Hirdetés

Noctua NH-U12A: a hűtők új királya?

Szokás szerint nem olcsó az osztrákok U12-es sorozatának legújabb változata, vajon most is a legjobbat nyújtja?

Bevezető, felépítés

Több, mint öt éve, hogy teszteltük a Noctua NH-U12S névre hallgató hűtőjét, amely sokáig az osztrák gyártó igazi mindenese volt. A klasszikus, U alakúra hajlított hővezető csövekre szerelt bordák ma számtalan processzorhűtőn köszönnek vissza, és alighanem legtöbbünk számítógépében valami ehhez nagyon hasonló eszköz dolgozik a CPU hidegen tartásán.


[+]

Ugyanezt az alakot viszi tovább az utód, a nemrég megjelent NH-U12A is, mely lényegesen nagyobb felületű bordákkal, a Noctua prémium ventilátoraival és persze a megszokott, ezüst-barna színösszeállítással támadja pénztárcánkat.

Hirdetés

Külső

A Noctuát senki sem vádolhatja azzal, hogy a fejlesztéseknél a külalakra koncentrálna: az U12A esetében sem két LED vagy három színes műanyag betét került a listára, hanem egy alaposan áttervezett és 37 százalékkal nagyobb felülettel rendelkező bordázat, illetve hét darab, különböző íveken hajlított hővezető cső gondoskodik a felesleges hőenergia elszállításáról.


[+]

A 37 százalékos felületnövekedés persze nem csoda, ha figyelembe vesszük, hogy az elődnek számító U12S a „Slim” változat volt a 12 cm-es ventilátorokra építő U szériából, de a tervezők nem egyszerűen csak szélesebbre vették a fémlemezeket, hanem éleiken is módosítottak, melyek így növelik a légáramlás turbulenciáját, csökkentik a határréteg kialakulásának esélyét.


[+]

A bordák 12 x 6 cm-esek, és 11 cm-es magasságon összesen 50 darab van belőlük. A CPU tetejétől számítva körülbelül 40 mm-re kezdődik a bordázat, így viszonylag magas memóriamodulok is elférnek alattuk, de a RAM-ok elhelyezésével kapcsolatos problémák amúgy is ritkán kerülnek majd elő, a modern alaplapok túlnyomó részén a foglalatok elég távol vannak ahhoz, hogy a bordázat ne akadályozza használatukat. Kivételt képeznek ez alól az LGA2066-ra épülő lapok, itt a CPU mögött elhelyezkedő slotokba legfeljebb 42 mm magas modulok kerülhetnek (hacsak nem mondunk le a második ventilátor felszereléséről). A számítógépházakkal való kompatibilitást a 158 mm-es teljes magasság is javítja, a mindennel együtt 125 mm-es szélességgel pedig a PCIe slotok is kivétel nélkül használhatók maradjanak.


[+]

A bordázat alatt a nyolc hővezető cső egy nikkelezett, alul szinte tükörsimára megmunkált talpban fut össze, mely teljes egészében lefedi a CPU kupakját, amivel a csövek nem kerülnek közvetlen kapcsolatba.


[+]

A bordázat mellett a csomagban kapunk kettőt a Noctua különleges NF-A12x25PWM ventilátorából – ha figyelembe vesszük, hogy ezek darabja 10 000 forintba kerül, máris kevésbé tűnik majd borsosnak az NH-U12A 40 000 forint körüli ára. A készlet része egyébként egy Y elosztó is a két ventilátor együttes használatához, illetve két fordulatszámot, és így zajszintet csökkentő L.N.A. adapter is.


[+]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés