Hirdetés
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- OLED TV topic
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Nem lesz extrém magas ára a Ryzen 7 9850X3D-nek
- VR topik
- Kész, vége, ennyi volt: eladja tévés üzletágát a Sony
- Melyik tápegységet vegyem?
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
Új hozzászólás Aktív témák
-
FEDman
addikt
válasz
Mercutio_
üzenetére
Na, most jutottam el oda, hogy kicsit megdolgozzam azt a két képet.
Mondjuk azt nem értem az ifran-os élesítéssel mi is volt a célod? Főleg hogy az általam korábban leírt élesítés zajszűrés magas iso-s képekre vonatkozott. Ez a két kép meg iso100, ez megint teljesen más tészta.
Az első képnél gondolom a dinamikára voltál kíváncsi. Jpeghez képest nincs nagy különbség, de ez a pici is sokszor jól jöhet.
Sokan beleesnek abba a hibába, hogy a nyers Raw konverziót vetik össze a Jpeg-el és várják a beigért nagyobb dinamikát aztán néznek nagyot mert legtöbb gépnél így összevetve nem lesz dinamikában előnye a Raw-nak.
A különbség ott kezdődik mikor elkezdi az ember feldolgozni a képeket. Ilyenkor derül ki, hogy a Raw-ban mennyivel több kinyerhető.Ráhúztam ugyanazt a feldolgozást Jpeg-re, meg a Raw-ra is, amiből itt van 1-1 100% crop:
Jpeg

Raw

Jól látszik a kiégett részekből Raw-ban több infó visszahúzható, de ami talán még ennél is fontosabb különbség számomra, hogy Jpeg-nél kiégés határon bizony eltorzulnak a színek. Ebben az esetben talán ez még kevésbé zavaró, de pl ha emberi arcot sikerül úgy elkapnod, hogy a kiégés határán és emiatt eltorzul a bőrszín az nagyon zavaró és nehezen orvosolható probléma. Ilyen esetben a Raw aranyat ér, mert sokkal nagyobb a színstabilitása.
A Második tájképnél kicsit sokkolt a 100%-os nézet, már elszoktam a mosott Jpeg látványától.

Ebből is egy 100% crop:
Ez utóbbi esetben lehet kicsit tulzásba estem, de legalább a lényeg jól látszik. Színdinamikában, részletekben ég és föld a kettő.
Új hozzászólás Aktív témák
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- OLED TV topic
- Luxuspóráz: okosláncot akasztana a nyakadba az Apple
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Nem lesz extrém magas ára a Ryzen 7 9850X3D-nek
- World of Tanks - MMO
- Kerékpárosok, bringások ide!
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- HIBÁTLAN iPhone 14 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3527
- Lenovo Legion laptop 15.6 / i5-9300HF/8GB/1TB HDD + 512GB SSD!
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R7 7800X3D / 32GB DDR5 / RX 9070 / 2TB SSD!
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE B760M i7 12700 32GB DDR4 1TB SSD RX 7800 XT 16GB ASUS A31 PLUS ARGB 750W
- Byski Áramláskijelző.
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest