- HTPC (házimozi PC) topik
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Nem akármilyen új GeForce jöhet idén
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Számítógép beárazás
- Döbbenetesen sok energia kell az érkező Nova Lake működéséhez?
- Milyen TV-t vegyek?
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
Új hozzászólás Aktív témák
-
Stauffenberg
nagyúr
A legtöbb váz még 100 MB/s sebességgel sem tud írni (vannak tesztoldalak, ahol ezeket lemérik), a Canon EOS R tartja a sebességrekordot SD kártyás vázak között (átlag 170 MB/s körül), aztán Fuji X-T3 (átlag 150 MB/s) és Sony A9 (átlag 110 MB/s), többiek mind rendre 100 MB/s alatt végeznek és hiába tud egy kártya a ráírt sebességgel íródni (a te kártyád is tud 90+ MB/s szekvenciális írást), ha a váz a felét sem tudja (egy GH5 például a kártyád 256 GB-os verzióját 40 MB/s körül hajtja meg, miközben más kártyákat az is tud 80-90 MB/s körül írni, de egy EOS M5 például már kihajtja rendesen azt is, aminek a GH5 csak a névleges sebesség felét tudja).
Ha böngészed ezt az oldalt, látni fogod, hogy ha odáig akarsz gyorsulni, amit a jelenlegi kártyád névlegesen tud (~90 MB/s), egyrészt meg kell találnod a megfelelő váz + kártya kombinációt és ez a kártya is főleg a méregdrága 300+ MB/s sebességkategória lesz, ágyúval verébre esete. Az én szerény véleményem, hogy hacsak nem korlátoz a fotózásban a jelenlegi sebesség, nem érdemes foglalkozni vele, pont azért van a puffer, hogy onnan írja ki a kártyára a dolgokat és a G9 méretes puffert kapott.
Én a G80-on csináltam most egy gyors tesztet:
A teszthez a szarabbik kártyámat használtam (Sandisk Extreme 64 GB 90 MB/s UHS-I V30 , névleges írási sebessége 60 MB/s). A váz azt jelzi, hogy a puffer mérete RAW + Fine Jpeg módban 39 fotó, de ugye már a sorozat elkezdésekor folyamatosan ürít a kártyára. Addig nyomtam az expo gombot, amíg be nem telt a puffer, innen indítottam a stoppert és vártam mikor végez az írással.Összesen 45 fotó készült a sorozatban, de ebből az utolsó 39 fotó a lényeg, aminek a mérete 974 MB lett, ezt 38 másodperc alatt írta ki a kártyára, ami szédítő 25.6 MB/s sebességet jelent! Ez kevesebb, mint a fele a névleges írási teljesítménynek.
Ez nem egy sportfotós gép, modellt mondjuk szoktam sorozatban fotózni, de akkor is 10-15 fotós sorozatokkal. Közelében nem járok a puffer telítődésének. Normál fotózásnál (utazás, utcai fotó, rendezvény) az égvilágon semmilyen hátrányt nem okoz ez a sebesség, panoráma fotókat is ki tud úgy írni, hogy nincs vele gondom, videónál pedig több mint a dupláját tudja a legnagyobb beállítható bitrátának.Bizonyára ha vennék egy sokkal-sokkal drágább (konkrétan tízszer drágább) kártyát, akkor hamarabb eltűnne a képernyőről a kártyaműveletet jelző ikon, de a gyakorlatban semmit nem nyernék vele ezzel a vázzal. Jó, ha fotóznék olyan témákat, ahol a gyors puffer ürítés szempont, akkor talán. De csak akkor.
Amúgy érdemes böngészni ezt az oldalt és hamar kiderül, hogy a Canon, Nikon meglehetősen frankó kártyakezelésben, Fuji mára felnőtt a feladathoz, Sony háááát, az A9 príma, de a többi váza gatya, míg az Olympus, Panasonic meg hektikus és inkonzisztens, egyes kártyákkal gyorsak, másokkal kevésbé.
Új hozzászólás Aktív témák
- A Motorolának is a Bose hangol
- HTPC (házimozi PC) topik
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Óra topik
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Kés topik
- Fotók, videók mobillal
- Százmilliárd dolláros AI-fegyverkezésbe kezdett az Amazon és a Google
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Elemlámpa, zseblámpa
- További aktív témák...
- Vásárlunk iPhone 12/12 Mini/12 Pro/12 Pro Max
- Kezdő Gamer PC-Számítógép! I5 6400 / GTX 1060 6GB / 16GB DDR4 / 128SSD+ 500GB SSHD
- HP ProDesk 600 G5 i5-9500 16GB 512GB 1 év garancia
- Több darab! MacBook Pro 16" M1 32GB RAM 27%-os áfás számla
- Dell 14 Latitude 5430 FHD IPS i5-1245U vPro 4.4Ghz 10mag 16GB 512GB Intel Iris XE Win11 LTE Garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: Central PC számítógép és laptop szerviz - Pécs
Város: Pécs