagyreszet.
Esetleg meg akkor fordult elo ilyen ha regi felfogatasu hutoket hasznaltak es meggyengult a leszoritasi szerkezetuk, manapsag mar nem jellemzo foleg azert sem, mert a jobb hutok tobbsege hatso felfogatast hasznal. Szerintem amig nem cserelsz processzort nincs szukseg a cserere, ami akar 3 ev is lehet, ha valaki nagyon kitolja a gep illetve processzor cseret. -
icon
senior tag
Annak úgy lenne értelme, ha lenne egy garantáltan 30dB-es és 50dB-es hang, amihez tudnánk viszonyítani... meg tényleg sok mindentől függ az, hogy mekkora hangot ereszt ki magából, és milyen rezgéseket vesz át a háztól, meg a többi mozgó elemtől...
-
rayoliviero
veterán
válasz Archanon #33836 üzenetére
En most vettem MX-4-et, konnyeden el lehet kenni egyenletesen a proci feluleten. Az MX-2-t nehezebb volt elkenni. Es az MX-4-el valamivel huvosebb is a proci, mint a 2-vel, azt vettem eszre.
Ha vennel pasztat, akkor az MX-4-el biztos jol jarsz.Teszt Csak a legolcsobb, sima paszta nincs benne sajnos.
[ Szerkesztve ]
-
Jakuu
őstag
válasz Archanon #33836 üzenetére
Mx-4 az jo, nehol 1-2 celsius van ha nem gyari paszat teszel fel.
De nemelyik nevesebb gyarto nem gagyit tesz fel mar alapbol a hutojukre, persze az csak egyszeri alkalommal jo.Esetleg ha neked nem szimpatikus az mx-4 megprobalhatod a Tuniq TX4 -et az sem olyan rossz.
-
Archanon
őstag
És az jó? Azt is olvastam párszor, hogy a gyári paszták nem mindig a legjobbak - számít ez valamit? Nem lenne érdemesebb egy Arctic Cooling MX-4? Vagy tök mindegy?
-
Archanon
őstag
válasz Speed® #33822 üzenetére
Rástartoltam, de sajnos 99%, hogy elkéstem.. Pedig best buy lenne.
Amúgy ne feledjük, hogy hűtő mellé még pasztát is kell vennem (sajnos elfogyott a legutóbbi pasztázásnál), az meg szintén +1000-1500. Gyárilag adnak a hűtő mellé pasztát?
-
icon
senior tag
-
Apollo_21
addikt
válasz Apollo_21 #33824 üzenetére
Sőt spékelném azzal h egy Aerocool Hipertower 102 hütőventijét is feltettem..sztem halál halk..namind1...kb házhűtésem hangosabb...hozzátenném h a 25centis oldallap ventije max fordulaton kb :19.54~35.28 dB(A).namost ha ezt hangosnak találom ..és a tx3 evomat nem..sztem nembennem a hiba....
[ Szerkesztve ]
-
Apollo_21
addikt
Erre a Tx3 dehangosra annyit mondok h épp 1hónapja hűti a 965be-m és 2200as fordulaton 37fok alaphelyzet és ennél feljebb nemis megy a venti sebessége általában max 2400..nemtudom abszolúthallással rendelkezik némelyik ember vagy őpassz de sztem egy alap rack venti hangja van kb ilyesmi..ha ez hangos akkor passzívat kell venni
-
Jakuu
őstag
válasz Archanon #33821 üzenetére
Teljes fordulatszamon zajosabb, ha jol emlexem a stock huto 47.5db teljes fordulaton a Tx3 meg 56 vagy 58.
Az Evo az ujabb huto, de nem sok kulonseg van a ketto kozott, ujra designoltak es minimalisan jobb a hutesi teljesitmenye, a ventillator maradt a max 2800as fordulaton es igy meg mindig joval 50 db felett maradt.
Igen tudsz venni kulon ventillatort hozzajuk. Peldaul ezt [link] esetleg ezt [link]
A TX3ra viszont nem fognak felferni ezek a ventik, mert azon alapbol 96 mm-es venti van ezek meg 140mm-esek, tehat nagyobb bordakra valok.
Tx3 szerintem meg befer, mert az meg egy kozepesen magas huto.
-
Speed®
HARDVERAPRÓD
Relax..
Olyannyira hasraütve mondjuk, amit, hogy tán nem is igaz, meg sem éltük. Mint írtam, magam is használtam/szereltem be TXeket, EKLeket, egykutya mind..2magos 65W TDPbe sorolt procikra, több, mint elég a teljesítményük, masszív tuningnál is..elviselhetetlen magasságba pedig nem emelkedik a fordulatszámuk normálisan szabályzó alaplappal..A 212+ ventijét inkább ne méltasd..ugyanis pont 2db Blade Master van a Z600amon, 1200rpm felett minden, csak nem halk..alatt meg morgós, mivel erős motorja van (2000 maxrpm). Abban egyetértek, hogy a borda jó, ill. hogy 5 körül ha van, jó vásár..de nem tudom feltűnt-e, eddig 3ks TXekről volt szó..mindig van jobb alig drágábban..de az ésszerűség szabta határnál többet felesleges költeni..a difiből inkább +2GB RAM kellene abba a gépbe.
Hovatovább, pl. EQmontoya 212je nagyon jó áron van..ezt venném hirtelen.
Archanon
Dehogy hangos..fel se pörög majd nálad..
GZ-X3 185mm széles, el kell férjen benne.
Az EVO direkt hőcsővel érintkezik, csicsa.
Szerintem startolj rá a fenti 212re, 4kért ;p
Használt hűtőnél a venti lehet csak rossz..
És igen, cserélhető adott esetben olcsón..[ Szerkesztve ]
-
Archanon
őstag
Kérdés, hogy neked mi számít elviselhetetlennek. Azt mondod a TX3 zajosabb, mint az Intel E6500 gyárija..? Megmondom őszintén, engem a gyári se zavar különösképpen. Ha nem dolgozik nagyon, egyszerű "gép zaja" van, mellesleg a másik, régi porszívóhangú atomreaktor elnyomja ennek a hangját, ha épp az is megy, és az gyakori. (Egy szobában a két gép.) Arról meg nem is beszélve, hogy ha valami miatt nagyon pörög, általában alapból fejhallgató van a fejemen, valami egyéb muzsikával kísérve.
Más kérdés: TX3 és TX3 Evo között a pár száz Ft-os árdifferencián és a foglalatokon kívül van érdemi különbség hűtésben? Melyik jobb (meg mondjuk csendesebb, bár nem ez nyom a latba)?
Más +1: Processzorhűtőt használtan venni... Maga a hűtőbordák sosem mehetnek tönkre
(hacsak nem kalapáccsal zúzom szét), szóval bátran vehetek, ugye? Ha a ventilátor esetleg bedöglik, akkor meg lehet rájuk külön is venni?Megint más: Többször olvastam, hogy "nem fér be a házba, túl nagy". Giga GZ-X3-m van (elég nagy ház, közepes és talán széles is; táp felül), no meg G41-GS alapom. Ebe gond nélkül belemegy a TX3, ugye?
-
Jakuu
őstag
válasz Speed® #33818 üzenetére
Mit lepodjek meg ember ? Nalam evekig volt az a huto es sok olyat szereltem be masoknak is. En nem hasrautve mondom azt, mint itt sokan.
5k-ert most is latok nala apron ezerszer jobb hutot (212+), amit kesobb is hasznalhat es nem helikopter rotor zaja van, amikor huteni kell igazan, mert a TX3 ~30-40% fordulatszamnal is nagyon zajos 100%-on meg elviselhetettlen.[ Szerkesztve ]
-
proci985
MODERÁTOR
TX3 hűtésben kb AC7 pro szint.
utóbbival q6600 3.2@1.38 volt 65-70 fok körül. node ott vagy 140Wot benyalt a quad, ahhoz képest a kétmagosok sehol nincsenek, főleg nem alapórajelen. alapon ilyen 50-55 fok szerintem kb reális. annyira nem hűt rosszul, teljes fordulaton majdnem hozta hőfokokra az egy szem 800as ventivel szerelt IFXet (hangban természetesen hatalmas volt a különbség, az IFX kb csendben volt, az AC üvöltött 2800rpmen).
daa-raa: shuriken / big shuriken tényleg drága, viszont nagyon alacsony HTPCkbe mindkettő ajánlott darab lehet. nem hűtenek jól, de ha nagyobb nem fér be... cserébe a hűtési teljesítményük tényleg eléggé limitált, és ha elfér egy vastagabb venti, akkor azt mindenképpen érdemes cserélni.
[ Szerkesztve ]
-
Speed®
HARDVERAPRÓD
válasz rayoliviero #33814 üzenetére
Hogyne menne rá..compatibility fülön ott van minden infó.
-
rayoliviero
veterán
Ac Freezer 7 Pro rev 2-met akarom eladni. A vevő LGA 775-re akarja felszerelni. Valaki próbálta már, hogy rámegy-e arra a foglalatra?
Tudom, hogy fenn van a honlapjukon az LGA775, de azért a vevő teljes megnyugtatására meg kell kérdeznem.[ Szerkesztve ]
-
icon
senior tag
válasz #65675776 #33801 üzenetére
Asszony gépében van egy Shuriken revB, hangja nem igazán hallatszik, de viszont ugyanazok a hőfokok, mint a gyári hűtéssel volt a 3800+-os AthlonX2-nek volt... ja meg htpc-házban mindez... megkérték az árát, de cserében az igényes kivitelezés, és a csend kárpótol
-
Speed®
HARDVERAPRÓD
válasz #65675776 #33808 üzenetére
De miért vettél Shurikent, ha volt hely bőven..? Ilyen téren áll a kérdés a Zipangra is, hiszen akár NH-C12P és hasonló böszme megoldás is elférne nálad, ha ragaszkodsz is a merőleges elrendezéshez..
Én pusztán amiatt ajánlottam ezt, ill. nem csak ezt, hanem elsősorban a Big Shurikent, mert kicsi volt nála a hely. A gyári hűtőkkel AMD oldalon nem a teljesítmény, sokkal inkább a hang terén volt rossz tapasztalatom :S
Egyébként igen, sokszor elgondolkodtató, hogy a hűtőgyártók tervezőmérnökei miért nem használják a szürkeállományukat tervezéskor Ilyen téren nekem legutóbb a CM Z600 volt csalódás, kis légszállítás mellett katasztrófa, annak ellenére, hogy passzív üzemhez ajánlják <90Wig..
bmollszeptim
Azonos áron 412S, jobb a talpa és általában véve halkabb, nem is kapott PWMes ventit, csak sönttel lassítható (1300->900) fix fordulatra. Persze utóbbit lehet hátrányként is értékelni, egyéni preferenciák kérdése.[ Szerkesztve ]
-
bmollszeptim
aktív tag
sziasztok azonos áron melyik hűtő a jobb vétel?CM Hyper 212 Plus, vagy CM Hyper 412S ?Esetleg van valami teszt ahol ezt a két hűtőt össze hasonlítják ,teljesítmény és hang szempontjából?melyik a jobb?
üdv.
-
törölt tag
válasz Speed® #33807 üzenetére
Egy dolog. De egy 95W-os procin (ami az adatlapomon van) semmivel sem teljesített jobban, mint a korábban rajta levő Ajigo MF091-096, ami egy Phenom stock cooler, és kemény 1500HUF-ért vettem. Se hűvösebb nem lett a proci, se csendesebb a gép. A Shuriken 100mm-esének ugyan úgy van egy enyhe morgó hangja, mint az Ajigo-n levő Delta ventilátornak alacsony fordulaton. Szóval >5x áron kaptam egy ugyan olyan coolert, ami ráadásul ki is takarta a két első DIMM-et. Az Ajigo ráadásul még 4mm-rel alacsonyabb is. És mivel érezhetően mozgatja a levegőt (mert nagyobb statikus nyomású) jobban hűti a környezetét is. Szóval az IGP és a VRM még alacsonyabb hőmérsékletű is volt vele. A Shuriken volt az az alkatrészvásárlásom, amit a leginkább megbántam eddigi PC-s pályafutásom alatt.
Mondjuk nálam van hely coolernek, szóval használtan 8k-ért egy Zipang ezerszer jobb vétel volt. Ezzel kellett volna kezdeni.
De ha alacsony gépet építenék, akkor nyilván próbálnék egy akármilyen stock coolert használni. 65W-os procira (Athlon X2 5200+, kissé alulfeszelve 1,2V-ra) teljesen megfelelő volt még az MF064-074 is, annak sem volt érdemi hangja. A proci meg nem ment 45°C felé. Ezt a coolert még anno az A64 3500+ mellé kaptam a dobozban. A fent említett másik Ajigo ugyan ezen a procin még csak 2000RPM felé sem pörgött soha. És ott az a ventilátor lényegében néma, minimálisan morog. CM HK8-8I22A-A2, szintén stock, szintén 1500HUF-ért vettem, ez még csak nem is morog, és kb ugyan annyira (kicsivel jobban) hűt, mint a hőcsöves Ajigo. A Shuriken ezek mellett szerintem nem versenyképes, csak ugye sokan nem is foglalkoznak a gyári coolerekkel, merthogy "azok mindig szarok". Hát nem.
A Shurikennél meg az alsó bordát kellett volna alacsonyabbra venni, lentebb vinni az egész felső bordát 15mm-rel, és mindjárt elfért volna azonos magasság mellett egy normális 92mm-es ventilátor, ami levegőt is szállít, és nyomása is van. Ekkor született volna egy jó cooler.
[ Szerkesztve ]
-
Speed®
HARDVERAPRÓD
válasz #65675776 #33805 üzenetére
Nem eszik olyan forrón..ritkán fordul elő, hogy 100on pörög a CPU+IGP.
Shuriken Rev.B. ugyan nem járt nálam, de Big Shuriken igen, az elég korrektül teljesített..egyébként a vékony venti tényleg bosszantóan kevés huzatot csinál, de néha nincs többre hely..pl. Setsugennel is éphogy el tudtam férni anno a hangkarim miatt, de elbírta a GTX460at kényelmesen.
-
rayoliviero
veterán
-
törölt tag
válasz fattyu #33799 üzenetére
Igen, akár annyinál is. (60fokkal alulmérés azt jelentené, hogy mikor 60°C-t mér, akkor valóban 120°C-os. De nyilván nem így gondoltad.) A Shuriken Rev B egy ritka gyenge hűtő, teljesítményben elmarad a stock hőcsöves AMD hűtőktől. Nem véletlen, hogy a Noctua a sokkal nagyobb NH-L12-t is csak 95W-ig ajánlja. A Shurkenek (mind) meg vannak alázva azzal a lótúró 10mm-es ventilátorral. Maga a borda többre lenne képes. 65W-nál nagyobb TDP-jű procira véletlenül sem raknám őket. Akkor már inkább a stock. 8k-ért durván túl van árazva a Shuriken. Felét sem éri.
Nem tesztek olvasása alapján mondom, hanem saját tapasztalat.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Teszt DeepCool AK400 Digital: hűtés extra kijelzővel
- Teszt DeepCool Assassin IV: egy igazán különleges toronyhűtő
- Teszt Nehézfém: Montech Metal DT24 Base hűtő
- Teszt DeepCool AK500 hűtő: elegancia magas áron
- Teszt Megvan-e 250 watt? Jonsbo HX6250 hűtő tesztje
- Teszt DeepCool AK400 hűtő: elegancia és hatékonyság
- Teszt DeepCool AK620 hűtő: színes LED-ek nélkül is megkívánjuk
- Teszt IceGiant ProSiphon Elite: jéghideg szódával
- Teszt A Zalman CNPS20X trónfosztásra tör a léghűtések piacán
- Teszt Noctua NH-U12A: a hűtők új királya?
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest