Hirdetés
- TCL LCD és LED TV-k
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen monitort vegyek?
- Canon MILC: EOS R és M topik
- Mégis mi értelme az Xbox PC-nek, ha limitálja a hardverválasztékot?
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- RAM topik
- Milyen videókártyát?
- Gaming notebook topik
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
-
PROHARDVER!
(rögzített hozzászólás)
Legyetek szívesek az offtopik témákat ne ebben a topikban tárgyaljátok ki. A topikgazda is jelezte, most törölni kellett jópár hozzászólást, most már maradjatok a (szakmai) topik keretei között.
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #90947 üzenetére
Természetesen semmit nem lehet állítani...
Tényleg nem akarok FlameWar-t, de ha a Linux kerül szóba az első mondat: végre átveheted az uralmat a géped felett! Ühüm, át hát, ott az LFS, szépen elmagyarázza hogyan csináld...#90948 growler: nem kell gondolat olvasónak lenni, mindjárt az elején leírtam milyen csatolási opciókat használok...
Amennyire az internyet segít, a kis indonéz mókusoknak egész más az elképzelésük, mint nekem, de ezt könnyen kideríthetjük, ha mutatsz egy mount kimenetet. -
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #90889 üzenetére
De hát 1-2GB upgrade csomag az teljesen természetes Arch alapú disztróknál, akár hetente többször is. A csúcson a Chakra is így működött.
"EndevourOS-sel az elején annyi volt a bajom, hogy a weboldalukon nyomatták, hogy mennyire kedves supportfiúkák vagyunk...hát bocs, de ne kedvesek legyetek, hanem hatékonyak." őőőő mi? Áhh inkább hagyjuk.
-
bobalazs
nagyúr
válasz
ubyegon2 #90881 üzenetére
Nem az nem működik, hanem a snappd app = Authy, ha nem systemdként van indítva az mx linux.
Nem tudom hogy akarom e, kell e nekem systemdként használnom a rendszert egyáltalán. Alap telepítéssel nem abban indul. Hátrányom sem tudom mi származik belőle.
Köszi a leírást, nem néztem utána mi a systemctl. Marad így nem lesz felrakva Authy, majd telóról megy és kész. -
User_2
tag
válasz
ubyegon2 #90839 üzenetére
azt se tuttam, hogy a csomagtelepítésben lényeges különbségek lehetnek,
(ilyesmiket kell majd kiismernem)
porteus mellett az szólt, hogy vannak mirrorjai, és azok között van, ami nem 10kb/s-kel küldi. egy pill alatt lejött, így a méret már másodlagos lett.
méretet azért gondoltam figyelembe veendőnek mert egy kisebb méretű disztróból talán gyorsabban írok live usb-t, mint egy 4,5Gb-os Ubuntu-ból, meg talán gyorsabban is tölti majd be.5 évvel ezelőtt a gépem gyors volt, de a mai disztrók alatt már belassult
10sec alatt elindult, szűz újratelepítés megvolt 5 perc alatt, ma már jó ha egy perc alatt elindul, indulás után is gondolkodik, telepítés is félóra jó esetben
dehát ez van, a régi disztrók alatt már nem mennek a mai szoftverek -
User_2
tag
válasz
ubyegon2 #90834 üzenetére
nagyon köszönöm a türelemed
úgy tűnik újraéltem a már ezerszer megismert sztorit:
hozzáértőként félősbátran belecsaptam a tutiba,
kiderült, h szaros chilis lecsó, most csípi a szemem, meg még a szagom is indukatív.megteszem amit tudok
1, készítek egy telepítő USB-t rendszer monitorozásra, arra az esetre ha szükség lenne rá,
2. felcimkézem, hogy tudjam mi van az USB-n
3. megpróbálom nem elveszíteni a fiók aljában
4. beszerzek egy minimál sata ssd-t tartalék oprendszerként, feltelepítem a szükséges dolgokkal
5. körbetekerem a fejem alufóliával, ha kell teszek rá csúcsdísz fityegőt, hogy ne legyek feltűnő emberek között
6. ezekből valami táncsak fog működniaz első pont el fog tartani 1-2 hétig hónapig
de ennyi év után is a valami linux még mindig kevésbé ijesztő mint az akármelyik windows verzió
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #90792 üzenetére
A kernel az szoftver. Baromi sok sornyi C kód, mindig van helye az optimalizációnak és verzióról verzióra történik is ilyen, nem kevés. Rendszeresen vannak összehasonlító tesztek a phoronixon erről.
A kollégánál meg nem tudjuk mi történt, de biztosan nem kivett HW támogatás az ok, semmilyen mai hardverrel kapcsolatos dolgot nem vettek ki mostanában.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #90790 üzenetére
De, van értelme. Phoronixon szépen követheted, hogy mi mindenben tud többet az újabb, mint a régi.
Az apránként kiszedés meg úgy működik, hogy jó előre szólnak, ha valaminek megszűnik a támogatása. Jellemzően olyan dolgok kerülnek ki, amikhez már működő hardvert is csak múzeumban találsz.
-
-
válasz
ubyegon2 #90763 üzenetére
"Amúgy egyik kimenetben látszik, hogy a dmesg felismeri"
Hát persze hogy felismeri azért mert az első mondatot nem olvastad el.Ott a Dell laposon lévő linux mint van bebootolva.
"Önmagában szerintem működne ez más gépben is"
Hallottunk már olyan OEM SSD-ről, amei nem volt hajlandó idegen vasban bootolni. Tehenész nyelven szólvaa kant még felvette, de nem lett vemhes. -
válasz
ubyegon2 #90763 üzenetére
Ezt a következtetést gyúrtam ki én is, hogy a PM961-es valószinüleg csak a dell laposomban hajlandó helyesen működni, viszont cserében kívülről nem lehet meglesni.
Nem kutyultam meg semmit, csak minden telepített rendszernek külön EFI partíció van csinálva és a GPT-ben kicsit jobban otthon vagyok , mint Te,. Még legacy boot partíciót is csináltam rá. A sok partíció a disztró próbálgatás miatt van. -
cigam
titán
válasz
ubyegon2 #90736 üzenetére
Mert te ezt írtad:
Maga az NVMe SSD működik a notebookon, ha arról megy a bootolás.
Szó nem volt arról, a notebook beépített nvme SSD-jéről bootolt volna. Mindkét esetben (live, és telepített) külső eszközről indult a rendszer.
A parancsok segítségével kiderül, hogy mit lát a vezérlőből, ill. a kernel üzen-e bármit ami az nvme eszközre vonatkozik.Lehet a live rendszerben benne van a szükséges plusz fw., míg a telepített rendszerben ez nincs benne.(mert pl. non-free csomag, és az a repo nincs a telepített rendszeren)
natë
Engedd el a verziószámok nézegetését, meg hogy milyen friss üde levendulaillatú a rendszered legye. Ez nem öblítő. -
natë
nagyúr
válasz
ubyegon2 #90737 üzenetére
Dede, van, nagyon minimál mennyiségű app előre telepítve, képnéző, browser, email, iso kezelő, videólejátszó. (a suse-nél negyed óra, míg mindent kiválogatok, mit ne rakjon fel).
Gnome vagy KDE lehetőleg, esetleg xfce.
Lehet semi rolling is, csak ne f*ssa össze magát hetente 2x.
Firssek legyenek az alkalmazások és frissüljenek is.
Asszonyka is bolfoguljon vele.Én nem vagyok Linux buherátor, nem is értek hozzá. Ami miatt akarom használni, mert egyrészt jó néha hopperkedni, másrészt gyorsabb, mint a Win, harmadrészt a korosabb Intel gépemen a 11 amúgy sem futna.
Ha nincs ilyen, marad a ChromeOS, csak onnan nehézkes a streaming.
(egyébként eddig tényleg a legkevesebb - szinte nulla - gondom az Ubuntu 23.04-gyel volt, csak arról folyamatosan lebeszéltek mindenkit)
-
válasz
ubyegon2 #90694 üzenetére
Uby én már nem emlékszek mert rég volt de nekem se akaródzott a .deb kétkattintással, aztán egyszer valahogy valamit mókoltam..? és azóta, kb. 3 éve bármit bármikor
Pedig akinek nálam Ubuntubbja van az hazudik, de minimum festi magát.
Én bármit megcsinálok vele, igaz ehhez kellett 4 év bemelegítés -
moleculez
veterán
-
-
válasz
ubyegon2 #90652 üzenetére
Bocs, de most ez hulyeseg. Attol, hogy XYZ nem hasznal internetet, okos eszkozoket, satobbit, a korulotte levok meg igen es azokon az eszkozokon keresztul is lehallgathato es megfigyelheto, plusz eleve gyanus, ha valakinek nincs ilyen eszkoze. Sokkal okosabb lehetsz ennel, ha okosan hasznalsz internetet, modjaval okos eszkozoket - csokkenteni a kiber labnyomot.
-
válasz
ubyegon2 #90644 üzenetére
Így ezzel az expert móddal telepítettem.
Telepítéskor ne hagyd, hogy az összes EFI partíciót felcsatolja. Csak azon a partíción hagyd, hogy a /boot/efi csatolás maradjon, amelyik a meghajtódon van. Ugyanígy a swap csatolások küzül is radírozzál a szerkesztés módban ha több van. A végén szokás szerint a grub telepítése a /dev/sda cél legyen például.
-
válasz
ubyegon2 #90642 üzenetére
Nem. Egy ehhez hasonló linkről a linux mint oldaláról, de nem volt benne a blog előtag. Azt a linket már nem adja be a gugli, hanem helyette ezt a te féle linkedet.
Az enyém ilyen: [link] , kicsit szűkös, csak az egyik oldali hűtőtaknyot tudtam az SSD-re ráragasztani. Most így néz ki?
-
válasz
ubyegon2 #90632 üzenetére
Nem indul el sem grafikusan, sem terminálból indítva. Az említetteket újratelepítve meggyógyult. Na kapizsga kollega?
Más a non-free firmware fent van, de mégsem ismeri fel a tp-link Archer T4U TE7T4UV3 8853A-T4U USB wifi hálókártyámat. Mit csináljak? A githubról újítsak valamit? Műs linuxok felismerik.
-
válasz
ubyegon2 #90619 üzenetére
"Mi is a hátránya a MBR/Legacy-nak?"
Lassan 40 éves bár ez nem mérvadó de azért na. Ennyi idő rajtam is látsziknemhogy egy évente dinamikusan fejlődő számtek vonalon.
2TB-ig használható, felett hekkeléssel, 16 felett sehogy. Tudom nem jellemző de 5 év múlva bármi lehet, pl. a fiam nas-ba most is 2 darab 14 terás van.
4 elsődleges, igen tudom lehet a logiakiból akárhány de az már számomra gányolás.
a GPT hozadéka hogy a lemez elején és végén IS le van tárolva a partíciókiosztás és minden információ, ez nagyfokú biztonság.
MBR 512 bit kontra akárhány Gb EFI partíció, amibe minden belefér és egyedileg, nem rondítgatnak bele egymásba a rendszerek.
Ez akár egy mini os-t is befogad, hiba esetén óriási segítség.
Tipikus user para elkerülése, fórumokba sztem. milliós nagyságrendű kérdés ha az utoljára feltett os-t gyalulja, bootképtelen a rendszer. UEFI-nél ez kizárva.
ha minden veszett, az uefi firmware képes (megfelelő parancsokkal, aminek a szintaktikája szinte ugyanaz mint egy terminálé)
manuálisan indítani bármit ami bootképes.
Nem tudom te milyen UEFIs rendszerekkel. gépekkel találkoztál.
Azt tudom hogy a legprimitívebb Atomos pc-m uefije 2016-ban azaz 7 éve kezesebb volt mint bármelyik bios. NEM a funkciókra gondolok, azok a faéknél egyszerűbbek voltak, hanem egy boot, telepítés vagy hiba esetén bármi elindítására. -
janos666
nagyúr
válasz
ubyegon2 #90624 üzenetére
Ez érdekes. Nem követem napi szinten a híreket. Ezek szerint már csak non-free van.
De látom becsületes voltál, és nem visszatörölted a non-free megjegyzésed, hanem áthoztad azt a részt, amiből kiderül, hogy te is csak most néztél utána, nem fejből rántottad elő ez a számomra is új hírt a Debian és a firmware csomag viszonyáról.
Meg is voltam lepődve, mikor letöltöttem a 12.1-et, hogy nem látom a non-free verzió linkjét, de azt hittem, hogy csak mélyebben el van rejtve, mint régen.
Akkor nem ez a gond. Még egy kihúzva.Már vagy 6-8 éve lehet úgy forgatni a kernelt, hogy közvetlenül be tudja tölteni az alaplapi UEFI grub/lilo/efibootmgr/stb nélkül (ha megpiszkálod magát a firmware-t, akkor lényegében bármi egzotikus filrendszerről is, mint pl. Btrfs, ZFS, stb, nem csak FAT-ról).
Nekem ez tetszik, mert mindig utáltam a grub-ot. -
válasz
ubyegon2 #90603 üzenetére
Én muszáj voltam feltenni a Wint, bár nem nagy örömmel... Integrált Intel processzoros ITX lap, Intel iGPU-val. A legalapabb játékok szaggattak rajta, pedig a dxvk-tól kezdve úgy gondolom minden elérhető csomagot felpakoltam rá és akkor már Debian Sid-ről futtattam a rendszert. A 60 FPS-t éppen hozta, míg Winen 75 FPS stabilan ment. Szóval ezen a téren sajnos még van fejlődni való, de... lehet meg kellett volna próbálnom egy másik, "játékos" Linuxot is, valamelyik rolling disztrót.
-
válasz
ubyegon2 #90601 üzenetére
Nem tudom, hogy egyről beszélünk-e? Nekem otthon van egy Mini-ITX gépem, most azt szoktam nyúzni. Egy 1 terás SSD van benne és ketté van osztva, egyik felén Win 10, másik felén Debian 12. A Debian van beállítva az UEFI-ben, mint elsődleges boot. Onnantól feljön a Grub és ott tudom kiválasztani, hogy melyik rendszert hozza fel.
Neked a "tallózás" alatt ez volt, hogy nem mutatta a többi rendszert? Nekem is volt ilyen, amikor a Grubot frissítettem, eltűnt a Win... Grub config fájlba kell beszúrni valahová ezt:GRUB_DISABLE_OS_PROBER=false
Utána update-grub és kész.
-
-
-
-Skylake-
addikt
válasz
ubyegon2 #90504 üzenetére
hat no offense, de eddig azt hittem hogy az a magyar terminal a poen. jo lehet ugy debugolni egy linuxot (amit azert durvan kell azt fogadjuk el), hogy a step 1 az, hogy bemasolod a terminalod egy ggl translatebe, hogy egyaltalan keresni eltudd kezdeni a problemat...mar azzal se tudok mit kezdeni hogy letezik magyar nyelvu OS egyaltalan, de hogy meg a terminallal is telibe leszopatja magat valaki az minimum lol.
-
Warton
őstag
válasz
ubyegon2 #90493 üzenetére
Öööö
sudo pacman -S libva-mesa-driver ✔
[sudo] warton jelszava:
függőségek feloldása...
ütköző csomagok keresése...
:: A(z) libva-mesa-driver és a(z) mesa-git ütközik egymással. Eltávolítja a(z) mesa-git csomagot? [i/N] i
hiba: nem sikerült előkészíteni a tranzakciót (nem sikerült kielégíteni a függőségeket)
:: mesa-git eltávolításával megtörik a(z) 'mesa' függőség amit gst-plugins-base-libs kér
:: mesa-git eltávolításával megtörik a(z) 'mesa' függőség amit lib32-mesa kér
:: mesa-git eltávolításával megtörik a(z) 'vulkan-radeon' függőség amit lib32-vulkan-radeon kér
:: mesa-git eltávolításával megtörik a(z) 'mesa' függőség amit libglvnd kér
:: mesa-git eltávolításával megtörik a(z) 'mesa' függőség amit mhwd kér
:: mesa-git eltávolításával megtörik a(z) 'mesa' függőség amit qt5-base kér
:: mesa-git eltávolításával megtörik a(z) 'mesa' függőség amit qt6-base kér
:: mesa-git eltávolításával megtörik a(z) 'mesa' függőség amit retroarch kér
:: mesa-git eltávolításával megtörik a(z) 'mesa' függőség amit webkit2gtk kér
:: mesa-git eltávolításával megtörik a(z) 'mesa' függőség amit webkit2gtk-4.1 kér
:: mesa-git eltávolításával megtörik a(z) 'mesa' függőség amit xf86-video-amdgpu kér
:: mesa-git eltávolításával megtörik a(z) 'mesa' függőség amit xf86-video-ati kér
:: mesa-git eltávolításával megtörik a(z) 'mesa' függőség amit xf86-video-intel kér
:: mesa-git eltávolításával megtörik a(z) 'mesa' függőség amit xf86-video-nouveau kér
:: mesa-git eltávolításával megtörik a(z) 'mesa' függőség amit xorg-xwayland kér -
-
válasz
ubyegon2 #90461 üzenetére
Tobb eszkoz is letezik ilyesmire, pl. MiniTool Partition Wizard Bootable, ha csak a szoftvereket nezzuk, de biztos vagyok benne, hogy sokkal dragabbert hardver is van.
Nyilvan az adatmento es forensics emberek is hasznalnak ilyeneket. A Kurthoz sem akkor mesz, amikor minden franko, hanem amikor nyakig er a malter...
-
-
-
válasz
ubyegon2 #90266 üzenetére
"Kb akkora marhaság lenne részedről, mint minap a külső telepítő SSD-s ház, NVMe SSD-vel bélelve!"
Az egyik kedvencem linux distro hopperkedni az Axagon EEM2-GTO SuperSpeed+ USB-C - NVMe M.2 THIN OVAL box benne egy Western Digital 480GB M.2 2280 NVMe SN350 Green WDS480G2G0C NVME SSD. USB c-re, vagy USB-re (csak itt nem mindegy, hogy milyen dróttal, milyen átalakítóval) dugva tökéletes. Saját magát molyolja, nem kell a trimmel törődni. Pazar! Csak nagyon régi USB porton meghal, mert ott biztos kevés neki a kakaó. -
-
lanszelot
addikt
válasz
ubyegon2 #90246 üzenetére
Csak rá próbáltam az ubuntura, mivel jóval a követelmény alatt van a gépem, és a gnome is megeszi, de meglepő, hogy kb 5mp - vel indul lassabban a teljes boot, bejelentkezéssel mint a Lubuntu vagy a többi lightweight.
Kali-t és Zorin -t nem sikerült ráraknom eddig.De szerintem usb kiírás gond lehet. Rufus helyett mással kellene kiírni azokat. -
lanszelot
addikt
válasz
ubyegon2 #90241 üzenetére
Hello,
Ezt nem értem.
Azt írtam én nem használom, a sleep módot mert felesleges nekem.
Ha kikapcsolom nem alvó módba megy hanem off.
Ha pedig kinyitom automatikusan kapcsol be.
Ebben nincs suspend.
Amúgy egy régi chromebook -on van rajta.
Egyáltalán nem nagy szám, sőt gyengécske.
De linuxnak tökéletes, mint kiderült.
Még a gnome ubuntu is jól fut rajta, pedig ajánlott alatt van jóval.
2GHz cpu helyett 1.4GHz. -
-
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- TCL LCD és LED TV-k
- Elektromos autók - motorok
- Google Pixel 10 Pro XL – tíz kicsi Pixel
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- eBay
- Kerékpárosok, bringások ide!
- World of Tanks - MMO
- Milyen monitort vegyek?
- Canon MILC: EOS R és M topik
- Mégis mi értelme az Xbox PC-nek, ha limitálja a hardverválasztékot?
- További aktív témák...
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Game Pass Ultimate előfizetések 4 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest