Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Romvr

őstag

válasz Vladi #49331 üzenetére

Köszönöm neked is az ötleteket és a segítséget... :R

" fagyást azért jó lenne tudni, miért? Mert lehet ott melegedés is pl. Takarítva volt a szekrény teteje? "
    Nem melegszik, mert jól szellőző a sarok és monitoroztam erre a gépet. Takarítva meg akkor van ha éppen eszembe jut. Sajna az utóbbi időben nagyon tiszta mindig... mert állandóan manualizálnom kell...

"usb 3-al régi laptop? "
    Kb 4 éves masina. 2db USB3-as és 2db USB 2-es van rajta. Én is néztem egy sort rajta, de kitesztelve 130-150 MB/s ment át rajta SSD-ről SSD-re. Ami azért lényegesen jobb mint a 2.0 max 35MB/s-e.

"Beállítási lehetőség se nagyon kell, mert beállítani 1x kell."
    Adná az ég. Majd leborulok napi kétszer Torvalds felé hogy így legyen.

"Jah még valami, ntfs-re nem tudom mostanában mennyire jó torrentezni, nem olyan régen kifejezetten rossz ötlet volt."
    Ezt ki tudod fejteni? Illetve ha nem NTFS-re torrentezek akkor mire? ExtFAT-al úgy tudom öri-hariban van a Linux, más Internacionális formátum meg nem igen van. :F

• Romvr

őstag

válasz Rimuru #49326 üzenetére

Valamint: (#49325) CPT.Pirk v

"Kicsit beleszoksz az itteni dolgokba rajtuk, aztán mehet fel a Debian."
    Nem akarom ennyire túlkomplikálni a dolgot a végén még jövő farsangkor pingvinnek öltözöm :DDD
    Ha beválik az Ubuntu akkor marad amíg ki nem porlik a szilícium a processzorból.

"Ilyen cloud izéval meg még sosem foglalkoztam, szerintem az itteniek sem."
    Akkor jobb a ha tőlem tudod, hogy nem vesztettél semmit. Érdekesnek érdekes, cserébe roppant komplikált a mezei felhasználóknak... talán másoknak is :U

"ilyen feladatra egyaltalan nem raknek fel semmilyen grafikus dolgot."
    Ha többre emlékeznék a suliból mint a sudo chmod 777 akkor tuti így tennék. Sajna emlékeim lapja közül hamar kihulltak a vonatkozó bejegyzések. 404 Page Not Found... és csak remélem nem DNS error, nem akarnék ezzel dokihoz menni :D

"ugy szamolj hogy egy base rendszer par 100 mega csak"
    Úgy számoltam hogy 512Gb-os SSD csak elég lesz a rendszernek. ;]
    Mellé megy egy 2Tb-os HDD backup célzattal és másik 4Tb egy USBs keretbe megosztásnak és a multimédia miatt.

Fene, most jól meggyőztetek hogy maradjak a hagyományos konyhánál. Hétvégén megy fel az Ubuntu 16 aztán majd remélem hozzám dobtok egy mankót ha nagyon hasra esnék mennyit változott az utóbbi kb 8 évben :K

• Romvr

őstag

válasz CPT.Pirk #49323 üzenetére

Az Ubuntu nekem is eszembe jutott, de én valami sokkal célspecifikusabb disztribúciót keresek, ha van. Tényleg nem lenne másra használva mint SMB fájlmegosztás / Plex Media (a TV miatt), meg torrent. Az Ubuntu-t ehhez kicsit soknak érzem, mint ágyúval verébre.

Néztem pár "Cloud / Web" kezdetű és végződésű linux disztrót amit webes felületről is lehet macerálni meg tudja is egy részét annak amit kérek, de ott egy USB-s eszköz hozzáadása, vagy fájlmegosztás beállítása is felért Herkules tizenkét próbájával az én Redmond-ban nevelkedett lelkemnek. Persze szöszölhettem volna mind a hetvennégyezer oldal dokumentációval, de az agyam is leolvadt a huszonnegyedik oldal után mikor még mindig nem jártunk ott hogy bekapcsoljuk a gépet... valakinek van ehhez idegrendszere de én máshogy vagyok drótozva.

Persze ha nem találok valami egyszerű de nagyszerű disztrót, akkor marad az Ubi. (bár én valahol a 9-es verziónál lemaradtam :B )

• Romvr

őstag

Sziasztok,

Nem tudom ez e a legmegfelelőbb topic a kérdésem feltételéhez de bátor leszek:

Szeretnék létrehozni egy Linux alapú fájl és média szervert egy régi laptopból. Jelenleg Windows 7 fut rajta, de volt már Win 8.1 is. Ezekkel csak annyi problémám akadt hogy nem bírták a 0-24/7 futást, X időnként előjött valami probléma ami miatt RDP-n keresztül sem lehetett macerálni, hanem oda kellett mennem és "kéz-rá-tétellel" meggyógyítani. Ezzel csak annyi a gond hogy egy családi ház legeldugottabb zugában egy szekrény tetején van... ott nem zavar senkit. Előtte egy még-régebbi szerver-gép teljesített szolgálatot teljesen legális Windows 2003 Server Edition-el. No azt elég volt 2 havonta restartolni és minden szép és jó volt. Sajnos ez a lehetőség már nem adott.

Mivel a Linuxot rettentő stabil és megbízható rendszernek tartja a köznyelv ezért gondoltam megpróbálnám. Ubuntut (és permutációit) limitált funkcionalitással és ideig már használtam így mondhatom hogy láttam már karón varjút.

Amire szükségem lenne mint funkcionalitás:
    - USB3.0 teljes mellszélességgel való használata. Mivel USB-s keretben kapcsolódna hozzá a tárhely.
    - SMB megosztása bizonyos mappáknak a házban lévő Windows rendszerek számára
    - Plex Media Szerver futtatása
    - RDP kapcsolódási lehetőség lehetőleg 3rd party alkalmazások nélkül (pl TeamViewer). A legjobb webes alapú interfész lenne futó processek, tárhely, hálózati forgalom monitorozásával + beállítási lehetőséggel.
    - Természetesen ingyenes és legális formában

Mindezt úgy hogy egyszer beállítom és max havonta egyszer nyomok rá egy restartot ami után képes úgy újra felállni hogy nem szükséges a hóna alá nyúlnom és kezébe nyomnom a mankót.

Szóval ötleteket / javaslatokat várok ennek megvalósítására. Google ugyan a barátom, de én kimondottan az itteni szakik segítségét / véleményét is szeretném meghallgatni mielőtt belevágom a fejszémet a fába (vagy ebbe a windows-os laptopba :D)

Előre is köszönök minden segítséget!

Romvr

• Romvr

őstag

Sziasztok,

Kis segítséget kérnék abban hogy már jó régen követtem utoljára a Linux Disztrók alakulását, viszont most szükségét érzem hogy újra belefolyjak a témába. Ezt a posztot is Ubuntu alól írom már.

Viszont némi keresgélés után sem találtam nekem megfelelő alternatívát hogy kiváltsam az itthoni Server 2013 r2-met valamilyen egyszerű Linuxos alternatívával. Igazából amire kellene az FileServer (SMB mivel Win kliensek lennének főleg), AD, illetve virtualizálni 3 egyéb OS-t amik párhuzamosan futnának.
    A szerver távolról legyen elérhető Win és Linux alól is valami módon, eddig RDP-t használtam Win-ek között ugyebár.

Ha erre tudtok nekem valami ingyenes megoldást azért hálás lennék. Persze keresgélek még igényeimnek megfelelőt, de lényegében a sötétben tapogatózom.

Minden segítséget előre is köszönök!
    Romvr

• Romvr

őstag

válasz Syl #22199 üzenetére

"A wifi és a gépmelegedési probléma kernel függő."
    Tudom, olvastam. 3.2-3.10 ig kipróbáltam, 3.11-et is és az utóbbi volt még a legbarátságosabb. Nem tudom milyen finomításokat terveznek, de remélem jövő júniusig megteszik, mert akkora tervezek egy gépvásárlást és nem lenne rossz az Elementary OS-t feltenni natívba. Ha nagyon kell Win akkor az mehet USB-ről hip-hop.

• Romvr

őstag

válasz #68216320 #22197 üzenetére

Elementary OS valóban nagyon kafa. Igaz erősen OSX koppintás, de nekem az nem baj. Ha nem gyilkolná a gépem és ismerné a Wifi kártyám akkor tuti 100x is inkább mint Ubi. Talán majd ha lesz egy inteles gépem újra előveszem. Addigra remélhetőleg már jobban összerakják.

• Romvr

őstag

Hétvégén felment újra az Ubi 13.10 miután végigzongoráztam még pár disztrót. Feltettem hozzá az ATI drvier-t is. Az eredmény annyival lett jobb hogy ha nem nyúltam a géphez és nem futott semmi akkor egész csendesen üzemelt a laptop. Ha elindítottam egy filmet akkor már rákapcsolt, netezésnél meg ismét ellen kellett tartanom hogy ne repüljön el.
    Úgyhogy visszament a Win8.1 ;]
    Majd 2014 nyarán visszanézek a Linux-ra

• Romvr

őstag

Köszönöm a felvilágosítást mindenkinek. :R

A Fedorat még megnézem aztan megpróbálok egy ATI drivert telepíteni ha az is sivitoztatja a gépem.

• Romvr

őstag

Sziasztok,

A napokban próbálgattam a Linux disztrókat de valahogy egyik se volt teljesen tökéletes. Röviden elmondom a problémákat hátha valaki tud ajánlani egy jó disztrót.
    Egy laptopra szeretném tenni amiben AMD A6 APU van, Broadcom Wifi, SSD és 8 giga ram.

Amit próbáltam:
    - Ubuntu 13:10: Üresjáratban is 10-20%-on terheli a procit ami miatt a ventilátor sikolt megállás nélkül. Amúgy elsőre felismert minden perifériát, gyors és átlátható, szinte tökéletes lenne.

- Linux Mint 15 (Cinnamon): Látja hogy van egy Wifi a gépben, de nem képes a driverét feltenni. Ezzel el is lőtte magát

- Elementary OS: Ő a VGA driverrel nincs kibékülve, a képernyő 20 perc használat után csíkokká ugrik. Feltettem az "Unstable" változatot is, az már nem csinált ilyet, de cserébe úgy pörgette a ventilátort mint egy őrült. Szinte lebegett a gép az asztal fölött :)

- Pear OS8: Ventilátor gondok és hatalmas akadások ablakok mozgatásánál, méretezésénél

- Kubuntu: Nincs Wifi, nem is tudtam telepíteni

Ma még bepróbálkozom egy Lubuntuval aztán marad a Windows 8.1 ha nem hozza az elvárásokat.

Amúgy ami a célom lenne a Linux-al:

- Gyors (akadásmentes)
    - Pihekönnyű (kis helyet foglal és kevés erőforrást használ)
    - Kompatibilis (minden fájlrendszert kezel, minden eszközt felismer és használ)
    - Akku barát (Tudja legalább a Windows 8.1 alatti 4-5 órát Wifi és internet mellett a laptopom)

Ha ezt tudja akkor már mindent tud ami nekem kell. Van ilyen disztró?

Üdv,

Romvr

szerk: Amúgy a felsoroltak közül eddig az elementary OS tetszett a legjobban felhasználói felület és "eyecandy" szempontjából. Meg úgy használhatónak is tűnt.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés