Hirdetés

A Zalman CNPS20X trónfosztásra tör a léghűtések piacán

Nálunk járt a sokak által Noctua-gyilkosnak titulált processzorhűtő, így megnéztük egy kicsit közelebbről is.

Bevezető, specifikációk

A 2000-es években a Zalman nagyon komoly versenyzőnek számított a processzorhűtők piacán, hiszen gyakran kiemelkedő teljesítményt öltöztetett tetszetős köntösökbe, és dizájnjait több más gyártó is másolta, kisebb-nagyobb sikerrel. Ahogy teltek-múltak az évek, a dél-koreai cég háttérbe szorult ezen a páston, és olyan szereplőknek adta át a stafétabotot, mint amilyen például a közkedvelt Noctua, a Scythe vagy éppen a Be quiet!. Persze nem álltak le a különböző hűtések gyártásával, csak már nem élvezték azt a kiemelt figyelmet, mint korábban – ám ez most megváltozhat. Tiszteletét tette szerkesztőségünkben legújabb zászlóshajójuk, az 1,3 kilogrammos, 300 wattos TDP-re hitelesített CNPS20X, ami szerényen csak annyit állít magáról, hogy a legdurvább léghűtés, ami jelenleg kapható. Lássuk hát, hogy ez az állítás mennyire fedi a valóságot!

[+]

A termetes dobozt felnyitva rögtön feltűnik, hogy a gyárban nem spóroltak a papírral, hiszen a karton belsejében négy kisebb dobozka rejti az alkatrészeket, szépen elszeparálva egymástól.


[+]

A legnagyobban van maga a bordázat, ami első blikkre impresszívnek tűnik; a 165 mm magas, 140 mm széles és 170 mm mély ikertornyos dizájn kétszer 45 darab lamellát használ, melyeknek hullámokkal megbolondított (egészen pontosan "4D Stereoscopic Corrugated") formavilága 15 százalékkal növeli meg a hőeloszlató felület nagyságát, és nem lapos voltuknak köszönhetően mintegy 350 különálló kis csatornán keresztül áramlik a levegő a bordák között.

Hirdetés

[+]

A régmúlt időkre emlékezve a lamellák középső harmada rézből készült, ám a többi megmaradt alumíniumnak, miközben a hat darab hővezető cső nem érintkezik közvetlenül a központi egység kupakjával, jelen esetben klasszikus talppal van dolgunk. A két torony enyhén megdől egymás felé; nem mi görbítettük meg szegény párákat, hanem ilyenek alapból, talán a memóriakompatibilitás javításának érdekében.

[+]

A két mellékelt 140 mm-es, folyadékcsapágyas SF140 ventilátor kétféle lapátméretet kombinál, ám sajnos nem univerzális módon rögzülnek helyükre, hanem külön kell rájuk felcsavarozni a szélein rezgéscsillapító gumírozást viselő keretet, valamint a fém fülecskék sem uniform kivitelben tetszelegnek, más légkavaróhoz nem valószínű, hogy használni tudjuk őket.

[+]

Fordulatszámuk percenként 800 és 1500 között szabályozható, amihez legfeljebb 61 cfm légszállítás és maximum 29 dB(A) zajterhelés, továbbá 1,1 mmH2O statikus nyomás társul. Természetesen a címezhető RGB világítás sem maradhatott ki, ami háromtűs, 5 voltos változatban lép a színpadra – ha az alaplapunknak nincs megfelelő ARGB tüskesora, olyan kiegészítőre lesz szükségünk, mint amilyen mondjuk a Zalman Z-Sync RGB kontrollere.

[+]

Minden, szereléshez szükséges apróságot megkapunk, beleértve a 1,5 grammos fecskendőbe zárt hővezető pasztát is, miközben az információs füzetecske bőségesen illusztrálja a modus operandit. Egyedül a csavarhúzó hiányzik, s bár nem kell hozzá annyira hosszú szárral rendelkező darab, mint amilyen például egyes Noctua vagy Scythe megoldásokhoz, azért nem árt, ha lajstromba vesszük felszerelésünket, mielőtt hozzákezdenénk a legózáshoz.

[+]

A CNPS20X a legtöbb releváns tokozásra felmegy, mivel Intel oldalon LGA1150, LGA1151, LGA1155, LGA1156, LGA2011(-3) és LGA2066-ra szerelhető fel, AMD fronton pedig a Socket AM3(+) és AM4 támogatott. A hűtő ára nagyjából 25 000 forint, ami eléggé a felső határokat súrolja, nem sok ennél drágább léghűtést ismerünk – az, hogy ez az árcédula mennyire indokolt, hamarosan kiderül.

Főbb paraméterek
Zalman CNPS20X
Felszerelhető AMD: Socket AM4 / AM3(+)
Intel: LGA1150 / LGA1151 / LGA1155 / LGA1156 / LGA2011(-3) / LGA2066
Mérete (ma x sz x mé) 165 x 140 x 170 mm
Borda anyaga hullámos alumínium és réz lamellák, 6 darab hővezető cső, 300 wattos TDP-ig használható
Borda tömege (ventilátorokkal) 1300 gramm
Ventilátor 2 db Zalman SF140 (140 x 140 x 26 mm)
Ventilátor fordulatszáma 800-1500 rpm, PWM szabályozással
Ventilátor csapágyazása folyadékcsapágy
Légszállítás max. 61 cfm
Statikus nyomás max. 1,1 mmH2O
Extrák Y-kábel, Y-kábel az RGB-hez, kábel Gigabyte alaplapokhoz
Gyártó honlapja www.zalman.com
Termék honlapja Zalman CNPS20X
Garancia 2 év
Fogyasztói ár kb. 25 000 forint

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés