Hirdetés
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Apple MacBook
- Befutott a régóta várt, sok P-maggal kitömött, LGA1700-as Core sorozat
- Gaming notebook topik
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Világrekordot ünnepel az ASRock
Új hozzászólás Aktív témák
-
FEDman
addikt
válasz
Mercutio_
üzenetére
Na, most jutottam el oda, hogy kicsit megdolgozzam azt a két képet.
Mondjuk azt nem értem az ifran-os élesítéssel mi is volt a célod? Főleg hogy az általam korábban leírt élesítés zajszűrés magas iso-s képekre vonatkozott. Ez a két kép meg iso100, ez megint teljesen más tészta.
Az első képnél gondolom a dinamikára voltál kíváncsi. Jpeghez képest nincs nagy különbség, de ez a pici is sokszor jól jöhet.
Sokan beleesnek abba a hibába, hogy a nyers Raw konverziót vetik össze a Jpeg-el és várják a beigért nagyobb dinamikát aztán néznek nagyot mert legtöbb gépnél így összevetve nem lesz dinamikában előnye a Raw-nak.
A különbség ott kezdődik mikor elkezdi az ember feldolgozni a képeket. Ilyenkor derül ki, hogy a Raw-ban mennyivel több kinyerhető.Ráhúztam ugyanazt a feldolgozást Jpeg-re, meg a Raw-ra is, amiből itt van 1-1 100% crop:
Jpeg

Raw

Jól látszik a kiégett részekből Raw-ban több infó visszahúzható, de ami talán még ennél is fontosabb különbség számomra, hogy Jpeg-nél kiégés határon bizony eltorzulnak a színek. Ebben az esetben talán ez még kevésbé zavaró, de pl ha emberi arcot sikerül úgy elkapnod, hogy a kiégés határán és emiatt eltorzul a bőrszín az nagyon zavaró és nehezen orvosolható probléma. Ilyen esetben a Raw aranyat ér, mert sokkal nagyobb a színstabilitása.
A Második tájképnél kicsit sokkolt a 100%-os nézet, már elszoktam a mosott Jpeg látványától.

Ebből is egy 100% crop:
Ez utóbbi esetben lehet kicsit tulzásba estem, de legalább a lényeg jól látszik. Színdinamikában, részletekben ég és föld a kettő.
Új hozzászólás Aktív témák
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Formula-1
- Macrodroid
- Arc Raiders
- Gumi és felni topik
- Akciófigyelő: Ajándékokkal érkeztek meg az új Dreame porszívók
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- MWC 2026: Bajnoki címre pályázik a Xiaomi Watch 5
- Robogó, kismotor
- További aktív témák...
- Új HP 17 FHD IPS AMD Ryzen5 7520U 4.3Ghz 8GB DDR5 256GB SSD AMD Radeon 610M Graphics Win11 Garancia
- Panasonic LUMIX G 25mm f/1.7 ASPH objektív
- iKing.Hu - Apple iPhone 13 Pro Max Graphite ProMotion 120 Hz, Pro kamerák 256 GB-100%-3 hó gari!
- AKCÓ! HTC VIVE Pro 2 virtuális valóság szemüveg garanciával hibátlan működéssel
- Microsoft Surface Laptop 5 i5-1245U 16 GB RAM 2256X1504 érintőkijelző Garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest